T.net: Iedere tweaker kent Jazz Jackrabbit. Bestaat de kans dat dit konijn ooit weer tevoorschijn komt in een nieuw spel, misschien op de PS3? Of zijn er mogelijkheden om de ‘oude’ Jazz bijvoorbeeld te porten naar een soort arcadeomgeving als download voor de PS3?
Arjan: 'Hier had ik het onlangs nog over met Cliffyb, die het natuurlijk op xbla wilde hebben. Op zich is het wel een leuk idee om de oude Jazz op een Live/PS3-omgeving te krijgen, maar het gaat meer om een gebrek aan tijd om zoiets voor elkaar te krijgen. Wie weet krijg ik nog inspiratie…
T.net: Veel mensen in de gameindustrie komen uit de demo-scene. Krijgen ontwikkelaars bij Guerilla ook de tijd om ‘in eigen tijd‘ gebruik te maken van de ontwikkelingshardware en eventuele dev-kits om zich zo de console en omgeving nog meer eigen te maken en feeling te krijgen?
Veel tijd voor dit soort dingen blijkt er bij Guerrilla niet echt te zijn, maar toch zijn een aantal mensen wel met dergelijke projecten bezig, zo klinkt het. Er is bij de ontwikkelstudio dan ook af en toe een HomeBrew-weekend, waar mensen hun thuisprojecten aan elkaar kunnen laten zien en waar zo af en toe nieuwe ideeën uit kunnen komen.
T.net: Hoe staat een spelontwikkelaar als Guerrilla tegenover de mobiele markt. Denken jullie dat er een markt is voor mobile games en hebben jullie zelf plannen in die richting?
De mobiele markt wordt door Guerrilla nauwlettend gevolgd, maar voorlopig worden de mogelijkheden van een mobiele telefoon nog als 'te beperkt' beschouwd. Hoewel het leuk is om met weinig mensen binnen no-time een spelletje in elkaar te stampen, moeten de ontwikkelaars tien jaar terug in de tijd qua specificaties. Vga-telefoons met nVidia-chips bieden in dat opzicht wel perspectieven, maar echt volwaardig gamen op een gsm lijkt voorlopig nog toekomstmuziek te zijn.
T.net: Hebben jullie tot slot nog tips voor beginnende spelontwikkelaars? Welke opleidingen zijn geschikt om later in de gamesindustrie te stappen? Waar moeten game-ontwikkelaars in spe op letten en zich mee bezighouden?
Het is volgens Guerrilla alvast gunstig dat in Nederland een steeds interessanter wordend games-klimaat heerst. Verschillende universiteiten geven reeds opleidingen in de games-hoek of bieden de mogelijkheid masters te volgen die zich specifiek op gamedevelopment en -design richten. De Hogeschool voor Kunsten Utrecht gaat dan wel al heel lang mee in de sector, maar voor programmeurs blijkt een universitaire achtergrond in een exacte studie toch een behoorlijk pluspunt te zijn. Praktijk blijft echter de beste leerschool, zo beaamt ook Michiel, en het belangrijkste blijft dan ook dat kandidaten zich met games bezighouden: zowel spelen, ontleden als maken zijn uitstekende activiteiten voor een spelontwikkelaar-in-wording.
Slot
Terwijl wij vol smart op de nieuwe Killzone zitten te wachten, wordt er in de Amsterdamse studio's druk geprogrammeerd, gedesignd en getest. Een ding is alvast duidelijk: voor een spel als Killzone het levenslicht ziet, zijn er heel wat uurtjes gewerkt. Uit onze gesprekken met Guerrilla blijkt echter duidelijk dat game developers geen 'volkje apart' zijn, maar gewoon programmeurs. Toch schrikt het wereldje vaak potentiële kandidaten af en wordt er wel eens gedacht dat er in Nederland geen mogelijkheden zijn voor serieuze gameontwikkelaars. Aan die mythe probeert Guerrilla in elk geval een einde te maken. Rest ons niets meer dan het volledige Killzone-team succes te wensen en op de lanceringsdatum met z'n allen naar de winkel te hollen. Wellicht hadden heel wat tweakers gehoopt op exclusief beeldmateriaal in dit interview. Daarover kunnen wij alleen maar zeggen dat er bij Guerrilla momenteel zo hard gewerkt wordt aan een verrassing, dat er geen tijd meer bleek te zijn om plaatjes te schieten...
