Door Jeffrey van Maurik

Windows RT gedemonstreerd op Snapdragon S4 en Tegra 3

06-06-2012 • 17:27

63 Linkedin

Microsoft heeft zijn beleid rondom Windows RT - de versie van Windows 8 voor ARM-chips – eindelijk wat versoepeld. Lange tijd werden Windows-RT-apparaten slechts vluchtig getoond tijdens persconferenties, maar uitgebreider dan dat werd het niet. Tijdens Computex gaven chipfabrikanten Qualcomm en Nvidia echter demonstraties van Windows RT-tablets. Bij Qualcomm konden we zelfs met eigen handen testen of de nieuwste telg in de Windows-familie vloeiend werkt op de ARM-architectuur.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (63)

Wijzig sortering
wacht met smart op een tablet met win 8. Ik werk nu 2 jaar met een ipad als vergader apparaat en het werkt allemaal wel maar zonder de goodreader app zou het niet te doen zijn om office documenten te gebruiken. ieder document type bij zijn eigen app, je zit dus zo met allerlei kopien van hetzelfde document, je hebt alleen een veel te groot en beperkt iphone toetsenbord (jailbreaken dus voor ikeywi) en eigenlijk zijn alleen pdf beatanden het beste te gebruiken. Bestandbeheer moet je niet willen doen op een ipad, dus dat gaat met webdav op onze server. Geen probleem, maar het valt me zo langzamerhand op dat je eigenlijk voortdurend bezig bent alle beperkingen op de ipad te omzeilen! ( en met win 8 heb je niet dat bizarre Itunes meer natuurlijk maar daar had ik al geen last meer van na de jailbreak)

Ik heb win 8 op mijn laptop gezet en ben er wel van gecharmeerd, nog een beetje prutsen om het naar mijn zin te krijgen. Ik heb nu op mijn Ipad spalshtop win 8 draaien (spalshtop win 7 gaat natuurlijk ook) en het werkt prima. Ik kan dus eindelijk gewoon met mijn bestanden omgaan en het organiseren zoals ik dat wil. Ik vind de metro interface prima te doen, zeker voor zakelijk gebruik denk ik.

sorry dat ik lijk op een ipad basher, het is een fantastisch apparaat maar voor zakelijk gebruik ga ik zeker een win8 tablet aanschaffen,

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 6 juni 2012 20:13]

En gelijk heb je. Heb het al gedaan door een Acer W500 dagelijks zakelijk te gebruiken tot de echte Windows 8 tablets te koop zijn. Een iPad en Tab 10.1 werkt alleen op de zenuwen door de geforceerde beperktheid. En zelfs de Acer W500 met x86 processor (AMD C50) gaat een dag op de accu met mijn zakelijk gebruik.
En dan gaan die nieuwe Windows 8 tablets nog langer mee op accu :)
Windows 8 ziet er geweldig uit op een tablet maar op een laptop werkt het voor geen meter :(
Ik ben er super tevreden over, ik begin mij al te ergeren aan Windows 7 omdat ik daar bepaalde functies niet heb die ik wel in Windows 8 heb. Als je vindt dat Windows 8 voor geen meter werkt heb je

a) nog de release preview niet, developer preview is helemaal zo soepel niet
b) weet je nog heel weinig af hoe de metro interface nu juist werkt

in dien het niet a is, is het dus b. Dit is volledig jouw schuld niet, Windows 8 werkt nu eenmaal anders en een leuke uitleg hoe nu alles werkt wordt ook niet gedaan, dus is het voor veel functionaliteit googlen. Dat het op het eerste zicht niet intuitief werkt, en dus enkele nieuwe dingen moeten aangeleerd worden, is het enige negatieve aan windows 8.

tip: het "tweakermenu" bevindt zich linksbeneden van je scherm onder de rechtermuisknop ;)

edit lordfragger: ik zou de interface zeker geen mislukking noemen om die reden, nu ik alles beheers (denk ik) vind ik hem lekkerder werken dan win7.

Watercooler wat ben jij een pretbederver zeg... Leuk dat jij 100den apps wil kunnen starten zonder te scrollen, voor mij werkt het in ieder geval prima

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 6 juni 2012 18:27]

Ik heb alle versies tot nu toe geprobeerd, en ben alles behalve tevreden. Ik heb twee monitoren en geloof me, Windows 8 is helemaal niet geschikt voor desktopsystemen en productiviteit.

Pin een Metro app op de 2de monitor, en wanneer je vervolgens de Starscreen opent op je eerste monitor, verplaatst je gepinde Metro app opeens naar je main-monitor? Lijkt me niet echt handig en is bloed irritant.

Sowieso zijn alle Metro elementen gericht op touch en heeft de muis en toetsenbord een kleine bijrol. Klik je bijvoorbeeld ergens met je rechtermuisknop, opent er geen voor de muis handig contextmenu, maar krijg je onderin je scherm een balk met wat opties. Je moet daarvoor dus helemaal naar beneden scrollen.

Metro negeren lijkt vooralsnog de beste optie, maar helaas gaat dit niet in Windows 8. Ik heb alle Metro apps verwijderd, ze voegen immers niets toe en kunnen in geen enkel geval op tegen een normale desktop app. Ik heb mijn Startscreen gevuld met normale desktop apps. Opzich goed te doen zou je denken en er is ook aan te wennen..

Helaas is de werkelijkheid dat er genoeg kleine irritaties blijven waardoor het werken met Windows 8 een net-niet verhaal blijft. Klik je op de volume knop in de taskbar, prima..net als in Windows 7 een voor de muis gemaakt menu. Druk je op de WIFI icon ernaast, schuift er opeens een enorme balk in je scherm waar de opties bovenaan je scherm komen te staan. Totaal niet handig en niet goed uitgedacht. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden, bijvoorbeeld het zoeken. In Windows 7 druk je op de Windows knop, en tik je in wat je wil. In Windows 8 moet je eerst een categorie aanklikken.

Naja, genoeg voor 1 reactie, maar net doen of Metro helemaal niet irritant is vind ik erg kortzichtig :)
Ik heb alle versies tot nu toe geprobeerd, en ben alles behalve tevreden.

Zegt genoeg lijkt mij want later zeg je.

In Windows 7 druk je op de Windows knop, en tik je in wat je wil. In Windows 8 moet je eerst een categorie aanklikken.

Blijkbaar weet je niet dat zodra je op de windows knop drukt je gelijk kan beginnen met typen, wat praat je nou over categorie aanklikken.

let op !

- Druk op windows logo met muis of op toetsenbord (doe wat jij makkelijker vindt)
- Begin met typen zodra metro-start scherm komt.

Goh dat is moeilijk ! Blijkbaar hebben ze wel goed nagedacht. De poweruser kan er niets mee, ik ben zelf ook poweruser en het werkt hardstikke prima. na een uurtje vind je alles en veel dingen zelfs sneller. oh ik kan nu zelfs 3 schermen op 1 beeld naast elkaar snappen dat heb ik nou altijd gewild. HANDIG !!!!!!

Ik zeg gewoon blijven "proberen"

1 vraag: had jij al een negatief beeld van windows 8 voordat je begon, volgens mij hoef ik het niet te vragen want ik weet het antwoord al.
Ik begrijp niet dat jij per se wil dat ik het een fijne ervaring vind? Sorry, ik heb duidelijk uitgelegd waarom ik dat niet vind, en ik denk dat ik redelijk goede argumenten hebt. Om mij vervolgens allerlei verwijten te maken en meningen op te dringen vind ik ronduit triest en onnodig.

Ik weet heel goed waar ik over praat, ik heb de CP 2 maanden als main-os gebruikt, en de RC was naar mijn idee niet heel veel anders, dezelfde irritaties die ik had in de CP waren nog aanwezig namelijk. Sterker nog, ik heb iedere alpha/beta versie vanaf Windows Longhorn uitbundig getest, gebruikt etc, maar dat terzijde.

Je kunt inderdaad beginnen met zoeken in de Startscreen door te typen, maar dan pakt die enkel de programma's. Het is niet meer zo dat je een alles in 1 zoekoptie hebt, je moet eerst een categorie specificeren, vidn het persoonlijk erg irritant en erg onlogisch ingedeeld voor een toetsenbord/muiscombinatie. Ook vind ik dat sommige opties zijn verborge De normale Control Panel zocht ik in het startscreen, maar deze werd vervolgens niet gevonden? Na wat zoeken heb ik dus een shortcut op mijn desktop gemaakt en deze getiled op de startscreen. Uiteindelijk opgelost, maar erg onhandig en omslachtig.

Ik heb helemaal geen negatief beeld van Windows 8, ik keek er juist erg naar uit. De multi-monitor support is voor mij echter de grootste bottleneck, want die is en blijft gewoon belabberd. Het enige nut van Metro op een desktop is dat je Metro apps kunt snappen aan de zijkant. In de DP en CP kon dit enkel op je main monitor en werkte Metro niet met dual-screens. Dat was serieus heel slecht. In de RP is dit al een stuk beter, maar het werkt dusdanig buggy dat het op dit moment onbruikbaar is (het voorbeeld in mijn hoofdpost)..

Ik ga de RTM zeker weer een kans geven, maar als de irritaties die ik heb nog steeds aanwezig zijn, zal ik er geen tijd meer aan besteden.

Ik ben niet per se anti Metro, op tablets en telefoons is het zelfs ideaal. Op de desktop wil ik er niks mee te maken hebben. Het startscherm kan ik mee leven, maar wil gewoon een consistente UI met een logische indeling. Tot nu toe vind ik dat Windows 8 dat niet is.
Touché. Jammer dat velen tegenwoordig zo snel een mening klaar hebben.
Als een gebruiker niet gewoon aan de slag kan met een nieuwe interface is die interface een mislukking, zo simpel is het.

Als je voor het minste al een handleiding nodig hebt (zelfs als tweaker is dat dikwijls nodig) is er niets intuïtief aan.

Voor powerusers is het al helemaal een ramp. Ik hoop maar dat in de enterprise editie de desktop modus op een normale manier gebruikt kan worden. Anders gaat het heel lang duren voor er overgestapt wordt. Al je personeel omscholen om met een os te leren werken kost een bom geld.
Want iedereen kan meteen met de interface van Windows 7 aan de slag? Dan moet je het goed testen en 100 mensen die nooit van hun leven een computer gebruikt hebben eerst W7 en dan W8 laten testen. Nog een groep van 100 mensen het vice versa laten doen. Dan kijken wie W7 het fijnste vind en wie W8 en dan de conclusie trekken welke interface beter is.

Als ik als W7 gebruiker ineens een mac ga gebruiken, dan vind ik het ook niets, omdat ik moet wennen. Ik vond in eerste instantie de icoontjes i.p.v. balken in de startbalk (W7 vs WXP) echt helemaal niets. Nu zou ik niet anders willen.

Dus nee, zo simpel is het niet.

EDIT: Ik vind zelf W7 ook nog erg fijn en ben van plan er zo lang mogelijk bij te blijven.

[Reactie gewijzigd door Mythx op 7 juni 2012 02:27]

Ah oftewel iedereen MOET die metrointerface maar geweldig vinden? Wat een onzin is dat zeg!

Ik vindt het :
a) lelijk
b) ontzettend lomp (en nee dat is niet hetzelfde als lelijk)

Ik wil gewoon 100den apps vanaf 1 burreaublad (zonder te scrollen) kunnen starten, en dat kan niet met de Metro interface tenzij je een quad-HD resolutie gebruikt :)
Ah oftewel iedereen MOET die metrointerface maar geweldig vinden? Wat een onzin is dat zeg!

Ik vindt het :
a) lelijk
b) ontzettend lomp (en nee dat is niet hetzelfde als lelijk)

Ik wil gewoon 100den apps vanaf 1 burreaublad (zonder te scrollen) kunnen starten, en dat kan niet met de Metro interface tenzij je een quad-HD resolutie gebruikt :)
Ieder zijn ding. Maar is het niet gewoon mogelijk om links en programma's te blijven plaatsen op die homescreen en dat die dan gewoon naar rechts doorscrollt? Zeer intuïtief met en touchscreen.

Wat er wel handig uitziet is dat je op je Metro desktop live informatie krijgt in de verschillende tiles/widgets. Dat betekent volgens mij dat je een hoop zaken niet meer hoeft te openen.

Daarnaast zitten er in Windows 7 nog designkeuzes die terug gaan tot Windows 3.11. En de muisklikken voelen ook steeds oubolliger. Het is dus echt wel tijd om Windows eens op te frissen...
Tip: zet de tegel met 'switch to desktop' in je metro interface, en klik er telkens op na het opstarten.

:)
Daar heeft men dus geen zin in, maar iemand had wel een manier gevonden om constant met je desktop op windows 8 te starten. Weet niet meer waar ik het las, maar het is gewoon mogelijk. Het zou ook gewoon fijn zijn als zij je lieten kiezen om te launchen met desktop of metro interface... Microsoft kennende zal dat waarschijnlijk niet zo gauw gebeuren, anders helemaal niet.
launchen op je desktop is helemaal overbodig.. Wat doe je als je je computer opstart? Een programma starten ! Is het nu je mail programma, je browser, Word, Explorer.. Maakt niet uit, je klikt op de metro tile en het programma gaat open in desktopmodus.

Wat maakt het dan uit dat je in desktopmodus opstart en dan hetzelfde programma moet gaan aanklikken op je bureaublad? 8)7

@watercooler: ik stel voor dat je zelf eens test, en 50x meer iconen zet op je bureaublad dan op je metro... Rechtermuisknop in de metro en "alle programmas" en je kunt gewoon blijven scrollen door je icoontjes..

Daarnaast, het gaat er niet over dat je meer of minder icoontjes kunt plaatsen, je moet toch beginnen met 1 programma? En als dat een normaal programma is start dat op in desktopmodus, en dan kun je, net zoals in windows 7, je amuzeren met je vol bureaublad.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 6 juni 2012 18:24]

Het verschil in werk snelheid is ENORM groot, tussen de traditionele desktop en de metro interface, als je wilt gaan multitasken. Nu heb ik 50 icoontjes en 20 tabs aan de rechterkant van mijn monitor (2560x1600). Ik hoef op mijn desktop geen metro interface te zien, ik wil die boel gewoon automatisch skippen.

En zo denken er miljoenen gebruikers over. 1 enkele extra klik, door die metro boel, is gelijk een enorme daling in totale productiviteit op wereld niveau. Er zijn 600 miljoen stuks van Windows 7 verkocht.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 6 juni 2012 20:02]

En zo denken er miljoenen gebruikers over. 1 enkele extra klik, door die metro boel, is gelijk een enorme daling in totale productiviteit op wereld niveau. Er zijn 600 miljoen stuks van Windows 7 verkocht.
:z Dat wordt natuurlijk weer tenietgedaan door de zeer verbeterde boottijden van Windows 8. Bovendien kan je vanuit Metro ook direct die applicatie opstarten en dan ga je vanzelf naar de desktop.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 7 juni 2012 00:01]

sorry, maar 1 keer booten staat in geen verhouding tot de productiviteit van een hele dag.
sorry maar 1x op de applicatie klikken die je wilt starten zal ook niet echt een verslechtering van je productiviteit betekenen.... of starten jouw applicaties zich vanzelf?
En zo denken er miljoenen gebruikers over. 1 enkele extra klik, door die metro boel, is gelijk een enorme daling in totale productiviteit op wereld niveau. Er zijn 600 miljoen stuks van Windows 7 verkocht.
Dit soort posts zijn zo vermoeiend. Die miljoenen gebruikers hebben nog nooit serieus W8 gebruikt (dus niet in een VM even bevestiging zoeken voor je negatieve vooroordelen) De meeste mensen die dat wel hebben, zijn namelijk van mening dat er met de productiviteit niets mis is in W8.

Bovendien denken veel mensen (jij incluis) dat Metro op elke schermdiameter evenveel informatie laat zien. Zoals je hier echter kunt lezen, zal je op een 10.1" of 11.6" 2560x1600 scherm een scherper plaatje zien (high dpi, of "retina" om in marketingtermen te praten) En op een 27" scherm zal je meer tiles zien.

Maar als jij je desktop vol wil zetten met een bende aan icoontjes, kan dat ook in W8 en met die eenmalige klik op je desktop tile, of beter, win+D zal je echt niet zoveel tijd verliezen.

Als je overigens echt productief wil zijn, ook in W7 zou ik je toch willen adviseren om je programma's te starten via "search" (dus druk op de Winkey en typ wat je wil starten gevolgd door een enter. Dat is ook de manier waarop je het in W8 zou moeten doen.
Misschien omdat er op desktopmodus 50x meer iconen passen dan de metrointerface.

Beetje onzin om te doen alsof iedereen met de metrointerface wil werken want dat is duidelijk NIET altijd het geval.

edit:
Maar waarom moet ik dan beginnen in een interface waar ik NIKS te zoeken heb?
En nee 'alle programmas' lost dat niet op, ik heb bijv alle webdevelopment tools in 1 deel van mijn bureau blad, spellen weer op een andere plek, downloadprogramma's weer ergens anders, daarom wil ik ook gewoon een normale desktop met een grid aan icoontjes want ik wil daar niet van afwijken hoe goed jij metro ook vindt, hoef ik dat toch niet meteen ook te vinden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 juni 2012 19:10]

Ga jij eens gauw een tech demo van de metro interface kijken. Alles wat je in je post noemt is mogelijk in metro.

Wat is dat toch met gebruikers en hun desktop.. zijn ze bang in 1x alles kwijt te zijn? Dat ze niet meer met hun computer overweg kunnen?

Nu in de tijd van de smartphones moet ik zeggen dat ik mn desktop op me pc ook steeds minder gebruikt. Alles gaat via start en zoeken, wat uiteindelijk ook nog sneller als je iets ZOEKT (dus bestanden, niet programma's, want die staan alsnog in je startmen / dekstop).

Voor de standaard dingen staat gewoon een icoontje op de desktop, hiervoor hoef je niet te zoeken.

Wat metro doet is combineert dit, en voegt er nog een extra dimensie aan toe. Je ziet wat apps doen, zonder ze eerst hiervoor te hoeven openen.

Je kunt ze ordenen in elke manier dat je zelf wilt. Dus eigenlijk is het hetzelfde als de oude desktop. Mooie is, nu is het ook nog interactief :).

En, mocht je dit nou allemaal niks vinden.. wees gerust.. de standaard desktop is er ook.. als je nog ouderwets wilt werken.
Laat me raden jij gebruikt nog XP :)
Daar gaat het niet om, een wat meer power user zal rap telkens naar de Desktop vliegen omdat zijn applicaties niet zal werken in de restricties die MS oplegt aan metro apps. Besef dat Metro apps zeer beperkte rechten opgelegd krijgen en eigenlijk bedoeld zijn om als mobiel/tablet te gebruiken.
Je zal immers een afgeslankte versie van Office in metro zien, maar ik vrees dat je Eclipse niet rap in een metro interface zal zien.

Neem daarbij dat de multitasking tussen metro apps en desktop apps niet goed is. De Desktop applicaties kan je switchen door de klassieke startbalk of ALT+TAB. Bij de metro apps moet je met je muis doen alsof je de linker rand van je scherm zit aan te raken. Ik vind dit irritant en verre van een goede implementatie. Je zal dus rap zitten werken met Desktop applicaties en metro apps door elkaar en het switchen ertussen loopt naar mijn mening niet goed en is verwarrend.

Verder zijn metro apps veel te eenvoudig (heb ik niets op tegen), maar missen veel power opties omdat ze eenvoudig moeten ogen. Ook hier laten ze de power users vallen waardoor je snel terug zal grijpen naar een desktop applicatie.
Denk wel dat het volledige concept kan slagen, maar Win8 gaat gewoon een nieuwe Vista worden. Mensen die gewoon de kat uit de boom kijken en liever wachten tot het volwassen wordt in Windows 9.

Daarbij ik kan die f*cking shut down knop niet simpel vinden in Windows 8. Ondertussen wel gevonden, maar er zijn al diverse blogs en YouTube filmpjes die zich al meteen ergeren aan de nieuwe (onlogisch) manier.
Je kan tussen metro apps ook met win+tab switchen.

Shutdown kan op een hoop manieren, oa via het lockscreen. Tussen nu en release kan daar nog aan gesleuteld worden.

Echte die-hards gebruiken natuurlijk powershell voor shutdown & reboot...
Je kan tussen metro apps ook met win+tab switchen.

Shutdown kan op een hoop manieren, oa via het lockscreen. Tussen nu en release kan daar nog aan gesleuteld worden.

Echte die-hards gebruiken natuurlijk powershell voor shutdown & reboot...
Bovendien switcht ALT+TAB niet slechts tussen metro apps, maar alle programma's, desktop of metro. Met multitouch trackpads kun je overigens ook swipes doen vanaf de randen van het scherm.

En shutdown kan al sinds Windows 95 gewoon met de uitknop op een "nette" manier. Waarom sommige mensen dat via menu's doen is mij een raadsel, sommigen zetten zelfs hun laptop in standby voor ze hun scherm dichtdoen....
of gewoon ene OPTIE om het uit te schakelen voor desktop users, metro lijkt mij heel fijn op een tablet, of misschien een laptop met touchscreen, maar voor normaal desktop gebruik hoef ik het niet te hebben, prima dat MS windows 8 op elk ding wilt hebben, maar een optie zou toch fijn zijn
Ziet er toch allemaal erg goed uit. Maar kan ik op een Windows RT Tablet ook een programma downloaden en installeren via de browser? Zoals Foxit Reader of FileZilla? Of kun je alleen maar uit de Marketplace downloaden?
Alleen uit de Windows Store. Wil je Filezilla of andere win32-applicaties draaien zal je een x86 tablet met Windows 8 moeten kopen, die ook komen.
Echt heel tof dat het allemaal goed werkt op ARM chips, dat gaat de concurrentie en innovatie zeker ten goede komen omdat fabrikanten nu veel eenvoudige Windows tablets kunnen maken in plaats van dat ze vast zitten aan Intel architectuur!

Offtopic: Weet iemand hoe dat liedje aan 't begin van het filmpje heet? De valkparkieten hier vinden het helemaal geweldig! :D
Whistle - Flo Rida ;)
In Spotify heet het nummer gewoon Whistle
Mijn dank is groot kaygoffin en BORA2500ETX!
There you go. :)
Flo Rida - Whistle
Het verbaast me (=positief) dat de Windows RT met snapdragon S4 en Tegra 3 vloeiender is dan een Intel Atom (ik weet dat de ARM chips op de RT versie van windows zijn en de Intel Atom's op een normale windows 8, maar nog steeds is dat indrukwekkend).

En als je ook nog bedenkt dat ARM over het algemeen zuiniger zijn dan x86 chips, betekent dat je een vloeiender interface hebt met een langere accu duur.
Komt vooral door de wat snellere GPU die in die S4 en Tegra3 zitten, qua cpu zit het vrijwel gelijk met Oak Trail. En al die SoC's zitten in dezelfde (5W) verbruikscategorie. Er zit echt nu qua rauwe performance weinig meer tussen x86 en ARM, het is eigenlijk nu puur een software kwestie. Android is veel meer voor ARM geoptimaliseerd, en Windows (waarschijnlijk) beter voor x86, maar dat verschil is over een jaar of twee ook wel gladgestreken. Over een paar jaar is het bij tablets compleet irrelevant geworden welke instructieset er nou onderhuids draait, ARM, x86 (of MIPS), er zit toch een abstractielaag tussen (Dalvik dan wel Windows Runtime).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 juni 2012 00:10]

Een wat oudere x86 touch-laptop / convertable van me had een single core ulv rond de 1.1 ghz. Ik denk dat de nieuwere cortex a15's daar mhz-voor-mhz zich mee kunnen meten. Maar de gpu in die laptop was een intel hd3000. Eigenlijk een powervr ding wat ook in ipads en zo zit. De developerpreview liep als een zonnetje. Geen hikje waar dan ook.

Je moet dus wel iets van een redelijke gpu hebben voor metro. En met redelijk bedoel ik dan dus een Intel hd2500 of groter, geen Intel i915 of oudere rommel wat gebruikt werd met de eerste generaties Atoms.
Ik denk dat de nieuwere cortex a15's daar mhz-voor-mhz zich mee kunnen meten.
Dat is wel heel optimistisch gedacht denk ik, Qualcomm's Krait architectuur zit klok-voor-klok nog onder Bobcat/Atom (voor complexere threaded/branched code), en de Cortex A15 is ws niet (veel) sneller dan Krait. Sandy Bridge is klok-voor-klok nog eens in de orde van 3x sneller (dat mag ook wel, het is een veel duurdere en complexe chip).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 juni 2012 11:24]

Maar dan nog hebben we alleen windows gezien, en daar heb je verder niks aan als de gropte jongens hun softweware niet voor arm gaan compileren en dan pas zie je exht wat een arm processor waard is. In principe moet je alles met een touchscreen kunnen, ik heb op mijn ipad ook een videoeditor die meer kan dan de windwos moviemaker maar ook daar zie je dat op specs bezuinigd is en hoewel bij arm veel geoptimaliseert is merk je dat als t echt om processor power gaat dat t nog een stuk beter kan.
Mij lijkt windows 8 wel fijn. Als je een mooie ultrabook met touchscreen hebt, kan het nog best goed werken lijkt me.
Ziet er allemaal heel mooi uit. Maar ik ben er nog niet uit welke het gaat worden, de ARM of de x86. Waar ik bang voor ben is dat die x86 versies ventilatoren oid gaan krijgen en veel warmer worden. Als ze dat goed onder de knie hebben zou ik niet weten waarom ik niet voor een x86 zou gaan (is waarschijnlijk wel iets duurder....). Iemand een idee hoe het zit met de warmte productie en batterijduur verschil tussen beide....of in ieder geval een "vermoeden"?
Niets veel. Als je af kan gaan van de Medfield Atoms (de single core smartphone versie van de dual core Oak Trail voor tablets), die zijn even zuinig als de concurrerende ARM SoC's als de S4. Er is geen speciale reden waarom een ARM chip altijd zuiniger zou moeten zijn dan een chip die x86 instructies verstaat, dat hangt puur af van hoe goed de designers en fabrikanten zijn, en Qualcomm en Intel liggen niet mijlenver van elkaar af qua chipdesign skills. En dan heb je eind 2012/begin 2013 ook nog AMD met Hondo, nVidia met Tegra4, Samsung met de Exynos 5-serie en TI met OMAP5. Genoeg spelers, en ik verwacht niet dat ze heel erg ver van elkaar af zitten. Het wordt een compleet slagveld.

Er komen wel Windows tablets met ventilatoren, maar dat worden high-end dingen met Ivy Bridge/Trinity APU's, die qua performance echt in een compleet andere categorie vallen (laptop/desktop replacements).

Intel hanteert hoogstwaarschijnlijk wel hogere prijzen voor hun Atom SoC's, dus x86 tablets worden vrijwel zeker duurder. Ze weten dat mensen nou eenmaal extra betalen voor x86 compatibility. Komt nog bij dat x86 W8 tablets er al dit jaar gaan zijn, terwijl de ARM versie Windows RT pas in 2013 gaan komen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 juni 2012 00:28]

0Anoniem: 456254
6 juni 2012 17:34
Voor de tablet markt zou het goed zijn als de grote reus eindelijk gaat meedoen. Ik moet het nog wel zien. Er zijn inmiddels al veel tablets, en volgens mij is Android ook op de tabletmarkt marktleider..... Microsoft doet er wel lang over... ik snap dat toch echt niet van ze.

Blijkbaar is die ARM beter dan Intel Atom meuk, en dat kan ik me ook wel voorstellen, ik heb mijn Atom ervaringen achter de rug. 1 keer maar nooit meer. Atom is trage rommel, thats a fact. Om nog maar over de warmteontwikkeling te zwijgen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 456254 op 6 juni 2012 17:35]

Android is op de tablet markt nou juist géén marktleider.
ARM en Atom zit nu met de S4 en Clover Trail generaties vrijwel precies op hetzelfde niveau op het moment, qua performance en qua verbruik.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 juni 2012 00:00]

"Het draait heel soepel". De spiegeltjes en kraaltjes voor de hedendaagse mobile devices. Kom nou toch, met de GPU's van tegenwoordig en de voorgrond-/UI-thead op realtime priority beweegt elke GUI op elk actueel OS "soepel".

Dat dingen als multitasking op WinRT gewoon sneu geimplementeerd is, bluetooth een grap is, het platform erg gesloten is, etc. is misschien voor de gemiddelde consument niet meteen duidelijk, uiteindelijk beperkt het hem wél.
Als je ziet hoe goed de ipad tegenwoordig verkoopt maakt het voor de gemiddelde consument helemaal niks uit dat het OS gesloten is. Sterker nog, de meeste klanten bij mij in de winkel vinden het alleen maar fijn dat ze alles vanaf 1 plek kunnen beheren. Daarnaast zorgt het ook voor dat bijna alle apps in de market 100% werken. Iets waar android nog veel van kan leren.

Microsoft heeft hier goed naar Apple gekeken en in mijn ogen is Windows 8 erg goed gelukt. Op mijn htpc draait CP super stabiel en snel en als de filmpjes mag geloven heeft de ARM versie zeker een kans om in een korte tijd een groot marktaandeel van Apple af te snoepen (mits de marketing goed wordt uitgevoerd)
Als je ziet hoe goed de ipad tegenwoordig verkoopt maakt het voor de gemiddelde consument helemaal niks uit dat het OS gesloten is. Sterker nog, de meeste klanten bij mij in de winkel vinden het alleen maar fijn dat ze alles vanaf 1 plek kunnen beheren. Daarnaast zorgt het ook voor dat bijna alle apps in de market 100% werken. Iets waar android nog veel van kan leren.
De nieuwe Play Store van Android is al wat strenger: je krijgt op je apparaat alleen die apps aangeboden die compatible zijn met het device.

Maar goed, ben het wel eens met je inschatting van Windows 8. Ben er ook erg benieuwd naar, vooral de combinatie van Ultrabook+Tablet die Asus onlangs presenteerde. Volledige Windows 8 (dus ook alle programma's te draaien), mooie slanke tablets met redelijk grote schermen, snelle hardware... Ik kijk er nu al naar uit.
Omdat de consument niet beter weet. Totdat je hem erop gaat wijzen wat bijv. Android welk kan en iOS niet. Klopt, MS heeft heel goed naar iOS gekeken, en heeft m.i. precies de verkeerde punten overgenomen.

Komt nog bij dat ze zich met WinRT op de low-end devices richten. Daar zit de markt. Kan zijn, maar de mid-end van nu (dual core, 1GiB) is de low-end van morgen. Zit je OS dat zich richt op single core met 0,5GiB. Kijk maar naar de huidige Lumia's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee