Door Hielko van der Hoorn

Dell 2707WFP en E228WFP breedbeeld lcd's getest

19-02-2007 • 22:47

46

Multipage-opmaak

Inleiding

Aankondigingspicje Dell 2707WFPVandaag werpen we een blik op twee beeldschermen met niet-alledaagse afmetingen. In deze review bespreken we de Dell 2707WFP die met een diagonaal van 27” het gat tussen de 24”-en 30”-monitoren moet opvullen en de Dell E228WFP positioneert zich met een beelddiagonaal van 22” tussen de populaire 20”- en 24”-schermen.

* Specificaties

Alvorens we beginnen met het bespreken van de twee schermen, allereerst de specificaties zoals opgegeven door Dell.

Specificaties Panels
SchermDell 2707WFPDell E228WFP
Diagonaal (inch)27,022,0
Beelddiagonaal (BxH)582,0x363,6mm473,8x296,1mm
Aspectratio16:1016:10
Beeldpuntgrootte (mm)0,303mm0,282mm
Resolutie1920x12001680x1050
Inkijkhoek, Hor./Vert. (º)178160
Reactietijd (grey-to-grey)6ms5ms
Reactietijd (black-to-white)16msn/a
Type TFTs-pvatn
Helderheid (cd/m²)400300
Contrastverhouding1000:1800:1
Aantal kleuren16,7 miljoen16,7 miljoen
Overige specificaties
Max. Horizontale Sync.81KHz83KHz
Max. Verticale Sync.76Hz75Hz
Video-ingangen1x dvi-d (incl. hdcp-ondersteuning) 1x d-sub 1x s-video 1x composiet 1x component1x dvi-d (incl. hdcp-ondersteuning) 1x d-sub
Audio-ingangNeeNee
USB-hubJa, vier poortenNee
Stroomverbruik (W)n/an/a
Standby < 2WStandby < 2W
Afmeting (HxBxD, maximaal)532,8x634,0x243,2mm333,5x511,1x65mm
Afmeting (HxBxD, minimaal)441,8x634,0x243,2mm333,5x511,1x65mm
Gewicht (kg)12,55,0
VESA bevestiging mogelijkJaJa
Extra'sIngebouwde cardreaderGeen
PivotstandNeeNee
VoedingInternIntern
Uitgebreide specsDell-siteDell-site

De Dell 2707WFP

Het eerste scherm dat we bespreken is de Dell 2707WFP. Dit scherm heeft, zoals de naam al aangeeft, een beelddiagonaal van 27 inch. Hiermee positioneert het scherm zich tussen de populaire 24"-breedbeeld lcd’s en de high-end 30"-monsters, maar qua beeldoppervlak en resolutie heeft het scherm de meeste overeenkomsten met de bekende 24”-modellen. De Dell 2707WFP heeft een resolutie van 1920x1200 biedt daarmee evenveel megapixels om mee te werken als praktisch alle 24”-schermen die op de markt zijn. Het grote voordeel is dat alle pixels net iets groter zijn wat voor sommige gebruikers als prettiger wordt ervaren. Daarnaast maakt dit het scherm ook geschikter om films op te kijken.

Dell 2707WFP

Bovenstaande foto laat zien dat Dell heeft gekozen om de Dell 2707WFP uit te rusten met een ander uiterlijk dan de overige schermen in de WFP-serie. Zoals we straks zullen zien bij de bespreking van de Dell E228WFP kenmerken de meeste WFP-schermen zich door een strakke dunne zwarte rand en een compacte zwarte of zilverkleurige voet. De 2707WFP beschikt over een geborstelde aluminium rand, een glimmende pianozwarte voet en enkele chromen details voor de nodige blingbling. Een oordeel over het ontwerp is uiteraard altijd subjectief, maar persoonlijk denk ik dat Dell een geslaagd ontwerp heeft neergezet. Als de monitor een dubbelrol krijgt als tv misstaat deze zeker niet in de huiskamer.

Dell 2707WFP

In de rechter onderhoek van het scherm vinden we verschillende ledjes en knopjes om het scherm te bedienen. Totaal zijn zes knopjes aanwezig waarmee het scherm aangezet kan worden en het osd bediend kan worden. Tevens is het mogelijk om met de knopjes snel te switchen tussen verschillende invoersignalen en gebruik te maken van de pip-functionaliteit. De ledjes geven aan welk invoersignaal momenteel gebruikt wordt.

Dell 2707WFP

Wanneer we onze blik verleggen naar de achterkant van het scherm zien we dat het gebruik van aluminium niet alleen beperkt is gebleven tot de voorkant van het scherm. Ook de behuizing aan de achterkant van het scherm maakt gebruik van geborsteld aluminium met enkele chromen details bij de voet. De voet maakt het mogelijk om het scherm in hoogte te verstellen, te kantelen en rond te draaien. Hiermee biedt de voet de belangrijkste functionaliteit, maar helaas is het scherm beperkt in hoogte verstelbaar. Meer dan negen centimeter tussen de laagste en hoogste stand is er niet.

Dell 2707WFP

Zoals praktisch alle Dell-schermen heeft de 2707WFP een 9-in-1-flashgeheugenkaartlezer ingebouwd in de zijkant van het scherm samen met enkele usb-aansluitingen. Aan de onderkant van het scherm vinden we alle overige aansluitingen. De 2702WFP heeft een groot aantal aansluitingen. Naast de standaard dvi- en d-sub-aansluitingen vinden we component, composiet en s-video als mogelijkheden om beeld richting het scherm te versturen. Tevens zijn er nog twee extra usb-aansluitingen aan de onderkant van het scherm aanwezig.

Het laatste onderdeel van het scherm dat onze aandacht verdient is het osd. Met behulp van het osd kunnen verschillende zaken die betrekkingen hebben op de beeldkwaliteit geregeld worden. Het is onder andere mogelijk om het contrast, de helderheid en de kleuren aan te passen. Tevens bevat het osd de mogelijkheid picture-in-picture in te schakelen zodat twee verschillende beeldbronnen tegelijkertijd weergegeven kunnen worden. Hiermee bevat het osd alle broodnodige functionaliteit, maar echt opmerkelijke features zijn niet aanwezig.

Dell 2707WFP

De Dell E228WFP

Het tweede scherm dat vandaag aan bod komt is de Dell E228WFP. Evenals de 2707WFP is dit een scherm met een beelddiagonaal die tot voor kort niet in de winkels te vinden was. De E228WFP heeft een beelddiagonaal van 22 inch en valt daarmee tussen de 20 inch en 23/24 inch schermen die al langer op de markt zijn. Het scherm biedt een resolutie van 1680x1050 en heeft daarmee dezelfde resolutie als de kleinere 20”-monitoren, maar dankzij de grotere beelddiagonaal zijn alle pixels net iets groter. Aangezien een veelgehoorde klacht - zeker bij de oudere computergebruikers - dat alle letters zo klein zijn bij lcd-schermen een welkome feature. Daarnaast is meer beeldoppervlak altijd fijn bij games en films.

Dell E228WFP

Zoals bovenstaande foto laat zien heeft Dell voor een simpeler uiterlijk gekozen bij de E228WFP dan bij de 2707WFP. Het scherm heeft een strakke zwarte plastic rand en een compacte zwart/zilverkleurige voet. Geen bijzonder ontwerp, maar wel simpel en functioneel. Het scherm is uitgerust met een voet waarmee het alleen mogelijk is om het scherm te kantelen. Het is niet mogelijk om de monitor in hoogte te verstellen, te draaien of in pivotstand te gebruiken. Helaas redelijk standaard bij monitoren uit een lagere budgetklasse, maar desalniettemin een gemis.

Dell E228WFP

Evenals de 2007WFP heeft de E228WFP in de rechter onderhoek verschillende knopjes zitten voor de bediening van het scherm. Met de knopjes kan het scherm aan- en uitgezet worden, het osd kan opgeroepen worden, er kan gewisseld worden van invoersignaal en de helderheid kan gemakkelijk aangepast worden. Het scherm biedt geen pip-functionaliteit, maar gezien het feit dat er slechts twee type invoersignalen worden ondersteund is dat geen gemis. Het osd zelf biedt alle broodnodige functionaliteit, maar evenals bij de 2007WFP zijn er geen bijzondere features aanwezig.

Dell E228WFP
Dell E228WFP

Beeldkwaliteit (1)

* Testmethodiek

We weten ondertussen hoe de monitoren eruit zien, welke features aanwezig zijn en welke specificaties ze hebben, maar hoe is de praktijk? Op deze vraag zullen we in deze sectie van de review een antwoord proberen te geven. We hadden niet de beschikking over professionele testapparatuur om objectieve gegevens zoals de helderheid en kleurenreproductie te meten, maar met behulp van onze eigen ogen en enkele hulpprogramma's komen we ook een heel eind. Speciale programma's die we gebruikt hebben zijn DisplayMate, Nokia Monitor Tester, PixPeran en PassMark MonitorTest. Daarnaast hebben we de schermen getest door het gebruik van standaard Windows-applicaties en verschillende games.

* Responstijd

Voor veel mensen blijft de responstijd één van de belangrijkste criteria wanneer een nieuw beeldscherm wordt uitgezocht. In de begindagen van de lcd-revolutie zeker een belangrijke eigenschap, maar ondertussen hebben alle schermen een dermate lage responstijd dat het geen echte belangrijke eigenschap meer is. De 2707WFP en de E228WFP hebben een responstijd van respectievelijk 6ms en 5ms. Er zijn schermen op de markt met nog lagere responstijden, maar zelfs de veeleisende gamer heeft weinig te klagen bij dergelijke responstijden. Ghosting is praktisch niet zichtbaar bij snelbewegende beelden en het weergeven van films vormt ook geen probleem. Tussen de twee verschillende schermen is geen noemenswaardig verschil te merken qua responstijd.

Responstijd foto Dell 2707WFP

* Kleurenreproductie

Een belangrijkere eigenschap van een monitor is de kleurenreproductie. De Dell 2707WFP is uitgerust met ‘TrueColor’ hetgeen betekent dat het scherm 92 procent van het kleurenspectrum kan weergeven. Kleuren zien er inderdaad anders uit op het Dell 2707WFP scherm dan op bijvoorbeeld het E228WFP-scherm dat het standaard deel van het kleurenspectrum kan weergeven. Het is moeilijk om exact de verschillen tussen de twee schermen te omschrijven. Kleuren op de Dell 2707WFP zien er een stuk helderder en verzadigder uit. Of dit ook wenselijk is bij alle toepassingen is de vraag, maar in combinatie met films doet de feature het goed. Overigens moet er bij de 2707WFP nog wel wat gesleuteld worden met de kleurenbalans alvorens de kleuren er goed uit zien. Standaard is het scherm wat te warm afgesteld met teveel groen en rood en te weinig blauw. De Dell E228WFP weet ook een uitstekend plaatje op het beeld te toveren, maar heeft wel een beetje problemen bij de extreme kanten van het spectrum (vlak bij wit en zwart). Banding is bij beide schermen geen probleem.

* Helderheid

Zowel de 2707WFP als de E228WFP hebben een hoge helderheid die ruim voldoende is voor praktisch alle omstandigheden. De 2707WFP is met een helderheid van 400cd/m² een ware lichtbak en het verdient de voorkeur om het scherm niet op de maximale helderheid in te stellen. De E228WFP is met een helderheid van 300cd/m² een stuk minder helder, maar nog steeds is de maximale helderheid erg hoog. Aangezien de helderheid van de backlight bij lcd’s halveert na enkele jaren continue gebruik is een hoge helderheid altijd welkom: in de loop der tijd wordt deze namelijk alleen maar lager.

Beeldkwaliteit (2)

* Contrast

Een andere belangrijke eigenschap van de twee schermen is de contrastratio. Beide schermen bieden een prima contrastratio met 1000:1 voor de 2707WFP en 800:1 voor de E228WFP, maar echt opmerkelijk zijn deze specificaties niet. De schermen presteren op dit punt goed, maar niet uitzonderlijk. Het verschil tussen de twee schermen is wat betreft het contrast wel zichtbaar: de 2707WFP doet het niet alleen op papier beter. Wat betreft het zwartniveau presteren de schermen wel weer ongeveer gelijk. De 2707WFP heeft een hogere contrastratio, maar ook een hogere helderheid waardoor de minimale helderheid op ongeveer hetzelfde niveau komt als de E228WFP.

* Kijkhoeken

Qua kijkhoeken zitten er wel verschillen tussen de twee schermen. De 2707WFP maakt gebruik van een s-pva-panel met kijkhoeken van 178 graden terwijl de E228WFP het moet doen met een tn-panel met kijkhoeken van 160 graden. Door de lagere kijkhoeken neemt het contrast en de helderheid van het scherm flink af wanneer er niet recht op het scherm wordt gekeken, maar in vergelijking met vele andere tn-panels doet de E228WFP het niet slecht. Het scherm blijft wel leesbaar en de kleuren blijven redelijk constant bij een grote kijkhoek. Aangezien de meeste mensen toch (bijna) recht voor het scherm zullen plaatsnemen zijn de kleinere kijkhoeken geen nadeel waar in de praktijk tegenop gelopen zal worden.

Dell 2707WFP in actie (voorkant) Dell E228WFP in actie (voorkant)
Dell E228WFP in actie (zijkant)
Dell 2707WFP in actie (zijkant)

* Dode pixels

Een heikel punt bij het aanschaffen van een nieuw lcd-scherm is de dode-pixelgarantie. Niemand zit te wachten op een nieuw scherm met één of meer dode (sub)pixels, maar helaas is het een relatief veelvoorkomend gebrek en bieden weinig fabrikanten/leveranciers garantie op dit gebrek. Helaas biedt Dell geen dode-pixelgarantie en heeft het bedrijf ook geen richtlijnen gepubliceerd wanneer een scherm in aanmerking komt om vervangen te worden. Gelukkig schijnt Dell over het algemeen niet moeilijk te doen over het inruilen van een scherm met kapotte pixels, maar het zou prettiger zijn geweest wanneer dit officieel vastgelegd zou worden.

Conclusie

De 2707WFP en de E228WFP zijn uniek doordat de panels van beide schermen pixels bevatten die fysiek groter zijn dan gangbaar. Niet alleen handig voor de slechtziende tweaker, maar ook voor het spelen van een spelletje of het bekijken van een film is een paar inch extra altijd welkom. Vooral de 2707WFP lijkt geschikt te zijn voor een dubbelrol van computerscherm en tv. Het scherm is groot, uitgerust met een strak design, heeft bijzonder heldere kleuren en is in het bezit van een groot scala aan aansluitingen.

Dell logoHoewel er over de beeldkwaliteit en de featureset niet geklaagd kan worden bij de 2707WFP-monitor is het scherm geen goede koop. Dell vraagt momenteel 1.545 euro voor het scherm wat, gezien de prijzen van de 24”- en 30”-concurrentie te veel is. Voor hetzelfde bedrag kunnen namelijk bijna twee 24”-schermen aangeschaft worden en voor een paar honderd euro meer haal je een 30”-monster in huis. Helaas zijn er nog weinig alternatieven voor de 2707WFP met dezelfde beelddiagonaal op de markt, maar tenzij je perse een 27”-scherm in huis wilt halen lijkt er weinig reden te zijn om te kiezen voor de 2707WFP.

Hetzelfde verhaal gaat eigenlijk ook op voor de E228WFP. Meerdere fabrikanten hebben 22”-monitoren op de markt gezet gebaseerd op hetzelfde panel dat Dell gebruikt voor de E228WFP. Bij Dell kan de E228WFP aangeschaft worden voor 451 euro terwijl vergelijkbare schermen van de concurrentie al voor 300 euro van eigenaar verwisselen. De E228WFP is een prima scherm, maar evenals de 2707WFP te duur. De monitorprijzen op de site van Dell veranderen regelmatig, dus wellicht dat de situatie in de toekomst verandert. Momenteel kunnen we beide schermen echter niet aanraden.

Dankwoord: Met dank aan Dell voor het beschikbaar stellen van de twee monitoren.

Reacties (46)

46
45
8
1
0
34
Wijzig sortering
Durf te wedden dat die amerikaanse prijzen zonder btw zijn.
Zoja, weinig relevant. ;)
Uiteraard, maar zelfs als je er 19% bij optelt zijn de Amerikaanse prijzen nog een stuk lager.
En de tax is in de meeste staten maar iets van 3 tot 4% ofzo :P
Die Dell E228WFP heeft 16,7 miljoen kleuren volgens de tabel, maar met een TN-paneel. Ik dacht dat die panelen altijd maar een 18 bits kleurweergave (262.144 kleuren) hadden, en dat ze door middel van het snel wisselen tussen de ene en de andere nabij liggende kleur (interpolatie) 24 bits (die 16,7 miljoen) proberen te benaderen. Hoe zit dit precies voor dat scherm?

En het stukje over de kleurenreproductie, is dat nog getest met een colorimeter (Colorvision Spyder bijv.) of is dat op gevoel gedaan?

Overigens is het design van de 2707WFP erg mooi ja :9. Ik hoop dat ze dat ontwerp ook nog door gaan voeren naar de kleinere modellen die wat meer in het bereik van mijn budget liggen.
Veel TN-panels bieden inderdaad slechts 18-bit kleuren, maar zover ik weet biedt deze Dell E228WFP echt 24-bits. En zoals ook in de testomschrijving staat is er - helaas - geen gebruik gemaakt van een colorimeter zoalsde Colorvision Spyder.
Grotere pixels wordt hier als voordeel afgeschilderd. Mijn inziens is het gewoon een nadeel, het doet af aan de scherpte van het beeld. Dat het OS vast zit gekluisterd aan één bepaalde dpi waarde, daar kan ik ook niks aan doen. Maar zo draai je de zaken om denk ik.

edit: het gaat er mij om dat je/men de zaken omdraait: in plaats van die letters meer pixels te laten beslaan, maak je de pixels groter.
Als jij niet op grotere pixels zit te wachten (wat ik me ook goed kan voorstellen) heb je weinig reden om te kiezen voor de hier besproken schermen. Dat neemt echter niet weg dat er veel mensen zijn die de letters van lcd's op de standaard resolutie eigenlijk net iets te klein vinden (zie ook de populairiteit van 19" schermen) en voor applicaties zoals films en games is meer inch vaak bruikbaarder dan meer pixels.
Klopt, toen ik nog in een computerwinkel werkte was het een gouden verkoopargument voor de wat oudere consument.
Dell heeft wel degelijk een dead-pixel policy, waarbij ze de "ISO 13406-2 Specification Class 2"-richtlijnen aanhouden.
Enige navraag bij Dell voordat speculaties gedaan worden als "Helaas biedt Dell geen dode pixel garantie en heeft het bedrijf ook geen richtlijnen gepubliceerd wanneer een scherm in aanmerking komt om vervangen te worden." zou daarom ook op zijn plaats zijn geweest.
Ik heb zelf een 2405 scherm erg mooi. Maar ze zijn zo duur je kunt echt vele malen beter naar een ander merk kijken.

De prijs prestatie verhouding van de Dell schermen is niet echt goed. Je krijgt er wel allemaal leuke features bij zoals PIP. Zelf gebruik ik dat wel aardig wat maar ik denk dat de meeste het nooit zullen gebruiken.

Ik ben zelf echt verslaaft aan het grote scherm zou nu zelfs een 30"willen hebben. Alleen dan wel een met een beter contrast als in 1:3000 en 5MS en die zijn er nog niet van dat formaat.
De E is inderdaad de economic range, dit pakt gewoon uit in het gebruik van een ander type paneel: het TN paneel i.p.v. S-IPS.

Overigens zijn de prijzen bij Dell niet iets waar je gelijk conclusies bij moet trekken. Eerder was de 25% korting bij de 2405WFP erg bekend (kocht je 2 schermen, was de 2e voor de helft van de prijs), maar dat was niet de laatste aanbieding van ze. Dell doet geregeld aan dit soort aanbiedingen waarbij één van de schermen voor een veel lagere prijs, vaak lager dan de concurrentie, wordt verkocht. Het gaat hier vaak genoeg ook om bestellingen van één exemplaar.
Wat is wel een groot verschil vind zijn de prijzen in usa in vergelijk met nederland, dan betalen we in nederland echt wel de hoofdprijs voor die monitoren.
prijzen tabel achter eenvolgend;

inch Usa dollar omgerekend euro nederland euro

30 inch 1349 1037 1867
27 inch 1259 968 1545
24 inch 674 518 802

Ronduit schandalig die verschillen daarvoor kun je zelf nog heen en weer vliegen naar usa en daar kopen zeker met de 27 en 30 inch modellen !!!!!!!!!!!!!!!!!
De 2707WFP is inderdaad qua design een van de meer geslaagde ontwerpen van DELL. Ik zou me niet schamen deze naast een MacPro te zetten.

Wel jammer van de prijs, gezien de prijs van een 24" scherm . Even wachten tot die zakt dus.
De uniekheid van de 22" valt erg mee. Die schermen zijn er al sinds najaar 2006. Bijvoorbeeld de Acer 22" en Samsung 22". Enkel de 27" is uniek in z'n soort.
Uniek is het scherm niet: dat wordt ook zeker niet geclaimt in de review. Het is echter wel zo dat 22" nog een niet allerdaagse beelddiagonaal is die pas sinds het einde van vorig jaar (rap) in opkomst is.
532,8 x 634,0 x 243,2mm
Dat flatpanel heeft een aardige puist aan de achterkant zitten :P
De diepte wordt (uiteraard) veroorzaakt door de voet, het meerendeel van het scherm is - zoals ook op de foto's te zien - een stuk dunner.
maar echt heel dun zijn die gigantische schermen niet meer te noemen! Denk al snel aan een cm of 8. De grotere TV's zijn meestal nog dikker: een dikke 15 cm is eerder regel dan uitzondering.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.