Afgelopen jaren ben ik beroepsmatig regelmatig in dit soort fabrieken geweest. Wat ze daar doen om ESD tegen te gaan is echt enorm veel en gaat ook best ver. Zoals @
TERW_DAN ook benoemt hebben ze een ESD vloer. Ofwel, een vloer die electrisch geleidend is zodat je geen lading kunt opbouwen. De stoelen zijn elektrisch geleidend (ESD stoelen), de werknemers hun schoenen zijn ESD schoenen (dus elektrisch geleidend) en ook de werkbanken zijn elektrisch geleidend. Hun kleding is electrisch geleidend (koolstof draden door de stof geweven) Dan hebben ze ook nog het polsbandje als backup (of de vloer/stoel/schoenen als backup) en is het verboden om materialen in deze ruimte te hebben die NIET geleidend zijn (zoals een pen of een papiertje). Zelfs die zwarte plastic bakken die je in de video ziet die gebruikt worden om de printplaten te verplaatsen zijn elektrisch geleidend. En papieren werkinstructies zitten in een plastic hoesje dat ook weer elektrisch geleidend is.
Alles, maar dan ook echt alles in zo'n fabrieksruimte is geleidend. Of ingepakt in iets geleidend (zoals een papiertje) waarbij een harde 'geen uitzonderingen' regel geldt. En dit gaat ver. Ondanks dat de airco in Azie op standje diepvries staat en deze letterlijk een tiental liter aan water per seconde uit de lucht haalt voor zo'n grote fabriek wordt in zo'n hal de luchtvochtigheid actief op 50+% gehouden (22 °C 50%, terwijl de kantoren gerust 22 °C 30% zijn), immers geldt de 'geen uitzondering' ook voor de lucht in de ruimte.
Deze ruimtes worden ook goed schoongehouden. De enige reden is dat vuil/stof niet geleidend is, en dus de ruimte moet verlaten omdat er ook voor het stof/vuil geen uitzondering wordt gemaakt...
Bij elektrisch geleidend moet je trouwens denken aan een hoogohmige weerstand. Dus geen <10 Ohm geleiding, maar echt iets in de 50 Kohm - 2 Mohm richting. Dat is laag genoeg zodat ESD lading zich niet kan opbouwen maar kan wegvloeien, en hoog genoeg zodat, mocht je tóch een lading hebben, je er niet *zap* aan kunt ontladen.
De reden dat ze zó ver gaan is heel simpel. ESD sloopt electronica op een heel gemene manier. Het gaat niet gelijk stuk,maar krijgt wel zo'n klap dat het over het algemeen na 9 gebruiksmaanden pas stuk gaat. Hierdoor is ESD schade niet te testen en niet te detecteren tijdens productie. Maar jouw moederbord/mobieltje/wasmachine/pacemaker gaat dan wel binnen 1-2 jaar stuk. Preventie is in dit geval gewoon goedkoper dan onder garantie moeten vervangen.