Door TERW_DAN

P45-moederborden deel 2: MSI P45 Platinum

16-06-2008 • 17:35

49

Multipage-opmaak

Inleiding

Het tweede bord dat in deze roundup besproken wordt is de P45 Platinum. MSI brengt ook nog de P45D3 Platinum met ddr3-ondersteuning uit en dit bord is op het geheugen na identiek aan de 'gewone' P45. Deze review is dus in feite van toepassing op beide borden. Bij het artikel waarmee we de reviewserie afsluiten en waarin de benchmarks zijn opgenomen is er wel verschil. Daar zetten we de Gigabyte EP45-DQ6 en de Asus P5Q Pro tegenover de P45 Platinum en dan gaat het over drie ddr2-borden .

De Platinum wordt vrij compleet geleverd. In de doos vinden we naast het bord nog een viertal sata-kabels, een pata-kabel, een floppy-kabel, twee molex-naar-sata-stroomkabels en een firewire- en usb-dongle. Verder treffen we natuurlijk de backplate, een handleiding en een set drivercd's aan. Als laatste vinden we een flexibele crossfirebridge en een zakje m-connectors, waarin zich een set opzetstukjes bevindt waar de losse connectoren opgeprikt kunnen worden voor usb, firewire, frontaudio en frontpanel.

MSI P45 Platinum doos
Merk en type
Merk MSI
TypeP45 Platinum
Technische Specificaties
Socket775
Moederbord ChipsetIntel P45
Form FactorATX
Geheugen Type4x ddr2
Interfaces
Card Interface (moederbord)2x pci, 2x pci-e 1x, 2x pci-e 2.0 16x
Hardeschijf bus (intern)pata-133, 8x sata-300
Raidraid 0, raid 1, raid 5, raid 10
Externe verbindingen
Verbinding (lan)Lan 1Gbps
Verbinding (usb/fw)2x Firewire 400, 8x usb 2.0
Verbinding (overige)8x Audio, esata

De MSI P45 Platinum onder de loep

Het eerste dat opvalt aan het moederbord is de artistiek gevormde heatsink die op de P45-chip prijkt. De heatsink zit met heatpipes vast aan een koeler voor de vrm en de ICH10R, zodat het net als bij de andere borden, één grote heatsink vormt. Bij MSI maakt het geheel onderdeel uit van de Xpresscool-technologie.

MSI P45 Platinum heatsink

De indeling van het bord is vrij standaard, al zijn er wel wat dingetjes die opvallen. Onderaan bij de headers van de usb-poorten zijn een kleine powerbutton en een resetbutton geplaatst, zodat het niet langer noodzakelijk is om een powerknop aan te sluiten wil je het product testen. Een clear cmos-knopje is ook aanwezig op het backpanel en deze is dus in te drukken zonder dat je de pc open hoeft te maken.

Wat verder opvalt is dat er een molex-connector net boven het eerste pci-e-slot zit om extra prik te kunnen leveren als er stroomslurpende videokaarten aanwezig zijn. Echter: videokaarten die stroom slurpen hebben vaak een behoorlijke koeler en deze blokkeert dan waarschijnlijk de molex-connector. De bij de test gebruikte MSI 7950GT heeft een passief koelblok bovenop de kaart zitten, die ervoor zorgde dat de connector vrij lastig bereikbaar bleek. De feature bleek dus leuk bedacht, maar is niet ideaal uitgevoerd.

MSI P45 Platinum

De MSI-borden beschikken over een aantal extra features die niet onder de standaard P45-specificaties vallen, namelijk een fsb van 2008MHz en ddr2 1200MHz- en ddr3 2000MHz-ondersteuning. Verder beschikt de P45-serie over 'Drmos'. Drmos is de overkoepelende technologie waaronder Greenpower, Rapidboost en Xpresscool vallen. Greenpower is de manier van MSI om energie te besparen als het systeem niet volledig belast wordt. Op het bord zitten zes blauwe faseleds die aangeven hoeveel fasen van de cpu er gebruikt worden. Het gebruik van het aantal fasen is via het Greenpower Center te regelen, waar ook de voltages in te stellen zijn van de cpu, het geheugen en de northbridge.

Naast de Greenpower Center-applicatie bestaat Greenpower uit het gebruik van duurzame onderdelen, zoals solide condensatoren en een 3-in-1-chip voor de vrm, waarbij het oppervlakte van de vrm aanzienlijk teruggedrongen kon worden: van 230mm² naar 64mm². Deze chips zitten ook onder de heatsinks, maar MSI claimt dat ze zo koel blijven dat je ze gewoon aan kunt raken en dat de heatsink er alleen op zit voor mensen die willen overklokken. De heatpipe is vrij buigzaam, dus ik heb de proef op de som genomen en de heatpipe van de vrm gehaald. In idle-modus werd het ding gevoelsmatig net zo warm als de vrm op mijn G33-moederbord: beiden blijven erg koel en zijn makkelijk aan te raken. Onder volledige belasting werd de vrm toch echt te heet om fatsoenlijk aan te raken zonder dat het pijn ging doen.

