Kamera Express

Na jaren sjouwen van mijn Canon 5D Mark II en III inclusief lenzen, Sony Camcorder en de aanschaf van een DJI Mavic Air 2 drone moest het roer om. Ieder reis ruim 9 kilogram aan apparatuur bij me. Na mijn laatste vakantie met veel pijn al mijn Canon apparatuur via Marktplaats verkocht. Met het budget uit de verkoop ben ik naar Kamera Express Den Bosch gegaan. Mijn voorkeur ging uit naar een lichte systeemcamera met een goede zoomlens. Ik had zelf mijn zinnen op de Sony RX10 Mark IV gezet. Maar mijn bezoek aan Kamera Express veranderde mijn blik….
Gezien mijn achtergrond met Canon 5D Mark II/III met bijbehorende lenzen, mijn wens om op lichtere apparatuur over te stappen en mijn interesse voor de Sony RX10 Mark IV, werd ik eigenlijk direct gewezen op de Fujifilm X-T4 (inclusief 16-80 mm lens; de 35mm equivalent voor mijn oude Canon 24-105 mm lens). Ik was eigenlijk volledig verbouwereerd…na jarenlang fotograferen met een Canon 5D Mark II/III overstappen Fujifilm? Die maakten in het verleden toch alleen filmrolletjes? Ik ben toen naar huis gegaan en heb me even aan paar dagen goed verdiept in Fujifilm. Ik heb alle recensies die ik maar kon vinden over de Fujifilm X-T4 gezien en gelezen. Wat is dit een ongelofelijk mooie camera en wat een geweldig advies van Kamera Express. Ik heb de camera nu een aantal dagen in huis, en genomen foto’s maar ook de videobeelden zijn bijzonder goed. Gisterenavond ben ik Den Bosch ingegaan en ook bij nachtfotografie performt de Fujifilm X-T4 bijzonder goed.
Zitten er geen nadelen aan de Fujifilm X-T4? Wat ik tot op heden nadelig vind aan deze camera is het feit dat Fuji zijn eigen raw (RAF) formaat heeft, wat helaas niet door Adobe PS en LR ondersteund wordt. Om dit op te lossen biedt Fuji een gratis versie CaptureOne Express aan die wel kan omgaan met het RAF-formaat. Een andere optie is om het RAF-formaat te converteren naar Adobe DNG-formaat. Qua video ben ik bijzonder onder de indruk van de Fujifilm X-T4, echter indien je onder het filmen in- of uitzoomt dan werkt de autofocus niet echt vlekkeloos. Ondanks dat ik de meest recente firmware van body en lens heb. Dit is een minpuntje waarvan ik hoop dat dit met nieuwe firmware in de toekomst opgelost gaat worden.
Ik ga verder met mijn ontdekkingstocht voor de Fujifilm X-T4 en wil de medewerkers van Kamera Express Den Bosch bedanken voor hun tijd en deze eye-opener voor de Fujifilm X-T4

Scorekaart voor Kamera Express