Door Martin Sturm

Nieuwsposter

Hackerconferentie What The Hack begonnen

28-07-2005 • 20:03

35

Multipage-opmaak

Hackerconferentie What The Hack begonnen

Vandaag is op het landgoed De Velder bij het Brabantse Liempde het hackersevenement What The Hack van start gegaan. Al ruim een week zijn vrijwilligers bezig geweest om de faciliteiten voor het evenement op te bouwen. Het evenement werd geopend met een keynote van de initiatiefnemers van het festival, Rop Gonggrijp en Eric Corley, die zichzelf overigens Emmanuel Goldstein noemt naar een karakter in het boek 1984 van George Orwell. Tijdens deze keynote werd de geschiedenis van het evenement besproken en motiveerden de beide heren waarom een dergelijk evenement van belang is.

WTH - Rop Gongrijp en Emmanuel Goldstein keynoteWhat The Hack (WTH) is een vierdaags evenement (van 28 juli tot en met 31 juli) wat naar verwachting ongeveer 3000 bezoekers zal lokken. Het evenement is ontstaan uit de hackercommunity, die vroeger voornamelijk communiceerde via zogenaamde Bulletin Board Systems (BBS) en hun eigen gespecialiseerde tijdschriften hadden. De organisatoren Rop Gonggrijp en Eric Corley zijn begonnen als auteur van hacker tijdschriften als Hack-tic en 2600: The Hackers Quartely. Later werd door Gongrijp de internetprovider Xs4all opgericht.

Tijdens het evenement zal ondergetekende namens Tweakers.net aanwezig zijn en verslag doen van het evenement. Uiteraard zullen ook de nodige bezoekers van Gathering of Tweakers aanwezig zijn. Deze groep heeft ook een grote tent bij zich die vandaag op het evenemententerrein is opgezet. Meer details hierover zijn te vinden in een topic in Non-Windows Operating Systems op het forum.

What The Hack?

Het grootste deel van het terrein van What The Hack wordt ingenomen door tenten van kamperende bezoekers. Uiteraard zijn er ook de nodige voorzieningen voor de bezoekers, zoals grote cateringtenten waar eten en drinken is te verkrijgen.

De belangrijkste activiteiten van de bezoekers bestaat uit het uitwisselen van kennis. Tijdens What The Hack zijn er circa 150 lezingen over diverse onderwerpen, variërend van hoe open-sourcesoftware onder de aandacht van managers kan worden gebracht tot de gevolgen van het tekort aan fossiele brandstoffen. Uiteraard zijn er ook diverse lezingen over computerbeveiliging zoals over hoe problemen met cross-site scripting snel kunnen worden opgespoord en hoe .Net-programma's kunnen worden gedecompileerd.

Veel bezoekers zullen echter de lezingen niet bijwonen en voornamelijk bezig zijn met programmeren en experimenteren met de meegebrachte apparatuur. Het gehele terrein is voorzien van een snelle internetverbinding en er is een draadloos netwerk beschikbaar, (802.11b en 802.11a) wat echter het grootste gedeelte van de tijd onbruikbaar is wegens overbelasting. Om de communicatie te vereenvoudigen is er EventPhone aanwezig, wat inhoudt dat met zelf meegebrachte DECT-telefoons op het terrein gratis gebeld kan worden. Daarnaast is er nog een radiozender op het terrein aanwezig die (legaal) op de FM-band uitzendt gedurende het evenement.

WTH - What The Bar (thumb) WTH - Terrein voor opening (thumb)
Links de bar What The Bar, rechts het terrein voordat het evenement officieel is gestart.

Het gehele evenement wordt overigens georganiseerd door vrijwilligers, en alleen voor bepaalde specialistische taken worden bedrijven ingehuurd. Het meeste wordt door de bezoekers van het evenement zelf gedaan, zoals het schoonmaken van de sanitaire voorzieningen, ophalen van de vuilnis tot het bemannen van de diverse bars en eetgelegenheden en het beheren van de netwerkinfrastructuur.

Geschiedenis

What The Hack is eigenlijk de vierde editie van het Nederlandse hackersevenement, dat wordt bezocht door hackers van over de gehele wereld. De eerste versie van het evenement was de Galactic Hacker Party, die plaatsvond in 1989 in het Paradiso in Amsterdam. In 1993 kreeg dit evenement een vervolg in de vorm van Hacking at the end of the Universe, het eerste buitenevenement in de reeks. Dit evenement werd destijds bezocht door circa 500 hackers en was een mijlpaal voor de ontwikkelingen van internet in Nederland en Europa, zo stelt Rop Gonggrijp. Tijdens dit evenement was het voor de bezoekers namelijk duidelijk dat internet het medium van de toekomst zou worden, terwijl veel 'gewone' mensen nog niet eens van het netwerk hadden gehoord. Tijdens Hacking at the end of the Universe werd dan ook de basis gelegd voor de eerste Nederlandse internetprovider Xs4all, die heden ten dage nog steeds sponsor is van het evenement, en voor De Digitale Stad, welke ook een doorslaggevende rol heeft gehad in de ontwikkeling van internet in Nederland. Ook de oprichters van internetprovider Cistron vinden elkaar tijdens dit hackers-evenement.

WTH - HAL2001 foto

In 1997 vond het evenement Hacking In Progress (HIP) plaats. Tijdens dit evenement, waar circa 1500 mensen kwamen, werd het duidelijk dat internet een belangrijke rol speelt in de samenleving en het voorgevoel dat heerste tijdens Hacking at the end of the Universe terecht bleek te zijn. Het meest recente evenement in de reeks is Hackers At Large dat plaatsvond in 2001 op het terrein van de Universiteit Twente.

Imagoprobleem

Een probleem dat zich steeds weer de kop op steekt, is het imago van het evenement. Veel mensen associëren de term hacker nog steeds met iemand die voor zijn plezier systemen platlegt en gegevens steelt. Met dergelijke personen wil dit evenement zich echter niet associëren. Zij zien een hacker als iemand die nieuwsgierig is in technologie en zijn mening altijd wil kunnen uiten. Veel van de bezoekers zijn daarom ook tegenstander van privacyschendende maatregelen die door de overheid worden genomen, een fenomeen dat zich volgens de keynotespeaker Eric Corley met name de laatste paar jaar voordoet als gevolg van de diverse terroristische aanslagen.

Elk van de eerder genoemde hackerbijeenkomsten heeft te kampen gehad met een grote interesse van de plaatselijke overheid. Toch is er nog op geen één van de evenementen een bezoeker opgepakt wegens illegale activiteiten. Ook dit jaar had de organisatie te kampen met onbegrip van de overheid. De gemeente Boxtel, waarbinnen het evenement plaatsvindt, weigerde in eerste instantie namelijk een vergunning te verstrekken omdat het college van burgemeester en wethouders van mening was dat het een broeinest van criminele activeiten zou zijn. Na diverse briefwisselingen en gesprekken tussen de gemeente en de organisatie van What The Hack werd er alsnog een vergunning verstrekt.

Dat de gemeente er toch nog niet helemaal gerust op is, blijkt uit de uitgebreide aanwezigheid van de politie, die volgens Rop Gonggrijp per 100 bezoekers één agent naar het evenement heeft gestuurd. De burgemeester van Boxtel had volgens hem nu wel begrepen wat een hacker is. Volgens Gonggrijp had hij namelijk woensdag voor de aanvang van het evenement een bezoek gebracht aan het terrein waarbij hij met bezoekers had gesproken. In een gesprek wat Rop Gonggrijp daarna met de burgemeester had merkte hij dat er een beter begrip was voor het type evenement wat plaats zou gaan vinden.

WTH - Hacking is not a crime
De organisatie en bezoekers benadrukken voortdurend hun legale intenties

Reacties (35)

35
29
16
5
3
4
Wijzig sortering
Anoniem: 143710 29 juli 2005 11:49
> Artikel:
> ... volgens de keynotespeaker Eric Corley met ...
Dat moet volgens mij zijn: Emmanuel Goldstein.

> Imagoprobleem
Inderdaad, noem het maar "Computer Engineering"
Voorbeeldje: Je Accesspoint andere firmware geven
(anders dan van fabrikant) is al een soort "Hacken".

@vso
> jammer dat je niet voor een dag kan gaan ...
Kan wel, roepen ze hier om.
Zaterdag en zondag: 100 euro
Alleen zondag 50 euro.
(ohne gewähr, ik zit niet in de .org)

> beetje goedkoper had ook gekund...
120 euro voor 4 dagen (bij voorinschrijving) is wel redelijk.
(Incl. stroom - internet - water - plek voor je tent
- ca. 8 grote conferentie tenten.)
Vrijdag aankomen = 150
Zaterdag aankomen = 100
Zondag aankomen = 50

Ik zit al vanaf vorige week vrijdag op WTH, erg cool het opbouwen enzo :)
Ik doe de infodesk, weet erg veel over WTH.
Anoniem: 142064 29 juli 2005 07:16
beetje goedkoper had ook gekund...
en beetje dichter in de buurt van Gent volgend jaar zou ook niet mis zijn :o (ik heb namelijk geen laptop)

btw: er is dus een radiozender... gaan ze ook online streamen?
heb tot nu toe tevergeeft gezocht...

:Y) 8-)
Zo gek vind ik het niet dat "normale mensen" :+ denken dat Hackers de boel lopen te verstieren voor anderen Dat z.g onderscheid wat ik vaak lees , en wat altijd weer uitgelegd schijnt te moeten worden, tussen White hats en Black hats, of wat voor benaming ze er ook aan geven, is natuurlijk moeilijk te bepalen voor leken. Zo'n gozer die een virus schrijft in Duitsland wordt ook Hacker genoemd op diverse sites, of zo'n gast die probeert tientallen miljoenen Ponden probeert over te schrijven van een bank, wordt ook Hacker genoemd. Een jaar later wordt hij dan mischien aangenomen door een beveiligingsbedrijf en is het dan ineens zo'n "goeie" Hacker ? :Z Nee, ik weet er niet veel van, maar dat is nou het "probleem" juist, de scheidingslijn is gewoon net zo moeilijk te vinden als b.v een zware crimineel en een lichte crimineel, een smeerlap en een Robin hood........
jammer dat je niet voor een dag kan gaan en volgens mij zijn de kosten om naar binnen te gaan vrij hoog
daarvoor ga je naar een topfestival
Wat is dat nu weer voor ongefundeerd vooroordeel?

Trouwens, waarom zou een lan party nou een betere bestending zijn van je tijd? Een lanparty is vooral voor het vermaak. Dit evenement bied naast vermaak ook nog is enorm veel informatie en kennis. Denk dat dit wel een betere invloed op je leven heeft dan een lanparty (waar ik persoonlijk dan weer een fan van ben :)).

Alleen dat nerd, mjah dat klopt inderdaad voor het merendeel van de bezoekers wel denk :), al hoeft dat lang niet altijd negatief te zijn.
en je bent geen nerd als je hier op deze site zit?!? volgens mij zijn we allemaal hier nerds :P ...
Belachelijk dat dat zomaar kan, zo'n hackers bijeenkomst. Volgens mij had de burgemeester het meteen moeten verbieden :+
Daarom zijn er ook 30 politie agenten op dat evenement, zodat ze zeker zijn dat niemand op shift drukt tijdens het laden van een beveiligde cd.

Omg wat een hoop politie (volgens het bericht). Doen ze dit op lan parties nou ook? Ze verwachten zeker dat ze met z'n allen een competitie inbreken op het ministerie gaan houden oid. Kunnen ze die mensen niet inzetten voor het bestrijden van de misdaad?
Anoniem: 55474 29 juli 2005 14:11
Ik zit nu op WTH, in de NOS tent. Kom ons bezoeken aan het uiteinde van het terrein, vlakbij de ingang, de eerste grote legertent om de hoek.
>> Imagoprobleem
> Inderdaad, noem het maar "Computer Engineering"
> Voorbeeldje: Je Accesspoint andere firmware geven
> (anders dan van fabrikant) is al een soort "Hacken".

En zelfs jij maakt hier een beetje een denkfout :) Want het veranderen van

[ EDIT ]
Lama... Ik las te vlug... Je zit er niet erg naast :)
[ /EDIT ]

Hacker = iemand die een hoog niveau van expertise binnen zijn vakgebied (doorgaans de IT) heeft opgebouwd, door zowel ervaring, experimentering en studie. Maar dat kan dus ook binnen andere, minder voor de hand liggende, vakgebieden...

Zie ook "the new hacker's dictionary" (volledig gratis te lezen op het web; gegarandeerd genoeg stof om een hele week op kantoor te verprutsen!) -> http://www.catb.org/~esr/jargon/html/frames.html
> Artikel:
>> ... volgens de keynotespeaker Eric Corley met ...
>> Dat moet volgens mij zijn: Emmanuel Goldstein.

Eric Corley == Emmanuel Goldstein (pseudoniem)
Het probleem is niet het imago van het evenement, dat uitstekend is bij mensen die weten wat het is. Probleem zijn malafide bureaucraten, die alles tegenwerken dat niet onder hun contrôle gebracht kan worden. Als dus een clueloze kinkel van een burgemeester wil weten wat dat evenement is, krijgt hij te horen dat hackers computerkrakers zijn, als men al niet gelijk '-criminelen' invult. Volgens dezelfde logica die een slotenmaker als kluiskraker en een autocoureur als wegpiraat voorstelt. Liever dan gebruik te maken van de kennis van hackers om criminelen de voet dwars te zetten door hun ongetwijfeld uitstekende beveiligingen te kraken, schoffelt men hackers in dezelfde hoek... want als weinig anderen zullen hackers weten dat de notoire privacyschenners in Den Haag en de Brusselse oligarchen in waarheid niets tegen terrorisme hebben - althans niet zolang dat alleen de gewone burger treft -, maar het zien als een zegen voor het doordrukken van vrijheidrovende wetten ten faveure van hun stasi-praktijken. En dus wil men hackers in één hoek drukken met computercriminelen, opdat hun waarschuwingen door het publiek niet serieus genomen worden. Lokale regenten laten zich, gewillig danwel in onnozelheid, voor dat karretje spannen. Was dat gelukt, dan zou ongetwijfeld binnenkort in het lokale sufferdje hebben gestaan dat deze of gene lokale wens waarmee de regenten bij de kiezer zouden scoren onverwacht door Den Haag werd gesteund,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.