Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

OSVR HDK2 - Open source-concurrent voor Vive en Rift

18-06-2016 • 08:00

68

Wie van virtual reality wil genieten, kan al naar de winkel voor een Oculus Rift of een HTC Vive. Daar hangt echter een stevig prijskaartje aan. Je zult er minstens 600 dollar voor moeten uittrekken. Gelukkig komen er alternatieven. Zo werkt Razer aan de OSVR, een vr-bril waarvan het op de E3 de HDK2 toonde. HDK2 staat voor de Hackers Development Kit 2, ofwel het tweede proefmodel van de bril. De term Hacker slaat een beetje terug op die andere afkorting; OSVR. Daarin staat OS in dit geval voor open source. Dat is de insteek waarmee Razer zich wil onderscheiden van de twee concurrenten. Oculus en mindere mate Valve en HTC hebben van hun platformen een gesloten ecosysteem gemaakt.

Beide bedrijven zien het liefst dat ontwikkelaars games en applicaties plaatsen in de bij het platform horende stores. Razer niet; die gooit de boel volledig open. Het brengt een bril op de markt, levert er voor ontwikkelaars een development kit mee en daar kun je mee doen wat je wilt. De devkit wordt gratis aangeboden en je mag met de software die je geschreven hebt doen en laten wat je wilt. Sterker nog; Razer heeft een fonds opgericht waarin 5 miljoen dollar zit. Wie een idee heeft, maar geen geld, kan daar een beroep op doen.

Wij kregen de kans om op de E3 de HDK2 uit te proberen. Wat specificaties betreft doet de OSVR niet onder voor de Rift en de Vive. Hij heeft een resolutie van 1080 bij 1200 pixels per oog en een verversingssnelheid van 90Hz. De bril heeft een kijkhoek van 110 graden. Opvallend is dat de HDK2 is voorzien van twee oled-schermen, waar zijn voorganger er eentje had. Als gezegd, met die specificaties is de OSVR vergelijkbaar met de Rift en Vive. De vraag is dan ook of de ervaring vergelijkbaar is en dat bespreekt redacteur Paul Hulsebosch in deze video.

Reacties (68)

68
68
58
5
0
4
Wijzig sortering
Paul vroeg zich af waar het hackers deel op slaat, omdat het toch al open-source is. Hacken betekent aan de software dev kant, het aanpassen of uitbreiden van een programma ten opzichte van de staat waarin het uitgebracht is door de maker. En dit is exact wat Razer wilt dat ontwikkelaars gaan doen, dus naar mijn inziens een goede titel. Dat de software niet gekraakt hoeft te worden staat daar los van.

[Reactie gewijzigd door guanche op 24 juli 2024 18:38]

Hacker slaat hier op de hardware, dat je deze zelf kunt upgraden, nieuwe lenzen, nieuwe displays etc.. en heeft niets te maken met software kraken...
Nah, daar is niks over gezegd zo ver ik heb gelezen tot nu toe. (als je links hebt, graag!). En zoals ik ook aanhaalde, het heeft inderdaad niks te maken met software kraken. Tweakers beschrijft het als:
Razer niet; die gooit de boel volledig open. Het brengt een bril op de markt, levert er voor ontwikkelaars een development kit mee en daar kun je mee doen wat je wilt. De devkit wordt gratis aangeboden en je mag met de software die je geschreven hebt doen en laten wat je wilt.
En Razer heeft het aan de HW kant over peripherals (controllers ed):
Powered by the OSVR ecosystem - an open source ecosystem supporting multiple types of hardware brands - you will be able to choose from an ever growing range of controller options.
http://www.razerzone.com/vr/hdk2#osvr-hdk-2-unlimited-choice

[Reactie gewijzigd door guanche op 24 juli 2024 18:38]

Gemiddelde Nederlander denkt als hij de woorden hacken en hacker hoort aan datgene dat cracken en cracker zijn en ik zie dat niet snel veranderen. Wel droevig als een tweakers.net werknemer dit onderscheid niet kent.
Achja, het woord is al heel lang ook een term voor ongeautoriseerd ergens toegang tot verkrijgen, dat is wereldwijd zo. Maar ik ben het met je eens dat het handig is om te weten dat het in de software development context wat anders betekent, zeker als je verslaggever bent. Maar het is Paul vergeven gezien hij zich (volgens mij) enkel op games richt ;)
``Na een uitstapje bij een Nederlandse ontwikkelstudio schrijft Paul sinds 2008 voor Tweakers``

Dit is wat er bij zijn artikelen staat. Hij weet dus ook wel het een en ander of van het ontwikkelen. (al zou het ook het ontwikkelen van foto's kunnen zijn natuurlijk)
Veelbelovend. Het extra gewicht vergeleken met de concurrenten zal deels wel door de keuze komen van 'echte' lenzen t.o.v. fresnels (lenzen zijn zwaar!) maar als dat echt zo'n merkbaar verschil oplevert in beeldkwaliteit is dat wellicht niet eens erg.

Ik ben erg benieuwd hoe dit verder uitpakt. Als het in games enzo net zo goed ondersteund wordt als Ocululs / Vive dan is dit een serieuze concurrent en wie weet wat voor accessoires en software er allemaal voor komt.

[Reactie gewijzigd door SnoeiKoei op 24 juli 2024 18:38]

Ware het niet dat de beeldkwaliteit meer op het niveau van de PSVR ligt dan van de Rift/Vive als we de berichten kunnen/moeten geloven.
Zie ook de hands-on van Tested (over beeldkwaliteit)
Het is nog wel een DK he, dus er kan nog het een en andere gefinetuned worden voordat het als consumentenversie op de markt verschijnt.
Helaas kan de prijs ook nog 'gefinetuned' worden als de consumentenversie op de markt verschijnt.

De Oculus Rift devkits hadden een vergelijkbare prijs, IIRC.
Wat ik in je reddit post niet snap is dat hij klaagt over het niet goed kunnen zien van objecten op grotere afstand. Maar is dat niet normaal? Uiteindelijk kan je niet zomaar je focus verleggen zodat je in de praktijk doet, je focus ligt nu eenmaal op het eigenlijke beeldscherm en het is de rendering engine die dan kan gaan bepalen om objecten op grote afstand uit focus te tonen.
Toch zijn de reacties de andere kant op, wat voor mijn gevoel juist tegenstrijdig was. Ik heb zelf een FPV unit (2D) waar recent een V2 Pro van is uitgebracht die dus van Fresnel naar normale lenzen is gegaan, LCD scherm dezelfde specs. Bij alle reviews zag je duidelijk verschil tussen die 2, Fresnel werd wat fletser, je zag soms de cirkel lijntjes, zou je verwachten dat dat bij deze VR ook zou zijn.
Juist niet toch? Jij zegt dat fresnel fletser en minder mooi beeld geeft, dat sluit aan bij wat in de preview ook gezegd wordt: echte lenzen geven beter beeld. Deze VR gebruikt dus geen fresnel, voor de duidelijkheid.
Ja, maar je leest juist reviews over deze VR dat het beeld minder mooi is, slechte focus en wat 'blur', dat zou juist met normale lensen veel minder het geval moeten zijn.
Ah op die fiets. Dat is idd niet logisch. Hopelijk wordt dat voor de definitieve versie nog opgelost dan. :)
Ik ook maar ik vind het erg jammer dat ze niet een default controller implementation kiezen. Als je dus een goede tracked handschoen met feedback op de markt zet moet elk spel daar weer ondersteuning voor bieden. En dan krijgt je nooit een fatsoenlijke market adoptie. Gemiste kans imho.
Ze zullen de druk wel voelen om nu iets in de markt te zetten voordat de grote 2 (3?) volledig het landschap gaan bepalen.
Hoe zit het eigenlijk met het game support? Krijgen ze het niet ontzettend lastig als ze een aparte SDK hebben naast de Vive en Oculus?
Kijk, het is SteamVR voor de OSVR-bril. Dus je kan alles op steam direct spelen. :D

Voor ontwikkelaars heeft de OSVR-SDK natuurlijk een streepje (of duizend) voor omdat ze proberen alle VR-apparaten te ondersteunen en Linuxondersteuning hebben.

[edit] oké, dat laatste is niet eens echt een voordeel voor ontwikkelaars, maar ook voor consumenten en de mensheid als geheel.

[Reactie gewijzigd door Flumble op 24 juli 2024 18:38]

Niet als gecombineerd met goedkopere hardware hetzelfde is te bereiken als met die 2 denk ik. Maar GPU-fabrikanten en grote commerciele platformen als Steam kunnen roet in het eten gooien omdat ze zoiets mogelijk zien als een bedreiging voor de hele game-markt en het stelselmatig gaan dwarsbomen.
Precies.
Voordat deze headset werkt op een racesim als iRacing ben je wel even verder. Het is aan de software vendor om die implementatie in te bouwen. Ik vrees voor 12 standaarden straks waar je keuze voor de headset grotendeels wordt bepaald door de support van je games/sims die je wil spelen.
Anoniem: 149004 18 juni 2016 08:17
lijkt logisch dat bij gelijke specs de prijs de doorslag zal zijn voor een grotere acceptatie.
Ik vraag me af waar die $200 extra voor de Oculus Rift in zit (buiten marge).
...
Ik vraag me af waar die $200 extra voor de Oculus Rift in zit (buiten marge).
Onderzoekskosten?
Anoniem: 149004 @McBrown18 juni 2016 08:26
dat is bij de OSVR toch niet anders?
Niet als je kopieert van een ander ;)
Oculus had de schema's/designs van de DK1 open source gemaakt. Daar kun je zelf een HMD mee ontwikkelen.
Oculus heeft inderdaad wel een aantal ideen die van Valve komen. Niet zo gek ook als je kijkt hoe het gelopen is.

Valve was al met een VR bril bezig voor de kickstarter van Oculus. Door succesvolle kickstarter wilden ze Oculus supporten en verschillende Valve VR guys zijn overgestapt naar Oculus. Echter toen Oculus zijn ziel verkocht aan Facebook, is Valve weer verder gegaan met het eigen ontwerp. Die ex-valve guys (Michael Abrash, chief scientist, onder andere) bleven bij Oculus.

De hogere prijs van Oculus zit hem voornamelijk in het design, materiaal gebruik etc. Het is een heel wat geavanceerdere bril qua ontwerp dan deze skibril. Deze OSVR is meer vergelijkbaar met de DK2 die ook rond de 400 dollar lag.

Net als dat een superstrakke ultrabook met dezelfde specs als een normale laptop duurder is. Of Audi/VW/Skoda verhaal. Zelfde motor, ander jasje.
Vergeet niet dat er geen controller bij komt, en dat het $400,- is, dus woord het hier €500 a 600,- en dan is hij ongeveer net zo duur als een Oculus, want je moet nog een controller kopen.
Ik vraag me af waar die $200 extra voor de Oculus Rift in zit (buiten marge).
(Beeld) kwaliteit. Zie bericht van z1rconium hierboven.

Hoeveel bagger telefoons/tablets heb je in de afgelopen jaren wel niet voorbij zien komen die op papier dezelfde hardware specs hebben als hun duurdere neefjes, maar in de praktijk dus kwalitatief veel minder zijn.

DIt is zo een beetje de eeuwen decennia oude discussie waarom je licentie geld betaald voor een Windows licentie en je Linux gratis kan draaien. Tijd, functionaliteit en kwaliteit. Leuk voor de hobbyist en een aantal specifieke oplossingen, maar voor de rest van de consumenten niet interessant genoeg.
Headphones, betere tracking, betere comfort, betere lenzen, xboxonecontroller (en draadloze pcstick), extra controllertje en betere software/drivers (op dit moment)..
Als ik het goed begrijp zit er bij die de OSVR geen controller en bij de htc en de rift wel? Dan zit daar toch al een gedeelte van het prijsverschil ^^
Bij de vive zitten hand controllers, en die kost 799 USD tegenover 399 USD voor de OSVR.
De rift kost 600 USD en bevat alleen een xbox one controller.

Bij de vive zit ook nog een extra base station voor room tracking, wat de kosten ook omhoog gooit.
Oh, een xbox one controller verklaart niet echt een heel groot prijs verschil (50 euro). Meer concurrentie is trouwens altijd welkom :D
Naast de xboxone controller zit er ook nog een andere losse controller.. overigens kost een losse xboxcontroller dus 50 euro, maar om em draadloos op de pc te kunnen gebruiken kost de set 79 euro...

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 24 juli 2024 18:38]

Klopt, er zit ook nog een Xbox One USB Wireless Receiver bij :) dank voor de aanvulling.
Voordeel hiervan is wel dat je dan zelf de controllers kunt kopen die jij goed vindt werken. ;)
Kun je dan ook zo duur maken als je zelf wilt. Bij een vast ecosysteem zit je toch vast aan bepaalde zaken.

Ik denk overigens dat er nog meer VR apparatuur op de markt komt dat niet aan een ecosysteem is gekoppeld.

Probleem is waarschijnlijk de dev. kit. Veel grote gamebouwers hebben hun eigen engine. Hoe gemakkelijk kun je dat koppelen aan een bestaand VR systeem?! Of een open souce systeem?!

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 24 juli 2024 18:38]

En dit is nog maar de devkit. Ik vraag mij af of voor de release de specs nog wat zullen worden opgeschroefd. 1440 ipv 1080 en misschien een grotere FOV?
Anoniem: 145867 @Koriel18 juni 2016 08:55
Tot nu toe de ervaring dat dit soort FOV nummers gewoon nog steeds crap is. FOV moet veeeeeel hoger worden. En de lenzen groter. Alles wat zelfs nu uit komt staat nog in kinderschoentjes.
Ik denk dat de technologie al veel verder is dan wat er nu aan VR-spul te koop is.
Dat de boel gretig wordt dichtgetimmerd in een ecosysteem wijst erop dat men gebrek heeft aan echte eigen technologie om zich mee te onderscheiden. Het produkt wordt exclusief gemaakt maar is dat niet van zichzelf.
Anoniem: 145867 @blorf18 juni 2016 09:43
Het is wel leuk spul. Maar niet de ervaring die men denkt te krijgen bij VR. Uiteindelijk moet je twee aparte schermen hebben met een gigantische resolutie. (Anders zie je duidelijk de pixels). Tevens moeten de lenzen niet rond zijn. (Dan weet je automatisch dat de FOV niet bepaald hoog is) Maar niet ronde lenzen zijn veel duurder.
John Carmack heeft ooit in een presentatie gezegd dat pas vanaf 8K schermen per oog het echt wat begint te worden.
Zoals het er nu naar uit ziet, zit er geen planning in om ooit met een echte consumentenversie te komen..
Anoniem: 387522 18 juni 2016 08:20
Gaaf. Over tien jaar iedereen een VR kamer zoals de tv opeens de woonkamer ging bepalen bij 99% van de huizen.
Gezellige boel wordt dat.... :'(
Anoniem: 387522 @andreetje18 juni 2016 15:51
Als de tv dan verdwijnt uit huiskamers, wordt het daar juist weer gezelliger vind ik ;)
Je bedoelt zo een "gezellige" woonkamer waar iedereen naar zijn eigen schermpje zit te kijken?
Anoniem: 237962 18 juni 2016 09:44
Ik kan het gemist hebben, maar hoe zit ie nou ten opzichte van de Rift en de Vive?

Verder wel zeer interessant product, vooral gezien de prijs, al zal ik waarschijnlijk wel wachten met aankoop van een VR-bril tot de tweede generaties uit gaan komen.
In het filmpje zegt hij iets minder comfortabel, met name omdat hij iets zwaarder is.
Nee hij zegt iets zwaarder maar wel iets confortabeler. (4:32)
Volgens mij verspreekt hij zich en bedoeld hij minder comfortabel, luister maar naar de tekst erna.
Anoniem: 505316 18 juni 2016 12:18
De oculus heeft dat open platform ook voorgehouden en daarna keihard in de prullenbak gebonjourd...
Misschien hebben deze mensen hetzelfde idee, het werkt namelijk nogal goed als lokkertje zo is toch gebleken?
Nee hoor, je bent als developer helemaal vrij om de oculussdk te gebruiken ZONDER dat je je games hoeft te publiceren in de Oculusstore...
En dat is bijzonder/"open"? Er zijn zat SDK's te gebruiken zonder dit soort restricties, dat is redelijk normaal.
"Open" wordt gewoon als leuk marketing-buzzword gebruikt, er wordt een link met Open Source soft-/hardware gesuggereerd, terwijl het daar totaal niks mee te maken heeft.
Dit zou wel eens groot kunnen worden. Oculus deelde de investering met de crowd. Deze deelt de ontwikkeling met de crowd. Een veel betere keuze imho.
Oculus deelde de investering met de crowd. Deze deelt de ontwikkeling met de crowd. Een veel betere keuze imho.
Iedereen die geld heeft kan geld geven om een product te kopen, niet iedereen kan ontwikkeling bijdragen om een beter product te maken. Kijk eens hoeveel mensen Open Office gebruiken en hoeveel mensen er aan bijdragen of Notepad++. En daar zit meteen het nadeel, ontwikkeling zal veel minder snel gaan omdat het een hobby/liefdadigheidsproject is en de 'concurrentie' heeft investeringen om uiteindelijk er geld mee te verdienen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.