Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Doom 3 BFG Edition

19-08-2012 • 15:00

94 Linkedin

Tijdens de E3 spraken we al met John Carmack over de Doom 3 BFG Edition en de Oculus Rift, maar de tijd was toen beperkt. Dus toen we tijdens GamesCom Tim Willits tegen het lijf liepen, de creative director van id Software, grepen we de kans aan om ook hem enkele vragen te stellen over zowel de Doom 3 BFG Edition als de 3d-headset Oculus Rift. Tijdens het gesprek komen onderwerpen aan bod als optimalisaties aan de pc-versie van de BFG Edition, de gevolgen voor de opensource-codebase van Doom 3, de gevolgen voor modders en de toekomstplannen van id Software met de Oculus Rift.

Reacties (94)

94
74
30
2
0
18
Wijzig sortering
Anoniem: 224536
20 augustus 2012 00:15
Paul Hulsebosch is een gepassioneerde games-redacteur die al tijden in de scene werkzaam is op allerlei fronten. Ook had hij in het verleden van die Level Design tutorials in PC Gameplay of PC Zone (weet niet meer zeker), ondanks dat dit vaak niet echt verder ging dan een kamertje met een lamp er in was het toch een leuk begin om een nieuwe editor te leren kennen (voor diegenen die nog geen breedband hadden en zelf uren op internet info konden zoeken).

Dat accent is het struikelblok hier begrijp ik. Engels kan hij echt wel hoor en hij heeft meer ervaring met interviews doen (ook bij ID) dan welke nederlander dan ook denk ik. Ik zie liever iemand zoals hij die een interview afneemt bij ID Software dan iemand die zonder accent spreekt maar weinig verstand van zaken heeft. Tuurlijk is het ideaal dat je het allebei goed kunt, maar who cares.

En ja, ik zie dat 'Mark van der Kruit' dit gepost heeft, maar ik hoor volgens mij toch echt Paul z'n stem...(Dus geef maar een 'thumbs up' als ik het juist heb :P).

Toch wil ik het liefst helemaal kappen met gamen omdat het zoveel tijd kost terwijl ik eigenlijk andere dingen moet doen... en of die Virtual Reality Headset de mens ten goede komt... Wil je echt Helse beelden zo echt mogelijk meemaken? Wat doet dat met je geest? Alles wat je inneemt blijft min of meer hangen, of het nou een film is of een game (ga je dromen maar 's opschrijven elke keer als je wakker wordt). Dus misschien moeten we ons meer bewust worden van waar we aandacht aan schenken... Bijv. aan hoe we kunnen leren om in meer harmonie met alles en iedereen samen te leven, incl. de aarde.
Laatste alinea: DAFUQ?
@ rmd..

In mijn vakgebied is de voertaal Engels.. spreek dat ook aardig zonder een NL accent.
Natuurlijk zou perfect Engels beter klinken, maar het gaat om de inhoud imo.

@ jou laatste stuk, was je alcohol of andere verdovende substanties aan het nuttigen ?
Ik wordt 's ochtends niet wakker wetende dat ik de hele nacht dromenland op heb geblazen met granaten en aan flarden heb geschoten met de spas....

_/-\o_
Nee, dit gaat 'm helaas niet worden. Wat ik hier vooral zie is oude koeien die al lang dood zijn uit de sloot halen, in een nieuw jasje. mijn gok is dat ID geld nodig heeft na de enorme flop van RAGE.

Wat mij betreft heeft ID de laatste jaren teveel steken laten vallen om nog serieus genomen te worden, en Carmack is al lang ingehaald door andere developers die gewoon ècht betere shooters (en games!) maken.

Ik zie trouwens ook een gru-we-lijk lage framerate bij de meeste ingame beelden.. mag hopen dat dit niet in de final release ook zo is, voor de mensen die 'm gaan kopen/spelen.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 19 augustus 2012 15:18]

Rage is niet bepaald geflopt anders... ENige fout die iD gemaakt heeft is dat ze Rage zelf niet geprogrammed hebben, echter Doom 4 gaat WEL van hun hand komen. Weet wel zeker dat John Carmack niet achter ligt.

Dit is niet alleen een nieuw jasje bovendien... In mijn ogen krijgen andere devs iets teveel credits, en jij doet daarin ook mee.... EN ik noem geen namen maar iedereen weet welke game ik hier bedoel... EN die game mag populair zijn maar dat wil niet zeggen dat ie beter, mooier of wat dan ook is...
Ben ik het niet mee eens.
JC doet meer de technical side.
Ik zie hem meer als top Senior code monkey. Leuk als je uber tech demos wilt maken.
Gamedesign doet iemand anders bij IDsoft.
Het creative deel van de game. De game visie die opgeleverd wordt zal uit eindelijk het moeten doen om aan de verwachtingen te voldoen sterk leunend op de game engine de fundament de steun pilaar van games.

Want met een Total conversie op een breed feature licenceer bare engine kan je de orginele game zelfs ver voorbij gaan.

Tja dan kijk ik naar games als Stalker en Crysis en DayZmod.
Farcry2 deed beter keuzes maar slecht uitgewerkt.

Die genre starters zijn gewoon de eersten die gat in de markt bedienen. En dus later links en recht en boven en van onder gepasseerd worden.

Vond Rage zeer vermakelijk het FPS deel is zeer goed. De rest wat minder.

Maar voor iets waar ze 6 jaar over deden is het magertjes.

En daarmee kan je JC niet kwalijk nemen van enige falen aangezien hij meer bezig is met fundament van de game de game engine.
Pardon? Rage is een van de grootste missers ooit als shooter zijnde. vèèl te lang in ontwikkeling geweest, en moet je eens kijken wat een berg met bugs er nog in zaten..40% van de mensen kon het vers geinstalleerde spel niet eens opstarten, 20% ging de mist in als je het prologue klaar had, en de rest crashde ergens verderop wel... en laten we niet vergeten dat er een hele fijne bug in zat waardoor , als je met de camera bewoog , alles blurry was en je de textures zàg inladen.... Nee, sorry. Rage was een ambitieus idee, maar het spel is (na alle patches inmiddels) niet meer dan redelijk.
Pardon, wat voor relevantie heefd die 6 jaar voor mij. Geen ruk. Maar JC was daar uiteraard niet blij mee. zij hebben extra jaar aan productie aan hun broek hangen niet mijn probleem als gamer. Ik had hem preorderd op release. Amper last van problemen en uiteraard goed voorbereid. OS update GPU drivers geupdate Rage config aangemaakt en ingesteld. Op een GTX580 3GB. Enigste wat mij op viel een beetje tearing.

PC gamen, nou buggie games komen voor. Aangezien ik ook veel complexere games speel die in record tijd samen gehutseld zijn en bug festijn mij niet onbekend is.
X series, van die onafgames die bij versie 2.x wat speelbaar zijn.
Val ik daar niet zo over.

Daarnaast beoordeel ik de game. Wat voor waarde het voor mij heefd.

Hype, beloftes, fame, ben ik amper gevoelig voor.
Dus omdat jij geen probleem hebt met de game heeft niemand er problemen mee?

Buggy games komen idd voor, en zul je mij ook niet over horen. maar dan moeten die bugs wel opgelost worden, ook dat duurde bij RAGE gewoon te lang.

ID was wel degene die de hypes, beloftes en fame gestart hebben, helaas hebben ze zich niet kunnen meten aan de status die ze jaren geleden hadden.
Dus omdat jij geen probleem hebt met de game heeft niemand er problemen mee?
Uh, nou moet jij niet de zaken gaan omdraaien... JIJ zei zelf "Rage is een van de grootste missers ooit als shooter zijnde" en "Rage was een ambitieus idee, maar het spel is (na alle patches inmiddels) niet meer dan redelijk".

Dus omdat JIJ het een misser vindt, en niet meer dan "redelijk", moet iedereen dat ook maar vinden? Hij geeft alleen maar aan dat de mening die jij hebt, niet door iedereen gedeeld wordt.
Ik heb juist begrepen dat de fout die Id heeft gemaakt met Rage is dat ze alles zelf wilden doen. Dit hebben ze immers altijd gedaan. Programmeren en designen, en vervolgens alles maken. Of eigenlijk is het John Carmack die dit doet. Probleem is alleen dat hij zich dan niet genoeg op een bepaald aspect kan focussen. De man is een genie wat betreft programmeren, en volgens sommigen moet hij zich dan ook daarmee bezig houden en het design aan anderen overlaten.
Er zijn ook (jonge) mensen die doom 3 nog nooit hebben gespeeld. Dit is een leuke kans om hem in een verbeterde versie te spelen.
Wat ik me nu nog steeds afvraag (wat niet echt duidelijk werd in het interview...daar er alleen in werd gegaan op Doom 3 modding).

Zal de PC versie van de BFG edition ook de Doom 1 + 2 games hebben die draaien op de nieuwe IDTech engine?
Zoja, zal het dan nog steeds mogelijk zijn om custom wads te draaien (ik hoop echt van wel....)
Alles op dezelfde engine

Mods zijn voorlopig nog niet mogelijk op PC, maar ze kijken wat ze kunnen doen eraan
Je herhaalt wat er wordt gezegd in het interview. En dat ging over Doom 3.
Daar heb ik het niet over. :)
Ik doel op de backwards compatibility met .wad.
(Net zoals .bsp ook backwards compatible was voor source).

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 19 augustus 2012 15:35]

Denk dat de Megatexture techniek ook nogal wat invloed heefd op content file format.
Ik verwacht dat dat sowieso niet compatible is.
Tenzij Megatexture meer een extentie is van de file formaat.
Anoniem: 126513
19 augustus 2012 18:54
incompetent? De beste interviewers die ken praten geen accentloos engels.

Hoop wel dat ze meteen flash light mod hebben ingebouwd, anders moet je constant tussen wapen en zaklamp wisselen.

Vind het toch nog steeds een goede engine, licht effecten lijken ver te rijken wat het meteen veel echter maakt. Het gaat om het realistische 3D gevoel.

Wat ik jammer vind is dat veel spellen de laaste 10 jaren niks met gameplay doen. Gameplay kun je maken met blokjes, driehoekjes en cirkeltjes, ongeacht welke input.

Een goede formule lijkt ergens in de richting van: 60%+ gameplay (cirkeltjes en vierkantjes), 25% GFX, physics, Audio - 15% rest, innovatie.
Bijvoorbeeld, ik zou zeggen raadpleeg Nintendo even.
Nintendo zegt: Maak Doom met Mario en fluo kleurtjes.
Een Mario 3D shooter zou best vet kunnen zijn :D
Die 3d headset lijkt me wel gaaf!
Voor dat hele doom gebeuren klinkt allemaal beetje vaag, maar de art style van heel die game heeft mij eigenlijk nooit echt gegrepen.
Doom 1 en 2 was wel gaaf, maar denk niet dat die style hd waardig is.
Je kunt een Dev Kit bestellen voor 300,- (excl. verzendkosten)
www.kickstarter.com/proje...s-rift-step-into-the-game
Met alle gebreken die bij een Dev Kit komen kijken uiteraard.
Als dit goed werkt en van de grond komt, kan je hem later altijd nog verkopen met winst aan een verzamelaar.
Maar als je dat ding niet gaat gebruiken om er dingen voor te ontwikkelen, kan je beter een jaartje wachten. Ergens in 2013 moet er namelijk een consumentenversie uitkomen. Er is nu bijna geen software met ondersteuning voor de occulus, en de 2013-versie heeft waarschijnlijk betere specs.
€300 is best veel geld voor een ding waar je doom en een paar hobbyprojectjes mee kan spelen.
you can't mod on consoles
bullshit; hun grootste concurent epic-games heeft met UT'03 laten zien dat het wel mogelijk is. crossplatform gaming en support voor keyboard+muis had die game allemaal.
Denk eerder dat er geen 3D modeling tools zijn die nieuwe assets maken voor in de game. Zoals PS3 of Xbox360 versie van 3Dmax2013.
Je kan wel met game assets schuiven in een console tool.

Games worden gemaakt op PC. Ja modden kan op consoles wel beperkt als geen total conversions mogelijk. Want dan moet je meestal ook content maken.
Total Conversions zouden ook wel mogelijk kunnen zijn op een console maar dan moet je het spel er op voorbereiden en de TC in een DLC moeten stoppen die je vanuit het spel zelf weer kunt activeren. Het zal iets omslachtiger zijn en waarschijnlijk lastiger om te maken, maar ik weet zeker dat het niet onmogelijk is.
Mods/moderaters/total conventions/addons etc. dat alles werkte vanuit de PC --> PS3. Er werd nauwelijks onderscheid gemaakt. Echter als devver moest je 2 builds uit UDK poepen (2 andere settings selecteren, en klaar). En dat maakt jouw game/mod/lvl multi-platform.

Mijn reactie heeft ook niet meer betrekken op het onderwerp dan dat. Gaat mij om dat ID-software zegt; modden e.d. is op console niet mogelijk. Waarop ik zeg; dat is bullshit, ontwikkelaar Epic-Games heeft laten zien dat het wel kan.

Moet wel bij zeggen, dat Epic-Games een ge-wel-dige RAD tool heeft voor de game devver. Heden dag worden diverse games gebakken en gespeeld die door UDK ontworpen zijn. En daarmee vergroot een modbouwer (om zo maar te noemen) direct zijn doelgroep en marktaandeel. Immers zijn er stiekem nogal wat console gamers.
Ik kijk hier toch wel naar uit. Ik was zo iemand die in de tijd dat de game uit kwam niet de pc had staan die Doom3 lekker kon draaien. Had wel een xbox, maar fps op een console is nooit mijn ding geweest.

Dit alles staat of valt natuurlijk wel met de prijs. Ga hier natuurlijk geen full price voor neerleggen. Echter als de prijs ergens tussen € 15,- en € 20,- zit, dan is het voor mij zeker het overwegen waard.
console versie ging vanaf release al 30,- kosten. Geen idee wat de PC versie doet. Zal niet veel schelen.
Is dit ook beschikbaar voor Android? Het ziet er tof uit. Graphics zijn goed maar niet uitstekend.
Ik ben benieuwd naar doom 3 !
Ik ergerde mij er ook wel 'n beetje aan dat de audio out of sync was mja kan gebeuren...
Ik game als sinds de jaren '80 maar om een of andere reden heb ik nooit echt fanatiek Doom gespeeld. Ik speelde wel Catacombs! :) Het blijft gewoon corridor knallen en dat voelt, vooral nu, erg ouderwets aan. Ik denk dat dit meer een leuk hebbedingetje is voor oude, nostalgische fans dan voor potentiële nieuwe fans.

Trouwens,
misschien een idee om de vraag te overlayen in text en dan Carmack Willits gewoon te laten antwoorden? Zo vermijdt je de reacties op het slechte Engels. Het Engels is nu niet goed genoeg om de vraag duidelijk over te brengen en dat doet m.i. afbreuk aan het interview.

[Reactie gewijzigd door Negakinu op 19 augustus 2012 20:31]

Offtopic: Carmack wordt in het filmpje niet geïnterviewd. Dat is Tim Willits.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee