Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Samsung Galaxy S4 vs HTC One vs Sony Xperia Z

09-05-2013 • 08:00

48 Linkedin

U vraagt, wij draaien. Veel, heel veel lezers wilden dat we de duurste telefoons met Android van dit voorjaar met elkaar zouden vergelijken. En dat is dus precies wat we doen in deze shootout. De drie telefoons in kwestie zijn de Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z en HTC One. Welke heeft het mooiste scherm, de langste accuduur en de beste camera?

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Mooie review :) Ik heb zelf ook een HTC One en ben erg tevreden over de prestaties. Met vrij veel gebruik haal ik ongeveer 1,5-2 dagen. Ik hoef hem in ieder geval niet elke dag op te laden. Ik gebruik wel de battery saving modus, waardoor het scherm minder helder is en mobiel internet na een tijdje uitgezet wordt. Ik kijk over het algemeen toch vrij vaak op de telefoon dus voor mij is dit geen probleem. Als ik echter colleges heb dan bespaart het mooi wat accu.

Hij is erg zuinig als je hem niet gebruikt, 's nachts verbruikt hij ongeveer 2-3% batterij. Mijn vorige telefoon, LG Optimus 2x, verbruikte 's nachts zo'n 40% batterij.. Het was leuk geweest als de boomsound ook daadwerkelijk te horen was, het geluid gaat namelijk extreem hard. Soms is dit een nadeel want op het laagste niveau is het nog steeds vrij hard. Ongeveer even hard als 50% op mijn vorige telefoon.

De Android versies zijn ook niet genoemd. De Xperia Z heeft bijvoorbeeld een optie om een kale Android versie van Sony te installeren (Android 4.1). De HTC One draait ook op Android 4.1. De Galaxy S4 draait op Android 4.2 als enige.

Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met de updates. De HTC One en de Xperia Z lopen nu al een versie achter, 4.2 brengt niet een heleboel extra features maar toch. Over een week is het Google I/O event waar waarschijnlijk Jelly Bean 4.3 of Key Lime Pie 5.0 zal worden aangekondigd. Wie weet gaan de One en Xperia Z meteen naar deze versie en slaan ze 4.2 over..? Of ze blijven achterlopen.
ik heb eigenlijk bijna nooit nog gezien dat fabrikanten een versie overslaan, ik durf ook nu met zekerheid te zeggen dat dat niet zal gebeuren.

wat je verteld over boomsound is echt een goeie toevoeging! jammer dat het niet in de review verteld is.

+2 voor jouw!
Er is ook een kale developers variant 4.2 voor de xperia z beschikbaar. Mis je wel alle Sony toevoegingen.
Er had nog wel één aspect toegevoegd kunnen worden aan deze vergelijking. De prijs. De Xperia Z is 100 euro goedkoper dan de HTC One en de Samsung Galaxy S4 en dat had wel vermeld mogen worden. Mensen met een iets kleinere beurs krijgen daardoor alsnog toegang tot een high-end toestel.

Daarnaast is dat aspect ook fout verwerkt in het filmpje denk ik. Want de Xperia Z heeft net als de Galaxy S4 2 sterren in de scorekaart bij prijs. Terwijl de HTC One note bene 3 sterren krijgt. Ik gok dat de oorspronkelijke scorekaarten erbij zijn gepakt en dat pakt nu een beetje verkeerd uit.

[Reactie gewijzigd door Robkazoe op 9 mei 2013 11:18]

mijn "review" voor deze 3 telefoons.

I wou eerst de Xperia Z kopen. Dat zou mijn opvolger zijn voor mijn S2

Tot dat ik de Z in de handen had in de winkel, 1 woord: Verschrikkelijk
Wat ligt die slecht in de handen, hij is veel te hoekig aan de achter kan, daar door is hij nog groter dan hij al is, want je vingers/handen moeten daar helemaal omheen.
Na even met hem gespeeld te hebben en de echt heel slechte kijkhoeken ook geconstateerd te hebben, heb ik hem meteen voor mij afgeschreven..

