Door Redactie Tweakers

Toffe tech op Computex 2019 - Van extreme koeling tot enorme 3d-printer

02-06-2019 • 06:00

75 Linkedin

De Computex-beurs in Taiwan werd dit jaar door AMD en Intel aangegrepen om hun nieuwe processorgeneraties te introduceren. Dat ging gepaard met nieuwe moederborden en laptops, en zoals ieder jaar toonden fabrikanten van behuizingen hun nieuwste modellen. Daarover heb je de afgelopen week alles kunnen lezen in onze previews, maar de techbeurs heeft meer te bieden.

Tijdens onze wandelingen door de hallen komen we veel interessante of opvallende hardware tegen. In deze video nemen Willem en Julian je mee langs een aantal hoogtepunten. Zo zagen we een gigantische 3d-printer en ontdekten we weer een product met rgb-leds op een plek waar we die nog niet eerder hebben gezien.

Reacties (75)

Wijzig sortering
Coolermaster en 3M vloeistof

Het betreft een laag kookpunt, niet geleidende vloeistof, vandaar ook de term vacuümkamer in de Tweakers.net video. Dat is ook de reden dat je "kook" bubbels bij de CPU ziet terwijl deze maar ca 29 graden is.

En er is behoorlijk wat winst te halen. zowel in kosten voor een data center als met een Thuis PC; een CPU temp van 29 graden met 100% load. Dit lijkt mij een goede reden @Distrax1988

Data centers are critical to every facet of our lives — from business to communications and entertainment. But large data centers consume enormous amounts of electricity, much of it for cooling. Immersion cooling using Novec fluids allows for simple thermal design and has the potential to lower data center electricity costs related to cooling by up to 97%.

Lees meer op: https://www.3m.com/3M/en_...tions/thermal-management/
Video met uitleg en een CPU op 29 graden bij 100% load: https://www.techspot.com/...-pc-submerged-liquid.html

Dit is toch echt heel iets anders dan "pc-componenten in een bak water te pleuren" @KrusT of onderdompelen in mineral oil.

Door het lage kookpunt verdampt de 3M vloeistof en de verdampings-warmte die nodig is voor deze fase overgang is heel veel hoger dan het warmte transport in een traditionele waterkoeling of olie koeling
Voor water is het: 500x maal https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte voor de 3M vloeistof nog niet gevonden maar volgens de Regel van Trouton zou dit vermoedelijk vergelijkbaar zijn.
zie ook bericht van @AfroBob

specs van de vloeistof
kookpunt 50 / 56 / 95 / ....
1100 J nodig om 1 kilo 1 graad te verwarmen
105.000 J nodig om 1 kilo te verdampen
dit alles afhankelijk van subtype van de vloeistof zie de pdf met specs.

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 2 juni 2019 20:16]

Bij die demo in de video gaat het om een standaard moederbord. Wat daarbij onhandig is, is dat de aansluitingen van de PC deels ook in de vloeistof hangen. Misschien is het niet per se nodig (want deze vloeistof is vrij inert), maar het lijkt me wel zo netjes om je aansluitkabels droog te houden. Door capillaire werking zou de vloeistof de hele kabel kunnen door trekken, en er aan de andere kant uit lekken.
Misschien is dit wel het begin van een ontwikkeling, maar ik stel me voor dat moederborden, videokaarten en voedingen speciaal kunnen worden gemaakt om in een compacte container met enkele vloeistofdichte connectoren te worden gemonteerd. Op die connectoren zou je dan, via een interfacebox met de gangbare aansluitingen voor video, audio, netwerk, netspanning enzovoort, de randapparatuur aansluiten.

Overigens vraag ik me af hoe goed je, met een vloeistof die kookt bij 29 graden Celsius, een PC kunt koelen op een warme dag zoals vandaag...

[Reactie gewijzigd door Brousant op 2 juni 2019 11:08]

Mochten er builders zijn die ook zoiets willen uitproberen op Youtube staan diverse filmpjes van Linus uit 2012- 2014 mbt dit onderwerp https://m.youtube.com/watch?v=2V06LLTNxc4 filmpje is puur een willekeurige copy/paste.
Dit is dus juist "standaard" submerged liquid cooling (met mineral oil) en dus niet echt vergelijkbaar met de 3M koeling, welke een veel lager kookpunt heeft. Een primair verschil is dat standaard de mineraal olie gebruikt wordt om de warmte te vervoeren en elders dan de verlagen (convectiekoeling).
Doordat de bij 3M de vloeistof kookt op 29 graden Celsius koelt deze door te verdampen (adiabatische koeling) en later neer te slaan. Hier moet de restwarmte uiteindelijk ook nog ergens afgevoerd of gedumpt worden, maar doordat de vloeistof al zo snel kookt, zal de hardware welke er in ondergedompeld niet (veel) boven de 29 graden Celsius uit komen.

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 2 juni 2019 11:52]

Ik denk dat de 3M oplossing ook niet werkelijk bedoeld is voor de standaard PC, maar meer voor plekken waar iets grootschalige koeling nodig is. Op dat moment is het nog maar de vraag of je je restwarmte gewoon in de buitenlucht wilt dumpen, want door de warmte aan een ander medium dan de buitenlucht af te geven, zoals bijvoorbeeld een WKO installatie (warmte koude opslag) ben je minder afhankelijk van de directe buitentemperatuur en kan de energie ook gebruikt worden voor het verwarmen van andere gebouwen waardoor er nog meer winst te behalen valt.
Je vergeet dat stabiliteit bij een CPU belangrijk is in een datacenter. Te lage temperaturen kunnen dit beïnvloeden!
Ik dacht in de eerste instantie dat het gewoon water was.Maar idd vloeistof met een lager kookpunt.
Het ziet er best cool uit maar zou het zelf niet willen hebben, alleen al het idee dat er lekkage zou kunnen optreden.Moederbord van amd van 1000 euro vind ik fors aan de prijs maar wel dus gelimiteerde oplage.Ik vind waterkoeling zoals dje in dit filmpje ziet echt iets voor de tweakers en de modders onder ons die echt die processor gaan overklokken geheugen, en het moederbord meer dan 100 of 133 mhz gaat pushen.meer multipliere instellingen.Het ziet er wel mooi uit.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 2 juni 2019 14:16]

Ook water kan een kookpunt hebben lager dan 100 graden Celsius.

Plaats een water in een omgeving met een zeer lage druk tot vacuüm en je zult dat ervaren.

Weetje. De hogedrukpan werkt juist andersom. Door doordat de druk in de pan en daarmee ook in het water hoger is, stijgt juist het kookpunt.
Dit is toch echt heel iets anders dan "pc-componenten in een bak water te pleuren" @KrusT of onderdompelen in mineral oil.
Zo kan je het zien, maar het doet wel hetzelfde als een heatpipe, enkel nu hang je je PC compleet in je heatpipe als het ware.
Ik denk ook niet dat het geheel veel koeler blijft dan als je je componenten de warmte met heatpipes naar hetzelfde koelblok zou sturen (net zoals een laptop bijvoorbeeld), in welk geval je moederboard en kabels droog blijven.
Waarom waterkoeling? Hebben veel fabrikanten last van warmte? Of willen ze meer voltage kwijt in hun product, en hoe zit het met garantie, vloeistof en producten blijft een tricky ding, ook al geleid dit niet.

Scheelt het echt veel waterkoeling tegenover traditionele koeling?

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 2 juni 2019 07:52]

Het grote verschil is hier dat je op veel meer plekken de warmte kunt "oppikken"
Daarnaast is en beetje stroming genereren in een vloeistof veel minder luidruchtig dan lucht.

Ik kan me voorstellen dat je de dichtheid van je componenten een stuk kunt opkrikken, maar aan de andere kant is het niet echt een volume besparend idee. Je moet de warmte sowieso ergens kwijt en dat zal een best oppervlak moeten hebben om het kwijt te kunnen zonder hele luidruchtige fans te gebruiken.
Denk ook niet dat het in serverruimtes heel wenselijk zal zijn, omdat je daar grote problemen krijgt met lekkages en daar is de herrie niet echt een probleem.
Het is door bepaalde video reviewers al bewezen dat waterkoelers helemaal niet zo effectief zijn en werd tevens het bewijs aangevoerd dat de hele grote 360 of 480 mm radiators minder effectief bleken dan een 240 of 280 mm radiator met 2 fans onder en boven geplaatst. Ja het is echt waar en bewezen, wat een reden kan zijn om toch voor waterkoeling te kiezen is omdat je daarmee meerdere apparaten in een keer kan koelen, maar logische conclusie is dan wel weer dat het jawel toch weer minder effectief blijkt
Maar het blijkt dat de beste lucht koelers niet alleen beter en effectiever koelen, maar in de praktijk dit ook veel stiller kunnen dan de waterkoeler systemen.
Alleen onderdompel systemen in speciale niet geleidende vloeistoffen kunnen effectiever koelen.
Deze meestal vrij kostbare systemen kom je heel vaak tegen bij de hele grote crypto miner klanten waaronder bitmain die enorme velden met crypto miners onder dompelen in massieve tanks met deze vloeistoffen. Het moge duidelijk zijn dat een normaal iemand niet in staat is om de daarvoor benodigde afvoer systemen van de warmte ook op zijn dak kan plaatsen tegen een laag kostenplaatje.
Je praat dan over systemen ter grote van een enorm dak van een fabriekshal.
Dus mensen kies gewoon een van de beste lucht koelers en je bent het goedkoopst uit en voorzien van de beste koeling die je betaalbaar kunt krijgen
Luchtkoelers zijn wel meestal moeilijker te installeren dan AIO waterkoelers. En je hebt het probleem dat grote goeie luchtkoelers heel zwaar zijn voor het moederbord, waardoor deze over meerdere jaren kan verbuigen en op deze manier onbruikbaar gemaakt worden. Als gemiddelde gamer wil je gewoon een simpele lichte luchtkoeler hebben als de 212X(EVO), zeker in kleinere kasten waar grote luchtkoelers de airflow blokkeren.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 4 juni 2019 20:15]

Water koeling kan ook nooit effectiever zijn als lucht koeling gezien bijde niet koelen maar enkel het transport zijn.

De koel capaciteit hangt af van het koel vermogen van de radiator. En even allerlei kleinig heden daar gelaten zijn er maar 3 elementen belangrijk. oppervlak, matteriaal en luchtstroom langs het oppervlak.

Hoe je die warmte dan daar krijgt, pelt, water, heatpipe, direct, maakt niet zo heel veel uit zodra het koelblok verzadigd is. Zelfs een pelt kan zijn werk niet doen als hij de watmte niet kwijt kan

Het grote voordeel waarom tweaker water kiezen is dat je een groter koelblok kon plaatsen op een plek waar ruimte is en ook betere airflow waardoor, 1 je meer koel oppervlak hebt en 2 betere luchtflow op het koelblok. 3 doordat je koeling niet verzadigd raakt profiteer je van sneller heat extractie op de warmte bron

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 5 juni 2019 08:08]

Helemaal correct ik zie dat u kennis heeft van zaken :)
Ik gebruikte zelf ook een hele goede waterkoeling voor zowel cpu als de gpu's maar ook ik merkte dat het toch een beetje tegenviel.
Toen ik overstapte op een hele goede luchtkoeler voor de cpu en een 3de partij lucht koeler voor mijn gpu's zag ik cijfertjes die ik niet voor mogelijk hield. Mijn cpu komt idle of 29 graden en vollast op maximaal 55 graden. Dat is dus letterlijk 4 graden minder dan met de temperatuur die ik had met de waterkoeling.
De gpu's zijn op den duur als ik lang spellen ( 4 uur of meer ) speel nu iets warmer dan met de water koeling. Vooral de bovenste kaart welke minder lucht krijgt ( ja ja het nadeel van die dikke 2,5 slots koelers).
Uiteraard is het ook allemaal logisch te verklaren zoals u al aangeeft.
Ik moet natuurlijk ook bekennen dat als je een kleine kast hebt waar alles dicht op elkaar zit.
Zou ik toch wel heel goed kijken of waterkoeling mogelijk beter zou zijn, zeker als je langer een dikke belasting hebt op deze onderdelen. Zoals bij een vriend van mij waar de gpu regelmatig rond de 90 graden aangeeft, waardoor de er net boven zittende cpu fijn wat extra hitte krijgt te verwerken.
Toch vind hij het goed dat zijn cpu regelmatig de klok verlaagd om onder de schadelijke temperaturen te komen. Dat is voor mij echt ondenkbaar, ik zou er gek van worden :D
Ten tijden van mijn water koeling had ik custom made bond koeler met 25 meter koper buis en 2x blackice radiator. Allemaal voorzien van automatische termische regeling. Resultaat was 43 graden water 44 op de radiator intakes en 42 op de uitgang. Dat was hele goede koeling voor die tijd. Doordat alles buiten de kast was zorgde de de luchtkoelunng in de pyramide (2006 casemod 2de prijs evil pyramid) dat de overige componenten maximale koeling kregen.
Ik kijk nog steeds graag naar mooie of speciale casemods, maar het is natuurlijk steeds moeilijker om nog iets echt nieuws te verzinnen.
In die tijd was ik nog erg actief bij de dutch powercows dus extra koeling was echt een must om de 24/7/365 stampende koetjes nog redelijk koel te houden :).
Helaas is dat vanwege de onbetaalbare electra niet meer te bekostigen om meerdere zeer zware werkstations voor de lol met 2 to 8 zware dikke super xeons te laten draaien laat staan de machines waar ik 4 tot 8 gpu's in had draaien. Waarschijnlijk ga ik toch weer een nieuwe build beginnen zo gauw AMD de volgende serie high performance gpu's gaat uitbrengen. Voorlopig is dat nog nog een jaartje of wat wachten voor deze uiteindelijk echt te krijgen en te beoordelen zijn. Want er komen eerst de voor mij niet zo boeiende kleinere kaarten uit. En om nu voor die tijd een VII kaart aan te schaffen leek mij geld verspilling.
Want ik verwacht dat de echt leuke zaken pas tegen eind 2020 zullen verschijnen of nog later.
neemt niet weg dat ik wel overstap op het x570 platform met de nieuwe 3900 telg.
Waterkoeling is niet per definitie stiller dan een goede luchtkoeling. Het hoeft zelfs niet effectiever te zijn dan luchtkoeling.
Voor waterkoeling is er een pomp nodig (die altijd aan staat) en een ov meer ventilatoren op een radiator. Bij luchtkoeling is de pomp niet nodig. Met een goede airflow langs de componenten die warmte produceren en goede heat spreaders kan luchtkoeling best effectief zijn. Wanneer je een paar goede, stille ventilatoren plaatst van 12 cm (of groter) is de geluidsproductie beperkt.
Waterkoeling kan echter wel een (veel) grotere capaciteit bereiken. Voor echte powerusers die hun systeem stevig overklokken zal waterkoeling een noodzaak zijn, maar voor gewone systemen niet meer.
Wie graag de binnenkant van de computer ziet, kan met waterkoeling een veel mooier systeem bouwen.
Performance-wise is air cooling beter, alleen moet je dan zo'n zware ding hebben dat je na een aantal jaar een verbogen moederbord hebt. Watercooling heeft het voordeel dat er alleen een klein stukje op de bovenkant van de CPU zit, en dat je dus niet een heel blok hoeft weg te halen om bij je geheugen te komen. Ook is het makkelijker schoon te maken omdat je geen grote stoffilter op het blok hoeft te hebben, deze zit op je radiator.

Watercooling is beter, maar niet voor de reden dat veel mensen denken. Custom loops kunnen dan weer wel beter zijn, maar de meeste personen beginnen hier niet aan.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 juni 2019 13:30]

Dat jij waterkoeling beter vindt, vindt ik prima, maar het is een persoonlijke mening. Waterkoeling heeft voordelen, maar ook nadelen. Voor luchtkoeling geldt hetzelfde.
Bij luchtkoeling is stof op de koelvinnen inderdaad een probleem. Een goed stoffilter kan dat wat verminderen, maar dat verminderd ook de airflow. Bij waterkoeling is het probleem niet anders, alleen zitten de koelvinnen niet op de cpu en gpu, maar op een radiator. Bij luchtkoeling worden ook andere componenten op het moederbord mee gekoeld. Bij waterkoeling is het daarom verstandig om toch lucht door de kast te blazen, eventueel via de radiator.
Als je een datacenter langs stromend water hebt, kun je weer wat interessants bereiken zonder pomp.

Met dat soort constructies word al gespeeld. Kan wel weer invloed hebben op de natuur uiteraard
Toen ik nog dual water setup had met eigen bong koeling kwam er 43 graden water doorheen. De proc en bijde gpu's waren 10tot15 graden koeler dan met lucht koeling alleen.

Moet wel zeggen dat dat een enorme setup was . (Evil pyramid @ nk casemod 2006)
Voor een deel is het natuurlijk 'niet omdat het niet, maar omdat het kan'. Echter de X570 chipset verstookt maximaal 11 watt. Velen kunnen dat passief (met enkel een koelblok) niet koud genoeg houden.

Als je moet kiezen tussen een klein irritant ventilatortje of vette waterkoeling dan is de keuze snel gemaakt (als je geld hebt).
Klopt waarom niet? hier wordt alles uit elkaar getrokken en ben ik benieuwd naar de voordelen, heb er geen ervaring mee en dit betreft een kleine markt nog dus zo vreemd is de vraag niet.
Ja - en als je daar een vraag stelt krijg je het standaard antwoord "ga maar googlen, wat heb je zelf uitgezocht" en dan doe je dat en dan is het nog niet goed in veel gevallen - tweakers helpen tweakers 8)7 :r In een ver verleden ja...
In sommige gevallen wordt er in het forum naar mijn optiek inderdaad overdreven ergerlijk gereageerd.

Maar vooronderzoek is zo gek niet. Je moet natuurlijk wel weten wat je wil.
Een game PC voor FPS games heeft een ander configuratie dan een game PC voor RPG games.

Daarnaast is de Engelse gezegde "Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime" het credo; Het is de bedoeling dat je zelf iets er van opsteekt en niet dat je het voorgekauwd op een dienblad krijgt aangereikt.

Overigens lijkt me dat er een bepaald subforum voor is om dat soort incidenten te melden en/of uit te praten.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 4 juni 2019 16:17]

Uitpraten? Vaak zijn het de moderatoren zelf die zonder overleg direct je topic sluiten of arrogant cq. uit de hoogte reageren (en dan volgen andere so called tweakers om er nog een schepje boven op te doen). Het echte gathering bestaat niet meer. Long gone. Gelukkig zijn er legio Engelstalige fora die je niet als minderwaardig beschouwen indien je een vraag stel die kennelijk voor iedereen wel for granted is. Vaak krijg je een linkje naar iemand met een soortgelijke vraag.
Maar goed - ik spuug hier volledig offtopic mij gal.

[Reactie gewijzigd door shades op 4 juni 2019 19:48]

Volledig mee eens , maar tweakers is dan ook niet meer tweakers van 2005.

Toen was de meerderheid nog tweaker. Nu is de meerderheid gewoon hier voor het nieuws en een mening geven om andere af te zeiken.

Zelfde site complete andere mentaliteit.
zkr, omdat voor de gemiddelde gebruiker het nogal overdreven is en conventionele koeling meer dan voldoende is.
Ik zal nog wel van de oude stempel zijn maar tweakers.net was opgericht als een community voor tweakers, niet voor gemiddelde gebruikers. Zeg maar dat een autotuningforum ook niet de plek is om je af te vragen waarom je ooit een andere luchtfilter op je motorblok zou monteren...

Nog los van het feit dat als je geen waterkoeling nodig hebt je wel een idee hebt waar het nuttig voor is. Vergeet ook niet dat waterkoeling ook wordt gebruikt voor stiltemods, niet alleen voor zware setups.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 3 juni 2019 12:06]

ik ben ook nog uit die tijd...maar je hebt toch zelf wel gemerkt dat t publiek hier in de afgelopen jaren veranderd is. ;)
Mooie video. Denk je dat het allemaal niet nog gekker kan, komt er een bedrijf met LED lampjes in de stroomaansluitingen van hun voeding 8)7
Idd de kermis is nog niet groot genoeg

Waar is de tijd dat casemodders zelf hun dingen bouwden ipv al die prebuild rommel.
Die tijd is verleden tijd. Remeber Casejunkies. Forum puur en alleen voor de echte die hards. Is een stille dood gestorven. Het Casemod forum hier op tweakers is ook niet meer wat het geweest is.
Om op te vallen met een eigen case moest je zelf iets doen. Alles was grijs en/of zwart. Nu kun je kasten kopen in alle soorten en maten, met of zonder tempered glass en bijna alles in tegenwoordig MET RGB ingebouwd. Producenten richten tegenwoordig complete subdivisies op om al die kermiszooi aan ons te slijten. Wel dikke specs, maar alles met lampjes.

Ik zie het als die tuning tijd die ineens booming was ten tijde van Fast and the Furious, het waait wel weer wat over.
Stom genoeg neemt de diversiteit aan LED-kleuren van 4-Pins PWM fans af. Bij sommige kleuren kun je nergens meer aan 4-pins PWM fans komen zonder aparte, vendor-lockin controller voor die fans.
Ho Ho, ik heb hier anders gewoon een zelf gemodde voeding in mijn pc hoor. Met.. jawel... RGB.. :)

Die overigens maar op 1 kleur staat, maar goed.
Mooie video. Denk je dat het allemaal niet nog gekker kan, komt er een bedrijf met LED lampjes in de stroomaansluitingen van hun voeding 8)7
En toch is dat iets van jaren geleden ;) pricewatch: Tagan TG600-U25 een PSU uit 2007, toen Tagan een prima merk was :D
Nou, ik had er 2 van 1200 Watt van de BZ serie meen ik mij te herinneren en allebij binnen een jaar kapot.
Ze kwamen ooit het beste uit de test maar bij mij was het een ramp en RMA was ook een ramp.

Meer ontopic: Indertijd vond ik het schitterend die verlichting, alle andere voedingen waren somber.
Ook de mooiste kabels tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Chocolata op 2 juni 2019 11:43]

Denk je dat het allemaal niet nog gekker kan
Ik kijk er al lang niet meer van op. Ik verwacht dat ze binnenkort gewoon RGP led-plaatjes in een kunststof (ofzo) inbedden om zo de gehele case en elk ander structureel deel RGB te maken. :+
Dat bevalt me als eerste stap. Daarna nog groter... RGB gaming vloer-, muur- en plafondplaten :o
Fabrikanten demonstreren hun RGB producten door complete regenboog taferelen te laten zien. Naar mening moet je hier ook niet naar kijken, maar naar wat mogelijk is _voor jou_ als computerbouwer. Wil je slechts een enkel kleurtje laten zien? Dat kan nu met veel kleurenopties en adresseerbare LED's. Goed toegepast en je kunt hier enorm mooie kasten mee bouwen. Degenen die enkel de default regenboog stand aan laten staan doen het alleen voor de gimmick.
Super Flower heeft al behoorlijk lang voedingen met ledverlichting in de aansluitpunten van de modulaire kabels. Alleen waren deze in het verleden gewoon wit licht.

Los van dat alles, laat je niet afleiden door al die verlichting, Super Flower voedingen zijn hoogwaardige producten. Dat is wel eens anders met RGB verlichtte producten.
Zijn er vandaag de dag dan nog zaken aan je PC die je niet met RGB kan uitrusten?
hahaha geen rgb euhm ik zou echt niet meer weten wat er tegenwoordig geen RGB meer heeft.
Zelfs de voeding is inmiddels voorzien van de regenboog kleuren.
Maar ik moet bekennen dat ik als oude stempel man van het pre-ibm tijdperk, geen RGB leds aan heb.
Zelfs mijn logitech g19 heeft geen kleurtjes terwijl deze toch echt ook alle kleuren van de regenboog aan kan.
Gewoon heerlijk ouderwets geen ( stroomvretende :+ 8)7 lol) ledjes aan heb.
Mijn pc vreet mij toch al teveel stroom "24/7/365" ;)
Waarschijnlijk omdat ik tegenwoordig een uur of 12 per dag zit te gamen, maar daar praten we niet over natuurlijk :o

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 7 juni 2019 09:00]

Ledjes in je muis en toetsenbord okay. Want dat ziet er vaak wel netjes uit. Maar wat die kast aangaat geen kerstboom dingen. Het moet wel een beetje chique en high end ogen. Heb niet lang geleden een Bequiet! Silentbase 801 gekocht zonder glas. Waarom zonder glas? 2 redenen.
1. die zijkant die anders glas zou zijn is nu een metalen paneel met een 10mm dikke geluidsisolerende mat erop. Ik zou heel wat oppervlak aan geluidsisolatie missen met zon glazen plaat.
2. De kleur van de componenten maken niet uit. Voor mijn part gaat er een felgroen moederbord in met een noctua koeler erop. Je ziet het niet en als het goed werkt ben je blij. Al die matchende kleuren en die cablemod kitjes kosten je een klein fortuin en het doet verder niks. Beetje hetzelfde als racestrepen op een toyota aygo.
Het ligt er een beetje aan als je pc net als die van mij in de kijker staat in je woning is het toch wel erg leuk als mensen je pc zien en het een erg mooi apparaat vinden.
Heb een hele tijd wel wat met led gedaan maar dan vooral in de kleuren van mijn build.
Maar heb ook wel een machine gebouwd om mensen een opmerking te ontlokken met schreeuwende kleuren en hele kerst verlichtingen :D
Uiteraard is dat even leuk maar op den duur gaat je omgeving er zich aan storen omdat het ding zoveel licht gaf en dat je of je wil of niet word afgeleid door het continue wisselen van de kleuren.
Zoiets is natuurlijk mooi als je in een zaak de aandacht wil trekken en even leuk voor thuis, maar niet in een huiskamer waar veel mensen zich storen aan deze oog trekkende verlichting.
En ik moet bekennen dat mensen die epilepsie blijken te hebben zich ook nog wel eens hierdoor niet goed begonnen te voelen. Uiteraard kan ik zelf niet beoordelen of dit terecht was, maar ik heb ooit enkele spellen gehad waar mijn neef toen ook echt zware aanvallen kreeg als hij dit spel speelde. Dus ik weet dat visuele prikkels wel degelijk een heftige aanval kunnen uitlokken.
Leuke reportage! Ik persoonlijk snap de hele RGB hype niet, ik vind het juist erg storend.
Nou, storend...
De pc staat naast het bureau op de grond. Dus als ik naar de monitor kijk, zie ik die hele kermis niet. En het gekke is: als ik achter mijn PC zit, kijk ik eigenlijk alleen maar naar de monitor... :+
Klopt, maar als je een casemod hebt met open raam dan zet men deze meestal op het bureau zodat het mooi in beeld staat. Anders gaat het zijn doel een beetje voorbij?
Klopt. Maar steeds meer onderdelen worden tegenwoordig uitgeleverd met allerlei lampjes. En natuurlijk: dat is leuk voor de casemodders. Maar standaardgebruikers en degenen die geen window hebben (wat volgens mij toch nog steeds de meerderheid is) hebben daar eigenlijk niks aan.

Maar ieder zijn ding natuurlijk :)
Ik vind het ook erg storend, maar de gedachtengang is dat de enthousiaste computergebruiker meer betaalt en waren maken die op de enthousiaste computergebruiker gericht zijn dus voor meer verkocht kunnen worden.

Ik denk dat de uiteindelijke omzet dit behaald wordt op dit soort artikelen vrij bedroevend is, ik heb het idee dat weinig Tweakers hier in pricewatch hun waren selecteren op de aanwezigheid van RGB.
Ik deel je mening, al denk ik dat dit vooral iets is voor de jongere generatie of de echte case modders. Ik vind een casemod echt heel gaaf om te zien, maar wil het niet in huis hebben :)
Ik sorteer er af en toe op omdat vrouwlief er van houdt. Heel gelukkig niet van de regenboog optie.
Persoonlijk heb ik er een broertje dood aan(mijn kast is dan ook mooi dicht en geen onnodig ruitje erin) en snap ik niet waarom je al die poespas in je PC moet willen.
Maar goed, ieder zijn smaak, ik hoop alleen dat we over een tijdje ook nog spul kunnen krijgen zonder... in sommige categorieën is er praktisch niets te vinden zonder RGB.
mmmh, gewoon 1 kleurtje aanzetten en het kan juist erg mooi passen in je kamer. Hoeft niet eens super helder te zijn. Beter dan zo'n saaie zwarte kast.
Moâge!

Die grote 3d printer lijkt mij wel wat. Is het eindelijk mooi weer... Is mijn kunststof tuinset aan vervanging toe... :+

Ik ben ook erg benieuwd naar dat 570 bordje met waterkoeling. Interessante ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 2 juni 2019 11:05]

Eer dat je een tuinsetje hebt uitgeprint is het alweer bijna herfst ;)
Verleg de deadline naar eind mei 2020 want als je nu begint met printen van de eerste stoel dan is je hele set op tijd klaar en heb je er ook bijpassende bloempotten, een complete overkapping bij ook. ( en DHL heeft de zekerheid van een maandelijkse aan-huis filamentlevering :)
Het slaat nu echt wel door, nu gaan ze al voedingen met led lichtjes uitbrengen, wow.
Goeiemorgen. Leuke video!

Zelf sta ik toch nog wat huiverachtig om mijn pc-componenten in een bak water te pleuren :/
Altijd het leukste CT-filmpje van Tnet ieder jaar. :D
Dat ASRock bord met waterkoeling is wel awesome!
Direct een vloeistof op een metalen oppervlak en verdamping. Leveren deze bubbels geen probleem op voor het metaal? Ik denk aan cavitatie, of is daar geen sprake van?
de 3d printer is van freedmake, en bestaat al wat langer.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee