Door Jeffrey van Maurik

Samsung Galaxy Note 10.1

17-08-2012 • 08:00

46 Linkedin

De Samsung Galaxy Note 10.1 is een Android-tablet die één groot probleem kent: de prijs. Voor het model dat wij testte, met 16GB opslag en 3G, moet men zo'n 579 euro neerleggen. Toch is er ook een reden om wel lyrisch te worden van deze tablet: de meegeleverde stylus is zeer accuraat en voor ontwerpers wellicht ideaal. Redacteur Wout Funnekotter vertelt je in deze videoreview alles over de Note 10.1 en de meegeleverde software.

Reacties (46)

Wijzig sortering
Tweakers stelt dat deze tablet een niche product is en ik neem aan dat ze daarmee doelen op het gebruik van de stylus. Laten we deze uitspraak even vastleggen en daar over een paar jaar nog eens op terugkijken. Ik verwacht dat dan elke tablet deze technologie bevat. Die zal dan ongetwijfeld beter zijn uitgewerkt, maar het voegt naar mijn idee echt iets toe aan een tablet. Het is ook heel logisch om een scherm wat je door aanraking moet besturen, heel precies te willen besturen. Nu doen we dat met een lompe vinger, maar straks zal de stylus daar voor zijn, waarbij er ook meteen veel meer mogelijkheden zijn. Met een vinger kan je niet schrijven of tekenen, maar met de stylus wel.

Nee, de NOTE 10.1 is niet perfect en op sommige punten misschien zelfs zwak. Daarentegen is het de eerste tablet dat meer probeert te zijn dan een grote smartphone. Daarvoor krijgt het naar mijn idee te weinig credit. Als een andere partij, ik zal geen namen noemen, dit idee op de markt had gebracht waren er ongetwijfeld te weinig superlatieven geweest om het de hemel in te prijzen.
Ik haal het nog maar eens aan, de Paper app op de iPad laat jou zeer precies tekenen - met je vinger - het is bijzonder indrukwekkend te noemen.

Maar wat zie je vooral gebeuren bij mensen met bijv. een iPad - degene die willen tekenen, die kopen een losse stylus - naar smaak, daar zitten zoveel verschillende smaken tussen, dat er zelfs een competitieve markt is ontstaan.

De rest werkt zonder een stylus, omdat je het niet mist - zolang je apps geoptimaliseerd zijn voor de ruimte van de tablet.
Bij de S-pen is het echter zo dat je je hand gewoon op het scherm kan leggen. Bij gebruik van de S-pen ga je dus niet per ongeluk ergens op je scherm een stip/lijk etc. zetten, de tablet schakelt namelijk het "touch" gedeelte uit.
Probeer op je iPad maar eens een lijn te tekenen met je vinger en er dan een lijn loodrecht op te zetten die precies aan de vorige lijn vast zit. Ik krijg dat in ieder geval niet voor elkaar op mijn iPad, je vinger is gewoon te dik en het raakpunt met het scherm te onvoorspelbaar. Daar zou een pennetje goed kunnen helpen. En als ze support gewoon in het OS inbouwen en alle apps er gebruik van kunnen maken (ook van handschrift herkenning enzo) lijkt me ook dat deze technologie vaker toegepast zal gaan worden. Ik ben echter wel bang dat Apple ervoor nodig is om voor te doen hoe dit zo goed mogelijk zal kunnen. Niks ten nadele van de Android en Windows fabrikanten, maar het verleden heeft toch een aantal flops laten zien die Apple daarna succesvol heeft weten te maken door een betere integratie of uitwerking.
Volgens mij kan je met elke tablet al met stylus werken. Er is ook een stylus voor iPad te krijg. Maar misschien zijn die iets minder accuraat. Ik heb het wel al lang gezien in ieder geval, ook met handschrift herkenning.
Zelfs als je gelijk krijgt en de stylus wordt het inderdaad weer helemaal, dat verandert weinig aan het feit dat je bij deze tablet dus eigenlijk zo'n 100 euro betaalt voor die stylus. Ik ben het wel eens met tweakers dat er niet al te veel mensen zullen zijn waar de stylus op dit moment een dusdanig toegevoegde waarde biedt om dat prijsverschil te rechtvaardigen.
Ik vind hoe die sylus werkt (met verschillende drukstages) wel weer super hoor! Een zeer goede toevoeging aan een tablet!
Een belangrijke vraag is echter, hoeveel mensen met jou?
De reden dat de Note langzamer is dan de Nexus 7 is: Android 4.1 Jelly Bean. En van een website als Tweakers mag ik toch wel wat meer verwachten dan: "We weten het eigenlijk niet".

