Door Peter de Boer

Doktersteam

SQL Server 2008: een vooruitblik

06-08-2008 • 16:24

46

Singlepage-opmaak

Tot slot

Dit artikel heeft in vogelvlucht een aantal van de belangrijkste punten van de nieuwe release van SQL Server behandeld. Zelf met de nieuwe omgeving stoeien kan uiteraard ook. De Release Candidate 0 is gratis te downloaden en kan gedurende 180 dagen gebruikt worden. Het is wel belangrijk ruim de tijd voor de installatie te nemen: het installatieproces verloopt weliswaar redelijk vloeiend, maar kost gauw een uurtje of twee als niet alle bijbehorende software al geïnstalleerd is. Een ander puntje van aandacht is het feit dat SQL Server Management Studio 2005 gedeïnstalleerd moet worden. Het is wel weer mogelijk met de 2008-versie een 2005-database te beheren.

Alles in ogenschouw genomen is de overgang van SQL Server 2005 naar 2008 waarschijnlijk niet zo groot als de overstap naar 2005 een paar jaar terug was. Toch is er een groot aantal features toegevoegd die op zijn minst de moeite van het bekijken waard zijn. Alle veranderingen maken van SQL Server 2008 een nog veelzijdiger werkpaard waarmee SQL Server zijn leidende positie op de vaderlandse databasemarkt moet kunnen verdedigen.

Reacties (46)

46
44
8
5
0
0
Wijzig sortering
Peter de Boer, Jammer dat je de OLAP engine niet besproken heb. Volgens theolapreport is MSSQL daar veruit marktleider in.
Vandaag heeft Microsoft zijn SQL 2008 gereleased.
Anoniem: 126000 6 augustus 2008 16:35
Is SQL server leider in Nederland?

In België ben ik vrij zeker dat dit Oracle is.
Dat heeft Microsoft vooral te danken aan de gunstige 'standard' editie licenties. De standard versie van MS SQL Server is zeer compleet en met slechts 6000 euro is het de goedkoopste commerciele database server in dit segment.

Daarnaast zal vrijwel elk asp.net website gebruik maken van SQL Server. Daarnaast is ook de integratie met Visual Studio (welke overigens ook met andere databases kan werken) is zeer sterk.

En als applicatie developer kun je tegenwoordig alles in vb.net of c# schrijven. De combo Silverlight, asp.net en MSSQL op WIN2008 wordt steeds sterker.
Microsoft doet hier mee dus niets anders dan ze ook met Internet Explorer deden, simpel weg een sterk product op de markt zetten dat in veel opzichten niet onder doet voor de concurentie en dit dan tegen een hele lage prijs aanbieden.

Natuurlijk is €6000 niet weinig geld maar voor een profesionele database die voor een gemidelde applicatie meer dan genoeg is is het nu ook weer niet duur. Oracle rekent bijna het zelfde per core, Sybase is nou ja Sybase, en MySQL is ook niet alles door zijn gebreken kun je het niet echt een concurent noemen van de voor genoemde.

Als je dan een populaire ontwikkel omgeving hebt die vrijwel voledig is geintegreerd met deze database en een besturings systeem dat ontworpen is met deze database in het achterhoofd dan kun je toch wel stellen dat het een goede combinatie is. Ik zou nog steeds niet graag een belangrijk productie systeem willen draaien op een windows based platform maar goed dat komt denk ik omdat ik al te lang met te veel oude versies van windows heb gewerkt.

Hoe dan ook, als ik kijk naar wat MSSQL 2k8 te bieden heeft dan ziet het er toch erg goed uit en is het denk ik zeker de moeite waard om eens naar te kijken als je een nieuw systeem moet bouwen en je geen restricties hebt wat betreft platform keuze. Of MSSQL 2k8 dan ook als beste uit de bus komt weet ik niet maar het hoort zeker op de lijst van mogenlijke keuzes thuis.
Hoe dan ook, als ik kijk naar wat MSSQL 2k8 te bieden heeft dan ziet het er toch erg goed uit en is het denk ik zeker de moeite waard om eens naar te kijken als je een nieuw systeem moet bouwen en je geen restricties hebt wat betreft platform keuze. Of MSSQL 2k8 dan ook als beste uit de bus komt weet ik niet maar het hoort zeker op de lijst van mogenlijke keuzes thuis.
Als het om mission-critical, 24/7, en dus miljarden gaat, is MS-SQL geen optie, hoeveel toeters en bellen het ook mag hebben. Simpelweg omdat het op Windows, en bijbehorende inferieure hardware, draait. Wat dat betreft heeft Microsoft nog een hele lange weg te gaan...
Snap niet waarom Postgres vaak uit dit soort beknopte overzichten wordt gelaten. IMO eerder een volwaardig alternatief dan MySQL, met de features waar een enterprise gebruiker op zit te wachten. Support van Sun en zeer gespecialiseerde extensies, zoals een ruimtelijk geografische database.
http://postgis.refractions.net/
Snap niet waarom Postgres vaak uit dit soort beknopte overzichten wordt gelaten.
Dan moet je DB2 ook noemen...

Het artikel gaat over SQL 2008.. dus..
Bij SQL Server komen daar dan nog wel de OS licentie kosten bij. Oracle draait op Linux waar je niets voor hoeft te betalen. Een puntje voor wanneer je het alleen over licentie kosten hebt.
Ik zie weinig bedrijven 6K per core lappen voor oracle en vervolgens een of andere standaard linux draaien, meestal zit daar ook een betaalde Suse of Red Hat achter.
Meestal daaien wat grotere bedrijven hun Oracle op RS6000 of HPUX.

Simpelweg omdat deze hardware betere schaalbaarheid heeft en (meestal) online uit te breiden is en volledig redundant is door het ontbreken van een systemboard.
Precies. Ik kan me geen bedrijf of overheidsinstelling voor de geest halen dat hun mission-critical spul op Windows met MS-SQL draait. High-end 24/7 draait allemaal op IBM, HP of Sun, voorzien van de e.o.a. UNIX, OpenVMS of AS/400 smaak, met databases als Oracle of DB2. Windows en x86 hardware zijn geen spelers van enig belang in deze sector, alleen om het feit dat zaken als geavanceerde clustering en het hotswappen van CPU's en overige hardware componenten simpelweg ontbreken. Nog even los van het feit dat men niet op de verplichte maandelijkse reboots zit te wachten...
Maar bij Suse of Red hat betaal je voor een support contract. De prijzen van een MS licentie is nog zonder support dus dat moet je er nog bij afsluiten! Dat komt er nog bij.
Maar bij Suse of Red hat betaal je voor een support contract. De prijzen van een MS licentie is nog zonder support dus dat moet je er nog bij afsluiten! Dat komt er nog bij.
waar je precies voor betaald is terzijde, iedereen die een beetje slim is draait gewoon iets als centos, dat is net zo 'enterprise' als redhat en kost je niets. Self-supporting zijn is beter dan afhankelijkheid hebben van een andere partij. (of dat nu MS, RedHat, of sun is)
Dat is jou mening. Maar een beetje bedrijf zal zekerheid willen hebben. En dan moet je garanties kunnen geven over je support. Dat kun je zelf / wil je zelf niet, want dan ben je zelf verantwoordelijk. Meeste bedrijven zullen (als ze bewust kiezen) niet voor jou manier kiezen.
Anoniem: 50893 @ronny10 augustus 2008 00:13
Als je goed personeel in dienst heb hoef je toch geen support contract te nemen :?
En dit is onzin natuurlijk, want ga jij maar eens fijn bugs fixen van open source OS'en, laat staan closed source OS'en als Windows, AIX of HP-UX. Ook daar betaal je namelijk die dure support contracten voor (en bij commerciele varianten als IBM en HP is dit ook gelijk voor de hardware).
Bedrijven die support belangrijker vinden dan geld, gaan waarschijnlijk geen overweging maken tussen SQL Server en Oracle op grond van de licentie kosten.

Vandaar de toevoeging '...wanneer je het alleen over licentie kosten hebt.'
Niet helemaal. Ik ken genoeg grote bedrijven die Oracle gewoon op Windows draaien. Maar inderdaad bij SQL Server is het onvermijdelijk om Windows licenties aan te schaffen.
Wat doet SilverLight in je lijstje? De grap is namelijk dat bij de introductie van SL 1.0 én ook straks bij 2.0 er geen geavanceerde Grid controls zullen zijn. Ook kan SL niet direct connecten met MS SQL. Dat kan enkel via Data Services aka 'Astoria'.
Ik denk dat je doelt op .NET in z'n algemeenheid als platform. Dat is wat anders en breder als SL, ASP.NET en SQL Server :).
En dan is die €6000 nog per processor ook, waar je bij oracle toch al snel per core mag gaan lappen.
http://msdn.microsoft.com...ry/ms144275(SQL.100).aspx

Peter: hier lees ik dat er wel degelijk een SQL Server 2008 Developer Edition komt???? Express hier voor gebruiken lijkt m stug omdat express heel veel features mist: SSIS, AS, Rep Services, etc....
Hmm, ik zie het. Ik had andere informatie. Het is in ieder geval aangepast.
Vlekkeloze simpele installatie?
Lees deze blogpost van mij eens door en verbaas je dat ik nog geen grijze haren hebt...
http://sitecore.alexiasof...ate-with-sql-server-2008/
Wellicht is de installer in de ctp0 ook verbeterd sinds februari? Ik heb in ieder geval geen problemen ondervonden tijdens de installatie?
Anoniem: 32767 @Alex7 augustus 2008 14:38
Al je problemen en oplossing waren toen al bekend... beetje opnieuw het wiel uitvinden met je blog.

Daarnaast is doel van beta deze issue te reporten ipv te bitchen er over op je blog.....
RTFM ? :P


Verder goed artikel. Altijd handig om toch enigzins op de hoogte te zijn van de nieuwe features en veranderingen zonder er een studie van te moeten maken.

[Reactie gewijzigd door Rhapsody op 22 juli 2024 20:06]

Dat is zo simpel. Blijkbaar kan MS wel investeren in produtivitty tools maar krijgen ze de usability van hun installers nog niet eens op een fatsoenlijk level.
En hoewel ik ook fouten heb gemaakt gedurende die installatie, mag je het minstens vermoeiend noemen dat je zoveel fouten _kunt_ maken. Zelfs als persoon met bijna elk MS papiertje wat er op het gebied van SQL Server te behalen valt.

Dan is het niet zomaar RTFM, maar ook: leverencier ga eens na hoeveel mensen dit na je moeten doen.
Het was maar een geintje hoor, vandaar de :P.

Maar zoals P_de_B al zegt, wellicht is de installer verbeterd sinds die February CTP.

Ik heb het nog niet geinstalleerd. Bij mij op het werk wordt er op Oracle ontwikkeld. Daarbij ondersteunen we meerdere databases en kunnen we niet zo snel gebruik maken van SQL of Oracle only snufjes :-)
ooit al eens Oracle geïnstalleerd?
Zo vaak. Nooit problemen mee gehad. Wat is je punt?
volgende WSUS zal dus ook 2008 variant gaan gebruiken? ip[pv de 2005 zoals dat nu is?
Is SQL server leider in Nederland?

In België ben ik vrij zeker dat dit Oracle is.
De enige reden dat Oracle 'marktleider' is is omdat ze 2~5 keer zoveel voor hun database product vragen, afhankelijke welke features je allemaal wil, features die bij MSSQL in de standaard prijs begrepen zitten (bv Expres en ETL functionaliteit, maar ook scale-out (RAC) technologie) Als je in aantallen licenties of gebruikers zou rekenen dan is Microsoft verruit marktleider.
We hebben pas onderzoek gedaan binnen het bedrijf naar de goedkoopste tussen MSSQL en Oracle. Het ging op een x-users licentie. Met de OS licentie kosten er bij was Oracle goedkoper. Het hangt er dus een beetje vanaf wat je meet. Er zijn inderdaad ook situaties dat MSSQL goedkoper is.

Die zin over de standaard prijs is wat vaag. De Expres versie van MSSQL is gratis net zoals de Oracle XE versie. Misschien dat je bedoelt dat je voor RAC extra moet betalen terwijl de cluster van MSSQL standaard in de Enterprise edition zit. Licentie kosten zijn nogal ondoorzichtig, maar naar mijn idee is het verschil in licentie kosten tussen MSSQL en Oracle met OS die te clusteren zijn per node niet meer dan 5000 euro op een bedrag van rond de 30000 per node (inderdaad in het nadeel van Oracle)...beat me when i'm wrong. Maar dat lijkt mij niet kansloos voor Oracle.

Misschien is het zo dat MSSQL meer licenties heeft. Maar MSSQL zit dan ook in het deel van de markt van kleine databases die snel zijn opgezet voor korte projecten. In dat deel zal MySQL steeds meer terrein winnen. Oracle zit vooral in het deel van grote databases die lang bruikbaar moeten blijven. In die markt krijgt MSSQL net een beetje voet aan de grond. Features als profielen die nu in de nieuwe versie van MSSQL komen zaten al jaren in Oracle (ook in de gratis XE versie).

@stimpie: Nee, geen DB2 mee gewogen.

[Reactie gewijzigd door napel25 op 22 juli 2024 20:06]

hebben jullie hier ook IBM DB2 mee overwogen ?
Wat ik persoonlijk een aardige verbetering vindt is het volgende:
"Versions of SQL Server after SQL Server 2005 will incorporate full support for running on a supported guest operating system that is installed on a Windows Server 2008 Hyper-V virtual machine."
bron: http://support.microsoft....s;956262&sd=rss&spid=2855

Ik heb zo vaak het volgende van Microsoft mogen horen bij support cases:
"If you have problems in SQL Server 2005 running in a VM environment and the problem cannot be resolved by commercially reasonable support, you must try to reproduce this problem in a non-VM environment."

Toegegeven dat dit een halve oplossing is, aangezien de meeste grote bedrijven voorlopig waarschijnlijk op VMWare blijven draaien. Aan de andere kant kan het in sommige gevallen een (gedeeltelijke) overstap naar Hyper-V rechtvaardigen.
ik snap 't wel, virtualisatie is lang niet voor alle omgevingen geschikt. Een simpele webserver lukt zonder problemen, file en printer servers en domain controllers ook vaak zonder issues, maar een heavy-duty database server? nee, dat moet je echt op fysieke hardware doen. (wij hebben er eentje die op 4 dual-core amd's draait, dat wordt binnenkort 4 quadcore amd's, want op dit moment staat het ding op alle cores te stampen - en nee, dat ligt niet aan fouten in het datamodel of indexen, er is echt zoveel belasting)

overigens is dat DB2 op Linux, maar het principe geld met iedere OS / DB combi
Dat intellisense is de doodsteek voor de Redgate producten (SQL prompt). Gelukkig voor hun blijven data compare en sql compare nog een goede oplossing om een OTAP straat makkelijk te beheren.

Verder hoop ik dat de ergenissen die ik ervaar in SSIS, SSRS en management studio een keer opgelost zijn... Microsoft kennende niet.
Mooie review. Ik kijk uit naar de nieuwe versie!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.