Door Tom Rosens

Redacteur

Meer Braintraining: Ook oma mag meespelen

31-07-2007 • 08:47

24

Multipage-opmaak

Inleiding

Nintendo DS gameVolgens Nintendo is Braintraining leuk voor iedereen. Het moet niet uitmaken of het gaat om een puber die dagelijks games speelt of een bejaarde die nog nooit een spelletje heeft aangeraakt. Nintendo zegt dat wereldwijd meer dan tien miljoen mensen het eerste spel gebruiken voor een training van de grijze massa. Het eerste deel, dat gebaseerd is op de breinoefeningen van de Japanse neurowetenschapper Dr. Kawashima, vloog de winkels uit en stimuleerde ook de verkoop van de Nintendo DS. De titel van dit vervolg omschrijft uitstekend wat de koper in huis haalt: meer braintraining.

* Korte oefeningen
Vele klonen probeerden het succes van de game te evenaren, maar het op het oog simpele concept bleek toch moeilijker te kopiëren dan gedacht. Dr. Kawashima laat de speler zijn mentale vaardigheden en geheugen trainen door middel van het uitvoeren van korte oefeningen in de categorieën rekenen, lezen en geheugentraining. De DS wordt hierbij vastgehouden als een boek en de juiste antwoorden worden op het scherm geschreven. Aan het begin heeft de speler slechts enkele oefeningen tot zijn beschikking, maar nieuwe oefeningen kunnen vrijgespeeld worden door stempels te verzamelen; elke keer er getraind wordt, krijgt de speler een stempel op zijn kalender. Wie genoeg stempels verzameld heeft, krijgt toegang tot nieuwe oefeningen.

Nicole Kidman aan de Braintraining en Dr. Kawashima

De hardcore-gamers in de redactie die al flink wat tijd voorzien hebben om dit spel uitgebreid te testen, kwamen bedrogen uit: de eerste speelsessie was al in vijftien minuten afgelopen. Dit kwam enerzijds doordat er nog geen vrijgespeelde oefeningen waren, maar vooral doordat een oefening doorgaans tussen de twintig en negentig seconden duurt. Opgaven kunnen wel opnieuw gedaan worden, maar het spel zal dan geen scores vastleggen. Om een stempel te halen is het overigens niet nodig alle oefeningen te doen: een per dag volstaat. Naarmate meer vrijgespeeld wordt, zal de speler meer tijd in het spel kunnen investeren, maar lange speelsessies zijn niet aan de orde. Bovendien worden de spelletjes snel saai als ze te vaak achter elkaar gedaan worden. De korte speelduur is perfect voor degenen die normaal geen spelletjes aanraken. Over het algemeen zijn deze mensen ook niet bereid om uren te steken in een computerspel, of hebben ze er simpelweg de tijd niet voor. Dit betekent echter nog niet dat een hardcore-gamer dit spel ongeïnteresseerd aan de kant zal leggen; door hen zal het gezien worden als een tussendoortje naast de games die veel tijd vergen. Om de grote massa te bereiken is het spel in het Nederlands vertaald. Gelukkig gaat het om een uitstekende vertaling, waarbij de speler niet het idee heeft dat hij iets mist. Het maakt het spel er zelfs beter op, tenzij de speler ook nog aan zijn Engels wil werken.

Meer Braintraining - Keuzemenu

* Hersenleeftijd bepalen
Volgens Dr. Kawashima is de ideale hersenleeftijd twintig jaar. Deze leeftijd is dan ook het streven voor de speler. Door regelmatig een hersenleeftijdstest te doen, kan de speler zijn vooruitgang, of misschien wel achteruitgang, volgen. De test bestaat uit drie oefeningen, die per keer kunnen verschillen. Een van deze opgaven is stemgestuurd, zoals we die in het vorige deel vaker tegen kwamen. Het zal beslist een reden hebben dat de speler nu bijna niet meer tegen zijn handheld moet praten, want de spraakherkenning werkte gewoon nog niet goed genoeg en frustreerde menig speler. Overigens is de stemgestuurde oefening niet verplicht, en kan er desgewenst voor een ander type oefening gekozen worden. Op basis van de drie oefeningen wordt de speler geconfronteerd met zijn hersenleeftijd. Wij laten die van sommigen onder ons liever achterwege.

Meer Braintraining - Wisselgeld

Gameplay

* Wisselgeld, rekentekens en goede verstaander
De speler heeft de keus uit tien nieuwe trainingen, al zijn sommige wel enigszins gelijk aan die uit de eerste Braintraining. Wij trainden ons kassavaardigheden met het spelletje 'wisselgeld'. Het linkerscherm geeft een kassa weer met een bedrag en het geld waarmee betaald wordt. Het is aan de speler om op het rechterscherm de juiste munten aan wisselgeld aan te tikken. Na elke oefening krijgt de speler zijn score voorgeschoteld, soms in seconden en een andere keer in punten. Overhaast te werk gaan is echter geen goed idee, want eventuele fouten komen de speler op strafpunten te staan. Scores kunnen vergeleken worden in een persoonlijke top drie, maar ook met andere spelers in de algemene top drie. Er kan niet vergeleken worden met anderen via internet, alleen met mensen die gebruik maken van hetzelfde spel, dus de competitie is veelal beperkt tot vrienden en familieleden. Bij de oefening 'rekentekens' krijgen we een rekensom voor onze neus inclusief antwoord. De moeilijkheid zit hem in het ontbreken van het rekenteken. De speler moet zelf invullen of bijvoorbeeld het plus- of vermenigvuldigingsteken ontbreekt.

Meer Braintraining - Score

De oefening 'goede verstaander' viel de Tweakers.net redactie nogal zwaar. In het spel worden twee tot drie verschillende woorden door elkaar uitgesproken en de speler moet goed luisteren welke woorden dat zijn, waarna hij ze moet opschrijven. Muziekliefhebbers mogen een poging wagen om een meesterwerk te spelen, waarbij er muzieknoten meegespeeld moeten worden. Een van de langere oefeningen genaamd 'eindpositie', eist dat de speler zowel zijn geheugen als rekenvaardigheid gebruikt. Een simpel getekend figuurtje loopt een race tegen andere figuurtjes. De speler moet de positie van het figuurtje in de gaten houden, terwijl hij ingehaald wordt door andere figuurtjes en zelf ook anderen inhaalt. Net zoals het vorige deel zit er weer een lading Sudoku's bij die geen onderdeel van de training zijn, evenals het spel 'bacteriën uitroeien'. Deze Dr. Mario kloon kan met vele stempels vrijgespeeld worden, maar is een stuk minder leuk dan het origineel.

Meer Braintraining - Goede verstaander

* Handschriftherkenning en grafisch
Op de handschriftherkenning hebben we, net zoals bij het eerste deel, wat aan te merken. Letters en cijfers worden niet altijd herkend of soms onjuist geïnterpreteerd. Hoewel het vaak slechts om enkele letters gaat die een probleem vormen, is het hinderlijk dat de speler zijn schrijfstijl aan het spel moet aanpassen. Toch mag er gezegd worden dat over het algemeen redelijk veel herkend wordt: zowel hoofdletters als kleine letters en verschillende schrijfwijzen.
Grafisch stelt de game weinig voor. Alles is simpel gehouden en de oefeningen zijn in zwart-wit uitgevoerd, met simpele tekeningen. In een menu komt er soms nog een kleurtje bij kijken. Het spel draait simpelweg om de gameplay en van het visuele aspect hoeft niet veel verwacht te worden. Door de vormgeving weet de speler meteen waar er naar gekeken moet worden; hij wordt niet afgeleid door kleuren, animaties en andere versiersels.

Meer Braintraining - Meesterwerk spelen

Conclusie

Dr. KawashimaOf de training ook echt werkt, is nog maar de vraag. In ieder geval wordt de speler getraind in de gespeelde oefeningen. Wij kunnen ons zeker voorstellen dat het trainen met rekensommetjes en geheugenoefeningen nooit verkeerd is voor de grijze massa. Bovendien kan het grootste deel van de redactie nu eindelijk klokkijken. Meer Braintraining is ideaal voor degenen die wel eens een spelletje spelen of een puzzelboekje openslaan.

Hardcore-gamers zullen zich misschien afvragen wat ze met het spel aanmoeten. Toch zullen sommigen er zich best mee kunnen vermaken, bijvoorbeeld als tussendoortje bij het spelen van een bloederige shooter of een langdurige campagne in een strategiespel. Het spel is ideaal voor in een pauze, 's avonds voor het slapen gaan of tijdens een korte treinrit. Hardcore-gamers zullen echter redelijk snel uitgekeken zijn op het spel.

Minpunten
- Handschriftherkenning werkt soms niet goed
- Hardcore-gamers zullen snel afhaken

Pluspunten
+ Ideaal voor non-gamers en casual-gamers
+ Leuke nieuwe oefeningen
+ Zacht prijsje
+ Nederlandstalige schermteksten

Cijfer: 7,5

TitelMeer Braintraining van Dr. Kawashima: Hoe oud is jouw brein?
Meer Braintraining
PlatformNintendo DS
UitgeverNintendo
OntwikkelaarNintendo
Releasedatum29 juni 2007

Inhoudsopgave

Reacties (24)

24
24
9
8
0
2
Wijzig sortering
Ik heb destijds de eerste Brain Training 'gespeeld' en na 2 weken haalde ik al consistent de best haalbare score van 20 jaar. En dat had veel meer te maken met het feit dat ik dan wist hoe ik best de cijfers opschreef en de woorden uitsprak om de herkenning optimaal te laten verlopen. Daarna was de uitdaging er dus snel van af.
Ik ben overigens 37 en kan me niet inbeelden dat mijn hersenen nog zo goed werken als een 20-jarige :p. Vraag me dus af of deze nieuwe versie wat moeilijker is.
En dan is er nog de mogelijkheid om foute antwoorden snel te herkennen by de schrijf opdrachten. Als het antwoord goed is word dat meteen gemeld, anders word er even gewacht. Dus als je snel bent kant je snel je antwoord corrigeren en zo strafpunten ontwijken.
Wij kunnen ons zeker voorstellen dat het trainen met rekensommetjes en geheugenoefeningen nooit verkeerd is voor de grijze massa.
Ironisch genoeg krijgen hersenen pas een grijze kleur als ze op 'sterk water staan'. In ons hoofd zijn ze juist erg rood, door al het bloed dat erdoor stroomt. ;)
Ik denk dat het verkeerd is om braintraining als een game te zien. Het is echt een trainingsprogramma dat je dagelijks heel even kunt doen.
Ik heb zelf ook het idee dat het goed werkt. Sinds ik het doe, ben ik dingen beter gaan onthouden, kan ik sneller reageren op bepaalde problemen. Het zijn met name zaken zoals hoofdrekenen die veel mensen na de basisschool niet meer doen die opgefrist worden waardoor je hersenen net iets "losser" lijken te werken.

Mocht je dit toch als een game kunnen bestempelen, dan denk ik dat echte hardcoregamers er ook van kunnen genieten. Een echte hardcoregamer speelt immers ook elk denkbaar spel dat er bestaat...want dan ben je pas ECHT hardcore, en niet als je onverslaanbaar met Quake bent.

[Reactie gewijzigd door hing op 24 juli 2024 19:20]

.oisyn Moderator Devschuur® @hing31 juli 2007 14:54
Een echte hardcoregamer speelt immers ook elk denkbaar spel dat er bestaat...want dan ben je pas ECHT hardcore, en niet als je onverslaanbaar met Quake bent.
Wat een onzin. Als je "hardcore" ergens in bent, dan betekent dat dat je heel gedreven en/of toegewijd bent. Een hardcore gamer is dus heel gedreven in het spelen van games. Dat wil niet zeggen dat hij _alle_ games speelt, hij kan net zo goed maar 1 game spelen - dat maakt 'm niet minder hardcore.
Minpunten
- Hardcore-gamers zullen snel afhaken
daar is het spel toch ook niet voor gemaakt?
zou jij dan ook bij gears of war opschrijven dat non-gamers snel zullen afhaken?

dat hoort wat mij betreft geen minpunt te zijn, eerder een pluspunt dat het zo'n grote nieuwe doelgroep aanspreekt die eerst nooit bereikt werd!

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 24 juli 2024 19:20]

Anoniem: 88387 @svenk9131 juli 2007 20:05
hardcore gamers zijn misschien gewoon niet de slimsten. zodra ze merken dat een spel dat enige intelligentie vereist te veel van het goede is, dat ze bovendien niet kunnen winnen van hun kleine zusje, haken ze af. hardcore gamers: adhd-ers met een short-attention-span syndroom en vooral visueel ingesteld op next-gen graphics. moeimakers... ;)
de echte hardcore gamers zijn juist niet ingesteld op next-gen graphics maar op gameplay. Het zijn juist de casual gamers die op graphics geilen.
En ik maar denken hoe ouder hoe meer een persoon weet, vandaar dat er bij iqtest ook naar leeftijd wordt gekeken. En bij dit is 20 de ideale brainage ?
Jongere hersenen hebben een groter leervermogen. Ideaal zou eigenlijk jonger dan 20 moeten zijn (zo leer je bijvoorbeeld het meest in je eerste levensjaren), maar je moet ergens een lijn trekken voor een mooi gemiddelde :)
Dit gaat niet over kennis maar over de leer capaciteit van de hersens. Jonge personen leren sneller. Dit zie je ook als je de professoren van een vakgebied opmeet. Daar waar kennis heel belangrijk is vind je veel oudere eminenties (50-60), vb rechten, geschiedenis, biologie. Daarin tegen vind je veel jongere profs(40) waar kennis ondergeschikt is aan redeneren, zoals in informatica, civiele ingenieur, wiskunde, ...

[Reactie gewijzigd door Punkie op 24 juli 2024 19:20]

De reden dat je IQ naar boven wordt bijgesteld hoe ouder je wordt is juist omdat je dan minder snel en scherp bent. Als er niet een correctie naar boven was zou je IQ je leven door dus juist langzaam zakken.

Het schijnt dat jongens van 12 jaar de beste hersens hebben... Ik ben inmiddels ook aan de braintraining want de 20 ben ik ook al een tijdje gepasseerd helaas. :/
tijdens een korte treinrit.
Je moet toch ook dingen inspreken, dat staat zo stom in de trein, iemand die in zn DS praat. ;)
Dat is dus optioneel, zoals ook in de review staat. :)

Ik sla die spreekoefeningen eigenlijk standaard over, hoewel het aantal misinterpretaties van de DS bij mij op zich best meevallen. Mijn vriendin moet af en toe drie tot vier keer iets opnieuw uitspreken...

Het minpunt dat hardcore gamers snel afhaken is in mijn ogen niet echt een minpunt, daar is het spel dan ook totaal niet voor bedoeld. Ook is het niet aan te raden om dit spel vlak voor het slapengaan te spelen, dat is niet echt bevorderlijk voor je prestaties, aangezien je normaliter best moe bent als je je bed opzoekt. :)

Leuk concept, behoorlijk goed uitgewerkt, het kost niet veel tijd. Prima spel. :)
Je kunt voor je start aangeven of je in een ruimte zit waar je kunt praten of niet. Als je aangeeft dat je niet kunt praten dan zullen die oefeningen vervangen worden door anderen :)
Anoniem: 50873 31 juli 2007 10:28
leuke uitvinding maar niets voor mij
vind puzzelboekjes al niet eens leuk laat staan dit
zal em aan me oma van 85 geven :+
Nou ik heb dit spel nu zo'n anderhalve week en heb me er goed mee vermaakt. Aan het begin besteed je er inderdaad niet veel tijd mee (of je moet sudoku verslaafd raken) maar nu ben ik aan het begin van de dag wel een half uurtje bezig :).

Trouwens, 'Bacteriën Uitroeien' (oftewel Dr. Mario) kan je al spelen voordat je één enkele stempel hebt, gewoon op de onderste drie vraagtekens drukken.

Ik merk wel dat ik beter in de spelletjes ben geworden, vooral woorden maken en goede luisteraar, waar ik eerst totaal helemaal geen woord kon maken, gaat het nu redelijk makkelijk. Dus het helpt wel!
Anoniem: 123921 31 juli 2007 11:45
Ik heb het eerste brain training gespeeld. Alleen herkende hij bij rekenen nooit mijn handschrift. Eerst dacht ik dat het aan mijn handschrift lag dus liet ik wat vrienden en familie het spel spelen. Dit bleek echter ook geen succes. En het herkennen van letters was nog veel moeilijker voor de ds. Al met al een slechte ervaring hiermee.
Op zich wel leuk om te doen, ik heb een soortgelijke variant op mn PocketPC. Het idee is het zelfde, score wordt bijgehouden, elke dag een paar oefeningen doen. Als je score omhoog gaat unlok je meer games e.d

Op zich wel leuk om elke dag even een sessie te doen, en te kijken hoe je vordert.

Deze bedoel ik: http://www.spbsoftwarehouse.com/products/brainevolution/?nl
Yep die heb ik ook. Prachtig ding. En hij voor iedereen anders 'moeilijk' Balltracker speel ik op het hoogste niveau en ik vraag me af wat de uitdaging eigenlijk is. Maar met die gekke lucifers kom ik dus niet van de basis af. Ik krijg werkelijk 'haal er 3 weg en maak 5 identieke 4kanten' niet voor elkaar. De rest is nog steeds een utidaging omdat er een tijdpenalty op zit. Het kan altijd beter

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.