Met de verkiezingen op komst wordt iedereen momenteel bedolven onder artikelen over politieke onderwerpen. Politici verdringen elkaar om hun mening te geven over allerlei populaire onderwerpen, variërend van de AOW-premies voor rijke ouderen, de vrijgave van de huurprijzen, tot supersnelwegen. Wat vinden de partijen echter van de ontwikkelingen in de ict en wat voor plannen hebben ze die relevant zijn voor de gemiddelde Tweaker? Tweakers.net deed hier onderzoek naar en probeert een overzicht te geven van de diverse partijstandpunten met betrekking tot ict en andere gerelateerde onderwerpen.
Verkiezingen op internet
Waarschijnlijk meer dan ooit tevoren, wordt internet ingezet als verkiezingsmedium. Vanzelfsprekend hebben alle partijen een eigen website, waarop de diverse politieke ideeën en standpunten worden gepromoot. Veel politici hebben ook een eigen website, in het bijzonder de lijsttrekkers. Ook nieuwe 'web 2.0'-ontwikkelingen gaan niet aan politici voorbij, aangezien een groot aantal potentiële Tweede Kamerkandidaten ook al een eigen profiel op de populaire social-networkingsite Hyves. hebben. Niet minder dan 111 verkiezingskandidaten hebben een eigen 'Hyve'. De bekendste kandidaten, Wouter Bos en Jan Peter Balkenende, zijn gestart met deze trend, in een poging jongere kiezers aan zich te binden. Ook weblogs zijn inmiddels een ingeburgerd fenomeen.
Maar is al dan niet op internet aanwezig zijn van de diverse verkiezingskandidaten ook een leidraad voor het beleid van de politici?