HTC one ook in de winkel in de handen gehad, ligt vrij goed in de hand ja, design is mooi, luidsprekers aan de voorkant: prachtig! (dat moeten ze eigenlijk altijd doen zeker op tablets wat Samsung op tablets volgens mij nu altijd al wel doet)
2 Button layout: verschrikkelijk, snap niet waarom htc dat doet, waarom heeft htc hun logo niet de home knop gemaakt, dat is ook nog leuk voor marketing: Druk op htc voor Home!
Maar nu mijn echte probleem waardoor de htc voor mij meteen afvalt: Geen micro sd of geen 64GB variant die ik kan kopen. Dan is het voor mij een no go. Ik gebruik ongeveer 48GB op een telefoon, dat is gewoon mijn verbruik en ik ga daar niet op in leveren.

S4: ligt lekker in de hand (rond van achteren) ze hebben hem zelfs kleiner gekregen dan de S3. al hoewel je dat niet direct voelt in de hand. Hij is niet meer zo rond als de S3 wat ik een groot voordeel vind. Ik vind de s3 eerlijk gezegd daardoor vrij lelijk. Maar de S4 ziet er echt een stuk beter uit, die gaat weer meer naar de S2 toe door dat hij iets vierkanter wordt van voren.
Prachtig scherm (zeker als je van de S2 afkomt). Kleuren vind ik prima (heb hem in de film mode)
er kan een micro sd in (64GB zit er bij mij in)
Accu duur is (ondanks dat ik bij vodafone zit?!) prima. Ik kan na 16 uur gebruik overdag waarvan 4a5 uur on screen tijd heb ik nog steeds 25% van de batterij over. Dat is voor mij ruim voldoende.

De vele features die de S4 heeft zijn lang niet allemaal zinnig nee, maar er zijn er een paar die echt handig zijn. bv de gesture dat je snel even kunt kijken wat voor berichten er zijn door de hand even over de telefoon te zwaaien.
Ook smart stay is echt handig, zolang ik blijf kijken blijft het scherm aan, zeker als je wat langere dingen leest kan dit wel eens een probleem zijn, en NEE dit kost niet zo veel batterij. Dat is zwaar over dreven, want de camera kijkt natuurlijk alleen na 2 minuten (die time out) even naar mijn gezicht. is die nog op het scherm dan vind hij het goed en de camera gaat weer uit. Dus het kost bijna niks..
Ook de auto rotate is handig, maar die gebruik ik minder vaak omdat ik heel snel dat zelf wel toggle (ik heb hem vaak fix op portrait staan)
Scroll, Pauze en ook die air view dingen heb ik uit staan, vind ik voor mij niet interessant.
Wat ik jammer vind op zich zijn wel de button layout, samsung had gewoon 3 capacitieve knoppen onder aan het scherm kunnen doen met de nieuwe layout, dus "back, home, recente apps". On screen hoeft van mij niet op een telefoon want dat kost alleen maar scherm wat ik zonde vind.

ook vind ik trouwens dat de S4 totaal niet plastic aanvoelt, hij voelt gewoon erg goed aan in de hand, stevig maar heeft dus ook de goeie vormen.
De camera interesseert mij niet zo veel, maar mijn broertje is echt enorm enthousiast over de camera en hij kwam van de HOX+. Volgens hem neemt deze veel betere foto's dan de HOX+ maar ook de vele features zijn erg leuk om mee te spelen.
Goeie roundup! Wat ik wel wil aanhalen is dat op gebied van scherm de S4 wint....Is dat nou echt alleen maar omdat je een kleurprofiel kunt instellen? Bij de HTC zijn de kijkhoeken super, goed contrast en helderheid ook in de zon, zwart is ook zwart ondanks de backlight, hij zit het dichtste bij de 6500K waarde.....ik zou ook de One uitroepen tot winnaar als het om het scherm gaat...
Bij het opnoemen van de onderscheidende kenmerken mis ik ook een beetje het Sense verhaal. Sense wordt toch door heel veel mensen gezien als echt een zeer nuttige toevoeging op de functionaliteit van android. Maar goed, dit is wellicht dan een iets te diep detail om in dit soort roundups te bespreken. Goed gedaan verder en een terechte winnaar. Laten we hopen dat HTC in de toekomst toch nog steeds dit soort highends gaat maken.

