Door Jeffrey van Maurik

Nokia Lumia 920

07-12-2012 • 08:13

60 Linkedin

Nokia werkt al anderhalf jaar aan een grootse comeback op de smartphonemarkt en het bedrijf heeft de hoop mede gevestigd op dit toestel: de Lumia 920. Zelf prijst de fabrikant het aan als 'de innovatiefste smartphone ter wereld'. Nogal een boude claim, maar maakt de Lumia 920 die waar? Redacteur Arnoud Wokke neemt alle nieuwigheden door in deze videoreview.

Er is ook een uitgebreide geschreven review van dit toestel. Heb je vragen naar aanleiding van deze video, dan kun je wellicht in de geschreven review een antwoord vinden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (60)

Wijzig sortering
Dit is de slechtste review die ik ooit op Tweakers heb gezien.
Het zwart is helemaal geen soort donkergrijs, het is inderdaad niet zo erg zwart als de Lumia 800, maar dat valt helemaal niet zo op als in de filmpje wordt gezegd.
De camera is prima, ik snap helemaal niet waarom er 2 sterren worden gegeven. Ik heb zoveel scherpe foto's gezien die ermee zijn genomen. Dat kan toch niet zomaar weggezet worden als slecht? En als er dan een bug in zit, gaan jullie hem dan nog eens testen als ze een fix hebben uitgebracht?
En kom op, waar zitten die spierballen? Als je hem in dagelijks gebruik hebt valt het gewicht heel erg mee. Okee, de iPhone is 70 gram minder, maar hij voelt dan ook als speelgoed aan. Een beetje gewicht is best okee. :)
Ik heb er zelf ook een gevoel bij gekregen dat de review redelijk anti Nokia en in mindere mate Windows Phone is.

Uiteraard zijn de bugs die er na release nog in zitten gewoonweg triest, maar ik mag hopen dat dat snel gefixt wordt en als dat gedaan is is dit een prima concurrent voor de Android toestellen en de iphone5. Daarna zijn de scores die ze er in de test aangegeven naar mijn mening te laag.

(tevreden iphone4 gebruiker).
Het zwart is helemaal geen soort donkergrijs, het is inderdaad niet zo erg zwart als de Lumia 800, maar dat valt helemaal niet zo op als in de filmpje wordt gezegd.
Ik zelf heb een iPhone en m'n collega heeft een Lumia 920. Als ik ze naast erlkaar leg zijn de zwarte pixels van de Lumia 920 zijn echt heel veel zwarter dan de iPhone 8)7
Maar het zwart is wel grijzer als o.a. andere high end LCD's. Dus daarom is het wel een puntje om te vermelden. Het scherm van bijvoorbeeld de Nexus 4 heeft veel betere zwart weergave dan de LCD van de Lumia 920.

Dus hij bedoelt eigenlijk ten opzichte van andere high end smarphones met LCD zoals de iPhone 5 Nexus 4 en de One X bijvoorbeeld.
Andere gebruikers melden juist al dat ze makkelijk een hele dag door komen terwijl bijvoorbeeld de galaxy SII en SIII dat niet kunnen.
Hoe kan het dan dat jullie maar 2 sterren voor accuduur geven?

Ik vindt ook dat er meer negatieve kritiek wordt gegeven dan dat deze telefoon werkelijk verdiend. Op bepaalde punten zoals gewicht dat kan ook een voordeel zijn voor veel mensen en wordt gezegd dat het juist daarom lekker in de hand ligt.
De stevige bouwkwaliteit mis ik helemaal in deze review. Laat hem maar eens van de trap af stuiteren en review hem dan nog maar eens.
De mindere accuduur prestaties in jullie review kan mede komen doordat je vergeten bent NFC bluetooth gps supersensitive touch uit te zetten. Daarnaast zal de accu eerst een paar weekjes moeten wennen aan het gebruik voordat deze op top efficientie zit.
Ik heb ook al op meerdere plaatsen gelezen dat een reset van fabrieksinstellingen en firmware de accu problemen mogelijk kan oplossen bij het eerste gebruik/nieuwheid van de telefoon zodat die juist gecalibreerd wordt.

Daarnaast kwa beeld kleuren en het zwart wat grijs zou zijn waar jullie het over hebben. Het ziet er voor mij uit dat jullie gewoon toevallig een slecht exemplaar hebben gekregen?

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 7 december 2012 12:41]

Dat accu optimaliseren over enkele weken gebruik mis ik eigenlijk overal, terwijl iedereen dat weet en het vaak zelfs in manuals vermeld wordt. (ook de 2gen Li ion`s, die "geen" "oplaadgeheugen" meer hebben.)

Alsof je een nieuwe auto koopt, deze niet inrijdt, hem direct over de top gaat testen waarbij de motor vastloopt, om dan een negatieve review te geven. Duh zegt de dealer dan, "had hem eerst gewoon ingereden". (gezien de negatieve review laat de dealer je jou tests doen in een al ingereden exemplaar, en wat blijkt....hij houdt het gewoon vol.)

Misschien moet er een aparte accutest komen van de losse accu's.
Zo kun je beter de accuprestaties weergeven; werkelijke capaciteit tov opgegeven, verhouding tot andere accu`s, energie gebruik(accu a in X met kleinere capaciteit gaat langer mee op OSY dan vergelijkbare telefoons), en je kunt versneld de accu optimaliseren/zien hoe de capaciteit zich gedraagt tijdens ontladen/opladen.

En dan pas, als de capaciteit niet meer toeneemt een review over de accuduur in het toestel maken.

En wat ik eigenlijk helemaal mis is de periode van gebruik voor een review.
Deze is te snel geplaatst blijkt, ik zie liever een gedegen review als de eerste.
Ik kan me voorstellen dat het een tijdje duurt voor je alle voor en nadelen van een toestel of OS doorhebt, terwijl sommige dingen die je de eerste dag irritant vond geheel wegvallen omdat je het anders gebruikt.
Niet dat alles goed hoeft te zijn.......
Je kunt in een topic aangeven welke apparaten onder test zijn en wanneer resultaten gepubliceerd worden.
En de eerste indruk pas publiceren als de testperiode is afgerond.

En misschien duidelijkheid wie wat test;
Ik werk met MS, als ik Apple test moet ik eerst leren hoe dat precies werkt etc.
En dan liever meerdere meningen van een gemêleerd testpanel (bijv 4x 1 week verplicht alleengebruik zodat je móét aanpassen om het device optimaal te benutten)

edit;
Arnoud is van de zomer al begonnen om accutests samen met gebruikers te doen.
Ik denk dat dit proces misschien iets beter uitgewerkt moet. ;)
Met misschien een oproep aan early gebruikers van nieuwe modellen, zodat hun waarden in een review meegewogen kunnen?
Ik begreep dat toestellen out of the box getest worden, gebruikers zullen dan weer terug moeten naar fabrieksinstellingen en gebruikte benchmarks.
Kan inmiddels wel de batterijduur van Nokia`s en WP8 getest worden met door Tweakers gebruikte benchmarks?
Hier was daar deze zomer wat discussie over.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 8 december 2012 17:42]

Het lijkt erop dat dit exemplaar een demo model is met een aantal kinderziektes en daarom vind ik deze review niet helemaal representatief.
Het is niet voor niets zo dat Nokia het toestel pas in januari in NL op de markt brengt.
Dan nemen ze er iig de tijd voor om dit soort 'software dingetjes' op te lossen en dat lijkt mij alleen maar goed van Nokia.

Deze gsm verdiend wat mij betreft een re-review :)
Of dat of the reviewer is a man with a mission.
0Anoniem: 449467
7 december 2012 11:44
De prijs is inderdaad belachelijk hoog, maar wat een crappy review. Meneer spendeert meer tijd aan punten opnoemen (meestal zelfs nog meningen) waar nokia de "plank mis slaat" dan een objectief oordeel te benoemen waar mensen ECHT wat aan hebben!
De prijs is lager dan een vergelijkbaar iPhone 5-model (32GB) en daarbij verslaat de Lumia 920 dat toestel op meerdere vlakken. Belachelijk hoog? Nee, maar dat neemt niet weg dat 600 euro alsnog een hoop geld is. Als het toestel belachelijk duur zou zijn dan zouden er niet zo enorm veel pre-orders geplaatst worden ;)
Ik bedoelde meer belachelijk hoog in vergelijking met bijvoorbeeld de U.S. Daar kost de telefoon (uit mijn hoofd gezegd) 450 dollar, wat rond de 350 euro uitkomt. Dat is bijna de helft minder! En ik ben zeer blij dat er zoveel pre-orders zijn, een daarvan is van mij :)
In de USA kost de 920 ook minstens $600.

De AT&T versie locked is $450, maar besef goed dat anders dan in Nederland, de meeste Amerikaanse operators géén korting geven als je je eigen telefoon mee neemt.

Concreet betekent dat, dat goedkope SIM-only abbonementen niet bestaan bij AT&T. Omdat de 920 verder LTE heeft, ben je dus verplicht om ook meteen te upgraden naar een twee jarig duur LTE abbonement van minimaal 60 dollar per maand.
Let wel voor die 60 dollar heb je dan nog géén SMS, en slechts 300MB data!

Die 450 is dus een lokkertje, omdat de gebruiker in de praktijk of automatisch zijn contract moet verlengen, of zelfs een geheel nieuw contract moet afsluiten wil die toegelaten worden op het network. (Amerikaanse GSM providers controleren het type telefoon via IMEI en passen automatisch je abbonement aan of blokkeren toegang als je telefoon niet 'past' bij je abbonement.)
Exclusief BTW en gekoppeld aan AT&T, ja. Niet een unbranded versie met btw. Daarnaast is dit 600E incl btw als adviesprijs. Als je alles goed uitrekent komt het er op neer dat wij net zoveel betalen als de mensen in de VS.
Maarja, we betalen er wel meer voor dan de USA, maar niet zoveel als onze oosterburen. En ga er maar vanuit dat dit toestelletje je in Turkije nog wel een klap meer gaat kosten.
Net als Revontulet, 1 van die vele vele iPhone 5 pre-orders overstijgende pre-orders is van mij. :D


In het algemeen:

Grappig is dat er altijd wordt vergeleken met hetgene wat voor ons nadelig is, maar niet met voldoening wordt gekeken naar hetgene wat voor ons een voordeel is.
Dat ie 600 euro moet kosten is nu eenmaal een gegeven waar we niets aan kunnen veranderen. Je kunt er wel je keuze op afstemmen. Ga je ervoor, dan moet je niet zeuren. Vindt je het te duur, koop het dan niet.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 7 december 2012 18:20]

Arnoud is een beetje een zeurpiet (in meer van zijn reviews) en waarschijnlijk een Apple fan-boy.

- Uit zijn verhaal lijkt het dat het toestel 50kg weegt,
- Materiaal waardeloos is (misschien t.o.v. de HTC maar niet t.o.v. alle andere toestellen in de markt).
- Het scherm alleen maar grijs weer kan geven,
- Photo's eigenlijk heeeeeeeeeel erg lelijk zijn,
- Batterij binnen 10 minuten leeg is,
- Draadloos laden bestaat al jaaaaaaren... Niet breed toegepast? Je bedoeld niet toegepast?

De Lumia 920 slaat geen deuk in een pakje boter?!?!?!?!?!? Kom op...

Kijk naar de pre-orders.

Ik hoor teveel superlatieven en teweinig objectiviteit.
Wat als het de waarheid is?

Voor de prijs die je betaalt, is het misschien wel een matige telefoon?
Wat als van 10 mensen 9 mensen zeggen dat de Lumia 920 heel goed is en een enkele die mag reviewen anders zegt. Wat denk je dan wat de waarheid is? ;)
Inderdaad...als ik de review bekijk, zonder die van de rest van de wereld gelezen te hebben, dan bedenk ik me wel 5x voor ik er één aanschaf.
Persoonlijk vind ik de review heel erg (en vaak onterecht) negatief (als in heel erg zwaar ;) ) en eigenlijk Tweakers onwaardig.

Maar ik blijf in de wachtrij hoor Nokia..... ;) .
Voor de zekerheid fysiotherapie maar weer in het pakket op laten nemen :P

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 7 december 2012 12:38]

Hij kijkt er ook bij alsof hij liever een ander product had gereviewed. Buiten dat proef je het ook al in zijn bewoording, niets echt positiefs willen zeggen. Datgene wat wellicht een minpunt is ten opzichte van andere smartphones, bijvoorbeeld het gewicht, wordt zwaar overdreven alsof het ding een ton weegt.
@Arnoud,187gr is nog niet eens het gewicht van een goed belegde boterham. Pak die eens vaker op en nuttig deze dan ook. Daar haal je weer energie en kracht uit om "zware" dingen op te pakken. Echt, je hoeft de Hulk niet te zijn om deze telefoon te hanteren.

Ik doe bij de reviews van Wokke en Funnekotter altijd een strooiwagentje zout.
Voor de rest, als je het geluid even uitzet, ziet de review er informatief uit. De beelden zijn goed en de Lumia wordt van genoeg kanten gelumineerd/belicht.
Draadloos opladen is geen big feature omdat alle nieuwe high end smartphones dat zullen hebben. Denk aan LG telefoons, HTC telefoons etc. De rest krijgt het ook allemaal.
De Palm had het ook al.
Nope, maar een beperkt aantal hebben het. terwijl draadloos laden al een paar jaar geleden kon. Door de constructie KUNNEN bepaalde nieuwe modellen niet eens draadloos laden. Het is dus wel een big feature, maar wel weer een afhankelijk van de gebruiker.
Wel vreemd, heb de lumia 920 nu ruim een week. De mat zwarte. Hij voelt degelijk aan, de camera is op dot moment vergelijkbaar met de iphone 5 in lichte omstandigheden, in het donker blaast hij de competitie omver. Baterij gaat bij mij ook veel langer mee dan mijn oude gs2. Het scherm is ronduit prachtig! De Nokia apps zijn super, elke week is er wel een nieuwe. Wp8 werkt vloeiend maar heeft inderdaad nog enkele irritante bugs. Overigens valt het gewicht van de telefoon wel mee.
Ik vond het gewicht van bijvoorbeeld de iPhone 4S juist ook heel degelijk aanvoelen, ik houd niet zo van dat alles licht moet zijn. Ik wil weten dat ik mijn telefoon in mijn zak heb.
Ik kan me zo voorstellen dat Arnoud vandaag een updatje van deze review doet gezien de vloed aan negatieve reacties op de review ook van mensen die dit toestel hebben en zich hier niet in herkennen.
Daarnaast Arnoud op twitter:

