Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Apple MacBook Pro Retina

23-06-2012 • 09:00

236 Linkedin

Het 15,4"-scherm van de MacBook Pro Retina toont maar liefst 2880x1800 pixels. Volgens Apple is het echter niet alleen het scherm waarmee de nieuwe telg in de Pro-lijn grenzen verlegt. De fabrikant heeft ook de behuizing van de MacBook Pro geplet zonder concessies te doen aan de rekenkracht. Reden genoeg voor redacteur Olaf van Miltenburg om het apparaat aan een grondige analyse te onderwerpen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (236)

Wijzig sortering
Jammer dat er geen melding wordt gemaakt van de accu die is vastgelijmd aan de behuizing en het geheugen dat is vastgesoldeerd. iFixit heeft daar een mooi stukje over geschreven: http://ifixit.org/2763/th...ble-unhackable-untenable/
Zoals bij bijna alle andere ultrabooks, inclusief de MBA???

We willen dat alles klein en licht wordt, maar we willen niet dat alles in een board gesoldeerd is.

Tja, wil je volledig controle van ke hardware, dan moet je naar een desktop...
We willen dat alles klein en licht wordt, maar we willen niet dat alles in een board gesoldeerd is.
Dat lijkt voornamelijk een gemiddelde Tweaker te willen. Een consument zal er minder om geven, helaas. De Macbook Air was een groot succes en Apple zet dat dan door. Het nadeel is dat je steeds meer een wegwerpartikel krijgt dan iets waar je in de toekomst nog wat aan kunt upgraden.

Het moet technisch makkelijk haalbaar zijn om het geheugen, de HDD en accu makkelijk te laten vervangen, i.p.v. de boel vast te solderen. Maar waarom zou een fabrikant dit doen als de consument het toch blijft kopen?
Technisch is het totaal niet haalbaar om de accu makkelijker vervangbaar te maken. Als je hem met een paar schroeven vast zet, dan moet je een steviger plastic frame om de cellen heen doen, en je moet de case steviger maken omdat de twee constructies niet of nauwelijks elkaar versterken.

Het geheugen: memoryslots zijn vreselijk groot in de context van ultradunne laptops. De macbook air was ook totaal niet de eerste ultrathin die dit deed. Daarnaast is het ook niet nodig voor vervanging bij defect, aangezien geheugen dat vastgesoldeerd zit en niet door vette vingertjes met ESD wordt beperkt gewoon niet stuk gaat -- in schril contrast met geheugen dat die ervaring wel heeft.

De HDD (SSD) is vervangbaar. Het enige is dat de form factor non standaard is, omdat ie daarmee net iets makkelijker ingepast kan worden.
Heb je wel eens on de motorkap van een high-end moderne auto gekeken?
Op wat olie vuldoppies en een peilstokje na kan je bijna nergens meer bij.
Laat staan dat het relatief makkelijk is (qua ruimte en techniek) zoals vroeger om laten we zeggen 'een startmotor' te vervangen.

Maar je wil graag een moderne auto? Met onvoelbare automaat, zuinig, weinig uitstoot, computers die alles berekenen..
Als je tegenwoordig een deur vervangt in een dure auto moet je dat melden in de boord computer om het alarmsysteem op de hoogte te brengen.
Ja ook dingen vervangen en repareren in zulke auto's is duurder geworden.

Ik vind dat hier echt teveel vanuit het 'tweakers' standpunt gekeken wordt. En ja ik hou ook van deze site ;) Maar als consumenten laptop voor mensen die een apparaat willen met hoge specs dan moet je ook je laptop weg willen brengen als na een aantal jaar iets vervangen moet worden. Ik ken sowieso bijzonder weinig mensen die ook maar één schroef ergens uit durven schroeven laat staan een hd vervangen.
Het is toch ook Tweakers, logisch dat je dan een 'tweakers' standpunt krijgt. Ik ben het met JvdGeest eens dat het gewoon genoemd had moeten worden in het filmpje. Natuurlijk heeft de Air dit al tijden, maar dit is een Pro, die tot nu toe altijd prima upgradable/fixable zijn geweest. Daarom is het zeker het vermelden waard.
Het lijkt mij nogal een stug verhaal dat je over 5 jaar nog met je schroevendraaiertje al je eigen elektronica kan repareren. Dit zogenaamde 'tweakers-standpunt' is nogal gericht op het verleden... Bij een defect moederbord is nieuwkoop vaak, ook voor een tweaker, een betere optie dan de kapotte printplaat opnieuw te gaan solderen. Zelfde geld dus voor deze macs. Het is gewoon net ff wat complexer om em zo dun te krijgen, vandaar die lijm. Je kan nog steeds de lijm losmaken, met een of andere chemische componenten-splitter, een heating gun of whatever. Alleen wordt het dus lastiger... vergelijk het maar met een Prius vs een Renault 4...
Ik vind het nogal een tweakers-onwaardige videoreview. Zo is er niets genoemd over dat alle onderdelen in dit ding vastgeplakt of op het moederbord gesoldeerd zijn. Dus het vervangen van je accu zit er niet meer in en ook het upgraden van je RAM kan je vergeten. Voor eigenlijk alles wat je met het ding wilt zit je compleet vast aan Apple en de prijzen die Apple vraagt. En dat is best veel. Ik vervang veel liever zelf m'n accu voor 100 euro ipv dat door Apple te laten doen voor het dubbele bedrag. En ergens halverwege de levensduur is het vaak behoorlijk aantrekkelijk om het RAM eens te upgraden naar het dubbele. Al dat soort dingen zitten er niet in bij dit ding.

Jammer dat er ook helemaal niets genoemd is over de poorten in het apparaat. Zo heb je nu twee maal USB3 (top), ook twee maal thunderbolt (ook prima) en zelfs een HDMI-poort, wat helemaal handig is om een extern scherm op aan te sluiten (als je er ook nog twee in de thunderbolt-poorten stopt kun je er in totaal 3 extra schermen op aansluiten zelfs).

Maar... helaas moeten we het zonder ethernet doen, wat vooral voor gebruikers die nog wel eens in een netwerk hun laptop moeten prikken erg vervelend is, want dat betekend extra verloopstekkertjes. En nog veel idioter is de aanpassing van de magsafe adapter. Het was echt helemaal nergens voor nodig om dat ding aan te passen, alle specificaties zijn dan ook precies hetzelfde, behalve de vorm. Leuk als je al twee of drie adapters hebt liggen.

Al met al een prachtmachine wat betreft specificaties en scherm, maar daar stopt het wat mij betreft dan ook. Als de hele MacBook lijn deze kant op gaat dan vrees ik dat de laptop waar ik nu op typ voorlopig de laatste MacBook is waar ik op typ.
Heb jij een bron die ondersteund wat je zegt? Ik heb namelijk nog niks gehoord over dat het ram of de batterij aan het moederbord gesoldeerd zou zijn.
Lees dit eens door ;) http://www.ifixit.com/Tea...a-Display-Teardown/9462/1

En hier nog een linkje: http://ifixit.org/2763/th...ble-unhackable-untenable/

De batterij is vastgeplakt en het geheugen zit vast gesoldeerd op het moederboard.

[Reactie gewijzigd door SquareOne op 23 juni 2012 11:55]

Het is ook meer een commercial, dat mag wel duidelijk zijn. Nergens word dit apparaat aan de tand gevoeld, gewoon een berg PR blabla. Zo word er ook niets gezegt over dat HD-Films er niet zo mooi op kijken.....
Zo word er ook niets gezegt over dat HD-Films er niet zo mooi op kijken.....
DVD's zien er ook minder uit op mn hdtv vergeleken met mn oude beeldbuis..misschien nemen ze aan dat tweakers dergelijk zaken al weten?
In dat geval kan ik je er vast op voorbereiden dat de iPhone dock connector na 11 jaar ook gaat veranderen.
Leuke review die toch de pijnpunten en de pluspunten van de notebook op een rijtje zet. Het valt te hopen dat fabrikanten als Adobe hun software spoedig op orde weten te krijgen voor de gelukkige eigenaren van dit product. De hitteproblemen met games hadden Macbooks eerder ook al, hier zijn ze ook niet op gebouwd.
Vooral pluspunten als je het mij vraagt... Er wordt geen enkele vergelijking gemaakt met bijvoorbeeld 1080p schermen, want ze hebben het wel leuk over HD-films maar die zijn sowieso maar 1080p (normaal gesproken). Ook wordt de illusie gecreëerd dat IPS schermen weer een nieuw iets is voor laptops (apple is voorstander), terwijl andere fabrikanten ook al langer laptops met IPS schermen leveren. Daarbij met de prijs van €2200,- waarbij ze alleen zeggen dat je een snelle intel quadcore krijgt en een snelle geforce zoals producten ook in de mediamarkt uitgelegd worden vind ik dit een uitermate slechte preview voor tweakers.net.

Zoals ik de plus en minpunten zie:

Plus:
- Zeer mooi scherm (wat wel slecht vergeleken wordt, is 1080p niet al voldoende?)
- dunner
- snel (i7 3615QM en GeForce GT 650M)

min:
- prijs(!)
- hitte/geluid
- slechte scaling voor kleine pictogrammen/plaatjes (oftewel je hoge resolutie gaat je softwarematig tegenwerken)

Mijn conclusie is dan ook: niet alles wat apple beweert voor koek en ei slikken, dit scherm is puur marketing en de "heb ik het nodig kant" wordt volledig weggelaten, er wordt alleen gezegd dat als je het hebt gehad je nooit weer terug wilt. Het is logisch als een 15-inch laptop-scherm een 1440x900 resolutie heeft het beter kan, maar is dit niet overkill? Ietsjes kritischer graag tweakers.net!!!
Je maakt wel wat conclusies die in mijn ogen te kort door de bocht zijn voor een hap-slik-weg videoreview.
Dit is juist bedoelt om mensen een brok relatief makkelijk verstouwbare informatie te geven, niet als in-depth technische vergelijking met de concurrentie.

Een echt diepe review zoals we gewend zijn van Tweakers zal daarop natuurlijk nog volgen (lijkt mij). Ah, hier issie: reviews: Apple MacBook Pro Retina: pixelperfect?

Over enkele punten die je noemt.
Hitte/geluid: Enkele observaties van Marco Arment, de ontwikkelaar van Instapaper.
 • At idle speed, the fan is very quiet and will be inaudible in most rooms, just like the previous model.
 • With all cores maxed out, the fan slowly ramps up to full speed over a few minutes, similar to the previous model.
 • At full speed, the fan noise is about the same volume as the previous model, but it does sound different. The asymmetrical-blade design works as described, making it sound more like white noise or whooshing air.
 • When the heavy CPU load stops, the fan ramps back down to low speed more quickly than the previous model.
 • Most of the heat is concentrated near the middle of the screen hinge, since that’s roughly where the CPU is. It didn’t seem to get as hot as the previous model, but the difference didn’t feel very significant.
Effectively, heat and fan volume are the same as the previous model, but the fan noise has a less irritating tone. If the previous 15” MacBook Pro design was too hot or loud for your preferences, the Retina model probably will be, too.
http://www.marco.org/2012...acbook-pro-heat-fan-noise

Prijs: De prijs is hoog, maar als je kijkt naar wat erin gepakt zit dan is zoiets best te verantwoorden. Als de consument het teveel vindt, zal Apple dat snel genoeg merken.

Scherm: Is dit overkill? Het lijkt me toch juist een goede stap dat er eindelijk gebroken wordt met de pixeldichtheid en resolutie van schermen, waar we nu al jaren aan vastzitten. Is dit nodig? Vooruitgang zoals dit kan toch altijd toegejuicht worden? Waarom zou het niet nodig zijn als de techniek er is?

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 23 juni 2012 13:14]

Yep het is de eerste review die ik zie met echte "praktijk" ervaringen. Hulde tweakers :) het is soms moeilijk om door alle marketing heen te kunnen kijken als consument. Deze review helpt daar uitstekend bij.

Jammer van de hitte en geluid. Is te verwachten natuurlijk, maar Apple's claim over een "nieuw superstil ventilatiesysteem" blijkt dus niet echt te kloppen.
fanboy of zo?
als er hitteproblemen zijn bij games, zullen die bij andere zware taken ook wel optreden
voor een dergelijk duur product is dat gewoon niet aanvaardbaar, terug naar de ontwerptafel dus...
0Anoniem: 335608
@catfish26 juni 2012 21:08
Onzin, er is geen enkele andere laptop die geruisloos zijn werk doet als hij intensieve taken uitvoert...... Geruisloosheid is wel een streven van Apple, maar niet een gegeven bij een laptop. Bij geen enkele laptop.

Van een telefoon verwacht je geen geluid, van een tablet ook niet (ook geen fans), maar bij een laptop ligt het paradigma er toch echt anders voor. Laptops hebben wel fans nodig om de juiste koeling te bieden en als de processor warm wordt zal er dus echt actief gekoeld moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 335608 op 26 juni 2012 22:36]

Ben het niet helemaal eens met onze reviewer en zijn statement over dat websites/software devs zich niet aan gaan passen aan de resolutie. Het is nu natuurlijk gewoon aftellen tot HP/Asus etc. ook met dit soort resoluties aankomen en het gewoon niet meer acceptabel is dat websites en programmas er uitgerekt of low quality uitzien. Een beetje slimme developer speelt daar nu al op in.
Het gaat niet zo zeer over het aanpassen voor deze resolutie... alle website zijn prima te zien om zulke resolutie... het gaat erom dat Apple een techniek gebruikt die gaat scalen waardoor je als het ware gewoon inzoomt. Op die manier worden alle afbeeldingen dus gewoon onscherp. In mijn ogen dus een vreemde keuze van Apple want zo gebruik je de resolutie als nog niet.
Nou, een andere oplossing zie ik anders niet voor bvb. websites die statisch 1000-1200 breed zijn. Werkt prima tot 1920x1200 (kijk maar naar Tweakers.net) maar als mijn scherm nog een extra 30% erbij zou krijgen zou het een beetje te gek worden.
Er komt natuurlijk wel bij kijken dat het data verbruikt enorm hoog wordt voor grafische afbeeldingen om zo'n scherm te vullen. Het is imo als webdeveloper ook meer een gimick die nu nog niet zo heel nuttig is. Er moet wel op ingespeeld worden voor het geval dat het echt doorslaat. Maar met een deftige resolutie op een relatief klein scherm zie je het verschil al bijna niet meer. Dan praa tik over fullHD op een 15inch en of deze resolutie. Voor de Macbook is het natuurlijk wel een stap vooruit die op 15inch normaal op 1680x1050 bleef steken.
Valt opzich nu nog af te vangen door browser/screen detection via JS/CSS, zodat de grotere banners e.d. enkel geladen worden op een retina scherm.
Ik ben benieuwd of de andere fabrikanten meegaan met de nieuwe trend van apple pixels pixels en nog meer pixels.
Andere fabrikanten hadden vaak al opties voor hi-res schermen. Het is eerder Apple die nu inhaalt..
2880x1800 op een 15" notebook? Link a.u.b. Apple loopt technologisch gewoon voorop in heel veel zaken. Of ik het nodig heb is een tweede, maar deze nieuwe Macbook is state of the art engineering wonder. Denk dat geen ander bedrijf hetzelfde in elkaar had kunnen zetten.
in 2002: NEC Versa Pro met een QXGA scherm
in 2004: IBM R50p met QXGA (2048x1536; 170 ppi)
in 2009: Sony Vaio P-series met 1600x786; 220 ppi (idiote aspect-ratio trouwens)

En alvast voor de 21" Imac: in 2001 introduceerde IBM de 22" T220/T221 IPS monitors met een resolutie van 3840×2400. Het zal zijn geen pretje geweest zijn om er mee te werken aangezien dpi scaling pas echt aardig werkt met windows 7.

Ik ben blij dat Apple de notebooks met hoge resolutieschermen weer op heeft gepakt, maar ze zijn zeker niet het eerste.

