Door Jeffrey van Maurik

Nokia 808 PureView

27-06-2012 • 08:07

23 Linkedin

Dit is geen typefout: de 808 PureView heeft inderdaad een 41-megapixelcamera. Nu zeggen megapixels niets, zo weet elke rechtgeaarde tweaker. Desondanks waren we extra benieuwd naar de kiekjes en video's die deze Symbian-telefoon maakt. Is de oversized camera een gimmick of maakt hij de verwachtingen waar? Behalve deze video is er ook een uitgebreide geschreven review van de Nokia 808 PureView, met veel foto's en vergelijkingen met andere smartphonecamera's.

Reacties (23)

23
22
16
4
0
3
Wijzig sortering
En toch, je kan over Nokia in combinatie met Symbian zeggen wat je wilt maar de kwaliteit is goed en Belle is vele malen beter dan de vorige versies van dit OS. Ik heb meerdere versies gehad en heb mij in het verleden behoorlijk geërgerd aan de traagheid van het OS maar Symbian (met name de oudere versies) vind ik nog altijd beter dan IOS of Android alleen heeft Nokia het laten verslonzen en dat is jammer.

Deze telefoon wekt bij mij het "kopen, kopen, kopen" gevoel op want je weet wat je hebt. Alle basale elementen zijn aanwezig en niet iedereen hangt van apps aan elkaar (ik bij voorbeeld). En dan heb je hier een prachtige telefoon aan want Belle is snel en degelijk. Maar er is wel een keerzijde.

Dit toestel is duur en achterhaald op het gebied van het scherm (resolutie is 640x360). Ik zie niet zo snel hoeveel werkgeheugen erin zit maar hopelijk schiet dit niet te kort. Symbian is daar namelijk gevoelig voor en prestatiedegradatie (naarmate er meer apps zijn geïnstalleerd etc) neemt in rap tempo toe. Daar moet minimaal 1GB in zitten willen het soepel blijven draaien.

De processor is wel prima, het OS is zeer efficiënt op dit vlak dus verwacht dat de accu langer dan één dag mee gaat (Nokia heeft hier een naam hoog te houden).

Al met al is het een mooi toestel maar wel duur voor wat deze biedt. Vanwege de prijs moet ik het "kopen, kopen, kopen" gevoel jammer genoeg onderdrukken.
Precies, qua basis elementen vindt ik dat het gewoon heel erg goed werkt, en sinds Belle loopt alles eigenlijk ook gewoon heel soepel.
Ik had zelf liever gezien dat er Meego of Windows Phone op zou draaien, maar toen ze begonnen met de sensor en de software van de 808 Pureview waren Meego en Windows Phone nog helemaal niet aan de orde natuurlijk.

Ik vindt het altijd best wel jammer dat Symbian en daarmee Nokia zo afgekraakt wordt, ik bedoel het zijn eigenlijk alleen een paar apps die missen, maar daarvoor krijg je wel weer andere dingen terug, in dit geval een super camera met super software voor de camera, en wat mij betreft een mooier interface dan Android (stock) en iOS, maar dat is mijn mening :).

Misschien dat ik het toestel ga halen om te gebruiken naast mijn DSLR, alleen jammer dat je geen Pureview foto's krijgt als je de digitale zoom gebruikt.
De digitale zoom is trouwens niet echt de digitale zoom die je gewent bent, het gebruikt de 41 mp foto en gaat die foto croppen, dus je hebt eigenlijk geen kwaliteits verlies als je het vergelijkt met de 41 mp foto (ook al kan je geen 41 mp foto maken met het toestel).
Voor degene die het willen weten: met 5 mp kan je 3x inzoomen, met 1080p video 4x en met 720p video 6x.

Edit: Symbian heeft trouwens ook een volledige versie van Microsoft Office Mobile :).

[Reactie gewijzigd door Timons106 op 27 juni 2012 09:32]

toen ze begonnen met de sensor en de software van de 808 Pureview waren Meego en Windows Phone nog helemaal niet aan de orde natuurlijk.
Nokia heeft al Maemo telefoons sinds 2005, dat had zeker gekund. Kan me wel voorstellen dat het een behoorlijk werk is om alle software en drivers van Symbian naar Linux te porten.
Inderdaad. En met het toestel krijg je ook Nokia Maps. Dus navigatie apparaat en compactcamera heb je niet meer nodig.
Precies, dit is een perfecte telefoon, en een waardige opvolger van de N8. Ik heb deze al tijden op mijn verlanglijstje staan, maar 550 neertellen voor een telefoon waarvan de ondersteuning door 3d party apps duidelijk op de helling staat is wat mij betreft echt een stap te ver. De foto's zijn natuurlijk fantastisch, maar het blijft zelfs voor de integratie camera/telefoon gewoon teveel geld. De WP uitvoering hiervan kan dat geld overigens makkelijk opbrengen, maar een Symbianversie zou toch echt niet meer dan 400 euro mogen kosten wat mij betreft.
Ik denk dan ook dat dit model niet zozeer bedoeld is om ook echt veel te gaan verkopen; ik gok dat het vooral als een proof of concept bedoeld is, zowel in fabricatie als in software sferen, maar ook om de ontvangst door de markt te testen.
Het toestel is overigens al jaren in ontwikkeling geweest, ver voordat Nokia onderuit ging; het was onzinnig geweest het product nog verder uit te stellen. Maar ik denk dat Nokia het expres te hoog prijst, zodat ze er niet al te veel van hoeven verkopen; het is meer een showroommodel om de kracht van Nokia ten toon te spreiden dan dat het nu echt voor grote verkopen zal moeten zorgen.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 27 juni 2012 11:34]

de pureview technologie komt in de toekomst ook op de windows phone 8 nokia toestellen. Dus even geduld ;)
Anoniem: 22438
@badluckboy27 juni 2012 09:09
En als er nou ook nog een Android versie van kwam, dan was ik verkocht....

Ik snap niet zo goed dat ze überhaupt deze telefoon met het uitstervende Symbian os hebben uitgebracht. Ik bedoel, de camera feature is mooi, maar ik kan me niet voorstellen dat er nog veel mensen zijn die dit kopen zonder goede appstore en zo.

Mogelijk dat er nog een Android port voor komt, maar ja die zijn vaak toch niet stabiel. Met name als het op camera drivers aankomt.
Ik kan niet meer zo snel vinden waar ik het gelezen heb, maar als ik het goed heb is dit wegens tijdgebrek gedaan. De camera en software is al jaren in ontwikkeling voor Symbian, en Nokia is nog niet klaar met het porten hiervan naar Windows Phone. Vandaar ook dat de verwachting is dat het nog vele maanden gaat duren voordat we dit terug gaan vinden in een Windows Phone.
Ben wel benieuwd in wat voor behuizing dat gaat gebeuren, hopelijk kunnen ze er wat millimeters vanaf schaven, maar het is wel een prachtige showcase!
De camera is iets meer dan 5 jaar in ontwikkeling... Er was toen gewoon geen spraken van Android of Windows Phone...

Vele mensen denken dat een telefoon ontwikkelen een paar dagen in beslag neemt. Er gewoon even een lens op plakken, de software even op installeren. En klaar.
Niet dus!
Ik snap niet zo goed dat ze überhaupt deze telefoon met het uitstervende Symbian os hebben uitgebracht.
Dit is niet een concept telefoon, maar een proof of concept! Uit de review maak je op dat het Nokia echt gelukt is om een telefoon te maken met een goede camera. Waarmee je je compact camera de deur uit kan doen. Dat kan tot op heden met nog geen enkele smartphone.

Het had twee kanten op kunnen gaan, het is een succes, of het is een mislukking. Nu is het een succes, maar helaas op een achterhaald OS.

Als het een mislukking was geweest... so what, OS is ook al achterhaald.

Als het echter een mislukking was geworden op Windows Phone... Dan komt Windows Phone ook direct in de negatieve publiciteit! En dat kan nog Nokia, nog Microsoft gebruiken.

Ik begrijp dus heel goed deze stap. Zoals Bazx2000 hieronder reageert, ik krijg ook het "kopen, kopen, kopen" gevoel, maar heb geen zin meer in Symbian. Als er een Windows Phone uit komt met een dergelijke camera... Dan ga ik die zeker kopen en gooi ik mijn iPhone 4 aan de kant. En een beetje dikker... Voor mij hoeft een telefoon niet zo dun en heb geen enkel probleem met een 12 mm dikke telefoon.

Edit:
Wat betreft de review, ik had graag ook iets gehoord over de kleuren. Daar schieten de meeste smartphone camera's / lenzen toch op te kort.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 27 juni 2012 09:38]

Ik snap niet zo goed dat ze überhaupt deze telefoon met het uitstervende Symbian os hebben uitgebracht.
1. Nokia heeft expres niet voor Android gekozen.
2. Windows Phone ondersteunt de mogelijkheden van de camera (nog) niet.
3. Symbian voorziet functioneel prima in de camera-eisen en -wensen, en is ook nog eens goed zuinig.
Een erg goede festival-telefoon dus! Hopen dat de accuduur er ook naar is. Ik weet dat mijn One X, met een shitload aan applicaties, aan de accuduur nog wel even moet werken.

@Churchill9:
Ik denk dat de prijs wel meevalt. Vooral voor wat je ervoor krijgt. Een goede camera met fatsoenlijke geluidsopname-functie erin. Tenslotte is het ook nog eens een one-of-a-kind product vanwege deze functies. Enige nadeel is eigenlijk dat hij niet water/stof-dicht is, wat wel erg handig is op een festival. :)

Overigens, omdat het Symbian is, zou hij misschien toch wel best lang met de accu kunnen doen. Althans, dat ben ik van de meeste Symbian-telefoons wel gewend.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 27 juni 2012 09:33]

Ik denk dat hij iets te duur is om hem alleen als festival telefoon tegebruiken.

Vind het echt jammer dat ze er geen Windows phone op hebben gezet, want zie zo een camera wel zitten.
Maar om nou terug te gaan op symbian? Liever niet.
Voor Symbian of Windows Phone is het apps aanbod nog wel te vergelijken qua omvang, voor alle basis functies van een smartphone is Symbian ruim voldoende!
Dat is intussen niet waar...
Windows Phone heeft intussen al 60.000 apps waar Symbian blijft steken op 12.000.
Verder is het Windows Phone gedeelte snel aan het groeien, zeker in de zakelijke/professionele sector.
Symbian heeft meer dan 100.000 apps hoor.
Geen leugens verspreiden aub.
Symbian is niet 1 os, je heb verschillende varianten, S60 3rd apps doen het niet altijd lekker op symbian 5th Edition met touch, of op anna, en apps voor symbian anna zullen het niet of niet goed doen op s60 3rd.

kan dus best zijn dat er in totaal meer dan 100.000 apps zijn maar zullen niet altijd beschikbaar zijn voor elke symbian telefoon.

Ik heb al zins jaren 90 nokia, en nu nog steeds, en moet toch echt wel zeggen dat aanbod veel beperkter is dan android of iphono, net wat ze in filmpje zeggen, de grote bedrijven en apps zijn wel beschikbaar, dropbox, facebook, mail, etc. Maar dan houd het al snel op.

Denk dan 12.000 bruikbare apps nog vrij ruim is en ver,moed dat je dat niet gaat redden, en daar zit dan ook groot deel bij wat van de link apps zijn, waar alleen wat linkjes inzitten naar nieuws sites en zo.
Dit klopt inderdaad helemaal! (Ik kan je helaas niet modereren naar +2, maar je verdient 'm wel!)

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 27 juni 2012 11:00]

Wanneer krijgen wij deze techniek nou ook op normaal fototoestellen?
Zodra Nokia ook gewone fototoestellen gaat maken, gok ik. Dus: niet.
Dit zit hoogstwaarschijnlijk helemaal dichtgepatenteerd. Het is op dit moment hun grootste troef in de markt, en aan gezien ze al lang en breed aangekondigd hebben bezig te zijn deze techniek ook naar WP te brengen (waarom wordt dat niet verteld in de videoreview?) is dat een van de grootste reddingsboeien die ze daar hebben in Helsinki.
Wat ik niet hoor is het feit dat de bijna alle toestellen, vrij snel na introductie, flink zakken in prijs ten opzichte van de adviesprijs. Die wordt hier, zo neem ik aan, genoemd.

Bij andere reviews wordt dit volgens mij wel vaak vermeld. Aangezien veel mensen die er enthousiast over zijn met name lijken af te haken vanwege de (hoge) prijsstelling, is dit wel een relevante punt.

Het lijkt me aannemelijk dat het toestel voor 450 euro te koop zal worden aangeboden binnen afzienbare tijd. Misschien wel voor 400? Of is dat wishful thinking :)

[Reactie gewijzigd door Edddd op 27 juni 2012 14:55]

Wat een onzin over het tekort aan apps. Een app van Ziggo heb totaal geen behoefte aan en andere apps zijn gewoon aanwezig in de Store. Nee dan de Apple store op mijn iPad 3, dat is pas bagger.
Wat Nokia van plan is weet ik niet maar de nieuwste Belle op mijn Nokia 701 loopt als een trein en er komen nog nieuwe updates aan. Flitsend snel en de batterij gaat lang mee.
Mede gezien de vele mogelijkheden die standaard worden meegeleverd kun je van de 808 spreken van een echte smartphone.
By the way het scherm van de Nokia 701, voorloper van de 808, lijkt een stuk helderder en beter qua kleur dan de Samsungs die ik in mij omgeving zie. Zou de samsung overhyped zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee