Door Jeffrey van Maurik

iPhone 5

28-09-2012 • 08:00

199 Linkedin

Met een bijzonder goede accu en loeisnelle processor is deze smartphone op dit moment zijn concurrenten te snel af. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan de nieuwe iPhone. Redacteur Arnoud Wokke vertelt je er in deze videoreview alles over.

Reacties (199)

199
180
109
24
1
28
Wijzig sortering
Anoniem: 474138
28 september 2012 08:13
De voorbeeldfoto's in het filmpje laten foto's zien die met led flitser zijn gemaakt, de camera bepaald zelf de instellingen in al deze gevallen. (zijn er meerdere testen uitgevoerd ? neem aan van wel)

Kijken we naar "slecht" licht zonder flitser - John Gruber heeft er een aantal vergeleken, dan zie je dat de iPhone 5 naar ISO2500 gaat en de iPhone 4 blijft zitten op ISO800. Het verschil is dan ook enorm, en zeker positief voor de 5.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474138 op 28 september 2012 08:15]

Hier hebben ze de iPhone 5 vergeleken met de Samsung Galaxy S3, HTC One X en de aanstaande Nokia Lumia 920 (http://www.engadget.com/2...a-920-low-light-shootout/). De iPhone is toch wel duidelijk beter dan de topmodellen van Samsung en HTC, maar de Nokia komt daar weer een boven uit.

Ook bij bewegende beelden is de Nokia duidelijke beter dan de iPhone (http://www.engadget.com/2...e-stabilization-face-off/). De Nokia komt wel pas aan het eind van het jaar uit, dus dit is gemaakt met een prototype.

Dit geeft wel aan dat de concurrentie niet meer stil zit. Waar de iPhone nu nog (krap) beter is dan de concurrentie, zal het over een half jaar moeilijk zal worden om te verkopen op basis van kwaliteit. Misschien is een release cycle van 2 jaar tegenwoordig niet meer genoeg om voor te blijven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435090 op 28 september 2012 09:23]

De Conclusie is dat het de beste iPhone ooit is, maar ook de beste smartphone van het moment.
Ik kon me helaas niet geheel vinden in deze stelling of jullie hebben het mij niet goed uitgelegd, want waarop wordt die laatste conclusie genomen?
Qua scherm, design, accu duur, functionaleit?
Is dat echt veel beter dan een high-end android telefoon?

Of is het op basis van het besturingssysteem? In mijn opinie moet die conclusie genomen worden op basis van wat je wil. een Samsung galaxy S3 is snel, heel snel, heeft een groter scherm en een erg goed (open) OS als android 4.1 (Jelly Bean). Maar een Apple iPhone heeft de looks, het ios, makkelijk in gebruik, beter dan een android. Het is maar net wat je wenst, en voor welke doelgroep je de phone in gedachten hebt. Maar om nu een android high-end minder goed te vinden dan de iPhone 5 is naar mijn idee iets te kort door de bocht.

mijn persoonlijke mening, ik vind de iPhone 5 veel minder mooi dan een 4(S), doe mij zelfs het design van een 3GS maar, ik hou wel van wat meer rondere vormen, neem een HTC one X bijvoorbeeld, prachtig toestel. Maar goed over smaak valt niet te twisten natuurlijk, overigens wel over de prijs... en voor deze iphone 5 prijs koop je voor veel minder ook een high-end android en zelfs nog een tablet.

Verder wel weer een mooie review!

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 28 september 2012 09:11]

Lees de geschreven review nou eens.

- Beste accuduur
- Snelste processor
- Goede camera
- Geweldige bouwkwaliteit
- Beste scherm

Maar dan mag je niet zeggen dat dit de beste smartphone momenteel is?
Camera van de Lumia is beter is al bekend, bouwkwaliteit is minder goed dan die van de iPhone 4 (krassen). En als ik de geschreven review lees is de Sony Xperia ruim 10% helderder, heeft de iPhone geen HD, staat de iPhone 5 qua zwart waarde en kleurtemperatuur maar halverwege in het lijstje alleen qua contrast is hij het beste. Dus beste scherm kan je het ook niet echt noemen.

Ook ben ik over de features niet echt te spreken, een extra rij met knopjes (maar geen widgets), geen Youtube meer ingebouwd, en een flinke achteruitgang in Maps. Ik vind het eigenlijk een achteruitgang; als ik mijn auto naar de garage breng verwacht ik hem toch ook niet terug te krijgen met "We hebben de airco eruit gehaald en er ventilatoren voor teruggeplaatst, dit leek ons beter"?

Daarnaast vind ik dat de videoreview op zich goed beargumenteert dient te worden en ik niet de geschreven review daarvoor nog moet gaan lezen zonder dat dat überhaupt vermeld wordt.

EDIT: Wat ik me altijd afvraag als ik een (volgens mij goed onderbouwde) reactie plaats is waarom ik dan een -1 rating krijg.

[Reactie gewijzigd door Sephyros op 28 september 2012 15:07]

Daar denken ze bij Display Mate toch anders over, en die neem ik wel wat serieuzer dan een berichtje van jou waar geen enkele bron wordt aangehaald.

En het scherm is geen HD? Serieus. ;( Het gaat om PPI en niet om HD-ready of FullHD.
Ik gebruik de Tweakers review als bron. Zoals erin staat vermeld...?

En beide, als je kijkt naar de concurrentie, die hebben wel allemaal HD. Overigens heeft de nieuwe Lumia een hogere DPI (332) dan de iPhone 5 en 4 (326)
nope, dan moet het lijstje langer zijn. Het lijstje bestaat alleen maar uit beste hardware dingetjes. Dat is natuurlijk niet genoeg voor beste Smartphone.
Je mag dat best zeggen maar dan nog is het grotendeels een eigen mening. Wil je standaard navigatie, een groot scherm en zelf je UI inrichten dan is het zeker niet de beste smartphone op de markt. Het hangt volledig af van wat je in een telefoon zoekt of iets de beste is of niet.

Pas wanneer er een standaarddefinitie is waar een smartphone aan moet voldoen kun je zeggen of de i5 de beste is.
Mee eens, daarom ben ik het ook niet eens met de conclusie van deze review.

En over navigatie, Apple Maps is een verkooppunt geweest van de iPhone 5 (het werd uitgebreid behandeld in de persco) en dan verwacht ik ook dat hij het goed doet. En dat doet hij dus niet, dus ja ik verwacht navigatie anders hadden ze het simpelweg niet op moeten noemen. Zeker niet als je aan Siri mag vragen "Are we there yet?" o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Sephyros op 28 september 2012 13:48]

Dit is toch geen review? Dit noemt men een preview. In een review worden feiten behandeld, vergelijkingen gemaakt, resultaten getoond. Dat mijnheer Wokke het de beste telefoon vindt, fijn voor hem, maar in een review verwacht ik dat men die beweringen onderbouwt en staaft met gegevens. Dat men bijvoorbeeld uitlegt dat de Iphone 5 nog altijd geen HD-ready resolutie heeft. Iets wat de concurrentie al bijna een jaar heeft.

Al met al netjes gepresenteerd, echter is het geen volwaardige review.
Helemaal mee eens. Er wordt nergens gerept over feiten, alleen een mening van een redacteur. Deze hele 'review' slaat de plank volledig mis. Wat maakt deze telefoon nou juist bijzonder? Een uitspraak als "dit is de beste smartphone op de markt", waar baseer je dat op? De processor, een A6, geen idee wat 'ie doet, maar snel is 'ie wel... dat kan je toch niet maken om in een review te roepen?

Ik moet helaas betreuren dat Tweakers steeds vaker zaken afraffelt en ongeïnteresseerde journalistiek bedrijft.
Misschien moeten jullie het artikel op de frontpage eens lezen dat bij deze video hoort. Er staat wel degelijk een hele review. De video is enkel een korte samenvatting van de belangrijkste punten.
Lees dan de geschreven review, en je zal zien dat de iPhone 5 sneller is dan alles wat op de markt is. Ga je daarna ook even snel je reactie opnieuw wijzigen?
Nog steeds vind ik niet dat je iets 'het beste' kan noemen omdat hij het snelste is als hij wel veel features mist. Hoogstens kan je op basis daarvan zeggen dat hij het snelste is.

Daarnaast verwacht ik met een videoreview dat hij op zichzelf staat en ik niet voor de argumentatie de tekst versie moet lezen.
Anoniem: 230001
28 september 2012 08:45
Ik vind het een gewaagde uitspraak dat het de beste smartphone op de markt is, dat is vooral een persoonlijke mening. Het hangt helemaal af van wat je in een smartphone zoekt en prijs/kwaliteit is ook erg belangrijk lijkt me.
Hoe kan iets nou "de beste <whatever> op de markt" zijn, als veel van de concurrentie nieteens vergeleken wordt?

Nah, dit is een fanboy review, of zoals Apple fanboys graag zeggen:
Niets nieuws, doorlopen graag...
Jij beschuldigt Arnoud van een fanboy-review !? Oh boy, jij moet nog veel leren in de grote-mensen-wereld. _O-
Ik vond het wel redelijk goed benadrukt in welk opzicht het de beste smartphone is, maar vooral ook in welke opzichten niet.
De beste smartphone van dit moment?

Ik kan mijn oren niet geloven, dat ik dit van tweakers moet horen.

In wat blinkt deze dan uit vergeleken met andere?

Het enige wat nu in mij opkomt is de batterij duur. Alle andere features zijn de concurentie Apple gewoon een stapje op voor.
Hier hadden ze i.p.v. Videoreview Advertentie moeten zetten.

Bijna geen een kritisch puntje en geen vergelijkingen met andere smartphones.
Dit is gewoon geen review!

Gesponsord door Apple?
Daarom is er een tekstuele review, waarin alles wordt uitgediept :)
Komt daar ook nog een uitleg over hoe je met 4 sterren gemiddeld toch aan 5 sterren eindbeoordeling komt?
Staat in de reacties. Maar inderdaad: de scorekaart is onduidelijk en hij zuigt :)
Waarom kan ik bij "de beste smartphone van 2012" nog altijd geen attachment zoals een foto aan een emailtje toevoegen, of een willekeurig geluidje als ringtone instellen, of kiezen of ik wel of geen geluidje of buzzer wil voor een SMS of emailtje ?

Pak een willekeurige 4 jaar oude feature phone en het zit erop.

En ja ik heb ook een iphone 4s, maar het ding bezorgt me soms grijze haren. Je kan meer niet dan wel.
Weet je zeker dat je een 4S hebt? Al die features die je noemt willen hier namelijk gewoon op mijn 4S.
Aardige review, maar om dan tot de conclusie te komen dat het de beste smartphone is... De andere highend smartphones lopen naar ik weet ook gewoon soepel. In de review komt niets naar voren waarom de iphone 5 beter zou zijn dan behalve de batterijduur. Wel helemaal mee eens dat het de duurste is.

Ook fijn dat de iphone 5 een andere oplaaduitgang heeft dan de voorgaande apple producten... Mag je lekker weer nieuwe accessoires kopen.

[Reactie gewijzigd door matin112 op 28 september 2012 13:58]

Anoniem: 384777
28 september 2012 10:53
Hoezo beste smartphone ? In welk opzicht ? Totaal niet met je uitspraak eens. Hoe wil je dat onderbouwen met bijvoorbeeld dit in je achterhoofd http://gdeluxe.com/wp-con...20-vs-iphone5-600x600.jpg

Als je met 1 van die punten al niet beter bent, ben je ook niet de beste smartphone.

Verder prima review en wat ik er ook wel van had verwacht : prijs stijging, nauwelijks vernieuwingen, vrijwel zelfde design en wederom dezelfde waardeloze UI als wat ze jaren terug al deden. Dat word weer 2 jaar gejank aanhoren van fanboys hoe geweldig hij wel niet is, terwijl hij nu bij de introductie al achterhaald is, op de CPU en accu na.
762 Euro... wat de gek er voor over heeft...
Duurste smartphone van het moment: dat zeker.
Maar wat mij nogal verbaasde bij deze review is dat de iPhone5 op het einde out of the blue - zonder verdere motivatie - wordt gebombardeerd tot beste smartphone van het moment. Beste op basis van wat eigenlijk?

Enkele punten:
1.) Voor mij - en vele anderen - is bij een smartphone tegenwoordig de internet-experience heel belangrijk geworden. Daar is de iPhone5 met zijn nog steeds relatief kleine scherm absoluut niet het beste in. Ik hanteer mijn smartphone als mini-tablet, ook voor internetten, en dat is met een 4" scherm toch echt minder handig dan met een 4,3-4,8" scherm.
2.) Ook ondersteund iOS nog steeds geen Widgets, een functionaliteit waar ik bij mijn smartphone veelvuldig gebruik van maak, bijvoorbeeld voor een snelle agenda-overview, muziekplayer, weerbericht etc. Op iOS moet nog steeds elke applicatie apart geopend worden vanuit het grid om er wat mee te kunnen... iets wat - het spijt mij zeer - inmiddels na 5 jaar iPhone (en >4 jaar Android en WinMo die dat wel supporten) nou bepaald niet 'smart' meer is.
3.) Verder wordt door heel veel mensen hun smartphone tegenwoordig gebruikt voor navigatie. De review zelf geeft weer dat dit gewoon echt een minpunt van de iPhone5 is. Kan plaatsen in NL niet vinden!?? Voor mij is dat zelfs een groot minpunt, want het betekent dat je met een iPhone5 feitelijk aparte navigatie moet hebben naast je smartphone van 700 Euro.
4.) Openheid... en ja dit is persoonlijk. Voor mij persoonlijk zit er een rechtstreeks verband tussen 'smart' en open, want hoe meer ik aan mijn device kan configureren en customizen om het echt mijn device te maken dat werkt zoals ik wil, hoe smarter ik het vindt.

En met dat soort minpunten wordt de iPhone5 even rucksichtlos tot 'beste smartphone van het moment' gebombardeerd?? Het spijt me hoor maar niet alleen te makkelijk, maar objectief bekeken niet zo te stellen (en i.m.h.o. zelfs gewoon onjuist). Hele goede smartphone: prima. 'Simpelst' te gebruiken: accoord. 'Populairste': soit.
Maar voor de titel 'de beste smartphone' moeten ze toch echt bij Apple aan een paar belangrijke punten gaan werken Om te beginnen die 1-3 hierboven (4 is vrij persoonlijk). En dat al helemaal als we naar prijs/kwaliteit gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 28 september 2012 10:45]

@Cheetah:
Je hebt deels wel een punt, maar ik vind dat zowel iPhone als bijv. Galaxy op zich prettig te gebruiken telefoons. Beide met hun voor- en nadelen. Er zijn ook zat punten te verzinnen die in 't nadeel van Android spreken.

Voor mij speelt snelheid nog steeds de grootste rol - en ook formaat en accuduur. Dat zijn mijn 3 pijlers. Met de Galaxy 2 werd mijn grens echt wel bereikt met grootte van 't scherm. De S3 vind ik simpelweg te groot. Ik spreek jouw punt m.b.t. "Groter scherm = beter" absoluut tegen eigenlijk. Maarja, dat is jouw mening, en dit is de mijne, meer niet. Het is geen "feit" dat een groter scherm beter is. Ik wil een "mobiel" - die is niet groot. Als ik een internet experience wil - dat is nou juist waar de Tablet en laptop/computer markt voor bedoelt is. De mobiels schijnen steeds groter te moeten worden en de laptops steeds kleiner (Macbook Pro 17" verdwijnt bijv). Beetje omgedraaide wereld imo.

Dus nee, ik heb liever een "kleine" mobiel - 3" max is prima - die bovendien geen irritaties geeft m.b.t. snelheid. Want zelf met m'n S2 is dat echt nog weleens een issue. De S3 heb ik niet lang genoeg gebruikt.

Snelheid - en de reviewer doelt hier ook duidelijk op in z'n conclusie - is wel degelijk van groot belang bij een smartphone. Alle functionaliteit die jij noemt zijn imo secundair - want als 't traag gaat of met nags - dan ga je sowieso aan 't doel voorbij.

Batterijduur is ook zoiets. Belangrijker imo dan widgets.

"Beter" is misschien niet het beste (objectieve) woord om te gebruiken, maar als je even niet zo letterlijk struikelt over 't woord zie je ook op basis waarvan die conclusie gevormd is - namelijk met name op basis van snelheid, accuduur en een beter scherm. Op basis daarvan bijt de rest dus schijnbaar stof.

Neemt niet weg dat ik de prijs belachelijk vind en ik vind dat je met bijv. de Galaxy veel meer waar voor je geld krijgt. Maar ik vind jouw "rant" ook wel een beetje overdreven.

Deze conclusie wordt wel vaker gegeven bij nieuwe telefoons - nieuw is vaak beter - maar wil nog niet zeggen dat iedereen 't daar altijd mee eens is.
Tja ik ken eigenlijk geen enkele smartphone die momenteel met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De accuduur is altijd matig, al is het 2 dagen. De interface is ouderwets (geldt voor iOS + Android). Veel durf en innovatie straalt het allemaal niet uit.

Ik ben dan ook meer benieuwd naar de Lumia 920, dat is eigenlijk de eerste telefoon waarvan ik 'wauw' zei toen ik hem voor het eerst zag.
Mee eens. Dit is er een in de serie van: de nieuwe fles WC-eend is net iets groter dan de vorige; conclusie: zonder twijfel is dit het beste WC-reinigingsmiddel op de markt vandaag... 8)7

De review kijkt naar de verbeteringen ten opzichte van de vorige versie van hetzelfde merk, en dat de conclusie dan is dat het de beste iPhone is die geld kan kopen geloof ik graag. Maar om te stellen dat het de beste smartphone is van dit moment, is wel wat beter voorwerk nodig. Dan zou je hem naast de laatste telgen van bijv LG, Samsung en HTC moeten leggen, en objectief moeten oordelen over ontvangst, schermgrootte en kwaliteit, snelheid, functionaliteit, etc. Pas dan kun je een dergelijk oordeel vellen.

Bovendien ligt de focus alleen op de verbeterde punten van het nieuwe model. Wat in veel andere reviews wel naar voren komt (iOS inmiddels gedateerd OS, nieuwe aansluiting probleem voor bestaande accessoires, geen noviteiten in de hardware die het model apart zetten van de concurrentie etc) mist hier volkomen, waardoor dit een enorm vooringenomen review lijkt.
Die vooringenomenheid blijkt wel uit dat het eindoordeel 5 sterren geeft terwijl je gemiddeld maar aan 4 sterren komt.
Ik hoop niet dat hij straks ook de Lumia 920 gaat reviewen want ik wil een eerlijke vergelijking tussen de Lumia 920 en zijn concurrenten zien.
Ik ben het volledig met je eens, maar getuige de zes -1 moderaties die je al hebt ontvangen, is dit NIET de plaats om dit te melden. Hier wordt elk stukje kritiek door iPhone bezitters rechtgepraat. Dit is dan ook geen review, dit is het onderstrepen van de superioriteit van de iPhone 5 voor dit soort mensen.

Persoonlijk vond ik de hele review bijzonder Pro-Apple overkomen...
Ik vind alleen de conclusie vreemd eigenlijk als je de hele review bekijkt. Zo zijn er toch wel wat nadelen, geen Google Maps is toch wel de grootste want veel mensen navigeren tegenwoordig met hun telefoon. De prijs is te hoog, de camera is slechter in het donker dan de 4S.

Alleen het scherm is groter en de CPU is sneller, alle andere verbeteringen zitten in de software die ook op de 4S beschikbaar is. Software die er overgens nog steeds hetzelfde uitziet als bij de eerste iPhone.

De hele review komt bij mij over als gematigd positief, hoe je het dan de beste smartphone van dit moment kunt vinden is mij een raadsel. Die zin kwam ook echt opgelezen / vooringestudeerd uit zijn mond.

Het zou best kunnen hoor dat het de beste is van dit moment maar die review overtuigt mij daar totaal niet van.
Eens, ik vind dat er een hoop discussiepunten zijn vergeten in de review.... kijk tussen de comments en je ziet er snel al een hoop voorbij komen.

Ik hoop niet dat Apple met goodies heeft lopen strooien bij Tweakers om te zorgen dat de iphone5 in de review tot beste smartphone zou worden uitgeroepen.
Dat hebben ze niet want ze moesten zelfs in de rij staan in Oberhausen om een review model te bemachtigen.
Dat hebben ze niet want ze moesten zelfs in de rij staan in Oberhausen om een review model te bemachtigen.
Inderdaad, en uit eerdere postings van Arnoud begreep ik dat Apple Tweakers uit de pers-review-groep heeft geschrapt. Waarschijnlijk omdat Tweakers in hun reviews niet lyrisch genoeg was over eerdere Apple producten (mij verbazend want ik vond ze juist niet kritisch genoeg), want zo schijnt dat te werken bij de Apple-top-dogs: kritiek niet gewenst. En dat Arnoud niet zo blij werd van het gegeven dat T.net niet meer tot de 'preferred few' behoort.

Ik hoop niet dat we nu knievallen naar Apple gaan krijgen om weer 'in de gratie' te komen daar, en heel eerlijk gezegd lijkt deze review en dan met name de conclusie daar m.i. wel een beetje op.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 28 september 2012 12:59]

Met mijn zojuist bemachtigde Xperia P en geen enkel Apple product in bezit (of ooit gehad), ben ik niet zeker niet de grootste Apple 'fan'. Toch kan ik mij juist prima vinden in de conclusie.

Ik vind BMW de beste auto (vele auto's gehad, waaronder diverse BMW's). En voor degenen die het er niet mee eens zijn of dit in twijfel trekken, laten we gewoon eens aannemen dat het zo is. En laten we dit baseren op basis van kwaliteit (duurzaamheid/levensduur), rijbeleving, geluidsproductie, onderhoudsintervallen (en -kosten) en verbruik ten opzichte van prestaties. Veronderstel verder een persoon met een carport van amper 4 meter waar hij zijn auto doorgaans onder wil stallen, zonder dat de auto erbuiten steekt. Verder heeft die persson een budget van 20.000 euro en wil hij makkelijk kunnen parkeren in de stad. Dan is voor die persoon een Smart een aanmerkelijk geschikter auto, gezien (in deze situatie) zijn belangrijkste eisen. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van de BMW. In de beleving van deze persoon past het echter simpelweg niet en deze persoon is van mening dat een Smart de beste auto is. Want passend bij zijn eisen.

Tja, dilemma. Want betekent dit dat die BMW (op basis van (eventueel veronderstelde) kwaliteiten) niet meer de beste is? Naar mijn mening niet. De voorkeur voor de Smart is op basis van persoonlijke eisen, niet op basis van een objectief oordeel.

Ik kan derhalve de conclusie begrijpen.


Edit:
@Cheetah (hieronder)
Ik vind je mening prima onderbouwd. Ik zie het dan ook niet zo zwart/wit, ieder heeft zijn voorkeur. Echter, het quoten van mijn uitspraak "Ik vind..." trek je wel uit het verband, aangezien ik ook stel "En voor degenen die het er niet mee eens zijn of dit in twijfel trekken, laten we gewoon eens aannemen dat het zo is. ..."
Mijn "Ik vind..." is enkel bedoeld als intro, mijn mening zet ik verder juist buitenspel, aangezien ik de lezer vraag om een veronderstelling als basis te nemen (dus niet mijn mening), om een zuiver voorbeeld te creëren.

In een zuivere discussie kan het aanhalen van mijn quote, zoals jij dit nu doet, als ongeschikt worden beschouwd (hoewel ik niet de indruk heb dat je het gebruikt om op discutabele wijze je punt te maken).

Inhoudelijk kan ik me nog steeds vinden in de conclusie van de review, simpelweg omdat het een bijzonder goede telefoon is. En aangezien een review nooit volledig objectief is, til ik niet zwaar aan de woorden "beste smartphone". Mede omdat de nadelen niet zozeer in de telefoon (hardware) zitten, maar meer in het OS en de beschikbare apps. Gezien de toelichting (een van) de grootste nadelen (maps) en de voordelen die heel erg hardware gericht zijn, heb ik de conclusie ook meer geïnterpreteerd als betrekking hebbend op de hardware. En daar valt weinig op af te dingen. Behalve de prijs dan....

Voor mij persoonlijk is de optie om per app te kunnen bepalen waar het toegang tot heeft, een HEEL groot voordeel tov mijn zojuist in gebruik genomen Android (Sony Xperia P). Bij zo ongeveer elke app die ik bekijk en overweeg, wordt toestemming gevraagd om mijn mobiele connecties te monitoren, toegang te verschaffen tot mijn contacten (of zelfs meer dan dat) EN toestemming om wijzigingen aan te brengen aan mijn contacten. Ik zit echt vol verbazing die voorwaarden te lezen bij al die apps. MIsschien moet ik nog leren zoeken naar apps die dit niet allemaal willen, maar het doet mij terugverlangen naar mijn Symbian Belle toestel.

Het kunnen beheren van privacy klinkt mij als het allergrootste voordeel dat je kunt verlangen van een smartphone (of OS). Dat is in ieder geval mijn mening na een paar dagen Android gebruik.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 28 september 2012 22:33]

Edddd, je voorbeeld gaat op meerdere punten scheef. Maar om het belangrijkste eruit te halen:
Ik vind [...]
En daar gaat het om. Als review vertegenwoordiger van techsite Tweakers.net kun je in de officiele review niet aankomen met een "het is de beste smartphone" terwijl het in de praktijk niets meer is dan een "ik vind", en mijns inziens nog een behoorlijk slecht onderbouwde "ik vind" ook.

Afgezien van eerdergenoemde punten blijkt file-attachments aan emails ook nog steeds niet te kunnen in iOS6. Foto's kunnen nu wel eindelijk vanuit de mailclient attached worden, maar even een spreadsheet, document, pdf of iets uit je dropbox mailen is er niet bij. In een emailclient van een smartphone ala eind 2012. Come on Apple...

En voordat er in reactie op mij weer wordt geschoten in de "maar dat is helemaal niet zo belangrijk voor de 'gewone consument'"-reflex: daar heb ik hier al uitgebreid wat over opgeschreven.

We praten hier dus over een ragdure nieuwe smartphone met een slechte navigatieapp + kaarten en onvolwaardige emailclient. Terwijl ontzettend veel mensen tegenwoordig met hun smartphone navigeren en emailen.. tevens is het bij lange na niet de smartphone met de beste mobiel-internet experience. En er zijn smartphones op de markt die al deze punten goed doen, en de punten waarin de iPhone5 uitblinkt - vaak discutabel - misschien maar net iets minder. Hoe kan de iPhone5 dan ooit zonder meer worden uitgeroepen tot 'de beste smartphone'? Dit zijn gewoon zeer belangrijke punten in de overweging een bepaald type smartphone te kopen.

Deze hele 'review' doet meer aan als een iPhone5 Advert, waarbij het enige negatieve punt dat wordt genoemd het punt is waar men ook echt niet met droge ogen onderuit kan: navigatie. Maar zelfs alleen dat punt is m.i. in this day and age al significant genoeg om dit niet tot 'de beste smartphone' uit te roepen. Eerlijk gezegd rijst me het vermoeden dat de iPhone5 in het hoofd van de reviewer al 'de beste smartphone' was voordat hij gereviewd werd. En vervolgens wordt er verder praktisch kritiekloos naar die al vaststaande conclusie toegeredeneerd.

Ik vraag me daarnaast ook serieus af of er voor een nieuwe Samsung, HTC, Sony of LG was gebeld, gemaild, gefaxed en een telegram gestuurd (lees: gebedeld en gesmeekt) of Tweakers/Arnoud bij het launch-event mocht zijn. En of men bij de botte "Nee!" ook een week voor release in NL urenlang in Oberhausen tussen een massa fanatici in de rij was gaan staan om het toestel te gaan kopen 'voor een review'. Alles hieraan ademt bias.

Ik had geen problemen met deze review gehad als hij op MacFan stond. Daar weet ik wat te verwachten. Maar dit is Tweakers. Deze site hoort objectief te zijn in haar reviews. Een duidelijke Apple liefhebber laten reviewen is al compromitterend, want er zijn maar weinig mensen die objectief naar hun liefhebberij kunnen kijken, en Arnoud hoort voor zover ik tot nu toe heb gezien niet tot die kleine groep.

Gaarne dus in het vervolg op Tweakers 2 reviews als Arnoud gehandhaaft wordt hiervoor:
1.) De review van een Apple liefhebber voor Apple liefbebbers/gebruikers (door Arnoud)
2.) De neutrale review voor het gehele publiek hier op Tweakers.net, waarbij eerlijk 1-op-1 wordt vergeleken met concurrenten en alle voor en nadelen worden besproken zodat mensen een doelgerichte keuze kunnen maken (door iemand anders).
Dan weet ik wel welke ik aanklik en hoor je me ook niet meer klagen.


<edit @GreenIrishTweed hieronder>
Me rijst het vermoeden dat je het niet echt wilt snappen. Een review zal inderdaad nooit 100% objectief zijn. Maar een reviewer - en zeker een reviewer op een niet-fansite als MacFan maar een (als ik me niet vergis) onafhankelijke techsite als Tweakers - hoort echter wel zo objectief mogelijk te beoordelen.

Dat in deze review (op navigatie na):
1.) alleen de aspecten van de iPhone5 - in vergelijk met slechts de iPhone4(S) - besproken worden waar de reviewer enthousiast over is
2.) tegelijkertijd de aspecten waarin andere smartphones wellicht uitblinken ten opzichte van de iPhone5 niet eens vermeld worden (sterker nog er wordt niet eens vergeleken - tenzij in het hoofd van de reviewer de iPhone4S defacto de vorige beste smartphone was, wat me niet zou verbazen.. maar dat zou dit verhaal nog erger maken)
3.) letterlijk alles uit de kast is getrokken om bij het Apple-event te mogen zijn, en toen dat niet lukte toch zo snel mogelijk aan het toestel te komen door 1 week voor de release in NL in Oberhausen tussen een massa andere fans in de rij te gaan staan om het te gaan kopen.
4.) er out of the blue een "is de beste smartphone" als eindoordeel uit komt rollen terwijl ik niet eens een poging tot serieuze features-vergelijking - laat staan objectieve - met andere smartphones heb gezien

...geeft - zeker in die combinatie - m.i. duidelijk aan dat deze review zwaar subjectief is. En daar zitten Apple-fans wellicht op te wachten, maar ik niet. Heeft niets met zuur te maken. Als ik Apple fanreviews wil zien ga ik naar MacFan, niet naar Tweakers.
En dat heb ik nu inmiddels wel voldoende geobjectificeerd denk ik, over objectief gesproken.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 29 september 2012 09:13]

Anoniem: 230001
@Edddd28 september 2012 16:32
Zo is de conclusie dat dit de beste smartphone is ook gebaseerd op persoonlijke eisen. Als jij een telefoon gebruikt om te navigeren is je i5 sowieso al niet de beste. Wil jij de UI aanpassen naar eigen gebruik, dan is de i5 niet de beste telefoon. Wil jij een groot scherm, dan is de i5 niet de beste smartphone.
Veel van die punten die je noemt hebben meer met IOS 6 te maken dan met de iPhone 5 zelf. Navigatie software is voor IOS langer beschikbaar dan voor Android. Ik gebruik zelf TomTom op mijn iPhone en dat werkt heerlijk. Mensen kunnen ook gewoon TomTom voor IOS aanschaffen als ze veel navigeren.

Je vergeet even dat Apple die kaarten app echt wel gaat verbeteren. Misschien is het best slim om hem nu al te releasen, zodat ze kunnen kijken hoe mensen erop reageren en wat men allemaal tegen komt.
Veel van die punten die je noemt hebben meer met IOS 6 te maken dan met de iPhone 5 zelf.
Oh ja? Sorry, maar wat is dit voor argument? Kan ik wellicht een ander OS dan iOS6 kiezen voor "de iPhone5 zelf" soms, dat de punten die ik noem verhelpt? :?
Navigatie software is voor IOS langer beschikbaar dan voor Android. Ik gebruik zelf TomTom op mijn iPhone en dat werkt heerlijk. Mensen kunnen ook gewoon TomTom voor IOS aanschaffen als ze veel navigeren.
En dat is dus precies de strekking van mijn argument. Dan heb je een 700 Euro's kostende iPhone5 smartphone en dan moet je alsnog uitwijken naar een betaald alternatief voor iets inmiddels toch wel vrij basaals als behoorlijk navigeren... geen keuze, maar moet. Ja. Dat is een nadeel.

Er is een m.i. opvallend patroon bij aardig wat iPhone gebruikers: Iets wat de concurrentie heeft (folders, copy-paste, multi-tasking, hoge-reso display, dual/quad-core cpu, notifications, app-enabled lockscreen, groter scherm (verleden) en nu: widgets, email attachments, goede navigatie etc) is allemaal "niet zo belangrijk voor de consument, want <vul in: betaald alternatief 'X' | of: argumenten waarom 'de gemiddelde consument' dat toch eigenlijk niet nodig heeft | of zelfs: argumenten waarom het eigenlijk toch heel goed is dat Apple 'Y' niet gedaan heeft>"... totaan... het moment dat Apple het implementeert in een iPhone. Daarna is 't plotseling The Bees Knees. En Magical. En Ooooh Aaaaah.
Dit patroon is storend, en tevens een van de belangrijkste redenen waarom anderen Apple gebruikers geregeld voor fanboys uitmaken: de mening wordt aangepast naar gelang Apple het wel of niet geimplementeerd heeft. Een functionaliteit is handig/belangrijk of niet, en dat wordt het niet pas nadat Apple er wat mee doet.
Je vergeet even dat Apple die kaarten app echt wel gaat verbeteren. Misschien is het best slim om hem nu al te releasen, zodat ze kunnen kijken hoe mensen erop reageren en wat men allemaal tegen komt.
Net zoals Siri nu een jaar na introductie van de 4S wel werkt in het Nederlands soms? Not.
De hoop dat iets dat niet goed geimplementeerd is ergens in de toekomst verbeterd gaat worden is m.i. geen argument. Apple heeft duidelijk geen goede kaarten voor NL. Jij hoopt dat ze in de toekomst (gratis) betere gaan verstrekken, maar hebt die garantie totaal niet.
Sterker nog: Waarom hebben ze niet al vanaf het begin goede kaarten aangekocht en meegeleverd denk je? Hun redenatie kan net zo goed de jouwe zijn: "Wil je goede navigatie dan betaal je toch gewoon extra voor een App?" Levert ze nog geld op ook in plaats van dat het ze flink wat geld kost om een licentie op goede kaarten voor alle (!!) iOS6 gebruikers te kopen. Want die zijn niet cheap.

Hoewel je zou denken dat het met de winstmarge op de iPhone5 er wel af had moeten kunnen...

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 28 september 2012 15:40]

Ik heb me ook kostelijk vermaakt met de nieuwe ads die samsung had uitgebracht voor de Iphone 5 launch.. :+

http://www.youtube.com/watch?v=nf5-Prx19ZM

[Reactie gewijzigd door rorydeleur op 28 september 2012 16:20]

Wat heeft openheid te maken met hoe goed een smartphone is? De hardware is gewoon een klap beter dan alles wat op de markt is, daarom is het de beste smartphone. Wil je custom roms etc installeren dan koop je lekker een Android toestel, zo moeilijk is dat toch niet. Maar waarom denk je dat de batterij duur van de iPhone 5 zo goed is, juist omdat alles perfect is geoptimaliseerd, iets wat nooit het geval zal zijn bij Android. Je geeft zelf alleen meer persoonlijke voorkeuren aan, dat jij graag een 4,8-inch scherm wil gebruiken, betekent dan nog niet dat het niet de beste smartphone is.
Wat heeft openheid te maken met hoe goed een smartphone is? De hardware is gewoon een klap beter dan alles wat op de markt is, daarom is het de beste smartphone.

Dus het draait bij Apple om de hardware tegenwoordig en de software doet er opeens niet meer toe?
Klein puntje van kritiek.
Punt 1 hoort ook tot persoonlijke voorkeuren. De een zal een zo groot mogelijk scherm willen, een ander zal de voorkeur geven aan een toestel dat makkelijker in je broekzak past en bovendien nog lichter en zuiniger is. Als smartphone fabrikant zou je tegenwoordig meerdere formfactors moeten uitgeven om de persoonlijke voorkeuren van mensen aan te spreken.

Voor de rest mooi commentaar en schande voor de mensen die het bovenstaande (ontopic!) commentaar een -1 gaven.
Haal overl de "ik" eens weg en kijk hoe objectief jouw "handson" is ;)
Bij de Apple store "slechts" €659,=.......
Wat uiteraard nog belachelijk is.
Mensen vinden het lekker om genaaid te worden.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee