Asetek is een bekende naam in het steeds groter wordende wereldje van overklokkers. Het bedrijf maakte naam met de high-end VapoChill phase change-koelers, maar levert ondertussen ook al geruime tijd verschillende waterkoelingsetjes. Vorige maand introduceerde Asetek de VapoChill Micro, de eerste luchtkoeler van het bedrijf. Tweakers.net kreeg een exemplaar opgestuurd die we uiteraard uitgebreid getest hebben. De resultaten vind je in deze review.
De VapoChill Micro
Zoals al vermeld is de VapoChill Micro de eerste luchtkoeling die uit de fabrieken van Asetek is komen rollen. Ondanks het feit dat de VapoChill Micro een luchtkoeler is maakt deze stevig gebruik van de phase change-principes van zijn grote broer. De koeler is namelijk uitgerust met een grote verdampingskamer direct boven de processor en een drietal dikke heatpipes die de warmte van de verdampingskamer naar de koelvinnen moet transporteren.

Hiermee kiest Asetek voor een andere oplossing dan veel andere fabrikanten van high-end luchtkoelers. Het gebruik van heatpipes is tegenwoordig niet meer ongewoon om hitte effectief van de processor weg te transporteren. Het ontwerp van Asetek is echter wel ongewoon. In plaats van een dik blok koper boven de processor vinden we hier een grote verdampingskamer en in plaats van een half dozijn dunne heatpipes vinden we een drietal buizen met een diameter van circa een centimeter. In theorie valt er iets te zeggen voor beide type ontwerpen, maar we zullen tijdens het testen zien wat de praktijk er over zeggen heeft.

De VapoChill Micro wordt geleverd met ventilator en, afhankelijk van de versie, een fancontroller. Er zijn drie verschillende versies verkrijgbaar. Het ‘High-End’-model is het goedkoopste model uit de serie en wordt geleverd met een 35 dB(A) ventilator. Het ‘Extreme Performance’-model wordt geleverd inclusief fancontroller en een ventilator met een geluidsproductie die varieert tussen 28 dB(A) en 39 dB(A). Het duurste model, de ‘Ultra Low Noise’, is eveneens uitgerust met fancontroller, maar de meegeleverde ventilator produceert slechts 28 dB(A) op de hoogste stand. Het geluidsniveau op de laagste stand wordt niet gespecificeerd door Asetek. Het model dat wij in deze review onder de spreekwoordelijk loep nemen is, hoe kan het ook anders, de ‘Ultra Low Noise’-versie.

De meegeleverde ventilator meet 92mm en wordt op enige afstand van het koelblok geplaatst door middel van een plastic omhulsel dat over het koelblok is geplaatst. Erg degelijk voelt dit plastic omhulsel niet aan, een tedere omgang met dit stukje plastic wordt dan ook door ondertekende aangeraden om een vroegtijdig overlijden te voorkomen. Het mag misschien een simpel stukje plastic zijn, het is desondanks toch lastig wanneer het kapot is.
Om de snelheid van de ventilator te regelen wordt een fancontroller meegeleverd. Deze fancontroller kan bevestigd worden aan de achterkant van de computerbehuizing in een vrije uitsparing voor een insteekkaart. De fancontroller is een simpel stukje elektronica waarmee het voltage over de ventilator gevarieerd kan worden. Dit kan traploos gedaan worden door middel van een draaiknop.

Het laatste aspect van de koeler dat besproken dient te worden alvorens er getest kan worden is de installatieprocedure. Op dit gebied valt zowel positief als negatief nieuws te melden. Het is positief dat de installatie van de koeler redelijk gemakkelijk gaat. Er kan gebruik gemaakt worden van het standaard mechanisme dat beschikbaar is voor het betreffende sockettype. Voor Socket 478 is het bijvoorbeeld een kwestie van een metalen plaatje over de verdampingskamer schuiven, de koeler op de processor zetten en vervolgens vastzetten met twee klemmen. Een nadeel is het feit dat de koeler standaard geleverd wordt met bevestigingsmateriaal voor slechts één type processorvoet. Voor Socket 478, Socket 775 en Socket 754/939/940 moet een verschillende editie aangeschaft worden. Lastig als de koeler in de toekomst ooit nog eens moet verhuizen naar een andere computer.

