Azerty

Ik heb een goedlopend YouTube kanaal, wat ik samen met een vriend onderhoud. Wij produceren bijna dagelijks video's voor dit kanaal. Wij hebben dit jaren gedaan op elk redelijke PC's, maar na een jaar of drie-vier werden ze toch wat ouder en besloten we om samen een nieuwe PC te bestellen. We zouden dit eerst bij Alternate in de PC-builder te doen, maar omdat Alternate continu onderdelen niet op voorraad had hebben we toch voor Azerty gekozen.

De website van Azerty is redelijk. De website is niet zo overzichtelijk als Alternate naar mijn optiek, maar zeker niet slecht. We hebben gebruik gemaakt van de Assemblage Service van Azerty, waardoor onze PC door Azerty werd samengesteld. Het ging in totaal om twee identieke systemen, waarvan alleen de harde schijf configuratie van verschilden.

De totale orderwaarde was om en nabij de €5000, inclusief de assemblage.

Azerty heeft niet zoals Alternate een controle tijdens het samenstellen die je advies geeft over je systeem. In plaats daarvan worden orders handmatig gecontroleerd door een Azerty medewerker en wordt een e-mail gestuurd met eventueel advies. Kies je bijvoorbeeld een verkeerde processor voor de 1151 socket, zal dit door Azerty worden opgemerkt en krijg je voor assemblage een e-mail dat je wellicht beter een andere processor kan kiezen. :) Bij ons was er verder geen advies en werd gemeld dat ze het systeem gingen samenstellen.

Tijdens de bestelling van je PC kan je aangeven dat je een bericht wilt ontvangen als je PC in elkaar gezet wordt. Je kan dan op de website van Azerty een livestream bekijken waar de verschillende orders worden samengesteld. Deze e-mail arriveerde en ongeveer 30 minuten later keek ik hoe mijn eigen systeem werd samengesteld. Heel leuk om te bekijken!

Exact 1 week na bestellen arriveerde het eerste systeem, dat voor mijn vriend was bedoeld. Alle correspondentie over de verzending was prima in orde. Dit systeem was keurig netjes verpakt in de doos van de PC-case, in dit geval een Fractal Design Define R6 doos, in piepschuim verpakt, plastic om de case. Bij het openmaken van de doos en het plaatsen van de PC waren duidelijk stickers aanwezig die ons erop wezen dat we eerst verpakkingsmateriaal uit de case moesten halen die erin was gedaan om transportschade te voorkomen. Aldus geschiedde, en de PC draait inmiddels als een zonnetje.

De tweede PC liet iets langer op zich wachten. Azerty mailde ons dat de tweede PC, welke voor mij bedoeld was, defect bevonden was tijdens het testen. Azerty test systemen na assemblage en het bleek dat mijn RAM geheugen niet in orde was bevonden en dat nieuwe sticks moesten worden besteld, omdat ze niet meer op voorraad waren. Hierdoor liep mijn order 3-4 dagen vertraging op. Ik kan niet anders zeggen dan hulde! Communicatie verliep verder prima en ongeveer 5 dagen later arriveerde het systeem goed en wel op dezelfde manier als boven beschreven. Een welverdiende 5 sterren voor verzending.

De tweede PC, die iets langer op zich liet wachten, kreeg vlak na installatie helaas last van vastlopers. Ik kreeg na opstarten regelmatig een bluescreens met verschillende soorten redenen. Contact opgenomen met Azerty, ik mocht de PC terugsturen voor controle. Het enige minpuntje bij het verzenden was dat ik de kosten zelf moet betalen. Het ging hier om een PC van bijna €3000 (ik had iets meer HDD's dan de andere PC), en deze heb ik (uiteraard kan ik wel zeggen) verzekerd teruggestuurd naar Azerty. Dit kostte mij €20,75 bij PostNL, terwijl Azerty slechts €11 vergoed. Een retouretiket zou naar mijn inziens beter zijn. :)

Helaas ging de verzending naar Azerty niet zonder slag of stoot, en dat mag u letterlijk nemen. Bij binnenkomst werd schade aan het systeem geconstateerd. Harde schijven zaten scheef in de case. Dit werd mij 1 dag na ontvangst bij Azerty via e-mail medegedeeld, dus keurig op tijd kan ik wel zeggen. De schade is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door PostNL, die met de PC heeft lopen smijten.

Azerty stuurde mij foto's met de schade op en vroeg of ze onderzoek mochten doen naar mijn PC om te kijken wat de schade precies was en of alle onderdelen getest mochten worden. Dit kostte me echter wel €35. Uiteindelijk is alles in orde bevonden en werd slechts de case vervangen. Totale schade ongeveer €200, nieuwe case en onderzoekskosten. De foto's die Azerty stuurde waren precies wat PostNL mij vroeg bij het melden van de schade aan PostNL, dus ze hebben vaker met dit bijltje gehakt zo blijkt. :) De aanvraag voor schadevergoeding bij PostNL loopt nog, dus de uitkomst daarvan zal ik toevoegen als ik die krijg.

Alles bij elkaar heeft Azerty keurig gehandeld en mijn vragen via e-mail precies beantwoord, vaak binnen een paar uur nadat ik ze gesteld had. Tevens was ik positief verrast dat Azerty zelfs de moeite had genomen om vragen te beantwoorden die ik had gesteld in een Word document die ik op het bureaublad had achtergelaten, waarin ik precies mijn stappen had beschreven om zo mogelijk tot een snelle oplossing van het probleem te komen. Alle vragen in het document waren met een ander kleurtje beantwoord. Hiervoor een grote pluim! Azerty heeft verschillende dingen geüpdatet (BIOS, chipset, etc) met de mededeling dat ze deze fouten vaker hadden gezien op dit type moederbord (MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC) en dat dit hopelijk de problemen zou moeten verhelpen. We gaan het zien, mocht het niet het geval zijn dan hoort u het hier eerst. :)

Edit op 27 december. Net voor de Kerst is het systeem wederom retour gestuurd, het probleem was nog niet verholpen. Ik wacht nu op antwoord van Azerty.

Ik geef de algehele klantenservice 4 sterren vanwege de kosten van het terugsturen. Dit kan in mijn ogen beter met retouretiket.

Alles bij elkaar zijn beide PC's nu aangekomen en in gebruik genomen en ben ik zeker niet ontevreden. Ik zou zonder twijfel nog een PC bij Azerty bestellen, deze keer hopelijk zonder al het gedonder! Bedankt Azerty voor het samenstellen en de service, en wellicht tot een volgende keer!

Scorekaart voor Azerty