EDIT: Dan heb ik me vergist met die 6500K en die door elkaar gehaald met de One X blijkbaar. My bad. Overigens vind ik het maken van foto's in lowlight wel echt een grote toevoeging en zou mijn keuze zeker ook daarop baseren. Foto's die je overdag maakt zien er gewoon goed uit en mensen naar wie je dan een foto stuurt gaan echt niet tot in detail zeuren over dat een overdag-foto niet goed genoeg is. Wat mensen wel gaan doen, is zeggen hoe mooi ze je foto vinden die je bij slecht licht gemaakt hebt, want dat is hetgene wat direct opvalt. En dan ben ik een fotograaf ;)

Waarom is mijn reactie eigenlijk offtopic?

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 9 mei 2013 20:32]

hoe kom je er bij dat de One dichts bij de 6500K zit?
Volgens tweakers zelf totaal niet:

reviews: Samsung Galaxy S4: kiezen voor de keuze

daar is de S4 echt stukken beter..
The HTC One is juist het verst verwijderd van 6500K met een aanzienlijke blauwe waas tot gevolg. En helderheid is slechts één factor voor de zichtbaarheid bij veel omgevingslicht, contrast is ook een belangrijke factor. Per saldo ontlopen ze elkaar qua zichtbaarheid buiten dan ook minder dan de meetwaarden voor maximale helderheid doen vermoeden.
De HTC One is wat kleiner en voelt ook "kleiner" en wat lichter aan. Daarnaast gaat de accu het langst mee. Verwisselbare accu? De S4 doet minder lang op zn accu, wanneer ga ik een 2e accu kopen? Niet binnen 3 jaar. Nutteloos dus. Jammer dat ik de HTC One Mini nog niet heb kunnen testen want nog wat kleiner had ik fijn gevonden.. maar ik ga nu voor de One!
accus gaan geen 3 jaar mee al voor die tijd beginnen ze af te takelen zeker bij smartphones die elke dag opgeladen worden.
daarbij kan je over een jaar voor een paar euro op ebay accus kopen met 500 mah meer wat toch behoorlijk is.
mijn 4x hd is standaard geleverd met een 2150 mah accu maar door de vooruitgang de laatste 12 maanden is er nu al een 2450 te krijgen voor 6.8 euro.
dat klinkt als niet veel maar dat is toch 14% meer accu capaciteit.
en met mijn huidige screen on time (net over de 5 uur) is dat 42 minuten extra screen on time.

en verder is het nogal logisch dat de ONE langer met zn accu doet hij heeft een kleiner scherm dus minder backlight.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 mei 2013 21:39]

Ik heb toch regelmatig gehad dat ik een beruchte 'battery pull' moest uitvoeren omdat mijn telefoon (Van oude Nokia 3510 tot mijn huidige Desire Z) nergens meer op reageerde, ook de 'reboot' knoppen combinatie werkte dan vaak niet. Ik heb toch echt geen zin om te wachten tot de accu helemaal leeg is voordat ik hem kan rebooten. Dus een verwisselbare accu is voor mij toch echt een must.
Als onderscheidende functie voor de s4 wordt de IR sensor genoemd. Maar deze zit natuurlijk ook in de one.
Verder prima shootout met een terechte winnaar.
Ik heb wel ergens gelezen (kan het niet bevestigen met een bron) dat de IR functie op de S4 aangenamer en vlotter werkt dan op de HTC One.
ik zou niet weten hoe die vlotter en aangenamer moet werken op de s4 aangezien je op de one gewoon een volwaardige afstandsbediening krijgt. en als je op volgende kanaal druk springt mn setopbox meteen over naar t volgende kanaal , zou niet weten hoe dat sneller moet?!
Bij de one krijgnje bij de ir remote ook een app die als tv gids werkt.
Goede review! Qua opbouw, uitleg, overall...complimenten!
Op een onbewoond eiland heb je vrij weinig aan een smartphone denk ik... Wel een uitstekende review!
Goede review! Alle 3 zijn dus op zijn eigen manier de beste ;) Voor ieder wat wils.
+1Anoniem: 279971
9 mei 2013 10:04
I had toch de iphone 5 meegenomen in deze vergelijking. En de Nexus 4 en t topmodel van Nokia... vergelijkbare producten waarbij echter echt andere design choices gemaakt zijn.

Want hoe je het eigenlijk ook bekijkt, deze 3 toestellen zijn voor 95% gelijk aan elkaar.
Het gaat hier om de top toestellen waar android op staat, dan kun je niet vergelijken.
Ook al ben ik er van overtuigd dat de One alsnog zou winnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee