AlgemeenNa 15 jaar tijd was mijn vorige PC wel toe aan een "ahum" upgrade - zelfs mijn telefoon werd sneller dan de computer zelf.
Om die reden heb ik uitgebreid rond gekeken naar de (on-)mogelijkheden, opties, configuraties en allerhande technologische snufjes die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen.
Dankzij het forum op Tweakers heb ik de - voor mijzelf - perfecte PC weten samen te stellen en deze uiteindelijk besteld bij Azerty.
De reden hiervoor is dat ik inmiddels wel weet van de hoed en de rand op hardwaregebied, maar niet een systeem van +/- 1.2500 euro zelf in elkaar wil klikken; als ik wat fout doe is dat mijn verantwoording en de gevolgen nadien.
Wanneer je dan een betrouwbare winkel / webshop wil met assemblageservice, dan kom je op wellicht 5 bedrijven uit in totaal.
Daarbij heb ik gekozen voor een bedrijf met goede reputatie en trackrecord, lange staat van dienst en goede (en soms kritische) reviews... Azerty, dus.
Ze bieden één jaar assemblageservice aan (of 2 of 3... maar dat is dan weer overdreven voor mij) tegen een schappelijke prijs.
Veel van de onderdelen zijn direct leverbaar, de andere moet je 2 of 3 dagen op wachten, maar daarvan wordt je netjes op de hoogte gesteld per onderdeel.
De configuratie van mijn systeem was +/- 1.100 euro als ik alle items los zou kopen bij meerdere shops en +/- 1.200 euro als ik alles bij Azerty zou onderbrengen.
Ze zijn dus niet het goedkoopste, maar op zo'n bedrag maakt 5 of 10% voor mij niets uit : liever alles onder één dak dan een grabbelton van meerdere leveranciers.
Het enige dat ik miste, was een soort PC-configurator die aangeeft wat wel past in je kast, wat niet werkt met je moederbord en welke alternatieve voedingen je ook nog kan gebruiken.
Je kan wel alles samenstellen en bij assemblage wordt gekeken of alles "in de basis" werkt, maar dat is dan achteraf.
Om die reden heb ik de configurator van de con-collega's gebruikt en dat boodschappenlijst 1 op 1 overgezet naar Azerty.
Op die manier wist ik dat mijn configuratie voor mij afdoende was, zou werken en in de praktijk zijn ding zou gaan doen.
Verder werd ik achteraf nog opgebeld en gemaild of ik toch niet liever 2 of 3 jaar assemblageservice wilde aanschaffen, wat voor mij niet had gehoeven (niet het bellen, niet het mailen en niet de service).
Ik begrijp het wel vanuit hun standpunt en wellicht dat als je überhaupt voor de service kiest, je echt niets zelf kan vervangen - maar voor mij gaat die vriendelijke vlieger niet op.
Dus eigenlijk zou ik 5 sterren geven... maar omdat ik toch eerlijk en kritisch wil zijn twee verbeterpunten;
1). Een systeem dat je helpt bij samenstellen van de PC
2). Niet direct bellen en mailen voor verlenging van serviceopties
De verzending ging simpelweg perfect.
Al met al is het een zeer grote doos à 15 kg geworden en deze zit propvol met het systeem zelf, de losse (lege) dozen van de onderdelen, handleidingen, niet gebruikte schroeven en connectoren, etc...
Ook zit alles in een dubbele laag plastic kussens verpakt.
Wel even opletten dat de computer van binnen ook volledig is opgevuld met piepschuimachtigspul... dit om te voorkomen dat je koeler van 1.5 kg afbreekt tijdens transport.
Voordat je alles aanzet, moet je dus even het sidepanel er af halen, piepschuim (wat weer in geïsoleerd plastic zit) er uit halen en klaar ben je.
Het wordt wel duidelijk aangegeven met stickers en een briefje, maar als je te enthousiast bent met ingebruikname, dan is dat minder handig.
Ik heb 2 tot 3x contact gehad met Azerty over algemene vragen (worden lege / losse dozen ook meegeleverd : ja, kan ik achteraf het systeem ook bij een ophaalpunt laten afleveren : ja / etc...).
Het voordeel van de service is dat ze niet alleen inhoudelijk sterk en snel reageren, maar ook "gewoon" tot 22:00 uur beschikbaar zijn.
Toen ik 21:50 uur een vraag stelde op dinsdag, kreeg ik om 21:55 uur gewoon netjes antwoord... ik dacht eerst dat het een robot was!