Samengevat
De Zenfone 5Z doet prima zaken op vele gebieden. De accuduur, specificaties en bouwkwaliteit zijn prima en ook de uitbreidingsmogelijkheden zijn fijn. Het grootste nadeel is wellicht het gebrek aan waterdichtheid. Toch zet Asus met de 5Z een telefoon neer voor een concurrerende prijs, zonder concessies te doen die al te veel pijn doen.
Nog geen jaar geleden zette Asus de Zenfone 4 voor vijfhonderd euro in de markt. Het toestel werd door ons te licht bevonden voor die prijsstelling en hij kon zich niet onderscheiden van de concurrentie. De midrange Zenfone 5 is de opvolger van die telefoon, maar wij zijn meer geïnteresseerd in de Zenfone 5Z. Die wordt net als de Zenfone 4 voor vijfhonderd euro aangeboden, maar draagt de Snapdragon 845-soc.
In tegenstelling tot de Zenfone 4 en 5 is dit dan ook op veel gebieden een high-end toestel. Dat klinkt al een stuk aanlokkelijker dan een smartphone met een middenklasse-soc die bijna evenveel kost als een OnePlus 6 of Huawei P20. Asus heeft de 5Z gepositioneerd als de goedkoopste telefoon die hier verkrijgbaar is met de SD845 en dat is hij ook, samen met de Xiaomi Mi Mix 2S. Dat alleen al maakt de nieuwe Zenfone het waard om nader te bekijken.
De soc, het soort opslaggeheugen of werkgeheugen zijn natuurlijk niet de enige factoren voor een goede smartphonebeleving. De camera is waar je vaak op inlevert in deze prijscategorie en hoe zit het met de software? Zit er weer zo'n Androidskin overheen die je doet denken aan Indiase truck art? Heeft hij ook andere features die naar high-end rieken? En natuurlijk hebben we nog de accuduur en het scherm, wat bij directe concurrent OnePlus 6 meer dan snor zit.
We hebben onze tests weer gedraaid en een behoorlijke tijd rondgelopen met het nieuwe Asus-toestel. Op de volgende pagina's lees je onze bevindingen.