- De review moest 2 dagen eerder dan gepland al gepost worden
- Hij geeft zelf op twitter toe dat er e.e.a. mist
Breng het dan gewoon nog niet in het nieuws... en dat het 2 dagen eerder moest is een slap excuus.
Het e.e.a. mist? Updateje? Deze kan direkt de prullenbak in. Dit is geen review maar een ordinaire bash versus Nokia. Dit de slechtste review die ik gelezen heb in de afgelopen 10 jaar op tweakers.net. De +3 gewaardeerde reacties spreken wat mij betreft boekdelen: de review wordt op basis van argumenten richting de prullenbak gewezen.
En het is echt niet dat de reviewer niet beter weet. Daar is hij veel te geinformeerd voor.
Wat een veel gezeik op Arnoud weer :/

Ik vind de reacties hier absurd.
Niet objectief?
Lees de geschreven review en kijk naar de charts.
De cijfers liegen er niet om:
 • Het toestel is zwaarder dan de Galaxy SIII en is zelfs de zwaarste telefoon op de chart.
 • De 920 heeft een bizar lage contrast waarde.
 • Bekijk de foto's die gemaakt zijn met de 920 zelf en vergelijk deze met de concurrentie.
 • Er zitten bugs in de software die gebruik actief in de weg staan.
Negatieve opmerkingen over de behuizing zijn inderdaad subjectief, maar dit is zelden anders en iedere schoenzool die de review kijkt/leest zal hier rekening mee moeten houden. Dan nog zie ik dat bouwkwaliteit 5 sterren krijgt, dus was is nou werkelijk het probleem?

Arnoud heeft een prima, goed onderbouwde review geschreven en er is genoeg aandacht aan de video besteedt. Vind het maar zwak dat mensen dit af zitten te kraken omdat het toestel minder presteert dan dat ze hadden gehoopt.

[Reactie gewijzigd door ffha op 7 december 2012 12:24]

Ik heb er zelf een en kan me er er niet in vinden... in geen van de punten!

het is dan ook aan te raden om langer dan 1 week met dit toestel rond te wandelen ipv een vrijdagmiddag!

Ik weet wel beter jammer dat tweakers hierdoor verkeerde beelden schetst!
Krijg van deze reviews ook duidelijk de indruk dat mensen hier al een mening hebben zonder zelf echt met het apparaat aan de slag te zijn geweest!


http://www.wp7.nl/23348/r...umia-920-windows-phone-8/

[Reactie gewijzigd door downcom op 7 december 2012 12:23]

Maar misschien ben je niet beter gewend en vindt jij zelf het een geweldig toestel. Dat is dan mooi. Maar arnoud heeft meerdere telefoons voor zijn neus. De Lumia is niet overal goed in en kritiek punten worden bij elk toestel genoemd. Ja, dus ook de Lumia 920 is niet perfect.

En je geeft zelf een link naar een compleet biased website die alles positief inschat. Maar niet kijkt naar toestellen die misschien betere eigenschappen hebben.

Dus wie is hier nou objectief? Ik denk Arnoud meer als jou WP7 biased website hoor.
Hij gaat gewoon veel te kort door de bocht op verschillende punten waardoor zijn eind oordeel toch echt onjuist is.
Ik zie dat er nu 2 sterren worden gegeven voor de accuduur en de opnamekwaliteit. Nu heb ik de vraag of jullie deze na de nodige updates nog een keer zullen gaan testen. Het zijn toch twee belangrijke features van een telefoon.
Het klinkt alsof het materiaalgebruik een nadeel is, in deze review. Prima dat het materiaal je niet aanspreekt, maar het is juist daarom een heel groot voordeel dat ie in verschillende kleuren verkrijgbaar is, waaronder matte varianten.Dat wordt wel genoemd, maar het lelijke van dit exemplaar wordt juist benadrukt. Ik weet niet of het zo bedoeld is, maar zo komt het wel over.

Keuze in kleur en 'finish', dat is juist heel prettig en een ablolute pré ten opzichte van veel concurrenten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee