Als je de schermen uit de doos haalt, wordt al snel duidelijk dat je geen premiumproduct in handen hebt. Het scherm zelf is wat vormgeving en afwerking betreft in orde, maar op de voet en de rest van de constructie is bespaard. Het paneel is gevat in een kunststof behuizing met alleen een onderrand. De zijkanten en bovenkant zijn zo goed als randloos. Op die onderste bezel prijkt in het midden het LG-logo en verder is er geen poespas. De achterkant is eveneens zeer eenvoudig, maar daar kijken we zo dadelijk naar.
Een van de dingen waarop bespaard is, is de voet zeiden we al. Die bestaat uit twee componenten: de naar voren hellende, buisvormige staander en de sikkelvormige voet. De verbinding tussen die twee wordt geborgd door een schroefje met een beugeltje, zodat hij handmatig is vast en los te draaien. Het is een klein detail, maar dat beugeltje wekt de indruk van een stukje ijzerdraad en niet veel meer. De bevestiging van de voet aan het scherm verschilt voor de twee schermen. Het 29"-model maakt gebruik van twee schroeven om het scharnier aan het scherm te bevestigen, terwijl voor de 34"-variant voor een plaat met klikmechanisme is gekozen. Bij ons exemplaar bleek die plaat nogal wat speling in zijn nis te hebben, wat een weinig solide indruk geeft. De schroefverbinding van de kleinere monitor is wel een pluspunt.
Wat ergonomie betreft zijn waarschijnlijk niemands verwachtingen hooggespannen. De voet is eenvoudig en het scherm is niet in hoogte te verstellen, te draaien of te roteren. Wel is er een mogelijkheid om het scherm een stukje naar voren en achteren te kantelen. De tilt bedraagt -5 tot 15 graden voor de 29WP500 en -5 tot 20 graden voor de 34WP500. Bij het 34"-model helpt een stevige veer in het scharnier bij de aanhechting aan het scherm hierbij, maar bij de 29"-versie wordt op de stroefheid van de scharnierverbinding gerekend. De schermen staan erg laag op hun voet; de onderrand van het 34"-model komt op 11 centimeter boven je bureau en die van het 29"-model op slechts 9 centimeter. Omdat de voet een grote sikkelvorm heeft, kan het lastig zijn de beproefde methode van een pak papier te gebruiken om het scherm omhoog te zetten. De voet is namelijk met 45 centimeter vrij breed, en is ongeveer 16,5 centimeter diep.
29" klinkt misschien heel groot voor een beeldscherm en 34" helemaal, maar in de praktijk valt dat best mee. De ultrawide 21:9-verhouding maakt dat de diagonaal geen realistische indruk geeft van de afmetingen. Om de schermoppervlakte een beetje in perspectief te zetten: het 29"-model heeft een iets kleinere oppervlakte dan een 27"-widescreen en het scherm is slechts zo hoog als een 23"-model. Het 34"-model is op zijn beurt precies zo hoog als een 27"-breedbeeld, en heeft ongeveer de oppervlakte van een 31"-scherm. De 1080 verticale pixels van het 34"-model leveren dus een nogal lage pixeldichtheid op. Stel je een full-hd-scherm van 27" met nog geen 82ppi voor.
Voor gaming kan een ultrawide natuurlijk extra leuk zijn, wegens de 'immersive' beleving, maar bedenk daarbij dat lang niet alle games even correct met een afwijkende resolutie omgaan. Voor kantoorwerk kan een ultrawide twee schermen vervangen. Je kunt immers op een enkel scherm 'side-by-side' werken. De lage resolutie van beide schermen beperkt het nut daar wel van; zeker in de hoogte zijn de 1080 pixels erg karig.
Ook in de poortenafdeling zijn de WP500-schermen geen pottenbrekers. Gezien de bescheiden resolutie van de monitoren vond LG een DisplayPort niet nodig en volstaat het met twee HDMI-poorten. Dat zijn HDMI 2.0-poorten en zoals zo vaak bij LG zijn ze recht naar achteren gericht. Zonder haakse stekker moet je dus rekening houden met wat ruimte tussen de muur en je scherm. Wellicht vervelender: zonder DP-ingangen kun je met een Nvidia-videokaart enkel vaste refreshrates gebruiken, geen variabele. Het scherm ondersteunt wel FreeSync, maar dan alleen voor AMD-kaarten. Onder de HDMI-poorten zit een gecombineerde audiojack en daaronder een connector voor de voeding. Beide schermen hebben een externe voeding van 19V en een kabellengte van ongeveer anderhalve meter.
Het menu van de 29WP500 en 34WP500 bedien je in beide gevallen met een joystick middenonder op het scherm. Een klik naar boven schakelt het scherm in of uit en naar beneden klikken geeft toegang tot de weergave-voorinstellingen of Picture Mode. Naar links laat je de input selecteren, HDMI 1 of 2 dus, en de joystick naar rechts bewegen geeft toegang tot het volledige menu. In het vrij beperkte menu kun je kiezen uit Quick Settings, Input, Picture en General. In de vooringestelde Picture Modes kun je onder meer een HDR Effect en gamepresets kiezen. Bij de game-instellingen kun je FreeSync in- en uitschakelen, vier varianten van een Cross Hair kiezen en de overdrive-instellingen kiezen. Het menu laat je desgewenst de kleurweergave aardig fijnmazig instellen met sliders voor de saturatie en kleurintensiteit van zes kleurkanalen.