Door Reinoud Dik

Redacteur

240mm all-in-one-waterkoelers

14 kant-en-klare waterkoelsets vergeleken

Conclusie

In deze test hebben we elf 240mm grote all-in-one-waterkoelers met elkaar vergeleken. Welke koelers springen eruit? Laten we beginnen met de vermelding dat dit afhangt van je processor. Zoals we in de testresultaten hebben gezien, presteren de geteste aio-waterkoelers op de kleinere socket 115x iets minder dan op socket 20xx. Dat neemt niet weg dat in alle tests de NZXT Krakens op de eerste plek eindigt en dat deze waterkoeler daarmee de onbetwiste winnaar is van deze vergelijkingstest. Met prijzen uiteenlopend van 129 tot 230 euro zijn de drie geteste Krakens ook de duurste aio’s die we voor dit artikel hebben getest. Wie uitstekende koelprestaties wil en de rgb op het waterblok kan waarderen, heeft met de NXZT Kraken X53 een prima keuze. We voorzien hem daarom van een Excellent-award. De meerprijs voor dezelfde koeler met rgb-ventilators is aanzienlijk, maar wie de behuizing goed in de spotlight wil zetten, zal de extra dertig euro voor de Kraken X53 RGB wellicht wel uit willen geven. Anders is dat bij de Kraken Z53. Dankzij zijn oledschermpje op het waterblok heeft deze set een bijzondere feature aan boord, maar voor 230 euro hadden we juist bij dit model rgb-ventilators verwacht zodat hij als ultieme waterkoeler boven de rest uit zou steken.

Uitstekende prestaties

Consistent op de hielen van NZXT zagen we de AquaFusion RGB van Enermax. Hij koelt net niet zo goed als de Krakens, maar levert nog steeds prima prestaties. De gemiddelde prijs van deze Enermax ligt iets lager dan die van de goedkoopste NZXT, maar van een koopje kunnen we niet echt spreken. Gelukkig zijn de resultaten voor het geld dat je ervoor neerlegt dermate goed dat we ook de Enermax met een Excellent-award naar huis kunnen sturen.

De Pure Loop van bequiet bevindt zich in iets lastiger vaarwater. Hij koelt op de verschillende sockets wat minder consistent dan de Enermax. Op de grotere 20xx-socket zagen we de Pure Loop iets verder naar de onderkant van de grafieken verschuiven. De prijs is op een paar euro na gelijk aan die van de hierboven besproken Enermax, en dat zorgt ervoor dat de Pure Loop een award misloopt.

De Corsair Hydro Series H100i Pro RGB XT wist op de grotere 20xx-socket een indrukwekkende score bij een lage ventilatorsnelheid neer te zetten. Dat sluit aan bij semi-passieve feature die de fabrikant noemt, waarbij in de software ingesteld kan worden dat de ventilators bij lagere temperaturen uitgeschakeld kunnen worden. In onze overige tests zien we de H100i Pro RGB XT niet zo consistent presteren als zijn directe concurrenten. Dat maakt het lastig om deze waterkoeler van een award te voorzien.

Uiterlijk spektakel voor weinig geld

Van de overige waterkoelers weet er niet een zich echt te onderscheiden als we naar de koelprestaties kijken. Dan blijven nog wel de prijs en de toepassing van rgb over, en daarin weet Cooler Masters MasterLiquid ML240L RGB V2 een gat te vullen. Zoals gezegd gooit deze aio-waterkoeler op socket 115x geen bijzonder hoge ogen als het op koeling aankomt, bij socket 20xx is het iets beter. Wie het uiterlijk met rgb voor een scherpe prijs belangrijker vindt, kan met deze MasterLiquid echter wel uit de voeten. Voor zo'n 65 euro heb je namelijk addressable rgb op zowel het waterblok als op de twee meegeleverde ventilators. Zolang het energiegebruik van de processor niet de spuigaten uitloopt, zullen de temperaturen met dit model nog binnen de perken blijven. Het tweede compromis is dat de rgb op het waterblok subtieler is dan op de veel duurdere Mirage. Wie daarmee kan leven, haalt met de MasterLiquid RGB V2 een scherp geprijsde aio in huis en hoeft voor de volgende feestdagen geen kerstverlichting meer te regelen. Daarom voorzien we de Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB V2 van een Great value-award.

Update 15:30: Naar aanleiding van verzoeken in comments hebben we data van enkele oudere en eerder geteste modellen toegevoegd.

  • NZXT Kraken X53
  • Enermax Aquafusion
  • Cooler Master ML240L V2 RGB

Pluspunten

  • Uitstekende koelprestaties
  • 6 jaar fabrieksgarantie

Minpunten

  • Prijzig
  • Geen ondersteuning oudere AMD-sockets
Tweakers zegt: Excellent

Getest

NZXT Kraken X53

Prijs bij publicatie: € 128,-

Vanaf € 129,-

Vergelijk prijzen

Pluspunten

  • Prima koelprestaties
  • Uitgebreide RGB

Minpunten

  • Geen extra fabrieksgarantie
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Enermax Aquafusion 240mm Zwart

Prijs bij publicatie: € 95,-

Vanaf € 94,90

Vergelijk prijzen

Pluspunten

  • Scherpe prijs
  • Veel RGB

Minpunten

  • Gemiddelde koelprestaties
  • Subtiele RGB waterblok
Tweakers zegt: Great value

Getest

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB

Prijs bij publicatie: € 63,-

Vanaf € 69,90

Vergelijk prijzen

Reacties (141)

Wijzig sortering
Een groot nadeel van de NZXT X53, X63 en X73 t.o.v. van de voorgangers zoals de X62, is naar mijn mening toch wel het weglaten van de fanaansluitingen op de AIO zelf, zodat het niet meer mogelijk is de fans aan te kunnen sturen op basis van de temperatuur van het water. Dit kan dan alleen nog maar op basis van de temperatuur van de CPU of GPU. Dus zelfs bij een kortdurende belasting, draaien de fans (afhankelijk van hoe je de curve het hebt ingesteld) onnodig hard mee. Dat terwijl de temperatuur van het koelwater dan nog helemaal niet hoog is, en het nog helemaal niet nodig is dat de fans zo hard draaien.

Bij de Z53, Z63 en Z73 kan dit wel, omdat de fans daar direct via een PWM-splitter op de AIO kunnen worden aangesloten. Dit vind ik toch wel een minimumvereiste van een AIO, en als zo'n functie wordt weggelaten dan mag dat van mij keihard terugkomen in de beoordeling.
Dat vind ik een vreemde redenatie, hoe groter de delta T hoe groter het koelvermogen. Bij kortstondige belasting gaat je CPU temp omhoog als de warmte niet snel genoeg afgevoerd kan worden. In de meeste AIO is de pump speed fixed en is het verhogen van de fanspeed dus de enige manier om sneller die warmte af te voeren.

Als je weet hoe snel een CPU met slechte of geen koeling zijn thermische beveiliging aantikt dan wil je geen risico nemen om een gedempte sturing te gebruiken.
Nee, je CPU temp schiet bij belasting altijd direct omhoog. Je water heeft meer de genoeg capaciteit om dit voor een korte periode op te vangen. Temp gestuurde fan's schalen dan onnodig snel op.
Alleen gaat dat punt niet echt op voor de meeste CPU's en AIO's. Die hebben echt twee tot drie minuten om het water in de loop op te warmen tot steady state.
Ook raar dat de Arctic coolers niet zijn meegenomen in de test, die performen nog het beste van allemaal ook, en de fans kunnen op de aio aangesloten worden.
De Arctic Liquid Freezer II 240 zit bij in de testresultaten van 20xx maar verder nergens. Ik ben ook fan van Arctic, en ze koelen inderdaad super (240 heeft een dikkere radiator dan anderen) vandaar vind ik het vreemd dat deze wat lager scoren.
Klopt, nog niet zo over na gedacht. Met een goede fan control tool is dat prima in te perken gelukkig. In mijn geval zijn de AIO fan's ook de enige manier om lucht door de case te krijgen dus die fan's worden door meer temperaturen aangestuurd dan alleen de CPU.
Je kan inderdaad in de curve instellen dat je een delay wilt hebben. De delay kan je zodanig hoog zetten dat je de CPU bursts hiermee af kan vangen.
Gebruik dit zelf namelijk ook op een 3900X icm Dark Rock Pro 4.

M'n fan komt alleen in beweging als ik daadwerlijk een load heb van >10-20 sec.

[Reactie gewijzigd door JWHtje op 29 januari 2021 14:26]

Ik heb een X63 volgens mij, in icue kan ik gewoon het water aangeven als bron voor de fancurve
Normaal vind ik het een beetje flauw om te roepen waarom is product X niet meegenomen?
In dit geval is er (op andere websites/youtube) een heer en meester geweest in AIO: Arctic Liquid Freezer ii.

Is er een specifieke reden voor deze omissie? Werkte Arctic niet mee of stelden ze onredelijke eisen?
Bij hardware info ookal niet in een test meegenomen, terwijl deze inderdaad geprezen word ( ook door mij het is misschien niet de mooiste maar prijs en vooral prestatie zijn gewoon top )
maargoed er kan inderdaad meer achter zitten vanaf het merk zelf waarom deze niet in tests word meegenomen.

[Reactie gewijzigd door WintersGaming op 29 januari 2021 13:10]

Ik baal er zelf van dat er zo weinig wordt gemeten qua stilte (<20dBa of <15dBa).
Een toelichting: elke meetopstelling heeft een bepaald minimum wat er gemeten kan worden. Vaak is dit door omgevingsgeluid en/of beperking van de meetapparatuur. Een mooi voorbeeld vind je op deze pagina, als je de eerste grafiek instelt op "Geluidsdruk idle (30cm)". Elke kaart produceert 18dBa aan geluid, wat dus het omgevingsgeluid is of de ondergrens van de apparatuur.

Nou kan de daadwerkelijk geproduceerde geluidsdruk overal tussen de 0 en 18dBa liggen. Koop je product A, die "18 dBa" aan geluid produceert en je vind hem stil, kun je de fout maken dat je denkt dat 18dBa stil is. Koop je later weer een ander product dat ook 18dBa produceert, dan kan het zijn dat deze daadwerkelijk meer geluid produceert en dan is je referentie van 18dBa waardeloos.

Mijn ervaring is dat als je écht stilte wil (meten), dat je richting de 10dBa moet gaan als minimum. Ik zou zelf alleen maar producten willen die ~15dBa of minder produceren, omdat ik van pure stilte hou (dat kan voor iedereen anders zijn).
Ben je aan het twijfelen aan stilte en waterkoeling of luchtkoeling, dan is de vraag of je wil overclocken. Zo niet, dan zou ik altijd gaan voor luchtkoeling, behalve in situaties waarin een luchtkoeler niet geplaatst kan worden. Wil je een écht stillte setup met waterkoeling, dan zul je al snel naar een regelbare pomp gaan, die behalve prijzig ook je performance reduceert en niet veel verschil biedt ten opzichte van luchtkoeling.

Ook zou ik graag de delta t van luchtkoelers zien vs waterkoelers bij een vast aantal dBa. Om te kijken hoeveel verschil het echt maakt.
Ik baal er zelf van dat er zo weinig wordt gemeten qua stilte (<20dBa of <15dBa).
Helemaal mee eens. De test zoals hier gepresenteerd is leuk voor en vergelijking onder belasting. Maar ik wil weten hoeveel herrie zo'n koeler maakt als je een beetje browsed of office werk doet. Onder belasting is er bijna altijd wel, bij mij in ieder geval, wat ander geluid dat het toch wel overstemt. Muziekje, spelletje, fimpje, etc.
Als ik m'n kamer binnenloop en m'n PC staat te idlen en ik hoor hem, dan maakt hij herrie. Met de hier gegeven grens van 40dB(A) is dat dus een takkeherrie. Want, als mijn Google skills me niet in de steek laten, is 40db(A) op 30cm 29,5dB(A) op 1m. Dat is dus verre van stil op een afstand die heel normaal is, misschien zelfs wat ver, voor een desktop PC gebruiker. Met de steeds dalende vermogensvraag bij lichte taken, mag de koeling dus ook naar beneden.

Kortom, als je wilt weten of deze AiO waterkoelers stil zijn in normaal gebruik, heb je helemaal niks aan deze review. Tenzij je norm is belasting. Dus een systeem dat alleen wordt gebruikt om te gamen of renderen bijvoorbeeld.

Nu halen de meesten aan als verdediging dat het in huis nooit zo stil is. Op zich zit daar iets in. Alleen zijn de geluiden die daarbovenuit komen zelden constant. En waarom zou je een constante stoorzender als stil bestempelen, alleen omdat incidentele stoorzenders luider zijn?
Sterker nog, dit is voor mij 2/3 van de reden om een koeler wel of niet te kopen. En dat baseer ik dan op gebruik. Ik wil juist niets horen als ik normaal bezig ben, dus idd browsen en licht office gebruik.

Daarna, maar nog steeds ondergeschikt, de koel prestaties. Alle things being equal wil ik natuurlijk zoveel mogelijk van beide (stil en kickass performance) maar zeker als je gamed, kun je stilte niet echt verwachten, dus...maar goed, dat ben ik.
Sterker nog, dit is voor mij 2/3 van de reden om een koeler wel of niet te kopen. En dat baseer ik dan op gebruik. Ik wil juist niets horen als ik normaal bezig ben, dus idd browsen en licht office gebruik.

Daarna, maar nog steeds ondergeschikt, de koel prestaties. Alle things being equal wil ik natuurlijk zoveel mogelijk van beide (stil en kickass performance) maar zeker als je gamed, kun je stilte niet echt verwachten, dus...maar goed, dat ben ik.
Ik gebruik de Alphacool Eisbaer (Solo) met Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 240mm, en mijn temps komen niet boven de 69c, en dan laat ik me AMD Ryzen 5 5600X zelf OC naar 4000+ MHz all cores, en me fans (Noctua NF-F12 PWM, 120mm) laat ik maar gaan tot 1000rpm, dus ik hoor ze ook bijna niet als ik me CPU stress met Prime95, me fans op me GeForce GTX 1080 is een andere verhaal, die gaat wel tot de max rpm (1500rpm), zijn ook Noctua NF-F12 PWM, 120mm fans, die heeft push/pull, heb mijn NZXT Kraken X31 aangepast en er een Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 120mm radiator op gezet, maar ik moet de pomp en zo openmaken, hij is aardig vies van binnen, want hij woord nu max rond de 70c, en en hij maakte me GeForce 1080 eerste jaren koeler, rond de 60c max.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 januari 2021 00:53]

Of course! Enige wat ik wilde zeggen is dat je in principe onder heavy load moeilijk fluisterstil operation krijgt. Dus ik zou het daarom presoonlijk beter vinden om te zien wat de coolers in idle aan geluid produceren.

Ik ga overigens je setup stelen! Ik zit op een kraken x63 en bij stress tikt hij toch soms de 80 aan.... :)

[edit] Ik bedoelde ook meer als je gaat gamen, dan heb je ook niet de video kaar etc....maar we zitten op 1 lijn denk :)

[Reactie gewijzigd door yvez op 30 januari 2021 00:27]

Wat mij betreft geen minnetjes, ik kan hierzelf heel moeilijk mee overweg en het lijkt wel of dit steeds meer gebeurt.
Ik roep niet dat ik perfect Nederlands schrijf en spreek, maar het verschil tussen me en mijn zou zelfs voor iemand met dyslexie geen probleem moeten mogen zijn...
Volledig akkoord. Ik heb nog nooit een AIO waterkoeling gehad, en de enige reden dat ik deze zou overwegen is omdat ik het idee heb dat dit stiller kan zijn dan een luchtkoeler. En stiller is beter IMO. Helaas wordt hier geen enkele aandacht aan besteed in deze review.
AIO is juist niet stiller. Je hebt twee fans van 120mm. Da's over het algemeen vragen om takkeherrie. Grotere fans zijn stiller en de fans op een luchtkoeler zit in de case. Dat zorgt voor wat demping. De koelers van een AIO zitten altijd voor een open rooster.
Ehhh....wil je aub proberen wel goed te zijn met de inhoud? Juist met een grote radiator met water als afvoer van warmte, kun je 2 grote fans op redelijk langzame toeren laten draaien, en dus stil, tov een luchtkoeler. Maar again, hangt af van de gebruikte koelers...maar wat ik zegt is zeker niet per definitie het geval.
Mijn AiO fans draaien niet bij lage belasting.
Zijn zin klopt: "omdat ik het idee heb dat dit stiller kan zijn dan een luchtkoeler"
Dit is wel een heel kortzichtig antwoord. Het kan luider maar ook stiller zijn.
Er komt echt wel wat meer bij kijken dan wat jij aangeeft (fans voor een open rooster..) namelijk het soort fans, formaat, benodigde draaisnelheid etc..
Met waterkoeling kan je "vaak" voor grote fans gaan welke meer lucht verplaatsen en zachter kunnen draaien. Even kort door de bocht melden dat waterkoeling in het algemeen takkeherrie maakt laat zien dat je bevooroordeeld bent en waarschijnlijk geen ervaring hebt met een "goede" waterkoeling setup.

Mijn pc met watergekoelde CPU en GPU met 6 draaiende 140mm fans voor de waterkoeling (1x Push/Pull) is fluister stil.

[Reactie gewijzigd door Johannezzzz op 29 januari 2021 18:21]

Eens

Ik heb sinds twee jaar een Fractal Design Define R6 en dan in combi met een all-in-one waterkoeler: Corsair H115i Pro RGB. En een Intel i7-8086K

Twee Noctua fans er op.

Vervolgens ook geen harddiscs meer, maar alleen nog maar een SSD in combi met een NAS of cloud waar je je data opslaat.
Harddiscs zijn qua geluid echt een no-go.

De koeler zit boven in de kast geïnstalleerd.l, en blaast ‘naar boven’.
Het zijn ook de twee enige fans in de kast, behalve dan nog die op de grafische kaart, die meestel stil staat. (ben ook geen gamer)

Al twee jaar erg content mee. Het geheel is voor mij onhoorbaar.

Maaruh, anno 2021 zou ik voor een Mac Mini M1 gaan :+
Ik miste hem ook al en dat lijkt mij nu juist helemaal niet flauw. Wat ik een beetje jammer vind is dat de meeste AIO die zijn gereviewd onder het Asetek patent vallen en daardoor feitelijk niet veel van elkaar verschillen, los van de gebruikte fans. Zie dat ook nergens terug komen in de review.
Helemaal mee eens, meeste water koeling komt bij hun vandaan, andere brand erop.
Wat ik zelf ook jammer vindt, waarom kan je de koelvloeistof niet aftappen en hebben de slagen allemaal gefixte gesloten aansluitingen.
Dit betekent na 1 jaar of langer dat de sludge toch echt je pomp gaat slopen, want die moet veel meer moeite doen op dat dikke spul door te zien pompen. Oftewel je AIO vervangen, wat dan een duur plaatje gaat worden.
Als je fatsoenlijke vloeistof gebruik, hoef je t niet te vervangen.
Ik draai in m'n custom loop al meer dan 6 jaar demi-water met een scheutje long-life koelvloeistof voor de auto.

0,0 sludge, deposit of bezinksels.
Koelt nog net zo goed als de 1e dag (wel van belang dat je een aantal keer goed spoel met demi-water).

Kan me niet anders voorstellen dan dat de fabrikanten iets van demi-water met glycerine gebruiken waardoor dit dus ook minstens net zo lang mee gaat als het systeem zelf.
Ikzelf heb al 2x een Corsair AIO gehad en beide gesloten systemen en sludge na 1 1/2 jaar, dus geen custom ;) daar snap ik ook wel dat je je vloeistof zelf beter kan regelen, maar in die gesloten AIO zou je toch juist ook 1 x p/jr graag die vloeistof vervangen, want goedkoop zijn ze niet ;)
Mijn arctic draait al bijna 3 jaar zonder enig probleem. Ik heb nu uit noodzaak een ander merk moeten kiezen, en dat is een corsair. Als die na een jaar moeilijk gaat doen modificeer ik hem wel met een vul opening zodat ik de vloeistof kan vervangen. Wellicht heb je pech, of ik geluk. We zullen het wel zien.
Ik snap deze keuze ook niet helemaal. Op basis van reviews buiten Tweakers (die allemaal zeer lovend zijn over de Arctic Liquid Freezer ii) heb ik ook gekozen voor de 280mm versie. Het kan me niet voorstellen dat Tweakers hier niet van op de hoogte is. Ik ben dan ook heel benieuwd waarom ze deze niet hebben meegenomen.
Omdat ze hier heel specifiek de 240mm modellen hebben getest, best logisch dus ;) . Een grotere versie meenemen zou een vertekend beeld geven op het resultaat aangezien daar een grotere radiator + fans op zitten.
De Arctic Liquid Freezer ii heeft ook gewoon een 240mm variant hoor. Dat ik de 280mm variant heb was in dit geval niet relevant ;) Veel reviews gaan ook over de 240mm variant. Zie bijv. de review van Anandtech.
Arctic heeft die cooler in alle maten die je kan bedenken.
Is er een specifieke reden voor deze omissie? Werkte Arctic niet mee of stelden ze onredelijke eisen?
Lijkt me sterk. En zelfs al zou dat het geval zijn, deze koeler is uitstekend verkrijgbaar in Nederland en België. Daarnaast heeft deze koeler ook een aantrekkelijk prijskaartje (rond de 80 euro) waardoor deze prima in het testbudget onder te brengen moet zijn als ie zelf gekocht had moeten worden. Zelfs zelfstandige YouTube kanalen hebben de beschikking over deze koelers, dus dan moet het voor een grote site als Tweakers ook wel haalbaar zijn lijkt me ;)
Ik geef je honderd procent gelijk. Als RGB je niet interesseert dan kan je heel het artikel overslaan en onmiddellijk naar de Arctic Liquid Freezer II kijken.
Sterker nog RGB interesseert me wel maar toch voor de Arctic Liquid Freezer II gegaan vandaag puur vanwege de prijs/presentatie. RGB regel ik wel op een andere manier :)
Ditto. Ik investeer dat geld liever in een grotere SSD of een betere grafische kaart.
Jep, idem. de AOI's van Arctic komen in alle formaten uitstekend uit tests van praktisch alle andere techplatformen. En onder de 240's in de Pricewatch is het 2e meest bekeken koeler, er is dus duidelijk interesse onder de gebruikers hier.
Ik snap dat men niet altijd alles kan meenemen in zo'n roundup, maar als er ruimte is voor 3x NZXT en 3x Cooler Master, dan kan daar toch wel iets in geschoven worden om 1x Arctic mee te nemen?
En zelfs als de fabrikant/leverancier geen testexemplaar wil leveren, dan is het een investering van 75 eu om je test 'compleet' te maken. Dat lijkt me toch de moeite waard.
lol yeah ik heb deze koeler 2 maanden geleden gekocht omdat hij vrijwel bij alle statistieken bovenaan komt te staan. Bron: GamersNexus. Al met al een zeer degelijke koeler voor de prijs.
Ik vind de testuitslagen ook bijzonder. Ik ben me al een tijdje rustig aan het oriënteren op een AIO en er zijn verschillende modellen die her en der op internet (oa Gamer Nexus) beter presteren dan een Kraken.

Hier presteren die allemaal minder, wat opvallend is.
Zou het te maken hebben met Intel Vs AMD heatload? Op AMD schijnt dit toch anders te zijn, sowieso is de EK coldplate geoptimaliseerd voor AMD en scoort dan ook beter dan de NZXT die, net als alle Asetek's, een Intel geoptimaliseerde coldplate heeft.
De Arctic weet ik dit niet specifiek voor maar die is overal zo'n beetje heer en meester over de Krakens :?
Heet vreemde is dat deze Arctic Liquid Freezer II 240 WEL bij de modellen wordt benoemd maar vervolgens niet wordt getest. Dat is vreemd. Geen verantwoording, ook niet in de conclusie wat hiervan de reden is. Gamers Nexus,gerespecteerd onderzoeker, is zeer positief over deze koeler en zo zullen er wel meer zijn. Kijk eens naar https://youtu.be/KPaSEGe6ML0. Dus Reinoud Dik/redactie... zouden jullie deze in het rijtje willen toevoegen? Je doet er mede Tweakers een groot plezier mee..
Ik mis vooral een gewone aircooler? Of kijk ik niet goed?
De review gaat ook alleen over waterkoelers van 240mm. ;)
Ik gok dat hij graag wat vergelijking had gezien, van de top verkopende luchtkoelers bijvoorbeeld. Ook al is dit een test van 14 AIO's. Deze test mist helaas wat zaken waardoor er veel vragen achter blijven.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 29 januari 2021 17:59]

Mja ik ook, maar ik had begrepen dat een 240mm AIO interessant is, niet zozeer vanwege de individuele prestaties qua temp/herrie, maar vanwege categorische voordelen tov lucht.
Bijv de layout (welke kastruimte je hebt, hoe de warmte/airflow moet), een grotere buffer voor warmtepieken zodat ze constanter herrie maken, en minder gewicht dat aan de socket hangt.
Aan de andere kant zijn luchtkoelers bijv weer betrouwbaarder.
Dus kan je beter op basis daarvan een keus maken.
iig, ik had van andere tests (bijv deze?) begrepen, dat 240mm AIOs qua temp/herrie niet veel beter presteren als een luchtkoeler van dezelfde prijs. En als je iets wilt dat beter presteert dan lucht, je naar grotere AIOs moet kijken.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 29 januari 2021 17:04]

Heb zo'n vermoeden dat deze review tot stand is gekomen dankzij asetek en niet dankzij de verschillende fabrikanten. ;)
Inderdaad, ik ben al een tijdje een gelukkige eigenaar wat een super ding.
Sluit ik me bij aan. Zelf ook in een pc van een vriend gebouwd en aangeraden voor een collega. Teleurstellend Tweakers dat deze dan niet mee is genomen... Juist een nieuwe speler. Heb zelf een nzxt maar weet al jaren hoe goed deze is. Zou graag de Arctic willen zien ter vergelijking. Is spot goedkoop en er zit zelfs nog een ventilator op het blok.
Denk dat er bij Enermax wel vermeld mag worden dat er al jaren problemen zijn met de vloeistof dat zij gebruiken wat uiteindelijk de cooler sloopt.

https://www.youtube.com/watch?v=HC1kzO_gIp4
Er speelde inderdaad een probleem met de koelvloeistof in de eerste generatie LiqTech-koelers, waar de video die je linkt over gaat. We hebben zelf ook zo'n koeler getest, die bij een hertest opvallend slecht presteerde. Daarover hebben we destijds contact gezocht met Enermax, dat verklaarde dat één batch met verkeerd koelwater was gevuld.

De betreffende koelers komen uit 2017 en leidden bij de meeste gebruikers in 2019 tot problemen. Bij ons contact met Enermax in 2019 is ons verzekerd dat alle koelers die op dat moment in de winkels lagen probleemvrij waren. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor alle nieuwere koelers; dit exemplaar is pas sinds eind 2019 op de markt.

Kortom, we hebben geen reden om aan te nemen dat nieuwe koelers van Enermax nog soortgelijke problemen hebben, en kunnen dit nieuwe product dus ook niet beoordelen op basis van fouten in eerdere producten. Maar goed, als je Enermax zelf voorlopig liever even overslaat snap ik dat natuurlijk. Wellicht is de scherpe prijs ook onderdeel van een poging om het vertrouwen weer terug te winnen.
Helaas hebben zij dit eerder geclaimed en bij de Liqtech II was dit probleem nogsteeds aanwezig. Hopenlijk zijn er inderdaad geen problemen bij het huidige, maar zou wel een goede footnote zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=rlTlCV1AgoA&t=13s
Het is ondertussen al gebleken dat dit nog steeds een probleem vormt.
De Corsair Hydro Series H100i Pro RGB XT wist op de grotere 20xx-socket een indrukwekkende score bij een lage ventilatorsnelheid neer te zetten. Dat sluit aan bij semi-passieve feature die de fabrikant noemt, waarbij in de software ingesteld kan worden dat de ventilators bij lagere temperaturen uitgeschakeld kunnen worden. In onze overige tests zien we de H100i Pro RGB XT niet zo consistent presteren als zijn directe concurrenten. Dat maakt het lastig om deze waterkoeler van een award te voorzien.
Dit lijkt mij een onbetrouwbare (lees wisselvallige) koeler..?

In de Socket 20xx - 130W - 12V+12V test is de temperatuur 45,9 graden
in de Socket 20xx - 130W - 12V+7V test is de temperatuur 43,9 graden

Raar als de 'theoretische' koel capaciteit verslechterd dat de temperatuur 2 graden omlaag gaat, terwijl bij alle overige koelers de temperatuur 1 a 2 graden omhoog gaat... 8)7
Daar is inderdaad iets misgegaan, dat kon niet kloppen. Die waarden waren omgedraaid en staan nu weer correct.
Of iemand heeft de waarden omgedraaid....
Een kast temperatuur van 35 graden betekend wat mij betreft gewoon belabberde airflow. Ook niet heel gek met 3 trage input fans en 1 output fan zonder enige roosters achterin de kast waardoor er lucht uitgeblazen word...
Zo circuleert een te groot deel van de lucht in de kast helemaal niet. mijn kast circuleert zo goed dat dat kast temp niet meer dan een paar graden boven kamer temp is en dat scheelt qua koeling enorm.

En leuk zon testmethode maar er word geen woord gerept over de daarwerkelijk test duur. Deze koelers hebben 20 tot 45 minuten nodig om op max temp te komen afhankelijk van de load. Zonder de testduur per koeler is deze data dus waardeloos omdat ik niemand op zijn mooie oogjes geloof. Als je data aanlevert zorg dan op zijn minst dat alle data aanwezig is. Zo ook de gebruikte thermal compound die niet geheel onbelangrijk is en de kamer temp oftewel aangevoerde lucht...

Al met al wankelt deze test dus aan best wat kanten. jammer. Misschien is het toch eens tijd om forum posts te maken met gebruikers input over wat er nodig is voor een goede test waarde enzovoorts. De community helpt graag ondanks alle adds die ons steeds meer door de strot geduwd worden maar als je niet eens input vraagt kom je er nooit. Weer een gemiste kans. Al die moeite en deta die niet veel waard is onder de streep.
De testkast is dus een redelijk goede benadering van de behuizingen die nzxt levert ~_^

Het is niet geheel toevallig dat nzxt de combinatie van waterkoeler en behuizing promoot. Zoek voor de grap eens op 3080 + h510 elite op youtube om te zien wat ik bedoel.
20-45 min? Ik zie de temperatuur een heel stuk eerder stabiliseren. Na 10 min veranderd er hier niets meer........
Ik geloof dat steve van gamers nexus dit in zijn video's getest had en die heeft toch vaak wel goede data.
Ik ben al een paar maanden in bezit van de X53, de koeling is inderdaad prima, maar zeker niet stil, op 20% hoor je zeker nog de pomp, en dat word alleen maar luider naarmate je meer % geeft.
als je dus zoekt voor een echt stil systeem, is dit niet de oplossing, de x53 kan prima in een game systeem als je constant je oren bedekt hebt met koptelefoon of headset.
prijzig zeker, maar alles is aanpasbaar, rgb, fanspeed als pompspeed, in de nzxt-cam software.
Beetje een gemiste kans om geen enkel model van EK(WB) of Arctic te testen, zoals de populaire EK-AIO 240 of Liquid Freezer II 240.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 29 januari 2021 14:20]

Ik weet niet of de kwaliteit van AIO's beter is geworden over de jaren maar bij 24/7 draaien 3 versleten in 5 jaar waarbij 1 defecte het moederbord mee nam. Dit geeft mij weinig vertrouwen om ooit weer een AIO te proberen.
Naast het feit dat er een aantal andere populaire AIO's ontbreken, ben ik zelf wel benieuwd hoe de geteste AIO's zich verhouden tot een aantal lucht koelers? Deze zitten immers in dezelfde prijs klasse. Ik wil als consument een CPU koeler kopen, mij maakt het niet uit of het nou een lucht koeler of een AIO is.
Een ander voordeel ten opzichte van luchtkoelers is dat een waterkoelingset de warme lucht direct de behuizing uitwerkt, als er is gekozen voor de (veelgebruikte) opstelling die dat mogelijk maakt.
Hieraan kan je merken hoezeer tweakers achter loopt. De afvoer van lucht is al jaren geen probleem in de moderne pc behuizing; dit is immers makkelijk op te lossen met een extra fan, en in de meeste kasten is de cpu-koeler uitlaat zelfs direct gemikt op het ventilatiegat achter in de kast zodat dit eigenlijk niet nodig is. Het grote probleem is tegenwoordig de aanvoer van verse lucht.

De reviewer heeft blijkbaar gemist dat de moderne pc tegenwoordig een ander kacheltje recht onder de cpu heeft die voor veel grotere hitte problemen zorgt voor de cpu. Het grote voordeel van de waterkoeler is juist dat je de radiator direct bij de intake kan plaatsen, zodat de koeling dankzij de verse lucht geen noemenswaardige last meer heeft van de hitte van de videokaart. Veel kasten die, voor inbouw van een high end videokaart, onacceptabele ventilatie hebben kan men met deze methode oplappen tot het niveau van "het kan er mee door". Geheel toevallig zijn juist de kasten van nzxt heel goed in het nodig hebben van deze koeloplossing in dergelijke situaties.

[Reactie gewijzigd door emphy op 30 januari 2021 05:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee