Wie van virtual reality wil genieten, kan al naar de winkel voor een Oculus Rift of een HTC Vive. Daar hangt echter een stevig prijskaartje aan. Je zult er minstens 600 dollar voor moeten uittrekken. Gelukkig komen er alternatieven. Zo werkt Razer aan de OSVR, een vr-bril waarvan het op de E3 de HDK2 toonde. HDK2 staat voor de Hackers Development Kit 2, ofwel het tweede proefmodel van de bril. De term Hacker slaat een beetje terug op die andere afkorting; OSVR. Daarin staat OS in dit geval voor open source. Dat is de insteek waarmee Razer zich wil onderscheiden van de twee concurrenten. Oculus en mindere mate Valve en HTC hebben van hun platformen een gesloten ecosysteem gemaakt.
Beide bedrijven zien het liefst dat ontwikkelaars games en applicaties plaatsen in de bij het platform horende stores. Razer niet; die gooit de boel volledig open. Het brengt een bril op de markt, levert er voor ontwikkelaars een development kit mee en daar kun je mee doen wat je wilt. De devkit wordt gratis aangeboden en je mag met de software die je geschreven hebt doen en laten wat je wilt. Sterker nog; Razer heeft een fonds opgericht waarin 5 miljoen dollar zit. Wie een idee heeft, maar geen geld, kan daar een beroep op doen.
Wij kregen de kans om op de E3 de HDK2 uit te proberen. Wat specificaties betreft doet de OSVR niet onder voor de Rift en de Vive. Hij heeft een resolutie van 1080 bij 1200 pixels per oog en een verversingssnelheid van 90Hz. De bril heeft een kijkhoek van 110 graden. Opvallend is dat de HDK2 is voorzien van twee oled-schermen, waar zijn voorganger er eentje had. Als gezegd, met die specificaties is de OSVR vergelijkbaar met de Rift en Vive. De vraag is dan ook of de ervaring vergelijkbaar is en dat bespreekt redacteur Paul Hulsebosch in deze video.