In de categorie ‘groot, groter, grootst’ werpen wij vandaag een blik op het Dell 3007WFP-scherm. Dit beeldkanon combineert een beelddiagonaal van maar liefst 30" met een resolutie 2560x1600. Het scherm voor de tweakers die geen genoegen nemen met iets minders dan het allerbeste? Je leest het hier.
Specificaties
De hoeveelheid keus die potentiële kopers van een 30-inch monster hebben is beperkt. Naast Dell is Apple de enige fabrikant met een lcd-scherm in het assortiment met dergelijke afmetingen. Het 30-inch Apple Cinema Display werd anderhalf jaar geleden geïntroduceerd en is een generatie ouder dan de Dell 3007WFP. In het onderstaande overzicht hebben we niet alleen de specificaties van het Dell 3007WFP-scherm opgenomen, maar ook de specificaties van het 30-inch Apple Cinema Display en het Dell 2405FPW-scherm. Dit scherm is het ‘kleine’ broertje van de 3007WFP en werd al eerder door ons getest.
Het Dell 3007WFP-scherm wordt geleverd in een flinke kartonnen doos waarin we naast het scherm de gebruikelijke accessoires vinden. In de doos vinden we een dual link DVI-kabel, een kabel voor de stroomvoorziening en een usb-kabel om gebruik te kunnen maken van de geïntegreerde usb-hub en kaartlezer. Meer kabels zijn niet nodig omdat het scherm niet meer aansluitingen biedt, het scherm kan alleen digitaal aangesloten worden via de DVI-connector. Naast de kabels vinden we in de doos het gebruikelijke papierwerk en een cd’tje met drivers en een elektronische versie van de handleiding.
Het installeren van het scherm is, zoals het hoort, simpel. Het is een kwestie van de kabels aansluiten en het scherm is klaar voor gebruik. Er zijn desondanks wel enkele valkuilen. Omdat het scherm een resolutie van 2560x1600 heeft is een videokaart met een ‘standaard’ DVI-aansluiting niet meer voldoende. De meeste videokaarten zijn in het bezit van een single link DVI-uitgang wat goed is voor een maximale resolutie van ongeveer 1920x1200. Om 2560x1600 pixels op het scherm te toveren is een dual link aansluiting noodzakelijk. Tot voor kort waren dergelijke aansluitingen bijna exclusief te vinden op professionele videokaarten, maar daar begint verandering in te komen. De meeste videokaarten uit ATi’s X1000-serie en een groot aantal GeForce 7000-kaarten zijn in het bezit van een dergelijke aansluiting. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van de Dell 3007WFP.
Het is wellicht dubieus om te spreken over een elegant ontwerp bij een scherm van 30 inch, maar zover mogelijk is Dell er wel in geslaagd. Het scherm kenmerkt zich door een dunne zwarte rand en een compacte zilverkleurige voet. Hoewel een oordeel over het design altijd subjectief is, is het in mijn ogen in ieder geval een flinke stap voorwaarts ten opzichte van bijvoorbeeld de Dell 2405FPW. Weg is de lelijke bolle rand en de lompe voet. Aan de linkerkant van de rand vinden we een geheugenkaartlezer geïntegreerd samen met enkele usb-aansluitingen. Een leuk extra'tje, maar ook niet meer dan dat.
Vooral de voet is een stap voorwaarts. De voet van het Dell 2405FPW-scherm is erg degelijk, maar het esthetische aspect was ondergeschikt aan de functionaliteit. De voet van het Dell 3007WFP-scherm is bijzonder slank, maar kan desondanks gebruikt worden om het scherm in hoogte te verstellen, te draaien en te kantelen. Het scherm in pivotstand zetten is niet mogelijk, maar bij een 30 inch scherm kan ik dat geen gemis noemen. Ook het mechanisme dat gebruikt wordt om het scherm in hoogte te verstellen verdient lof. Hoe het precies werkt is mij onbekend, maar waarschijnlijk wordt een systeem met veren gebruikt waardoor er bijna geen kracht nodig is om het scherm te verstellen. Hopelijk gaat Dell andere lcd-schermen ook uitrusten met een dergelijk onderstel, want beter dan dit heb ik nog niet gezien.
Een andere opmerkelijke verschil tussen de 2405FPW en de 3007WFP is te vinden bij OSD. Waarbij de 2405FPW nog een hele rij knopjes had in de rand van het scherm heeft Dell bij de 3007WFP gekozen voor een minimalistische aanpak. Het scherm heeft slechts drie knopjes die allen gelokaliseerd zijn in de rechter onderhoek. Eén knopje kan gebruikt worden voor het aan- en uitzetten van het scherm, met knopje twee kan de helderheid verhoogd worden en met het laatste knopje kan de helderheid weer verlaagd worden. De knopjes zijn drukgevoelig en zijn keurig weggewerkt in de rand van het scherm. Een leuke extra is dat Dell een stukje software meelevert waarmee het gedrag van de knopjes aangepast kan worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de aan- en uitknop van het scherm te herprogrammeren tot de aan- en uitknop van het hele systeem.
De vraag die nu wellicht komt opborrelen is ‘hoe kan het OSD aangestuurd worden, als er niet meer knopjes zijn?’. Het antwoord op deze vraag is simpel: het Dell 3007WFP-scherm heeft geen OSD. Het enige dat ingesteld kan worden via het scherm is de helderheid, voor alle overige opties wordt vertrouwd op de drivers. Hoewel het even wennen is, een scherm zonder OSD, is het eigenlijk geen probleem. De 3007WFP kan alleen aangesloten worden via DVI, dus praktisch alles wordt automatisch goed afgesteld. De enige twee dingen die belangrijk blijven, naast de helderheid, zijn de kleur en de weergave van niet native resoluties.
Alle fatsoenlijke videokaarten worden vergezeld door drivers die een uitgebreide set opties bieden om de kleuren te tweaken, dus het ontbreken van dergelijke functionaliteit in het OSD is geen ramp. Ook het ontbreken van een optie om in te stellen wat er moet gebeuren bij een niet native resolutie is tegenwoordig geen probleem meer. Zowel nVidia als ATi bieden in de nieuwste driver de mogelijkheid het beeld uit te rekken, al dan niet met het intact laten van de aspectratio. Het enige probleem van de oplossing waarvoor Dell gekozen heeft is de afhankelijkheid die gecreëerd wordt. Bij een besturingssysteem anders dan Windows is het maar de vraag in hoeverre alle opties ondersteund worden. Een ander nadeel is dat het scherm geen instellingen kan onthouden, bij een herinstallatie van het besturingssysteem zullen deze verloren raken.
Beeldkwaliteit (1)
Testmethodiek
We weten ondertussen hoe het scherm eruit zien, welke features aanwezig zijn en welke specificaties het heeft, maar hoe is de praktijk? Op deze vraag zullen we in deze sectie van de review een antwoord proberen te geven. We hadden niet de beschikking over professionele testapparatuur om objectieve gegevens zoals de helderheid en kleurenreproductie te meten, maar met behulp van onze eigen ogen en enkele hulpprogramma's komen we ook een heel eind. Speciale programma's die we gebruikt hebben zijn DisplayMate, Nokia Monitor Tester, PixPeran en PassMark MonitorTest. Daarnaast hebben we de schermen getest door het gebruik van standaard Windows-applicaties en verschillende games.
Responstijd
Voor veel mensen is de responstijd één van de belangrijkste criteria wanneer een beeldscherm wordt uitgezocht. Persoonlijk ben ik al tevreden met een responstijd van 16ms, maar voor veel mensen kan het niet laag genoeg zijn. Voor deze mensen zal de Dell 3007WFP wellicht teleurstellen. Met een responstijd van 14ms voor een zwart-naar-wit overgang en 11ms voor grijs-naar-grijs kan het scherm niet meekomen met de laatste generatie lcd-schermen met een kleinere beelddiagonaal waar 4ms geen uitzondering meer is. De Dell 3007WFP-monitor laat een klein beetje ghosting zien bij snelbewegende beelden, maar het zal de meeste mensen waarschijnlijk nauwelijks opvallen. Vergeleken met de Dell 2405FPW is de responstijd op hetzelfde niveau.
Kleurenreproductie
Het tweede belangrijke aspect is van de beeldkwaliteit is de kleurenreproductie. Op dit gebied presteert het scherm prima. Het weergeven van een kleurengradiënt wordt gedaan zonder een streperig effect te veroorzaken en ook de kleuren aan de extreme kanten van het spectrum worden goed weergegeven door het scherm. De kleurenechtheid is niet zo goed als die van een ouderwets CRT-beeldkanon, maar het scherm zou prima gebruikt kunnen worden voor het bewerken van foto’s. Het scherm presteert vergelijkbaar met de 2405FPW.
Helderheid
Zoals in de specificaties gemeld heeft de Dell 3007WFP een helderheid van 400cd/m². Hiermee is het scherm minder helder dan de Dell 2405FPW, maar 400cd/m² blijft meer dan genoeg voor normaal gebruik. De meeste mensen zullen het zelfs prettig vinden om de helderheid een stukje naar beneden te schroeven, tenzij er extreem veel omgevingslicht is.
Beeldkwaliteit (2)
Contrast
Eén van de belangrijke punten waarop conventionele CRT-schermen nog ver voorlopen op de huidige generatie lcd-monitoren is het maximaal haalbare contrast tussen licht en donker. De maximale helderheid van lcd’s is vele male hoger dan die van CRT’s, maar helaas is dit juist slecht nieuws voor de minimale helderheid. Met een contrastratio van 700:1 en een helderheid van 400cd/m² komt de minimale helderheid rond de 0,5cd/m² te liggen. Geen slechte prestatie voor een lcd, maar ook niet opmerkelijk en in een donkere ruimte is duidelijk dat zwart niet echt pikzwart is. De Dell 2405FPW doet het wat dit betreft beter, hoewel ook dit scherm in een donkere ruimte geen perfect zwart weet te produceren.
Onderstaande foto geeft een idee van het zwartniveau van het scherm, maar opgemerkt moet worden dat het erg moeilijk is dit correct op de foto vast te leggen. De foto is namelijk overbelicht wat zichtbaar is doordat de tekst in het balkje onderin het beeld niet leesbaar is. Daarnaast laat de foto tegelijkertijd zien dat de kijkhoeken niet perfect zijn doordat het beeld in de hoeken verkleurd is. Tevens zien we in de linkerbovenhoek wat licht weglekken van een backlight, maar de hoeveelheid is gelukkig miniem.
Kijkhoeken
Zoals bovenstaande foto eigenlijk al weggeeft zijn de kijkhoeken van de Dell 3007WFP niet perfect. Hoewel Dell kijkhoeken van 178° specificeert is dit voor een 30 inch scherm eigenlijk aan de krappe kant voor een perfecte beeldkwaliteit. Zelfs wanneer je recht voor het scherm zit maken je ogen namelijk al een flinke hoek met de pixels in de hoeken van het scherm waardoor de verkleuringen ontstaan op de bovenstaande foto. Bij iets anders dan egale vlakken is dit niet zichtbaar. Wanneer naar het scherm gekeken onder een hoek van 45 graden beginnen de beperkingen duidelijker te worden. Zoals onderstaande foto’s laten zien neemt de helderheid van het scherm af, maar de kleuren blijven gelukkig wel goed.
Dode pixels
Een heikel punt bij het aanschaffen van een nieuw lcd-scherm is de dode pixel garantie. Niemand zit te wachten op een nieuw scherm met één of meer dode (sub)pixels, maar helaas is het een relatief veelvoorkomend gebrek en bieden weinig fabrikanten/leveranciers garantie op dit gebrek. De Dell 3007WFP-monitor heeft een resolutie van 2560x1600 wat betekent dat er ruim vier miljoen pixels aanwezig zijn en zelfs ruim twaalf miljoen subpixels. Veel (sub)pixels betekent een hoge kans op kapotte pixels, maar gelukkig waren deze niet te vinden op het scherm dat wij geleverd kregen. Helaas biedt Dell geen dode pixel garantie en heeft het bedrijf ook geen richtlijnen gepubliceerd wanneer een scherm in aanmerkingen komt om vervangen te worden. Gelukkig schijnt Dell over het algemeen niet moeilijk te doen over het inruilen van een scherm met kapotte pixels, maar het zou prettiger zijn geweest wanneer dit officieel vastgelegd zou worden.
Conclusie
De Dell 3007WFP is een bijzonder scherm. Niet alleen vanwege het grote formaat, maar ook vanwege het ontbreken van een OSD. Het grote formaat maakt het scherm erg geschikt voor een kleine groep mensen die professioneel bezig zijn met videobewerking, fotografie, of met modellering in drie dimensies. Ook het weergeven van games en films gaat de Dell 3007WFP goed af. Helaas is gamen in de native resolutie bij de nieuwste games niet mogelijk zonder een bijzonder zware grafische opstelling, maar het weergeven van (high-definition) films gaat het scherm meer dan goed af. Voor een stukje surfen op internet of het tikken van een brief is het scherm zware overkill. Twee vensters naast elkaar, zoals goed mogelijk is met een 24” scherm, kan erg nuttig zijn, maar de meeste mensen zullen niet zitten te wachten op de mogelijkheid om op zes sites tegelijkertijd te kunnen surfen.
Het feit dat het Dell 3007WFP geen OSD heeft is opmerkelijk. Desondanks is het in dit geval geen groot gemis. Doordat de meeste instelling automatisch correct worden gekozen bij het gebruik van een DVI-aansluiting zijn er slechts enkele opties waarvoor we moeten uitwijken naar de drivers om deze te kunnen aanpassen. Een groot gemis is het niet, maar het zou bij een scherm van ruim 2000 euro geen kwaad kunnen om een simpel OSD te bouwen. Een punt dat een complimentje verdient is de voet van het scherm. Hoewel de 3007WFP alles behalve klein is heeft Dell het scherm weten te combineren met een voet die niet alleen strak is vormgegeven, maar ook veel vrijheid biedt aan de gebruiker. Hopelijk zal Dell ook de kleinere familieleden van de 3007WFP in de toekomst uitrusten met een dergelijke voet.
Wat betreft de beeldkwaliteit scoort de Dell 3007WFP gemiddeld. De kleurenreproductie van de monitor is goed, maar zowel de contrastratio, responstijd en helderheid zitten niet op hetzelfde niveau als bij de kleinere lcd-schermen. Echt verrassend is dit eigenlijk niet en hoewel er lcd-schermen op de markt zijn met een betere beeldkwaliteit hoeft de 3007WFP zich niet te schamen voor de plaatjes die geproduceerd worden. Kortom, als je een scherm zoekt met een ultrahoge resolutie is er geen betere keus dan de Dell 3007WFP. Alleen een voorraadje liquide middelen is wel aan te raden gezien het prijskaartje van 2140 euro.
Dankwoord: Met dank aan Dell voor het beschikbaarstellen van de 3007WFP.
Het probleem met een 30" scherm is eigenlijk...
Zoveel destkop plek went zo snel dat je nooit meer zonder kan ! Ik heb zelf sinds een paar maand (voor mijn bedrijf) dual apple 30" en dat bevalt heel goed. Zeker als je zoals ik altijd 16 vensters en 5 apps tegelijk open hebt en graag het overzicht wil houden.
Kwa beeldkwaliteit zou het best kunnen dat de Dell betere presteerd dan de Apple vanwege de hogere specs. Ook mag ik hopen dat deze Dell wel op 2 schermen naast elkaar exact dezelfde kleurweergave heeft wat mijn Apple niet heeft. Wit is witter op het ene scherm. Ook heeft de Apple een aparte (stille !) voedings adapter waardoor het scherm zelf ook absoluut stil is. Ik vraag me of dat bij de Dell ook zo is ?
En kwa design red de Dell het natuurlijk al helemaal niet, want van de achterkant is mijn 2 x 30" bijna nog mooier dan de voorkant
Ik heb sinds een week of 2 een Dell 3007 en ben er zeer tevreden over. Hij heeft een ingebouwde voeding en is geruisloos. Het enige nadeel is dat het erg snel went en een 17" scherm opeens erg klein is.
Ook mag ik hopen dat deze Dell wel op 2 schermen naast elkaar exact dezelfde kleurweergave heeft wat mijn Apple niet heeft. Wit is witter op het ene scherm.
Lijkt me eerder een kwestie van je schermen kalibreren en anders ligt het aan de dvi uitgangen van je videokaart... iig is een verschil tussen de 2 schermen zelf erg onwaarschijnlijk.
idd, calibreren is sowieso iets wat je moet doen als je kleur-kritisch bezig bent. Of je nu een of twee monitoren hebt, of je nu CRT of LCD schermen hebt, calibreren is het devies
De Apple kost bij apple.nl € 2.689,00 excl BTW en heeft ook een USB 2.0-hub met 2 poorten en twee FireWire 400-poorten.
De Dell kost € 2.140,81 incl BTW.
Vind die Apple wel een stuk mooier maar wat zou het verschil in beeldkwaliteit tussen de twee zijn? Ik zou ze graag eens naast elkaar zien terwijl ze een dvdtje afspelen ofzo en eens wat games.
edit: Inderdaad Xwiz die apple is ex btw € 2.259,66
De prijs van 't Applescherm die jij noemt is incl. BTW en wordt bovendien gratis geleverd en heeft wel dode pixelgarantie.
Anyways, ik ben ook benieuwd naar het verschil in beeldkwaliteit, die van Apple is iig goed te noemen. Toch wordt het voor Apple tijd om een revisie uit te brengen aangezien dit scherm een hogere helderheid en contrastratio heeft.
De prijs die jij noemt is INCLUSIEF BTW. Dus _in_clu_sief. En tja, Apple daar betaal je altijd meer voor, ongeacht wat de specificaties zijn. (Is geen flame, maar feit )
Ik heb de kwaliteit van de 30" natuurlijk nog niet gezien, maar ik vind persoonlijk de kijkhoek bij Apple (24") t.o.v. Dell (24") beter.
Vooral bij films als je met vrienden kijkt is de kijkhoek geen 170°
Hoe zit het nou met Dual Link DVI als je 2 schermen wilt gebruiken..., ik heb nu op een 850XT een Dell 2405FPW staan en daarnaast een 22" Illyama waarmee ik een horizontale res krijg van 3520x1200 over deze 2 schermen.
Met een nieuwe X1900XTX met Dual Link DVI en een 30" Dell kan je dan nog een 2e scherm draaien bijv. de 24" dell ?!?!? ... of is die 2e DVI al door de Dual Link ingepikt... ?
Ondanks de naam gebruikt Dual Link niet twee DVI aansluitingen. Het slaat alleen op het feit dat in plaats van een TDMS chip er nu twee worden gebruikt om het scherm aan te sturen om zo meer bandbreedte te krijgen voor de hogere resoluties. Je kan dus nog steeds twee schermen aansluiten.
Ik vind eigenlijk de reactie van ajslaghu de eerste die werkelijk ergens op slaat. De primaire bedoeling van grotere beeldschermen is mensen die wat slechtere ogen hebben wat meer van dienst te zijn, die hoge resoluties zijn leuk, maar in de praktijk zullen de meeste mensen die zo'n ding gebruiken blij zijn met een wat lagere resolutie om alles wat beter te kunnen bekijken. Ik heb geen moeite met diegenen die met de laatste trends mee willen gaan, het is tenslotte hun bankrekening die eronder lijdt, maar de tijd van een 15" of 17"beeldscherm zullen zij ook nog niet zijn vergeten, die was voor mensen met een wat slechter zicht een ramp.
Inderdaad, voor mensen met een wat slechter zicht zeg je ja, heel correct. Mensen met normale goede ogen hebben geen enkele moeite met 2560 x 1600 op een 30" scherm. Sterker nog, die vinden het normaal kwa resoluties, want een 30" heeft zomaar praktisch dezelfde dot pitch als alle andere schermen dus de letters zijn net zo groot. Alleen door meer grootte heb je meer letters op je scherm....
Natuurlijk als blij bent met zo'n scherm omdat je dan de tekst beter kan lezen is dat fijn voor je, maar je kan niet stellen dat de meeste mensen die een 30" hebben, die gaan draaien op een lagere resolutie, dat geloof ik echt niet.
Lezers van Tweakers.Net gebruiken nog wel eens een non-windows operating system. Hoe makkelijk is het dan nog om de instellingen van je monitor te corrigeren?
Waarschijnlijk niet als vraag wat jij gebruikt , maar hoe het scherm (zonder OSD) is in te stellen in non-windows os'en. Met andere woorden, hoe zit het met de driverondersteuning?
Misschien moet je dan even de drivers van hun site downloaden. Daar zie je vaak dat je aan kan geven welk operating systeem je hebt en die dan downen. Anders even op internet neuzen of 1 of anderre tweakervriend hier een eigen versie voor gescheven heeft.
Ik heb geen idee hoelang je zo'n schrem krijgt om te reviewen, maar even een live-CD van de een of andere Linux distro erin stoppen moet toch kunnen, lijkt me. Dan weten meteen de NWOS lezertjes waar ze aan toe zijn.
Misschien iets voor de volgende keer.
In elk geval weer bedankt voor deze review. De foto's zijn bijzonder illustratief (d.w.z. niet alleen maar foto's van het type "Kijk, zo ziet 'ie eruit", maar ook netjes op zaken als contrast ingaan).
Ik heb zelf een Apple 20" aan mijn Linux bak hangen, Oke een heel paar maartjes kleiner maar ook gewoon dvi, mijn distro (FC4) ondersteunt gewoon mijn scherm, werd automatisch herkent, en ik alle instellingen instellen die ik ook kan instellen in die ik windows kan instellen.
De meeste videokaarten uit ATi’s X1000-serie en een groot aantal GeForce 7000-kaarten zijn in het bezit van een dergelijke aansluiting. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van de Dell 3007WFP.
Even een aanvullinkje
Alle x1000 kaarten hebben duallink-dvi.
En de ati-kaarten met 2x dvi, hebben ook 2x duallink-dvi
Btw, de apple is zoveel mooier qua ontwerp deze monitor straalt niks uit imo. Niet dat ik er ooit een zou kunnen betalen/ nodig hebben.
Nope,
X1300 heeft 1x dual-link DVI + 1x VGA
x1600 heeft 1x dual-link DVi + 1x VGA (of single-link DVI)
x1800 heeft 2x dual-link DVI
x1900 heeft 2x dual-link DVI
Persoonlijk ben ik al tevreden met een responstijd van 16ms, maar voor veel mensen kan het niet laag genoeg zijn. Voor deze mensen zal de Dell 3007WFP wellicht teleurstellen. Met een responstijd van 14ms voor een zwart-naar-wit overgang en 11ms voor grijs-naar-grijs kan het scherm niet meekomen met de laatste generatie lcd-schermen met een kleinere beelddiagonaal waar 4ms geen uitzondering meer is.
Mooi gezecht 16 ms zou theoretisch al genoeg moeten zijn zelfs voor spelletjes. Met Electrotechniek wel eens een leuk proefje gedaan met een boormachine die tussen de 50 en 60 Hz draaide en waarempel je zou sweren dat hij stil stond, als je door het geluid niet wist dat hij draaide.
Als het complete scherm zou verversen in 16ms zou het geen probleem zijn. Dit staat nl. gelijk aan 60Hz (60 bewegingen per seconde = 16 2/3 ms per beweging). In de praktijk sal blijken dat je scherm niet compleet haald, maar hey daar heeft de fabrikant toch niks mee te maken.
De lat op 4ms is zwaar overdreven tenzij jij overal in je huis TL hebt, omdat je gek wordt van een gewone lamp die je op 60 Hz ziet knipperen. Je lamp geeft in 1 fase 2 keer licht waardoor je elke 8ms max licht hebt.
Even iets anders:
Het idee dat de voet beter in te stellen is vindt ik ook goed nieuws. Ze zouden dit naar mijn mening wel bij meer flatscreens kunnen nakijken.
Huh, begrijp ik je nou verkeerd of hoe...
Een TL lamp is juist klote, die zie je knipperen omdat het licht niet lang nagloeid, een normale gloeilamp gloeid erg lang na en daarom valt de 50Hz frequentie (niet 60) niet op. In elk geval zo zie ik het met mijn eigen ogen.
Sorry voor de late reactie, zat ff door wat oude posts te neuzen....
Een gloeilamp gaat idd niet helemaal uit, maar blijft goeien, echter fluctueerd veel meer, omdat hij reageert op elke golfbeweging in het net.
Bij een TL maakt de hoogte van de spaning wijnig uit het licht is constant. De 0 waarde is makkelijk op te vangen door een condencator (die geeft spanning af op het moment dat die wegvalt).
De enige reden waarom je nog wel eens een TL ziet knipperren is dat er iets in de TL unit, of de TL zelf, stuk is.
Edit:
Oh ja en afhankelijk waar je zit en waar de stoom van daan komt, zit je op 220/230V en de frequentie zit tussen de 50/60Hz. Dit staat ook op alle (nieuwe) powerkabels.