Door Jeffrey van Maurik

World of Tanks

19-01-2013 • 13:00

26 Linkedin

World of Tanks is al jaren populair in diverse landen van het voormalige Oostblok, maar in de Benelux is er nog lang geen sprake van een doorslaand succes. Tweakers-redacteur Jurian Ubachs trok naar het oosten van Berlijn om daar voor het eerst aan de slag te gaan met een aantal nieuwe tanks voor het spel, maar vooral om eindelijk eens kennis te maken met deze free-to-play online-pc-game, waarin in Rusland soms wel 700.000 spelers tegelijk online zijn. Wereldwijd heeft World of Tanks ook al 45 miljoen geregistreerde gebruikers.

In het spel kunnen spelers aan de slag met Russische, Duitse, Amerikaanse, Britse, Franse en sinds afgelopen week ook Chinese tanks. Onze kennismaking leert ons dat het voor beginners best een uitdaging is om door de bomen het bos te blijven zien. Desondanks is World of Tanks een makkelijk te spelen game, maar wel met enorm veel diepgang in zowel de tanks en de upgrades die je kunt verzamalen als in de tactieken die gebruikt worden op het slagveld.

Lees het volledige artikel over World of Tanks.

Lees het populaire World of Tanks-forumtopic.

Reacties (26)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 341179
19 januari 2013 13:09
Uit ervaring kan ik zeggen dat de wachtijden online heel erg meevallen, vaak binnen 10 seconden een volledige match van 15 vs 15, en dan een 30 seconden laadtijd voor alle spelers.

Daarbij kan je meerdere tanks in je garage hebben. Wanneer je doodgaat in een spel, kan je direct switchen naar je garage en een nieuw spel beginnen met een tank die niet stuk is. Zo hoef je ook niet te wachten tot het potje voorbij is. Wanneer het potje dan voorbij is, komt deze tank weer beschikbaar in de garage, en worden je EXP/ credits automatisch bijgeschreven van die vorige ronde.

Enige minpunt vind ik zelf, is dat het gratis vrijspelen van Tanks, op een gegeven moment zeer, zeer langszaam gaat. Je moet dus echt veel tijd in het spel spelen, om hogere tanks te kunnen kopen.

edit: zinsbouw

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 341179 op 19 januari 2013 13:11]

Vergeet ook niet dat het spel (bijna) onspeelbaar is in de weekends en in de schoolvakanties, doordat er dan zoveel kleine kinderen het spel aan het spelen zijn. Dan is het spel verre van ontspannend/ tof ;)

Tip: begin met de Russische tanks. Deze zijn veruit het gemakkelijkste om mee te spelen (Russisch spel -> Russische tanks). De natie die meestal het slechtste is in het spel,is Duitsland (Rusland <-> Duitsland...) :X

[Reactie gewijzigd door seriouzz op 19 januari 2013 16:43]

Elke natie heeft zijn sterke en minder sterke punten:
Rusland: sterke armor/goede sloped armor (inslag onder een hoek vergroot kans op afketsen), hoge vuurkracht, lagere snelheid (op wat uitzonderingen na, sommige heavies zoals KV-1S zijn beter als medium tank te spelen dan als heavy)
VS: van alles redelijk dus meer allround
Duitsland: sterke amor en goede snipers
Frankrijk: hoge snelheid en vuurkracht, mindere armor
Engelse en Chinese weet ik even niet. Chinese tech tree lijkt een verzameling van de overige naties die tanks in lend-lease aan China hebben gegeven.

Maar er is niet echt direct een sterke of slechtere natie, net zoals je niet kan zeggen of de USA T110E5 of de USSR IS-7 beter is, aangezien ze allebei een net iets andere manier van spelen vereisen. In de handen van een speler die zijn tank kent en ook de tegenstander, kan elke tank gevaarlijk zijn. De M3 Lee, een tier 4 medium tank, wordt door velen omschreven als een stuk schroot. Echter moet je hem niet als medium maar als tank destroyer spelen, omdat zijn 75mm vast aan de voorkant zit, en niet achteruit kan schieten.
Ik heb niet het idee dat de Jurian Ubachs zich echt heeft verdiept in World of tanks voor hij dit filmpje maakte. Dit vind ik als, actief WOT speler jammer.

Zoals al eerder gezegd zijn de wachttijden online zeer beperkt. Als je 20 seconden moet wachten voor je in een battle gezet wordt is dat lang. Daar komt dan natuurlijk de 30 seconde laadtijd van de battle nog bij.

Verder de opmerking is de op merking: "die level 7 tanks zijn toch al tanks waar je met je level 1 tankje toch maar liever voorbij rijdt" niet van toepassing door het matching systeem. Bijvoorbeeld, als je een level drie tank hebt zal je ingedeeld worden in een battle met levels tussen 2-5 hooguit zes. Ze zorgen er in het spel echt wel voor dat er geen oneerlijke matching is. Anders zou het een kwestie zijn van , wie heeft de sterkste tanks, maar dat is niet zo.

Het is dus ook zo als iemand met veel geld begint en gelijk denkt van ik koop een level 8 tank, dan wordt hij ook ingedeeld bij andere hoge level tanks, waardoor het ervaring verschil erg groot is. (ik speel nu half jaartje en zit nu bij level 6 tanks als gemiddelde gebruiker zonder geld te gebruiken.) Je merkt, vind ik, soms bij premium tanks dat er een minder ervaren bestuurder achter het stuur zit.
Wat bedoel ik hiermee te zeggen? iedereen die WOT speelt zal ervaring op moeten doen, hoeveel geld je ook hebt. Natuurlijk helpt het matriaal maar je kan ook goed met minder matriaal de minder ervaren tegenstander verslaan.
Heb 14.000 battles achter de kiezen en ik kan met recht zeggen; een heuse actie-shooter. Realisme is ver te zoeken nml., benhalve op papier de stats van echts tanks. Maar zelfs die worden geboost met zwaardere guns, hogere snelheiden, snellere draaicirkels etc.etc.etc.

kortom, heeft dus niets van doen met de echte psysics van echte tanks. Artillery is de pijn van elke tanker, vooral de hogere tier arty. MM faalt(de) regelmatig en de fairness van fights is helemaal niet goed verdeeld. Als je met je lower tier op de verkeerde flank zit, kan je niet winnen en in het beste geval hopen dat je er weg kan komen en naar de goede flank te komen. Dit zal vaak niet lukken. Of je hebt de arty aan je zijde.

Lucky hits, bounces etc zijn schering en inslag. Spotting systeem wat faalt.

Als je dat allemaal niet doorhebt is het best keuk en aardig, als je echter doorkrijgt hoe het echt wertk, valt het tegen. Speel nu af toe voor de fun, want de ranking zal me een worst wezen..haha.
Ik ga hem zeker proberen. Na mijn diensttijd al tankcommandant op een Leopard 1V en een 2 ben ik benieuwd of ik er nog wat van bak :) En idd kijken hoe realitisch het echt is en of wat ik toen geleerd heb over de b.v. T-80 ook echt zo is. Vraag me af of je ook echt muntie kunt kiezen (brisant of super) voor verschillende doelen.
De Leo 1 zal er uiteindelijk ook inkomen als ik me niet vergis. :)

Verder idd zoals MrOleo zei verschillende shelltypen. Brisantgranaten (HE) hebben een beperkte toepassing in dit spel en zijn vrijwel alleen effectief op tanks met howitsers, of artillerie.

[Reactie gewijzigd door mace op 19 januari 2013 15:46]

De Leo 1 zou super zijn, maar zowieso zouden de moderne tanks (M1A etc) een mooie toevoeging zijn. De brisant is meer een dikke plof granaat en idd niet echt voor zware bepansering. Daar heb je de Super (AP=kinetische energie) voor nodig.
YPR is die er wel, al is dat niet echt een tank natuurlijk ;)
Hou er rekening mee dat de tanks van tussen +-1930 en 1955 a 60 in het spel zitten.
De nieuwste tanks zijn dan bijvoorbeeld de t-62A, prototype van de t-62, m48 patton etc.
Een t-80 zal je zeker niet tegenkomen.

De meeste tanks hebben keuze uit max 3 shelltypes, armor-penetrating, high-explosive en soms high-explosive anti tank en armor piercing composite rigid ( AP, HE, HEAT, APCR).

[Reactie gewijzigd door MrOleo op 19 januari 2013 15:39]

Echt realistisch is het nu ook weer niet, maar tactisch en speltechnisch best diepgaand, al zal dat op het eerste gezicht (en zeker in de eerste 3 a 4 tiers) niet zo lijken. Wil je top tiers spelen, dan ben je wel een paar maandjes tijd kwijt. tip: ga voor de soviet tree als beginner.
Heb al bijna een jaar niet meer ingelogd, maar zo te zien is er wel het een ene ander veranderd.

Heb het toe niet meer geïnstalleerd omdat het zolang duurde voordat je een keer een nieuwe tank kon kopen, en dan nog lang wachten op je upgrades.