MSI P45 Platinum zonder heatsink

Het totaal van de duurzame onderdelen zou ervoor moeten zorgen dat het systeem aanzienlijk efficiënter werkt. In het voorbeeld dat MSI geeft wordt het verbruik van 160W teruggebracht naar 125W, door een efficiëntere pwm die op zijn beurt weer minder stroom verspilt doordat de inefficiënte voeding minder gebruikt wordt.

Rapidboost is de tool die meegeleverd wordt om het systeem gemakkelijk te overklokken en dit is te regelen vanuit het Dualcore Center in Windows. MSI geeft een paar vaste presets voor het overklokken, maar een echte tweaker zal de voorkeur geven aan het handmatig instellen van de fsb in het bios, of via de geavanceerde modus van het Dualcore Center.

Xpresscool is de naam van het koelingsysteem dat op de MSI-borden zit. De heatpipe, Circupipe genoemd, zorgt voor een stille koeling, en bedekt de vrm's, de north- en de southbridge. De Diamond-serie van MSI's P45-lijn zal ook nog aansluitingen voor waterkoeling bevatten.

Als we verder kijken naar het moederbord dan is te zien dat het bezaaid is met leds. Naast de genoemde faseleds zijn dit -waarschijnlijk- debugleds zoals we die ook op de Gigabyte zagen. Alleen staat in de handleiding nergens vermeld hoe deze uitgelezen kunnen worden. Het lijkt logisch dat ze moeten branden, aangezien het bord prima werkt en ze allemaal aanstaan. Zelfs als we het geheugen uit het systeem halen blijven alle leds echter gewoon branden, dus het is ons niet geheel duidelijk hoe dit zit.

MSI P45 Diamond blueleds

Naast deze blauwe ledjes die naast de verschillende onderdelen zitten zijn er ook nog acht leds die gebruikt kunnen worden als poort-80 debugger. Helaas ontbreekt ook hiervan de uitleg in de handleiding dus als het systeem blijft hangen is het lastig te achterhalen waar dat aan ligt, mochten we uitgaan van deze leds. Desalniettemin is het gebruik van een vorm van debugging op het bord volgens ons een pluspunt bij het troubleshooten.

MSI P45 Platinum backplate

Een blik op het backpanel laat zien dat MSI voor een vrij aparte plaatsing heeft gekozen van de usb-poorten, eentje die wij althans nog niet eerder zijn tegengekomen. Door het hoog plaatsen van de usb-poorten is er genoeg ruimte voor een firewire-connector, een optical connector en een esata-connector. Daarnaast is er een stuk leeg, om ruimte te bieden voor de heatsink. Verder zit er het knopje om de cmos te resetten en treffen we een 1Gb-lan-connector en een aantal audio-aansluitingen.

Installatie en bios

*Installatie

Ondanks de grootte van het koelgevaarte op het moederbord is er nog redelijk wat ruimte voor grote cpu-koelers. Opletten welke koeler je erop zet is wel aan te raden: onze Arctic Freezer 7 Pro paste er bijvoorbeeld niet op, welke kant we hem ook opdraaiden, omdat de fan altijd tegen een deel van de heatpipe aankwam. De standaard Intel-koeler past prima, dus zal iedere koeler die eenzelfde footprint heeft zonder problemen te plaatsen zijn. Het is alleen even opletten met iets grotere koelers. We zijn niet kapot van de manier waarop socket 775-koelers vastgezet worden en op dit moederbord is het wat lastig om de pin linksboven vast te drukken. Ga je dit bord installeren, begin dan linksboven, dan heb je iets meer speling om alles vast te zetten.

De rest van de hardware-installatie verloopt zonder problemen. De m-connectoren die MSI meelevert zijn handig als je met dongles zit die bestaan uit allemaal losse draadjes. Die prik je op de m-connector en de deze duw je vervolgens op de header op het moederbord. De connectoren zijn daarbij kleurgecodeerd, dus is het gemakkelijk om de draden op de juiste plek aan te sluiten.

De software staat op drie cd's: een driver-cd voor XP, een driver-cd voor Vista en een HDD Backup-cd. Vanuit het autorun-menu van de driver is de software handmatig te installeren. Verder staan er nog een paar MSI-utilities op de schijf, evenals de liveupdate en het Dualcore Center. Op de cd is ook nog DirectX9.0c, Adobe Acrobat Reader en de Yahoo toolbar te vinden. Tenslotte staat er een flink aantal links naar downloadpagina's en online softwarebibliotheken op de meegeleverde schijf.

Het Dualcore Center is de tool waarmee het systeem getweakt kan worden, zo kunnen de fsb en het voltage hiermee aangepast worden. Daarnaast kunnen de temperaturen in de gaten gehouden worden, net als de voltages van het systeem. Een handigheid hierbij is dat je tegelijkertijd hetzelfde kunt doen voor je videokaart, mits deze hier ondersteuning voor biedt.

De liveupdate werkt door middel van een activeX-plugin zodat via de browser -waarbij dus alleen Internet Explorer ondersteund wordt- gezocht kan worden naar updates waarna deze automatisch geïnstalleerd kunnen worden. Nieuwe software wordt met een standaard installer geïnstalleerd, helaas was er online nog geen nieuwe bios beschikbaar dus hebben we het flashen met liveupdate niet kunnen testen. Mocht je een bios gedownload hebben dan zul je met een floppy, usb-drive of cd naar dos moeten booten, om daar het bios te flashen; dit lukt namelijk niet vanuit Windows.

De HDD Backup staat op een bootable cd. Door met deze cd te booten is het mogelijk om een backup te maken van partities op je harde schijf, net zoals vele andere diskmanagers dat kunnen. Vanuit dit programma kun je uiteraard ook weer een image terugzetten en een voordeel is dat ntfs-schijven ook ondersteund worden. Het grote nadeel van de applicatie is echter dat een usb-toetsenbord niet lijkt te werken na het booten, ook al staat de legacy support in het bios aan. Het keyboard werkt prima in een dos-omgeving, maar bij deze applicatie werkte het alleen met een ps/2 keyboard.

MSI heeft een aantal jumpers voor het overklokken geplaatst op het moederbord. Deze stellen de fsb in op vaste waardes: 200, 266, 333 of 400. Hiermee zou het makkelijker moeten zijn om te overklokken en met een combinatie van jumpersettings en biostweaks zou een hogere overklok mogelijk moeten zijn. Onduidelijk was alleen hoe dit nu precies in zijn werk gaat. In principe kan de snelheid maar op twee manieren omhoog: door de multiplier of door de fsb. De multiplier is gelocked, 9 is het maximum op onze E8400, dus zal de fsb omhoog moeten en we weten van onze hardware dat het ergens bij de 420MHz ophoudt als we niet overvolten. We namen dus de proef op de som.

Als eerste hielden we de standaard-jumpersettings aan en probeerden we met deze instellingen de prestaties op te schroeven. Op 420MHz draaide het nog stabiel, met een kloksnelheid van 3798MHz, maar daarboven ging het fout en bleef het systeem hangen.

Vervolgens hebben we de jumpers op 400MHz gezet en vanaf dat punt geprobeerd omhoog te gaan. Ook hier was 420MHz het maximaal haalbare. In ons geval maakte het gebruik van de jumpers totaal niets uit en voor zover we kunnen concluderen kunnen de jumpers ook niet veel anders doen dan hetgeen ook in het bios ingesteld kan worden.

*Bios

Uiteraard is het bios van de P45, aansluitend op de featureset van het bord, erg uitgebreid. Het eerste opvallende is dat MSI de floppydisk standaard uitgeschakeld heeft. Eindelijk heeft een fabrikant door dat niemand zo'n ding meer heeft. De standaard-biossettings voldoen prima voor een gemiddelde gebruiker, al is het wat vreemd dat de Greenpower-functie standaard uit staat.

Bij de Greenpower-tab is overigens te zien wat de efficiëntie is van de voeding, hoewel onduidelijk is hoe deze precies bepaald wordt, en het wattage. Dit wattage, dat 'Pout' wordt genoemd, lijkt het verbruik van het systeem te zijn. De waarde die wordt weergegeven is echter onwaarschijnlijk. Het bios geeft een waarde van 168W aan, de losse wattmeter die eraan hangt blijft echter op 128W steken. Een kleine afwijking is natuurlijk mogelijk, maar een verschil van 40W is wel heel erg veel. MSI ging dit op navraag uitzoeken, dus de kans is groot dat een toekomstige biosflash het oplost.

Toen we verder keken bij de hardwaremonitor viel op dat de spanning die aangegeven werd aan de hoge kant was. De 12V-lijn stond op 13.1V, de 5V-lijn op 5.8V. Omdat we dit soort waardes nog niet eerder hebben gemeten bij andere borden met dezelfde voeding prikten we de multimeter eraan. De 12V-lijn was wat hoog, maar zat met 12.4V nog binnen de marge. De multimeter gaf voor de 5V-lijn 5.08V aan, meer dan netjes. De waardes in de bios vertrouwden we daarop nog niet zo meer. We kregen van MSI al wel de reactie dat ze bezig zijn om te achterhalen waar de fout vandaan komt en dat ze deze wilden herstellen met een nieuwe biosupdate.

Het overklokmenu wordt door MSI het Cell-menu genoemd. Hierin zijn alle settings met betrekking tot het overklokken te vinden. Handig is ook dat Eist, oftewel Intels Speedstep, hier aan- en uitgezet kan worden. Een handige optie is de multi-step OC booster die in het bios zit. Als deze wordt aangezet dan zal een overklok pas in het besturingssysteem effectief worden. Ook als je dus een veel te hoge snelheid instelt, is het bios altijd nog bereikbaar, zonder dat je een cmosclear hoeft uit te voeren. Op deze manier is het makkelijk om zo dicht mogelijk bij de ideale overklok te komen, zonder dat het systeem continu blijft hangen. De snelheid is per MHz in te stellen, daarnaast biedt dit bord een heel arsenaal aan instellingen voor de voltages van het geheugen, de cpu en de northbridge.
De spd is vanuit deze bios met een druk op de knop uit te lezen. F5 linkt naar de memory-Z, dat een overzicht geeft van de spd van iedere dimm. Zeker bij het instellen van de timings van het geheugen kan dit goed van pas komen, mocht je ze niet uit je hoofd kennen.

Vooral in vergelijking met het bètabios dat in eerste instantie op dit moederbord stond, is de huidige versie vrij stabiel te noemen. Het is niet direct aan de P45 gerelateerd, maar MSI is vrij goed bezig met het ontwikkelen van het bios. Het enige vervelende met de huidige versie is dat deze blijft hangen als er een usb-stick in het systeem zit tijdens het opstarten en deze toevallig als bootdevice aangemerkt staat, ook al zit er geen bootsector op. Hierdoor blijft het systeem eindeloos op een knipperende cursor staan. Door de usb-apparaten niet als bootdevice in te stellen geeft dit overigens geen problemen, maar het is wel iets dat je tegen kunt komen.

Een andere leuke eigenschap die in de toekomst beschikbaar komt is de mogelijkheid om het bios te upgraden naar efi. Dit is een grafische bios-interface die daarnaast ook een aantal extra utilities aan boord zal hebben. De functionaliteit komt pas in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar, maar de huidige P45-borden zijn er makkelijk mee te voorzien, daar de hardware er al voor aanwezig is.

Prijs en beschikbaarheid

MSI P45 Platinum schuin MSI P45 Platinum MSI Platinum Circu-Pipe 2

MSI heeft zijn P45-lijn al verscheept en de Diamond ligt momenteel in de winkels. De introductieprijs van de P45 Platinum zal op 160 euro komen te liggen, de P45D3-variant moet een tientje meer opleveren. Uiteraard heeft ook MSI verschillende borden voor meerdere segmenten uitgebracht, hieronder een overzicht van wat er momenteel te verkrijgen is.

ModelAdviesprijzen
P45 Diamond€240
P45D3 Platinum€170
P45 Platinum€160
P45 Neo2-FR€130
P45 Neo3-FR€114
P45 Neo-F€95

Na dit artikel volgt nog de review van de P5Q Deluxe van Asus. Aansluitend brengen we een overzicht van de prestaties van de drie verschillende moederborden.

Reacties (49)

49
45
14
9
1
2
Wijzig sortering
Hey,

Even een toevoeging op deze review. Gisteravond heb ik samen met iemand anders een Arctic Freezer Pro erop gemonteerd. Zo 'out-of-the-box' ging het inderdaad niet, maar met een simpel tangetje en een Rodeo (Dremel) ging het heel simpel.

Je moet dus aan 1 kant het onderste strookje van de koelingsbladeren een beetje bijknippen (knippen is het makkelijkst en veiligst) en aan diezelfde kant met de Dremel het hoekje van de luchtfan wat bijwerken zodat ie ook past. Hier wat fotos van de gemodificeerde koeler:

http://img169.imageshack.us/img169/694/dscn0388wk7.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/8136/dscn0389iv3.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/4483/dscn0391tm5.jpg

Dit ging dus uiterst simpel en hoeft imo geen belemmering te zijn. Verder staat er een goede uitleg van de betekenis van alle LEDS op pagina 2-28.
Het is idd wel passend te krijgen, maar ik had weinig zin om in m'n koeler te gaan knippen voor enkel de review :)

Voor wat betreft de manual, het kan zijn dat ik nog een iets oudere versie heb, maar er staat niets in vermeldt wat betreft de leds. Als het wel in de retail versie zit dan is dat natuurlijk een puntje van kritiek dat kan vervallen.

Ik ga er vanuit dat de samples die ik heb gekregen de retailborden zijn, tenzij het duidelijk niet zo is (in geval van de Gigabyte uit deel 1 bijvoorbeeld). Dus het kan zijn dat er nog wat kleine verschillen inzitten. Ik probeer eea nog te controleren bij de fabrikant, maar dat ga ik niet voor ieder klein puntje doen, omdat de review dan nooit afkomt.
hey op de plaatjes zijn 2 verschillende mobo's gebruikt.
plaatje 2 is met oranje-groene ram bankjes
en plaatje 3 is met rojs :+ en blauw.

hmm volgens mij heb ik tijd over, als ik dat waarneem haha.... :P
Dat heb je inderdaad heel goed gezien. De plank met de roze en blauwe slots is namelijk een DDR3 bord, die met de groene en oranje slots is een DDR2 bord.
Ik had de heatsink van de P45D3 Platinum er al afgehaald en daar een foto van gemaakt, en daarna kwam de DDR2 plank. Omdat de borden verder toch gelijk zijn vond ik het een beetje overbodig om ook daar weer met de heatsink aan de slag te gaan, pushpins zijn vrij vervelend namelijk om goed los te maken.
haha, ja nu je het zegt, ik herinner me idd dat deze in 2 smaken uitkwamen.
(had niet het heeeeele artikel gelezen.)
maarja, blijft toch leuk he, dat speulen met die mobo's voor je werk 8-)
wat heb jij een zwaar leven :9~
Wat me niet helemaal duidelijk was in: wordt in de finale review met benchmarks dit moederbord zowel in de DDR3-versie als de DDR2-versie getest? Of enkel deze laatste?

Uiteindelijk altijd wel leuk om het verschil (if any) eens te zien. Zeker omdat het hier voor de rest om een identiek bord gaat.
De benches gaan voornamelijk tussen de 3 DDR2 borden. De DDR3 plankjes heb ik nog niet getest. Als er tijd is kan ik dit altijd nog doen overigens, maar er gaat best veel tijd zitten in het goed benchen van het spul. Iedere bench minstens 2 keer draaien, liefst vaker dat kost de nodig tijd en ik wil de review wel snel af kunnen ronden. De Asus bordjes zouden er morgen al moeten zijn, dus kan ik gelijk verder met het testen van het spul. Als ik de kans zie pak ik de DDR3 borden mee, maar dat is niet direct de insteek.
En dit moederbord kan slechts 8GB aan volgens de fabrikant (itt de nr1 in deze serie die er 16g kon addresseren)
De Gigabyte en Asus borden kunnen volgens de site voor zowel de DDR2 als DDR3 borden overweg met 16GB.
De MSI P45 Platinum uit deze review kan ook overweg met 16GB. De P45D3 Platinum uit de review doet volgens de site maar 8GB. Ik heb even aan MSI gevraagd of dit ook daadwerkelijk klopt. Want het is wat vreemd, de chipset kan gewoon met 16GB werken.
Navraag bij Asus, Gigabyte en MSI leverde op dat iedere fabrikant hetzelfde ondersteund. MSI vermeldt echter de ondersteuning voor 1333MHz geheugen, Asus en Gigabyte gaan uit van 800MHz geheugen.
Bij 800MHz mem is 16GB mogelijk, dus ook bij de MSI
bij 1333MHz mem is 8GB mogelijk.
Wat wordt er bedoelt met MSI is goed bezig met hun BIOS, welke verbeteringen zitten er in, uiteindelijk is en blijft het een simpele Intel bridge (north, south) en een BIOS dat daar tussen zit, het kan een aantal instellingen bieden maar nooit veel meer dan de bridge toelaat, afgezien van de overklok opties.

Welk voordeel heeft dit BIOS waar MSI zo goed mee bezig is ten opzichte van een BIOS van ASUS, Gigabyte, Tyan etc. Ik kan er niets aan doen maar ik heb het gevoel dat er een deel van de tekst zoek is. Het enige dat ik over het BIOS lees is dat het niet met bootable USB om kan gaan wat naar mijn mening een enorm gemis is, en zeker niet een inicatie dat men goed bezig is met hun BIOS
Het gaat er voornamelijk om dat MSI in het verleden nogal wat steken heeft laten vallen op het gebied van de bios, iets waar ze zelf nu ook veel input in geven (kijk bijv naar: MSI vraagt om bios feedback.).
Als ik kijk naar de bios die op dit bord zit kom ik geen vage errors meer tegen en werkt het gewoon goed. Natuurlijk is dit gebaseerd op een deel persoonlijke ervaring, ik heb echt niet ieder MSI bord in handen gehad. Maar als ik kijk naar de 975 platinum en de P965 neo borden waren die biossen een stuk onduidelijker vond ik dan dat ze nu zijn.

En wat ze natuurlijk als voordeel bieden is EFI, wat binnenkort op de borden mogelijk is (het is hardwarematig mogelijk, alleen is de update er nog niet voor uitgebracht).

Verder is het niet zo dat het niet mogelijk is om te booten van USB, dat kan prima. De enige bug die ik nog gevonden had was dat hij bleef hangen op een USBbootdevice op het moment dat er GEEN bootable device ingeplugd was. Verder werkt het gewoon. Een gemis is het dus zeker niet.
€140 voor een moederbord :X
Zo'n gekke prijs is dat toch niet? Ik vind het eerlijk gezegd nog vrij goedkoop. Moederborden die ik koop kosten meestal tegen de 200 tot 300 euro. Kwaliteit kost geld, natuurlijk kun je een Asrockje kopen, maar dat spul is van aanzienlijk mindere kwaliteit en heeft minder features. En natuurlijk is dit het topsegment, die bordjes zijn altijd iets duurder.
Maar, die extra koelers rondom de CPU, wat koelen die eigenlijk? Want veel luchtverplaatsing zal daar niet komen. De een zit aan de achterkant en de ander tegen de onderkant van de voeding aan (in de meeste kasten). Op airflow van de CPU-koeler moeten ze niet rekenen, want de gebruiker zou best eens een koeling kunnen hebben die geen lucht van boven op de CPU blaast. Of wat dacht je van vloeistofkoeling.
Dat is dus de heatpipe, die de VRM, de north en southbridge koelt. Het ideale van een heatpipe koeler is dat de warmte makkelijk getransporteerd wordt van het hete gedeelte naar het koelere gdeelte. Dus er zal altijd wel een deel airflow dkrijgen, zodat de lucht kan afkoelen. Zelfs in een setup zonder extra fans naast de cpu fan wordt het ding niet belachelijk warm ofzo, de koeling werkt prima.
Afgezien van de prijs een leuk bord, al begrijp ik de hype niet echt. Een nieuw bord, waar alleen duur geheugen op kan, maar verder met zo'n beetje alle features die moederborden die minder dan de helft kosten, ook hebben.
Wat bedoel je? Op dit bordje heb ik zelf een heel simpel setje geil geheugen zitten, het was toen ik het kocht iets van 65 euro voor 4GB. Dat noem ik niet duur geheugn, dat is spotgoedkoop te noemen.

En met welk bord vergelijk je dit ding dan dat je deze zo duur vind, ik ben best benieuwd naar die conclusie moet ik zeggen. Veel borden uit dit segment of zelfs eentje lager zijn wel iets goedkoper, maar wil je kwaliteit dan betaal je daarvoor natuurlijk.
Weet iemand trouwens hoeveel stroom dit bord trekt? Zal wel veel zijn...
Waarom denk je dat het veel is? Zo gek veel stroomslurpende onderdelen zitten er nou ook weer niet op. Gemeten gebruik in mijn config is 124W tijdens het gamen. Dat noem ik niet absurd veel (sterker nog, het is het zuinigste bord dat ik tot nu toe getest heb).
Kwaliteit kost geld, natuurlijk kun je een Asrockje kopen, maar dat spul is van aanzienlijk mindere kwaliteit en heeft minder features.
Je moet het maar redelijk vinden om 4x zoveel neer te tellen voor iets dat niet ook 4x zo goed is. Hoewel dat natuurlijk deels subjectief is.
Zelfs in een setup zonder extra fans naast de cpu fan wordt het ding niet belachelijk warm
En zonder CPU fan?
Op dit bordje heb ik zelf een heel simpel setje geil geheugen zitten, het was toen ik het kocht iets van 65 euro voor 4GB
Oeps, mijn fout. Ik dacht gelezen te hebben dat dit een DDR3-bord was.
Waarom denk je dat het veel is? Zo gek veel stroomslurpende onderdelen zitten er nou ook weer niet op. Gemeten gebruik in mijn config is 124W tijdens het gamen. Dat noem ik niet absurd veel
Het moet veel zijn vanwege de grote koelblokken. Dat betekent dat er ding erg heet kunnen worden en dus veel energie verstoken. Daarbij is het een bekend fenomeen dat desktop-borden grote energievreters zijn (op CPU en GPU na de grootste zo'n beetje).
Die 124W is netjes als je een 8800GT ofzo hebt. Voor een kantoor-pc met eenvoudige videokaart of onboard video, verwacht ik dat ie in rust echt niet meer dan 60W nodig heeft. Laat een PC met dit bord zonder videokaart dus 70W trekken. Dat zou al heel aardig zijn.
Je moet het maar redelijk vinden om 4x zoveel neer te tellen voor iets dat niet ook 4x zo goed is. Hoewel dat natuurlijk deels subjectief is.
Voor €35 kun je geen goed moederbord hebben dat net zoveel features heeft als dit ding. Voor een kwaliteitsbord ben je toch zeker het dubbele kwijt. Als ik kijk naar de borden in deze review dan richten de fabrikanten zich allemaal op de markt waarbij kwaliteit belangrijk is.
Daarbij zijn Intel chips sowieso duurder dan lowbudget via en sis meuk die je op die goedkope borden terugvind.
En zonder CPU fan?
Dan natuurlijk wel, een E8400 is niet volledig passief te koelen onder load...
Oeps, mijn fout. Ik dacht gelezen te hebben dat dit een DDR3-bord was.
Het gaat hier om een DDR2 en DDR3 bord. Ik heb voor deze review naar 2 borden gekeken, omdat ze verder identiek waren.
Het moet veel zijn vanwege de grote koelblokken. Dat betekent dat er ding erg heet kunnen worden en dus veel energie verstoken. Daarbij is het een bekend fenomeen dat desktop-borden grote energievreters zijn (op CPU en GPU na de grootste zo'n beetje).
Die 124W is netjes als je een 8800GT ofzo hebt. Voor een kantoor-pc met eenvoudige videokaart of onboard video, verwacht ik dat ie in rust echt niet meer dan 60W nodig heeft. Laat een PC met dit bord zonder videokaart dus 70W trekken. Dat zou al heel aardig zijn.
De videokaart trekt 78W max (dat zal natuurlijk wel meevallen onder load), de chipset doet 22W en de cpu doet geloof ik 65W. De rest zal dus op gaan aan het moederbord. Tests onder load komen sowieso nog in het laatste deel.
quote:

Wat verder opvalt is dat er een molex-connector net boven het eerste pci-e-slot zit om extra prik te kunnen leveren als er stroomslurpende videokaarten aanwezig zijn. Echter: videokaarten die stroom slurpen hebben vaak een behoorlijke koeler en deze blokkeert dan waarschijnlijk de molex-connector. De bij de test gebruikte MSI 7950GT heeft een passief koelblok bovenop de kaart zitten, die ervoor zorgde dat de connector vrij lastig bereikbaar bleek. De feature bleek dus leuk bedacht, maar is niet ideaal uitgevoerd.

.............................................................................................................................................................

De MSI 7950GT is niet meer actueel, de highend kaarten van nu hebben hoogstens een plastic kap boven de videokaart (nvidia kaarten), en de koelers hangen er altijd onder dus ik zie het probleem niet zo.

Aangezien het een chip is die alleen CF ondersteunt, kun je de 7950GT niet eens in sli draaien, en heb je die extra molex ook helemaal niet nodig.
De MSI 7950GT is niet meer actueel, de highend kaarten van nu hebben hoogstens een plastic kap boven de videokaart (nvidia kaarten), en de koelers hangen er altijd onder dus ik zie het probleem niet zo.

Aangezien het een chip is die alleen CF ondersteunt, kun je de 7950GT niet eens in sli draaien, en heb je die extra molex ook helemaal niet nodig.
Een 7950GT kan anders nog prima mee vind ik. Daarnaast zijn er zat kaarten te bedenken die wel een flinke koeler hebben, al is het maar een custom waterblok dat sommigen gebruiken.

Dat een 7950GT niet in SLI kan op dit bord snap ik, maar natuurlijk gaat dat wel met 2 Ati kaarten in crossfire, en dan kan die connector wat minder gunstig geplaatst zijn. Ik had in elk geval een iets betere plek kunnen bedenken, naast de ATX connector bijvoorbeeld.
Ben ik helemaal met je eens. Tevens is het niet echt mooi als je een systeemkast heb met een window, dat je molex kabel over het MB loopt. Vaak zit er aan 1 molex nog een molex en een diskette aansluiting. Die werk je nie echt makkelijk weg. Voor de rest, mooie review, Terw_Dan. ;)
Als je de review had gelezen dan had je gezien dat dit pas deel 2 is, en dat in het laatste deel de benchmarks komen te staan, omdat dan alle 3 de borden vergelijken worden. Derhalve is dit ook een roundup, waarin de 3 borden tegenover elkaar worden gezet.....
Persoonlijk vind ik dit een flutreview.
Geen benchmarks of overclock resultaten.
Na dit artikel volgt nog de review van de P5Q Deluxe van Asus. Aansluitend brengen we een overzicht van de prestaties van de drie verschillende moederborden.
|:(

Edit: oh, Terw_Dan was me al voor. Ik had graag wat meer informatie gewild over die andere smaken p45 die msi uitbrengt. Dat kan ik natuurlijk zelf wel opzoeken, maar was makkelijk geweest als het hier even genoemd stond ;)

[Reactie gewijzigd door woekele op 22 juli 2024 19:24]

Zeker wel een mooie moederboord en alweer een top review!
Ik kon helaas niet zien waar de power button was op de foto's.

[Reactie gewijzigd door Miauw op 22 juli 2024 19:24]

Het zijn die kleine rode knopjes die vlak boven de USB headers zitten.
Heel mooi bordje. Ben van plan het zelf te kopen maar ik zou graag willen weten of mijn scythe mugen (infinity) hier op past. Hij past wel op de p35 platinum ( bron: http://img213.imageshack.us/img213/6044/mp35g3312co6.jpg )en ze zeggen dat er op de p45 versie meer ruimte is voor cpu coolers.

Verders is de 4 pins molex volgens mij bedoeld voor casefans ??, ik sluit ze er in ieder geval altijd daar aan.
Je kan op het Scythe forum aan scythe medewerkers vragen of de Mugen al dan niet op je geplannede aankoop past. Heb ik ook gedaan, had binnen 24u antwoord :)
De 4pins molex is niet voor casefans, het is een molex-input, dus daar iets op aansluiten gaat niet werken, of het werkt volledig buiten spec, met als gevolg dat je het bord nog wel eens kan slopen. Dus als je dat nu zo aangesloten hebt, zou ik het toch even iets anders bouwen.

Of de Scythe Mugen gaat passen heb ik geen idee van. Ik heb hem hier niet, dus kan het niet testen.
Die molex is om betere stroomvoorziening te leveren aan de PCI-E sloten als je crossfire draait. Bij gebruik van één grafische kaart is hij niet verplicht.

Je casefan er opzetten zal wel werken maar lijkt me niet de bedoeling en ik zou het dan maar snel veranderen. Dichtbij zitten ook gewone fanheaders dus gebruik die maar met een convertor :)
Die molex is om betere stroomvoorziening te leveren aan de PCI-E sloten als je crossfire draait. Bij gebruik van één grafische kaart is hij niet verplicht.
En zelfs met 2 kaarten is het maar de vraag of het nodig is. Het PCIe slot kan volgens spec al 75W leveren. Daarnaast hebben die dingen nog een losse power connector, dat lijkt me voor de meeste kaarten wel voldoende. Al is een beetje extra prik wel wenselijk in sommige situaties.
Goed, maar 2 x 75W over het moederbord laten lopen vanaf de ATX connector is wel een behoorlijke klus. Ik kan me voorstellen dat wat hulp van een extra molex dan welkom is om het moederbord te ontlasten.
Tuurlijk, de extra molex op zich is best handig, maar ik zou hem zelf op een andere plek hebben gestopt, die minder moeilijk te bereiken is met een flinke videokaart. Op zich is het ook niet zo'n groot probleem, maar wel iets dat opvalt.
Daar heb je dan weer gelijk in. Zelfs bij mijn 8600GT is het moeilijk te bereiken omdat de passieve koeler aan die kant hangt. Maar goed, ik gebruik de connector dan ook niet :)
het is pci-e 2.0 toch? dus 150W via slot.
Maar is dat als je de molex aansluit? of altijd? En hebben kaarten ook zoveel van het slot nodig als je de (6 pins) aansluting op de achterkant van de kaart gebruikt?
Heb ik weer, 3 keer raden welk mobo icm welke CPU koeler ik heb besteld. Maar ik ben niet vies van het aanpassen van een koelertje (heb ik voor mn huidige systeem ook moeten doen) en ik zal dan ook proberen toch tot een redelijke oplossing te komen. Ik laat het tegen die tijd nog wel horen.
Ach, het gaat ook wel passen als je wat van die koeler afsloopt of de heatsink op het mobo bewerkt. Maar standaard gaat het niet passen, omdat de heatsinks te hoog zijn op het bordje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.