[Reactie gewijzigd door opdiefiets op 23 juni 2012 13:04]

Die T221 is anders de eerste serieuze opvolger van een crt die ik gezien heb.
2048 x 1536 op 21" is een fijne resolutie.
Een T221 ziet er goed uit.
Jammer dat ik nog steeds de individuele pixels zie op een halve meter.
0Anoniem: 335608
@opdiefiets26 juni 2012 22:01
Je vergelijkt voor het gemak een scherm wat 3 keer zo dik is als een hele MacBook pro met de dunne retina MacBook pro. En wat kostten die schermen destijds?

Maken is 1, verkopen is 2, succesvol zijn is 3.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 335608 op 26 juni 2012 22:20]

Tja omdat er geen grote vraag naar was. Wat heb je aan zo'n resolutie als óf alles enorm klein lijkt en je met je neus op je scherm moet zitten, óf alles geschaald is met lelijke artifacts en pixels, net als een gewoon laptopscherm - denk aan standaard websites en programma's. Een paar scherpe pictogrammen en menus in Apple's OS en Adobe programma's lijken mij niet voldoende om het nut te rechtvaardigen.

Leuk om "eerst te zijn" en "de hoogste ppi" te hebben, maar puur rationeel zijn er betere opties op dit moment, naar mijn mening.
Het is puur een financiele kwestie. Niet voor niets dat Apple hiermee komt, wanneer HP of Dell dit zou introduceren zou bijna niemand de hoofdprijs voor deze nieuwe techniek willen betalen, bij Apple ligt dat toch anders. Mooi design laptop + OS + een retina LCD = verkoopsucces.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juni 2012 20:38]

Klopt, met als kanttekening dat een normale 15" MBP met 8GB ram en 256GB ssd duurder uitkomt dan het instapmodel rMBP
Ik bedoel ook niet direct 2880 resoluties, maar bijna iedere laptop kon je ook met een full HD res krijgen (althans de 15 inch modellen). Om dan nu te zeggen dat Apple de hoge resolutie bedacht heeft..
Er is nog altijd een verschil tussen 'bedenken' en doen. Bovendien is 2880*1800 wel een flinke klap meer dan 1920*1080. Ongeveer 5x zoveel pixels.
Om preciezer te zijn. Het is 2,5x zoveel pixels. Dat kun je gewoon uitrekenen. Dat is geen giswerk met 'ongeveer'.
Beetje rare opmerking van je aangezien Apple niets zelf maakt maar bijna alles door derden laat maken.
Apple zelf maakt niet veel zelf maar maakt gebruik van technieken van andere bedrijven om hun producten te assembleren.
Maar dit ding ziet er wel netjes uit zoals veel producten van apple maar blijf het veel geld vinden voor alleen de looks.
Dat het in elkaar gesleuteld wordt door anderen betekent niet dat Apple niks heeft ontworpen aan dit product.
Andere fabrikanten hadden vaak al opties voor hi-res schermen. Het is eerder Apple die nu inhaalt..
Alsjeblieft zeg, ga je hier nu beweren dat Apple aan een inhaalslag bezig is? :') Zet je anti-Apple bril gewoon eens af...

Het hoogste wat je kon krijgen in een laptop was 1920x1200 (tegenwoordig eerder 1080p)...

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 23 juni 2012 11:36]

Wat ik bedoel is dat doordat andere fabrikanten een 15 inch scherm uitvinden met een resolutie 2880x1800 pixels kan apple dit aanbieden.
En ik gaf een reactie op wat sohus schreef :" Denk dat geen ander bedrijf hetzelfde in elkaar had kunnen zetten".
Als een ander bedrijf de schermen niet kan maken kan apple het niet aanbieden .

Oh ja en ik ben niet anti Apple vind het alleen allemaal teveel gehypet.

[Reactie gewijzigd door Read op 23 juni 2012 12:00]

Nou ik zie geen ander bedrijf dit scherm kopen en het in zo een dunne laptop stoppen.
Ja nu dat Apple het heeft gedaan.

Sohus zegt dat het een State of the art laptop is en dat hij voorop loopt.
Dan kan je voor of tegenstander zijn van Apple maar dat is wel een beetje zo.
En als jij dan begint alver dat ze het scherm niet zelf hebben gemaakt dan slaat dat natuurlijk nergens op het gaat om het hele apparaat.

Ander heb je nooit zelf iets uitgevonden want de schroef heeft iemand anders uitgevonden 8)7
0Anoniem: 335608
@Read26 juni 2012 21:59
Kwestie van vraag en aanbod. Apple kan de vraag hiernaar aanzwengelen, waardoor het commercieel levensvatbaar wordt om dit soort schermen te maken.

Onderschat dus de waarde van Apple niet in dit verhaal. Zij weten een inspirerend totaalproduct (niet half fabrikaat of onderdeel) te presenteren waarmee ze een doelgroep bereiken die bereid is om er een premium voor te betalen.
Zonder vernieuwing, geen vooruitgang. Apple bijt de spits (weer) af en anderen volgen. Dat heet marketing. Men was zich niet (amper) bewust van de behoefte, totdat de bevredigende oplossing daar is. Dan blijkt de behoefte. De consument wil het. De concurrentie (de Aziaten) gaat het proberen te evenaren (of overtreffen).

Dit is de nieuwe norm.
De consument wil het, omdat Apple (maar ook andere fabrikanten) wil dat de consument het wil. Kortom behoefte creëren is een prachtig marketingmiddel
Herkennen dat ergens behoefte aan is en er een product voor uitbrengen is geen marketing: dat is gewoon marktwerking.
Nee. Dat is marketing. De manier waarop je markt creëert door op de markt in te spelen met je marketingmix.

Jij, zoals velen, verwart marketing met adverteren en sluwe 'blabla' om iets verkocht te krijgen. Als dat je perceptie van marketing is, dan heb je er geen benul van. Maar goed, dit is dan ook een site voor tweakers, overwegend geen mensen die marketing snappen. Of er in ieder geval niet in excelleren. Geeft ook niet, ieder zo zijn specialisme.
Zo krijg je ook innovatie.. Zonder mensen die de grenzen pushen gebeurt dit niet en blijf je steken.
De consument wil het omdat Apple goed beargumenteerd en demonstreert waarom het een meerwaarde heeft. Zie iPad en nu de Retina Laptops.
Even hoger zeg ik al dat ik een 22" 3840 x 2400 T221 de eerste verbetering tov een crt vind.
Ik vond de Iyima versie van destijds f 5000,- alleen te duur. Anders had ik hem sinds 2003? gehad.
Nee de consument wil het omdat het kan.

Om zich te onderscheiden van de rest van de markt en dus hogere prijzen te kunnen vragen moet Apple iets extra's hebben. Enkele jaren geleden was dit vooral het gebruikersgemak, nu zijn het specs waar ook de casual computergebruiker voordeel van ziet, niet specs die hoofdzakelijk belangrijk zijn voor o.a. gamers en andere computer freaks.
0Anoniem: 335608
@sypie26 juni 2012 22:34
Vakschool "kort door de bocht marketing" gevolgd?.....Behoeften creëer je niet vanuit het niets.

De "behoefte" aan een retina display is heel wezenlijk. Het beeldscherm is het enige visuele object in ons leven waarop we pixels ZIEN. Het is kunstmatig en het druipt er vanaf.
Door een retina of hogere resolutie zie je geen pixels meer op normale gebruikers afstand.
Daarmee komt de content beter tot zijn recht en wordt techniek menselijker/natuurlijker.

Beeldschermen zijn een hele periode geëvolueerd van monochroom, naar kleur. Vanaf 9 inch naar 30 inch. Van 128 * 128 naar 640 * 480 naar 1920 * 1080. Van lage pixeldichtheid naar "Retina" scherpte.

Retina scherpte is gewoonweg een mijlpaal op het gebied van beeldschermtechnologie. Het is een principe wat pas sinds enkele jaren voor de consument beschikbaar is op kleine telefoon schermen, pas dit jaar op de nieuwe iPad en nu dus ook op een Laptop scherm van 15 inch.

Ik wil hiermee niet zeggen dat het retina principe de heilige graal is op het gebied van display techniek (ookal is het dat op dit moment wel). Het zal echter bij toekomstige ontwikkelingen (3d, holo etc.) altijd een standaard component zijn om de kwaliteit aan af te meten.

En natuurlijk is het net als bij camera's hier zo dat megapixels en pixeldichtheid niet garant staat voor mooie beelden. Als je een lage kwaliteit lcd, met bagger kijkhoek, matige contrastratio en slechte backlight voorziet van een dergelijke pixeldictheid staat het natuurlijk niet garant voor een retina ervaring....
Andere fabrikanten kennende wel ;)
Ik hoop het eigenlijk wel, zelf heb ik niets met Apple maar ik vind het wel positief dat ze flink aan de schermresoluties werken, het is eigenlijk ook bizar dat we nog op 1920x1080 zitten met onze 24 inch schermen, dit zou veel hogere inmiddels moeten zijn.
Wanneer je niet mee kunt komen met de MHz hype dan maar met de pixelhype.
Ik heb de nieuwe rMBP gisteren even in de Apple Store geprobeerd en gelijk geconcludeerd dat het geen vervanging voor mijn huidige MBP 17" met res 1900x1200 kan zijn. De 'retina modus' ziet er prachtig uit maar levert uiteindelijk effectief nog steeds 1440x900 op en dus (in mijn ogen) weinig werkruimte.

De in te stellen alternatieve resoluties tot 1900x1200 zijn zeker bruikbaar, maar dan mis ik toch echt het grotere 17" scherm om het allemaal prettig leesbaar te houden. Helaas heb ik niet 2880x1800 kunnen testen maar dat wordt vermoedelijk onwerkbaar op het 15,4" scherm. Onbegrijpelijk waarom Apple geen mededeling heeft gedaan bij het uit het assortiment halen van het 17" model, er zijn denk ik maar weinig fabrikanten die zo met hun assortiment omgaan.
In veel gevallen zal het inderdaad niet erg belangrijk zijn, echter zal het voor foto bewerking zeker wel mooi zijn, ook al is het scherm klein, is met foto bewerking een hogere resolutie altijd wenselijk.
Het echte verschil zie je alleen met tekst. Dat is echt haar scherp. Maar het valt me op dat sommige apps nog niet goed om gaan met deze resolutie. Soms zie je nog een app voorbij komen die toch korrelige teksten vertoont op dit scherm. Dat is wel jammer.
Maar heb je voor fotobewerking genoeg aan de 8GB intern geheugen? Zo ja, top, zo nee, dan heb je een mooie resolutie welke voor de rest nutteloos is.
Je kunt je RAM upgraden tot 16 GB geheugen als je wil. Wordt ie enkel maar duurder.
Het is wat je duurder noemt natuurlijk. In de review wordt duidelijk gezegd dat dit op professioneel vlak top of the bill is. Voor persoonlijk gebruik hoeft dit inderdaad niet. En heb je het geld ervoor ja mooi dan kan een extra geheugenuitbreiding echt geen probleem zijn.

Wat het meest verstandige is, is de macbook aanschaffen met het standaard aantal geheugen (4/8GB?) en zelf eventjes bij pixmania gaan opzoeken om 2x 8GB te bestellen. Dan zoek je in je toolbox een phillips #00 schroevendraaiertje, open je de laptop en stop je ze er vervolgens zelf in.

Toen ik informeerde om mijn late 2011 mbp van 4 GB naar 8 GB te brengen kostte dit mij (aankoop + plaatsen ervan) 152 euro bij Lab9 -> Belgische officiële van Apple. Toen heb ik zelf wat gezocht en bestelt en heb de prijs gereduceerd tot 54 euro.

Zelf werk ik dagelijks met photoshop, illustrator, flash en flash builder open, en ik kom (net) toe met de 8 GB. Ik kan me gerust inbeelden dat voor bep. 8GB iets te weinig zou zijn, maar de overstap naar 16GB is dan echt niet zo groot meer. (en je kan vaak voor je 2x 4GB nog wat terugkrijgen hier op de vraag & aanbod. ;) )
Bij deze machine is het geheugen vastgesoldeerd. Dat kun je dus niet naderhand uitbreiden.
8gb is enorm veel. Ruim genoeg voor fotobewerking.
Ik vind het een geweldige beslissing om twee redenen:

1: IPS met hoge resoluties is gewoon geweldig.
2: Nu de resulutie een beetje overdone hebben, kan eindelijk gewerkt worden naar een OS en applicaties die fatsoenlijk schalen.

Daar zijn we nog lang niet, maar dit soort absurde resoluties dwingt wel daar naar toe te werken.
Neem een beetje game als voorbeeld. Ongeacht de resolutie, blijft de UI gewoon hetzelfde. De knoppen nemen bijv. altijd 20% van de ruimte in.

Bij website design zou eindelijk een beetje over de layout kunnen nagedacht worden i.p.v.: "We desginen het voor 1280x720, en verder zoeken ze het maar uit."
eigenlijk zouden applicaties dit al aan moeten kunnen.. sinds Mac OS 10.0 verteld apple developers al over hoe je applicaties fatsoenlijk moet laten werken op hidpi schermen. Als je dus gebruik maakt van NSViews en fatsoenlijk geschreven custom drawing code zien je applicaties er nog steeds fantastisch uit.

Over de 17'' denk ik trouwens dat ze hem weg gedaan hebben omdat 17'' retina schermen extreem moeilijk te produceren zijn met lcd technologie ivm dooie pixels, maar misschien is dat bs..
Over de 17'' denk ik trouwens dat ze hem weg gedaan hebben omdat 17'' retina schermen extreem moeilijk te produceren zijn met lcd technologie ivm dooie pixels, maar misschien is dat bs..
Dat zal toch wel meevallen hoe moeilijk het is, met die 1,6 extra inch?

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 23 juni 2012 12:08]

Wel een gehoord van responsive web design? http://en.wikipedia.org/wiki/Responsive_Web_Design

[Reactie gewijzigd door 2020Media op 30 juli 2012 01:14]

Als je naar de verkoopscijfers kijkt van de mbp 17 inch dan was dit wel te verwachten. Echter natuurlijk wel jammer dat het niet duidelijk wordt aangekondigd, al dacht ik wel dat het in de WWDC '12 eventjes vermeld was. Ik ben zelf ook al even geweest naar Lab9 en het 15 inch model blijft inderdaad slechts 15 inch, hoeveel miljoen pixels erin worden gestopt. Neemt inderdaad niet weg dat het een fantastisch scherm is.

Zal toch nog maar eventjes blijven vasthangen aan m'n cinemadisplay in combi met m'n mbp denk ik.
Er zijn hacks beschikbaar om 2880x1800 resolutie te activeren.
http://www.slashgear.com/...full-resolution-22235268/
Dude, bij het uit het assortiment gaan van een model doet geen enkele fabrikant van wat dan ook een mededeling, behalve in de context van "we hebben nu dit en dat als vervanging".

Maar wat wil je dan dat ze zeggen, en dat je niet nu al weet? Een mededeling dat hij niet meer te koop is? Dat weet je toch al?
De 17 inch laptops worden gewoon uitgefaseerd, omdat ze niet "echt portable" te noemen zijn. Het zijn meer workstations dan laptops. En ik kan het me niet heugen dat Apple ooit heeft aangekondigd dat ze bepaalde modellen niet meer voeren. Ze worden op een gegeven moment niet meer geüpdatet en dat is dat.

Echt prettig werken doe je alsnog niet op een 17 inch scherm, maar eerder op een 24 inch of 30 inch scherm.

17 inch is overbodig geworden en waarschijnlijk uit de vraag ook gebleken. De meeste mensen die ik adviseer twijfelen tussen 13 inch en 15 inch. Ze hebben liever het compacte 13 inch model, maar vragen zich af of ze er net zo prettig op werken als op een 15 inch. En afhankelijk van de pixeldichtheid werk je net zo prettig op een 13 inch scherm met hogere pixeldichtheid als op een 15 inch met iets lagere pixel dichtheid.
0Anoniem: 115433
23 juni 2012 09:44
Wat ik wel jammer vindt is dat er gewoon wordt mee gedaan aan vage marketing terminologie. Het grootste probleem wat ik heb is dat de resolutie (zoals de hint al aangaf in de video) meer dan waarschijnlijk gebruikt maakt van interpolatie http://nl.wikipedia.org/wiki/Interpolatie .

Wat dus ook veel voorkomt om kleinere displays, er zijn geen genoeg fysieke pixels aanwezig op het oppervlak werkelijk bevat het display (beeldscherm) geen individuele pixels voor 2880*1800.

Dat dit soort marketing gebruikt word voor mobiele telefoons vind ik niet erg maar dat het voor computers wordt misbruikt is waardeloos je kan straks nergens meer van uit gaan dat je ook werkelijk krijgt wat er staat het was al huilen met de lamp aan met beeldschermen en contrast ratio, nu dit.

Hoe goed de Interpolatie ook is voor dit beeldscherm er zijn geen fysieke pixels in deze resolutie...
met het posten van een link naar het onderwerp interpolatie onderschat je de gemiddelde tweaker waanzinnig, en ik betwijfel dat je weet waar je het over hebt. Dit heeft namelijk geen bal te maken met interpolatie. het zijn allemaal effectieve pixels, ik zou dan ook het nut van interpolatie niet zien, waar zal het in geen geval 'razorsharp' van worden. ga gerust eens langs bij een apple store
Jah, effectieve pixels. Klopt. Maat wat gebeurt er als een Full-HD film bekijkt ?

Quote van een review:
Toch is het mooie scherm niet alleen maar een voordeel, want als de kwaliteit van het materiaal dat je aan het bekijken bent niet perfect is, dan zie je het direct. Een Full HD-film bekijken – met de MacBook Pro op schoot – laat je kennismaken met de imperfecties van het beeld. In animatiefilms zie je hoe de kleuren zijn opgebouwd en in een gewone film zie je af en toe net iets te veel rafels. Vergelijk het een beetje met het bekijken van een (goede) DVD op een HD-televisie. Vind je de imperfecties vervelend dan kun je het beste het venster met de film kleiner maken zodat de details wat minder zichtbaar worden.

Dan word er opgeschaald en zo te horen niet zonder problemen.

Sommige games kan je al in deze hoge resolutie draaien, van 2880x1800. Maar wat doet dat met je FPS ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juni 2012 12:06]

Als ik dat lees dan komen de problemen niet door de "opschaling" maar eerder omdat de kwaliteit van de bron minder is op schermen met een hogere resolutie (zoals inderdaad ook bij dvd's op een hdtv het geval is)
Wat het ook is, je zitt er wel mee met deze Apple. En daar komen geen truukjes voor.

OF het btw. klopt wat je zegt twijfel ik aan, daar dvd formaat films er wel goed uitzien op mijn hd-tv. Geen last van rafels iig.

In theory, some resolutions should work well, if they are exact multiples of smaller image sizes. For example, a 1600×1200 LCD could display an 800×600 image well, as each of the pixels in the image could be represented by a block of four on the larger display, without interpolation. Since 800×600 is an integer factor of 1600×1200, scaling should not adversely affect the image. But in practice, most monitors apply a smoothing algorithm to all smaller resolutions, so the quality still suffers for these "half" modes (for a VGA connection, when the monitor is responsible for scaling). In the case of a DVI connection, the scaling is provided by the video adapter, not the monitor.

Zo te zien gebeurt er WEL iets op deze Apple, als je hd-films (of andere films) bekijkt.

Het dubbele van 1920x1080 is 3840x2160, wat niet rijmt met 2880x1800. Hoe gaan ze dat fullscreen oprekken ? Met zwarte balkjes, het beeld croppen of deels de info uit "beeld" stretchen ?

ps: het is een 16:10 formaat dit scherm, zullen wel zwarte balken zijn dan.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 24 juni 2012 11:29]

0Anoniem: 115433
@tzaman23 juni 2012 10:27
En toch hebben meeste tweakers "waarschijnlijk" wel een mobiele telefoon dat ze geen idee hebben hoe het effect heet wat er voor zorgt dat er "meer" pixels aanwezig zijn dan er fysiek mogelijk zijn op het beeldscherm moeten ze toch wel begrijpen onderhand.

Of staat niemand stil bij HD video capaciteiten van dergelijke producten?
Interpolatie heeft niets te maken met telefoon schermen, je moet even je research doen wat betreft PenTile matrix AMOLED, de rest van alle telefoonschermen hebben gewoon een resolutie zoals aangegeven in de specs. En voor veel van de moderne telefoons is dat een resolutie die hoger is dan HD-Ready (720p).
Als je de macro fotos bekijkt van de tweakers review zie je dat er geen interpolatie gebruikt wordt maar er gewoon zoveel rgb pixels aanwezig zijn.
DAn zou ik toch eens een beetje beter onderzoek doen. Dit scherm heeft een native resolutie van 2880x1800 pixels maar door middel van dpi scaling wordt de desktop terug gebracht naar een equivalent van leesbare proporties. Resultaat is dat bij een equivalent van 1440x900 4x zo veel fysieke pixels worden gebruikt om het beeld weer te geven, wat resulteert in een veel scherper beeld. Het is beeld is dus onafhankelijk van de scherm resolutie. Dit heeft niets met interpolatie te maken, en dat wordt ook niet gebruikt met dit scherm.
+1Anoniem: 451726
23 juni 2012 09:24
Mooi apparaat, prijzig maar wel best of the best op dit moment. Op Anandtech stonden ook al juichverhalen over dat 'gorgeous' Retina scherm wat van LG Philips afkomt waarbij ook de kleuren een stuk beter zijn. Philips, dat is ook weer leuk als Nederlander :)

Apple fan of juist niet: iedereen gaat hiervan uiteindelijk profiteren dat de lat in beeldscherm resoluties weer fors hoger wordt gelegd door Apple. De andere fabrikanten kunnen nu gewoon niet meer achterblijven. Ben er alleen maar blij mee, want na de iPad Retina merkte ik pas voor het eerst dat de gewone schermen toch achterblijven.

Wat de opmerking betreft in het filmpje over dat voor een niche markt als deze Retina de websites niet snel worden aangepast: je vergeet dan de iPad met Retina scherm die als hot cakes de deur uit vliegen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 23 juni 2012 09:37]

Apple legt de lat zeker hoog. Op 13" gebied lopen ze echter achter. Daar heeft Asus de Zenbook met een Full HD IPS-paneel. Hopelijkt komt Apple met een vergelijkbaar iets voor de 13" MacBooks :)
daarentegen is Apple 1 van de weinigen die een fatsenlijke aspect ratio (16:10) voor hun schermen handhaaft.
Gebruik liever 4:3
Goed punt, ik begin die 16:9 bullshit aardig beu te worden.

Je krijgt bijna nergens iets anders meer. Ik heb destijds nog een 1920x1200 scherm weten te kopen, maar het aanbod daarin is vandaag de dag extreem beperkt.

@alle fabrikanten: 16:9 is leuk voor films kijken. Niet voor de 99% andere dingen die je met een PC doet. Dus 16:10 aub, voor die extra 10% pixels verticaal wil ik ook best wat extra betalen!
Goed punt, ik begin die 16:9 bullshit aardig beu te worden.

Je krijgt bijna nergens iets anders meer. Ik heb destijds nog een 1920x1200 scherm weten te kopen, maar het aanbod daarin is vandaag de dag extreem beperkt.

@alle fabrikanten: 16:9 is leuk voor films kijken. Niet voor de 99% andere dingen die je met een PC doet. Dus 16:10 aub, voor die extra 10% pixels verticaal wil ik ook best wat extra betalen!
Ik develop veel, en heb het liefst gewoon 4:3.. Dat scheelt echt een hele hoop scrollen.. Met 16:10 mis ik altijd net iets eronder.... Maar het is helaas uitstervend en dat is jammer
Dat is natuurlijk een beetje de wet van de stimulerende achterstand vs de remmende voorsprong: als Apple met een 13" 'retina' variant uitkomt, dan zal het gelijk een 2560*1600 paneel zijn. Dan loopt zelf de meest vooruitstrevende concurrent weer flink achter.
Ik moet je toch even uit de droom helpen: LG.Philips bestaat als zodanig al jaren niet meer. Philips heeft ruim 3 jaar geleden z'n laatste aandelen van de hand gedaan dus het is gewoon Koreaanse technologie van LG ;)
Eeeh je loopt een beetje achter.

Philips heet al sinds 2008 haar aandeel in het bedrijf verkocht. Het bedrijf heeft dus niets meer met Philips van doen en heet tegenwoordig LG Display.
Mooi apparaat! Kun je er ook Windows op draaien?
Ja, maar voor zover ik weet kan Windows niet erg goed met hoge dpi overweg. Het zou dus nooit zo goed werken als met OS X.
Windows 7 kan prima overweg met hogere DPI, zou geen probleem moeten zijn...
Windows kan erop draaien d.m.v. Bootcamp en (wat ik gebruik) parallels Desktop.

Bootcamp is software van Apple en werkt alleen met Windows 7. Dit draait standaard al op een mac.

Parallels Desktop ondersteund ook oudere versies van windows. Dit is geen software van Apple en moet je dus los kopen.
Jep. Dat kan met iedere Mac sinds ze gebruik maken van een Intel CPU. Lekker een Boot Camp draaien, als je dat wilt, maar dan heb je een dure Windows laptop, maar wel een dure met een retina scherm.
Je kan ook VM Ware Fusion kopen, daar kun je VM's in draaien met windows. Dit doe ik zelf op de retina. Ik heb gewoon Mac OSX Lion draaien en heb een Windows 7 en een Windows 8 VM erop staan. Wanneer ik iets in windows moet doen, start ik die VM op. Draait net zo snel. Het is net iets minder scherp omdat VM Ware fusion nog niet aangepast is aan het scherm. Zal hopelijk wel komen.
Parallels gebruiken die heeft een stuk betere performance dan vmware fusion
En nu wachten tot niet macbooks ook zo'n resolutie krijgen.
Of iig dat het normaler wordt om een fatsoenlijke resolutie op een laptop te hebben.

Overigens is de startprijs van 2200,- overdreven.
Ik heb namelijk op http://www.macbook-aanbie...ieding#macbook-pro-retina gezien voor 2119,-
Nog een hoop geld voor een laptop trouwens.
Vooral omdat er geen optical drive in zit, en geen normale headset aansluiting.
Maar dat kan ook ik persoonlijk zijn die op een goedkope 800,- (wel met full hd scherm natuurlijk) laptop zit te werken.
Die 2119 komt van 1 aanbieder op een moment dat er geen exemplaren leverbaar zijn. Zou niet de eerste keer zijn dat een winkel voor levering adverteert met lagere prijzen om ze nadat ze kunnen leveren weer omhoog te gaan.
Of je bestelt de laptop via het nl-edu (studentenprogramma) en hebt sowieso al een goeie korting.

De standaardconfiguratie is dan nog geen 2100

http://store.apple.com/nl-edu
Ja, die was ik even vergeten. Helaas moet je dan wel student zijn, en dit is daardoor voor de meeste mogelijke gebruikers geen valide keuze.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee