Door Mark van der Kruit en Redactie Tweakers

AI-sprongen, auto-ongelukken en TikTok-onderzoeken - Tweakers Podcast #352

19-12-2024 • 06:00

5

Deze week praten Wout Funnekotter, Arnoud Wokke, Tijs Hofmans en Yannick Spinner over de games van de Game Awards, de invloed van TikTok op verkiezingen, de meldplicht voor ongelukken met zelfrijdende auto's en de verhouding van AI-systemen tussen OpenAI en Google.

0:00 Intro
0:21 Opening
0:50 .post
18:36 Trailers op de Game Awards
27:30 Maakt TikTok democratie stuk?
40:39 Zelfrijdende auto's en ongelukken
50:50 Google gaat OpenAI voorbij?
1:05:09 Sneakpeek

Reacties (5)

5
5
0
0
0
5
Wijzig sortering
Over LiDAR: 47:46. Lees dit over twee jaar terug.

LiDAR gaat niet op grote schaal gebruikt worden voor autonoom rijden. De techniek is niet zo schaalbaar als camera's met AI. Waymo is met Lidar per auto niet alleen veel duurder, maar belangrijker: overal waar men wil rijden, moet volledig in groot detail in kaart worden gebracht. Dat is duur en je moet dit voortdurend bijhouden (terugkomende kosten).

De Cybercab wordt zeer efficiënt (unboxed) geproduceerd en is maar een fractie van de kosten van de Jaguars met LiDAR.

De dienst autonoom vervoer wordt op prijs uitgevochten. LiDAR gaat het daarbij afleggen. Kijk maar eens naar de video's van Tesla’s die met FSD 13.2 rijden (Austin Powers Style Turn). Het heeft lang geduurd, maar ze maken nu wel grote stappen. Zelfs analisten hebben het nu door (eindelijk) en de koers behaalde een “All Time high”.
Ik heb een stofzuiger gehad met Lidar, die bracht de omgeving zelf heel snel in kaart als hij er in rond reed.
Verder kon hij daardoor ook direct in het kortste pad terug rijden naar de doc, ongeacht het aantal kamers en bochten dat ie moest maken, stond jij of de kar in de weg dag ging je er omheen zonder vaart vermindering.

Dit werkte of het nu donker was of licht, of de zon de kamer verblindend inscheen of niet.

Brengen de Waymo auto's niet gewoon continu de omgeving in kaart en update de kaart dan niet automatisch op basis van die informatie voor alle auto's?

Het resultaat is echt indrukwekkend hoe hij anticipeert en in welk detail mensen worden herkent. Ik heb er zelf recent een paar keer in mogen zitten, zowel 's nachts als in de middag. In regen, mist en droog weer.
Mensen op de stoep, achter auto's, welke kant ze op lopen, een koffer mee zeulen of niet. Bij uitstappen een waarschuwing dat er nog een fietser naast de auto staat en dat die fietser bijna gaat vertrekken. (De man was zijn helm aan het opdoen en keek waar hij heen ging of hij al kon rijden).
Voetgangers die door rood oversteken minderd de auto precies genoeg vaart op een rustige manier om er 5 meter achterlangs verder te kunnen rijden waarna hij rustig weer versnelt.
Brommer komt van achter, auto ziet dat ie rechts gaat inhalen, maar vindt de ruimte te krap en dus wijkt uit naar rechts zodat die brommer meer ruimte heeft.
Auto staat met noodverlichting voor een rood stoplicht. We kunnen er niet naast staan zonder over doorgetrokken streep te gaan, maar sorteren wel alvast voor om in te halen.
Bij groen, snelt er een andere automobilist tegen het verkeer in langs ons, zelfs gebaren makend. Auto wilde optrekken maar bleef staan, toen de auto langs was, maakt ie een soepele manoeuvre langs de auto met pech.

Binnen twee minuten voel je je veiliger dan bij welke andere chauffeur. Het publiek op straat weet dat ook en gooit zich dus rustig gewoon de straat op als de Waymo er aan komt; hij ontwijkt je toch wel of staat gewoon even stil.

Kunnen camera's dit ook allemaal bij die weersomstandigheden en zo snel? Ik weet beeldherkenning is inmiddels zeer gedetailleerd, zie bijvoorbeeld de object herkenning van meta.
Hoe zorgen we voor voldoende licht op de sensor in alle situaties, voor alle onderdelen van de omgeving? En als we "IR bauwlampen"/"onzichtbaar licht voor mensen" gaan gebruiken, verstoort dat de omgeving dan niet te veel voor andere soorten (dieren/planten etc.)? En hoe kijk je in het schaduw gebied?

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 december 2024 07:13]

Ik denk dat door de meldplicht er een incentive blijft voor de auto bedrijven om de systemen risico beperkend te ontwerpen en dat we daardoor inherent veiligere auto's krijgen.

Schrappen van zo'n verplichting opent potentieel ook de markt voor systemen die lekker vlug de hoek om vliegen, ook als ze minder zicht hebben. En auto's die vlak achter of voor een voetganger rijden vol gas. Gewoon omdat de inzittende daar een kick van krijgt.
Of systeem die altijd voorrang nemen als ze het hebben, want de schuld licht toch bij de ander.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 december 2024 11:26]

@Thijs Hofman oh, oh... nu 12 days before Christmas... zal volgend jaar een adventskalender worden....?

Wel hele goede marketing truc: zorgen dat je meerdere dagen achter elkaar top of mind bent en de laatste dag de grootste knaller waar iedereen de kerstvakantie mee zoet zal zijn...
Toewerken naar een Apotheose.

En zo de concurrentie buiten focus leggen.
Blijkbaar verloren ze markt aandeel of hebben ze binnenkort een investeringsronde ofzo?

Wat me de laatste tijd opvalt is dat de plaatjes generator in CoPilot in Edge zeer strict is. Recent 20 verzoeken gedaan voor zakelijke plaatjes waarvan 14 zijn afgewezen omdat ze potentieel tegen de richtlijnen in gaan. Als je iets vraagt als 'maak een plaatje die de verschillen tussen it protocol x versus it protocol y uitdrukt' is het al geflagged. Alles wat dingen vergelijkt lijkt zo goed als geblokkeerd.
Bij ChatGPT gratis versie heb ik nu vaak dat hij zegt dat ie iets kan, aan de slag gaat en dan constateerd dat een bepaalde module niet beschikbaar is (die wel in de betaalde versie zit), bijvoorbeeld bladmuziek lezen, muziek opname beschrijven, etc. Ik ben dan heel snel door de gratis credits heen zonder ook maar een nuttig antwoord.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 december 2024 12:12]

Over de hydro elektrische opslag van energie, is het misschien wel eens interessant om te kijken naar de Groningse startup ocean grazer https://oceangrazer.com/utility-scale-energy-storage/. Zij zijn al enige tijd bezig met energie opslag in water, zonder dat je het een berg op moet pompen. In plaats van een berg op, pompen ze een zak op de zeebodem op wanneer stroom over is en laten ze de zak gecontroleerd leeg lopen wanneer stroom nodig is. Ze zitten inmiddels in een demonstratie fase van de technologie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.