Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Samsung Series 5 & 9

05-09-2012 • 14:00

79 Linkedin

Zowel de Samsung 5 met touchscreen als de Series 9 met 15"-scherm en magnesiumbehuizing zijn welkome toevoegingen aan het assortiment van Samsung. Het bedrijf heeft goed naar de prijzen gekeken. Wel jammer is dat de Series 5 door het touchscreen dikker en zwaarder is dan de versie zonder touchscreen.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Hoe kan het dat slechts het soort behuizing zo'n groot prijsverschil kan veroorzaken? Het verschil in kwaliteit en prijs tussen plastic en aluminium lijkt me duidelijk. Maar magnesium en aluminium verschillen toch in veel mindere mate van elkaar?
Hmm, kan van veel afhangen. Bvb het productieproces? Ook de prijs kan nog anders liggen.
Ik dacht dat samsung "Duralumium" gebruikte, een speciale vorm van alu, misschien was deze inderdaad te duur om te verantwoorden...
Ben ik de enige die vind da fabrikanten moeten stoppen met altijd die Wit/grijze kleuren te gebruiken? Ik vind een mooie zwarte ultrabook echt zoveel 'sexyer' dan een Wit/grijze ultrabook. De series 9 ziet er wel heel erg mooi uit qua design (de zeer dunne rand rond het scherm)
We gaan een -op zijn zachts gezegd- interessante periode tegemoet voor de zakelijke laptopgebruiker.

In de zakelijke omgeving, voornamelijk bij mensen die toch een hele dag op hun laptop zitten, is 15" toch nog een favoriet compromis tussen draagbaarheid en comfort.

Met de 15" Zenbook en nu 15" Series 9 zijn er een paar interessante ontwikkelingen op komst voor deze doelgroep. Wel nog niets gezegd of de Series 9 ook een volwaardig klavier gaat hebben, zoals de aangekondigde Zenbook.

Want laat ons eerlijk zijn, @1300€ is het voor menig thuisgebruiker wat te duur, maar voor de zakelijke gebruiker is dat makkelijk te verantwoorden.

Ik zit in elk geval met spanning te wachten op de reviews!
Zeker dat de series 9 een hd+ scherm krijgt? ik had toch full hd verwacht op een 15 inch niet?? of zie ik dat verkeerd?

precies niet... spijtig dan ga ik toch voor de 15" zenbook

[Reactie gewijzigd door florjohn op 5 september 2012 14:22]

Iemand enig idee of de series 9 ook een touchscreen krijgt? Lijkt me wel ideaal nl.
IBM was de eerste in 1984 met de Chiclet implementatie in producten.
Sony had de Chiclet style gemaakt zo als we het vandaag kennen.
Apple kopieert het goed.
Bron: http://www.quora.com/Who-implemented-chiclet-keyboards-first
Eigenlijk heb je een heleboel chicklet implementaties

bijv de commodore 116 uit 1984
http://www.zock.com/8-Bit/D_C116.HTML

ook een oude Philips had iets dergelijks uit 1985
http://www.zock.com/8-Bit/D_VG8010.HTML

wil je echt old school doen Sinclair ZX80 uit eind jaren 70
verder heb je
TI 99/4A
IBM PC Junior

De eerste die dit concept terug bracht (zoals wij die we nu kennen) in een ultra portable was de Sony x505 in 2003/2004, weing mensen kenden dit omdat ja het goedkoopste modelletje begon ergen in de € 3000, dus een paar jaar eerder voor de eerste macbooks bestonden en dus zo'n 4 jaar eerder dan macbook air
En dat IBM toetsenbord typte net zo goed als het toetsenbord van Apple? Overigens gebruikt Apple het al minstens vanaf 2001 http://en.wikipedia.org/wiki/PowerBook_G4
En de powerbook G3 daarvoor gebruikte ook al klik toetsenborden.

Een gewoon toetsenbord dus....

Overigens, het flexen van het scherm op de video op 1:42 geeft niet echt vertrouwen in de kwaliteit. Ga dat zo maar eens op m'n eigen laptop proberen...
Kijk maar eens naar Sonly laptops van jaren terug - ik had al lang een laptop met precies zo'n toetsenbord toen opeens Apple ermee kwam. Raad eens wat ik dacht: wat een copycats :D
Lees de laatste regel van het artikel voor je blaat...

Zoek maar eens naar de sony laptops van 2004.
Ik snap sowieso niet dat er markt voor ultrabooks is..

Iedereen loopt altijd te klagen dat Apple zo duur is of overpriced.

Alleen als ik naar de prijzen kijk dat verschillen de ultrabooks nauwelijks van de Macbook Air.

Het kost blijkbaar veel om een krachtige laptop zo dun te krijgen..
Iedereen loopt altijd te klagen dat Apple zo duur is of overpriced.
Nee, een aantal mondige tweakers-bezoekers loopt daar veel over te klagen. Dat wil niet zeggen dat de gehele bevolking zo denkt. Er worden immers ook heel veel Apple producten verkocht. Dat zijn mensen die blijkbaar niet erover te klagen hebben, en die mensen zouden dus ook een ultrabook kunnen kopen (ja, er zijn mensen die een ultrabook gewoon beter vinden dan een Macbook Air, ongeacht de prijs).
Alleen als ik naar de prijzen kijk dat verschillen de ultrabooks nauwelijks van de Macbook Air.
De Samsung Series 9 is inderdaad vergelijkbaar, als je op zoek bent naar een niet al te krachtige 13 inch laptop met 128 GB SSD. Als je echter wat krachtigere hardware (i7) en een grotere SSD wil, dan ben je met de Zenbook Prime toch 300 honderd euro goedkoper uit. Tel daarbij op een mat full-hd ips scherm en de keus is voor veel mensen makkelijk gemaakt. Al zijn er natuurlijk mensen die OS X en het goede design van de Air de meerprijs waard vinden.
Het is dat m'n MacBook Pro pas 4 jaar oud is, anders kocht ik ook meteen een Air. Erg licht en handzaam. scheelt een kilo tov m'n MacBook.
Ik hoop dat jij een trol bent..

maar goed..

Het is een toetsenbord.. met toetsen..qwerty
Sony Vaio heeft ook zo een toetsenbord
de ZX spectrum had ook een toetsenbord..

man.. wat word ik moe van dit gezeur.
En die kijken zeker niet naar Apple, hoe naïef kun je zijn.
Grappig dat je dat zegt, want Sony was de eerste met een chiclet toetsenbord. Daarna kwam Apple er pas mee.

OT: Ik zie (nog?) niet echt het nut van touchscreen op een laptop, want zo met je hand in de lucht gaan hangen lijkt mij persoonlijk niks. Maar wie weet.

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 5 september 2012 17:13]

Over de Sony Vaio kan ik niet oordelen, maar voor de ZX spectrum is absoluut niet naar Apple gekeken.
Sony gebruikte deze toetsenborden al jaren voordat apple het kopieerde. Ik weet niet of Sony de eerste was, maar in elk geval had ik al een laptop met zo'n keyboard voordat apple er maar over dacht... :D
Dergelijke tobo's zijn er ook al van andere fabrikanten, bv als remote keyboard. dus lijkt me dat Apple daarin moeilijk kan gaan claimen (je weet t natuurlijk nooit...). En zo spannend is t ook weer niet, toetsen met afgeronde hoeken. De manier van scharnieren van de keys is mogelijk wel weer gepatenteerd.

Vraag me trouwens wel af of ze daar regelmatig met een desinfecterend doekje over zo'n touchscreen gaan, anders mooie verspreidingsbron van griep of andere coodies :+

[Reactie gewijzigd door Savantas op 5 september 2012 14:13]

Natuurlijk niet alleen het touchscreen, Elk ander apparaat wat daar met de vingers wordt aangeraakt is een verspreidingsbron
Vraag me trouwens wel af of ze daar regelmatig met een desinfecterend doekje over zo'n touchscreen gaan, anders mooie verspreidingsbron van griep of andere coodies
you think that is clean air you're breathing? :)
Misschien nemen ze het toetsenbord wel van dezelfde fabrikant af? Geen idee hoor..
En er zijn wel verschillen te vinden. Niet alle toetsen zijn even groot en hebben ook niet allemaal dezelfde functie. Zo zit er bij de macbook rechtsboven de aan/uit knop, terwijl dat hier een aparte knop is die niet op het toetsenbord zit.

Verder lijken het me weer mooie modellen van Samsung :)
De aan en uit-knop op mijn MacBook (2012) zit anders ook boven het toetsenbord en niet op het toetsenbord.

Zo zagen de Samsung toetsenborden er eerder uit.

http://t2.gstatic.com/ima...Z-jo07wUqp0hkWvEetBXg&t=1

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 5 september 2012 14:27]

op de air: je hebt gelijk.
op de MBPro: aparte ronde knop rechtsboven het toetsenbord.
En dat lijkt dan weer op de toetsenborden van een aantal Sony Vaio.

Het chiclet toetsenbord is echt niet uitgevonden door Apple hoor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chiclet_keyboard
Natuurlijk gaat het niet over het gebruik van een chiclet toetsenbord. Dat lijkt me duidelijk, maar ik neem aan dat ieder onbevooroordeeld persoon de nogal vergaande gelijkenis tussen deze laptop en de Macbook Air ziet? Dit in tegenstelling tot andere ultrabooks, die ook veel gelijkenis vertonen.

Een grappig artikel hierover:
http://www.mondaynote.com...-never-invented-anything/
Drugged or sober, the proud iPaq owner falls into the following point: The basic ingredients are the same. Software is all zeroes and ones, after all. The quantity and order may vary, but that’s about it. Hardware is just protons, neutrons, electrons and photons buzzing around, nothing original. Apple didn’t “invent” anything, the iPad is simply their variation, their interpretation of the well-known tablet recipe.

By this myopic logic, Einstein didn’t invent the theory of relativity, Henri Poincaré had similar ideas before him, as did Hendrik Lorentz earlier still. And, come to think of it, Maxwell’s equations contain all of the basic ingredients of relativity; Einstein “merely” found a way to combine them with another set of parts, Newtonian mechanics.
En dan geef je een site waar Sony niet op voorkomt en een MacBook toetsenbord als voorbeeld wordt gebruikt ;)
Even voor de duidelijkheid, een chiclet toetsenbord is geen uitvinding van Apple. Ver voor Apple dit überhaupt gebruikte verkocht Tandy computers met een dergelijk toetsenbord en Sony ook. Dat Apple het gebruikt betekent niet dat zij het hebben uitgevonden/ontwikkeld.
Jullie weten dat dit een toetsenbord van het type chiclet is? Apple is daar nooit de eerste mee geweest. Veel ultrabooks en notebooks hebben dit al langer.
Sowies was Sony het eerst met dat zgn. chiclet toetsenbord in notebooks. Apple heeft dat overgenomen.

Ik moet zeggen dat deze opties van Samsung er toch wel erg lekker uit zien. Nu zijn er wel meerdere van dit soort notebooks, maar deze zijn ook nog eens erg goed geprijsd. Ik ben benieuwd wat de concurrentie hier tegenover gaat zetten.

Overigens ben ik het wel eens met meerderen hier die opteren voor meer donkerder gekleurde notebooks.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 5 september 2012 17:35]

En? Als iemand een goed idee heeft dan jat iedereen het (mogelijk met verbetering), dat is hoe vooruitgang werkt. Apple is zelf ook niet vies van goede ideeën jatten. Het is juist heel goed dat iedereen goede ideeën van elkaar jat anders is er geen vooruitgang en concurrentie.

Als je denkt dat goede ideeën zomaar bedacht worden zal ik je uit de illusie helpen, alle ideeën gebruiken wel op een 1 of andere manier een ouder goed idee.
Dat is het punt nu juist. klakkeloos jatten is men tegen, het verbeteren van andermans idee heet innovatie.
Even voor de duidelijkheid, een dergelijk toetsenbord, chiclet is geen uitvinding/ontwikkeling van Apple. Lang voor Apple überhaupt dit gebruikte verkocht Tandy computers met een chiclet toetsenbord, daarna gebruikte Sony het ook.
Iedereen lijkt zich dit jaar te laten inspireren door het design van de Macbook.

http://9gag.com/gag/5255924

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 5 september 2012 16:25]

Je zou bijna denken dat het een macbook is, totdat je Samsung erop ziet staat ^_^.

(2e model)

Speciaal voor de directe downmodders:"

Geef me nog eens ongelijk:

[img]http://i48.tinypic.com/261g11t.png[/Img]

Vooraal als je Samsung weglaat...
[IMG]http://i45.tinypic.com/35i1xj5.png[/IMG]

En voor vergelijkingsmateriaal:
http://i.zdnet.com/blogs/macbookair.gif

En dit is niet eens een Apple Pro reactie, gewoon een feitelijke constatering...

En ja het is een actueel onderwerp, ook bij dit nieuwsbericht.
Maar tegenwoordig het woord Apple roepen op tweakers levert je sowieso gratis 10 downmodders op.
Ik heb zelf twee Samsung TV's in huis, en een Galaxy S. Niks fanboy. Maar de moderaties slaan echt nergens op. Het is al erg genoeg dat je met screenshots het moet gaan aantonen hoe erg dit op de macbook lijkt, en dan nog dat er mensen zijn die ontkenen dat het er ook maar in de verste verte erop lijkt, of dat alle laptops op elkaar lijken.

Totaal de weg kwijt...

[Reactie gewijzigd door XthinkZ op 5 september 2012 16:49]

Iedereen is dit jaar aan het kopiëren geslagen,

Zie:
http://9to5mac.com/2012/0...-in-berlin-lg-samsung-hp/

Erg jammer want volgend jaar loopt iedereen met Macbook clones en dat terwijl ik altijd hoor van de Anti Apple mensen dat het maar lelijke dingen zijn. Ik zou me schamen om met zo'n kloon in de rondte te lopen.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 5 september 2012 16:42]

Er zit toch zoveel degelijk verschil tussen de notebooks, kijk naar de scharnieren, de lengte van de ruimte tussen het toetsenbord en de rand, de breedte van de bezel.

Als we straks tablets gaan gebruiken zonder bezel, met de afmetingen van een dik stuk papier kan niemand zich meer onderscheiden qua design. Ga dan alstublieft niet roepen dat iedereen elkaar naaapt. Dit is gewoon het gevolg van de ontwikkeling van technologie.
Er zit toch zoveel degelijk verschil tussen de notebooks, kijk naar de scharnieren, de lengte van de ruimte tussen het toetsenbord en de rand, de breedte van de bezel.
Die verschillen zijn er ALLEEN om het juridisch verdedigbaar te maken.
Als ze dat niet hoefden te doen zou het ding identiek zijn.
Dat heeft Samsung zelfs toegegeven, hun producten worden tenslotte mede ontworpen door advocaten.
Dit is gewoon het gevolg van de ontwikkeling van technologie.
Ja daarom moet het ook exact de zelfde kleur hebben, zelfde type toetsenbord (kleine pijltjes toetsen, dunne F toetsen, ronde toetsen etc etc), zelfde grote trackpad, moet ik nog even doorgaan?
Dit heeft helemaal niets met technologische ontwikkeling te maken, dit is puur het namaken van de degelijke "look and feel" die de Macbooks hebben.

De overige hardware jongens doen er dit jaar net zo aan mee trouwens:
http://9to5mac.com/2012/0...-in-berlin-lg-samsung-hp/

En dan zeggen ze dat Apple met hun aanklagen het innoveren tegenhoud.. volgens mij kunnen de fabrikanten dat prima zelf met het kopieer gedrag.

PS kom maar op met die minnetjes, ik verwacht niet anders, de waarheid is kut.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 5 september 2012 16:42]

Je hebt wel degelijk een point, en dat is spijtig voor de mensen die dit design niet echt kunnen pruimen (zoals ik).

Dat ze maar snel ophouden met klakkeloos te kopiëren en zelf wat voor nieuwe leuke designs gaan zorgen. ;(
Je zit op Tweakers het gros van de gebruikers is hier Android en PC fan, wat ook meestal de reden is voor het downmodden van pro Apple reacties, maar je hebt volledig gelijk, dit is nog een grotere kloon dan de Galaxy S.
Offtopic: Jou dropbox home is niet mijn dropbox home (en ook die van anderen niet).
lees even de How to use the Public folder.txt onder je public map }:O
Je hebt in principe gelijk hoor. Het lijkt er ontzettend op, maar langzaamaan geven ze het ook echt een eigen gezicht mee. En zo met touchscreen erbij zou ik een 15" series 9 eigenlijk wel zien zitten! Jammer dat die er nog niet is. 13" is prettig voor het verplaatsen maar voor mij te klein om langdurig op te werken.

[Reactie gewijzigd door ormagon op 5 september 2012 14:49]

Samsung, de grootste apple fanboys. :)
gekopierd van de macbook. maar we zijn niks anders meer gewend.

Opzich ziet dit er wel goed uit ultra book lekker klein licht en met een touchscreen voor W8.
Toch lijkt mij een transformer een stuk makkelijker. een touchscreen ga je niet zo snel gebruiken op een laptop.
Kopie van een macbook? Akkoord dan maar, dus ze hebben deze verbeterd, een touchscreen bijgezet en dan goedkoper aangeboden :).

Je moet dan wel gek zijn om nog een Macbook te kopen, als dit toch volgens jou een kopie is.
Een kopie hoeft niet altijd even goed te zijn
Zie de video op 1:42 voor een idee van de brouwkwaliteit.
Ik word echt niet goed van die Apple vs. de rest discussies hier op T.net. Ze verzieken echt ongeveer de helft van alle topics. Kan die discussie niet op het forum gevoerd worden? Ja, alle laptops lijken op elkaar dus lijken ze ook op Macbooks. Klaar!

-edit: ongewenst? dan ga lekker door met al die achterlijke Apple-discussies die nooit ergens toe zullen leiden.. trieste figuren-

[Reactie gewijzigd door FaceDown op 5 september 2012 14:48]

En alle auto's lijken op elkaar. Blik en vier wielen?

en toch lijken ze echt niet op elkaar...

http://images.gasgoo.com/...ftermarket-wheel-rims.jpg

Net zoals iedereen op grote afstand het verschil tussen een volkswagen en lamborghini kunnen zien is dit een kul argument.

Horloges? Ze lijken allemaal op elkaar? Hommages? Klonen?

Je kan het zo gek maken als je wilt, maar stel je voor dat de chinese goedkopere klonen gaan bouwen, dan wordt er natuurlijk niet gekopieerd en is er niks aan de hand? Er is vershil tussen erop lijken en bijna een kloon zijn en er een andere logo op plakken.

Je kan veel zeggen, maar dat het er heel erg op lijkt als bijna een kopie kan je echt niet ontkennen.
Ja het is allemaal al gezegd, en het herhaalt zich bij letterlijk elk laptop- en tabletbericht op t.net en verziekt de hele site. Maar goed, mod deze ook maar naar beneden en draag lekker bij tot het verneuken van t.net.
Wellicht kun je je troosten dat de reden waarom mensen vaak opmerking dat het design gestolen is van Apple vaak te maken heeft met het geld dat deze mensen in de Apple producten heeft gestopt.

Mensen die bereid zijn om een premium (=marketing) bedrag te betalen voor hun lapton voelen zich mogelijk bedreigt door overeenkomsten tussen deze laptops.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de reacties op de opmerking agressiever vind overkomen dan de originele opmerking zelf. (Dit laatste misschien zelfs terecht, de laptop lijkt veel weg te hebben van de Macbook Air).
Dat deden ze eerder niet, na de release van de MBA wel. "rara"

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 5 september 2012 14:41]

Helemaal mee eens! Laatste tijd een stel oude wijven hier. Mijn god wat een gemuts.
Weet iemand welke muziek het is op het einde in de video? Alvast bedankt.
Zeker. C2C - The Cell.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee