Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur televisies

Sony AF8 oled-tv Preview

Minder duur, maar net zo mooi

137 Linkedin Google+

Minder duur, maar net zo mooi

Vorig jaar introduceerde Sony op de CES in Las Vegas de eerste oledtelevisie waarbij het geluid uit het scherm kwam: de A1. Het was de opvolger van de tien jaar eerder geïntroduceerde XEL-1, de eerste commercieel verkrijgbare oledtelevisie. De A1 was een succesnummer voor het Japanse merk en dat succes was voornamelijk te danken aan het unieke, strakke ontwerp. Sony houdt de A1 voorlopig aan als topmodel en komt nu met de AF8, een model dat veel eigenschappen van de A1 overneemt, maar met een iets minder extreem design, dat goedkoper te produceren is.

Bij de A1 wilde Sony dat niets aan het ontwerp zou afleiden van het beeld. Dit concept is tot in het extreme doorgetrokken en aan de voorkant viel er bijna alleen maar scherm te zien. Er was zelfs geen voet zichtbaar, want die zat aan de achterkant. Om te voorkomen dat de tv voorover zou vallen, is hij schuin achterover gezet. Dat zag er erg mooi uit, maar leverde ook enkele nadelen op. Zo komt de tv, vanwege het achterover hellen, wat minder goed uit de verf op hoge tv-meubels. Ook kan de A1 niet strak tegen een muur worden geplaatst, doordat de voet aan de achterkant uitsteekt. Bij muurmontage kan de voet niet worden verwijderd, doordat de aansluitingen en de basluidspreker erin zijn verwerkt, waardoor het scherm op een flinke afstand van de muur komt te hangen.

Al deze nadelen heeft Sony bij de AF8 opgelost door hem bijna rechtop op een normale voet te zetten. Hiermee is het ontwerp veel praktischer geworden. Het benodigde oppervlak om hem op een meubel te plaatsen is nu veel kleiner en de tv kan veel dichter tegen een muur worden gezet. Als je hem aan de wand wil ophangen, kun je de voet er gewoon afhalen. Hierdoor is de afstand tot de muur veel kleiner geworden en dat ziet er natuurlijk een stuk mooier uit. Sony heeft er andermaal voor gekozen om het ontwerp niet te ontsieren met een groot logo onder het scherm. In plaats daarvan staat er een bescheiden logo in de linker benedenhoek.

De AF8 maakt gebruik van hetzelfde beeldpaneel, ingekocht bij LG Display, dat ook voor de A1 werd gebruikt. Wat beeldkwaliteit betreft is er dan ook geen enkel verschil tussen de twee modellen. Beide kunnen ze hdr weergeven in de formaten hdr10, hlg en Dolby Vision. Bij de A1 werd de ondersteuning voor Dolby Vision achteraf toegevoegd door middel van een firmware-update, maar bij de AF8 is dit formaat meteen beschikbaar.

Het geluid komt bij de AF8 uit het scherm, net als bij de A1. Dat geeft een erg natuurlijk effect als je iemand op tv ziet en hoort praten. Het systeem werkt eigenlijk exact hetzelfde als bij conventionele luidsprekers; achter het scherm zitten spreekspoelen, die niet met een luidsprekerconus zijn verbonden, maar rechtstreeks op het oledscherm zijn gelijmd. In totaal zijn er vier spreekspoelen gebruikt; twee aan elke kant van het scherm, zodat stereogeluid kan worden weergegeven. Dat werkt verbazingwekkend goed als je recht voor de tv zit, maar als je schuin voor het scherm zit is het stereobeeld duidelijk minder mooi. De lage tonen komen niet uit het scherm, maar worden aan de achterkant van de tv opgewekt. Bij de A1 gebeurde dit door een enkele woofer, maar bij de AF8 heeft Sony voor twee, wat kleinere, laagweergevers gekozen. Waarschijnlijk is dit gedaan om de diepte van de tv beperkt te houden. Welk van de twee systemen de beste basweergave oplevert, konden we op de beurs helaas niet goed vaststellen.

De AF8 draait op Android TV van Google. Voor dit jaar is daar de Google-spraakassistent aan toegevoegd. Je kunt de spraakassistent gebruiken door middel van de microfoon die in de afstandsbediening is ingebouwd. Deze neemt alleen geluid op als je de daarvoor bedoelde knop ingedrukt houdt. De AF8 kan ook samenwerken met de assistent van Amazon: Alexa. Als je in het bezit bent van zo'n slimme speaker, kun je de tv ermee bedienen.

Wij denken dat de AF8 voor veel mensen een zeer aantrekkelijke tv zal zijn. Het design mag dan wel net wat minder uitgesproken zijn dan bij de A1, het is nog altijd een zeer strak en sober ontwerp dat goed aansluit bij de westerse smaak. Een mooi detail aan het ontwerp is de mogelijkheid om de kabels volledig uit het zicht door de voet te laten lopen. De AF8 zal beschikbaar zijn met een 55"- of een 65"-beelddiagonaal. Ergens in het voorjaar worden de eerste leveringen aan de winkels verwacht. Wat de AF8 moet gaan kosten, is nu nog niet bekend. De prijs zal in ieder geval lager zijn dan die van de A1, waarvan het 55"-model op dit moment vanaf zo'n 2600 euro in de Pricewatch te vinden is.

Reacties (137)

Wijzig sortering
Het zou erg praktisch zijn wanneer die ingebouwde scherm speaker ook als center speaker te gebruiken zou zijn in een 5.1 setup. Moet deze natuurlijk wel het vermogen van een losse receiver aankunnen, maar zo zou je een losse center speaker kunnen weglaten, die toch altijd lastig te plaatsen is.
Ik heb helemaal geen centerspeaker meer, die heb ik weggehaald omdat ik die gewoon teveel in de weg vond staan. Na mijn Yamaha receiver ingesteld te hebben dat het center geluid (doorgaans dialogen) gewoon over de twee frontspeakers wordt verdeeld mis ik de centerspeaker in het geheel niet. Het is mono geluid wat ook gewoon prima over twee frontspeakers verdeeld kan worden dus zelf zie ik het nut niet van een centerspeaker.
Zou inderdaad wel een oplossing kunnen zijn. Ik heb nu 2 speakersets door elkaar gemixed, omdat de center speaker van de andere laag genoeg is om voor de tv te leggen zonder dat deze in beeld komt.
Erg mooie OLED TV! Nu OLED gemeengoed te produceren is (yields zijn verbeterd) wordt wellicht de A1 en daardoor dus deze AF8 nog wat goedkoper. Maar Sony zal de schermen van LG moeten kopen. Helaas zoals verwacht (net als bij alle groote fabrikanten) ook bij dit model weer geen HDMI 2.1.
HDMI 2.1 compatibiliteit testen kan ook officieel pas van de zomer, anders heb je altijd risico dat apparaten van verschillende fabrikanten niet goed samenwerken, dat wil je zeker niet.
https://www.twice.com/pro...-year-hdmi-forum-ces-2018
* edit: link fixed *

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 14 januari 2018 10:05]

Q: What is the testing policy for HDMI 2.1 products?
A: All products must comply with Version 2.1 of the HDMI Specification and the HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS); and until the CTS is available and a product has passed compliance testing a product cannot claim to be 2.1 compliant or market that it supports 2.1 features.

Q: When will the HDMI 2.1 Compliance Test Specification be available?
A: The HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) will be published in stages during Q1-Q3 2018.
Nou liever dat niet alle apparaten van verschillende fabrikanten goed samenwerken (firmware upgrade?) dan geen HDMI 2.1

@OruBLMsFrl hieronder: Als ze die gegevens allemaal al hebben kan een firmware update in het geval van dat de hardware van twee fabrikanten niet goed communiceren wel degelijk uitkomst bieden.

[Reactie gewijzigd door i8086 op 14 januari 2018 13:44]

Het is uitstel, geen afstel. Aan een 48 Gbps signaal door een lange kabel kun je met een firmware upgrade helaas weinig meer aanpassen in een hoop opzichten. Verwachte firmware updates worden bovendien ook lang niet altijd uitgebracht, zelfs als ze wel technisch mogelijk zijn.

Het gaat daarnaast om fundamentele aanpassingen bij de stap van HDMI 2.0 naar 2.1 en dat levert inmiddels een zeer storingsgevoelig signaal op dat door een kabel moet. 48g kabels zijn er nu nog nauwelijks, dus zelfs voor twee apparaten van dezelfde fabrikant is het lastig om representatief te testen. Voor een idee wat ze allemaal veranderd hebben onder de motorkap zie het volgende:

"HDMI 2.1 doubles the signaling rate of the data channels to 12 GHz (12 Gbit/s). The structure of the data has been changed to use a new packet-based format with an embedded clock signal, which allows what was formerly the TMDS clock channel to be used as a fourth data channel instead, increasing the signaling rate across that channel from 600 MHz to 12 GHz as well. These changes increase the aggregate bandwidth from 18.0 Gbit/s (3 × 6.0 Gbit/s) to 48.0 Gbit/s (4 × 12.0 Gbit/s), a 2.66x increase in bandwidth. In addition, the data is encoded using a 16b/18b scheme as opposed to the 8b/10b scheme used by previous versions, which lets a larger percentage of the bandwidth be used for data rather than DC balancing (88.8% compared to 80%)."
https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#Version_2.1

Tot slot heb je nog niet-functionele factoren die wel een grote impact kunnen hebben. Stel zo'n hagelnieuw chipje wat per se als eerste op de markt moest blijkt achteraf toch net wat te heet te worden bij langdurig gebruik. Als dat stukje HDMI het begeeft dan valt de hele TV uit en dan moet een complete printplaat van de TV vervangen worden.
1.2 GHz niet 12GHz maar dat staat verkeerd op wiki zo te zien.
Je hebt helemaal gelijk, opvallende fout op wikipedia en het staat zelfs op meerdere plekken fout op die pagina lijkt het. Heb een wijziging voorgesteld. Dan nog is GHz signaal over een langere kabel bijzonder moeilijk, 10 Gbps ethernet heeft lagere frequenties dan HDMI 2.1 bijvoorbeeld. En zelfs daarbij is Cisco al gestopt met de SFP+ modules voor 10GBASE-T. Het kan voor normaal gebruik prima werken allemaal, maar langjarige garanties op ultra lage bit error rates in omgevingen met veel kabels langs elkaar is een heel ander verhaal.
Kortom, in een datacenter omgeving. ;)
Je link is broken
Zo lang LG de enige leverancier is van de panelen verwacht ik niet veel prijsdaling van OLED schermen, waarom zouden ze?
Zodra de yields hoger gaan worden zal de prijs per paneel gewoon dalen. Na verloop van tijd zullen ze dus meer panelen toeleveren aan andere T.V. makers; en dan zal de prijs zakken.
Het zijn niet zozeer de yields als wel de productiecapaciteit die LG beperken. LG is druk bezig met het bouwen of ombouwen van fabrieken om meer OLED schermen te leveren.
Zo lang LG de enige leverancier is van de panelen verwacht ik niet veel prijsdaling van OLED schermen, waarom zouden ze?
Om er nog meer van te verkopen.
Ze mogen dan wel de enigen zijn die het leveren, maar als het te duur is, koopt niemand het, en dan is het gewoon waardeloos voor je inkomsten - en daar gaat het wel om natuurlijk voor een commerciele onderneming.
Een consument kan zijn tv-euro maar een keer uitgeven, en de volgende keer dat die consument die tv-euro weer uitgeeft is pas over 6-8 jaar bij vervanging. Dus heb je liever dat hij die euro nu al aan jou besteedt dan aan een concurrent (c.q. aartsrivaal Samsung :P ).

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 15 januari 2018 10:01]

Toch zakken de prijzen van OLED schermen en niet zo weinig ook. Kijk maar naar de prijs van een 55". die is de afgelopen 2 jaar met honderden euro's gezakt. De LG OLED55C7V (huidig model) gaat nu voor +/- 2000 euro terwijl men anderhalf jaar geleden voor het model van destijds 2.700 euro moest neertellen.
In beide gevallen heb ik kortingsacties buiten beschouwing gelaten. Oudere modellen zijn natuurlijk nog goedkoper, maar dat is appels met peren vergelijken.

Die daling is ook niet zo vreemd. LG verkoopt veel meer OLED TV's , grotere oplagen betekent een grote spreiding van de kosten.
Het kan zomaar zijn dat een lagere verkoopprijs gewoonweg meer winst kan betekenen. (afhankelijk van de omstandigheden)
Jawel, jawel, maar dat zijn nog steeds fikse prijzen, vergeleken met LCDs en met wat plasma vroeger kostte, en dat lijkt me vooral een gevolg van het feit dat LG geen concurrentie heeft een alle schermen die het maakt moeiteloos kwijt raakt.
grotere plasma tv's ( toen 50" ) gingen ook nog voor 15.000 euro over de toonbank in 2003.
http://forums.whirlpool.net.au/archive/2524703

Ook in die tijd had je daar wel wat verschillen in natuurlijk daar niet van, maar zo absurd zijn de hogere prijzen van LG nu ook weer niet.
Om te concurreren met LCD moet OLED wel goedkoper worden. Als ze een niche product willen blijven, dan niet. Maar ik denk dat LG veel meer geld zal verdienen als ze de afzetmarkt groter kunnen maken.
HDMI 2.1 heeft voor de huidige generatie tv's ook geen toegevoegde waarde. Alle functionaliteit, 4k/HDR etc word in voorzien door HDMI 2.0. Een 2018 4k model is niet meer future proof met 2.1 t.o.v. 2.0.
120hz UHD gaming?
120 FPS bedoel jij? 120hz is de paneel snelheid en dat zijn ze bijna allemaal.
Volgens mij kun je dus geen 120Hz 4K ongecomprimeerd sturen over een HDMI2.0. Daarvoor is 2.1 nodig.
120Hz gaming is een term die wel gebruikt wordt hoor ;)
https://nl.hardware.info/...aming-wat-is-het-verschil

Paneel is wel 120Hz, maar als je slechts een 60hz signaal uitzend heb je daar niet veel aan. FYI ik kan wel met 120FPS op een 60Hz paneel spelen, maar 120FPS op 120Hz is een stuk prettiger ;)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 14 januari 2018 15:00]

Ik game al jaren op een TV. Heb ook een monitor (voor desktop gaming a la FPS of andere input-/dispalylag gevoelige games als rocket league) maar zit liever op de bank naast mijn vriendin met een controller in de hand dan in mijn kamertje alleen. Wel zo gezellig.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 14 januari 2018 14:53]

En voor couch gaming heb jij 120Hz nodig?
Nee, maar ik doe 8 a 10 jaar met een TV. Over 4 a 5 jaar heb ik een capabele PC voor 4k 120Hz, dan wil ik belemmert worden door de kwaliteit van het paneel, niet door de bandbreedte van de invoermogelijkheden. Dus ook als ik fast-paced shooters wil spelen (zoals bijv doom) dat ik de max uit het paneel kan halen.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 14 januari 2018 15:03]

Dan is input lag wat interessanter dan refreshrate in het geval een een TV.
GT Sport draait anders op een PS4 Pro stabiel op 4K/60...
Ja, een racing game. Poah zeg. (Racing games zijn zo'n beetje de lichtste die er zijn als je ze in benchmarks vergelijkt met andere game soorten :) )
Dat is niet waar. 3840 x 2160 pixels 10 Bit HDR 60 FPS Chroma Subsampling 4:4:4 kunnen de huidige panelen prima aan, alleen HDMI 2.0(a/b) heeft hier al te weinig banbreedte hiervoor.
https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_0/

Dan zie je dat het inderdaad klopt wat Scoot78 zegt.

De 2.1 standaard is echt de overbrugging van 4K naar 8K. en ik quote van de HDMI website:

"HDMI® Specification 2.1 is the most recent update of the HDMI specification and supports a range of higher video resolutions and refresh rates including 8K60 and 4K120, and resolutions up to 10K. Dynamic HDR formats are also supported, and bandwidth capability is increased up to 48Gbps."

Nalezen? : https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx
En wat zou de inputlag zijn? Het belangrijkste voor mij als ik een tv koop ivm gamen.
Voor mij ook 1 van de belangrijkere zaken. Mijn volgende tv wordt hoogstwaarschijnlijk een oled. Maar omdat ik weinig tv kijk, maar erg veel game, staat inputlag bij mij ook hoog op 't lijstje. Dit zal in de toekomst nog wel bekend worden. Het is niet realistisch om dat nu al te verwachten voor deze modellen in deze fase. Nog steeds even afwachten dus.
Ik verwacht dat deze op het zelfde niveau als de A1 ligt, zelfde SoC, zelfde scherm.... Reken op zo'n kleine 30ms. De LG's zijn iets sneller geloof ik, maar halen het qua overige specs niet bij de X1 Extreeme SoC.
Als je input lag belangrijk vind (zoals ik) dan raad ik je aan om Nvidia's BFGD in de gaten te houden, dat is ook een groot formaat OLED scherm, maar moet het response time hebben van een monitor.

ben benieuwd.
BFGD is gewoon lcd


For starters, they’ll have to offer the razor-sharp 4K resolutions seen on expensive TVs, while also meeting the HDR10 (High Dynamic Range 10) standard. This means the panel will have to reach a minimum brightness of 1000 nits. Considering the fact they’re LCD – not OLED – panels, this will be a seriously impressive achievement if Nvidia succeeds and manages to maintain a decent black level. The panels will also present a super-fast 120Hz refresh rate, full coverage of the DCI-P3 colour gamut and support Nvidia’s G-Sync variable-refresh-rate technology.
Erg jammer dat hier ook weer zo'n "commerciële" afstandbediening bij geleverd wordt. Ik vind de afstandbediening van mijn Viera al niet geweldig met die opvallende grote Netflix knop maar bij deze Sony stampen ze er ook nog een lekker opvallende rode Google knop op.
Back to basic graag, dames en heren fabrikanten!
Ik wilde precies het zelfde verhaal neer gaan zetten. Mij viel die nutteloze Google Play knop ook direkt op. De Netflix knop is daarentegen nog wel functioneel (voor de meesten dan).

Laat ze die dingen een betere bouwkwaliteit geven. Wij hebben hier een gezin met kinderen en na kleine twee jaar al bijna aan de derde afstandbediening toe.
Want de meerderheid van mensen heeft Netflix? :z

Wij hebben ook 2 kinderen, nooit een ab moeten vervangen.

Je geeft 2 voorbeelden die denk ik nogal hard op jouw situatie van toepassing zijn ;)
Klopt, maar hiervoor een Panasonic tv gehad, met dezelfde kinderen, het zelfde huishouden. Nooit problemen gehad met de afstandsbediening. We hebben dus de kwaliteit kunnen vergelijken met een ander product, en die afstandsbediening is qua schokbestendigheid zwaar inferieur.

Of om het anders te zeggen, de bouwkwaliteit kan een stuk beter.

Daarbij, duurdere nieuwe tv modellen betekend de kapitaal krachtigere consument, de consument die niet wakker ligt van ¤10,- extra in de maand en lekker een Netflix abbonement neemt ook al gebruikt hij die amper.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 14 januari 2018 14:36]

Maar wat als de Netflix ondersteuning weg valt? Netflix (krijgt) betaald voor een x periode ondersteuning waarbij ze het eruit hebben onderhandeld dat ze een knop op de afstandbediening krijgen. Op het, ik dacht, tweakers test fest (anders panasonic event) in oktober waren ook tvs met deze knop en het persooneel kon niet garanderen dat die knop na de contractperiode bleef werken. 1 ding konde ze wel garanderen, en dat was dat als de knop niet meer werkt omdat netflix stopt met ondersteunen die knop niet geherprogameerd word. Dus bij een tv van xk euro kan je groote knop eventueel al nutteloos worden. Ik zou er dus nooit een willen op dd mijne.
Gelukkig dat jij een heel andere mening hebt dan Lekker Ventje en dat jij wél het nut ziet van een losse knop om rechtstreeks iets te kunnen aanzetten ook al gebruikt niet iedereen hem.
Ik ben juist wel klaar met die generieke afstandsbedieningen waarbij ik alleen via rood+ext+4 kan komen waar ik wil zijn. Waarom is de afstandsbediening nog zo ingericht dat ik verstand moet hebben van de technische werking van het apparaat om deze te kunnen gebruiken? Op mijn mobiel hoef ik toch ook niet naar internal/data/apps/Netflix.sdk om het programma te starten, nee we maken een visuele snelkoppeling op een snel bereikbare plek waardoor ik niet overal de juiste volgorde van een MS-DOS achtige Command Line Interface uit mijn hoofd hoef te kennen. En laat de afstandsbediening nou een prachtige plek zijn voor die visuele snelkoppeling.

Zeker bij de bovenkant van de markt waar we spreken van TV's die ¤3000,- kosten verwacht ik slimmere oplossingen, denk aan OLED knoppen die zelf opnieuw in te delen zijn en goede spraakassistenten. Dat is natuurlijk te prefereren boven een afstandbediening waarvan een knop overbodig kan worden (wie zegt mij dat ik over 5 jaar nog Netflix gebruik). Maar voor bijvoorbeeld de play store, spraakassistent en app drawer mag echt wel een dedicated knop zijn. En ook liever nu een Netflix knop en over 3 jaar een keer een nieuwe afstandsbediening van een tientje dan nu rood+ext+4.

Volgde laatst een leuk telefoongesprek in de trein waar een kleindochter haar oma probeerde uit te leggen hoe ze bij een opname van een programma moest komen, het lukte hen niet omdat er zoveel diepgaande kennis van de werking van het apparaat wordt gevraagd dat als je er blanco achter moet komen waar zoiets zit het onvindbaar is. The Verge had laatst een artikel dat eraan gerelateerd is, niet exact waar we het over hebben maar wel leuk: "Everything is too complicated"

[Reactie gewijzigd door ormagon op 14 januari 2018 10:27]

Er is toch ook gewoon een app voor de bediening van moderne Smart Tv's. Daar kun je dat allemaal prima en super handig in doen.

Om dezelfde ontwerpfilosofie los te laten op een afstandsbediening gaat toch niet werken. Liever daar de basics houden en dan een goede app maken.

Nu zit daar nog wel een probleem, want in mijn ervaring zijn de traditionele fabrikanten bedroevend slecht in het maken van goede apps en die ook nog eens voor de levensduur van het apparaat (10+ jaar) van updates te voorzien.
Naast mijn Netflix knop zit de app knop. En welke app kom ik als eerste tegen als ik de app knop indruk? Juist,.....
volgens mij is de rode knop voor uit heel erg basic
maar kan aan mij liggen
Mooie TV. Ik hoop toch nog steeds (waarschijnlijk tegen beter weten in), dat ze eens gewoon een TV uitbrengen waar het alleen draait om beeld. Al die gimmicks van smart-gebeuren en geluid hoef ik niet. Maar de markt is waarschijnlijk te klein om dat soort modellen te produceren.

Geeft mij maar een TV die supergoed beeld geeft en het daarbij houdt. Ik bepaal zelf wel binnen welk platform ik wil zitten qua smart gebeuren en koop wel zelf een kastje (en upgrade dat los van m'n TV wanneer ik daar behoefte aan heb). Hetzelfde geldt voor m'n geluidssysteem.

Nogmaals, ik denk dat de markt daar te klein voor is. Maar anderzijds maken ze tegenwoordig met hetzelfde OLED paneel en beeldprocessor 5 verschillende modellen die enkel qua uiterlijk en geluidssysteem verschillen. Waarom ze dan niet een model zouden kunnen maken zonder geluidssysteem en met als dat smart-gebeuren uitgezet (mogen ze zelf bepalen of het kosteneffectief is om een aparte productielijn te hebben waar ze die chip niet installeren of dat het enkel softwarematig uitgezet wordt).
Feitelijk dus een OLED monitor? Lijkt me ook mooi, maar de meute wil gewoon een stoere tv mety dingetjes erop. Beeldkwaliteit? Ja leuk, maar kijk eens naar deze apps en toestanden! Wachten op 65 inch OLED monitoren dus......
Ik zou ook een 65" oled monitor willen.
Ik denk dat de vraag onvoldoende is op dit moment.
Als een monitor wordt gelanceerd, zal de prijs hoger zijn dan die van een TV.
Zie de Dell UltraSharp UP3017Q die bij lancering usd 3499,- kostte (2017)
Geen idee wat een 65" monitor moet kosten. Waarschijnlijk onbetaalbaar.

Deze Sony oled TV maakt goede kans om mijn volgende TV te worden. De smart functies zal ik dan niet gebruiken.
Alleen een monitor is dan misschien nrt ern beetje te kaal. Vaak kun je die niet goed calibreren. Maar ik denk dat we op 1 lijn zitten.
Klopt, op één lijn.
Je zou toch zeggen dat een monitor goedkoper is dan een tv (=monitor+smartmeuk+geluid+andere ongewenste opties). Zou mooi zijn als iemand me duidelijk kan maken wat ik mis.
Dit zou ik zo graag willen, geen laggy interface, en geen stomme speakers die ik toch nooit ga gebruiken, want als je ¤1500+ voor een TV over hebt, dan kan je ook wel een fatsoenlijk set speakers kopen.
Ik blijf het moeilijk hebben dat ik met mijn 3D blu rays op geen enkele tv meer terecht kan, terwijl ze deze volproppen met prullaria die ik niet hoef. Die smart TV brol om films te kunnen zien tegen betaling gebruikt geen kat, browsen op het internet doe ik met een computer, en men moet bij mij niet alles kunnen afluisteren met Alexa en aanverwante met al die microfoons en webcams in de tv. Maar wat een mens kan gebruiken met een 3D collectie wordt eruit gegooid.
Inderdaad, de fabrikanten trekken zich niets aan van de mensen die een (3d) blu-ray collectie hebben opgebouwd. Al die Smart dingen in je tv heb je ook alternatieven van (bv nvidia Shield TV, de klopt op mogelijkheden alle Smart tv software). Maar voor 3D heb je geen alternatief(ven) meer. Je kan het niet later toevoegen of met een firmware erbij zetten.

Jammer, had in ieder geval 1 model met 3D uitgevoerd.

De fabrikanten bepalen (wederom) wat wij als consumenten mogen kopen. |:(
Als wij als consumenten als een gek 3D tv's waren blijven kopen dan kwamen er ook nieuwe 3D modellen op de markt.Het is te kort door te bocht om te beweren dat de fabrikant bepaalt wat wij mogen kopen.
Zijn we niet gewoon 3D tv's blijven kopen? Want het werd ongevraagd toegevoegd aan alle modellen en opeens zakt de hype in en wordt het overal verwijderd. Er is volgens mij geen (duidelijk) overgangsfase geweest waarin fabrikanten modellen zonder en met 3D hebben geproduceerd.
Kennelijk niet genoeg verkochte tv's anders was het er nog wel geweest :)

Ik ben het met je eens dat fabrikanten besluiten een nieuwe 'innovatie' aan te bieden en zo vraag creëeren. En vervolgens valt na een aantal jaren de verkoop toch tegen en sterft het soms een stille dood.
3D is toch de meest geflopte innovatie op TV gebied, of niet?
Niets bekend over de processor die ATV moet draaien?!
Goede vraag, wij hebben de xe93 en daarvan is de soc vreselijk onderpowered. Trekt de gebruikservaring van een anderzijds prima tv hard naar beneden.

Edit: Beeldprocessor is prima, maar Android draait op een kruidvat soc. Als dat alleen de ‘smart tv’ shit was, ok, maar alle interface elementen draaien er ook op zodat je soms 5 seconden moet wachten tot de volume slider in beeld komt en je al veel te lang op de knop gedrukt hebt zodat de tv knetterhard staat.

[Reactie gewijzigd door Clavius op 14 januari 2018 10:35]

Zowel de xe93/xe93/zd9 en A1 hebben de X1 extreme processor aan boord. Dit is misschien wel de krachtigste SoC die er bestaat voor tv's. Het probleem is Android TV. Dat is nog steeds traag, log en niet altijd even stabiel waardoor het geheel een stuk minder vlot oogt dan het feitelijk zou moeten.
Dat is de beeldprocessor neem ik aan. Waarom plakken ze niet een midrange telefoonsoc van een tientje erbij voor android? Telefoons haperen toch ook niet meer tegenwoordig?

Heb er mijn sony de deur uit voor gedaan, een grote ergenis. Nu een vloeiend web os op LG.
Van wat ik er van begreep is die x1 proccesor om beelden te upscalen dat soort zaken, niet om android tv erop te draaien.
Probleem is niet android tv want zelfs de normale menu liepen niet goed.
Ook dat is Android TV. Sony heeft er een skin omheen waardoor de menu's eruit zien zoals we gewend zijn. Feit is dat Android TV nog flink wat optimalisaties mag hebben.
daarbij jij kan wel zeggen dat het de krachtigste soc is maar of het zo is betwijvel ik.
tweakers zegt zelf: er wordt nu gebruikgemaakt van de MT5891-soc van MediaTek. Deze relatief goedkope soc is voorzien van vier Cortex-A53-rekenkernen en gekoppeld aan 2GB ram. Daarmee is hij krachtiger dan de combinatie van A17- en A7-kernen in de vorige chip.
De MT5891 en de X1 Etreme zijn gewoon twee verschillende chips, zelfs de XD70 serie van vorig jaar had die MT5891 (aka MT5596).
Philips gebruikt in de huidige higher end modellen ook de MT5596 die speciaal door Mediatek voor Android TV wordt samengesteld. Een opvolger, MT5597, was afgelopen zomer al aangekondigd maar is nog steeds een quadcore Cortex A53 met alleen een andere GPU. En afgelopen week is de MT5598 aangekondig maar daar zijn nog geen duidelijke specs van.
Maar, waarom draait Android tv op mijn Philips wel vloeiend?
Wat ik een pluspunt vind aan de OLED TV’s mèt Android TV is de ingebouwde Chromecast ondersteuning. In mijn appartementencomplex (in 2017 opgeleverd) is alles nieuw/modern en zijn er daarom geen wandcontactdozen voor satelliet ingebouwd maar glasvezelverbindingen. Voor TV ben ik dus sowieso afhankelijk van bijv. Fiber.

Ik heb een LG C7 en omdat ik amper reguliere TV bekijk, gebruik ik de Ziggo app via het abonnement van m’n ouders om zo af en toe voetbal en andere meuk te casten. De kwaliteit is natuurlijk niet perfect, maar goed genoeg :).

Wat was het mooi geweest als ik geen Chromecast aan m’n TV zou hoeven te hangen aangezien ik voor de rest geen ingangen heb gebruikt. Internet gaat namelijk via WiFi en mijn DIY NAS speelt alles glorieus en draadloos af via XPlay.
Ik heb Jeroen Peeters van LG horen zeggen dat ze standaard Chromecast ondersteuning inbouwen in hun OLED televisies. Nou weet ik niet vanaf wanneer dat het geval is, maar dat zou een mooie oplossing zijn.
De prijs zal lager zijn dan die van de A1
Misschien qua adviesprijs, maar gelet op het overzicht van https://gathering.tweaker...message/50771369#50771369 koop je de Sony A1 55 inch al voor ¤2200 tot ¤2400. Dus de AF8 mag dan misschien praktischer zijn qua voet. Maar ik zou goedkoper de A1 op de kop tikken.
Laat die adviesprijs en de marktprijs nou nog in het ongewisse zijn....
De A1 is een prima TV, is alleen relatief duur om te maken. Nu met de AF8 krijg je zo goed als de zelfde TV.... Ik verwacht wel dat de 55" versie straks straatprijs heeft van ronde de 1500 euro. De A1 is een commercieel succes gebleken, dat gaan ze nu verder uitbouwen.
Mooi verwoordt: “een zeer strak en sober ontwerp dat goed aansluit bij de westerse smaak”. Ik sluit mij daarbij aan. Hoewel het een detail is, vind ik het picture-on-glass van LG niet mooi en weerhoudt mij dat van de aankoop van een E7.
Deze Sony komt nu met stip binnen op de lijst, ik zie uit naar de review.
Wat bedoel je met Picture on glass?
Dat is letterlijk de naam die LG zelf voor het ontwerp van hun TV's gebruikt. Op google vind je afbeeldingen, dan krijg je een goede indruk ervan.

Het is nogal een statement, een beetje patserig. Het tegenovergestelde van Sony, dat bij dit type TV een onopvallende less-is-more stijl kiest.
Patserig?

Het glas steekt misschien een centimeter uit buiten het daadwerkelijke OLED paneel... Dat is nou niet bepaald patserig te noemen.

Besides, met een 55" OLED in je huiskamer, is dat niet sowieso al een beetje patserig? (Niet slecht bedoeld, het geeft gewoon de beste beeldkwaliteit, maar je kunt niet zeggen dat het de bruine middenmoot is)
Ik bedoel vooral de luidsprekers aan de onderzijde. Die zijn erg "druk".
Maar glas op zichzelf is naar mijn mening al snel overdone.
Er zullen genoeg mensen zijn die het wel mooi vinden, en waar het beter aansluit op het interieur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*