Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door René Gerritsen

Sony 40X3500 en conclusie topsegment

Conclusie topsegment

Met dit laatste deel zit onze reviewserie erop. We hebben drie televisies bekeken die in Nederland tussen de 1600 en 2000 euro kosten. Welk model sluit zich als derde winnaar aan in het rijtje dat de Panasonic 37LZF80F en de Panasonic 42PZ85 nu vormen?

Alle drie de televisies zijn goed geschikt om interlaced sd-beelden mee te kijken. Ook blijken ze kleuren correct weer te geven, maar er zaten toch verschillen in de weergave. Zo blinkt de Pioneer plasmatelevisie uit als het gaat om mooie, volle kleuren en hadden de Sony en de Sharp het nakijken als het op zwartwaardes aankwam. De Sony is daarentegen zeer uitgebreid te kalibreren en dit is ook de zuinigste televisie in deze serie. De Sharp stelt daar dan de grootste beelddiagonaal in dit topsegment tegenover en een Duits exemplaar koop je volgens de Pricewatch al voor tweederde van de prijs van de twee concurrenten. Ook het Nederlandse model is flink goedkoper.

Toch kunnen we de Sharp niet tot winnaar uitroepen door de slechte prestaties in de backlight bleedingtest en de matige score in de film resolution loss test. We willen nogmaals benadrukken dat het zeker geen slechte televisie is, maar in dit topsegment leggen we de lat hoog.

De Sony en de Pioneer scoren in bijna alle tests heel goed. De Sony 40X3500 is een 1080p-scherm en de Pioneer is 'slechts' 720p. Ook nu willen we graag duidelijk maken dat de verschillen op normale kijkafstanden zeer klein zijn als je televisies met een native resolutie van 720 en 1080 beeldlijnen naast elkaar zet. Beide schermen zijn zeer uitgebreid instelbaar en hebben allerlei beeldverbeterende functies die ook daadwerkelijk een positieve invloed hebben op de weergave.

Toch kan ook in deze vergelijking de lcd-televisie niet meekomen met de prachtige kleuren van de plasma-tv. De Pioneer wint het dus dankzij de indrukwekkende kleuren die het plasmapaneel kan weergeven. Bij deze wil ik bramberk15 dus ook graag feliciteren met zijn juiste voorspelling, vier weken geleden. Tevens wil ik Willem de Moor bedanken voor het maken van de benchmarkfoto's bij de Pioneer- en de Sharp-review.

Pioneer Kuro 428XD Productfoto

Als we van deze reviews iets hebben geleerd, is het wel dat specificaties nagenoeg niets zeggen en dat een 720p-paneel nauwelijks onderdoet voor een 1080p-paneel. Verder hebben we aangetoond dat plasmaschermen niet per definitie meer verstoken dan lcd-schermen en dat de variaties in stroomverbruik significant zijn. Het loont ook om met een eigen dvd-schijfje naar de winkel te gaan om de interlaced sd-kwaliteiten van je toekomstige televisie te bekijken en eens het osd door te spitten op zoek naar beeldverbeterende functies en kalibratiemogelijkheden.

In de LCD & Plasma TV Special is deze review terug te vinden, gebundeld met de overige artikelen over de tv roundup en actuele nieuwsberichten over plasma- en lcd-televisies.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (73)

Wijzig sortering
Heel mooie review serie! Ik ben altijd iemand geweest die veel naar cijfertjes keek, maar ben toch steeds meer overtuigd dat de cijfertjes niet alles zeggen. Ik wist wel dat plasma mooiere kleuren hadden en betere zwartwaardes, maar vanwege de vaak lagere resolutie, hogere prijs en energieverbruik zou ik nooit een plasma gekocht hebben. Misschien dat ik bij mijn volgende TV toch een plasma mee zal nemen als optie.
Nog een vraagje, gaat deze reviewserie nog uitgebreid worden in de toekomst met nieuwe modellen met LED backlight b.v.
Het is de bedoeling dat er vaker tv-reviews komen, dat heeft Wilbert al aangekondigd :)
Ik vraag mij af of de reviewers ook uitspraken durven doen tussen de segmenten. Is er inderdaad een verschil in beeldkwaliteit (anders dan resolutie) tussen de verschillende segmenten en is het prijsverschil nog wel binnen de perken voor deze verschillen in beeldkwaliteit?
Niet zo gek dat de Kuro plasma als overall winnaar uit de bus is gekomen.

http://www.hdtvtest.co.uk , door velen bestempeld als de allerbeste reviewsite op flatscreengebied, heeft de Kuro ook nog steeds als "reference" staan. Het hoogste predikaat wat een tv kan krijgen in de eindconclusie.

De allerbeste LCD, de Sony W4000, moet het met 'slechts' een "higly recommended"
doen, wat een niveautje lager is als "reference". ;)

Tweakers.net's conclusie komt dus overeen.

[Reactie gewijzigd door Apple|IA op 4 juni 2008 21:43]

Als de markt en technologie verder vorderen zoals ze nu doen dan heb je binnenkort plasma 1080p in de prijsklasse 1200 - 1500€. De LCD's met gelijke resolutie zijn steeds een stuk goedkoper geweerst , maar als plasma de resolutie race overleeft zou het wel eens een goede comeback kunnen maken. Enkel nog die inbrand toestanden zouden je dan nog van een LCD kunnen overtuigen.
De ideale kijkhoek tussen waar je zit en de flat screen dient voor de beste bioskoopbelevenis minimaal 30 graden te bedragen, wat ongeveer overeenkomt met een kijkafstand van max 3 meter voor een 40" scherm. Zoals mig29 al aangaf, begin je dus degelijk een verschil tussen 720 en 1080p te zien bij een kijkhoek groter dan 30 graden.

Voor een kijkafstand van 4 meter kun je gerust een 50" of groter scherm aan de muur hangen en dan liggen de verhoudingen heel anders. $3000 voor een 50" Kuro tegenover $2300 voor een 52" kwaliteits LCD (de beste van 2008 volgens CNET "The Samsung LN52A650 reproduced one of the deepest shades of black we've seen from any LCD. It can't quite match the champ, Samsung's own LED-based LN-T4681F, but from what we remember, it's pretty dang close"). De Kuro is in de laatste 3 maanden trouwens $800 in prijs gezakt hier in de US. Dit is ook de reden dat ik 3 maanden geleden een 46" LCD heb gekocht voor $1900 shipped ipv de Kuro voor $3800. Had ik maar een paar maandjes gewacht :)

[Reactie gewijzigd door mstam op 5 juni 2008 05:57]

Volgens mij gaat er nog iets niet helemaal goed met je wiskunde :) Want je tangens van 15 (niet 30!) is 0.27, dus je kunt ongeveer je diagonaal met 2 vermenigvuldigen om de meest optimale MAXIMALE kijkafstand te bepalen voor 1080p materiaal.
(immers voor de kijkhoek van 30 graden, moet je delen in 2 stukken om ze met rechte hoek te krijgen, dus ook het diagonaal. diagonaal * 0.5 / 0.27 = 2 * diagonaal)

Voor 50" is dit dus ongeveer 2.5 meter :) dat klopt dan ook weer met dat grafiekje wat overal rondzwerft.

Ik zit overigens ongeveer 2 meter van een 50" 1080p tv af, en kan het echt aanbevelen. Wennen in het begin, maar voor blurays e.d. optimaal genieten :D

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 5 juni 2008 17:21]

Merci Rene, voor het noemen van mijn voorspelling in de eindconclusie :)

Eigenlijk was het ook niet zo moeilijk als je een klein beetje op de hoogte bent van de gebruikte technieken en welke producenten kwaliteit leveren. Ikzelf ben echt geen die-hard tv kenner maar sinds een kleine twee jaar lees ik wel her en der wat. Dit omdat ik zelf een tv moest gaan kiezen en me eerst ff in de materie heb verdiept.

Als je jezelf er een beetje in verdiept is het vrij logisch dat plasma beter beeld levert. Want, hoe kan een lcd nu goed diepzwart produceren als er continu een lamp achter het scherm staat te schijnen? Daarom heb ik al een dik jaar een 42'' Panasonic 720p plasma, omdat ik als student niet zoveel geld heb en Panasonic gewoon de beste prijs/kwaliteitstv's produceert. Toen ik mijn plasma kocht waren er zelfs nog geen 1080p plasma's, die kwamen wat later uit, maar ik heb me nooit laten verleiden door het 1080p verhaal. Wil je namelijk hier echt veel verschil in merken, dan ga je toch naar schermen van 55'' of groter op een normale kijkafstand van 3 a 4 meter. Verder lijkt Sony wel op goede weg, ik vind ze qua design de mooiste tv's van het moment dus als je toch perse een lcd wil ga dan voor een Sony. Verder is het wel fijn dat deze test wat vooroordelen van plasma ontkracht, en het weer blijkt dat als je geld teveel hebt of een ware liefhebber bent je gewoon niet om de Kuro-lijn van Pioneer heen kunt. Jammer dat de 50'' of 60'' 1080p versies zo onnoemelijk duur zijn.
Even een tip tussendoor om de kans op inbranden in het beginstadium na aanschaf van een plasmascherm te beperken:

Bij mijn vorige werkgever (AV bedrijf) werden nieuwe plasmaschermen voor de verhuurafdeling altijd een dag of 5 (minimaal) 24h per dag op een 100% wit beeld gezet (bij max helderheid).

Hierdoor wordt het verlies in helderheid dat elke plasma heeft, met name in het begin, versneld waardoor de kans op inbranden geringer wordt.

Ik zelf werkte op de verkoopafdeling en ook daar probeerden we dit, na overleg met de klant uiteraard!, zoveel mogelijk intern te doen voor uitlevering/installatie, maar jah, soms kwamen schermen nu eenmaal pas op de laatste dag binnen.

Toch adivseerden we de klant dan om dit te doen en er in ieder geval rekening mee te houden dat de kans op inbranden in het begin het grootst is.

Tevens is het een goede manier om te kijken of het voedingscircuit van je plasma in orde is omdat deze soms wel eens de geest willen geven bij langdurig aaneengesloten gebruik (in de tijd dat ik nog als AV technicus werkte was dit tenminste wel zo, maar hoop dat dit inmiddels toch wel verbeterd is)

Veel plasmaschermen (professionele varianten in ieder geval) hebben zelfs een menu optie om het beeld op volledig wit te zetten hiervoor!

Het is maar een tip, ook al kan ik me voorstellen dat veel mensen liever direct van hun nieuwe speeltje gebruik willen maken ;)

[Reactie gewijzigd door floriske.nl op 6 juni 2008 16:39]

Ik zou wel willen weten of jullie de panasonic lcd uit het eerste deel kwa kleur en zwart waardes ook echt beter vonden dan de sharp en sony uit het topsegment.
Ja, absoluut. De plasmatelevisies leveren gewoon veel mooiere kleuren. Ik moet zeggen dat ik zo neutraal mogelijk de reviewserie in probeerde te gaan, maar de vooroordelen over inbranden e.d. bij plasma's zaten nog wel in mijn hoofd. Nu weet ik dat dat als je een beetje oplet geen issue is en ik heb lange tijd met alle tv's mogen spelen. Het paneel in de Panasonic LCD is echt waar prachtig, die moet je 's zien. Ik snap niet dat niet meer fabrikanten voor ips-panelen gaan. Maar ook die lcd is niks vergeleken met de drie plasma's in deze test. Goed, de LG had wat problemen met de huidstinten, maar misschien is daar met een service menu nog wat aan te redden. Het is ook weer niet alsof het beeld van de LG niet om aan te zien was, maar de Panasonic was vele malen beter.

Van alle lcd's vond ik de Panasonic het mooist, maar de elektronica achter de Sony is absoluut indrukwekkend te noemen. Wie weet wat de komst van led-backlights de lcd's nog gaat brengen, maar voorlopig zou ik voor een plasma gaan.
ik denk dat ik voor de Panasonic TH-42PZ85 ga.
full hd plasma. vrij groot en betaalbaar. en komt goed uit de test.

ps zouden jullie nog een pagina willen maken vanwaaruit je alle reviews makkelijk kan accessen, en later een vergelijkings chart?

anyway mooie actie dit
Ik denk dat je dit bedoeld:

LCD & Plasma TV Special

Staat onder iedere review

[Reactie gewijzigd door LOTG op 5 juni 2008 11:36]

Noem mij maar gek, maar ik zou toch de Sony verkiezen;

- Veel meer speeltjes
- Ook prima beeld
- 1080p
- Het design is errug nice
- Minder groot stroomverbruik
- Ik vertrouw plasma nog steeds niet, ik mag misschien een zeikert lijken maar het is mijn geld en voor dergelijke bedragen wil ik niet een burn-in waar de klantenservice mij meldt dat ik me niet zo aan moet stellen of dat het niet onder de garantie valt.

Als de nieuwe series aangekondigt worden, daalt het drastisch in prijs en koop ik er waarschijnlijk één. Dat was mijn subjectieve kijk op zaken.
mjah, als ik jouw eisen zou hebben zou ik ook voor de Sony gaan.

Maar ik denk zo:

- Veel meer speeltjes:
Sjah. Lekker belangrijk? :P

- ook prima beeld:
Eh, veel duurder dan een 1080p Plasma (en véél duurder dan een HD ready plasma) en significant minder goed beeld.

- 1080p:
Kan je bijna geen voordeel noemen, tenzij je er op wilt gaan tekstverwerken. Dit verschil is zo onnoemelijk klein op normale TV kijk afstanden. Het is jammer dat dit juist in een getal is uit te drukken. Daarom hechten mensen er zo veel waarde aan.

- Design
Moet ik in meegaan, al vind ik beeldkwaliteit belangrijker. Design is wat waard

- Groter stroomverbruik
Achterhaald argument. Simpelweg niet meer waar, of het scheelt, zeg, 10%

- Ik vertrouw plasma niet
Sja, dan zou ik toch eens gaan zoeken naar klachten daarover bij TV;s van 2007 en later. Die vind je namelijk niet, terwijl er wel veel verkocht zijn. Waar je wel over leest, is het onschuldige retentie.

Ik vind het zo'n oneerlijke strijd dat het me verbaast hoeveel LCD's er nog altijd verkocht worden, gebaseerd op 1080p geilheid (en mensen die denken dat je met een HD ready straks geen TV kan kijken :S) en Plasma-angst :P. Bizar.
Als je Digitaal via de Kabel wilt kijken, is de Sony toch echt de enige die dit mogelijk kan maken.

Een TV koop je niet alleen vanwege het beeld. Je wilt ook andere dingen kunnen doen met je TV.
Misschien hadden ook mee kunnen nemen welke TV het beste beeld geeft bij (normaal) TV kijken (in zijn beste vorm). Hetzij analoog, hetzij digitaal via de ether of kabel.

Dan geeft de Sony TV wel beter beeld bij normaal gebruik. Het verschil met analoog is duidelijk merkbaar.

[edit]
Maar je hebt wel een extra kastje dat je (in de buurt van) je TV moet plaatsen die ook weer stroom gebruikt ;)
De Sony is al zuinig, reken daar dan de extra stroomkosten bij de andere TV's bij. ;)
En 2 AB's gebruiken; 1 voor zappen en 1 voor geluid (of een extra knop indrukken op je All-in-one AB). Dat heb je dus bij de Sony niet.

Verder hoor je meerdere malen dat de interne decoder beter beeld geeft dan de externe.

Dus die interne decoder heeft zeker voordelen t.o.v. de 'LCD + decoder' variant.

Daarbij, als de interne decoder het begeeft is je TV stuk ;) En dan heb je liever een nieuwe of wil je hem weer repareren. Dat duurt veelal niet lang (zeker geen jaren) en als je geen 2e TV hebt, heb je ook niets aan de decoder :)

[Reactie gewijzigd door SPee op 6 juni 2008 17:20]

Ik kijk ook digitale tv via de kabel en ik heb een panasonic pz85. Huuh!! zeg je?? Inderdaad. Er bestaat zoiets als een settopbox, of een tv-kaart in je mediacenter. Beide zijn niet duurder dan de meerprijs van je sony. Daarbij als je sony tuner het begeeft kun je geen digitale tv meer kijken op de tijdelijke tv die je krijgt of nog hebt staan. Een non argument dus als je het mij vraagt.
Het belangrijkste is nog dat sony het niet support!
echt subjectief kan ik dit volgens mij niet noemen. Je hebt blijkbaar nooit gewerkt met een plasma, je hebt alleen verhalen gehoord via internet over inbranden (je weet toch dat alleen ontevreden mensen klachten op internet zetten) en je kunt dit verhaal van deze reviewer niet geloven dat je het verschil amper ziet tussen 720P en 1080P
Je weet het verschil tussen subjectief en objectief niet helemaal geloof ik ;)

Ik heb zelf in het verleden veel met plasma gewerkt in industriële toepassingen en die dingen branden toen echt heel snel in. Natuurlijk mag je die modellen (2de en 3de generatie) niet meer vergelijken met de huidige modellen, en i.t.t. de wijze waarop wij ze gebruikten, nl. veel statische beelden is het probleem bij filmweergave veel minder aanwezig, maar het is echt NIET volledig opgelost.

Een review is leuk, maar per definitie is een review een momentopname of hooguit gebaseerd op het gebruik over een paar weken. Verder ben ik enigszins bekend met de reviewer en weet ik dat hij objectief en grondig te werk gaat, dus dat zit wel goed. Mijn probleem met plasma blijft echter dat bij langdurig gebruik, wat nooit getest wordt in reviews, de inbrandproblemen opnieuw op KUNNEN duiken. Ik game veel op mijn TV en daarbij heb je dus wel degelijk veel statische delen van het beeld (cockpits, HUDs, scorecounters etc.).

Plasma is best verbeterd maar ik waag me er niet aan. Zoals Kykez zegt, als je over een half jaar met het RTL logo in de hoek zit (zal mij NOOIT overkomen trouwens ;) ), dan hang je. Geen klantenservice die je wil of kan helpen.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 4 juni 2008 21:10]

waarom nee je dan de Panasonic TH-42PZ85 niet
plasma en full hd.
en is nog goedkoper ook !
Die logo's zouden verboden moeten worden! |:(

Burn-in is voor mij ook de grootste 'angst'. Aan de andere kant vertelde een plasma aanhanger mij dat LCD's wel iets kunnen hebben dat bij plasma niet voorkomt: stuck pixels. Klopt het dat het bij plasma niet voorkomt? En hoe zit het tegenwoordig met stuck of dead pixels bij TV's, komen ze nog vaak voor en wat zijn de policies hieromtrent?

Verder vroeg ik mij af waar backlight bleeding beter merkbaar is, in een pikdonkere of in een ietwat dim verlichte kamer.

En voordat ik het vergeet:

Een hele goede serie reviews, die imho een tegenpool is van de gekte die op het moment heerst mbt tot aanbiedingen en de 'sportzomer'. Eindelijk eens een keer wat uitspraken en feiten die als tegengewicht kunnen dienen voor wat de consument allemaal voorgehouden wordt door fabrikanten en leveranciers. Vooral de intro en uitleg vond ik heel erg verfrissend en nuttig!

_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
- Minder stroomvebruik: Sorry maar dit is echt zo weinig dat het eigenlijk te verwaarlozen is. Neigt naar een Sony fanboy.

- 1080p: lees de review zou ik zeggen, verschil niet waarneembaar.
Het kan in films en dergelijke wel niet zo opvallen, maar stel nou dat je ook je pc erop aan wilt sluiten? Wat een ruimte zeg als je 1280x720 naar 1920x1080 gaat (de meeste tv's zitten vaak iets boven deze resoluties, maar dit is officieel de resolutie) 720 horizontale beeldlijnen wordt je echt niet blij van als je T.net zit te browsen hoor :)

Ik zou 1080p zeker als voordeel zien, maar aangezien de Plasma gewoon zo superieur is in kleur en contrast, maakt die 720p resolutie ook niet meer zo uit.
Als je het scherm als computerbeeldscherm gebruikt en er dichtbij zit wel ja.

Maar als je er op 3 meter of meer vandaan zit (normale woonkamersituatie dus), kan ik je vertellen dat 720p lekkerder surft dan 1080p. Dan heb je namelijk gewoon veel te kleine lettertjes. Eigenlijk is het voor "banksurfen" ook gewoon andersom dan wat jij beweert! :)

Ook daarom is 1080p eigenlijk helemaal niet nodig. Sterker nog: onhandig! (grappig he?)
je hoeft dan niet 1080P te gebruiken
je kan natuurlijk gewoon op 720P werken
Dan is dat hele argument van weinig tekst op je scherm ineens weer van tafel gehaald, als je een 1080p-scherm 720p voert ;)
Ik heb de PC aangesloten op een 42 inch Panasonice plasma op 1920x1080.

Gaat prima hoor. De computer aansluiten was 1 van de weinige redenen waarom ik nog dacht over een LCD maar ik ben blij dat ik gekozen heb voor de Plasma want het beeld is echt ontzettend mooi

De enige reden die ik nog zie om te kiezen voor een LCD is mogelijk de mate van reflectie bij zoninval die bij een LCD minder schijnt te zijn.
Dat verhaal over de klantenservice , waar is dat op gebaseerd?
Ik hoor juist steeds vaker dat inbranden weldegelijk onder de garantie valt. (iig bij Panasonic, mits je het contrast niet helemaal open hebt staan (=> zie handleiding))
Daarnaast schijnt vooral de Kuro heel resistent te zijn, ik heb ook nergens meer over problemen met inbranden kunnen lezen...
Ook nu willen we graag duidelijk maken dat de verschillen op normale kijkafstanden zeer klein zijn als je televisies met een native resolutie van 720 en 1080 beeldlijnen naast elkaar zet.
Wat vinden jullie een normale kijkafstand? Want als je meerdere berichten/forums op internet mag geloven, rekent men grof dat je per meter kijkafstand 27" tot 30" aan TV moet neerzetten en dat dan het menselijk oog wel degelijk de verschillen gaat zien tussen 720P en 1080P.
2-3 meter bij een 40" is zelfs wat dichtbij. 'k Heb de Sharp en de Pioneer thuis gehad omdat Sharp eerst een kapotte 42"-lcd leverde en Pioneer niet eerder dan na m'n reviewweek kon leveren. Ik heb eerst de Pioneer gebruikt en was aangenaam verrast, maar ik merkte pas echt hoe goed hij was toen ik de Sharp aansloot. De Pioneer was uit de doos al prachtig (goed, 't is een reviewmodel, dus ik moest ff de "factory reset" uitvoeren om de kalibratie van de vorige gebruiker te wissen) en de Sharp was wat flets. dat werd wel iets beter na het kalibreren, maar plasma heeft zulke grote voordelen op gebied van kleuren dat dat voor een LCD echt niet meer in te halen is.

Ik heb beide tv's via m'n mediacenter full hd beelden gestuurd en kan echt niet zeggen dat een van beide tv's daar nou beter uit kwam qua hoeveelheid details. Ik vond de resolutie van de Pioneer op voorhand raar, 1024x768, maar wel 16:9 beeldverhouding... Ik kan je met m'n hand op m'n hart zeggen dat je er he-le-maal niks van merkt dat hij "maar" xga is.
Waarom is 2-3 meter voor een 40" wat dichtbij? Heb hier een 46" op 3-1/2 meter hangen en voor een echte bioskoopervaring is dat eigenlijk al te klein. 60" zou ideaal zijn. Doe je huiswerk en lees de forums er op na over het samenstellen van de ideale thuisbioskoop.

Een 40" scherm van € 800 ziet er nagenoeg even goed uit als een 40" scherm van € 2000 bij een kijkafstand van over de 3 meter. 40" is uberhaupt al erg klein voor een goede HD ervaring.

En je hebt het ook regelmatig over de geweldige kleuren van plasma TV's. Is dit een persoonlijke ervaring of heb je een colorimeter gebruikt om de kleurechtheid te bepalen? Ik zie hier namelijk niks over terug in de reviews terwijl er een aantal LCD's op de markt zijn die, in tegenstelling tot de meeste plasma's, zeer nauwkeurig zijn in de reproductie van kleuren.

[Reactie gewijzigd door mstam op 5 juni 2008 17:57]

Precies :)

Optimaal voor SD is 42" op 2~2.5 meter afstand. (spreek uit persoonlijke ervaring)
Voor HD dus nog minder. Beetje een afweging maken dus adhv het materiaal dat jij erop zult bekijken :) Als je van plan bent (optimaal) blurays te gaan kijken, is 42" dus eigenlijk al te klein (ik ken niemand die op 1.5m van zijn tv af gaat zitten)

Ik zit 2 meter van mijn 1080p 50" tv af, als ik er veel verder van af ga zitten zie ik het verschil tussen bluray en een 720p rip dus echt niet meer! (en ik ben nog jong XD)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 5 juni 2008 17:27]

Niet iedereen wil zon gigantisch bak beest in zijn kamer. Laat staan dat hij/zij (vooral haar geloof me) huis er naar inricht.

800 euro hetzelfde als 2000euro op 3 meter... rrrrright.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True