Studio Roosegaarde, opgericht door de ontwerper Daan Roosegaarde, noemt zich een social design lab. Samen met zijn team poogt Roosegaarde kunst en technologie te laten versmelten in allerhande kunstobjecten. Zo bouwde hij de afgelopen jaren het lichtlandschap Dune, de transparante jurk Intimacy 2.0 en de muurcreatie Lotus. Met zijn kunstobjecten, die interacteren met de toeschouwer en gebruikmaken van moderne technologie, wist Roosegaarde internationale bekendheid te verkrijgen. Ook kwam Roosegaarde veelvuldig in de media met de sustainable dance floor, een dansvloer die energie opwekt.
Maar Daan Roosegaarde heeft nog grotere ambities. Zo is hij samen met bouwbedrijf Heijmans een project gestart voor de ontwikkeling van slimme snelwegen. Volgens zijn plannen moeten niet alleen auto' s slimmer worden, maar ook de snelwegen waar de voertuigen over rijden. In zijn visie zou een smart highway bijvoorbeeld gebruikmaken van interactieve verlichting en wekt een weg stroom op uit bermgras of in het asfalt verwerkte piëzo-kristallen. Hierdoor kunnen elektrische auto’s draadloos opgeladen worden.
Samen met Heijmans wil Roosegaarde, die sinds vorig jaar ook een vestiging in China heeft, medio volgend jaar in Brabant een eerste proeftraject bouwen voor zijn concept. Daarop wordt onder andere dynamische signalering met thermochromische verf toegepast. Deze verandert van kleur afhankelijk van de temperatuur en kan een automobilist bijvoorbeeld waarschuwen voor gladheid.
Roosegaarde stelde in een interview met Tweakers dat zijn concept niet op de tekentafel zal blijven liggen en dat de technologie niet alleen haalbaar is maar dat er inmiddels ook internationale belangstelling is. Het is daarom niet ondenkbaar dat de eerste smart highway niet in Nederland zal liggen, maar in Qatar of India.