Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

3D Systems belooft met Cube X 3d-printer voor gevorderden

13-01-2013 • 08:00

89 Linkedin

De markt voor 3d-printing is aan een opmars bezig en dat is ook te merken op de CES in Las Vegas. Bedrijven als MakerBot trekken veel aandacht met nieuwe 3d-printers die niet alleen sneller zijn, maar ook objecten in verschillende kleuren kunnen printen.

Een oude bekende uit de 3d-printermarkt is 3D Systems. Het bedrijf heeft met succes de Cube ontwikkeld en op de markt gebracht. De '3d-printer voor beginners' was in Nederland zelfs enige tijd bij de Bijenkorf te koop. Het instapmodel wordt bovendien ondersteund door een achterliggende community waar 3d-designs worden uitgewisseld en besproken. 3D Systems verkoopt ook zelf ontwerpen via zijn website.

Op de CES toonde 3D Systems ook een nieuwe 3d-printer die de gevorderde gebruiker moet aanspreken: de Cube X. Deze printer kan grotere objecten printen en tot drie kleuren gebruiken, maar het apparaat heeft een hogere prijs. De toekomst moet leren of de doelgroep voor de Cube X zijn portemonnee zal trekken, maar voor de CES van volgend jaar verwachten we nog meer aanbieders van 3d-printers, met een prijsdrukkende werking tot gevolg.

Reacties (89)

Wijzig sortering
De eerste keer dat ik een 3D printer aan het werk zag was het nog erg low-res / blokkerig alsof het object met Lego was gemaakt.
Dit ziet er erg mooi en professioneel uit en als de prijzen dalen door grotere aantallen zal dit een geduchte concurrent kunnen worden van vacuform technieken en smeltvormen zoals we ook in de modelindustrie zien (speelgoed, modelauto's en treinen, schaalmodellen van architectuur etc).
Vooralsnog was deze techniek meer voor one-offs (schaalmodel van gebouw voor de receptie / hal van zelfde gebouw, officetoys e.d.) vanwege de relatief hoge kostprijs per product.

Een ander voordeel van deze techniek is dat je met een 3D laserscanner iets in kan scannen en dan via het internet of satelliet verbinding overal ter wereld uit kan printen.
Als je dus een onderdeel nodig hebt voor je wasmachine of ander apparaat geen bestellingen meer vanuit de fabriek maar binnen een paar minuten hop klaar.
Beetje Star-Trek replicator idee.
Tot nu toe is het vooral met plastics en composiet materialen maar ik denk dat het niet zo lang meer zal duren voordat ze het voor elkaar krijgen hetzelfde met metaal te bewerkstelligen, een meer geavanceerde versie van een CAD-freesmachine die in plaats van metaal weg te frezen juist lagen metaal toe voegt.
Metaal printen is al mogelijk: http://www.shapeways.com/materials/steel
Ik doe mijn masterproef over SLM printen (wij noemen het Selective Laser Melting, komt op hetzelfde neer als wat frennek hier net ook zei over SLS), wat dus neerkomt op het laag voor laag leggen van een poederlaag en deze aan de vorige te smelten met een laser. Meestal gebeurt dit met titanium of bepaalde staallegeringen. Aluminium zou ook mogelijk moeten zijn maar gebeurt bij ons voorlopig niet. Bij het smelten van poeder wordt ook een beetje verbrand (wat de reden is dat het poeder na productie gezeefd wordt) en dat verbrande poeder kan dan leiden tot een kettingreactie als de omgeving niet voldoende inert is. Ik ben geen expert in die chemische reactie, maar er gebeuren zo al genoeg brandjes met titanium, aluminium zou nog gevaarlijker zijn :).

Die machines zijn bij ons nog op één na allemaal zelfgebouwde prototypes, je moet in de nabije toekomst dus nog geen SLM machine voor de hobbyist verwachten. Bovendien komt er zoals ik al eerder aanhaalde brandgevaar kijken bij de lichtgewicht-metalen en is voldoende expertise nodig om zo'n machine te onderhouden (en dat moet echt nog continue gebeuren, niet om het jaar ofzo). Ik zie dit eigenlijk niet echt gebruikt worden in een huiselijke omgeving, net zoals een amateur niet aan spuitgieten doet. Maar aan 3D printen in plastic is men nu ook al 30 jaar bezig, we zullen over 25 jaar wel zien waar SLM dan staat.

Om dan terug te komen op je link van Shapeways: dat ziet er wel uit als metaal maar het heeft er de mechanische eigenschappen niet van, aangezien de lagen dus met lijm aan elkaar vast hangen. Onderdelen die op deze manier geproduceerd worden, zie ik niet gebruikt worden in een straalturbine of satelliet zoals die bij ons wel gebruikt wordt. Voor stukken die niet belast worden of speciale eigenschappen moeten hebben zal die methode wel volstaan. Je ziet ook dat het allemaal sierelementen zijn (iets dat wij net niet doen omdat het zonde zou zijn).

Over het filmpje: vind het eigenlijk merkwaardig dat dit onder de noemer Hands-On valt terwijl er alleen een blik op die systemen geworpen wordt. Had het wel interessant gevonden als Tweakers.net zelf een modelletje had mogen ontwerpen en printen :) (welke CAD-software gebruiken ze, hoe zetten ze die om in lagen, etc).
Ze zeggen niets op die site over de exacte methode die gebruikt wordt maar gebaseerd op wat ik zie en de specificaties twijfel ik er zeer sterk aan of dit 3D printing is op de manier die ik aan gaf danwel de manier die gebruikt wordt door de 3D printers in het artikel.
Dit lijkt meer op metaal dat al een bepaalde vorm heeft of gegoten is wat daarna in 3D afgefreesd wordt of bespoten.
Dus geen "opbouw uit niets" (start from scratch) zoals bij "echt" 3D printen het geval is.
Dit baseer ik niet alleen op de foto's (ik heb zelf een metaalopleiding MBO) maar ook op het feit dat ze spreken over een "escape hole" voor gassen wat je natuurlijk bij 3D laagopbouw niet hebt.
Productie proces staat wel op de website. Ze gebruiken een bed van metaalpoeder, waarmee ze het metaal aan elkaar hechten door kleine lijmdruppeltjes die 'geprint' worden. Als een laag klaar is, wordt een volgende laag poeder op het bed gelegd en begint het proces opnieuw.

Als het object geprint is, wordt het object uit de poeder gehaald en wordt het behandeld met vloeibaar brons wat in het poreuze materiaal 'kruipt'.

Een andere veelvoorkomende manier van het 3D printen van staal is Selective Laser Sintering (SLS). Zie dit wiki artikel: Zie dit wiki artikel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Selective_laser_sintering.

Dit is ook daadwerkelijk vanuit niks opgebouwd, maar wordt wel op een andere manier gefabriceerd als laagjes metaal neerleggen. Bij SLS maken ze ook gebruik van metaalpoeder die ze dmv een laser laten smelten (sinteren).

Een volgende laag wordt wederom gemaakt door een nieuwe laag metaalpoeder over het printbed aan te brengen en de laser de nieuwe laag sintert.

Als het proces klaar is laat je het poeder door een zeef weglopen en hou je je geprinte object over.

[Reactie gewijzigd door frennek op 13 januari 2013 09:54]

Dat is dan meer metaalcomposiet dan echt metaal.
Leuk voor ornamenten, niet bruikbaar voor bijvoorbeeld een onderdeel van een machine e.d.
Dit geeft MacPoedel ook aan in zijn reactie hieronder.

Dat andere voorbeeld wat je aan haalt komt er al een stuk dichter bij in de buurt maar lijkt mij op dit moment nog veel te kostbaar voor massaproductie of vervanging van de huidige technieken.
Tenslotte is het leuk als ik het vandaag nog in huis heb maar niet als het meer kost dan de hele machine waarvan ik slechts 1 onderdeel probeer te vervangen.
Wel een interessant proces overigens.

@MacPoedel:
Ja sommige metalen kunnen ontploffen (koper) of spontaan in brand vliegen waarbij je een soort meltdown effect krijgt.
Deze metaalbranden kunnen temperaturen bereiken die zo hoog zijn dat het onmogelijk te blussen is, waardoor het wegnemen van zuurstof d.m.v. een keramische poederlaag de enige oplossing is om de brand binnen de perken te houden.
Aluminium is inderdaad een van de metalen die het meest "brandbaar" is, vandaar dat het samen met ijzeroxide thermiet vormt dat brand tot 4000 graden celcius en dwars door staal heen smelt.
Het is dan ook niet verstandig een SLS of SLM 3D printer in je huis te hebben.
Dat is dan meer metaalcomposiet dan echt metaal.
Leuk voor ornamenten, niet bruikbaar voor bijvoorbeeld een onderdeel van een machine e.d.[...]
Misschien niet voor een machine, maar wel voor medische toepassingen.
nieuws: Vrouw krijgt met 3d-printer gemaakte onderkaak geïmplanteerd
En een kaak moet volgens mij toch wel redelijk wat krachten kunnen verwerken. (misschien bij een hoogbejaarde wat minder)
Yup ik heb zelf al eens wat laten 3D printer daar, maar bij Shapeways krijg je echt wel heel erg hi-res, je ziet bijna niet meer dat het ge-3dprint is.

Als je kijkt naar het ringetje van mijn hangertje dan zie je echt niet meer dat dit uit laagjes is opgebouwd. http://firebladegames.com/files/?tw=triforce *

Voor bij ons op school zitten ze ook al een tijdje op een 3D printer te kijken, hij mocht alleen niet te groot zijn, en ze mochten er niet te veel werk mee hebben. Toen ik die dure zag dacht ik meteen die is wat voor bij ons op school. 2500 dollar is wel voor ze te betalen, maar misschien 4000 ook wel. Zo zouden maquettes direct zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Want voor een bedrijf/organisatie is 4000 dollar best wel te betalen.

* sorry voor de kwaliteit van de foto; ik krijg morgen mijn Lumia 920 :p

[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 13 januari 2013 10:41]

Wanneer komt tweakers nou eens met gedegen achtergrond verhaal over 3d printen want afgaande op de reacties is er nog veel onduidelijkheid.

Zo is het ook lichtelijk misleidend dat in het filmpje fullcolour zcorp modellen worden getoond (de robot en de buste), dit is namelijk niet op de cube geprint. Het is wel mogelijk om via de cubify site dit te laten maken op de professionele machines die 3d systems heeft (ala shapeways).

Ook is bij mijn weten 3d systems in beginsel een machinefabrikant... Dus ze verkopen niet zozeer prototypes aan de industrie alswel machines waar die prototypes -en steeds meer onderdelen voor productie- mee gemaakt kunnen worden.

Het metaal dat shapeways aanbiedt hangt niet met lijm elkaar. Het wordt na de 3dprintstap (idd met een soort lijm) gesinterd en daarna met brons geinfused om het minder poreus te maken. Het is wel degelijk metaal maar je hebt gelijk dat de eigenschappen niet hetzelfde zijn als een gegoten of gefreesd object van hetzelfde staal.
Het metaal dat shapeways aanbiedt hangt niet met lijm elkaar. Het wordt na de 3dprintstap (idd met een soort lijm) gesinterd en daarna met brons geinfused om het minder poreus te maken. Het is wel degelijk metaal maar je hebt gelijk dat de eigenschappen niet hetzelfde zijn als een gegoten of gefreesd object van hetzelfde staal.
Na het bekijken van een filmpje daarover moet ik je gelijk geven, was beetje kort door de bocht gegaan wat die lijm betreft, er wordt daar toch ook effectief gesinterd. Bedacht me daar dan wel bij dat de mogelijke resolutie een stuk lager ligt dan mogelijk is met een laser.
Het probleem met 3Dsystems' printers is dat ze ontzettend gesloten, onnodig propriëtair en daardoor ook veel te duur zijn. Hun 'cartridges' gebruiken een niet-gangbare diameter filament waardoor je ze niet zelf kunt bijvullen met €20/kg vrij verkrijgbaar filament, maar hun cartridges moet kopen die tegen de 100 euro voor 350 gram zijn. Hun file formats zijn niet compatible met thingiverse (en het zijn binaries ipv iets leesbaars/interpreteerbaars zoals xml). Gevolg: ondanks dat de printers zelf heel erg netjes geprijsd zijn, kosten je printjes hetzelfde en in de praktijk, omdat je nogal eens een foutje zult maken, meer dan als je het gewoon bestelt bij Shapeways.

Het is niet allemaal vreselijk gesteld met 3dsystems: zoals gezegd zijn de printers heel goedkoop in aanschaf en de software die erbij wordt geleverd is mijlen vooruit op de concurrentie. Het is momenteel één van de enige echte plug and play 3d-printers. Ook is de printkwaliteit erg goed, zeker vergeleken met de ultimaker, de meeste repraps en alles van makerbot industries vóór de replicator2. Ook, niet onbelangrijk, is het een van de enige 3d-printers die zowat stil te noemen is.

Technisch dus prima in orde, maar prijstechnisch oninteressant. Om dit ding economisch nuttig te maken moet de prijs van de cartridges omlaag en moet je er meuk van thingiverse op kunnen printen.
Hij is stil maar dan ook niet vooruit te branden...... :O

met de rest ben ik het met je eens. Echt lelijk is hij ook niet.......
Enkele modellen van de 3D printers zijn bedoeld om zichzelf te kunnen reproduceren en updaten.
(reprap), replicator, Darwin, het houten model van de makerbot.
hier komen uiteraard de losse electronica (soms arduino bordjes) nog bij, inclusief wat moeren, bouten electronica en draadstangen (meerendeel te verkrijgen bij de bouwmarkt).
maar alle verbindingsstukken die de printer zijn vorm en model geven zijn uit te printen op de printer zelf.

De gemiddelde ABS of PLS printer is wel voor meer geschikt dan alleen poppetjes of props.
Tijdens mijn afstuderen (op 3D printing), zijn er diverse mensen langs geweest in het lab die er de behuizing van een boormachine, tandwiel voor een oude LP speler, tandwielen voor een nieuwe 3D printer, pasta-printkop, velspanner (trommels), en andersoortige behuizingen (naast idd de props en modelletjes) ermee hebben uitgeprint.

Hierbij is het voornamelijk belangrijk de juiste dichtheid, materiaalsoort en printrichting te kiezen.
doordat dit laag op laag is, zal deze in de 'lengte' richting sterker zijn dan in de 'hoogte' richting (laag op laag). en de verdere invulling van het model: solid/honingraat of andere 'patronen' die de 1-n aantal buitenringen van de buitenwand opvullen.

Er zijn diverse technische bedrijven die nu al met veel gebruik maken van printers:
een betere feedback van de klant (en het bijstellen van hun wensen tijdens de ontwikkelings fase)
scheel héél veel geld t.o.v. het bijstellen als de eerste modellen al van de band rollen of klassieke prototypes.

Ook in mijn visie is 3D printing de grootste stap en revolutie sinds de ontwikkeling van de 3D cad pakketten t.o.v. 2D tekeningen van vroeger). De feedback van klanten is beter, er wordt veel geld bespaard door in de ontwikkelingsfase al het eindproduct bij te kunnen sturen, en de klant kan in sommige gevallen al reclame maken voor het product terwijl het nog niet in productie is dankzij de korte productietijd van bijna/geheel functionele modellen.

een goed voorbeeld is het dashboard van (ik geloof 25) politie-auto's in 2010: het maken van een spuitgietmal om het dashboard geschikt te maken voor de 'politie monitor/pc' in het dashboard).
elke jaar is er een ander model en het (professioneel geprinte) is even sterk/sterker dan de standaard plastic dashboards waarmee veel geld (en tijd) is bespaard.
Buiten dat dit aantrekkelijk is voor sommige bedrijven vraag ik me af wat dit in de toekomst voor de consument gaat geven.
En waarom heeft de bijenkorf zo'n product verkocht? lijkt me niet een doordacht marketing verhaal..?
De gemiddelde consument heeft er niets aan, echter de creatieve hobbyist juist heel veel. Zelfgemaakte onderdelen voor bv. een R/C-toestel, een fan-made beeldje van een bekende stripreeks, je volledige omgeving van je treinenset, etc.

