Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Huawei Mate 20 Pro Review

De prijs van vernieuwing

26-11-2018 • 06:00

162

Singlepage-opmaak

Camera's

De cameraset-up van de Mate 20 Pro is de indrukwekkendste die we ooit op een smartphone hebben gezien. Het is alsof engineers in China onze reviews in de gaten houden, want bij vorige generaties was de klacht dat de monochrome sensor weinig toevoegde en nu is die weg, ten gunste van een veel nuttigere camera.

Voordat we daar komen, moeten we het even hebben over de interface. Huawei heeft ongelofelijk veel opties en de interface is daardoor niet eenvoudig. Je zou er goed aan doen om als je deze telefoon koopt, even de tijd te nemen om de camera-app en al zijn instellingen goed te leren kennen. Basale dingen als in- en uitzoomen zijn makkelijk zat, maar sommige dingen zijn lastig te vinden. Zo heeft hij een portretmodus en een 'diafragma-modus', en zo zijn er meer verwarrende zaken.

Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018Screenshot camera Huawei Mate 20 Pro - november 2018

Terug naar de hardware, want de Mate 20 Pro heeft als eerste Huawei een groothoeklens. Die heeft een beeldhoek van 103 graden en een 16mm-brandpunt in 35mm-equivalent. In combinatie met de telelens met 81mm-brandpunt maakt dat van de Mate 20 Pro de flexibelste smartphone die we ooit in handen hebben gehad. En o ja, de grote 1/1,75"-sensor van de P20 Pro vinden we ook in deze smartphone terug.

Camera's Primair Secundair Tertiair
Functie Regulier Groothoek Zoom/tele
Resolutie 40Mp 20Mp 8Mp
Grootte 1/1,75" Ong 1/2,6" 1/4,4"
Brandpunt (en in 35mm-equivalent) 3,95mm (27mm) 3,95mm (16mm) 2,4mm (81mm)
Zoom 0,6×
Beeldhoek 77 graden 103 graden 40 graden
Lensdiafragma F/1.8 F/2.2 F/2.4

Huawei Mate 20 Pro

We verwachten deze set-up in de nabije toekomst op veel meer smartphones terug te zien; de Galaxy A9 van Samsung heeft dit al en ook de LG V40 ThinQ heeft een soortgelijke set-up, maar die hebben beide minder indrukwekkende camerasensors. Hetzelfde geldt voor Huaweis eigen Mate 20.

Foto gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro - zoomFoto gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro - zoomFoto gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro - zoomFoto gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro - zoom

Dezelfde situatie: 0,6×, 1×, 3× en 5×

Portretmodus in video

Niet alleen de hardware is vernieuwend, in de software troffen we ook nieuwe snufjes aan. De dubbele npu kan nu in real time objecten van de achtergrond onderscheiden en dat maakt het mogelijk om een object op de voorgrond in kleur weer te geven en de achtergrond in zwart-wit.

De Mate 20 Pro heeft een portretmodus die werkt in video en is daarmee de eerste telefoon die dat kan. Dslr'tje spelen kon tot nu toe op smartphones alleen met foto's. We hebben zelden een zo vernieuwende functie op een smartphone zo verborgen zien zitten. In video moet je op het toverstafje drukken en dan is het de tweede optie naar boven.

Daarvoor moet je wel een offer brengen: dat 'real time' is namelijk niet real time. Het camerabeeld loopt net iets achter bij de realiteit. Nu is dat altijd zo bij een camera of een smartphone, maar dat verschil kunnen we eigenlijk al jaren nauwelijks meer waarnemen. Bij de Mate 20 Pro is dat anders. Je ziet dingen die in beeld gebeuren ongeveer een derde van een seconde later in je viewfinder. Het effect is tof, maar de vertraging maakt filmen raar en een beetje lastig, zeker als je iets wilt doen met wat er in beeld gebeurt.

Een ander nadeel is dat de uitsnede vaak niet goed gaat. Soms snijdt hij te veel van de persoon af, waardoor een stuk haar of kleding ineens vaag wordt. Erger is dat het soms de andere kant op gaat en dan is een stukje van de achtergrond niet onscherp. Kortom: het idee is leuk, de uitwerking is innovatief en vernuftig, maar de resultaten stellen teleur.

Demonstratie van de portretmodus in video van de Huawei Mate 20 Pro. Onder in beeld staat welke camera het shot heeft gemaakt. 0,6× is de groothoek, 1× is de primaire camera en 3× is de tele.

Video's maken doe je op 1080p bij 30 of 60fps of op 4k bij 30fps. Dat is niet echt bijzonder, zeker voor een soc van de volgende generatie. Wel kun je video's opslaan als h264 en h265. De video's zien er prima uit, al is de stabilisatie niet de beste die we ooit hebben gezien. Met de groothoeklens kun je wel close-upshots maken die er fantastisch uitzien en die je niet makkelijk krijgt op andere telefoons.

Foto's in de praktijk

De reguliere camera en de groothoeklens hebben last van lensreflecties, maar lang niet zo erg als bijvoorbeeld iPhones. De groothoeklens heeft daarbij de ergste reflectie, iets wat je ziet als mooi effect in de foto met de zon tussen de gebouwen door in de fotogalerij.

Huawei gebruikt de groothoeklens bij alle lichtomstandigheden, maar de software schakelt de telelens uit bij mindere lichtomstandigheden en schakelt dan over op digitale zoom. Dat doen andere telefoons ook en dat is best hinderlijk; je moet aan het diafragma aflezen of er optisch of digitaal is gezoomd. Dankzij de hoge resolutie kan de primaire camera natuurlijk digitaal zoomen zonder te veel aan resolutie in te leveren.

Een speciale vermelding is er voor de focusafstand van de groothoeklens. Wie graag kleine dingen fotografeert in de natuur, kan met deze telefoon dichterbij komen dan met welke camera ook. Daarbij is de scherptediepte natuurlijk van zichzelf al gering, wat mooie plaatjes oplevert.

Het is niet alleen goed nieuws over de camera. Veel foto's, vooral binnen, bleken een matige focus te hebben. Hij zit er vaker net een beetje naast met scherpstellen dan bijvoorbeeld iPhones of Google Pixel-telefoons, met net niet scherpe foto's tot gevolg. Bij goed licht gaat alles prima, bij minder licht is het minder.

Over minder licht gesproken, de grote sensor laat hier duidelijk zijn voordeel zien; hij is in meer omstandigheden bruikbaar zonder te hoeven leunen op de nachtmodus. Niet alles is even mooi en scherp, maar je hebt dan in elk geval een bruikbare foto, mits het scherpstellen goedgaat.

Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes
Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes
Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes
Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes
Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes
Foto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjesFoto gemaakt Huawei Mate 20 Pro voor review Mate 20 Pro - kiekjes

De nachtmodus is anders dan op andere telefoons. Afhankelijk van de situatie hoogt hij de sluitertijd op van enkele seconden tot bijna een minuut. Daarvoor is een wel heel vaste hand nodig, of een statief natuurlijk.

De portretmodus is veelzijdig. Je kunt de blur-effecten aanpassen en er speciale filters overheen gooien, zoals glas-in-lood en lamellen. Dan lijkt het alsof je naast een raam staat bijvoorbeeld. Dat ziet er goed uit en de software kan personen en achtergrond heel goed uit elkaar houden. Er is ook een diafragmamodus: een portretmodus voor objecten.

Portretmodus op Huawei Mate 20 ProPortretmodus op Huawei Mate 20 ProPortretmodus op Huawei Mate 20 ProPortretmodus op Huawei Mate 20 ProPortretmodus op Huawei Mate 20 ProPortretmodus op Huawei Mate 20 Pro