Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Studio Roosegaarde: interactieve kunst en de 'slimme' snelweg

23-11-2012 • 08:00

121

Studio Roosegaarde, opgericht door de ontwerper Daan Roosegaarde, noemt zich een social design lab. Samen met zijn team poogt Roosegaarde kunst en technologie te laten versmelten in allerhande kunstobjecten. Zo bouwde hij de afgelopen jaren het lichtlandschap Dune, de transparante jurk Intimacy 2.0 en de muurcreatie Lotus. Met zijn kunstobjecten, die interacteren met de toeschouwer en gebruikmaken van moderne technologie, wist Roosegaarde internationale bekendheid te verkrijgen. Ook kwam Roosegaarde veelvuldig in de media met de sustainable dance floor, een dansvloer die energie opwekt.

Maar Daan Roosegaarde heeft nog grotere ambities. Zo is hij samen met bouwbedrijf Heijmans een project gestart voor de ontwikkeling van slimme snelwegen. Volgens zijn plannen moeten niet alleen auto' s slimmer worden, maar ook de snelwegen waar de voertuigen over rijden. In zijn visie zou een smart highway bijvoorbeeld gebruikmaken van interactieve verlichting en wekt een weg stroom op uit bermgras of in het asfalt verwerkte piëzo-kristallen. Hierdoor kunnen elektrische auto’s draadloos opgeladen worden.

Samen met Heijmans wil Roosegaarde, die sinds vorig jaar ook een vestiging in China heeft, medio volgend jaar in Brabant een eerste proeftraject bouwen voor zijn concept. Daarop wordt onder andere dynamische signalering met thermochromische verf toegepast. Deze verandert van kleur afhankelijk van de temperatuur en kan een automobilist bijvoorbeeld waarschuwen voor gladheid.

Roosegaarde stelde in een interview met Tweakers dat zijn concept niet op de tekentafel zal blijven liggen en dat de technologie niet alleen haalbaar is maar dat er inmiddels ook internationale belangstelling is. Het is daarom niet ondenkbaar dat de eerste smart highway niet in Nederland zal liggen, maar in Qatar of India.

Reacties (121)

121
119
75
3
0
20
Wijzig sortering
Met 'Brabant' bedoelen ze de N329 - informeel de Weg van de Toekomst - bij Oss. Aan de weg wordt al ruim een jaar gewerkt. Ik kan het weten, want ik woon er min of meer naast }>

De Volkskrant schreef er onlangs een artikel over. En de gemeente Oss heeft een demofilm online gezet.
Grappig, maar dat filmpje is al meer dan 3 jaar oud. De "technieken" die ze laten zien, zijn dan ook al hopeloos verouderd. Hopelijk gaan ze met de tijd mee en veranderen ze nog het één en ander.
Eigenlijk verbaast het mij dat niemand eerder op die snelweg-ideeën is gekomen. Glow in the dark paint is toch iets wat al heel lang bestaat en heel simpel is toe te passen op de huidige snelwegen.

Maar dat merk je toch wel met veel goede ideeën: simpel en waarom kwam niemand daar eerder op. Daarom zijn het goede ideeën zijn :)
Het ziet er misschien leuk uit maar dat maakt het nog geen goed idee.. er komen nog een hoop praktische zaken bij kijken als duurzaamheid, waterafvoer, temperatuursverschillen, veiligheid (glad?), etc. etc.

De wereld rondom mobiliteit staat ook niet stil op dit gebied; kijk bijvoorbeeld eens naar merken als 3M en met name Swarovksi die hun kennis rondom kristallen omzetten in hoog reflecterende wegbelijnings producten.
Na een uur of 2 is de glow werking opgehouden en heb je niets anders dan normale strepen, die ook al oplichten als er licht op schijnt. Dus of het het geld waard is...
Anoniem: 481566 @Jig23 november 2012 09:01
Als er een auto langs rijdt met de lichten aan wordt de glow in the dark ook weer een beetje "opgeladen". Ik denk dat dit wel een goed idee is voor drukke wegen en snelwegen.
Als er een auto langs rijdt met de lichten aan wordt de glow in the dark ook weer een beetje "opgeladen". Ik denk dat dit wel een goed idee is voor drukke wegen en snelwegen.
En daar voldoen de veel goedkopere, slijtvaste lijnen ook.
't Is daar nodig, waar weinig auto's rijden en geen vaste verlichting is.
Pssssst, die hebben ze bijna niet in de Randstad ;)
Als je door die lijnen verlichting kunt uitsparen, bespaar je zowel op energie, materiaalgebruik (zunne hoop lantaarnpalen), onderhoudskosten, etc. Als dit dus veilig is en goed werkt, is de business case denk ik snel te maken.
Die glow in the dark belijning is leuk, maar niet meer nuttig vandaag, tenzij voor de rand van een fietspad of iets dergelijks. De moderne belijning reflecteert immers voldoende met de lampen van de auto.
Stevige regenval + donker .... no way dat jij de witte belijning goed duidelijk meer ziet.
Anoniem: 201824 @Falcon24 november 2012 18:11
Met sneeuw en modder zie je geen enkele belijning meer, ook de glow in de dark belijning niet. Maar goed, zo kunnen we alles wel afkraken he?
Ja en nee. Die glow in de dark kun je dus ook zien op een afstand waar jouw lampen nog niet (helemaal) kunnen komen. Het versterkt de zichtbaarheid van de loop van de weg, in principe zoals de paaltjes doen met reflectoren. Ik zie het voordeel echter vooral onder slechte weersomstandigheden, waar de belijning bij tijd en wijle gewoon niet meer zichtbaar is.
Toch zou het vooral in Duitsland heel prettig zijn om dit te hebben, omdat de belijningen daar voor het overgrote deel helemaal niet reflecteren en je met slecht weer dus gewoon echt zo goed als niets meer ziet. Dat is érg gevaarlijk.
Nederland heeft als 'nadeel' dat heel veel snelwegen (volkomen onnodig) belicht zijn, wat bakken met energie kost. Het zou fijn zijn als we dat (deels) door dit soort oplossingen kunnen vervangen.
Volgens mij vergeten mensen boven alles nog dat geen enkele weg schoon is, of blijft.

Glow in the dark schijnt namelijk niet ergens doorheen. Reflectie reflecteert licht, glow in the dark is een hele zwakke lichtbron. Een glow in the dark streep die bedekt is met blad of rubber van autobanden wordt volledig onzichtbaar, terwijl het vrijwel nooit voorkomt dat een witte reflectiestreep niets meer reflecteert.

Dus nee, glow in the dark op wegen kun je beter niet doen, want het is niet duurzaam of veilig en er zijn betere alternatieven, zoals inderdaad de kattenogen - die blijven wel altijd zichtbaar.

Men werkt niet voor niets met reflectie - het is de goedkoopste en simpelste manier van markeren, want het werkt alleen als je er langs rijdt met licht aan. Wanneer het nodig is, dus.
Dat ben ik niet met je eens. Die glow in the dark belijning kun je eerder zien dan de belijning die er nu ligt. Ook wordt deze belijning weer "opgeladen" als er een auto met de lichten aan langs rijdt. Ik vind het een goed idee.
Erg interessante techniek. Lijkt me overigens niet iets wat je in 10 jaar uitrolt in Nederland...
@ alle tweakers die graag Ja maar roepen hier even de 35 innovatie killers:
• Doe niet zo belachelijk.
• Dat hebben we al eens geprobeerd.
• Dat kost te veel.
• Dat is niet mogelijk.
• Dat valt niet onder onze verantwoordelijkheid.
• Dat is een veel te drastische verandering.
• Daar hebben we geen tijd voor.
• Dat maakt andere apparatuur overbodig.
• Daar zijn wij veel te klein voor.
• Dat is niet ons probleem.
• Laten we realistisch blijven.
• Je bent jaren voor op je tijd.
• Daar zijn we nog niet rijp voor.
• Het zit niet in het budget.
• Als dat iets zou zijn had een ander het al bedacht.
• Waarom iets veranderen, het gaat toch goed!
• Dat is nog nooit eerder geprobeerd.
• Laten we roeien met de riemen die we hebben.
• Dat kun je niet waarmaken.
• Daar trapt de 'top' nooit in.
• Zo maken we ons onsterfelijk belachelijk.
• Laten we het even in het achterhoofd houden.
• Het is altijd al goed gegaan zonder dat.......
• Is het al ooit uitgeprobeerd door iemand?
• Bij ons werkt dat toch niet.
• Ja maar, kun jij garanderen dat het werkt?
• Eigenlijk wel een goed idee, maar ja 'het systeem'
• We doen het toch al jaren zo.
• Maar dan moeten we ook ........ veranderen.
• Daar komen we in de toekomst nog aan toe.
• Dat moeten we eens laten bestuderen.
• Het is niet volgens het beleid.
• Dat doet de leverancier nooit.
• Dat accepteert de klant nooit.
• Sinds wanneer ben JIJ de expert?
Omdat er iets verder gekeken wordt dan alleen maar de 'innovatie' badge ben je een innovatie killer? Blijkbaar is het dan geen echte innovatie maar gewoon een leuke uitvinding die (nog) niet in de juiste toepassing is gegoten.

Trouwens; als je dat soort uitspraken vaak hoort.. werk je of bij de overheid, of bij een bedrijf met een minderwaardigheids complex ('bij ons werkt dat toch niet' :')) of je leest te veel Dilbert.
Precies, innovatie is een succesvolle vernieuwing. Het is juist goed dat de suggesties uit de video kritisch bekeken worden hier op Tweakers.

Ter illustratie; een ipad als snijplank gebruiken is vernieuwend, maar waarschijnlijk niet beter dan een goedkope snijplank en dus geen innovatie.
Probleem met echte innovatie is vaak dat het voor anderen die het zien soms lijkt of het heel normaal is. Alsof het er altijd al is geweest. Zeker als het in een keer foutloos werkt en al het oude vervangt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 24 juli 2024 18:34]

Zou pas innovatie zijn als je een app hebt die je vlees weegt en meet dmv touchscreen en dan aangeeft waar je moet snijden om ossehaasjes te snijden van gelijke grootte.
Anoniem: 201824 @Haas_nl24 november 2012 18:08
En als het toch fout loopt, dan doe jij je naam eer aan? :+
als je kijkt naar het portfolio van Studio Roosengaarde zie je dat het al bestaat. Ze hebben kiezels ontwikkeld die licht geven als je erop stapt. Dit door middel van piëzo-kristallen die de energie geven voor het licht. Heb er zelf over gelopen bij een expositie in Amsterdam deze zomer. Echt vet cool. Deze gasten zijn een stuk verder dan je denkt.
Inderdaad, en dan komt er nog eens bij dat we als land weinig geld hebben. Dus ik denk dat dit gebruikt gaat worden voor luxe opritten e.d.
kijk eens; http://www.n329.nl/ - allemaal ledjes in de weg (whoot)

ziet er savonds wel leuk uit
Hier in de buurt hebben ze dit soort led-lichten in het fietspad gestopt. Dat is zo'n 5 jaar geleden, en 95% van die lichten doen het niet meer.
Heb je er een street view link + foto van? Ik ben benieuwd, dan kunnen anderen (o.a. Studio Roosegaarde) de lessons learned meenemen zodat dit bij nieuwe oplossingen niet het geval zal zijn.
Ja fijn, dat is op DAT fietspad en 5 jaar geleden. Dat daarvan een hele hoop nu al stuk is hoeft absoluut niet te gelden voor wat nu of over 5 jaar in de weg gestopt zal gaan worden!

Jammer, ook hier veel "ja maar" mensen....
Anoniem: 201824 @Tijn8924 november 2012 18:06
Serieus bedoeld: Klagen kun je bij de gemeente of provincie.
Die glow in the dark belijning zou je volgens mij redelijk makkelijk en snel kunnen toepassen. Bij het opnieuw aanbrengen van de belijning zou je het al kunnen gaan vervangen. Ook met het oog op bezuinigingen (en in zekere mate duurzaamheid) zou het wellicht interessant kunnen zijn; Als er daardoor namelijk minder licht langs de weg hoeft om een even veilige en overzichtelijke verkeerssituatie te creëren, dan scheelt dat natuurlijk energie en daardoor geld.

Daarbij moet je natuurlijk wel blijven kijken hoe schadelijk deze toepassingen aan de andere kant voor het milieu zijn, hoe lang ze meegaan of ze de rijeigenschappen niet nadelig beïnvloeden, etc etc... Een proef opzetten op enkele locaties in Nederland lijkt me makkelijk haalbaar en met de resultaten daarvan zou je vervolgens kunnen bepalen of het interessant is of niet. Als die proef 5 jaar duurt en het blijkt een goede optie te zijn zou het volgens mij makkelijk binnen 10 jaar hier moeten kunnen liggen.

Om nog even op het artikel zelf terug te komen:
Ik weet niet of je het kunst of design zal moeten noemen wat ze maken, volgens mij ooit ergens eens gehoord dat kunst enkel kunst is als het geen ander doel heeft dan kunst te zijn, iets wat hier niet meer van toepassing is. Hoe je het beestje wilt noemen, mij maakt het niet zo uit (ik ben dan ook niet echt een kunst figuur), ik vind het voornamelijk mooi en kan zulke ontwikkelingen toejuichen (zoals de man zelf al zegt: Kom op we kunnen toch wel meer dan fucking-app ontwikkeling! Baas :) )
Daarbij moet je natuurlijk wel blijven kijken hoe schadelijk deze toepassingen aan de andere kant voor het milieu zijn,
Als je het verhaal kent van de Radium Girls dan zou ik toch vrezen voor de inpakt. Zeker omdat markeringen zwaar te verduren krijgen en op regelmatige basis moeten worden vernieuwd. Ondanks dat er vandaag de dag veiligere technieken worden gebruikt met een kortere half-life, blijven het nog steeds radioactieve stoffen.
Volgens mij verwar je een paar zaken. Fosforescentie vind ook plaats in niet radioactieve stoffen. Het heeft ook op zichzelf niets met radioactiviteit te maken.
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_paint (engels)

Lichtgevende verf is inderdaad niet altijd radioactief.

Het idee van lichtgevende strepen op de weg is absoluut een goeie denk ik.
Er zijn genoeg wegen waar de verlichting slecht is en de strepen niet goed zichtbaar als het donker is.

Er is hier een test gaande met kattenogen in het wegdek, dit werkt ook erg goed. Het zal dus een overweging worden wat handiger is.
En vooral: goedkoper :)
Owja en we gaan er ook echt Radium in stoppen. Dit word allang niet meer gebruikt voor glow in de dark dingen.

En dat iets radioactief is betekend niet meteen dat het gevaarlijk is. Jij loopt zeker met een alu hoedje rond tegen de straling van alle wifi/mobiele netwerken?
Nederland heeft helemaal niet weinig geld. Nederland is rijk, heel rijk.
Anoniem: 434108 @ATS23 november 2012 08:38
We mogen dan wel rijk zijn maar deze regering zorgt er wel voor dat we overal mee moeten bezuinigen. Dus we moeten ook bezuinigen op infrastructuur.
Je kan nog zo rijk zijn, als je te veel uitgeeft dan kom je toch echt geld tekort dus dan moet je bezuinigen. Bezuinigen houd niet in dat er geen geld meer is.
Anoniem: 201824 @Tijger24 november 2012 17:12
Men doet ook aan commerciële projecten waarbij tolgeld geheven wordt voor de bouw- en exploitatiekosten van bijvoorbeeld tunnels en wegen. Als mensen bereid zijn het te gebruiken tegen betaling, dan kan er ineens heel veel. Zie ook softwareland. Vroeger betaalde je meestal voor software, nu gebruik je veel gratis in ruil voor het kijken van reclame.
we zijn een rijk land idd maar mensen die "ons" geld beheren zoals banken gaan er niet goed mee om.
maar leuke video dit laat wel zien wat wij als nederland echt slim zijn zulke techniek is echt wel een master piece.
persoonlijk zou ik wel zo lotus willen voor me ramen wordt je in de ochtend wakker hoef je dus niks open te doen want de lotus gaat van zelf open :)
Deze regering bezuinigt. Voorgaande regeringen hebben ervoor gezorgd dat het nu nodig is, bijvoorbeeld door niet al in de jaren 90 de pensioenleeftijd te verhogen.
De vorige regering heeft anders de staatsschuld in rap tempo op laten lopen. 135 miljard er bij op de ongeveer 500 miljard die al geleend was. Maar we krijgen het allemaal terug met rente toch Jan Kees??
Staatsschuld is het probleem niet direct hoor. Het gaat om de lopende begroting.
Anoniem: 22438 @ATS23 november 2012 08:59
Nederland mag rijk zijn t.o.v. andere landen zoals Portugal, waar ik woon. Maar Nederland is niet rijk. Nederland heeft een schuld. En niet zo´n kleintje ook..

Kijk zelf maar!
En daar komt nog bij dat iedereen die een huis koopt met gemak 200k extra schuld heeft. In totaal is de staatsschuld een schijntje bij al het geleende geld. Zodra de huizenbubble klapt (en dat gaat hij) zullen een hoop mensen onder hun "stand" moeten gaan leven, omdat ze er jaren lang boven hebben gewoond. Dat was alleen mogelijk omdat de stelling "huizen worden altijd meer waard" gold; dat dit in de praktijk een sprookje is, lijkt me duidelijk en dit heeft de geschiedenis al vaak genoeg aangetoond.

Ik vind het een verfrissende kijk op een hoop zaken, maar denk niet dat dit op grote schaal gebracht gaat worden. Waarom daadwerkelijk op het asfalt wat veranderen als je dit ook middels een VR HUD kunt doen? Dat is vele malen goedkoper en flexibeler. Er zijn geen grote investeringen nodig en de technologie daarvoor bestaat al.
Mee eens, bovendien is het veel lastiger om al die technologie weerbestendig te maken dan iets in de auto te zetten. Misschien iets voor hele drukke wegen (ter vervanging van bijv. matrixborden, maar anders veel te duur. Binnen 10 jaar hebben alle nieuwe auto's waarschijnlijk wel dingen als lane assist en automatisch remmen bij een dreigende bosting.
Anoniem: 167581 @0rbit24 november 2012 00:04
De huizenbubble "klapt" niet zozeer maar loopt nu al sissend leeg.

De VVD heeft er het volgende op gevonden. Huurders in "sociale" (wots in a name ? : beschimmeld of niet, de corpoos hebben vaak geen geld meer voor nodige onderhoud tgv graaien aan de top) moeten de komende jaren giga verhogingen gaan betalen, m.a.w. NOG MEER - WOONBELASTING t.g.v. BELASTINGVOORDELEN woningbezitters.

Om e.e.a. meer "marktconform", c.q. meer conform giga gestegen huizenprijzen -met gemeenschapsgeld gefinancierde koopwoningen- te doen zijn ...

Bij de VVD heb je tegenwoordig al een hoog inkomen v.a. 33000, dus dan pakken we die nog eens extra.

En Grijpman Groenink, Hommes, Zalm Bos etc., die lachen in hun vuistje ...
Anoniem: 201824 @0rbit24 november 2012 17:50
Twee ton is ook niets voor een huis in Nederland. Dan heb je net een goeie rijtjeswoning. Dus dan heb je al snel een relatief grote lening nodig.
Waar de problemen naar mijn idee zitten:

Banken vragen vrij veel rente t.o.v. Europese markt. En banken (en de overheid) hebben jarenlang toegestaan dat er extra geleend mocht worden bovenop de waarde van een huis.

Daarnaast stimuleert de hypotheekrenteaftrek het gebruik van aflossingsvrije hypotheken, want dan lijkt wonen wel gratis.

Makelaars werkten vooraf aan het huidige negatieve sentiment hogere prijzen in de hand, waar de verkopers in mee gingen, uiteraard (beiden) vanwege het winstaspect.

Veel mensen huren, terwijl ze een huis zouden kunnen kopen op basis van hun huidige woon- en servicekosten. Dit zou het aanbod van koophuizen (ik tel de appartementen niet mee) aardig kunnen doen stijgen, alhoewel dat natuurlijk ook effect heeft op de vraag. Sommige huurders betalen bruto nog meer per maand dan een eigenwoningbezitter. Dat is erg krom. De meesten willen niet kopen, maar sommigen mogen niet omdat de bank hun financiën niet vertrouwt, en tegenwoordig de wet het niet toelaat. Die eisen zijn deels juist eigenlijk veel te streng. 4 keer(?) jaarinkomen is je reinste onzin, niemand kan in theorie in zo'n 8 jaar z'n hypotheek afbetalen (30 / 4), en anders hoef je geen hypotheek. Maar blijkbaar vind iemand dit uiteindelijk nodig, en denkt: het is voor de economie beter om ze uit hun huurhuis te trappen dan uit hun koophuis.

Veel mensen hebben ook uitgaven zoals regelmatig feesten als beesten, verre vakanties, mooie auto's en de nieuwste technologie voor in huis. Bezuinig daar eens zeg 10% op, en je kunt je leningen aflossen of voorkomen. Sparen is niet zo moeilijk, als men maar wilt.

Maar goed, we hebben allemaal het recht om die leuke uitgaven te doen, en als we graag nieuwe dingen willen hebben zoals die slimme snelweg, dan zal dat toch wel weer met leningen en onderpand gebeuren.
810 euro per seconde is 25544160000 per jaar, maar dat is wel een bedrag dat je over 17 miljoen mensen moet uitsmeren, en dan kost het de burger zo'n 1500 euro per jaar, oftewel 4 euro per dag per persoon.

Is al heel iets anders dan "OMG HELP 810 euro per seconde!", he?

Sowieso ben je natuurlijk niet slim bezig als je staatsschuld beschouwt als een concept dat niet verschilt van persoonlijke schuld; er zijn legio trucjes die je als financieel ministerie kunt uitvoeren om er voor te zorgen dat de klap minder hard aankomt.

Investeer een paar miljoen in een nieuwe snelweg. Je kunt dat als schuld opvatten, maar het is niet geld dat over de balk is gegooid, en je spaart wellicht weer een paar miljoen omdat men minder lang in de file staat. Dump het ergens in een eindeloos groot IT-project dat verouderd is voor het begint, en dan is het natuurlijk een ander verhaal.

On-topic: auto's slimmer maken lijkt me nuttiger. Een slimme auto kan op elke weg rijden, een slimme weg maakt een bestuurder of een auto nog niet veel wijzer. Niet dat het niet allebei kan, maar toch.

[Reactie gewijzigd door Yoozer op 24 juli 2024 18:34]

Anoniem: 97348 @Yoozer23 november 2012 12:49
en na een jaar of 5 als de automobilist een ''gewone'' snelweg op gaat is hij alsnog grootste gedeelte van de verkeersregels vergeten.

dit zie ik tegenwoordig al met de vele rotondes en stoplichten.
zodra de stoplicht buiten werking treed, weet niemand meer wie er wat moet doen, beginnend bij voorang verlenen. dit kan in spijkenisse onder eigen lijve ondervonden worden, groene kruisweg, bijhoorlijk lang werken de stoplichten hier niet.

hoe ze een weg echt modern kunnen maken? haal de vervelende rotondes en drempels weg, bespaard meer milieu maar ook mijn auto
Je kan kiezen tussen verkeerslichten of rotondes, doe mij die laatste maar.
Rotondes en drempels weghalen?
Obvious troll is obvious?
In de hele Verenigde Staten kom je geen rotondes en nauwelijks verkeersdrempels tegen (voornamelijk op parkeertereinnen). Ik wil niet zeggen dat het beter is maar het Nederlandse idee dat drempels een essentieel onderdeel zijn van een modern verkeerssysteem getuigt imho van tunnelvisie.
Anoniem: 201824 @Tribits24 november 2012 18:01
Drempels zijn voor het afremmen van hardrijders, met name in woonwijken, waar de kleine koters (onoplettend als ze zijn) ravotten op de openbare wegen, de jongeren als gekken over de weg vliegen, en de ouderen over de weg kruipen. Maar men is doorgeslagen door ze ook op de 50 wegen te plaatsen. En ja, we zijn nogal doorgeslagen in het zorgstaatje spelen op diverse punten.
Rotondes zijn wel een verbetering voor de doorstroming in ons dichtbevolkte landje. Je staat persoonlijk minder lang in de rij dan bij een stoplicht (als het tegenzit), maar soms ook overbodig. Een rotonde in een woonwijk waarvan 1 weg geen doorgaande weg is, 1 weg de aanvoerweg is, en 1 weg een achterste (stille) stuk van een woonwijk aansluit is maf, en zorgt juist voor verkeersovertredingen (afsnijden).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 22 juli 2024 16:45]

Nederland, met waarschijnlijk het meest infrastructuur per m2, is niet direct te vergelijken is met VS...

Daarbij heb Ik nog nooit een dodelijke aanrijding gezien op een rotonde, bij verkeerslichten (werkend of niet) wel. Dat vind ik een stuk belangrijker..

Het is dus inderdaad belangrijk om te innoveren op dit gebied, die drempels komen mij ook mijn neus uit. Vorige keer mijn vering opnieuw laten lassen bij de APK, paar honderd eurie lichter :(.
Drempels moeten weg ja. Rotondes juist niet.
De techniek van de auto's doen dit zelf over 10 jaar.
Als hij nou 10 jaar eerder was ok. Maar ziet er nu gedateerd uit.
Het blijft lachwekkend hoe kunstgekkies dit innovatie noemen. Lichtgevende strepen op de weg? Natuurlijk zijn daar al honderden mensen mee gekomen als idee. Open klappende stukjes folie op een gebouw? Right. Noem mij maar een van de zogenaamde 'innovatie killer' maar deze ideeën zijn werkelijk waar alleen bestemd voor de 'kunst'wereld.
Kortzichtige reactie. Vind het juist onwijs cool wat Studio Roosegaarde doet; namelijk aandacht krijgen voor bepaalde technieken via kunstprojecten maar ondertussen wel samenwerken met Heijmans om die nieuwe technieken ook daadwerkelijk toe te passen.

Denk je echt dat Heijmans dit doet vanwege kunstzinnige overwegingen?

Onwijs mooie samensmelting van techniek, creativiteit en innovatie. Ben ook van mening dat Nederland hard moet inzetten op opleiden van ontwerpers. Denk dat wij in principe als land een goede uitgangspositie hebben om heel creatief en innovatief bezig te zijn. Gelukkig gebeurd dit onder andere al bijvoorbeeld in Eindhoven en door bedrijven als Studio Roosegaarde.

Niet alles zal een succes zijn maar zonder te experimenteren kom je nergens. Misschien is de eerste toepassing compleet ruk maar leidt dat wel weer tot andere nieuwe ideeën. Volgens mij is dat echt de enige weg tot echte innovatie en zou jammer zijn dat wij als "nuchtere" Nederlanders dat proces al killen vóór de eerste stap in dat proces. No guts no glory.

[Reactie gewijzigd door McVirusS op 24 juli 2024 18:34]

Het is helemaal niet kortzichtig. Het ziet er leuk uit en sommige ideeën zijn werkelijk goed maar veel van deze ideeën zijn volstrekt nutteloos en zullen, bijvoorbeeld op de weg, alleen maar voor afleiding zorgen.

Ze helpen hun zaak ook niet met al hun idiote Engelse termen.

Ik heb Heijmans overigens nog geen dergelijke dingen toe zien passen die ze hier laten zien en ook niet van gehoord.... omdat ze hier in 2013 pas mee beginnen en dan ook alleen maar met de lichtgevende wegmarkering en "dynamische" verf.
Lachwekkend is wellicht wat zwaar verwoord, maar ik ben het met je eens dat het niet zooo innovatief is als dat het wordt gebracht.
Een oplichtende strook of aanpassende verf is vind ik niet zo \ innovatief en het idee om je electrische auto al rijdend op te laden heb ik eerder voorbij zien komen.

Ik denk dat de echte innovaties toch bij meer hi-tech bedrijven vandaan komen, hier zie je vooral het leuk toepassen van bestaande technieken.
Dat er een show aan gegeven wordt is duidelijk, maar nodig als je alternatieve zienswijzen hebt die je wilt vermarkten, want dat wordt het.
Ik heb wel mijn bedenkingen bij die glow in the dark paint, volgens mij schijnt die nog een half uurtje/uur na en dan is het wel gedaan met de opgeslagen 'energie'. Het zijn leuke concepten en die zorgen ervoor dat er anders gekeken wordt naar de ontwikkeling van b.v. infrastructuur-technologie, maar om daar echte duurzame toepassingen van te maken (in de zin dat het veilig, slijtvast etc. is) heb je veel meer ontwikkeling nodig: juist dáár zouden de techneuten van vandaag zich eens over moeten buigen. Maar ik heb begrepen dat Heijmans o.i.d. zich hier al mee bezig ging houden, dat is misschien al een goed teken.
Die dingen heb je toch alleen nodig wanneer er auto's overheen rijden, en die hebben lampen die ze ook weer kunnen opladen. Als je veel auto's hebt die achter elkaar hier overheen rijden wordt je lijn dus gedurende langere tijd steeds 'opgeladen'. Zelfs als dat niet zo is kun je overwegen om de zoveel meter een lantaarnpaal neer te zetten die om de x uur weer even die lijn oplaadt en dan weer uit gaat.

Ik zie het probleem meer in de duurzaamheid, de kosten en de eventuele giftige stoffen. Want hoe lang blijft zo'n lijn liggen? De huidige belijningen kunnen jarenlang blijven liggen. De vraag is of deze lijnen dat ook kunnen, of dat je ze veel vaker moet vervangen voor hetzelfde effect. Dat werkt uiteindelijk ook op de kosten, die sowieso al hoger zullen liggen. Giftige stoffen kunnen een probleem zijn omdat je de weersinvloeden hebt die inwerken op zo'n stof en daarbij dus partikels in het grondwater terecht kunnen komen, of bijvoorbeeld door wrijving van de autobanden (die ook warmte genereren, maar zeker op een warme zomerdag zal het stoffig zijn) in de lucht komen. Ik zie de krantenkoppen over kankerverwekkende stoffen al voor me. Niet dat dat zo is, want ik ben geen chemicus en weet niet wat er in zit, maar het is een onderwerp waar naar gekeken moet worden.
Ja joh, leg een complex systeem van lantaarnpalen aan om de strepen op te laden als er geen auto's rijden enzo. Een uitvinding om te zorgen dat een andere uitvinding werkt.
Ow, dan kunnen we ook de hele weg verlichten met die palen? Maar dat kost dan weer extra energie. Misschien toch maar strepen leggen die voldoende reflecteren bij normaal koplamplicht? Ow, wacht, die hebben we al.

[Reactie gewijzigd door BèR op 24 juli 2024 18:34]

Op plaatsen waar je toch al lantaarnpalen wilde gaan aanleggen, of waar ze al staan (wat zeker in de Randstad belachelijk vaak is), kun je dat prima toepassen. Het resultaat is dat je lantaarnpalen minder vaak aanstaan en dus (1) zowel lamp als lantaarn langer mee gaan en (2) er minder energie verbruikt wordt.
Ik snap je cynisme, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon vanuit gaan dat ze niet gek zijn bij Roosegaarde en met een positieve insteek oplossingen verzinnen.
Mooie ideeën! Soms wat ver gezocht., maar toch. Die temperatuurverf die ijskristallen laat zien als het vriest, kan misschien leuk zijn op steile hellingen in limburg, dan weet je misschien of je de berg op komt met je zomerbandjes ;)

Glow in the dark belijning kan ook werken, echter op fietspaden etc zie ik liever lantaarnpalen die aanspringen als iemand langs fietst, dat is nog veiliger. Het zou wel mooi zijn op sommige stukken snelweg, of op bruggen.
Helemaal met je eens... Als het hier vriest vliegen altijd een paar auto's hier op de helling uit de bocht.. Dan blijkt meestal dat de mensen het niet wisten dat het zo glad was.

Wat met wel afvraagt is of dit materiaal het niet nog gladder zal maken.
Aan alles in dit land worden normen en eisen gesteld, dus ook aan wegbelijning ;) Je kunt niet zomaar een pot witte latex tegen de snelweg smijten en het klaar vinden. Als er eisen gesteld zijn aan stroefheid en dergelijke zal dit product daar ook gewoon aan moeten voldoen, simple as that.
Ik ben het ontzettend eens met deze man. Nederland heeft zoveel mogelijkheden om voor te lopen en dat doen we op een aantal gebieden absoluut maar er kan wel wat meer risico genomen worden naar mijn mening. Dan niet een risico in een bestuurlijk orgaan maar een risico in de creativiteit van een object.
http://diebergkomter.nl/ Dit vind ik iets waarvan ik denk. Vet. Ga maar eens kijken hoe ver we dit kunnen uitwerken!
Een beetje realiteitszin is nooit weg he:
Het gerenommeerde ingenieursbureau DHV presenteerde er zelfs al een voorzichtige doorrekening. Het DHV-plan gaat uit van een berg, heel spitsvondig tien kilometer buiten de kust van, eh, Bergen aan Zee, gelegen. Een berg van tweeduizend meter meet van oost tot west twaalf kilometer. Maak je hem helemaal uit zand, dan heb je 77 miljard kubieke meter nodig. Daarvoor moet een baggerschip van 16.000 kuub 4,5 miljoen keer heen en weer varen.
Bron.

Succes daarmee.
Je laat toch zeker geen schip varen?
Gewoon D1500 pijp aanleggen, paar pompen erop en laat het mengsel water/zand maar spoelen.
Hoe denk je dat ze Maasvlakte2 hebben gemaakt? Met een vrachtwagen en/of bootje heen en weer varen?

Daarbij is een 16000-kuub-bootje ook niet zo gek groot.
Yup, realiteitszin is nooit weg. Maar je bekijkt een oude bron en wil daarmee wat? Aangeven dat het niet kan?
Er zijn ontzettend veel mensen bezig met het uitwerken van dit 'gekke' idee, slimme mensen die de realiteit zeer serieus nemen. Je kunt de berg hol maken is bijvoorbeeld geopperd. Als je je er in gaat verdiepen is het veel meer dan alleen een berg.
De berg zal voor grote delen hol zijn, dus meer een gebouw dan een hoop zand. In de berg komt daarmee ruimte voor grootschalige productie van water, voedsel en energie en bijvoorbeeld voor de opslag van afval en CO2. Voor de bouw en exploitatie van een volledig duurzame berg zijn veel innovatieve technieken nodig.
Bron.

Wat je nu doet vind ik toch zo stom. Mijn excuses daarvoor maar de bron die je aanhaalt is één van de eerste uitspraken van DHV en daarop baseer jij dat het niet realistisch is. Dit soort statements met verkeerde redenering zorgen er juist voor dat mensen geen uitdagingen durven aan te gaan. Ik zou je standpunt volledig begrijpen als je argumentatie realistisch is. Het punt is dat niemand nog echt realistisch kan zijn omdat ten eerste nog nooit gedaan is en ten tweede alles nog berekend en uitgezocht moet worden.
Anoniem: 434108 23 november 2012 08:28
Hadden we ook niet zo'n soort idee met fietspaden in Amsterdam die zonnepanelen bevatten?
Hadden we ook niet zo'n soort idee met fietspaden in Amsterdam die zonnepanelen bevatten?
Ja, en dat is dus faliekant mislukt.
De panelen gingen kapot, het leverde nauwelijks iets op (door viezigheid...) en er zijn er nogal wat gesloopt (een tik van een goede hamer konden ze niet hebben).

Daarnaast was het aanleggen natuurlijk weer veel duurder dan wat het opleverde.
". In zijn visie zou een smart highway bijvoorbeeld gebruikmaken van interactieve verlichting..."

Dit bestaat toch al?

"Daarop wordt onder andere dynamische signalering met thermochromische verf toegepast. Deze verandert van kleur afhankelijk van de temperatuur en kan een automobilist bijvoorbeeld waarschuwen voor gladheid."

Bijna alle moderne auto's hebben hier al een systeem voor, wanneer de temperatuur op of onder 0 komt piept de auto kortstondig waarna er een sneeuwvlokje verschijnt op het beeldscherm. Dit is in elk geval zo bij de hyundai i40.

".... en wekt een weg stroom op uit bermgras of in het asfalt verwerkte piëzo-kristallen."

Als dit kon snap ik niet waarom ik nog een batterijtje heb in mijn horloge.
Bijna alle moderne auto's hebben hier al een systeem voor, wanneer de temperatuur op of onder 0 komt piept de auto kortstondig waarna er een sneeuwvlokje verschijnt op het beeldscherm. Dit is in elk geval zo bij de hyundai i40.
Probleem daarbij is denk ik dat je de temperatuur van de lucht meet op een zekere hoogte. Na een koude nacht kan de weg nog stijfbevroren zijn terwijl de lucht al een paar graden opgewarmd is. Daarom geeft je auto als het goed is die waarschuwing ook al bij een graad of drie.
Klopt, al vanaf 3 graden geeft hij inderdaad een waarschuwing.
Heb vroeger toch een seiki horloge gehad zonder batterij. Werkte op beweging van de pols :).
Maar op jouw horloge stonden waarschijnlijk geen tientallen mensen te dansen die daarmee energie kunnen leveren om bijvoorbeeld de verlichting of de audio installatie te (helpen) voorzien van electriciteit....
Het gaat toch om een snelweg, niet om een discotheek?
Er zijn inderdaad mechanische horloges, maar dat werkt anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.