Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S9(+) Preview

De smartphonecamera wordt volwassen

25-02-2018 • 18:00

227

Singlepage-opmaak

Super slow motion en variabel diafragma

Camera

Van Samsung wordt natuurlijk veel meer verwacht dan een paar stereoluidsprekers en een betere plaatsing van de vingerafdrukscanner, en wat doe je als fabrikant in een jaar zonder grote uiterlijke verandering? Doorgaans is dat alleen verfijnen en de binnenkant verbeteren. Samsung heeft ervoor gekozen de schijnwerpers op de camera te richten. Daar zijn namelijk nog mogelijkheden voor verbetering en vernieuwing. Zo heeft Samsung goed gekeken naar wat Sony met de Xperia XZ Premium introduceerde: een slowmotionfunctie die maar liefst 960 beelden per seconde schiet in 720p-resolutie. De S8 kon met maximaal 240 beelden per seconde slow motion opnemen op diezelfde resolutie. Hoewel dit misschien voor veel mensen meer een leuke extra is dan een functie waarvoor je een telefoon koopt, is het wat ons betreft een gave toevoeging. Met een dergelijke superslowmotionsnelheid zet je zelfs iets dat erg snel beweegt, bijna stil. Waar 240 beelden per seconde leuk is voor een kat, kun je met 960fps de vleugels van een kolibri in vlucht onderscheiden.

De functie is op de Galaxy S9 wat verfijnder dan op de XZ Premium. Dergelijke slowmotionsnelheden zijn vooralsnog alleen haalbaar als er dram-geheugen direct op de sensor zit. Het punt is alleen dat dit geheugen beperkt is en relatief snel vol zit. Bij het vangen van 960 beelden per seconde zit de buffer na zo'n 0,2 seconden vol en dat is dan ook de maximale tijd dat je achter elkaar in super slow motion kunt opnemen. Stel dat je een vogeltje wilt opnemen zodra het wegvliegt. Dan moest je bij de XZ Premium een razendsnel reactievermogen hebben om handmatig de super slow motion te activeren. Samsung heeft dit verbeterd met de optie om super slow motion te laten beginnen zodra beweging wordt geregistreerd in een verplaatsbaar vierkantje in de camera-app: erg handig bij deze functie.

Op de persbijeenkomst had Samsung een opstelling met een waterballon. Deze werd lek geprikt en de camera begon met opnemen. Het resultaat was uiteraard prachtig, aangezien Samsung flinke schijnwerpers op de opstelling had gezet. Toen we zelf aan de slag gingen met de super slow motion, kwam zoals verwacht al snel de zwakte van deze functie naar boven en dat is veel ruis als de omgeving niet perfect verlicht is. Logisch, want de sensor heeft per beeld veel minder tijd om licht op te vangen.

Je ziet daadwerkelijk
de minuscule
diafragmabladen bewegen

De tweede verandering aan de camera van de S9 is een bijzondere. Hij heeft namelijk een variabel diafragma. We zagen dit eerder bij de dure Samsung W2018-klaptelefoon, maar directe concurrenten hebben we het nog niet zien doen. Bij slechte lichtomstandigheden stelt de camera het diafragma in op f/1.5 en dat is wijder dan de concurrentie. Daardoor komt er veel licht binnen en kun je in die omstandigheden nog heel aardige foto's maken. Een steeds grotere lensopening is dus leuk voor lastige omstandigheden, maar de foto's die je maakt in goede lichtomstandigheden, gaan er op een gegeven moment onder lijden; het gaat ten koste van het detail. Daarom heeft Samsung ervoor gekozen om ook een lensopening van f/2.4 mogelijk te maken. Dit gebeurt uiteraard fysiek, dus je ziet daadwerkelijk de minuscule diafragmabladen bewegen als de camera naar de andere diafragma-instellingen schakelt. Dat is mooi om te zien en je kunt het bekijken in de videopreview bovenaan deze pagina.

Het gaat echter natuurlijk om het resultaat en helaas is dat niet te testen tijdens onze korte hands-onsessie. Bij de review gaan we er uiteraard bijzonder goed naar kijken. We hebben wel foto's gemaakt met beide diafragma-instellingen, maar het eventuele verschil in detail was niet te zien op een klein scherm en in de haast aldaar. Het is in elk geval fijn dat je in de pro-modus zelf tussen de twee modi kunt schakelen. Je ziet wel duidelijk dat er opeens minder licht binnenkomt als je naar de f/2.4-modus schakelt en dat de camera zich daarop aanpast wanneer je de rest van de instellingen op automatisch hebt staan.

De derde verandering aan de camera heet AR Emoji. Het idee is hetzelfde als de Animoji die Apple met de iPhone X introduceerde. Bij de S9 heb je eveneens keuze uit diverse beestjes en andere figuren, die vervolgens de bewegingen van je gezicht volgen. Je kunt bij de S9 in tegenstelling tot bij de iPhone X ook je eigen AR Emoji maken. De S9 maakt die op basis van een scan van je gezicht. Vervolgens kun je je haarstijl selecteren en je Emoji aankleden met een bril en kleding.

Samsung Galaxy S9 PreviewSamsung Galaxy S9 Preview

De AR Emoji reageerden bij de hands on-sessie redelijk goed op onze gelaatstrekken, maar we hadden, in de korte tijd die we in het gezelschap van de AR Emoji doorbrachten, het idee dat het net iets minder goed werkt dan bij de iPhone X. Vooral de mond en wenkbrauwen spiegelden niet altijd precies wat we zelf deden. Toch werkt het goed genoeg om een grappig kort filmpje op te nemen van een glimlach of knipoog. Een verbaasd gezicht kregen we bijvoorbeeld niet goed voor elkaar; het resultaat zie je hierboven. Brildragers zullen hun bril moeten verwijderen, want de functie werkt niet goed met een bril op. Verder hebben we niet het idee dat de Emoji van onszelf goed lijkt, maar daar mag je zelf natuurlijk een oordeel over vellen en bovendien lijkt het vaak alsof de Emoji niet recht in de camera kijkt, maar iets erboven.

De AR Emoji zijn een aardige toevoeging en zijn leuk om mee te spelen. Of veel mensen het in de praktijk vaak gaan gebruiken, betwijfelen we, maar het is leuk dat het kan met de S9. Het is fijn dat je ze ook kunt gebruiken in apps die niet van Samsung zijn, want je kunt ze als video opslaan en bijvoorbeeld via WhatsApp versturen als je dat wilt. Het zou overigens goed kunnen dat de AR Emoji bijvoorbeeld ook gaan werken op de S8-serie. We hebben namelijk geen technologie gespot die specifiek voor de AR Emoji wordt ingezet, zoals de dot projector bij de iPhone X.

Naast de drie genoemde nieuwe camerafuncties heeft Samsung de S9-camera verbeterd op het gebied van ruisreductie bij fotografie in slechte lichtomstandigheden. Waar de Galaxy S8 vier foto's combineert om zo ruis te verminderen, zijn dat er bij de S9 maar liefst twaalf. We hebben bij een testopstelling een bloem in een donker hokje gefotografeerd met de S9 en vervolgens met de HTC U11+ die we bij ons hadden. De camera van de U11+ is zeker niet de minste, maar de S9 deed absoluut betere zaken en wat detail betreft deed de S9 ook niet onder voor de HTC-camera.

Fotosamples Samsung Galaxy S9Fotosamples Samsung Galaxy S9Fotosamples Samsung Galaxy S9Fotosamples Samsung Galaxy S9

Update, 20.50: we zagen de kans om bij het Galaxy S9-evenement op Mobile World Congress nog even wat foto's te maken met beide diafragma-standen. Hierboven zie je het resultaat. Vooral als je naar de eerste twee foto's kijkt, zie je inderdaad verschil in detail. De foto met de kleinere lensopening van f/2,4 laat een detailrijker beeld zien. Bij de donkere foto's zie je dat niet zo zeer. Daar zou de camera in de auto-modus dan ook de grotere lensopening van f/1,5 kiezen. We kunnen natuurlijk niet alleen op deze vlug gemaakte foto's afgaan; voor een echt oordeel over de Dual Aperture-modus moeten we toch echt meer tijd met de S9 spenderen, maar het geeft je een eerste indruk.