Door Jeffrey van Maurik

Firefox OS

28-02-2013 • 08:00

12

Mozilla toont op telecombeurs Mobile World Congress de ZTE Open, de eerste telefoon die op de markt gaat komen met Firefox OS, het nieuwe mobiele besturingssysteem van de browserbouwer. De desktopbrowser Firefox heeft veel fans, maar gaat dat ook gelden voor Firefox OS?

Reacties (12)

12
12
7
1
0
4
Wijzig sortering
Wat ik me met name afvraag, is in hoeverre apps ook offline te gebruiken zijn. Met name in de goedkope smartphone markt zullen veel gebruikers prepaid werken, waardoor internettoegang toch te prijzig kan worden. Als dit dan net zoals ChromeOS niet erg bruikbaar meer is, zie ik geen toekomst in FirefoxOS.
Er is natuurlijk steeds meer wifi. E-mail en calender apps zullen wel offline werken. Je kunt met html5 veel zaken lokaal opslaan. Zonder Fos bestudeerd te hebben ga ik er vanuit dat er toch we enige integratie zal moeten zijn met de telefoon. Als het alleen maar een browser is, is het nauwelijks een os te noemen.
Tenzij een applicatie specifieke informatie van het Internet nodig heeft,kan hij prima vanuit het geheugen worden geladen in Firefox (OS). Als je html-pagina's op je PC opslaat kun je die ook gewoon in Firefox (of elke browser) bekijken zonder Internetverbinding. Alle cloud-gerelateerde zaken en externe websites kun je dan niet openen, maar spelletjes, documenten, etc. kun je gewoon net als op Android op je telefoon zelf doen, zonder Internetverbinding. In Android kun je immers ook geen bestanden uploaden of berichten ontvangen zonder verbinding, maar andere dingen kun je wel gewoon doen.

Het voornaamste verschil tussen een apk-bestand (een Android-applicatie) en een geavanceerde html5-pagina is de codering: ze kunnen in principe op dezelfde manier gebruikt worden voor dezelfde doeleinden (al zijn er nog wel wat kleinere beperkingen in beide formaten). Het grote voordeel van html(5) is dat er op het huidige Internet al een miljoen applicaties bestaan die in elke browser kunnen draaien: als je die een klein beetje aanpast kun je die zo, hop opslaan op je Firefox-telefoon en laden wanneer je wilt, zonder dat ze van het Internet hoeven te komen.

Daarnaast zijn er veel meer mensen die in html(5) kunnen programmeren dan in Android's Java-tool of andere platforms, dus er zal in een keer een gigantische groep ontwikkelaars zijn die meteen aan de slag kan.

Als Firefox OS nou een beetje vloeiender en sneller wordt, zie ik het wel een succes worden.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 19:19]

Anoniem: 323172 28 februari 2013 09:46
Kleine tip over de uitspraak van Huawei:

Je spreekt het uit als "Hwaa Weej"

Ik denk dat het handig is om te weten, omdat Huawei waarschijnlijk in de toekomst vaker in beeld komt :)
Dat is dus niet zo, zo spreek je het enkel uit in Engelstalige landen. Dat is door Huawei zelf bevestigd;

"Van den Helder gaf ook uitsluitsel over hoe het bedrijf wil dat de naam Huawei in Nederland wordt uitgesproken. Huawei voert in Nederland de uitspraak 'hoe-aa-wei', in tegenstelling tot het Amerikaanse 'wah wee' en het Chinese 'gwa-wee'. "Wij gebruiken de Nederlandse, fonetische uitspraak", aldus Van den Helder."
Zo dat filmpje hapert wel op die telefoon het is nog in ontwikkeling maar goed, verder lijkt me dit niks sowieso al een hele tijd geleden van Firefox naar Chrome overgestapt voor mij echt een verbetering.

Mozzila heeft nog wel zoals in de video ook gezegd word een lange weg te gaan vind ik.
Goede video, maar ik had eigenlijk wel verwacht dat er nog een woordje gezegd zou worden over de browserprestaties. Zijn die wel vergelijkbaar met android of ios?
Met alle respect voor de reviewer.
maar het valt me toch elke keer weer op bij deze reviewer, dat zodra er geen Apple op de achterkant van het toestel staat dat het apparaat / eco-systeem etc etc niet goed zijn. zonder hier naar de potentie te kijken van een apparaat.
Natuurlijk zou dit bij dit OS best eens waar kunnen zijn maar ik merk het in meer reviews.

Ben ik nu de enige hierin ?
Voor mij gevoel wordt er teveel vergeleken met andere systemen en minder naar het apparaat / OS / eco-systeem zelf.
Gek genoeg heb ik het idee dat smartphones hun langste tijd wel hebben gehad. In die zin, ontwikkelingen als Google Glass zullen de smartphone over 5-10 jaar weg gaan drukken. Waarom zou je met een klein schermpje (zelfs 10" of 20" is klein vergeleken met je complete blikveld) gaan lopen klooien als je het als augmented reality voor je kunt zien.
Omdat een bril voor veel mensen niet zo maar iets is dat ze op hun hoofd gaan zetten om vervolgens 1u/dag te gebruiken.

Dus wachten tot Google Contactlenses er zijn...
Er bestaan al contactlenzen waar ze een aantal pixels op kunnen activeren. Ze zijn wel met een draadje verbonden aan een apparaatje, dus misschien niet ideaal bij het uitgaan of wild-waterkanoën. Dit is een voorbeeld:
http://www.engadget.com/2...contact-lens-lcd-display/
Deze is draadloos, maar moet nog een beetje werken aan zijn resolutie (vooralsnog 1 pixel):
http://www.newscientist.c...-contact-lens-displa.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.