Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Huawei Mate 20 Pro Review

De prijs van vernieuwing

Conclusie

De prijs van vernieuwing is vaak dat je veel betaalt voor dingen die in de eerste generatie net niet helemaal goed werken. Veel tweakers kennen dat gevoel ongetwijfeld en precies dat komt naar boven bij de Huawei Mate 20 Pro. Hij zit bomvol vernieuwing, maar vrijwel niets van al die vernieuwende dingen werkt vlekkeloos.

De camera is de veelzijdigste op een smartphone tot nu toe, met de combinatie van de groothoeklens en telelens met een zoom van 3◊, waardoor je zowel verder weg als dichterbij kunt komen dan met andere telefooncamera's. De primaire sensor is bovendien de grootste in een moderne smartphone. Hij kan goede foto's maken, maar af en toe gaat het net mis met de focus. De vernieuwende portretmodus in video lijkt indrukwekkend, maar leidt tot vertraging bij het maken van video, en het uitsnijden gaat matig.

Bij de vernieuwende ontgrendeling betaal je ook de prijs van vernieuwing. Zowel de 3d-gezichtscanner als de vingerafdrukscanner in het scherm heeft voor- en nadelen, en geen van beide is een stap vooruit ten opzichte van de vingerafdrukscanner die op andere Huawei-smartphones zit.

De accu is groot en de accuduur is vooral bij licht gebruik indrukwekkend, maar het scherm lijkt een hoog verbruik op te leveren. Die display is verder uitstekend en altijd af te lezen, en de schermranden zijn zo dun, dat deze telefoon voor een grote telefoon eigenlijk een kleintje is. De soc is van een volgende generatie, gemaakt op TSMC's 7nm-procedť, met Cortex A76-kernen en een Mali-gpu van een nieuwe generatie. Ook heeft Huawei nieuwigheden ingebouwd met de usb-poort als luidsprekergrille en de nm-kaart als uitbreidbare opslag.

Bij veel van die dingen zien we voor- en nadelen. Dat mooie scherm geeft bij veel gebruikers problemen. Gelukkig vervangt Huawei die exemplaren. Audio uit de usb-poort klinkt prima, maar tijdens het laden is audio horen door de luidspreker geen goede ervaring. Ook trilt de achterkant mee met het geluid, wat raar aanvoelt. De software is snel, maar wie die software wil vervangen, loopt tegen het probleem aan dat Huawei de bootloader heeft vergrendeld. De 3,5mm-jack ontbreekt, al zit er een dongle in de doos.

Er zijn, kortom, veel redenen om de Mate 20 Pro wel te kopen en veel redenen om hem niet te kopen. De prijs van vernieuwing is hoog. Letterlijk zelfs, want de adviesprijs is 999 euro en dat is zelfs in de huidige markt aan de dure kant. Er zit genoeg in de Mate 20 Pro om een hoge prijs te rechtvaardigen, maar er zijn veel alternatieven die veel van de functies bieden voor veel minder geld. De beste allrounder is het niet. Aan de andere kant: wie nu de meest vernieuwende smartphone van 2018 in huis wil halen, moet geen Samsung of Apple halen, maar een Huawei en dat is iets dat we nog niet eerder konden zeggen.

Laagste prijzen voor: Huawei Mate 20 Pro (dual sim) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (359)

€ 946,-

€ 946,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 946,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 946,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (228)

€ 947,-

€ 947,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 947,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 947,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (643)

€ 948,-

€ 948,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 948,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 948,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4 (356)

€ 950,-

€ 950,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 950,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 950,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (109)

€ 950,-

€ 950,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 950,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 950,-
Bekijk

Reacties (162)

Wijzig sortering
De LG-schermen hebben bij sommige exemplaren van de Mate 20 Pro een probleem, waardoor ze na enige tijd een groene waas gaan vertonen bij de randen. Huawei steekt daarbij de kop in het zand; het heeft een algemeen statement gegeven dat het komt door de kromming van het scherm. Dat is uiteraard onzin; het treedt namelijk niet op bij de BOE-schermen, hoewel die dezelfde kromming hebben.

Het is geen incident. Volgens een topic op GoT heeft ongeveer een derde van de eigenaren er last van.


Maar dan wel het pluspunt: Mooi, altijd afleesbaar scherm

Als bij eenderde van de gebruikers hier het probleem optreed kan het scherm nog zo waanzinnig zijn, maar dat is natuurlijk ronduit slecht en mag van mij part ook worden gereflecteerd in de score. Een 8 voor een telefoon waarbij je een grote kans hebt dat het scherm, het primaire onderdeel van de smartphone, een groene waas toont. Ongeacht of dit veel of nauwelijks aanwezig is. Dan wel niet een slechtere score voor de knulligheid van Huawei met hun statement. En al helemaal voor dat bedrag.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 26 november 2018 07:41]

Er zullen veel eerder mensen met problemen op zo'n topic afkomen en/of stemmen. Je krijgt door zo'n poll dus een enorm vertekend beeld. Als er daadwerkelijk van de miljoenen? toestellen 1/3 terug zouden komen had deze rel een stuk groter geweest. Dus nee niet 1 op de 3 heeft problemen en ik vind dit ook knullig gemeld in de review.
Terecht punt. Echter zoals ik hierboven al aangaf gaat mijn reactie grotendeels over de, naar mijn mening, te hoge score die Tweakers de telefoon geeft. In de score mag van mij ook de reflectie zitten die een bedrijf geeft na zo'n probleem. Het statement wat ze gaven was niet waar zoals in het artikel is terug te lezen. Vandaar dus dat ik de 8 niet snap. Wellicht hecht ik teveel waarde aan een getal maar voor mij geeft dit toch altijd wel een snelle indruk van een apparaat. We kunnen allemaal voor onszelf beslissen of we een toestel aanschaffen of niet, daar hoeven we andere niet van te overtuigen.
Een slechte batch schermen betekend niet dat een telefoon slecht is.

Je beoordeeld niet "Huawei" zijn klantvriendelijkheid. Dat moeten gebruikers maar afstraffen.

Zo'n berichtje is wel goed. Immers moeten mensen dit weten.

Overigens "relatief hoge prijs". Laten we gewoon zeggen alles > 600 euro is duur. En ja dan is er heel veel duur. Maar dat is toch ook gewoon zo.

Voor 600 euro kan ik 10x tanken dat is 1/5e jaar autorijden!.
Je beoordeelt ook Huawei's klantvriendelijkheid. Per slot van rekening telt het update beleid ook mee.
In mijn ogen kan je Huawei in deze review zeker een lagere totaalscore geven met betrekking op klantvriendelijkheid. Dit koop je immers ook als je een toestel aanschaft. Op zich lost Huawei, na het lezen van meerdere berichten op deze review, het netjes op. Neemt niet weg dat ze transparant moeten zijn in problemen en niet zomaar onzin moeten roepen. Een vertrouwensbeeld is zeer belangrijk. Al helemaal als het een toestel is die zoals je zelf aangeeft boven jouw spreekwoordelijke §600 grens komt.
De kans is groot dat de toestellen die nu, op het moment van publicatie, verkocht worden het probleem al niet meer hebben. De door Huawei gebruikte omruiltoestellen hebben het in elk geval niet meer.

Voor mensen die de review nu lezen en het toestel overwegen is het gewoon een correcte score.
Ik ben een paar jaar geleden nog eens voor 298§ vanuit Nederland retour gevlogen nar Kuala Lumpur plus 12 nachten in Kuala Lumpur, Lankawi, Borneo en Bangkok (inclusief alle vluchten daartussenin). Dus inderdaad. Je kunt met 'weinig' geld heel veel doen als je wilt. En dan heb ik nog steeds voldoende geld om een Galaxy S7 erbij te kopen om nog steeds rond die 600§ te zitten :-)
Een S7 heb je al voor 300 euro. (ik wilde 350 euro zeggen, maar dat is alweer achterhaald).
Daarom. Die hele vakantie (ex eten, maar dat kan daar extreem goedkoop) kostte me 2898§, S7 erbij, dan ben ik 598§ kwijt, nog steeds minder dan die 600§ uit het voorbeeld.
Misschien was het cijfer wel een 9, maar is door het slechte optreden van Huawei dat een 8 geworden...
Je kan je telefoon gratis inruilen voor een exemplaar zonder groene waas. De reactie van Huawei is best prima. Dus logisch dat het duidelijk vermeld wordt, maar niet bestraft.
Twee opmerkingen:

1. Je weet dus dat je een 1/3e risico loopt om door die hele riedel te moeten gaan om een goede telefoon te krijgen.
2. Ze mogen dan wel omruilen, maar doen dit dus onder het mom van coulance, want volgens hun is er eigenlijk helemaal geen probleem. Dat vind ik dus niet een "prima oplossing"...dat vind ik het _Absolute minimale_, zeker voor een telefoon van bijna een rug.
1: Nee. Bij de LG schermen (1 op 2) wordt in 33% (dat is al 1op 6) van de gevallen geklaagd op Tweakers forum. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle mensen die die telefoon zich melden op Tweakers. De mensen die geen problemen hebben hebben minder reden op het forum te melden dat hun telefoon netjes werkt.

2: Eens.
Ik overdreef even voor het punt....namelijk: een behoorlijk verhoogd risico, op een probleem die officieel niet erkend wordt door Huawei, dus wellicht ook niet opgelost...
Je loopt niet 1/3e kans, dat snap je hoop ik zelf ook wel?

OmeJoyo in 'reviews: Huawei Mate 20 Pro - De prijs van vernieuwing'

[Reactie gewijzigd door OmeJoyo op 26 november 2018 14:31]

Wie zegt dat de problemen zich voordoen bij toestellen die je vandaag koopt? Winkels zijn op de hoogte en batches zonder het probleem zijn beschikbaar. De kans op een slecht toestel kan daarmee in principe 0 zijn. (Maar ik zie een aantal winkels er wel voor aan om oude batches te blijven verkopen ipv ze retour te styren.)
Dat is wel de minste oplossing ja. Naar mijn mening vind ik dit nog steeds dubieus dat dit dus allemaal prima is. Ik wil geen slechte uitspraak doen over Huawei aangezien ik nog nooit een smartphone van dat bedrijf heb gehad of een ander product. Maar ik vind toch altijd maar dat we teveel toestaan voor dit soort bedragen voor smartphones. Het zou mij nu dus absoluut niet overhalen om een keer een Huawei te proberen.

Maar goed, meningen verschillen. En maar goed ook.
Is het slecht? Zeker. Maar fouten komen voor in deze wereld. De reactie van huawei is best prima naar mijn mening door mensen hun telefoon om te laten wisselen. Ze hadden ook hun kop in het zand kunnen steken, niks doen, of pas veel later. Dat zien we ook regelmatig gebeuren in de tech industrie. Dus dat het in deze review duidelijk genoemd wordt vind ik genoeg.
Dat Huawei de kop in het zand steekt staat letterlijk in de tekst van deze review. Maar zoals ik al zei. Meningen verschillen. Jij vind het blijkbaar acceptabel om bij een smartphone van rond de duizend dit soort mankementen te accepteren, met uiteraard de optie om het toestel om te ruilen.

Ik vind dit zoals ik al eerder aangaf niet kunnen. Maar daar gaat het niet om. Ik mijn eerste bericht gaf ik puur aan dat ik de beoordeling van Tweakers niet begrijp. Dit los van de acties en reacties van Huawei.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 26 november 2018 09:33]

Ik ben het met je eens hoor, en de reactie van Huawei tot nu toe zie ik niet veel terug in de tech industrie. Het lijkt erop dat ze de tactiek van Apple (en nVidia?) kopiŽren. Ontkennen, omruilen, geen aandacht genereren, kop in het zand tot het echt bijna uit de hand loopt.

Ik denk dat blijkt dat dat de beate manier is om te reageren. Trumpiaans zeg maar. Desnoods keihard ontkennen (en ondertussen omruilingen doen om mensen stil te houden), als je maar niet een negatief statement hoeft toe te geven/maken. Marketingtechnisch interessant.
Hoezo heeft het persť met afstraffen te maken? Btw, als je moet gokken om een goed toestel te krijgen, dan is er in mijn ogen wel iets (behoorlijk) mis. Nou, ik laat mij geen oor aannaaien, ik ga niet zo een toestel aanschaffen. Risicoanalyse.

In iedergeval gaat de gemiddelde score omlaag, gezien hoe vaak het probleem optreedt. Echter is dit een review van 1 goede telefoon.

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 26 november 2018 10:03]

In de review is het netjes opgeschreven: het is een goed scherm (vooral de BOE versie) alleen kent (de LG versie) een hoge uitval op basis van het tweakers forum. Los van hoe representatief dat is.

In de conclusie komen het scherm ook als positief en als negatief punt terug.

Vergelijk het anders met diverse sportwagens, prachtig staaltje engineering. Maar wel met zeer frequent onderhoud en belachelijke prijzen voor onderdelen.
Ik kon mijn toest inruilen voor een nieuwe gesealde exemplaar bij de Huawei Service center in Amsterdam vanwege de groene waas die ik had met een LG scherm.. Heb nu een blauwe i.p.v. Een zwarte genomen, en er zit een BOE display in.

En mijn toestel is een 2e batch, dus ik verwacht er nu ook geen problemen meer mee te hebben betreft het scherm.
Toestel bevalt mij uitstekend, geen spijt van dat ik mijn Note 9 heb verkocht en de Huawei heb aangeschaft.
Als je het topic zou doorlezen zou je ook zien dat je direct bij Huawei Amsterdam terecht kan. Dan wordt direct je hele scherm en andere onderdelen vervangen binnen 2 uur. Ze garanderen zelfs de Waterdichtheid van het toestel. De mijne heeft ook erg last van de groene waas, ik heb hem bij Mobiel.nl gekocht en zij geven aan dat deze direct terug gestuurd kan worden voor vervanging van een nieuw toestel zonder gezeur of moeilijk doen.

Daarnaast wat Tweakers in de review noemt over de statement van huawei is lekker kort door de bocht weer! Dit is geroepen door een Huawei UK’s community forum manager en totaal niet als statement vanuit "officiŽle" Huwawei kanalen (natuurlijk daargelaten dat het totaal niet netjes is van Huawei om niks te laten horen, understatement). Daarnaast zijn er al meerdere landen waar Huawei aangegeven heeft per direct het toestel 1 op 1 om te ruilen voor een nieuw toestel waaronder NL, Finland en miss nog wel mee landen.

Ik snap werkelijk niet waarom bedrijven nog schermen van LG willen afnemen wat een enorme prutsers zijn dat zeg op scherm gebied voor telefoons. Al helemaal als je weet dat op TV gebied zij de enige leverancier zijn van Oled panelen.
Uiteraard garanderen ze die waterdichtheid. Zou wat zijn als ze dat niet deden haha.
Lg heeft ook al jaren problemen met die oled schermen, wat is het argument om ze Łberhaupt te gebruiken vraag ik me dan af..
Er zijn maar heel erg weinig leveranciers. En de consument wil heel graag een OLED scherm erin hebben. Samsung zit aan zijn absolute max qua productie, dus die gaat hem niet worden. Dan blijft er vrijwel niks anders over...
Ik heb de telefoon zelf en ook bij mij is er een een lichte vorm van deze groene waas. Ik vind dat je vooral moet kijken naar dagelijks gebruik. Ik heb er werkelijk nog nooit last van gehad en het probleem wordt ook niet erger. Ik zie het enkel in het pikke donker en enkel wanneer ik er op let. Mijn Asus ultra wide heeft ook behoorlijke IPS glare, maar ook dat is bij normaal gebruik nooit te merken.. Waarom iets afkraken om een verschijnsel wat niemand waarschijnlijk gaat merken?
Goed om te lezen dat je er geen probleem mee hebt. Het is vaak nog maar afwachten hoe het in de praktijk vormt natuurlijk. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen jouw mening en ervaring delen. Net zoals een barst in het scherm, na een tijdje valt het niet meer op. Het is aan de ene kant maar goed ook dat er zo kan worden gedacht in plaats van, om jouw woorden te gebruiken, "Waarom iets afkraken?"

Echter ging mijn originele reactie op deze review niet over de telefoon zelf. Indirect heeft het er natuurlijk wel mee te maken maar mijn vraag was die waarom Tweakers de telefoon een goede score geeft op het scherm als dit euvel zich voordoet. Ongeacht of dit in de praktijk meevalt of niet. Nou hoor ik je misschien zeggen, je kan natuurlijk over van alles wel wat vinden en klagen, maar het gaat mij erom dat we dit soort dingen maar voor lief nemen. Persoonlijk vind ik dat als ik een telefoon koop van rond de §1000 euro, wat ik Łberhaupt niet snel zal doen, dan wil ik op zijn minst dat alles niet minder dan goed is. Dat bedrag vind ik persoonlijk veel te hoog voor zo'n apparaat en als ik dan ook nog tekortkomingen moet accepteren gaat mij dat te ver.

Als consument zouden we dit juist niet moeten accepteren. Want wat is het volgende? Misschien word het wel een principekwestie op deze manier maar als ik nadat ik mijn salaris ontvang een telefoon koop in een laptop prijs-categorie waarna ik de reactie ontvang dat ik een kans heb dat ik een groene waas krijg op het scherm wat misschien meevalt maar misschien ook niet dan lijk ik wel gek als ik dat allemaal maar accepteer. Maar goed, zo denk ik. Ik hoop dat je veel plezier hebt van de telefoon. Buiten dit lijkt het me een fijn toestel.

Edit: Zoals meerdere berichten al aangeven ruilt Huawei de apparaten netjes om en lijkt het probleem zich niet meer voor te doen. Goed opgelost dus in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 27 november 2018 08:26]

Wat een raar bij elkaar geraapt groepje alternatieven!

Waarom staan er bijvoorbeeld geen Note 9 en Galaxy S9+ tussen? Ook komen de alternatieven qua prijs niet in de buurt van wat de Mate 20 pro kost. Een Mate 20 (non-pro) is ook een alternatief.
Ik verbaas me ook over de A9 als alternatief ja.

Dat is qua prestaties en prijs gewoon een hele andere klasse; de door jouw genoemde telefoons zijn een stuk logischer
A9 vanwege dezelfde camerasetup?
Volledig mee eens, ik mis ook de iPhone XS in het rijtje.
helemaal eens, best rare vergelijkingen
Een van de meest negatieve reviews die ik van de Mate 20 Pro gelezen / gezien heb. Ik zit al lang te twijfelen om deze te halen maar door deze review aarzel ik toch weer. Ik wil van iOS afstappen en dacht met deze een waardig alernatief gevonden te hebben.

[Reactie gewijzigd door CK3v1N op 26 november 2018 12:07]

Niet twijfelen, gewoon doen.
Ik heb hem 1 week na de release in nieuwstaat gekocht voor 800. Dat kostte hij dan ook bij een abbo. Ik ben er enorm blij mee en herken maar weinig uit deze review. Groene glare merk ik niet met dagelijks gebruik, accu gaat bij mij gewoon 2 dagen mee en gebruik mijn tel zeer vaak. Reverse charging is geniaal, camera geweldig en de vingerafdrukscanner werkt flawless...
Helemaal mee eens!! Ik als trouwe iphone liefhebber van het eerste uur, heb ik de overstap gemaakt naar deze pareltje! Wil niet meer terug naar Iphone!
1000 euro voor een toestel wat je in twee jaar compleet afschrijft.
Die 8 mag echt wel een 7 worden vanwege het update beleid, of gebrek daar aan.
Wanneer gaat Tweakers daar in hun verantwoordelijkheid nemen en dat bij elk toestel meenemen in de totaal score?
De telefoon valt onder het Android Enterprise programma wat o.a. inhoud:
Delivery of Android security updates within 90 days of release from Google, for a minimum of three years
Ofwel; minimaal 3 jaar i.p.v. 2 jaar.

Dat het allemaal nog beter kan ben ik met je eens; qua hardware moet je met dit soort toestellen 5 jaar kunnen halen.
In het artikel staat dat Huawei 3 jaar updates belooft, dat is een prima belofte voor het update beleid. Dat het in het verleden minder is geweest is geen reden in mijn ogen om deze belofte te "bestraffen" met minpunten.
2 jaar? Waarom zou je na 2 jaar een nieuwe willen die nog snel zat is.
Omdat je na 2 jaar geen security updates meer krijgt, dus met een onveilig apparaat werkt.
Handig als je gaat bankieren bijvoorbeeld...
Ik kreeg anders een maand terug nog een security update voor mijn Note 3 uit 2013.
Tja... vragen om problemen wanneer je LG ‘kwaliteit’ schermen gaat gebruiken. 8)7
JŠ want Samsung heeft nooit problemen gehad met kwaliteit van oled schermen. Zoals de rode schermen bij de S8/+.

Het meeste belangrijke bier is IMO (en zeggen ze ook tijden de review) de reactie van de fabrikant.

Ik zie hier weer twee confronterend Huawei, want blijkbaar het officiŽle statement is wat softer, terwijl in Polen hebben ze blijkbaar de probleem wel erkend volgens de berichten van buitenlandse media.

Anyways, zolang je je telefoon kan omruilen is het best.

Off-topic, maar we klagen altijd over de macht posities van bedrijven, maar zijn niet bereid om in te gaan met alternatieven.

Een oled scherm moet dus Samsung zijn want de rest is kak, straks wel klagen als Samsung de enige producent is waardoor ze de prijzen voor derde nog meer naar boven kunnen schroeven.

Idem met de modem chips van Qualcomm, iedereen klaagt over dat Apple over is gegaan naar Intel, maar Qualcomm heeft al te veel macht in de mobiele chip business.

Misschien is een LG scherm of een Intel modem nog niet zo goed, maar is wel belangrijk dat andere spellers in de markt komen.
De reden waarom mensen uiteindelijk klagen is omdat bedrijven over gaan op die andere onderdelen, maar de consument dat niet merkt in de portemonnee.

We hebben het hier over een toestel van bijna §1000. Dat is een fors bedrag zťker voor een telefoon. Dan wil ik liever geen gezeik hebben met een scherm waar op is bezuinigd. Voor dit bedrag mag je dat - mijns inziens - gewoon verwachten.

Het is een ander verhaal als het een budget telefoon was geweest, waar concessies altijd worden gemaakt, maar voor een high-end telefoon is dat buiten het verwachtingspatroon.
LG moet zeker de kwaliteit control verbeteren, maar ik zie dat niet direct als een bezuiniging maatregel van Huawei of Google (wat de pixel 2 XL betreft) maar als een voorzorg om de market divers te houden.

Zoals ik zei, ook dure Samsung toestellen hebben te maken gehad met afwijking in kwaliteit, nu is het wel zo dat de QA van Samsung beter is en de afwijkingen tussen panelen mee valt en het is vaak te corrigeren met software tunning, maar zitten nog steeds soms toestellen met foute displays..

Zolang de fabrikant bereid is om zonder gedoe je toestel te vervangen voor een andere mocht je paneel niet goed zijn, vind ik het prima.

Heb zelf een pixel 2 XL, en geen issues met de display.
Hier ook een Pixel 2 XL zonder issues. En nu een Mate 20 Pro.

Voor zover ik weet is er met de door Huawei gebruikte LG schermen ook niks mid maar heeft Huawei ze verkeerd verwerkt. Daar kan LG verder niet zoveel aan doen.

Enfin, weten doen we het niet, want officieel zegt Huawei er maar weinig over.
Helemaal met je eens, daarom snap ik die 8 niet die door de redactie is gegeven.
De communicatie vanuit Huawei had beter gekund, maar er wordt verder niet moeilijk over gedaan met ruilen gelukkig. En je hebt zeker gelijk dat Samsung ook genoeg problemen heeft gehad met schermen en nu nog steeds soms heeft. Ik heb hier ook een Collega met een Note die al na een paar weken de eerste problemen kreeg met inbranden,als je hierop gaat zoeken vind je er ook genoeg gevallen van terug.

Uiteraard heeft Huawei nog wel wat dingen te leren en te verbeteren, maar al met al is het gewoon een heel mooi toestel met een aantal unieke features.

Ik heb zelf de intentie om deze of volgende week de review voor mijn Mate 20 PRO online te hebbenen ben hem dan ook intensief aan het gebruiken om een gedegen mening te kunnen geven. Tot op heden is die op kleine puntjes na zeer positief :)
Maar moet je voor het ruilen ook echt naar Amsterdam? Of doen ze het ook per post, en vergoeden ze dan alle kosten daarvan? Een dagje uittrekken om heen en weer te reizen kost mij 250§, dat ga ik er niet zomaar bijleggen...
Als het scherm niet oke is en alsnog erg duur is, waarom dan een 8? Scherm is toch wel het belangrijkste zou ik zeggen. Ik snap nog steeds niet waarom de Pixel 3 een 7 heeft gekregen...
Heb je al eens naar andere reviews van de pixel 3 gekeken? Van veel tech youtubers krijgt hij veel meer minpunten dan de pixel 2 en ook meer dan veel andere telefoons van dit moment. Zelfs veel minpunten die tweakers niet eens noemt. https://youtu.be/uMqd_ZtWW7M
Ik moet toegeven dat de mate 20 pro telefoon wel een hoog cijfer krijgt in contrast met het scherm, accu en software. Daarnaast lijkt de camera ook verre van perfect
De pixel 3 krijgt vrijwel overal een cijfer van rond de 9. Het is gewoon best wel vreemd dat de pixel hier slechts een 7 krijgt terwijl de UX en camera top zijn (ongevenaard voor Android begrippen) en deze telefoon een 8.
Zal ik het even opsommen?

-Geen groothoek en zoomlens
-Vingerscanner nog steeds op de achterkant, terwijl er in de onderbezel ruimte zat is
-Grote bezel onder en absurd lelijke notch
-Snelladen niet te vergelijken met dit toestel
-Dit toestel bied functied zoals je Huawei Freebuds opladen door ze op de achterkant te leggen (wordt helaas niet in review benoemd)
-Uitgebreidere software (maar niet makkelijk zelf software te flashen, dus discusseerbaar)
-Accu
-ir blaster
Enz, enz.

Het is gewoon bizar jammer van het scherm. Anders had dit absoluur het toptoestel van het jaar geweest. Dit toestel bied eindelijk weer eens veel innovatie, net als de P20 pro. Maar de schermproblemen.. Oh wat is dat toch zonde van Huawei.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 26 november 2018 09:01]

Ik denk dat veel mensen de vingerafdruk wel op de achterkant willen hebben.

Ik denk dat dat nog meer discusseerbaarder is dan de software.
In praktijk blijkt de voorkant altijd fijner. Vooral als hij in een houder staat in de auto, op tafel ligt etc. je hand kan bij het uit een strakke broek halen ook beter bij de onderkant van het toestel dan bovenlant zoals bij veel vingers aan de achterkant
Nu gebruik ik geen vingerafdruk scanner maar ik hoor van aardig wat mensen dat de achterkant de voorkeur heeft. Liggend is uiteraard minder.
Dat is echt een 2 kampen voorkeur waar we niet uit gaan komen, al kan ik me niet echt een argument bedenken waarom achter handiger is. Voorop zal je per definitie een vinger plaatsen en dat kan ook als die op tafel ligt, in een houder zit etc.
Ach ja. De een wil hem achter, de ander voor. Een compromis is niet mogelijk eigenlijk.

Net als met die audiojack. De een wil het graag, de ander niet. Een oplossing ertussenin is er niet.
"Net als met die audiojack. De een wil het graag, de ander mist hem niet. Een oplossing ertussenin is er, beide technieken gebruiken." Fixed :p
Tja, dan ga je op den duur dus een vingerafdrukscanner op meerdere plekken hebben, een microUSB en een USBC naast elkaar en andere extra's die de telefoon onnodig ingewikkeld en duur maken. Ik zie het voordeel niet zo.

Zou trouwens ook liever zien dat de selfiecamera weggelaten wordt. Dan kan de notch eruit, en toch een vullend scherm erin. Nog efficiŽnter :-)
Echt? Ik heb de Samsung s8 na de s7 gekocht en na 3 weken verkocht en een s7 terug gekocht. Vanwege dit gegeven ook geen s9 gehaald en nu met de mate pro helemaal happy! Voor mij was de vingerafdrukscanner in alle opzichten een achteruitgang na de s7. Vette vingers op mijn lens en moest de telefoon oppakken als slim ontgrendelen weer eens niet werkte..
Lastig discussiŽren vrees ik. UX vind ik persoonlijk het allerbelangrijkste. En het is vrij breed gedragen dat de Pixels de mooiste foto's schieten door Googles geavanceerde software die erachter zit. Groothoeklens of niet.
Pixel 3 UI is hetzelfde als de Pixel 2 UI. En de Pixel 2 kan, kwa UI, echt niet tippen aan de Huawei. Uiteraard is dat deels persoonlijk, maar de Pixels missen een hoop features. Voor mij is de Huawei in elk geval een verademing.
Ik had het over de UX, niet de UI ;)
Heb zelf ook een Pixel (2XL) en relatief weinig Nederlanders met mij. Maar diegene die erover kunnen meepraten, zullen beamen dat qua gebruikerservaring tegen de Pixels tot nu toe echt geen android toestel op kan.

Draadloos opladen en 3,5 mm was mooi geweest maar mis ik totaal niet in de praktijk.
En zaken als een IR-blaster en de hele bezel / Notch discussie... Tja ik weet niet eens wat ik daar over moet zeggen...
Mjah. Ik heb zelf een jaar met de Pixel 2 XL gelopen, en heb hem hier nog steeds liggen. Het is in mijn ogen echt de kaalste Android telefoon die ik ooit gehad heb. Maar zoals ik al zei, smaken verschillen.
Maar zoals ik al zei, smaken verschillen.
Agreed :)
Ja, en de opmerking dat geen van de vernieuwingen foutloos werkt. Dat vind ik toch wel zwaar wegen.

Ik vind sowieso dat reviews vaak geen echt goed beeld geven van een telefoon. Het lijkt alsof heel veel kleine details die het gebruiksgemak kunnen maken of breken niet worden meegewogen.

Mooi voorbeeld van een paar jaar geleden: HTC One S (van mij) en Galaxy S2 (van mijn vrouw). Wanneer de batterij vol is ging het scherm van de S2 vol aan, met een verlichte slaapkamer en twee wakkere mensen als gevolg. De One S had een subtiel ledje onder de speaker dat van rood naar groen ging als de batterij vol was. Leuk dat de S2 op papier een iets snellere chip had, maar mijn nachtrust is me meer waard.

Ook in de camera reviews wordt er vaak maar wat nagepraat. Bij echt goede vergelijkingen komen ze vaak tot heel andere conclusies.

Ik heb de Mate 20 Pro overwogen vanwege de veelzijdige camera en nieuwe soc, maar de prijs was me iets te hoog en ik had twijfels over de software. Gekozen voor de Sony Xperia XZ3 en na het lezen van deze review ben ik alsnog blij met die keuze. Ondanks dat deze Huawei een 8 krijgt en de XZ3 maar een 7.
De meerderheid van de punten die Linus noemt zijn inherent aan dingen die hij niet fijn vindt aan Android 9. Dat kan, maar daar kan het apparaat op zichzelf vrijwel niets aan doen. Verder is het grootste deel van de bugs al opgelost en lost de aankomende december security update de rest van de bugs van met name de Pixel 3 XL op. Android 9 werkt inderdaad anders, maar de gesture based navigation kan gewoon uitgezet worden. Verder is het unlocken om Assistant te gebruiken een reactie op de vele beschuldigingen dat Google Assistant gebruikers af zou luisteren. Om nou een nieuwe manier waarop dingen werken buggy te noemen, is ook niet helemaal correct. Ik kijk dan ook zeer uit naar het bericht dat ik mijn Pixel 3 op kan gaan halen. Een review zal dan ook zeker online gezet worden.
Dat is het probleem van de pixel 3. Ja je krijgt de nieuwste software, maar ook de nieuwste bugs. Tegen de tijd dat de software andere telefoons bereikt, zijn de bugs er uit.
Alleen vanwege de matige accu en hoge prijs voor slechts 3 jaar updates zorgen ervoor dat dit toestel voor een grote groep niet meer interessant is
Het zijn de LG schermen die tot op heden problemen geven. Mijn review exemplaar (en alle review exemplaren zo lijkt het) hadden een BOE scherm, hier is niets op aan te merken. Huawei is inmiddels bezig om alle getroffen Mate 20's om te ruilen en doen daar voor zover ik weet ook niet heel moeilijk over... De Note 7 ontplofte en had een 8,5 trouwens (reviews: Samsung Galaxy Note 7: een van de beste smartphones tot nu toe) dus veiligheid of productiefouten lijken niet echt mee gerekend te worden in punten :+
In de inleiding lees ik
Huawei maakt aanpassingen aan de firmware onmogelijk.
maar verder zie ik daarover niets in het artikel. Waar moet ik aan denken? Een gesigneerde bootloader? Een eigen cpu die verder niemand kent? Een veiligheids-chip zoals Apple die heeft?
Uit de conclusie:
"De software is snel, maar wie die software wil vervangen, loopt tegen het probleem aan dat Huawei de bootloader heeft vergrendeld."
Ah, OK. Ik heb gelezen, het niet gezien, nog een keer gezocht op firmware, dat woord niet nog een keer gevonden en gedacht dat het een omissie was...
Een cpu die niemand kent, en waar ook geen open documentatie of drivers voor zijn is ook een punt, maar veel kleiner geworden na Treble.

En aangezien Google gaat werken km GSI meer user ready te maken, mis je met een locked BL de kans om nieuwe andere images te testen.

Heb voor een tijd aosp gedraaid in mijn mate 10 pro en het werkte wel goed.

Echter heeft de beslissing van Huawei om de unlocken van BL stop te zetten wel een achterliggende reden wordt op xda gediscussieerd.
Het punt is, een Huawei is makkelijk te bricken en moeilijk weer aan het leven te brengen als je in de foute partities hebt aangezeten. Dat had Huawei makkelijk kunnen oplossen door een goede recovery systeem te maken, maar kost tijd en geld zeker, dus stoppen met uitgeven van BL unlock codes was het snelste manier
Het past ook wel een beetje bij het merk dat ze willen zijn; het grootste deel van de gebruikers heeft geen enkele behoefte aan een custom ROM en is blij met een gesloten eco systeem zoals ook Apple dat heeft. Ik denk dat Huawei kiest voor deze weg omdat ze op deze manier de "beste" ervaring kunnen bieden. Voor ons Tweakers wel vervelend maar tot op heden is Huawei bijzonder snel met updates op de Mate 20 Pro, dus voor de gewone gebruiker prima?
Vraag het aan de Chinese overheid, niemand anders weet voor wie die veilgheid bedoeld is.
Wanneer zal ontbreken van de 3.5 mm jack geen minpunt meer zijn? In 2030 als de smartphone tot een implantaat gereduceerd is?
Zolang er alternatieven zijn die het wel hebben toch een terecht punt?

Het is niet dat een jack je in de weg zit als je hem niet gebruikt; een Bluetooth setje werkt dan immers ook. Echter andersom werkt het niet.
Dat lijstje met flagship alternatieven begint vrij kort te worden. Op een gegeven moment zal je het ontbreken van een 3.5 mm jack toch als standaard moeten accepteren.
uhhh nee, onacceptabel
Heb die poort al 5 jaar niet gebruikt. Laat maar weg dat ouderwetse ding.
Kom kom, doe eens niet zo flauw.
Genoeg mogelijkheden waarmee je wel perfect een 3,5mm jack hebt als je dit echt wilt. Vooruitgang is nodig, als je krampachtig blijft vasthouden dan wordt innoveren en verbeten zeer moeilijk.
Waarschijnlijk als er een alternatief dat net zo simpel en goed werkt, en net zo gestandariseerd is als de jack :)
Leuke camera's, goede telefoon, toch zal ik de neiging om over te stappen weg drukken.

Komt mede door de prijs en wat je voor terug krijgt, zeker een mooie camera systeem, maar voor meer dan 900§ verwacht ik meer van een toestel anders dan een leuke camera's systeem.

Huawei heeft net als Samsung een leuke stap gemaakt met Huawei desktop (en DeX) maar ik mis de ontwikkeling daar van, het is een leuke idee die half werkt, en dat verwacht ik van een 1000§ toestel eigenlijk, beetje meer flexibiliteit en het kunnen gebruiken in andere scenario's.

De hardware is er al, alleen de software moet nog.
Ik vond dat eigenlijk wel grappig werken, had een USB-C naar HDMI adapter besteld onder het mom van leuk een keer film kijken op vakantie ofzo, maar toen ik die aansloot was er toch een hele window manager beschikbaar. Kan me best voorstellen met een Bluetooth toetsenbord en muis dat je best wat productivity dingen kan doen. Samsung heeft al een mooi DeX dock, misschien dat Huawei ook iets dergelijks kan uitbrengen. Die Huawei Desktop zou trouwens ook draadloos moeten werken met Miracast.
Ja het werkt erg leuk, maar is nog niet daar om een Chromebook te kunnen vervangen bijvoorbeeld.

Wat extra software tweaks is nog nodig om het ervaring beter te maken. Maar ook de ondersteuning van hogere resolutie displays en misschien het uitbrengen van meer accessoires zoals een Matebook dock.
Wat verwacht je nog meer van dit toestel? Wat mist dit toestel wat andere toestellen wel hebben.
Ik zou je vraag in twee splitsen:
Wat mist dit toestel wat andere toestellen wel hebben.
Bijna niks, misschien een scherm met hogere helderheid en ik twijfel als een s-pen nuttig zou zijn, maar wel iets die je in je telefoon kan stoppen en niet een ding zoals de pen van de mate 20 x.
Wat verwacht je nog meer van dit toestel?
Voor dat prijs, moet een telefoon voor mij ook voldoen aan mijn andere "computing needs".

Grootste deel van mijn persoonlijke computer gebruik is relatief licht, meer browsing en media consumption.

Maar soms is een zo kleine scherm, tja iets te klein, en wil ik een andere scherm formaat gebruiken, zoals ik zeg, Huawei en Samsung zijn op de goede pad gegaan, maar ik mis wat ontwikkeling daar, en dus voor de prijstag, vind ik die nieuwe toestellen allemaal beetje te kort schieten, en ik wacht met spanning af als we volgde jaar meer ontwikkeling kwa software gaan zien.
Huawei schept op met de afmetingen van zijn apparaat, maar in het dagelijks leven is het kleiner dan je denkt en daardoor best wel comfortabel in je broek; je voelt het nauwelijks zitten. Voor dat Šndere belangrijke apparaat in je leven heeft de natuur een oplossing gevonden door de grootte te laten variŽren, maar een smartphone is in je broekzak vooralsnog even groot als tijdens gebruik.

:o :D
Grappig, maar door de manier van schrijven richt de auteur zich eigenlijk alleen tot de mannelijke lezer.

Vrouwen hebben voor zover ik weet geen apparaten die veranderen van grootte ;)

Edit: Opmerkelijk dat ik van bepaalde mensen een 0 krijg als score terwijl dit wel degelijk een relevante opmerking is gezien ze direct ingaat op de inhoud van het artikel.

[Reactie gewijzigd door BitProcessor op 26 november 2018 08:19]

En er zijn voor zover ik weet ook weinig vrouwen die de smartphone in hun broekzak doen ;),
Wel als ze zwanger zijn :+
Die 2 apparaten die wat hoger zitten :+
Niet relevant: het artikel gaat over apparaten in de broek :+
Ik denk dat je je hierin vergist. Ook zij hebben wel degelijk apparaten die veranderen van grootte, mits de juiste stimulans wordt gevonden. Neen, het is geen enorme verandering zoals bij de mannen, maar het is er weldegelijk.
Zo jammer dat ik niet een +1 "gevat" kan toekennen nu.. ik ging voor de tweede keer stuk :+


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True