Edit: Ze lijken nu ook een stuk natuurlijker te rijden in de video, misschien toch maar weer downloaden.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 19 januari 2013 14:13]

De physics engine is in de 8.0 update op de schop gegaan (huidige versie is 8.3 overigens), waardoor tanks nu inderdaad een stuk natuurlijker over het slagveld rollen :)

Ik speel het spel zelf ook regelmatig. Het is vermakelijk en je kan even snel een potje spelen (match duurt 15 minuten of minder, wachttijd voor het vinden van een match is zeer kort) en het is verrassend strategisch. Goede reflexen om te schieten komen er nauwelijks aan te pas, zorgen dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent is veel belangrijker.
Enige nadeel wat mij betreft is dat er met het extra bij betalen toch zeker wel voordelen te behalen vallen (bijvoorbeeld ammo die door zwaardere soorten pantser heen kan schieten) en dat is jammer omdat het de balans negatief beinvloed.
die kan je sinds de vorige update ook zonder goud kopen. dus dat is voor iedereen mogelijk nu heb je alleen nog goud nodig of je xp van volledig ontwwikkelde tanks om te zetten naar free xp en voor een premium account.
De wachttijden is echt een non-argument. Je kunt gewoon terug naar de garage, je selecteert een andere tank die je hebt en je speelt een nieuw spel.
Idd, dat dacht ik ook.. Er zit amper tot geen wachttijd in de game..Tenzij je natuurlijk weer met dezelfde tank wil spelen en je bent voor het einde van de battle kapot gegaan, ja dan moet je even wachten tot die battle voorbij is, maar anders pak je idd gewoon een andere tank en kan je meteen weer aan een nieuwe battle beginnen..
Ik speel dit spel ook sinds closed beta, en ondanks dat het spel wat issues heeft, haal ik er nog steeds voldoening uit.

Ze hebben het hele idee van micro-transacties ook goed in de gaten. Je kan dingen kopen in het spel voor echt geld waar je net even wat beter mee kunt spelen, maar het is ook heel goed mogelijk om het spel te spelen zonder geld uit te geven en net zo effectief te zijn.
Wat kan je kopen dan met echt geld waarmee je beter speelt?

Ik kan namelijk niks bedenken, enige voordeel wat je eruit haalt als je betaalt is tijdwinst.. Je hoeft minder lang te spelen om bepaalde zaken te unlocken en te kunnen kopen met ingame credits als je een premium account hebt en een premium tank koopt.. Beter spelen doe je er echter niet mee..

Toegegeven tier 8+ wordt erg lastig als je gratis speelt, maar als je maar lang genoeg speelt kan je alles halen en gebruiken..
Ik speel dit spel sinds november. De korte potjes van max 15 minuten maken dat je gemakkelijk snel tussendoor een battle kunt doen. Het lid worden van een clan en meedoen met platoons en tank companies is wel een vereiste om er echt plezier uit te halen, van randoms waar nul samenwerking tussen spelers is raak je snel gefrustreerd.
Ik speel dit spel ook vanaf Closed Beta. Blijft verslavend!!!. Spel is Free to Play maar wil je echt verder komen moet je er toch echt gold tegenaan gooien. Ik denk dat ik "ongemerkt" al minimaal 500 euro heb uitgegeven aan dit spel en ik weet dat, vergeleken, met anderen erg laag zit.
Ik ben dan een van die vele die dit spel nog nooit heeft gespeeld. maar het ziet er echt goed uit!!
Toch maar even proberen :)
Zijn dit alleen Wo2 tanks? of gaan we ook wat moderner? T-80, Leopard2 en abraham a2 tanks?

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 19 januari 2013 18:02]

De nieuwste tanks tot nu toe (en veel nieuwer zullen ze niet voor gaan) zijn tanks uit de 50-er jaren, zoals de amerikaanse m48 patton en M103, de russische t-62A, T10 (IS-8) en de Britse Conqueror en Centurion en wat verschillende protoypes die nooit echt voorbij het prototypestadium van ontwerp zijn gekomen.

Dat maakt het voor mij juist zo leuk, geen technische snufjes: gewoon, jij, je armor en je gun, lekker knallen.
Ik speel dit spel zelf en het is een prima game voor als je even niks te doen hebt. De wachttijden tussen games valt wel mee. Als je wat verder bent in de game dan heb je meerdere tanks en kan je als je dood bent gewoon "leave match" doen en een andere tank pakken, je huidige tank is dan "in battle".

Het is een leuke game en omdat hij free to play is best geinig voor af en toe. Een belangrijk aspect voor clans is de clan wars waarbij je om land vecht. Veroverd land zorgt voor inkomen qua gold waarmee je weer ingame dingen kunt kopen (of een premium account mee kan betalen)
Een van de weinige games waar ik na een heftig potje trillend achter mijn PC vandaan kom om even bij te komen, een TOPPER in mijn ogen.

Soms epic, soms frustrerend maar altijd anders en uitdagend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee