Door Jeffrey van Maurik

Far Cry 3

27-11-2012 • 08:00

22 Linkedin

Als laatste van alle grote multiplatformgames die dit najaar op de kalender staan is Far Cry 3 aan de beurt. Gameredacteur Jurian Ubachs dook in de pc-versie van het spel en beleefde een avontuur dat hij bestempelt als het beste van 2012. Far Cry 3 scoort op de pc met fantastische graphics, kleurrijke personages en enorm veel vrijheid in de gameplay. Niet alleen mag de speler vrijwel altijd zelf bepalen wat hij gaat doen, maar ook in de manier waarop dat dan gedaan kan worden ligt veel vrijheid. Bovendien is er erg veel te doen en te zien op het levendige eiland waarop Far Cry 3 zich afspeelt. Naast de vele optionele bezigheden zijn er natuurlijk ook de missies van het verhaal, waarin hoofdpersonage Jason Brody zijn door piraten gevangengenomen vrienden probeert te redden...

We speelden Far Cry 3 voor deze review alleen uitgebreid op de pc. We kunnen daarom niet met zekerheid zeggen of alles even representatief is voor de consoleversies. De graphics in die versies wijken in elk geval af van die in de pc-versie.

Reacties (22)

22
22
6
2
0
14
Wijzig sortering
Ik heb ook de Insane Edition besteld van dit spel. Het viel mij positief op dat de prijs van Far Cry 3 voor de PC (en misschien ook wel de andere platformen) onder de gangbare prijs van games ligt als ik op de Pricewatch kijk. Waar spellen als Battlefield 3, Call of Duty Black Ops II en Dishonored voor €35 tot €40,- te verkrijgen waren bij de release, wordt Far Cry 3 al voor €29,- aangeboden. Hopelijk kan deze trend worden voorgezet om zo de visie van Gabe Newell te omarmen. Hij vind namelijk dat er te veel voor games wordt gevraagd. Linkje: http://www.rockpapershotg...e-newell-on-game-pricing/
Is dat mischien niet stemming makerij. Ten eerste is de marge op retail stuk lager. Er is meer tussen handel die de marge delen. En bij online distributie dmv legale download is de marge veel groter. Geen tussen handel.
Het is meer wij van wc een vinden dat omdat wij van wc eend zoon ruime marge hebben dat we flink de markt met dump prijzen naar ons toe kunnen trekken.

Het valt mij op dat valve weinig games released. Mischien hoefd het voor deze devs niet zo de winst komt van steam. Als dev studio geeft dat enorm veel ruimte om je eigen ding te doen in de game industrie. Met nogal excotische bedrijfs cultuur.

Was laast ook artiekel over van een bekende dev.
Ik heb geen enkel Far Cry-spel gespeeld en weet ook niet op welke moeilijkheidsgraad het spel gespeeld is door Tweakers, maar voor een spel dat deze beoordeling ontvangt verwacht ik wel meer realisme wat de gameplay betreft. Vanaf enorme hoogte het water inspringen (3:56) of met grote snelheid met een jeep het ravijn indonderen (5:06) en dat allemaal zonder kleerscheuren kunnen navertellen? En als je ziet dat je kameraad op twee meter afstand van jezelf wordt omgelegd (2:35), probeer je toch dekking te zoeken in plaats van doodleuk te blijven staan om hetzelfde lot te ondergaan? En waarom blijft een groep tegenstanders bij elkaar staan op het moment dat je één van hen omlegt (5:52), in plaats van zich te verspreiden en je van meerdere kanten aan te vallen? Tevens: hoe kun je stellen dat de multiplayer-modi er niet zomaar 'een beetje bijhangen' als je ze niet hebt kunnen testen? Dat is net zoiets als stellen dat een auto fantastisch rijdt terwijl je nog geen kilometer met de wagen hebt afgelegd.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind de review(er) bijna dwangmatig kritiekloos overkomen. Ik zeg niet dat deze zaken enorm veel afbreuk doen aan het plezier dat je met het spel kunt beleven en wellicht vindt de gemiddelde Far Cry-speler het juist fantastisch zoals het is, maar een score van 9,5 vind ik (op basis van de beelden die ik gezien heb in deze review) ietwat te veel van het goede.
Ik heb de Insane Edition al een tijdje geleden gepre-ordered. Eerst was ik nog een beetje bang dat het op Far Cry 2 zou gaan lijken, maar dat is dus gelukkig niet het geval. Ik ben benieuwd of dit spel de graphics van BF3 kan overtreffen, maar dit zal denk ik ook wel goed komen.

Kan niet wachten tot hij op de deurmat ligt :P!
Ik denk dat je het niet helemaal kunt vergelijken met BF3 mede omdat de setting van bf3 veel grauwer gemaakt is en farcry 3 echt heel kleurrijk... zoals een tropisch eiland zou moeten zijn.

Daarnaast had ik laatst BF3 even op zijn hoogst gezet om te kijken hoe dat eruit ziet en ik vond het eerlijk gezegd erg tegen vallen. Vooral de Anti aliasing maakt het alleen maar blurry en onscherp i.p.v. scherper.

Ik verwacht heel veel van Far Cry 3 ik hoor alleen maar lovende berichten. en ik heb me ondanks de ontzettend slechte dialogen in FC2 toch ontzettend vermaakt met het verkennen van de woestijn. Deze farcry zou nog enkele malen groter zijn dan zijn voorgangers. dus dit wordt een bizar groot avontuur... en gelukkig dit keer weer in de jungle. Ik kan niet wachten totdat mijn insane edition net voor het weekend binnenkomt.

Die game wordt zo ongelofelijk vet..!
Anoniem: 417179
27 november 2012 09:16
Na deze review moet iedereen het wel kopen. Hoe positief. Ik hou hem zeker in mijn achterhoofd maar was niet van plan om hem voor de hoofdprijs mee te nemen.
Voor minder dan vier tientjes heb je een pc exemplaar in huis, een console versie een paar euro meer Hoezo hoofdprijs? Een goed product mag wat kosten en dat is in dit geval niet veel.
na het zien van de review begin ik wel heel veel zin in deze game te krijgen. FC2 viel voor mij erg tegen kwa gameplay. Het doet me echt een deugd dat ze dit in deel 3 hebben aangepakt en daarbij ook nog eens de grafische pracht van dit spel in stand hebben kunnen houden. Zeker een must-play voor mij de komende maand
Anoniem: 472801
27 november 2012 09:53
ligt het aan mij of zeggen ze hier verwacht 30 november? :O het is toch 29??
Anoniem: 399807
27 november 2012 10:01
Wat vond je tegenvallen aan FC2? Ik kan me niet echt goed iets voorstellen bij wat er aan mankeerde... Als ik terug denk aan wat me eventueel irriteerde komt er niet iets bij me op. Maar het is wel een tijdje terug.
Wat ik me wel herinner was hoe plezierig het was om je eigen benadering te vinden als je een checkpoint overviel. Dat je van tevoren al kon zien wat er kon gebeuren en achter welke rots je je zou verschuilen als je je terug trok. Of welke persoon je zou elimineren met je dart rifle.

Het zoeken van wapens was leuk, omdat ze stuk gingen. Jammer dat ze dit er uit hebben gehaald. De exploratie was leuk, de diamanten opzoeken. Het plezier van het vinden van een koffertje of het oplossen van hoe er te komen.

Uiteindelijk waren er zo veel dat ik een kaart heb gedownload met alle locaties en terwijl ik de missies deed etc., was ik nog dagen bezig alle diamanten te vinden. In sommige gevallen was je niet in de buurt en moest je als het ware een expeditie opzetten inc. het vermijden of juist opruimen van checkpoints om er te komen.

Ik heb nooit echt ervaren dat FC2 repetitief of zo was. De omgeving was steeds anders en je kon steeds een ander soort gevecht aangaan. Ook vond ik dat tegenstanders redelijk goed te omzeilen waren, je kon prima flanken.

Het gebruik van vuur was soms handig. Al met al denk ik er nog steeds positief op terug. Grafisch was het ongelooflijk Ik heb screenshots van ondergaande zon op het grote meer in de Zuidelijke map. Het varen in diverse bootjes was fantastisch. De 'immersion' was best groot. Vooral als het spannend werd omdat je weinig ammo had en elk schot beter raak kon zijn terwijl je opgejaagd werd omdat je plan van aanpak niet helemaal goed uitpakte.
Meest gehoorde klachten over FC2 zijn de malaria (waardoor je elke keer weer gedwongen werd om een medicijn te zoeken) en de bijna direct respawnende controleposten. Dat laatste punt heb is trouwens wat te verzachten door de bus te nemen ... maar het bleef irritant. Beide zaken zijn trouwens in FC3 opgelost.
Mee eens. Hoewel er best wel een paar dingen aan te merken waren op FC2, met name de bovengenoemde checkposts, had ik bij driekwart van de review het gevoel dat ik al die dingen ook over FC2 kon zeggen. Veel sidemissies, veel manieren om je doel te bereiken, adembenemende omgevingen, met afwisseling van landschap, dingen in brand steken, dag/nacht wisselingen, verschillende facties, goed verhaal. Far Cry 3 lijkt in sommige dingen wel een stap verder te hebben gezet en de minpuntjes te hebben verholpen, dus ik denk dat het inderdaad een fijne game is, maar geen reden om FC2 neer te halen en niets 'goed te maken'. De wapens die steeds meer kapot gaan, de malaria en de savepoints vormde meer een uitdaging dan een hindernis, maar ik merk wel vaker bij tweakers reviews dat het vooral om makkelijk gaat. Als het allemaal makkelijk is, dan is het leuk. Rare redenering.
Nee dat is niet voor het makkelijke die diepgang lijkt meer op managen van je wapens. Meeste schooters hebben dat niet. Dat is omdat bij FPS de core gameplay schieten is.
Wat ik dus minder vind aan zoon game is het rond rijden. In mohw heb je een achtervolging scene. Ik ben geen scheurnes of petrolhead. Wel een schooter.

Ik denk de grootste manco aan FC2 is met die ceckpoints dat het na de 1000 keer toch wel als repetitief ervaren word bij de ander al na de 10 keer. Bij grote sandbox game is vervoer wel handig. Ondanks dat het mij ding niet is.

Ik hou bijvoorbeeld ook niet van survival horror met vooral ammo op ransoen. Ik knal er trigger happy voornamelijk op los.
Hoe is het verhaal? Hoe is de muziek? Heb er weinig over gehoord in deze review. Maar ik ga FC3 zeker halen!

[Reactie gewijzigd door mrmoustache op 27 november 2012 10:13]

Bijzonder trouwens, hoe het 'poachen' van een dier 1op1 dezelfde anim is als in ac3, lekker lui weer.
Ik heb 'm net gepre-ordered via Steam. Onder andere door de vele lovende reviews.
Helaas is hij nog niet te preloaden.

Wel vind ik het jammer dat het 'synchronize' mechanisme (het scannen van het omliggende gebied via een radiotoren) pre-cies hetzelfde is als in AC3. Hoewel het prima werkt, zijn er vast wel genoeg creatievelingen binnen Ubisoft om iets anders verzonnen te kunnen hebben.

Ook vraag ik me inderdaad af hoe goed de multiplayer modi werkt. Co-op is heel kort toegelicht, en ik vraag me af hoe groot de co-op modus is. Is het ook freeroam? (denkend aan Red Dead Redemption multiplayer freeroam) of is dit (wat ik niet hoop) plots een linair verhaallijn met onzichtbare muren?

Wel ben ik positief over het creëren van je eigen eiland.. beetje hetzelfde idee als de Contracts mode van Hitman: Absolution.

Ik hoop dat de multiplayer modi binnenkort nog goed gereviewed worden. Zo makkelijk kun je niet stellen dat het wel prima zal zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee