Het huidige straatbeeld wordt echter niet uitsluitend bepaald door figuren met witte oordopjes die al duimschuivend door hun albumcollectie bladeren, ook een ander verschijnsel steekt de kop op: 'pratende pakken' met een Blackberry aan het oor of in de hand. De smartphones met een miniatuurtoetsenbord zetten niet alleen in de Verenigde Staten hun opmars gestaag door, ook in Europa is de moderne zakenman zelfs buiten kantoor(tijden) onafscheidelijk geworden van zijn inbox; niet voor niets deed de term crackberry zijn intrede. Research in Motion bracht in de loop van 2007 een aantal innovatieve en goed gestyleerde smartphones op de markt en heeft nu wereldwijd tien procent van de markt in handen.
Onbetwist marktleider blijft echter het Finse Nokia. Vooral de N95, het paradepaardje dat in maart in de winkels lag, maakte indruk bij de gadgetliefhebber. Nokia had ten opzichte van de concurrentie een sterke troef in handen door zijn all-in-one multimediatelefoon te voorzien van een gps-module. Samen met de ingebouwde Smart2Go-routeplanner maakt de N95 een TomTom overbodig en de dienst kan op termijn een interessante geldstroom genereren.
Nokia's 'gps-truc' werd snel opgepikt door de fabrikanten van Windows Mobile-toestellen. Zo verschenen er de nodige smartphones van HTC met navigatiemogelijkheden. De HTC Touch bood een interessant alternatief voor diegenen die zonder iPhone toch touchscreen-navigatie wilden uitproberen en ook de Tytn-lijn maakte indruk door een grote hoeveelheid snufjes in één apparaat te frommelen. Desondanks wist Microsoft met zijn mobiele OS ook in 2007 maar weinig marktaandeel te veroveren. Daarnaast krijgt de softwaregigant op het terrein van slimme mobiele telefoons opnieuw te maken met zijn aartsvijand: het machtige Google.
Google ontvouwde in november zijn plannen voor Android, een open softwarepakket voor smartphones. Het OS is gebaseerd op Linux en heeft als doel om de brede waaier aan Google-diensten mobiel toegankelijk te maken, waardoor de zoekreus zijn uiterst lucratieve Adsense-advertenties over een nog groter publiek kan uitstrooien. Een aantal fabrikanten en software-ontwikkelaars hebben zich inmiddels achter Android geschaard. Omdat licentiekosten voor het besturingssysteem ontbreken, zou volgend jaar wel eens hetzelfde kunnen gebeuren als bij de opmars van goedkope laptops als de Eee PC: smartphones tegen lagere prijzen, maar met een completere functieomvang.
Toch is Microsoft niet de enige of zelfs grootste verliezer van 2007. Palm, eens groot geworden met innovatieve pda's, is door een reeks van strategische fouten vrijwel van de kaart geveegd. Het bedrijf probeert met een geheel nieuw OS terug te komen, maar deze strategie verbaast vriend en vijand. Het is de vraag of Palm in 2008 weet te overleven.