Azerty

Ik had besloten dat mijn oude NAS na meer dan 10 jaar trouwe dienst vervangen zou worden door een Synology DS220.
Tweakers pricewatch liet zien dat Azerty de gunstigste prijs heeft. Controle van de prijs bij de Mediamarkt en Coolblue liet zien dat dit inderdaad het geval was. Op zoek naar meer info over Azerty tijpte ik in de adresbalk van Chrome Azerty in. Als suggestie verscheen "Azerty failliet. Dit bleek gelukkig gebaseerd op hele oude informatie. Na enig onderzoek en lezen van recensies was ik overtuigd en plaatste ik de bestelling. Azerty meldde keurig dat de verwachte levertijd enkele dagen zou zijn. Zeven dagen na plaatsen van de bestelling bij Azerty werd door POSTNL keurig binnen de aangekondigde tijdsbestek mijn NAS van Synology geleverd.

Om precies te zijn had ik het volgende besteld: Synology DS220+ + 2x Seagate Ironwolf 8 TB - NAS s 2 bays - SATA 6Gb/s - RAID 0, 1, JBOD - RAM 2 GB

Het geheel is verpakt in een degelijke doos met voldoende luchtzakken
In de verpakkingsdoos bevindt zich naast de luchtkussens 1 doos met de NAS. Ik had verwacht ook twee harde schijven aan te treffen maar dat was niet het geval. Die doos was ook stevig en pakte ik uit.

Naast de NAS trof ik bekabeling en nog een zakje met schroefjes en een klein boekje met instructies aan. De NAS behuizing voelt plastic aan. Omdat ik de 2 schijven zocht heb ik de 2 schijfhouders uit de NAS genomen. De linker bay loopt wat stroever dan de rechter. Het bleek dat de 2 HD's al door Azerty waren ingebouwd. Dat vind ik een geweldige service.

De quick installation guide bestaat uit duidelijke afbeeldingen. De eerste drie stappen kon ik overslaan omdat hier wordt afgebeeld op welke wijze je de schijven in moet bouwen. Rest afbeelding 4. Deze laat zien hoe je de bekabeling (Stroom en UTP) aansluit en dat je op op de aan/uit knop moet drukken. Na korte tijd hoor ik een piep van de NAS. Tot slot zoals in stap 4 beschreven naar het aangegeven webadres gegaan waar de Synology Web Assistent het diskstation in de LAN zoekt, maar niet vindt.

De interface van mijn ziggo connect box ziet de DS220 wel. MCAffee Firewall op mijn PC uitgeschakeld en de Synology Web Assistent vernieuwd. Zonder resultaat.
De synology assistent gedownload en geinstalleerd. Zonder resultaat.

Vervolgens in de browser adresbalk het IPadres van de NAS gezet zoals die door DHCP in mijn LAN is toegekend (volgens mijn ZIGGO connect box http://192.168.xxx.xxx. Met als resultaat een inlogpagina.

Met admin als gebruikersnaam en geen tekens in het het wachtwoord veld verschijnt de volgende pagina waarin ik een nieuw wachtwoord kan maken.
Een nieuw wachtwoord toegekend. Nu kon ik inloggen met de gebruikersnaam Azerty en het door mij nieuw toegekende wachtwoord.
Hiermee kreeg ik toegang tot het DSM. De log gelezen en de firewall weer ingeschakeld.

Ik controleerde de DSM versie. Mijn nieuwe NAS heeft versie 6.2.4-25556. Het downloadcentrum van Synology meldt dat DSM 6.2.4-25556 de laatste versie is. Ook keurig van Azerty.

Geleverd door POSTNL binnen het aangegeven tijdsbestek. Het geheel is degelijk verpakt in een doos met voldoende luchtzakken
In de verpakkingsdoos bevindt zich naast de luchtkussens 1 doos met de NAS en door Azerty alvast ingebouwde schijven.

Scorekaart voor Azerty