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 17 augustus 2012 11:00]

Welke feiten heb jij waardoor je met zekerheid kan zeggen dat het door de android versie komt ? Er zijn zoveel meer variabelen die ervoor kunnen zorgen dat een toestel trager is.
Ik denk doordat Jelly Bean ''project butter'' bevat, wat de framerate overal naar 60 trekt met (zo uit mijn hoofd) v-sync en triple buffering. Dit zorgt er voor dat in theorie alle android hardware vanaf 4.1 niet meer ''lag'' geeft of hapert. Vanaf 4.1 dus een eindeloos vloeiende ervaring waarvoor je geen ultra-high end hardware voor nodig hebt. Vergelijkbaar met wat iOS al veel langer heeft (daar zijn animaties al lange tijd perfect vloeiend)
De schokkende overgangen zijn zeer waarschijnlijk opgelost door project butter in jellybean. Dat is wel wat ik bemerkt heb bij mijn s2 en daar ging het om een preview build van jellybean.
Hoe kan je nou zeggen dat het daar aan ligt? Android 4.0 ICS maakt ook gebruik van GPU rendering en zal op deze hardware dus ook gewoon supervloeiend moeten draaien. Is Jelly Bean sneller? Waarschijnlijk wel in sommige opzichten, maar daarom moet ICS nog wel gewoon moeiteloos draaien op deze hardware.
Nou er zijn genoeg ICS toestellen met krachtige hardware die ook niet zo soepel lopen en met 4.1 wel, zoals hierboven al is aangegeven komt dit door project butter.
Ik vermoed eigenlijk dat dit te maken heeft met de drukgevoeligheid van de stylus en het scherm, het lijkt me tenminste niet vreemd als daar toch wel wat rekenkracht heengaat.
Genoeg voor Samsung om de s-pen een belangrijke rol te laten spelen.
Dat er bij 10 miljoen Notes een stylus zit betekend niet dat 10 miljoen mensen voor een stylus hebben gekozen. Veel Note gebruikers vinden het scherm formaat gewoon prettig.

Zelf heb me altijd geïrriteerd aan het feit dat de 3G iPad niet kan bellen, dat zou voor mij eventueel een reden zijn een Note 10.1 te kopen.
ik vind die stylus maar een onding. Bij mijn samsung note heb hem letterlijk nog nooit gebruikt.. Het is een leuke tablet alleen jammer van de resolutie. Het scherm is bijna 2 maal zo groot en heeft dezelfde resolutie als de 5 inch note.

[Reactie gewijzigd door sanas op 17 augustus 2012 13:49]

Anoniem: 425494
@xnpu17 augustus 2012 15:25
Een telefoon koop je voor €20,- Ergernis voorbij. En andere ergernis ook opgelost, je loopt niet voor schut terwijl je met je tablet loopt te bellen.

Ik vind het idee van een stylus niet verkeerd, maar de sylus is op dit moment nog steeds zwaar onder de maat. Je ziet dat goed als hij op het scherm probeert te schrijven, dan worden het gelijk grote en slordige letters. Waarom is dat? Omdat latency nog steeds veel te hoog is om de fijne bewegingen van het schrijven te kunnen volgen. Daarom zie je ook dat als er getekend wordt hoeken worden afgerond.

Microsoft heeft filmpjes uit zijn lab laten zien van een technologie om de latency te overwinnen, veel snellere schermen met veel kortere responstijd. Op dit moment zijn die er nog niet of veel te duur. Daarom is echt tekenen en schrijven er nog niet bij.

De latency is ontregelend voor de hand oog coordinatie. Als wij een beweging maken en wij zien niet het beoogde resultaat meteen volgen, dan is de automatische reflex om te corrigeren. Probeer eens te praten terwijl je je eigen stem met fractie van een seconde vertraging hoort via een koptelefoon. Je gaat hakkelen, je komt al snel niet meer uit je woorden.

Deze technologie is gewoon nog niet rijp.

Wat me verder opvalt is dat Samsung heel hard timmert aan de software om zijn apparaten aantrekkelijker te maken, wat wel een pluspunt is, alleen ik hoop niet dat daar de traagheid vandaan komt.

En verder, ik blijf het maar opmerken: de iPad is werkelijk heel scherp geprijsd, nog steeds kan niemand op tegen de prijs/kwaliteit-verhouding van de iPad, al wil dat niet zeggen dat er geen redenen zijn om iets anders te kopen. Ik denk dat dit ook een van de redenen is dat Samsung compensatie zoekt in extra's als stylus en software.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 17 augustus 2012 15:30]

Dit betreft een grote telefoon, waarvan ik alleen mensen ken die hem hebben vanwege het grote scherm en niet vanwege het pennetje die erbij zit.

Het is natuurlijk een leuk apparaat en een leuke techniek, maar ik gebruik een normale capacitieve stylus voor spelletjes etc. Hoeft niet direct drukgevoelig te zijn omdat veel Apps daar toch niet mee werken.
De HTC Flyer heeft ook zo'n stylus. Ik heb hem echter nog niet geprobeerd, ik mis hem niet echt. Het is belangrijk hoeveel je ermee kan, dus niet een paar speciale apps die hem ondersteunen, maar volledige integratie in het OS.
Ik vind hoe die sylus werkt (met verschillende drukstages) wel weer super hoor! Een zeer goede toevoeging aan een tablet!
Ja, dat is een Wacom ding. Die tekentabletjes van hen zijn al zo'n 15 jaar drukgevoelig :) Maar het is inderdaad een mooie toevoeging voor een tablet, zo in combinatie met die handschriftherkenning en een toepassing als photoshop. Leuk voor de creatieve pro of hobbyist, die nét iets meer wil met z'n tablet.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 17 augustus 2012 11:37]

Ik doe twee studies zowel Econometrie als Economie en Bedrijfskunde en ik geef in een jaar dus wel 50 euro uit aan schriften/college blokken en deze Note 10.1 lijkt me toch wel een ideale oplossing als die SNote aan de verwachtingen voldoet:

Geen bergen van papier meer vol met berekeningen en sommen :P. Verder lijkt het me ideaal om collegeslides te openen naast de SNote en dan gewoon zo je aantekeningen te maken. Ook het openen van digitale college boeken en met SNote ernaast zie ik een mogelijkheid om effectiever te studeren. Het zou echt perfect zijn als ik alleen tablet in me hand heb en dan toegang heb tot al mijn boeken en notities in plaats van al die boeken en schriften meesjouwen!

Persoonlijk vind ik dat deze Tweakers review te weinig lof geeft aan Samsung, die op het gebied van onderwijs toch zeker innoverend bezig is.
Alleen jammer dat je geen college slides naast je sNote app kunt openen omdat dat niet 1 van de 5 programma's is die Samsung ondersteunt in multi-screen mode...
http://www.youtube.com/wa...y=false;showoptions=false

Ik zie dat deze gast het lukt om een powerpoint te openen met SNote ernaast.
Op het gebied van onderwijs is het niet echt onderscheidend hoor. De iPad is verder in: http://www.apple.com/nl/education/apps/.

Verder:
Nette review en ook goed gepresenteerd, hulde. Vind het mooi dat Samsung nu meer een eigen weg in gaat in plaats van alleen maar al dat kopieren. Die dubbele speakers op het front is echt mooi gemaakt (stereo?) en de Wacom technologie met de stylus is ook prachtig.

Weet alleen niet of ik nu zo nodig weer aan een stylus wil beginnen. Vind het met mijn vingers tikken gewoon zo veel meer relaxed.

De prijs is minder, 200 euro eraf en dit is een pracht tablet als ze het stotteren ook fiksen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 17 augustus 2012 09:53]

Wat me op viel aan het schrijven en brushen met het pennetje was dat die ook ontzettend achter loopt, en dat is dan toch echt iets waar ik me wel aan zou ergeren! daarnaast vraag ik me af of het mogelijk is om de Note 10.1 functionaliteit te geven zoals de Wacom Cintiq tekentablets? is er een app die er voor zorgt dat ik deze tablet kan gebruiken als tekentablet en eventueel (maar waarom ook niet) ook het beeld door kan geven, via wifi of usb-kabel. Ik weet dat er apps zijn zoals AirDisplay (voor iPad) en er zijn vast ook equivalenten voor android, maar die geven geen druksterkten door.
Het valt mij op dat de IR poort bijna volledig genegeerd wordt. Het wordt kort in de videobespreking aangestipt en verder wordt er geen woord aan vuil gemaakt. Zelfs in de specificatielijst ontbreekt het. Toch is dit een voorziening die ik nog niet vaak in een tablet ben tegengekomen. Een unique selling point dus.

Weet iemand of er ook een universele afstandsbediening applicatie wordt meegeleverd?
Er wordt inderdaad een remote control app (Smart Remote) meegeleverd, zoals je ook kunt zien in deze review van hardware.info (vanaf 05:05).

De remote app is echter zeer basic, en valt wat dat betreft een beetje tegen waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Fixer op 17 augustus 2012 15:31]

Was als reactie op chungyin bedoeld:

Op welke manier is deze tablet dan innoverend bezig op het gebied van onderwijs? Alleen vanwege het pennetje want verder kan ik niets bedenken.

Verder os het natuurlijk erg vreemd dat een tablet met deze hardware configuratie ondermaats presteerd in dagelijks gebruik in vergelijking met de concurentie.

En dat het scherm zo tegenvalt t.o.v de prijs helpt natuurlijk ook niet. Voor de prijs verwacht je gewoon een zeer goeie tablet en dat is het niet, er zijn teveel tegenvallende punten.

Ook interesant is de propriatary connector voor accesoires, iets wat juist bij de Android community als zeer slecht ervaren wordt.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 17 augustus 2012 09:43]

Ik snap dat je het pennetje niet heel indrukwekkend vind, maar als sommige wiskundige formules zijn enkel alleen met computer uit te rekenen, daarom is de integratie met Wolfram ideaal voor studenten die wiskundige vakken volgen.

Persoonlijk vind ik het heel irritant dat ik altijd bij een computer moet zitten om me calculus, lineaire algebra en statistiek vakken goed te kunnen bestuderen. Omdat ik sommige berekeningen met de computer moet doen (numeriek oplossen) en nu zie ik dat je de formule kan opschrijven met je stylus en daarna laat je het evalueren door Wolfram en dat is perfect.

Nu is dit natuurlijk erg niche en hebben de meeste mensen geen zak aan zulke functies, want meeste dingen hoeven niet numeriek opgelost te worden.

Dit ding is ook veels te duur om zn specs te rechtvaardigen ik wacht liever op een windows tablet met een goedwerkende stylus, waar ik Matlab, Wolfram Mathematica, EView en SPSS op kan draaien.
Je hele verhaal gaat over Wolfram, dat heeft niets met deze tablet te maken, dus nogmaals, waarin is Samsung met deze tabled innoverend bezig op het vlak van Onderwijs?

Want het stukje "Onderwijs" van jou is geen innovatie van Samsung maar van Wolfram waar je gebruik van maakt.
Hoe ik onderwijs in de toekomst zou willen zien: je neemt je tablet mee en je bent klaar. In je tablet zit je rekenmachine, notitieblok, je collegeslides, opnames van colleges, documentverwerker en boeken. Alles in een 10.1 inch tablet hebben lijkt me fantastisch.

Wat ik tot nu toe mis in een tablet is de mogelijkheid om even goede notities te maken als met pen en papier. Als ik met me iPad 2 met me vinger of met een willekeurige stylus notities ga maken, lijkt het op een handschrift van een zesjarig kind.

Ik mis ook de mogelijkheid om te multitasken in de zin dat ik 2 vensters naast elkaar open heb. Ook al kan er op dit moment met deze tablet niet echt van multitasking gesproken worden gezien de geringe ondersteuning.

Dus ja, in die zin vind ik dat Samsung een stap in de juiste richting zet naar mijn ideaalbeeld. Maar tegen de tijd dat dit de realiteit is ben ik allang geen student meer... wellicht als Prentice Hall en Pearson al hun boeken gaan digitaliseren in de komende tijd en Samsung een betere tablet uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door chungyin op 17 augustus 2012 18:31]

Hm, toch maar even een 3-6 maanden wachten met de aanschaf denk ik zodat de kinken eruit gehaald kunnen worden. Blijf het een mooi dingetje vinden; de prijs iets minder natuurlijk maar je krijgt er wel leuke software bij.
Anoniem: 144601
17 augustus 2012 11:29
Volgens mij is het gewoon stielus en niet staailus, van het latijnse stilus....of in het nederlands griffel

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 144601 op 17 augustus 2012 11:30]

Zie hier weer de destructieve gevolgen van TouchWiz. Naast dat het er schandelijk uitziet, vertraagt het de boel ook nog eens.

Nee, dan een Nexus 7: lekker vloeiend voor slechts 40% van de prijs.
Ik trek 1 conclusie, en dat is dat "hardwarespecs" niet meer van deze tijd zijn.
Al zitten er 8 processors in, en 20GB geheugen... Als het niet werkt.. dan werkt het kut.

Het kan aan mij liggen.. maar elke functie die aangehaald, is het nét niet, of word eigenlijk niet gebruikt.

We willen mee doen, maar goed hoeft het niet te zijn... dat gevoel krijg ik erbij.
Nee, ze doen juist niet mee, ze proberen wat anders te doen. Niet alleen maar informatie halen, maar ook informatie creeren.
Alsjeblieft zeg, kunnen we dat dode paard nu eens een keer met rust laten. Op 'dat andere platform', zegmaar het tablet platform waar zo'n 90% van de tablets die niet Kindle Fire heten op draaien, stikt het van de content creation apps.

Alleen maar omdat Samsung besloten heeft om standaard een pennetje mee te leveren in plaats van als 3rd-party accessory, en er een halfbakken notepad met slecht functionerende handschrift herkenning aan toe te voegen, wil echt niet zeggen dat Samsung ineens een gat in de markt voor content creation op tablets heeft gevonden.

Als ze nou een compleet afgerond product hadden geleverd waarbij het pennetje overal, en consequent werkt, en echt daadwerkelijk waarde toevoegt ten opzichte van een tablet waar een stylus optioneel is, dan had je misschien een punt. Nu is het gewoon een Galaxy Tab 10 met een quad-core CPU die maar matig presteert, waar je ook nog een pennetje bij krijgt.

Edit:
Ohjee ik heb weer eens iets niet positiefs gezegd over een Android apparaat, gelijk maar -1 8)7

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 17 augustus 2012 14:22]

Tja, dan heb je dus de review niet gelezen of snap je de Wacom technologie niet. Het is niet gewoon een stylus op een gewoon scherm en daarmee is het ook niet gewoon een Galaxy Tab 10.
Ik heb al meerdere reviews gelezen, The Verge had er ook een.

1) De pen is prima
2) Er wordt totaal geen gebruik van gemaakt door de software, behalve de S-Notes app
3) De S-Notes app is heel beperkt en functioneert slecht
4) Voor de iPad zijn al meerdere stylussen te krijgen die nog niet zo goed zijn als deze, maar je kunt er op wachten tot precies deze stylus ook met de iPad gebruikt kan worden.

Conclusie:
Samsung heeft helemaal niks revolutionairs gemaakt dat 'eindelijk op content creation focust', maar gewoon een Android tablet gepakt en er een stylus bijgeleverd (een goede stylus ook).

Tijd om deze reactie ook maar naar -1 te modden jongens, omdat het geen lofzang op de geweldige prestatie van Samsung met zijn Wacom pen is.
Je wordt naar beneden gemod, omdat je verkeerde informatie geeft en de review niet goed hebt gelezen of naar de review hebt geluisterd. In de review van de NOTE staat:

"De S-Pen is niet zomaar een capacitieve stylus die een vingeraanraking nabootst, maar werkt met een active digitizer van Wacom die in het schem verwerkt is. Hoe harder je op de pen drukt, des te dikker de lijn wordt - er worden 1024 drukniveaus herkend en daarmee kan je behoorlijk precies werken.

De stylus wordt al herkend als hij het scherm tot op 14mm nadert. Eventueel wordt een puntje weergegeven dat duidelijk laat zien waar de pen contact zal maken. Dat is handig als je bijvoorbeeld een lijn wilt verlengen die je eerder getrokken hebt."

Het is dus niet een kwestie van een pennetje, die ook op de iPad kan werken, maar het gaat om een geintegreerde technologie van pen en scherm, de Wacom technologie. Het mooie is ook dat als je met de pen dichter bij het scherm komt, hij niet zal reageren op andere aanrakingen van het scherm. Je kunt dus je hand op het scherm leggen als je schrijft of tekent. Probeer dit maar eens bij een ander tablet.

Hiermee wil ik niet zeggen dat Samsung iets revolutionairs heeft gedaan, want het is technologie die al langer bestaat. Wel zijn ze zo innoverend geweest om deze technologie toe te passen in een tablet.

[Reactie gewijzigd door McHuberts op 17 augustus 2012 15:00]

Deze pen zal nooit in combinatie met een iPad gebruikt kunnen worden. Pas als Apple een Wacom digitizer in de iPad inbouwt kan dit, maar ik denk dat Samsung dan Apple aanklaagt voor het namaken van hun tablet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee