HTC is de laatste tijd wat ons betreft niet op de goede weg op smartphonegebied. Het voornaamste probleem is misschien wel het scherm van de U11+ en de U12+, dat veel energie consumeert. Ook werden we niet heel blij van het verwijderen van de knoppen bij de U12+. We hopen dat HTC de weg weer vindt, want het was voorheen voor velen de favoriete smartphonefabrikant.
Misschien is de middenklasser U12 Life een nieuw begin. De prijs is niet al te hoog, want hij kost 350 euro en daar krijg je een toestel met op bepaalde fronten vrij redelijke specificaties voor. Hij heeft 64GB opslaggeheugen, een Snapdragon 636, een scherm van 6", stereoluidsprekers, een 3,5mm-poort en een accucapaciteit van 3600mAh.
Naar de knoppen
Een midrange-toestel maken betekent echter altijd concessies doen. Wat wil je als fabrikant echt goed hebben en waar bezuinig je op? Laten we beginnen bij de behuizing. Daar lijkt wat op bezuinigd te zijn. Het toestel voelt goedkoop aan. Dat komt allereerst door de 'acryl glazen' achterkant. Deze voelt aan als plastic, als je er bijvoorbeeld op tikt, en krast in onze ervaring snel. Ook bleek het toestel tijdens onze eerste aanrakingen behoorlijk buigzaam. De U12 Life is erg licht door het gebruikte materiaal en dat is voor sommigen ook wat waard.
Een tweede reden waarom de smartphone wat goedkoop aanvoelt is dat de knoppen, die eveneens van plastic lijken te zijn, niet helemaal lekker in het toestel zitten. Bij één telefoon die we in handen hadden zat de volumeknop scheef en bij een andere zat er speling in zowel de volumeknop als de powerknop. HTC is het wat ons betreft een beetje kwijt op knopjesgebied, waar deze voorheen juist zo stevig waren, in met name de high-end modellen. Die reputatie is wat ons betreft... naar de knoppen.
De achterkant van het toestel heeft wel iets speciaals. Misschien was HTC onze minpunten voor vingerveeggevoelige achterkanten zat, want om aanraaksporen minder te laten opvallen heeft de onderste driekwart van het toestel kleine ribbels. Het zijn met een laser ingeslepen strepen van slechts 0,3mm diepte. Helaas zie je nog steeds wat vingervegen, maar het helpt wel. Bovendien heb je iets meer grip op de telefoon. Het lijkt enigszins op het idee van de Pixel-telefoons, waarbij het onderste deel mat is en het bovenste deel glanzend, al is de implementatie bij de U12 Life wezenlijk anders.
Op de achterkant van het toestel zit ook de vingerafdrukscanner. Deze werkt vrij vlot. Hij zit naar onze smaak wel ietsje te hoog, maar echt vervelend is het niet. Als we het dan toch over snelheid hebben; het toestel voelt over het geheel genomen vlot aan. Schakelen tussen apps werkt snel en apps laden rap. Met de snelheid van de Snapdragon 636 en de softwareoptimalisatie van HTC lijkt het dus wel goed te zitten. Ook konden we met de 4GB werkgeheugen ongeveer tien apps in het geheugen houden, wat ook prima is.
Doe een stapje naar voren en een stapje terug
De software is wel een verhaal apart, want de U11 Life was onderdeel van het Android One-programma. Het is ons niet geheel duidelijk waarom, maar HTC is hier voor de U12 Life vanaf gestapt, terwijl Android One zeker een reden kan zijn om voor een toestel te kiezen, door de snelle updates en upgrades. HTC heeft wel een light-versie van Sense op de U12 Life gezet, waarbij onder andere News Republic verdwenen is en daar zijn wij niet rouwig om. Of de software ook beter geoptimaliseerd is voor toestellen zonder high-end hardware is ons niet duidelijk geworden. Een nadeel van het feit dat dit geen toestel is in het Android One-programma, is dat hij geleverd wordt met Android 8.1, waar hij anders waarschijnlijk al direct met Android 9 in de winkel zou liggen.
Een ander punt van kritiek is de waterdichtheidsgraad van de U12 Life. Voorganger U11 Life had een IP67-classificatie, maar dit toestel moet het doen met een chemische coating over de ingewanden en geen classificatie. We hebben dan ook geen rubbers gezien op plekken waar het water naar binnen kan stromen. HTC heeft er dus uit kostenoverwegingen voor gekozen om de U12 Life niet echt waterdicht te maken en dat is iets om rekening mee te houden.
Edge Sense is ook te duur gebleken, want dat zit ook niet meer op de U12 Life. Hoewel het een functie is die je misschien eerder verwacht op high-end toestellen, was het handig dat het op de U11 Life zat. In de praktijk is het best fijn om in een smartphone te knijpen en bijvoorbeeld snel de camera te kunnen starten, of natuurlijk iets anders wat je prettig vindt.
Vooruitgang
Gelukkig is de U12 Life op genoeg punten vooruitgegaan ten opzichte van de U11 Life. Niet het onbelangrijkste: het scherm. Er zit een 6" lcd-scherm in het toestel met een resolutie van 2160x1080 pixels, waardoor de pixeldichtheid neerkomt op 402ppi en dat is scherp genoeg. Dat is dus een verlengd full hd-scherm met een beeldverhouding van 18:9. In de felle Berlijnse zon was het soms best lastig om het scherm goed af te lezen op maximale helderheid, al hebben meer toestellen daar last van in dit segment. Ook onhandig is dat de helderheid vrij snel afneemt als je onder een hoek naar het scherm kijkt. Verder zijn de bezels onder en boven het scherm vrij groot, waardoor dit toestel zeker niet onder de kleine telefoons geschaard mag worden.
In een grotere telefoon past over het algemeen ook een grotere accu en die is flink opgeschaald ten opzichte van de voorganger. De accucapaciteit van de U12 Life is 3600mAh en dat is aan de hoge kant. Aangezien expliciet gezegd werd tijdens de hands-on-sessie dat het ltps-scherm energiezuiniger is dan het ips-scherm van zijn voorganger, hebben we er goede hoop op dat de accuduur beter is, maar alleen accutests kunnen dat uitwijzen. Het toestel heeft ondersteuning voor fast charging, die volgens HTC zelf tien procent langzamer is dan Quick Charge 3.0.
Ook op cameragebied is er vooruitgang. Zo is er een tweede camera op de achterkant geplaatst, waardoor kunstmatige achtergrondonscherpte mogelijk wordt. Dat hebben we getest en daarbij laat het toestel, zoals wel meer telefoons, steekjes vallen aan de randen van de objecten die scherp moeten zijn, maar dat neemt niet weg dat het effect zelf mooi is voor met name portretten. Ook de ledflitser is weer terug aan de voorkant, waardoor selfies in het donker een betere kans van slagen hebben.
De camerasoftware die we testten was nog in de bèta-fase en er was dan ook soms een kleine sluitervertraging merkbaar. Toch ging het focussen over het algemeen vlot en accuraat, al was dat een heel ander verhaal bij het opnemen van video's. Daarbij snapte de autofocus er helemaal niets van. Het was zelfs zo slecht dat we aannemen dat dit nog gerepareerd wordt in de finale versie, maar dat blijft natuurlijk speculeren. Optische stabilisatie zien we gewoonlijk niet terug in dit segment en ook op de U12 Life zit het niet. Dat zorgt ervoor dat het lastiger is om bij matig licht een scherpe foto te maken bijvoorbeeld.
Een ander punt van vooruitgang is dat de U12 Life dualsimfunctionaliteit heeft. Wel zul je moeten kiezen of je een micro-sd-kaart of een tweede simkaart plaatst. Verder is het fijn dat de 3,5mm-poort weer terug van weggeweest is en dat hij nfc heeft, wat geen garantie is in deze prijsklasse. Een ander voordeel is dat hij stereoluidsprekers heeft. Deze kunnen niet zo hard als bij grote broer U12+, maar het is zeker beter dan monogeluid, zo hebben we kunnen horen.
Tot Slot
De U12 Life heeft zo zijn voor en tegens. De slappe knoppen en behuizing die niet waterdicht is, zijn een tegenvaller. Ook begrijpen we niet helemaal waarom HTC van het Android One-programma is afgestapt met deze productserie, hoewel de Sense-skin niet slecht is en het toestel snel aanvoelt. De U12 Life heeft gelukkig ook een heel aantal positieve punten, waaronder de stereoluidsprekers, de accucapaciteit en de dualsimfunctionaliteit.
Helaas voor HTC is de concurrentie in deze prijscategorie moordend. De Nokia 7 Plus is erg populair in dit segment en momenteel voor ongeveer dezelfde prijs verkrijgbaar. Als je dat toestel naast de HTC U12 Life zet, dan zijn de verschillen niet enorm. De Nokia 7 Plus heeft met Android One in principe een beter updatebeleid, de behuizing is meer solide en hij heeft een wat snellere soc. Ook de camera heeft een streepje voor, want naast een bokeh-modus heeft hij ook 'optische zoom'.
De HTC U12 Life heeft veel dingen die de 7 Plus ook heeft, zoals een 6"-scherm, vlotte software en een grote accucapaciteit. De 7 Plus heeft weer geen stereoluidsprekers, wat dus een pluspunt van de U12 Life is. De kwaliteit van de camera zou een doorslaggevende factor kunnen zijn, maar daar kunnen we nog geen oordeel over vellen na deze korte sessie met bètasoftware. Vooralsnog lijkt de Nokia 7 Plus echter in het voordeel, voornamelijk op basis van specificaties dan.
Los van deze vergelijking lijkt de U12 Life ons geen verkeerd toestel. Tests en praktijkervaring moeten natuurlijk uitwijzen hoe de U12 Life zich precies verhoudt tot de concurrentie. Hoewel er in deze prijscategorie veel concurrentie is, zou het best wel eens een prima deal kunnen zijn.
De U12 Life is vanaf begin oktober te koop in de kleuren paars en blauw voor 349 euro. HTC geeft naar eigen zeggen tien procent korting als het toestel via de HTC Club besteld wordt.