Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Age of Conan: Hyborian Adventures - Meer actie dan WoW

18-05-2008 • 17:11

63

Multipage-opmaak

Werken met die handjes!

De nieuwe mmo van de makers van Anarchy Online belooft geweld, blote borsten en vooral meer actie dan in een mmo gebruikelijk is. Het vechten is meer dan je personage 'aan' zetten en af en toe een speciale actie uitvoeren, en de makers richten zich met de inhoud uitsluitend op een volwassen publiek. Wij haalden alvast de oermens in ons naar boven in de bèta.

'Rated M for mature' heet het zo mooi in de VS. Hier staat er 18+ op de doos en daar was de Noorse ontwikkelaar Funcom ook op uit. De makers brengen het onvermijdelijke geweld in het spel - het is tenslotte Conan - met opzet expliciet in beeld. Bovendien figureren er nogal wat schaars geklede vrouwen in het spel, die niet zelden het oudste beroep ter wereld uitoefenen. De game grijpt terug op de wereld die Robert E. Howard in 1932 creëerde en daar horen geweld en luchtig geklede vrouwen in thuis. Maar Funcom had nog een andere reden om beide expliciet in beeld te brengen. Met de hoge rating wil Funcom opgewonden pubers van de servers weren. Of dat gaat lukken, is natuurlijk maar zeer de vraag, maar het streven is lovenswaardig.

Age of Conan: Hyborian Adventures

* Vechten

Toch zijn expliciet geweld en een blote borst hier en daar niet de voornaamste trekpleisters van het spel. Funcom hoopt vooral te scoren met wat zij zelf het Real Combat-systeem noemen. Het systeem houdt in dat spelers actiever moeten handelen tijdens het vechten dan in een mmo gebruikelijk. In het systeem dat nu gangbaar is, laat je een character aanvallen, waarna het poppetje uit zichzelf een patroon van standaard aanvalshandelingen blijft herhalen. De speler hoeft er alleen af en toe een speciale aanval tussendoor te gooien om het verschil te maken. In Age of Conan gaat het minder makkelijk. Elke slag, stoot of spreuk zul je zelf in gang moeten zetten, ook de meest simpele uithaal met een zwaard. Dat is niet alles, diezelfde simpele uithaal met een zwaard kan geplaatst worden. De slag kan recht door het midden, van links naar rechts en andersom uitgevoerd worden. Daarmee kun je anticiperen op de bewegingen van je tegenstander. Als een tegenstander in één hand een schild heeft, kun je aan de andere kant aanvallen. Uiteraard kun je zelf ook een schild hanteren en in plaats van aanvallen, je schild omhooghouden. Ook een schild omhoog houden is een actieve handeling die bovendien stamina kost. Na een seconde of tien is je stamina-meter wel leeg en ben je weer op je wapens aangewezen. Met je schild kun je dus hooguit wat tijd winnen. Misschien net genoeg tijd om je te laten genezen door een healer.

AoC gaat helemaal Unreal Tournament achterna met de mogelijkheid om weg te duiken. Door twee keer op W, S, A of D te drukken, duik je weg in de bijbehorende richting. Als slagroom op de taart zijn er dan nog de combo's. Door in level te stijgen, speel je er daar steeds meer van vrij. Je kunt ze vervolgens naar je action bar slepen. Gewoon klikken op de bijbehorende knop is echter niet genoeg om de combo te activeren. Als je op de knop drukt, verschijnt de combo centraal in beeld, met daarbij aangegeven welke slag of slagen je uit moet voeren om de combo te activeren. Waarmee ook het activeren van speciale acties een stuk actiever is dan gebruikelijk im mmo's. Er lijkt voorlopig één nadeel aan het nieuwe systeem: het is vooral gericht op melee classes als warriors en rogues. Classes die vooral gebruik maken van magie zullen minder merken van het nieuwe systeem.

Age of Conan: Hyborian Adventures

Klassiek verhaal

Er zijn in AoC drie rassen waaruit gekozen kan worden: de Aquilonian, de Cimmerian en de Stygian. Alle drie de rassen zijn menselijk en de onderlinge verschillen zijn klein. Opvallend zijn vooral de mogelijkheid om verschillende beschilderingen op het lichaam aan te brengen. Zoals gebruikelijk maakt de keuze voor een ras weinig verschil tijdens het spelen. De keuze voor één van de twaalf verschillende classes bepaalt de stijl van spelen en niet het ras. De classes zijn verdeeld in vier groepen van elk drie classes. Er zijn drie verschillende soldiers, drie priests, drie rogues en drie mages. Funcom probeert de classes zo te balanceren dat elke class ook voldoende aanvallende mogelijkheden heeft. Dat geldt ook voor de drie priests. Die kunnen niet alleen healen, maar tussendoor ook behoorlijk wat schade aanrichten. Funcom heeft de priests uitgerust met spreuken die gedurende een korte tijd genezen, in plaats van spreuken die gelijk hun genezende kracht uitoefenen. Het geeft de priests meer vrijheid om tussen het genezen door aan te vallen.

* Drenkeling

Nipplegate in Age of Conan De wereld die Funcom in Age of Conan geschapen heeft, is afgeleid van het enige volwaardige boek dat Howard over Conan geschreven heeft: The Hour of the Dragon. Het spel begint ongeveer een jaar na de gebeurtenissen uit het boek. Niet dat je direct veel van de overeenkomsten zult opmerken, dat komt pas als je een aantal levels gestegen bent. Je begint als slaaf aan boord van een galei. De boot doet enkel dienst om je character vorm te geven. De mogelijkheden zijn daarbij groot en doen een beetje denken aan de opties die in Tabula Rasa voorhanden zijn. Heel handig is dat het vormgeven van je character verdeeld is over twee pagina's. De belangrijkste opties zijn direct voorhanden, maar mocht je nog verder willen slijpen aan je uiterlijk, dan is er een tweede pagina met nog veel meer mogelijkheden, tot en met het aanpassen van de neusvleugels aan toe.

Als je character klaar is, begint het spel. Je start bewusteloos op een verlaten strand. De oude man die je wakker maakt weet je te vertellen dat je als slaaf aan boord van het schip zat en dat verder alleen de slavendrijver het overleefd heeft. De mensenhandelaar is al het oerwoud ingetrokken en de oude man raad je aan om achter hem aan te gaan. Veel anders zit er ook niet op, dus ga je, gewapend met een afgebroken stuk roeispaan, het bos in. Het eerste wat je daar tegenkomt is een verdacht mooie vrouw die vastgebonden de doorgang het bos in verspert. De vrouw blijkt een hoer te zijn en vraagt je de sleutel van haar boeien te zoeken. Het is de eerste quest die je krijgt. Als je de sleutel hebt veroverd op de barbaarse Picten die het strand onveilig maken, vraagt de vrouw je om haar te begeleiden naar de stad Tortage. Er is immers nog meer gespuis in de buurt. Na de tocht door het oerwoud heb je level vijf en de basis van het spel wel onder de knie. Onderweg heb de slavendrijver al een kopje kleiner gemaakt.

De stad als intro

Tortage blijkt de eerste grote hub van het spel. Er zijn tientallen quests in, om en onder de stad. Je vindt er de eerste handelaren en de eerste kroeg. Die kroeg speelt een opmerkelijke rol. Niet alleen leer je er meer over Strom en zijn Red Hand-leger en het verzet tegen zijn gewelddadige regime over de stad, je leert er ook over dag en nacht. Overdag kun je missies doen waarin je samen kunt werken met ander spelers. Dat samenwerken hoeft niet, maar mag wel. De missies die je 's nachts voorgeschoteld krijgt zijn bedoeld om alleen te doen. Samenwerken gaat wat makkelijker dan in bijvoorbeeld World of Warcraft, omdat de dungeons van het spel geen aparte instances zijn. Dat wil zeggen dat er geen aparte versie van de dungeon wordt gereserveerd voor de spelers van de groep waarmee je naar binnen gaat, waarin je geen andere spelers meer tegen zult komen. In AoC zijn dergelijke dungeons open, iedere speler kan in en uit lopen en je zult alle spelers die zich op dat moment in de dungeon bevinden tegenkomen. Alleen de tocht van strand naar Tortage is instanced en leg je dus alleen af. Samenwerken is in de dungeons van AoC minder belangrijk dan in WoW. Het is zelfs vrij makkelijk om ze alleen te doen. Wacht tot je een paar levels hoger bent dan de mobs en je kunt alleen op avontuur. De quests zijn op zich niet veel anders dan je van de gemiddelde mmo gewend bent. Het is ook hier steeds, dood er tien van die en verzamel tien van dat. Leuker is dat de 'gesprekken' die je hebt met de npc's in het spel verlopen als dialoog. Je krijgt dus steeds een aantal antwoorden voorgeschoteld waar je uit kan kiezen. Het maakt dat je meer aandacht hebt voor het achtergrondverhaal.

Age of Conan: Hyborian Adventures

* Je hebt talent

Age of Conan maakt gebruik van een vrij standaard systeem van talents, die hier feats heten. Elke class heeft feats die zijn onderverdeeld in drie takken. Er is steeds een tak die specifiek is voor de groep, dus soldier, priest, rogue of mage, en daarnaast twee takken die specifiek zijn voor de class. Naast de feats verdient de speler punten door te levellen en die kunnen toegewezen worden aan eigenschappen aan snelheid van genezen, rennen en het aanleren van klimmen en sluipen. Je bent geheel vrij in het toewijzen van deze punten en kunt er dus voor kiezen om een eigenschap als sluipen niet aan te leren. Of om er juist in uit te blinken, ten koste van bijvoorbeeld klimmen.

Age of Conan: Hyborian Adventures

Techniek

Tot zover het deel van het spel dat in de bètatest te spelen was. Dat bleef beperkt tot Tortage en de eerste twintig levels van het spel. Funcom belooft dat het op de hogere levels spannend wordt omdat spelers samen kunnen gaan werken in guilds die het tegen elkaar op kunnen nemen. Daarbij kunnen guilds ook enorme siege weapons inzetten, al is nog niet geheel duidelijk hoe dat in zijn werk zal gaan. Spelers kunnen ook beroepen leren. Er zijn standaard beroepen als smid, alchemist en gem cutter en de bijbehorende beroepen waarbij materialen verzameld kunnen worden om spellen mee te maken. Bijzonder is de architect die de gebouwen kan maken waarmee een guild een eigen stad kan opbouwen. Helaas hebben we dat nog niet kunnen testen. Funcom belooft nog meer. Zo werkt de ontwikkelaar ook aan een versie voor de Xbox 360 en wil men het zelfs mogelijk maken dat er op pc en Xbox 360 tegen elkaar gespeeld kan worden. Dat zal echter behoorlijk wat voeten in aarde hebben, want de huidige interface is geheel afgestemd op de pc en maakt van heel wat knoppen gebruik.

Age of Conan: Hyborian Adventures

* Directx 10

Het spel is gemaakt met de DreamWorlds engine van Funcom zelf. De engine is al in gebruik sinds Anarchy Online, maar Funcom heeft hem voor AoC helemaal overhoop gehaald. Zo heeft Funcom de eigen Cheetah render engine ingebouwd, die gebruik maakt van een phong per pixel belichtingssystem, dat gekoppeld is aan een zelf ontwikkeld trapezoidisch schaduwsysteem. De game maakt verder gebruik van het SpeedTree-mechanisme dat het mogelijk maakt om snel grondbedekking als gras en lage bosjes in beeld te brengen. SpeedTree is inmiddels ook ingebouwd in de Unreal Engine en werd eerder gebruikt in The Elder Scrolls IV: Oblivion. Tot slot heeft de game een systeem aan boord dat het mogelijk maakt om vijf lagen wolken over elkaar te laten bewegen, wat de lucht er extra realistisch uit moet laten zien. Age of Conan ondersteunt bovendien Directx 10, wat tot uiting moet komen in betere schaduwen, textures op hogere resoluties en verbeterde bumpmapping op de textures.

Age of Conan: Hyborian Adventures

De versie die wij te spelen kregen was nog behoorlijk buggy, maar Funcom gaf zelfs de laatste dagen voor release nog vrijwel dagelijk patches vrij die veel van de problemen oplosten. Wie de game dus in de winkel koopt, zal na installatie nog een stevige lading patches voor de kiezen krijgen voor de pret kan beginnen. Het deel dat wij konden spelen, was interessant genoeg. Vooral de actie tijdens het vechten smaakt naar meer. Toch moet nog blijken of Age of Conan de strijd met World of Warcraft en Lord of the Rings Online aan kan, want het vormen van guilds, het bouwen van steden en vooral het vechten met siege weapons moet het spel gaan onderscheiden van de concurrentie.

TitelAge of Conan: Hyborian Adventures
Box Age of Conan: Hyborian Adventures
Platformpc, Xbox 360
OntwikkelaarFuncom
UitgeverEidos
Releasedatum20 mei 2008 (op pc)
Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures Age of Conan: Hyborian Adventures

Reacties (63)

63
58
23
16
1
6
Wijzig sortering
Ik heb zelf twee jaar WoW gespeeld (speel het nu ongeveer 6 maanden niet meer) en er een hoop plezier mee gehad.

Vroeger altijd fan geweest van Diablo, vooral om het Hack N Slash gehalte. Nu lijkt het erop dat ze Hack N Slash en de RPG stijl uit WoW combineren en in een DirectX10 jasje hebben gestopt voor waanzinnige graffics.

Ik denk zelf dat deze MMO de eerste zal zijn die echt gaat concurreren met WoW.

Het enige wat mij lastig lijkt zijn alle combo's die je moet maken en dat je verantwoordelijk bent voor alle bewegingen.. Dat kan toch een hoog RSI-gehalte genereren... Als ik 4 uur achterelkaar moet buttonsmashen dan gaat dat toch erg zeer doen! Met WoW hoef je enkel de speciale acties zelf uit te voeren, als je stilstaat is dat gewoon "chillen" :)

Ik ben erg benieuwd hoe men dat in deze game ervaart, iemand misschien al ervaring daarmee?
Anoniem: 247379 @wrvk8219 mei 2008 11:35
Ik denk zelf dat deze MMO de eerste zal zijn die echt gaat concurreren met WoW.
Ik weet het niet. WoW komt minder 'hardcore' over (in de zin van keiharde fantasy) dan AoC, en ik merk dat een hoop mensen die normaal vrijwel nooit gamen wel veel aan WoW doen. Ik kan me zo voorstellen dat mensen die in de fantasy gerold zijn door de LOTR films snel in WoW stappen, maar nog nooit van Robert E. Howard gehoord hebben en dat er bij Conan slechts een Schwarzenegger-belletje gaat rinkelen.
Ik vraag me af of die mensen aangetrokken worden door een spel als AoC. Als dat niet zo is heeft AoC slechts een deel van de MMO-gamers en die-hard Conan fans als publiek. Dat lijkt me niet voldoende om op te boksen tegen de miljoenen WoW spelers.
Age of Conan heeft al ruim 700.000 exemplaren verkocht. De Collector's Editions zijn zelfs uitverkocht en FunCom kan niet meer leveren omdat ze te weinig servers hebben. Dit nieuws is vandaag bekend gemaakt. Dus concurreren met 10 miljoen spelers? Bijna 1 miljoen @ launch is een aardig goede start ;)

Daarentegen ben ik het wel met je eens. Age of Conan zal niet helemaal hetzelfde publiek trekken. Aan de andere kant zijn er ook mensen die niets op hebben met high fantasy (orcjes, elves, puur goed/slecht) en die zullen juist meer naar AoC trekken.

[Reactie gewijzigd door Droniac op 22 juli 2024 16:33]

Anoniem: 247379 @Droniac20 mei 2008 10:39
Age of Conan heeft al ruim 700.000 exemplaren verkocht. De Collector's Editions zijn zelfs uitverkocht en FunCom kan niet meer leveren omdat ze te weinig servers hebben. Dit nieuws is vandaag bekend gemaakt. Dus concurreren met 10 miljoen spelers? Bijna 1 miljoen @ launch is een aardig goede start ;)
Dat wist ik niet, en dat klinkt inderdaad aardig veelbelovend. :) Ik ben benieuwd, ik kan me nog steeds niet voorstellen dat dit een echte concurrent voor WoW gaat worden, maar wie weet wordt het een goede tweede.
Je kunt ook gewoon tegen jezelf zeggen 'Fuck, ik heb last van m'n klauwen, misschien speel ik veel te veel spellen?'. Spellen (of eigelijk alles) zijn / is niet gemaakt om 4 uur achtereen te spelen / te gebruiken. Als je het voor je werk deed waren er zelfs regels voor, sowieso dat je om het uur een kwartier iets anders moet doen (arbo), en dat je om de 3 uur een kwartier pauze moet hebben (verplicht).
Bovendien, als je in het echt vier uur achter elkaar zou staan vechten zou je ook kapot zijn, dus wat dat betreft is het wel weer realistisch ;)
Anoniem: 247379 19 mei 2008 10:43
Pubers van de servers weren juich ik alleen maar toe (al is het maar omdat er misschien nog eens echt geroleplayed wordt in plaats van dat je constant bestookt wordt met "hlz pls" en "omg nub!". Maar sex en expliciet geweld lijkt me dan juist weer iets waar pubers op af komen als vliegen op stroop.

Die wijzigingen in de combat zie ik wel zitten, jammer alleen dat quests weer neerkomen op "Dood 20 wolven" of "Breng dit pakje naar punt B, Fed-Ex medewerker." Dat heeft niets met plezier of immersie te maken. Waarom proberen ze het niet op z'n minst aan te kleden? De quests in Oblivion kwamen ook neer op het verslaan van een monster of het praten met persoon A die je naar persoon B stuurt die wil dat je iets op locatie C gaat halen, maar daar zat er veel meer verhaal omheen dan "Ik heb last van aardmannetjes op m'n akker. Dood 20 aardmannetjes."

Jammer. Waarom komt er niemand die het MMO genre naar een hoger vlak tilt dan de DikuMUD/Everquest gameplay die we al jaren kennen?
Hier zit ik veel meer verhaal om heen, in ieder geval de eerste 20 levels als je ook singleplayer kan zegmaar. Dat dat niet echt duidelijk naar voren wordt gebracht in deze preview vind ik ook een beetje apart. Zo krijg je dus wel een quest om 10 van dit en dat te slachten, maar past dat ook in het geheel van een aankomende oorlog & jezelf bevrijden van de vloek die op je rust. De quests zijn niet echt origineel, maar de manier waarop ze gepresenteerd worden en de context waarin je ze moet voltooien zijn vaak toch best indrukwekkend - net zoals je dat van singleplayer RPG's als Baldur's Gate of Neverwinter Nights gewend bent.

Ik dacht ook dat het bloot en geweld juist pubers aan zou trekken, maar de rest van het spel is dan weer zo ingedeelt dat het pubers afschrikt. De manier waarop quests uit de doeken gedaan worden en de manier waarop NPCs tegen je praten zijn erg moeilijk te volgen voor een puber. Aan de andere kant - als je wat volwassener bent en het Engels wat beter kan volgen dan trekt het je juist helemaal in het spel. De NPCs voelen veel meer als echte mensen/wezens aan dan de NPCs in bijvoorbeeld World of Warcraft of Lord of the Rings Online. Het dialoogsysteem helpt daar natuurlijk bij.
Anoniem: 247379 @Droniac20 mei 2008 10:42
De NPCs voelen veel meer als echte mensen/wezens aan dan de NPCs in bijvoorbeeld World of Warcraft of Lord of the Rings Online. Het dialoogsysteem helpt daar natuurlijk bij.
Dat klinkt goed, want ik ben bij WoW of LotRO nog nooit een NPC tegengekomen. Wel allerlei uithangborden waar je bij kon gaan staan om een quest te krijgen, maar met 'personages' had dat niks te maken. :)

Wie weet, ik hoor nu hier en daar in de comments toch wel bijzondere dingen. Jammer dat dat niet in de review naar voren komt. Is er nog een trial of iets dergelijks om het eens te proberen?
Blijkbaar krijgt iedereen die het spel koopt minimaal 1 buddy key (en CE spelers krijgen er 5), dus je kan even rondvragen op het forum na 23 Mei als je het wilt proberen.

ik moet er wel bij vermelden dat het naarmate ik meer speel er een beetje op begint te lijken alsof wat je selecteerd niet heel veel uitmaakt in een gesprek. De bovenste optie is gewoon snel je quest pakken en de overige opties zijn wat extra regeltjes, waarbij je vaak (maar niet altijd) nog al die regeltjes langs kan gaan. Mooi om wat meer te leren over de quest die je gaat doen en wat het verhaal erachter is. Ook leuk om zo'n 'gesprek' te hebben en wat anders dan een standaard schermpje met tekst, maar echt dynamisch als een singleplayer RPG is het dus ook weer niet. De teksten zelf zijn wel wat van een minder 'kiddie' gehalte dan in de meeste MMOs die ik heb gespeeld.

Wel mooi van Tortage (eerste +- 20 levels) is dat je een singleplayer-achtig verhaal voorgeschoteld krijgt. Je krijgt s'nachts veel te maken met dezelfde NPCs die je quests voorschotelen en toch wel een beetje dieper uitgewerkt worden dan je gewend bent van een MMORPG. Of dat na Tortage ook nog het geval is weet ik echter niet - in ieder geval is dan het singleplayer deel verdwenen.

[Reactie gewijzigd door Droniac op 22 juli 2024 16:33]

Geen NPC's in WOW...welke versie heb jij gespeeld dan?
dude?:P 99 van de 100 quests in wow krijg je van een npc?:p

Ik wacht zelf op Aion, maar in die tussentijd denk ik er aan om AoC aan te schaffen,. vooral nadat ik die trailers zag. het concept is super, alleen ben ik benieuwd naar de uitwerking.!! Morgen is hij in mijn bezit.
Dungeons die niet geinstanced zijn is niet mijn idee van fijn PVE bedrijven. Ben je net heel de avond bezig met try na try op een bepaalde eindbaas, kan een ander gilde zonder moeite naar je toe komen zonder trash te clearen en het ook geen proberen (na jouw mensen te hebben afgeslacht). Dat zou ik na een keer al helemaal zat zijn. Of ben ik teveel WoW gewend?
Er wordt sowieso in de review niets vermeld over high end pve content in aoc. Ik heb altijd in clans counter strike en unreal tournament gespeeld, totdat ik het pve raiden ontdekte. 3,5 jaar later ben ik nogsteeds zwaar verslaafd :) !

Het vechten klinkt zeker interessant. PVP vind ik in wow totaal niet leuk vanwege de statische gameplay. Met mindere gear maak je nooit een kans tegen een team uitgerust met betere gear. In aoc kun je wegduiken en je slagen plaatsen... Klinkt goed!
Je bent te veel verwent met WoW ;)

Paar jaar geleden speelde ik Everquest 1 en hadden we een race met andere guilds wie als eerste bij de baas was.

Zelfs mee gedaan om op strategische plaatsen CoH mages en spotters te plaatsen binnen een open dungeon om zo een guild voor te zijn of voorbij te racen.

De tijd noteren van wanneer een boss is neer gegaan, een X aantal uren/dagen respawnde deze dan. Zo konden we ons zelf tot bij wijze van spreke op de minuut voor bereiden.

Zo krijg je rivaliserende guilds in een spel, combineer dit met het pvp systeem van AoC en dan kan je wraak nemen op hun huisvesting door ze van de kaart te vegen.
Na het lezen van dit artikel heb ik het "It´s worth a try" gevoel. Heb zelf 1,5 jaar genoten van World of Warcraft. Sindsdien een half jaar Guild Wars gespeeld, maar in veel opzichten kwam het tekort van wat ik gewend was in WoW. Met als hoofdpunt: geen volledige sociale interactie omdat je buiten dorpen/steden geen andere spelers tegenkomt tenzij invited in je groep.

Als ik dan lees dat je bij AoC instances kunt bezoeken zonder dat je zoals bij WoW idd ieder een eigen exemplaar van de instance krijgt, brengt dat een leuke verandering. Kan natuurlijk ook nadelig uitpakken, doordat jij in je uppie alles cleared tot het eind, maar wiped op de eindbaas. Vervolgens komt er doodleuk een ander iemand aangewaggeld, omdat de weg vrij is gemaakt door jou. En die killed dan de eindbaas, dat kan frustrerend gaan werken. Verder vind ik het een grappig iets om te zien dat de ontwikkelaar express 18+ als rating wil hebben om de aanwezige 13jarige pubertjes buiten de deur te houden. Maar dat gaat niet werken, ik speelde GTA I / Carmageddon op 11jarige leeftijd terwijl de aanbevolen leeftijd ook hoger lag. Maar desalniettemin, leuk iniatief.

Qua graphics als ik afga op de screenshots hier heeft het wat weg van Guild Wars. Maar wat mij met name leuk lijkt om uit te proberen is de nieuwe stijl van vechten. Naja, nieuw nieuw, in de Conan game voor de PS3/360 is dat volgens mij ookal geimplemteerd. Maar enfin, dat je dus meer moeite moet doen om te volstaan in een gevecht is van welkome aard. Vraag me alleen af in hoeverre het uitwerkt in de game, want ik zie het idd gaan naar RSI klachten zoals iemand voor mij al meldde.

En de release is dus morgen hmm? En monthly fees betalen, tja, toen ik begon met WoW en op het punt stond tot aanschaf over te gaan was ik ook fel tegen. Met veel twijfel toch WoW gekocht en sindsdien boeit die monthly subscription me niet meer. Waarom? Sinds ik WoW speelde had ik geen zin/aandacht meer voor andere games. Dus waar ik normaal met 3 weken een nieuw spel a 45 euro haal, bespaar ik dat met het spelen van WoW/GW/AoC. En 45 euro per 3 weken besparen betekend toch dat je 4 maand langer van WoW/AoC kunt genieten. Daarnaast is het oneindig, met veel herhaling van kill dit en breng het daarheen. Maar zolang ze maar genoeg side dingen erin stoppen zoals WoW kent (professions + auction house + pvp) komt dat wel goed.

Met elke MMO is het zo, je betaald relatief gezien veel, maar naar gelang je eigen inzet krijg je daar veel (of weinig) voor terug. Dus tja, jij bepaald in hoeverre je de prijs/kwaliteitverhouding recht trekt. En ik ben dan iemand van: ik betaal ergens een fee voor, dan wil ik ook het onderste uit de kan halen. M.a.w. steevast per dag 2 uur spelen maakt 60 uur in de maand. Eerste maand: 50 euro aanschaf van het spel + 15 euro fee (maximaal gok ik) maakt 65 euro. Voor 65 euro krijg ik dan 60 uur speeltijd en schrijf ik per uur dus: 65/60 = 1,08 euro af. Daarentegen schrijf ik een non MMO spel van 60 euro sneller af. Gemiddeld 3 weken en ik ben er wel mee klaar mee.

En hoelang ik er dan van genoten heb is afhankelijk van het genre. FIFA enzo is oneindig, andere games afhankelijk van de storyline. Of zoals een gemiddeld singleplayer spel dat 15 uur duurt, dan schrijf je 3 euro per uur af wanneer je hem importeert voor 45 euro uit Amerika. Drie euro tegenover 1,08 euro. Dat scheelt nogal!
Anoniem: 103431 19 mei 2008 16:46
Met alle respect, ik denk niet dat je echt kan zeuren omdat je een extra maandelijkse kost hebt van 13,-. Er zijn zat duurdere hobbies waar je minder tijd aan kan besteden. En zoals iemand goed melden, 1 avondje AoC is 31 x zo goedkoop als 1 avondje in de kroeg.


Verder moet ik wel even melden dat heel veel geinstanced is in AoC. Zover ik zie word dat wel minder na lvl 20. Siege is wel geinstanced, en dat hebben ze gedaan om het mogelijk te maken voor relatief kleinere guilds om een kans te maken. Ook voorkomt dat het lagfest.

Het day en night systeem zorgt ervoor dat je een goeie story line kan hebben in een mmo. Het is veel minder gelimiteerd.

Dit combat systeem is erg vernieuwend in de mmo scene. Casters krijgen hun eigen speciale vernieuwing genaamd spellweaving. Ik kan daar jammer genoeg weinig over vertellen.

Een van de mooiste dingen in AoC vind ik nogsteeds het feit dat je niet door elkaar heen kan lopen. Dat zorgt ervoor dat je echt hele toffe tactieken kan bedenken tijdens een siege of veldslag.

edit:
En kunnen we nu eindelijk dat maandelijkse kosten eruit laten, of je betaald het, of niet. Hoelang jij met een spel kan spelen is totaal niet van belang en staat zeker niet op de waarde van het spel voor iemand anders. Laten we alsjeblieft gewoon naar de game kijken, en niet de prijs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103431 op 22 juli 2024 16:33]

Is dit pay per month of gewoon eenmalig? Het ziet er goed uit, ik ben benieuwd!

Even zelf gegoogeld: Yes, Age of Conan requires a subscription fee to be played. The monthly subscription prices for Age of Conan are as follows.

En dan staat er een tabelletje waarin de prijs per maand van 11 euro tot 13 euro per maand loopt (afhankelijk van betalingstermijn).

Bron: http://support.ageofconan.com/article.php?id=035

[Reactie gewijzigd door Witchhammer op 22 juli 2024 16:33]

Pay per month. Er zijn net als bij World of warcraft en lotro timecards of je betaald iets van 15 euro per maand met CC.
geweldig weer 10 euro per maand er door heen, ik ben dit echt meer dan spug zat, heb wel gezien dat het ook anders kan.

Ik wacht wel gewoon lekker op guildwars 2, stelltje uitzuigers...

Het ziet er opzich wel goed uit maar dit is toch echt geen 55 euro voor 5 maanden gamen waard...

[Reactie gewijzigd door Engra op 22 juli 2024 16:33]

Ergens heb je wel gelijk... maar aan de andere kant; als je voor die 55 euro een Singleplayer game koopt die je in 1 week uit kunt spelen.. heb je toch meer voor je geld misschien.
ja je hebt gelijk, maar toch, ik kan zo'n spel weer uitlenen aan vrienden en spelen waneer ik wil, dan maar een keer de campaing nog eens.

Ik bedoelde eigelijk meer de richting van Guildwars (2), het is ook een mmorpg, er zet (nu) ook heel wat content in, en daar betaal je eenmalig 30 euro voor 1 campaing.

Dan kun je natuurlijk zeggen, ja maar als je alle 4 de campaings wilt ben je ook zo'n 120 euro kwijt. Dat is dan een jaar WoW/Age of Conan etc... maar ja ik speel guildwars nu al 3 jaar, actief dan minder actief, en ik heb dan geen zin om elke keer te moeten bedenken o, ik moet ook nog betalen of, oh moet ook nog ff me membership op zeggen.

Daar bij komt dat ik zelf bepaal welke campaing ik koop, en ik kan dat spel zolang en zo vaak spelen als ik wil.

@ hier onder;
Guildwars 2 is ook gewoon 1 maal betalen en klaar, het kan dus wel, des noods doen ze maar een accesories shop ofzo (kijk de kleinere games www.mapleglobal.com etc. daar word aardig wat geld mee verdiend en dat is dan de keuze aan de gamer zelf, steek ik er wel veel geld in of niet).

[Reactie gewijzigd door Engra op 22 juli 2024 16:33]

@Bosso vergelijk het wel even eerlijk Guild Wars en Guild Wars Factions en Guild Wars Nightfall waren bij de start allemaal 50 euro alleen de Eye of the North starte met 35 euro kosten.
Momenteel zijn alle delen 20 euro per stuk dus nu kan je het krijgen voor 80 euro totaal maar als je het meteen wou moest je in totaal 185 euro neerleggen.
(houd niet weg dat WoW en AoC ook gewoon 50 kosten bij de start)

Voor de rest ben ik het met je eens ik kan begrijpen dat somige mensen WoW willen of AoC het bied gewoon meer dan Guild Wars zelf speel ik liever Guild Wars aangezien ik niet meer zoveel game tijd heb sinds ik op mezelf woon wat weer resulteert in maandprijs die ik er niet uithaal met 4 uurtjes spelen per week

ONTOPIC
Spel ziet er goed uit snap alleen niet waarom ze kleine kindjes willen weren de jeugd daar 12-15 jaar is nou eenmaal een groot publiek wat je dan misslaat kijk maar hoeveel kinderen er dolgraag WoW spelen als dat zeg 25% van de markt is dan slaan ze alleen zichzelf voor hun hoofd.
Hmm??? Je gaat wel mooi uit van de duurst mogelijke prijs voor Guild Wars hier.

Ik heb alles van Guild Wars:
Prophecies CE - 45 euro, dag van release.
Factions - 35 euro, dag van release.
Nightfall - 20 euro, half jaar na release (maar was 35 @ release).
Eye of the North - 28 euro pre-order.

Totaal: 143 euro (als je voor Nightfall van 35 uitgaat). Ruim 40 euro minder dan jouw schatting en dan heb ik nog een CE ook + alle pre-order packages behalve die van Nightfall. Zo belachelijk is dat bedrag van 120 euro dus niet, als je alleen normale edities hebt.


- Verder op je ontopic reactie:

Waarschijnlijk willen ze de jeugd liever niet in het spel hebben in een poging om een groter aandeel van de rest van de markt aan te trekken. Een hoop mensen hebben het sinds WoW niet meer zo op de jeugdigere speler, ook al is het vaak helemaal niet waar dat 'age == maturity'. En gezien het gigantische aantal shipped boxes (meer dan zelfs WoW) denk ik dat het wel goed komt met die omzet.
Guildwars is niet echt te vergelijken met AoC of WoW aangezien het volledig instance-based is, en dus qua server capaciteit veel minder vraagt. Op de steden na zijn er immers geen worldservers nodig. Daarom is het ook goedkoper om te spelen lijkt me.
Diablo2 is ook instance based, en daar betaal(de) je ook alleen maar voor het spel zelf.
ik heb het zelf ook niet zo op betalen om te kunnen spelen.

Maar de ontwikkelaar moet ook proberen de kosten er uit te krijgen. Maar dat hoeft niet met een maandelijke fee, de ontwikkelaar ook proberen de kosten gelijk uit de verkoop van de game te krijgen zoals NSoft dat doet.

off topic: er is ook al een wiki over guild wars 2 met de nodige info http://wiki.guildwars2.com/wiki/Guild_Wars_2

[Reactie gewijzigd door Corteztm3 op 22 juli 2024 16:33]

Anoniem: 19339 @Engra19 mei 2008 00:25
Verschil is dan natuurlijk ook weer wel dat je bij WoW ook in een volledige multiplayer wereld rondloopt, en overal andere spelers treft. Logisch dat daar een groter serverpark met dito prijskaartje aan hangt.

In GW kom je alleen andere spelers tegen in de grote steden, daarbuiten alleen het groepje van je party wat je gevormd hebt, waardoor de wereld al snel een stuk leger aanvoelt. Maar hierdoor heeft NCsoft ook een stuk minder servers nodig, en hoeven ze geen maandelijks bedrag door te berekenen.
Anoniem: 261734 @Engra26 mei 2008 16:06
tjah, die servers zijn niet gratis .. het is niet meer adn logisch dat je er voor moet betalen.
Als je een game koopt, betaal je eenmalig een bedrag van circa 50 e. Hiervoor krijg je een doosje met boekje en dvd/blueray.
Wat je er ook mee doet, over een jaar heb je dit geheel nog steeds en je kunt het spelen wanneer je wilt. (of je het spel nu 1 uur of 50 uur speelt)

In het geval van een maandelijkse fee betaal je een bedrag waar je, inprinciepe niks tastbaars voor krijgt. Of je nou 1 uur of 100 uur speelt, aan het einde van de maand is dat bedrag weg en heb je niks meer.

Ik denk dat dat de reden is waardoor veel mensen moeite hebben met een maandelijkse fee. Het 'gevoel' er niks voor te krijgen. m.a.w. Mensen hechten waarden aan andere dingen. De een betaald voor game-uren, de ander voor de game.
Dat veel mensen er moeite mee hebben blijkt wel uit het feit dat World of Warcraft meer dan 10 miljoen subscribers heeft.

En over het doosje, boekje, cd'tje: Reken maar dat binnen nu en 5 jaar het gros van de spellen niet meer op deze manier in de winkel zullen liggen maar via een download systeem aangeschaft kunnen worden. Steam is al een erg grote speler op deze markt.
Anoniem: 131051 @Luit19 mei 2008 01:24
Dat is dan jammer, maar dan stopt het voor mij en koop ik geen games meer.

Accountjes maken (weer heel wat gegevens invullen waar ik in principe van denk dat een bedrijf daar niets mee te maken heeft), paswoorden bijhouden... Als er dan eens iets misloopt met de account of de server waar deze opstaat (of het bedrijf, simpelweg) ben je je geld en games kwijt...

Je moet ook meerdere accounts maken, want waarschijnlijk zal een bepaalde game enkel via de portal van z'n uitgever te verkrijgen zijn. Steam games zullen nooit via EA te downloaden zijn, en EA games (over het algemeen) ook niet via steam. Om maar iets te noemen.

Met fysieke schijfjes ga ik al mijn games op één centrale plaats halen, zonder gegevens te moeten achterlaten, of wat dan ook. Daarbij heb ik liever het doosje met een dvd, ipv zelf weer HD ruimte te moeten voorzien voor de installatiebestanden en de game zelf. Waarbij een game nauwelijks goedkoper is via online kanalen dan via retail.


Over de maandelijkse kosten:
In het geval van een maandelijkse fee (voor internet) betaal je een bedrag waar je, inprinciepe niks tastbaars voor krijgt. Of je nou 1 uur of 100 uur speeltinternet, aan het einde van de maand is dat bedrag weg en heb je niks meer.
Enz enz... Hetzelfde met tv abonnement, gsm'en... Je betaalt om maandelijks te gamen, dat is wat je er voor terugkrijgt. Net zoals je maandelijks betaalt om tv te kunnen kijken, dat is wat je er voor terugkrijgt. Net zoals bij tv kijken kan je net zo goed eenmalig betalen voor een dvd (vergelijk met de normale game) maar dan heb je een ander soort dienst. In deze sector hoor je toch ook niemand moeilijk doen over het verschil in bedrijfsmodel?

Ik ben geen MMO speler (in fact, ik vind het genre helemaal niets, om dat enkel WoW daarin groot is, en WoW vind ik verschrikkelijk nerdy en niets voor mij) maar zelfs ik begrijp waarom er maandelijks moet betaald worden. Een MMO ondergaat continue ontwikkeling, en de game wordt continu gebalanceerd en bijgeschaafd. (en meestal wordt gelijktijdig ook nieuwe uitbreidingen of content gecreëerd). Die programmeurs moeten niet betaald worden zeker?
En verder zijn servers en bandbreedte erg duur. Het is niet omdat je bij de gemiddelde FPS gratis online kan spelen dat een FPS server niets kost. Onlangs zag ik nog wat reclame voorbijkomen in ETQW waarin aangegeven was dat je een persoonlijke server kon huren voor 87 euro per maand.

En wat is nu tien euro zeg, als de game echt goed is, ben je meer daar mee bezig dan wat anders. Als je nu door wat langer te gamen éénmaal per maand minder naar de bios gaat, of stappen, of wat dan ook, dan heb je die tien euro al terugverdiend.

Daarnaast is het nog zo dat MMO spelers heel trouw zijn aan hun game en naast de MMO (die ze massaal spelen) toch geen andere games meer kopen. Dus je koopt maar één game per jaar in dat geval, en dan nog moeiljk doen over die 10 euro / maand. 8)7 Dat beschouwt zich dan als 'echte gamers'. Daar help je de industrie in elk geval niet mee. Ik speel geen MMO, maar geef per maand wel iets meer uit dan 10 euro aan games. Dus jullie zijn vaak nog goedkoper uit dan de meeste normale gamers.

Maandelijks kosten zijn simpelweg een non issue (en het houdt de n00bs grotendeels weg, dus wees blij). Xbox live kost ook geld (voor enkel wat matchmaking services) en daar hoor je niemand over.

Ondanks dat ik zelf dus geen MMO speel, wil ik wel eens proeven van dat soort games (eens zien waarom iedereen MMO zo hypet) maar WoW is voor mij niet de game om dit genre uit te proberen. Misschien kan ik met deze AoC wel eens het MMO concept van naderbij bekijken. (en die tien euro per maand, tja het zij zo... 8)7 Seriously)
Meeste mmo gamers kopen echt wel meer als 1 mmo per jaar en dan daarnaast ook nog wel een berg andere games.

Gemiddeld zit ik zelf op 3 a 4 games per maand ex. mmo's daarvan zit ik op zon 4 per jaar je moet toch wat ey als gamer.
Spreek voor jezelf. Ik heb in drie jaar tijd alleen de MMO WoW gespeeld/gekocht. Daarnaast heb ik vorig jaar een keer één game voor 30 eurie gekocht, maar die was ik na een week beu. Voor mij is de hele beleving een stuk sterker in een MMO omdat die gigantisch veel meer content bieden vergeleken met 1x pay games. Daarom vind ik de monthly pay volledig terecht.

Vrienden van me zijn een stuk meer kwijt met het kopen van consoles en bijhorende games die ze na een maand weer beu zijn. (hetzelfde geldt voor PC gamende vrienden, voordat die discussie weer los barst).

Ik zit overigens in de general beta van AoC en heb mijn opvolger voor WoW voor de komende 2/3 jaar wel weer gevonden.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 22 juli 2024 16:33]

Jammer dat je de vergelijking van MMO's, veel content en WoW trekt, aangezien er echt niet zoveel in WoW zit. Je hebt een redelijk grote hoeveelheid gebieden, oke, maar voor de rest? 3 typen quests (x poppetjes doodslaan, x items ophalen, item naar persoon x brengen) keer 10.000 (oid) met net iets andere tekst is niet hetzelfde als content. Dat je vele maanden bezig bent met 3 typen quests uitvoeren (en als resultaat 3 miljoen poppetjes doodslaat) betekent niet dat een spel veel content heeft, maar dat je je tijd zit te verdoen.
Eigenlijk moet ik dit waarschijnlijk negeren, maar dit soort generalisaties doen mijn haren overeind gaan staan..

Ten eerste heb je meer questtypes (veel meer), en met de term 'content' wordt wel wat meer bedoeld dan 'quests'. De wereld van WoW is enorm groot en wordt met elke expansie nog eens flink uitgebreid. Verder zijn er enorm veel dungeons waar je soms wel een avondje in door kunt brengen. Daarbuiten zijn er nog de nodige player-vs-player faciltieiten. Er zijn battlegrounds, arena's en world-pvp objectives. Voeg daar nog een diep uitgewerkte storyline aan toe, et voila: De meest populaire MMORPG van het moment.

Kom dus niet aan met 3 typen quests. Dat klopt niet, en dat soort kort-door-de-bocht-generalisaties kan ik wel voor meer games maken. Het is duidelijk dat je WoW niet echt ten volle hebt gespeeld. De quests zijn slechts een deel van de content en er zijn er zoveel dat je de quests die je niet leuk vind over kan slaan. In feite hoef je uberhaupt geen quests te doen. De echt goede gear komt voornamelijk uit de dungeons en PvP-beloningen, en ook daarmee stijg je in level.

[Reactie gewijzigd door Funcracker op 22 juli 2024 16:33]

Het tijd verdoen hoeft niet per sé zo voor iedereen zo te zijn. Er zijn namelijk mensen die het wel leuk vinden om de herhalende quests te doen, te grinden, etc. En als ik zo bij WoW kijk zijn dat er dus best aardig wat. Puur persoonlijke voorkeur.
Waar heb je die cijfers vandaan? Leuk voor je dat jij bergens games koopt, maar als typische MMO gamer koop ik zelf juist veel minder games omdat een van mijn doelen is end-game te halen, en daar gaat gewoon een hoop tijd in zitten. Als ik mijn beperkte tijd ga verdelen tussen MMO's duurt het jaren voordat ik uberhaupt op max level uit ga komen.
Als je een MMO wilt gaan spelen kan je dat beter gaan doen omdat het je leuk lijkt dan omdat je wel eens wilt weten waarom het zo gehyped wordt...
Een voorbeeld van een game die ook MMO wilt zijn is TDU (test drive unlimited). De game an zich is echt super, maar de MMO uitwerking laat erg te wensen over.
Een vrij waardeloos chat systeem, vrienden maken en terugvinden loopt vaak mis, etc etc.

De grootste reden hiervan is waarschijnlijk het gratis online spelen. Dus geen maandelijkse kosten. Maar juist wat extra servercapasiteit die extra online mogelijkheden creeërd kan zo`n game sterk verbeteren. Dat daar dan 10 euro per maand voor betaald moet worden, who cares? Iedereen roept altijd dat gameplay zo belangrijk is..... dan mag dat toch ook wel wat kosten?
Anoniem: 240726 19 mei 2008 12:31
Dat zal ook wel meevallen, je speelt Conan omdat het een goed Vechtsysteem heeft, en de sieges goed zijn ontwikkeld. ;)
Ik hoop ook niet dat je enkel nog maar naar een balk zit te kijken "welke buttons je nog moet smashen om de uber-combo te activeren".

Waar baseer je op dat het een goed vechtsysteem heeft en dat de sieges goed zijn ontwikkeld? Ik wil je graag geloven, maar om het aan te nemen graag wat onderbouwing.

Desalniettemin, deze game gaat wel genieten worden denk ik!

PS. Het vechtsysteem lijkt dan wat op Chronicles of Spellborn? Die heeft toch ook die vrije beweging in de combat? Of ga ik nu offtopic..
De aanvallen die je moet doen voor een combo verschijnen gelukkig niet onderaan maar een stuk hoger op het scherm, bovendien zijn de beginnende combos allemaal 1 beweging. Pas rond level 18 kreeg ik de eerste 2-move combo. Het wordt erg geleidelijk geintroduceert, waardoor je snel went. Bovendien laat elk combo icoontje zien aan welke kant de slag eindigt en dat helpt ook met de juiste combo's selecteren.

Ik vindt het gevechtsysteem geweldig, (tot nog toe) heel leuk om mee te spelen en met uitstekende animaties. Hopelijk worden de siege ook wat, maar als ik kijk naar de paar ervaringen met group-combat die ik tot nu toe heb gehad dan zit dat wel goed. Echt mooi om als Guardian, net als in Guild Wars, daadwerkelijk tegenstanders te kunnen blokkeren met je lichaam en om duidelijk het range verschil te zien tussen een speer en een zwaard. Speer is mass AOE, zwaard is mini-AOE. Met zo'n speer rondlopen in sieges gaat nog leuk worden :)
Anoniem: 240934 18 mei 2008 18:08
Lijkt me een leuk spel.
Toch zou ik nooit ziets spelen de kans op verslaving met zulk soort spellen is te groot.
Klinkt erg goed ik heb een tijd WoW gespeeld toen heb ik gezworen nooit meer zoveel tijd in een game te stoppen maar dit klinkt toch wel erg leuk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.