Je kan je eigen ingewikkelde objecten maken en dat is vrij uniek. Je kan holle structuren, roosters en kleine details aanbrengen waar je met andere materialen lang over zou doen, als het al mogelijk was. Met een 3D printer heb je enkel zo'n toestel nodig en kennis van 3D-software óf een actieve community. Na een paar uur kan je al een resultaat hebben.
Ik zie het wel gebeuren dat sommige producten in de toekomst gekocht, gedownload en geprint worden op de 3d printer van de consument zelf. Voor complexere producten zullen afhaalpunten ontstaan met profesionele 3d printers. Maar dat duurt nog wel 5 tot 10 jaar.
Is het plasic wel sterk genoeg om te gebruiken als onderdelen in een machine? Dat vind ik nou interessant, dat ik mechanische componenten kan maken die toch ook wel robuust zijn.
Anoniem: 496994
@shadylog13 januari 2013 14:46
Dat is afhankelijk van de krachten die je op het mechanisme uitoefent en van welke soort plastic het geprint is.

De Cube printer die 3D Systems maakt gebruikt van PLA en ABS als grondstof. PLA valt al meteen af aangezien het geen noemenswaardige mechanische sterkte heeft.

Met ABS zul je redelijke onderdelen voor machines kunnen maken, maar je bent wel gelimiteerd aan de resolutie van je printer voor het uiteindelijke resultaat.

En afhankelijk van het volume aan onderdelen wat je nodig hebt kan het ook heel erg onpraktisch worden.
PLA is net zo sterk als ABS.... dus PLA valt juist niet meteen af.... sterker nog ik print vooral in PLA omdat het minder smeltwarmte nodig heeft, makkelijker is te printen. En technisch gezien beter is voor het milieu, dan nog niet hebbende over de stank van ABS als je het print.

ik denk dus dat jij zelf niet echt een product hebt gezien van PLA van een 3d printer. Het enige nadeel dat PLA heeft is dat het bij 60 graden gaat vervormen en ABS bij 110 en het is chemisch gezien niet zo bestand tegen zuren als ABS. maar goed ik ga mijn zoutzuur niet bewaren in een 3d geprint potje.......
PLA:
- stugger materiaal
- lager temperatuur (175 graden)
- biologisch afbreekbaar (gaat oplossen in water)
- gaat direct van hard naar vloeibaar

ABS:
- beetje flexibel materiaal, maar toch sterk.
- hoge temp (235 graden)
- heeft hotbed nodig van 110 graden om loslaten te voorkomen
- duurzaam en bijna ongevoelig voor aantal stoffen (behalve aceton / thinner als sterke oplosmiddel)
- gaat langzaam van hard naar zacht

PLA is goed genoeg voor testobjecten en waar water en warmte niet aanwezig zijn. ABS wordt toch meer aangeprezen omdat de hot-end minder snel verstopt dan PLA. Technisch gezien dus minder problemen met printen in ABS dan PLA. PLA is als het verstopt is, taaier en lastig te verwijderen.
Verder PLA is vanwege zijn stugheid sneller breekbaar dan ABS. Dus het kan minder tegen een stootje.
Met ABS kun je dus veel meer mee doen imho.
Bij filament toevoer blijken er ook meer problemen met PLA omdat die al kan "breken" als de filament draad teveel buigt. ABS heeft bijna geen probleem voor omdat het wat flexibel is.

Ik print ook zelf alleen maar in ABS, gaat prima tot nu toe.
Ja, ik heb sinds kort ook 3D printer, Prusa Mendel v2 in zelf verbeterd versie.

Prusa Mendel kun je zelf samenstellen met onderdelen (of van iemand als bouwpakket van rond 450 Euro, kant-en-klaar rond 600 Euro.
De afgebeelde Cube printer van 3D Systems kost als goedkoopste iets van 1000 Euro. Het kost al meer en er zijn al verbeterde Prusa Mendels die resolutie kunnen bereiken op 0,1 mm of zelfs 0,05 mm. Maar dan moet je wel heel goed afgestemde printer en goed gecalibreerd hebben.
Voordeel van Cube is dat je goed afgestemde printer van krijgt. Maar je kan niet meer aan verbeteren, vergroten, namaken, sneller... Dat kan niet.

Daarnaast kun je op z'n beurt weer onderdelen van Mendel printen (of reserve onderdelen) en beetje verkopen aan vrienden. Verdient dus op zich weer wat geld terug, dat kunnen andere printers niet. :P

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 15 januari 2013 00:22]

je haalt in je lijstje wel 2 dingetjes door elkaar namelijk de glastransitie temperatuur en smeltemperatuur de transitie temp van PLA ligt rond 60 graden die van ABS rond 110 daarom heb je daar een heatbed voor nodig om te laten plakken (PLA print ook mooier op een heatbed btw). de smelttemperatuur van PLA ligt rond de 175 graden die van ABS rond 235.

en de verstopping van PLA kan komen doordat juist die overgang vrij kort is waardoor je plastic kans heeft om in je nozzle te verwarmen. Klein fannetje erop en geen enkel probleem.

Maar er blijven voordelen van ABS ten opzichte van PLA. Maar grootste nadeel van ABS vind ik toch wel de krimp, het kromtrekken van objecten terwijl je ze pint daar heb ik met PLA minder last van.

anyway blijft een leuke hobby
Van kromtrekken ben ik inderdaad van bewust. Dit wordt deels veroorzaakt door de onbedoelde afkoeling onderaan. In open printer zoals Mendel is er ook koelere lucht stroming omheen. In een ruime behuizing zetten om minder afkoeling te zorgen, zou ook meehelpen.

Ben eens van plan om printer te voorzien van een afscherming omheen.

Met PLA is hotbed natuurlijk prima, maar aangezien niet elke printer hotbed heeft zijn het meestal PLA printers.

Temperatuur klopt inderdaad, excuses...
ABS is sterk genoeg. wordt lego ook van gemaakt
De meeste van deze printers werken met smeltbaar plastic.
Dus hoge temperaturen kun je vergeten.
Maar afhankelijk van de dikte die je print, kun je toch wel redelijk stevige objecten maken.

Er zijn ook 3D printers die materiaal deponeren op een steunlaag zoals zand. Daarmee kun je dus ook metaal printen.
Na het printen heb je een bak vol met zand en metaaldeeltjes en zet je dat een langere tijd in de oven.
Zo kun je dus ook spul maken wat de stevigheid van gietijzer heeft, maar ook titanium kun je op die manier gebruiken.
Echter dat is niet echt bruikbaar voor de gemiddelde consument (en ook niet voor de meeste bedrijven)

Maar je zou ook andere materialen kunnen printen, zoals cement, met een druppeltje water.
Dan kun je prefab constructies maken en zo hele goedkope huizen bouwen.
Anoniem: 496994
@TD-er13 januari 2013 15:11
ABS heeft een maximale gebruiks temperatuur van 85 tot 100 graden. Dat lijkt mij voor de huis, tuin en keuken hobbie mechanische machines die je hiermee zou kunnen maken wel voldoende.
De gemiddelde consument kan er juist heel veel aan hebben, in feite iedereen wel.
Alleen moeten ze goedkoper worden en meer kleuren kunnen printen.

De enige reden dat dit wellicht niet zal gebeuren is dat veel bedrijven met bepaalde producten wel kunnen inpakken .... kortom de consument kan bijv. gewoon thuis zijn kopjes ontwerpen en afdrukken.
Dat is wat men ook zei bij de introductie van fotoprinters, dat fotoafdrukkers wel in konden pakken omdat mensen het nu thuis kunnen doen. Toch zie je dat het vele malen duurder is om dat thuis te doen en mensen laten hun foto's nog steeds via een (online) afdrukservice verwerken. Dat is met een massaproduct als kopjes helemaal het geval. Nee, ik denk dat dit voorlopig een niche product blijft...
De gemiddelde consument gaat zijn tijd er niet in steken.

Alleen maar kleurtjes mengen is niet genoeg, je moet verschillende soorten materialen kunnen printen. (zelf printplaten kunnen uitprinten bijvoorbeeld)

Dan nog even afgezien van de kost om al die grondstoffen aan te kopen.

Nee, ik denk eerder aan kleine bedrijfjes die on demand alles kunnen maken wat de klant wilt.
Qua vervoer zal het wel veel gaan uitmaken denk ik (op lange termijn), alleen maar grondstoffen in bulk, afgewerkte producten worden on-demand en lokaal aangemaakt.
van die kleine onderdelen van apparaten of andere gebkruiksvoorwerpen die altijd kapot gaan?
ik heb al vaak genoeg gehad dat ik 1 of ander klein plastic klipje onderdeeltje afbreekt, en daarom het apparaat of ander voorwerp niet meer kan gebruiken. Deze onderdeeltjes zijn nooit los te koop, dus ja daar heeft het in mijn ogen echt wel markt voor.
Maar dan moet het uiteraard wel tegen een schappelijke prijs geprint kunnen worden.
ook als je wel eens met dingen knutselt, dan kan je je eigen onderdelen maken heel erg handig, dit dan ipv het zelf uitfrezen of zagen etc.

Ik zal echter nog even moeten wachten daar ik het nu nog te duur vind. Maar dat zal de toekomst wel uitwijzen.
Mijn opa had dit geweldig gevonden zo'n printer.. Hij was hele dagen bezig met zijn treintjes.. Popetjes verven, boompjes maken e.d. bepaalde onderdelen die niet te koop waren maakte hij vaak zelf van hout..

Bergen en huisjes maakte hij van piepschuim..

Met zo'n printer had hij nog veel meer mee kunnen doen zoals zelf zijn popetjes maken.. Of andere wagonetjes maken op bestaande frampjes. huisjes e.d.

Hij was ook erg veel bezig met zijn spoor via de computer te besturen en hield van tekkenen.

Dus ja zo'n product had een uitkomst geweest voor hem. ik zie dus wel dit soort hobyisten die zo'n printer willen hebben. Maar miep op de hoek heeft het niet nodig. Bestaat dus daadwerkelijk wel een leuke markt voor..
Daar denken de kenners heel anders over:

http://www.econtalk.org/a.../12/chris_anderson_2.html

Hij ziet het meer als een volgende revolutie....
Waarom moet er altijd over dat "wat is het nut voor de consument in de toekomst" geneuzeld worden?

Sommige technologieen zijn voor iedereen, andere zijn voor nichemarkten en/of semi-professionelen.
Klinkt een beetje nerdy maar ik zou graag wat lvl 60 WoW characters op mijn inactieve WoW account willen printen.

Heb echt een goede tijd gehad met dat spel en wil best die tijd vastleggen in zo'n 3d modelletje als een soort souvenirtje. :p
http://www.figureprints.com/wow/
Niet goedkoop, wel goedkoper dan een 3D printer.
Eindresultaat schijnt erg goed te zijn.
Zie hier direct de mogelijkheden voor een 3D printer. Sommigen zien niets in een 3D printer, anderen maken er een goed betaalde business van...
Anoniem: 496994
@2677913 januari 2013 14:57
De 3D printer van FigurePrints is wel wat uitgebreider dan de printers die 3D Systems voor consumenten maakt.
FigurePrints op Discovery Science

Spectrum Z510

Overigens is vooral productie tijd een behoorlijke factor en het zal wel even duren voordat een 3D Printer in de buurt komt van een Spuitgietmachine, daar staat tegenover dat een 3D Printer wel dingen kan printen die zo complex zijn dat het onpraktisch wordt om er een matrijs voor te maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 496994 op 13 januari 2013 15:01]

Matrijs printen met 3d printer (waarschijnlijk 1 die metaal print ofzo) en dan massa productie spuitgieten.
3D printen wordt in de industrie gebruikt voormodellen voor innovatie en R&D achtige doeleinden, het zal nooit een massa productie systeem worden. Daar wordt het gewoon niet snel genoeg voor..... alleeen inderdaad als je het over de complexe dingen hebt balletje in een dichte kubus of oid
Je hebt ook Shapeways (http://www.shapeways.com/about/) waar je zelf je modellen kan uploaden, materialen kan selecteren, en deze dan te koop aanbieden in je eigen store.

Prachtvoorbeeld van wat de mogelijkheden zijn met 3D printing! Je kan zo bijvoorbeeld kleine iconische gebouwen maken uit Europa uit plastic, of je kan zelfs ringen en andere kleine juwelen maken uit metalen!

[Reactie gewijzigd door NickyVermeersch op 13 januari 2013 16:57]

hehe, klinkt misschien idd nerdy, maar ik dacht wel gelijk hetzelfde :P
Ik heb er mijn iphone 5 dock mee uitgeprint!

http://i.imgur.com/N2Mo3.jpg

:*)
De stappen die ze maken op software en gebruiksvriendelijkheid zijn fantastisch. Dit belooft zeker wat, alleen jammer dat de prijs zo hoog ligt, wat het voor consumenten niet geschikt maakt.

Over een jaar of 2 zal de markt wel zo ver zijn dat er serieuze 3D printers voor onder de 1000 euro verkrijgbaar zijn. De ontwikkeling gaat in ieder geval razendsnel :*)

Hopelijk zien we dan ook andere materialen voor consumenten dan de huidige plasticen, wat nuttige zou zijn om ook echt spullen te printen, i.p.v. alleen maar ontwerpen.
Ik denk dat het niet zonder slag of stoot zal gaan. De hele handel in kleine voorwerpen krijgt harde klappen. Als iedereen van alles kan printen kunnen er geen hoge prijzen meer gevraagd worden voor allelei eenvoudige produkten die ineens printbaar zijn. Ga een stap verder en mensen kunnen zelf voertuigen en woningen construeren.
Maar of het iets zal verbeteren betwijfel ik. Vermoedelijk betalen we over een jaar of 10 een nieuwe vorm van belasting om de boel te compenseren en krijgen we een speciale politie c.q. copyright-maffia erbij die "inkomstenverlies" moet bestrijden. In het smerigste geval worden 3d-printers en bouwmateriaal daarvoor verboden voor de consument. "Om de economie te beschermen"

[Reactie gewijzigd door blorf op 13 januari 2013 09:46]

Men kan zich langzamerhand gaan afvragen waarvoor er nog stadscentra zijn tegen die tijd :P

Ik denk persoonlijk dat er eerder een fikse belasting op die printers komt waardoor niet jan en alleman het koopt.

Daarnaast denk ik dat de uiteindelijke consument nog wel open staat voor dingen kopen in de winkel. Je moet anders immers weer materiaal voor je 3D printer halen, een ontwerp maken en dat daadwerkelijk uitdraaien. Dat kost gewoon een (hoop) tijd en daar heeft niet iedereen zin in.
Je moet nog steeds vulling voor je 3D-printer kopen en die zal wel duurder zijn dan als je gewoon een stuk uit massaproductie koopt. Beetje zoals bij een gewone printer de cartridges ook een wezenlijk deel uitmaken van de prijs en dus niemand zelf een boek/krant/tijdschrift print in plaats van het in de winkel te halen. Het is pas door de komst van tablets en e-readers dat er wezenlijk anders gelezen wordt, maar dat heeft hier niets mee te maken, punt is dat sinds iedereen een eigen printer in huis heeft, niet plots alle drukkerijen overkop gegaan zijn.

Dit is inderdaad fantastisch om je zelf ontworpen stukken te maken, maar je gaat er niet even je volledige huisraad mee maken. Bovendien kan 95% of meer van de bevolking niet om met CAD-programma's. Copyright problemen gaan er waarschijnlijk nog wel komen, maar niet op de schaal zoals jij het voorstelt.

Huizen en voertuigen printen daar zijn we nog lang niet :p. Als ik zie hoe klein de meeste stukken zijn die wij in metaal printen (even uit het hoofd berekend dat we een maximum volume van 20 liter waarschijnlijk niet eens halen). Mijn thesisgenoot heeft vorig jaar een "carrosserie" voor een racekart laten 3D-printen in plastic en daar was bij wijze van spreken een mammoet-printer voor nodig (je vult daar een halve woning mee en dan reken ik in grote huizen). Zo'n machine heeft geen enkele particulier plaats voor, en dan heb je dus nog maar een plastic schelp. Zij hebben daarin een spaceframe gemaakt wat dus nog een hoop lassen betekent. Volgens mij moet het wel mogelijk zijn een monocoque te printen zodat je bij wijze van spreken alleen de motor, wielen en zitcompartiment nog moet inbouwen, maar in dat ontwerp zal dan wel een paar jaartjes kruipen :).
I.VM. het huizen printen, daar is men al mee bezig http://www.youtube.com/watch?v=JdbJP8Gxqog (van TED, dus vrij legit medunkt)
Dat lijkt me ook een groot probleem.
Een deel v/d markt zal dan instorten en daarom denk ik in eerste instantie er alles aan gedaan zal worden om een redelijke 3d printer kunstmatig onbetaalbaar te houden.

Hoewel ik wel hoop op een goed betaalbaar systeem want dit kan ook veel zelfstandigen op gang weten te brengen. 3D design is wel aan te leren met een weekje hard zelfstudie.
Ik hoop toch echt dat tegen die tijd het eindelijk duidelijk is voor de massa dat het kapitalisme een falend systeem is en dat we dan een beter werkend systeem hebben, waardoor dat soort politiestaat dingen niet voor zullen komen.
onder de 1000 euro vind ik zoiezo al een heel verschil
aangezien de meeste 3d printers van een jaar of 4 geleden pas bij de 10.000 euro begonnen en dan ook nog afgenomen moesten worden met een contract voor onderhoud

buiten dat 1000 euro is voor een goeie hobbie niet heel veel als je hobbied
ik ken gasten in mijn vriendenkring die gewoon per maand al 300-400 euro uitgeven aan strips of figuurtjes, die je hiermee gewoon ook zelf kan maken en dan ook zelfs in de gewenste vorm en kleuren


over mechanishe sterkte weet ik alleen dat je het stevig genoeg kan maken door het in een structuur te printen aka honinggraat of overdwarsliggende/staande randen
Over een paar jaar krijg je autobouwers die torrentsites en nieuwsgroepen gaan aanklagen omdat je daar modellen van auto's kunt downloaden om te printen. Krijg je ook drm en licenties op auto's :P
Wat dacht je hiervan? Model van een pistool downloaden en een werkend pistool printen:
http://defensedistributed.com/

Het komt eraan..
Hah grappig maar als je dezelfde materialen gebruikt die nu voor 3D printing gebruikt worden dan schiet je 1 keer en nooit weer...
Een Glock is tenslotte ook gemaakt van extreem sterk composietmateriaal en daardoor duurder dan een gelijkwaardig metalen pistool.
Je bent dan goedkoper uit met het zelf vervaardigen van een metalen pistool of submachinegeweer.
Ik heb gezien hoe ze in gevangenissen in Amerika een .30 smg wisten te maken uit plaatstaal en bedveren.
das alleen een geprint magazijn waar hij het nu over heeft....

Maar goed in de toekomst gaat dit prima mogelijk zijn...
Uhm, wow...

Als dit nu al mogelijk is, en deze 3d-printer over een paar jaar hetzelfde kost als een all-in-one printer nu. Dan zitten hier dus nogal best wel wat haken en ogen aan.

Maar goed, in principe kan de printer alleen maar rubberen kogels uitprinten. Dus dan zouden deze home-made weaponry alleen gevaarlijk zijn van dichtbij. Met een iets verdere range dan een keukenmes. :)

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 13 januari 2013 11:24]

Tja je kan nu al aangeklaagd worden voor het maken van een schaalmodel.
Als je het voor jezelf maakt zal men er waarschijnlijk weinig tegen doen maar als je het beschikbaar stelt aan anderen, ook al doe je dit gratis, ben je mooi de sjaak.
Het is dan ook te verwachten dat als mensen dergelijke printers voor zichzelf kunnen aanschaffen dat speelgoedmakers, de entertainment industrie enz enz allemaal willen voorkomen dat je zelf LOTR poppetjes, Lego onderdelen, Barbies en schaalmodellen van auto's, treinen en vliegtuigen gaat maken.
Krijg je dan ook weer een tax op je printer(vulling) zoals we nu ook op hdd's, optische schijfjes en geheugenkaarten hebben.
Lego onderdelen,[...]
Volgens mij is dat tegenwoordig geen probleem meer, omdat de patenten erop verlopen zijn.
Maar je mag er geen LEGO op zetten, want de merknaam is uiteraard nog wel beschermd.
Maar schaken is al eeuwen oud ... zou niet weten hoe daar een patent op kan staan, er bestond toen echt nog geen patent.

Dus ik zeg gewoon doen!
Wanneer is het mogelijk om met een 3D printer een 3D printer te maken?
Wanneer die alle materialen waaruit een 3d printer bestaat kan printen, dat is slechts een kwestie van tijd (nu kun je al met kunststoffen, metalen, gips, keramiek glas en chocoloa printen, om er een paar te noemen). Alleen kun je niet een 3d printer printen die groter is dan de printer die hem bouwt (met deze type printers iig die het zo opbouwen binnen een kubus).

Ik mis van veel reageerders hier de verbeelding wat voor impact 3d-printing kan hebben, hoe het ons straatbeeld en denken kan veranderen.
Waarom hebben we bijvoorbeeld nog een Karwei nodig met allemaal schroefjes en deurknoppen etc. op voorraad? We gaan gewoon naar de printshop om de hoek en printen uit wat we nodig hebben. De helft van de bestaande winkels wordt overbodig, voorraden worden overbodig, enkel nog patronen met materialen hoeven we op te slaan. Hangt er ook mee samen hoe energiezuinig 3d-printers worden, maar in potentie kan het een hoop verspilling voorkomen door het overbodig maken van voorraden overbodige producten.

Het verandert ook ons denken over bezit. Waarom is het bezitten van producten nog zo belangrijk, als we het om de hoek uit kunnen printen wanneer en waar we het maar nodig hebben? Bezit en materialisme kan veel minder interessant worden.
Wat je hier nu schetst gaat nooit gebeuren om de doodeenvoudige reden dat het gigantisch onhandig is. Als je schroeven nodig hebt bij het klussen dan ga je naar de winkel en koop je een doos. Je gaat niet staan wachten tot de printer je 500 schroefjes of wat dan ook heeft geprint. Dit soort zaken zijn helemaal niet interessant voor dat simpele massaproductiewerk zoals bij schroeven. Waar 3D printing wel verschil gaat uitmaken is bij specifieke onderdelen. Onderdelen die je niet eenvoudig kunt verkrijgen en onderdelen die complex zijn om te maken. Bij dat laatste wordt het eenvoudiger om te produceren en daardoor ook goedkoper om aan te schaffen. Dat is waar de toekomst in zit. Niet in de dingen die nu al massaproductie zijn.
Zoek es opwww. reprap.com hier is men al een tijdje mee bezig.....

het word steeds beer alleen je hebt er elektronica voor nodig, die zal niet snel geprint worden denk ik. de rest van de machine er omheen kun je denk ik al voor 90% printen
Nog bij LANGA na niet.

Want een 3D printer is meer dan een kast en bewegende onderdelen, het is natuurlijk ook de elektronica die daar inzit, vele verschillende materialen allemaal gekozen om hun verschillende eigenschappen.

Het is best leuk dat er 3D printers die met metaal kunnen werken, en zoals hieronder staat met chocola. Maar EEN apparaat dat ALLES kan? Hard plastic, zacht plastic, metaal, en god mag weten wat er allemaal in een CPU zit?

Dat is ook het hele probleem met de revolutie van 3D printen, bijna alles wat we kopen is een samengesteld product. Neem nou the figurines printer, werkt met 3 basis kleuren en wit (materiaal zelf) die gecombineerd kunnen worden... okay. Doe goudkleur. Oops, kan dus niet. Zal je of er op de hand moeten opspuiten naderhand of het apparaat radicaal aanpassen. Sommige traditionele figures hebben stalen versteviging, hoe ga je dat in printen?

Transparent plastic is ook niet mogelijk of liever, een combi van transparant en niet transparant.

Het zijn interessant ontwikkelingen maar bijvoorbeeld bij model bouw mis je echt dat ramen NIET mogelijk zijn, kijk maar naar de architect modellen.

Eigenlijk is 3D printen thuis netzo handig/onhandig als de naaimachine. Met een beetje handigheid kan iedereen zijn eigen kleding maken en herstellen. Wie hier doet dat? Dat is de toekomst voor 3D printing. Er zijn ZAT naai ateliers waar kleding wordt hersteld maar het is nog altijd een fractie van het aantal zaken dat compleet nieuwe kleding verkoopt en geen enkele her/verstel service biedt.
De 3d print markt staat nogal in de kinderschoenen en tot nu toe komen mensen ook niet verder dan printen van speelgoed of poppetjes.
Met een cnc freesbank kan je meer maken en nuttige dingen.
Haas van CNC Haas? :p Vandaar je voorkeur voor de CNC-machines? :D Je kunt trouwens heus wel kwalitatieve en nuttige stukken printen met SLM machines (metaal) en professionele 3D printers. Niet alle metalen kun je makkelijk verspanen, bv de beitels en frezen om titanium te bewerken zullen wel een veelvoud kosten van die voor staal en de vormen die je er mee kunt bekomen zullen wel een stuk minder ingewikkeld zijn dan met 3D printen. Maar tenzij je je professionele activiteit volledig toelegt op 3D printen, ben je inderdaad beter af met een CNC machine.
lol nee ken cnc haas niet.
Maar ik heb met beide technieken gewerkt. SLS van nylon heb ik bij TNO veel mogen werken voor school project.
Maar wij kwamen ook niet echt met nuttige dingen. Alleen soms heel specifiek mogelijkheden zoals model bouw en flow simulaties.
Maar goed daar houd de gemiddelde nederlander zich nu niet elke dag mee bezig.
Dit lijkt me wel een geniaal apparaat voor architectenbureaus, in plaats van mensen met foamboard en een mesje een maquette laten uitwerken, kan je met zo'n apparaat hele gevelelementen printen :) En dan zullen we het nog maar niet hebben over de kozijnen, dakranden hemelwaterafvoeren etc.
Zou zoiets zelf nog best wel willen aanschaffen. Als zo'n printer ook overweg kan met autocad en 3dsMax bestanden is het helemaal top.
de printer gebruikt STL bestanden, wat in principe een doelloos (tenminste ik noem het zo) bestands formaat is. Je CAD bestanden kun je omzetten naar stl (kijk maar es in je autoCAD) daarna kun je het dus gewoon printen.

Ik gebruik zelf solidworks werkt prima

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee