Zoals eerder geschreven was hosting in Nederland nooit een haalbaar alternatief vanwege de hier geldende torenhoge traffictarieven. De enige oplossing zou sponsoring zijn. Via Realgamer werd in februari 2000 contact gezocht met Vuurwerk Internet. Deze Haarlemse hostingprovider had net een supersnelle dubbel uitgevoerde 622Mbit-verbinding van Versatel opgeleverd gekregen, waardoor hen een enorme overdaad aan bandbreedte ter beschikking stond. Een sponsor-contract werd snel geregeld en over de wens om Tweakers.net, Gamer.nl en Fok! op twee servers te hosten werd niet moeilijk gedaan.

Met de hulp van Comptech World werd voor weinig geld twee snelle servers in elkaar geschroefd. AMD Benelux werd bereid gevonden om twee processors te sponsoren. Een Athlon 800 ging destijds voor 1500 piek over de toonbank en dat was zeker een mooi bedrag om in de knip te houden voor andere hardware zoals scsi-harde schijven. Onze keuze voor het te gebruiken moederbord viel op de MSI K7 Pro omdat deze als stabiel en betrouwbaar te boek stond; het was ook de enige Irongate-plank die een fsb van 115MHz ondersteunde. De VIA KX133 kwam niet in aanmerking omdat moederborden met deze chipset nog maar net op de markt waren ten tijde van het bouwen van de servers. Nieuwe VIA-chipsets hadden wat ons betreft vlak na hun release net iets te vaak mankementen vertoond.

Beide servers werden voorzien van een Adaptec 29160 Ultra160 scsi-controller met een enkele 7200 toeren IBM Neptune-schijf in de webserver en drie van dergelijke disks in de database-server. Ata-raid was destijds nog niet zo ingeburgerd en bovendien hadden we slechte ervaringen met de ata-schijven in de Rackspace-server: daar was er namelijk in december 1999 eentje van dood gegaan. Het snelheidsvoordeel tussen ata en scsi was vrij beperkt op 7200rpm, maar in ieder geval hadden de scsi-schijven het voordeel van een lagere toegangstijd en dat is zeker voor een database server van groot belang. Omdat een scsi raid-controller destijds nog ver buiten ons budget lag, werden de drie Neptunes in de database-server middels software raid-5 aan elkaar geregen.

De configuratie van de twee servers werd gecompleteerd met een 4U-rackmount, een pci-videokaartje en twee 3Com 100Mbit nic's. Eentje voor communicatie met de buitenwereld en de tweede om tussen web- en database-server te babbelen. Dit voorkwam dat de Mysql-queries over dezelfde switch als het internetverkeer moesten en dat kon zeker tijdens de drukke uren schelen in roundtrip latencies. De servers kregen de Griekse namen Aphrodite (Godin van de schoonheid en de liefde) en Athena (Godin van de wijsheid). Slackware Linux werd als besturingsysteem gebruikt omdat de beheerders (Rick Jansen en Reinder Gerritsen) onbekend waren met Freebsd. Uit het Rackspace avontuur was gebleken dat het niet verstandig is om met een vreemd besturingssysteem te gaan werken, ook al zijn er kleine technische voordelen boven de besturingssystemen waarmee de beheerders wel ervaring hebben.
Verder bleef de softwareconfiguratie grotendeels bij het oude, hoewel uiteraard wel de laatste versies van Apache, PHP en Mysql werden geïnstalleerd. Vooral de overgang van PHP3 naar PHP4, die tegelijkertijd plaats vond met de ingebruikname van de servers bij Vuurwerk, was een grote stap voorwaarts.
|
|
Aphrodite deed dienst als webserver, terwijl Athena zich bijna volledig kon toewijden aan haar taak als Mysql-server. Athena draaide tevens ssl voor de admin-interface. De content op Tweakers.net wordt volledig webbased beheerd vanuit een in eigen huis ontwikkeld content management systeem. Om die reden serveerde Athena tevens de afbeeldingen die in de nieuwsposts en reviews werden gebruikt. Deze afbeeldingen worden namelijk webbased geupload.
Met slechts twee servers (waar we destijds overigens erg blij mee waren ) was de netwerk topologie bijzonder eenvoudig:

De keuze voor Athlon-processors was een interessante gok waar we geen spijt van kregen. AMD had zich destijds zeker nog niet bewezen als fabrikant van serverprocessors, maar het leek ons toch een verstandige keus omdat de Athlon afgezien van wat niet-relevante issues met agp-videokaarten en voedingen geen stabiliteitsproblemen had. Als een cpu wekenlang stabiel kan werken in een desktopsysteem dan moet dat ook in een server mogelijk zijn, zo was de gedachte.

Zoals viel te verwachten, zorgde de keuze voor Athlon-processors voor controversie bij mensen die van mening waren dat een server uitsluitend op Intel kon draaien. Vuurwerk kende nogal wat verbindingsproblemen vlak na de ingebruikname van hun nieuwe serverruimte met Versatel-verbinding. Deze downtimes zorgden in het begin regelmatig voor halve hartverlammingen. Telkens bleek het probleem bij Versatel te liggen en keerden Appie en Athena ongeschonden terug na de netwerkdowntimes. Uiteindelijk bereikte Aphrodite eind augustus een uptime van 92 dagen voordat zij gereboot moest worden in verband met de belangrijke Linux 2.2.14-kernelupdate. Het Athlon-experiment was geslaagd. Zeker vanuit het perspectief van Tweakers.net als hardwaresite was het iets dat uitgeprobeerd moest worden.
