Door Hielko van der Hoorn

Levicom WaterCube waterkoelingset review

11-07-2005 • 15:30

32

Multipage-opmaak

Inleiding

Levicom WaterCube review aankondigingspicMet de komst van de zomer breken traditiegetrouw een paar moeilijke maanden aan voor de binnenzittende computerliefhebbers. Stijgende temperaturen vormen niet alleen een probleem voor de mens, ook de computer heeft er problemen mee. Vandaag nemen we de Levicom WaterCube onder de loep, een waterkoelingset die uitkomst kan bieden in de warme zomerdagen. Deze set kan gemakkelijk geïnstalleerd worden in twee 5,25” bays en wordt standaard geleverd met een CPU- en GPU-koelblok. Onze ervaringen en testresultaten vind je in deze review.

* Specificaties

Voordat we beginnen met de bespreking van de Levicom WaterCube allereerst de specificaties, zoals opgegeven door de fabrikant.

Specificaties WaterCube
Afmetingen koelunit 182x150x86mm
Gewicht koelunit 1400 gram
Aantal ventilatoren 2x
Afmetingen ventilatoren 80x80x25mm
Lagering ventilatoren Kogellagers
Toerental ventilatoren 2800rpm ± 10%
Geluidsniveau 23 ~ 32 dBa
Luchtverplaatsing 32 ~ 50 CFM
Aansluitingen voorzijde

2x USB
2x Audio (in & out)

Aansluitingen achterzijde

3x Temperatuursensor
4x Ventilator

Overige features
Audio-alarm bij oververhitting
Verlichte waterniveau-indicator

De WaterCube

Levicom is een Duitse fabrikant die zich al enige tijd bezig houdt met het produceren van voedingen, fancontrollers en waterkoelingsets. De Levicom WaterCube die wij toegestuurd kregen is de tweede generatie WaterCube die het bedrijf op de markt heeft gezet. Helaas wordt het uit de naamgeving van het product niet duidelijk dat het een tweede generatie betreft, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je de set wilt aanschaffen. De verschillende generaties zijn visueel gemakkelijk uit elkaar te houden. De oude generatie kenmerkt zich door een platte aluminium voorkant met een plexiglazenplaat terwijl het nieuwe type uitgerust is met een aluminium voorkant met enkele rondingen in het ontwerp.

Levicom WaterCube

Zoals al vermeld bestaat de Levicom WaterCube uit een apparaat dat exact het formaat heeft van twee 5,25-inch drivebays. Een echte kubus kan het niet genoemd worden, maar begrijpelijk vond de fabrikant “waterkubus” pakkender klinken dan “waterschoenendoos”. De voorkant van de WaterCube is volledig van aluminium en wordt opgeluisterd door een LCD-scherm. Dit scherm kan gebruikt worden om een drietal temperaturen weer te geven, iets dat gedaan kan worden door een drietal externe temperatuursensoren in de kast te monteren. De bedoeling is om één sensor te monteren bij de processor, één sensor bij de harde schijf en één sensor in de behuizing. Andere posities zijn uiteraard ook mogelijk, maar helaas zal het LCD-scherm de sensoren wel altijd aanduiden met “CPU”, “HDD” en “SYS”. Aan de verschillende sensoraansluitingen zijn ook verschillende temperatuurniveaus gekoppeld waarbij het (audio)-alarm wordt ingeschakeld.

Levicom WaterCube LCD close-up

Naast het LCD-scherm vinden we aan de voorkant van de WaterCube ook de vulopening van de set, evenals een indicator voor het vloeistofniveau. Deze indicator wordt verlicht door een blauwe LED wat een leuk effect oplevert. Het derde belangrijke element aan de voorkant van de WaterCube is een grote draaiknop. Met behulp van deze knop kan de snelheid van de twee ventilatoren die de radiator koelen traploos gevarieerd worden. Als laatste vinden we aan de voorkant van de WaterCube een tweetal USB-aansluitingen en een tweetal audio-aansluitingen. Gezien het feit dat bijna alle nieuwe computerbehuizingen deze aansluitingen ook aan de voorkant hebben niet echt een nuttig toevoeging, maar het kan geen kwaad.

