Bestellen ging makkelijk en snel, nog ruim voor 22:00 kunnen bestellen en de volgende dag netjes het scherm thuis ontvangen, zoals beloofd. Normaal eindigt voor menig koper hier de transactie en is men al gauw tevreden, ik had graag gewild dat ik dat ook kon zijn, maar helaas...
Aftersales en klantenservice blijkt nogal een probleem. Het Dell beeldscherm dat ik besteld heb bleek defect. Ik heb deze binnen twee weken teruggestuurd maar vervolgens duurde het zo'n 4 weken voordat ik weer een nieuw scherm had, zonder enige informatie, zonder enige updates en nota bene ook nog eens afgeleverd op een ander adres.
Verzending was zoals te verwachten netjes op tijd. Helaas bleek er aan de verzenddoos nogal te wensen over: Die was er namelijk niet. Het beeldscherm dat ik had besteld werd in de doos van Dell zelf geleverd, zonder omdoos, zonder bescherming wat ik zelf wel een beetje apart vind, helemaal omdat ik dit zelf eigenlijk niet zo mag versturen volgens de RMA instructies die ik van Alternate ontvang.
Maar prima, de doos leek in orde, geen zichtbare schade. Het verdient niet de schoonheidsprijs maar een echte ramp is het ook weer niet.
Helaas merk je altijd pas wat je aan een webshop hebt zodra er iets mis is met je bestelling. Helaas kan ik enkel concluderen dat ik enorm teleurgesteld ben in de manier waarop Alternate dit heeft afgehandeld.
Direct nadat ik mijn nieuwe scherm aansloot zag ik iets geks: Verticale paarse lijntjes over het gehele scherm. Pas na ongeveer een kwartier gingen de lijntjes weer weg. Ik vermoedde in eerste instantie dat dit mijn videokaart/driver was en lette er niet heel veel op, maar... gedurende de dagen werd dit alleen maar erger. Zelfs na het loskoppelen van alle videokabels bleef het scherm de problemen vertonen.
Ik heb, na een klein weekje testen en bevestigd te hebben dat het probleem echt niet aan mijn kant zit (je bent Tweaker of niet), contact opgenomen met Alternate via de mail. Men reageerde de volgende dag al snel dat het scherm waarschijnlijk defect is en opgestuurd moet worden. Ik kreeg meteen een RMA formulier en instructies opgestuurd om het scherm kosteloos op te sturen. Netjes.
Enig probleem: ik had de originele verpakking niet meer (bewaar 'm normaal altijd maar door de onhandige indeling van de verpakking heb ik alles platgestampt en weggegooid, de eerste en meteen laatste keer). Alternate had hier "uiteraard" begrip voor, dit was geen enkel probleem als ik scherm maar goed verpakte bij verzending. Mooi!
Ik heb het scherm dan ook goed verpakt en direct diezelfde dag nog opgestuurd. Op vrijdag kreeg ik een mailtje dat het pakket door de logistieke afdeling ontvangen is en dat de retourafdeling "zo spoedig mogelijk" zou controleren of alles in orde was.
Toen was het stil...
Op donderdag, 6 dagen later (weekend meegerekend), kreeg ik een mailtje, men heeft het product "in behandeling genomen". Diezelfde dag kreeg ik een "Service Opdracht", daar werd netjes aangegeven dat alles voldoende verpakt was maar werd ook opeens gesproken over een reparatietijd van 2 tot 8 weken. Het zal toch niet, dacht ik nog.
De volgende dag een verlossend mailtje: Het scherm is defect bevonden. Men heeft dezelfde problemen geconstateerd.
Ah fijn, gelukkig maar! Vervangen dus? Nee, nee, helaas: omdat het scherm defect is moet deze opgestuurd worden naar de fabrikant. Men geeft aan dat het 'langer kan duren', dit zonder enig overleg met mij.
Ik heb begrip voor de situatie maar ik zit ondertussen al een kleine week zonder beeldscherm. Als men had aangegeven dat dit zo lang zou duren dan had ik daar eerst nog goed over na kunnen denken en iets van een alternatief kunnen regelen.
Vervolgens is het stil. Erg stil. Op tickets wordt gereageerd dat men het vervelend vind maar niets kan doen. Er is een lange doorlooptijd bij Dell en ik heb 'pech'. Dat ik het scherm minder dan twee weken in mijn bezit heb gehad en deze al direct na levering defect bleek lijkt daar niets in uit te maken. Op enige coulance hoefde ik niet te rekenen. Het scherm onder 'wet koop op afstand' retour sturen kon niet omdat ik de originele doos niet meer had, begrijpelijk, maar in dat geval had ik wel de volgende dag een nieuw scherm kunnen kopen.
Ik heb na een kleine twee weken wachten en twijfelen zelf maar een nieuw scherm gekocht, ik heb nou eenmaal een scherm nodig.
Drie weken later krijg ik een mailtje, een verzendbevestiging, zonder enige informatie. Logischerwijs mijn beeldscherm. Heel even was ik blij, heel even maar, want wat schept mijn verbazing? Het pakket is naar mijn werk gestuurd in plaats van het originele bezorgadres van mijn eerdere order! Dat was niet de bedoeling
Maar ik ben het helemaal zat. Ik heb geen zin om _weer_ contact op te nemen. Ik heb het scherm nu, niet op de plek waar ik wil, zonder enige informatie van Alternate, maar hij werkt weer, gelukkig.
Al met al een hele nare ervaring met een vervelende bijsmaak.