Aan de achterkant van de WaterCube vinden we een groot aantal aansluitingen en jumpers. De enige aansluiting die nodig is voor het correct functioneren van de waterkoeling is de stroomaansluiting, maar er is meer mogelijk. Zoals hierboven al vermeld kunnen er drie temperatuursensoren aangesloten worden. Tevens zijn er vier aansluitingen voor ventilatoren. De snelheid van deze ventilatoren wordt gelijktijdig en met dezelfde draaiknop geregeld als de ventilatoren die in de WaterCube zelf zitten. Als laatste vinden we aan de achterkant een aantal jumpers waarmee ingesteld kan worden wanneer het alarm gaat klinken. Voor de processortemperatuur kan gekozen worden tussen 65º, 60º, 45º en 40º Celsius, voor de harde schijf temperatuur tussen 55º en 40º Celsius en voor de systeemtemperatuur wordt ook de mogelijkheid geboden om te kiezen voor 55º of 40º Celsius.

Levicom WaterCube achterkant

Binnenin de WaterCube wordt het echte werk gedaan. Hier vinden we een 12V pompje dat gemonteerd is in een klein reservoir. De radiator is direct op het reservoir aangesloten en maakt gebruik van een groot aantal platte buisjes die parallel gezet zijn waardoor het water moet stromen. Een goede keuze aangezien dit de doorstroomweerstand vermindert en de geïntegreerde pomp niet erg krachtig is. Tussen de buisjes waardoor het water stroomt zijn metalen koelvinnen geplaatst die gekoeld worden door een tweetal 80mm ventilatoren.

Levicom WaterCube, de ingewanden

Het tweede belangrijke onderdeel van de set zijn de koelblokken. Meegeleverd worden twee blokken, één blok voor de processor en één blok voor de videokaart of chipset. Het processorkoelblok kan gebruikt worden in combinatie met Socket 478-processors, Socket A-processors en Socket 754/939/940-processors. Helaas worden Socket 775-processors niet ondersteund. Het koelblok bestaat uit een koperen bodem waar reliëf in is aangebracht om het contactopppervlakte met het water te vergroten. De bovenkant van de het blok is van plexiglas gemaakt. Het videokaartkoelblok heeft een vergelijkbaar design, maar is logischerwijs kleiner. Helaas specificeert Levicom niet voor welke videokaarten het blok geschikt is. Gezien het feit dat de positie van de bevestigingsbouten niet gevarieerd kan worden kan het blok waarschijnlijk alleen gebruikt worden in combinatie met de huidige generatie ATi- en nVidia-kaarten. De videokaartkoeler hebben we succesvol kunnen monteren op een PCI Express Radeon X800 XL.

Levicom WaterCube processorkoelblok
Het koelblok voor de processor, geschikt voor meerdere Sockets
Levicom WaterCube gpu/chipset-koelblok
Het videokaart-/chipsetkoelblok, slechts beperkte bevestigingsmogelijkheden

Installatie

De installatie van de WaterCube is een relatief gemakkelijk proces. Doordat het merendeel van de onderdelen geïntegreerd is in de kubus hoeft er weinig meer te gebeuren om de rest van de set te installeren. Het is een kwestie van de slang op maat snijden, de twee koelblokken monteren en de slangen tussen de onderdelen bevestigen. Het monteren van de koelblokken is geen moeilijke opgave. Het processorkoelblok maakt gebruik van het standaard mechanisme dat aanwezig is bij het socket. In het geval van een Pentium 4 houdt dit in dat het koelblok op de processor gezet kan worden, de beugel op het socket geklikt kan worden waarna het koelblok met een schroef stevig vastgezet kan worden. De installatie van het videokoelblok stelt ook niet veel meer voor dan het vastdraaien van twee schroeven.

Levicom WaterCube processorkoelblok geinstalleerd op moederbord

Wanneer de koelblokken vastgezet zijn is de volgende stap het installeren van de slangen. Dit is eveneens geen moeilijke opgave aangezien de koelbloken en de koelunit uitgerust zijn met slangaansluitingen waar de slang simpelweg ingeduwd kan worden om een lekvrije verbinding te maken. Het is niet nodig om moeilijk te doen met slangklemmen. Vervolgens kunnen alle kabels verbonden worden met de koelunit. Om het waterkoelingsysteem te laten werken is het alleen nodig dat de koelunit voorzien wordt van stroom, maar om maximaal gebruik te kunnen maken van alle features kunnen drie temperatuursensoren verbonden worden en vier extra ventilatoren.

De laatste stap van de installatie van het systeem is het vullen ervan. Meegeleverd door Levicom is een flesje “Cool Stuff”, een vloeistof die ongetwijfeld als functie het tegengaan van algengroei en corrosie heeft. Het vullen van het systeem is een spreekwoordelijk fluitje van een cent, maar waar echter voor uitgekeken moet worden is dat er niet teveel vloeistof ingegoten wordt. De afsluitdop van het reservoir is namelijk niet waterdicht waardoor het systeem kan gaan lekken als er teveel vloeistof aanwezig is.

Levicom WaterCube vuldop lekkage, veroorzaakt door teveel vloeistof

Prestaties

De prestaties van de set hebben we getest met behulp van het onderstaande systeem. We hebben de Levicom WaterCube getest met de ventilators op maximale en minimale snelheid. We hebben het videokaartwaterklok niet getest aangezien we niet de beschikking hadden over een geschikte AGP-videokaart. Als vergelijkingsmateriaal hebben we de Cooler Master Hyper 6+ naast de set gelegd. De Hyper 6+ is één van de grootste processorskoelers die op de markt is en is uitgerust met een zestal heatpipes om de warmte weg te transporteren van de processor. Tevens hebben we als vergelijkingsmateriaal de Cooler Master Aquagate Mini R120 gebruikt, een klein en gebruiksvriendelijk waterkoelingsetje. Het systeem hebben we getest door de SiSoft Sandra burn-in wizzard te draaien om zo de processor flink aan het werk te zetten. De temperatuur is gemeten met behulp van Motherboard Monitor in samenwerking met de Pentium 4-temperatuursensor.

Het testsysteem
ProcessorIntel Pentium 4 3,0GHz 800MHz FSB & HT
MoederbordAsus P4C800
Geheugen2x Corsair TWINX 256MB 466MHz
VideokaartAsus GeForce 256 DeLuxe (passief gekoeld)
Harde schijfMaxtor DiamondMax 10, 200GB
DVD-ROM driveLite-On 16x48x IDE
VoedingYesico FL-420ATX (passief gekoeld)

* Resultaten

Temperaturen - idle
Levicom WaterCube (low) 27,0
Aquagate Mini R120 (low) 26,0
Hyper 6+ 23,5
Levicom WaterCube (high) 23,0
Aquagate Mini R120 (high) 22,0
Temperaturen - 100% load
Levicom WaterCube (low) 41,0
Aquagate Mini R120 (low) 38,0
Levicom WaterCube (high) 34,5
Hyper 6+ 30,5
Aquagate Mini R120 (high) 28,5

Allereerst hebben we het systeem getest met de processor op de standaardkloksnelheid. Zoals bovenstaande grafiek laat zien presteert de set redelijk. Wanneer de processor rustig aan doet weet de koeler zowel op minimale ventilatorsnelheid als op de maximale ventilatorsnelheid de processor ongeveer op dezelfde temperatuur te houden als de Cooler Master Aquagate Mini R120. Het verschil is in beide gevallen exact één graad Celsius. Wanneer de belasting toeneemt veranderd het plaatje aanzienlijk. Op minimale snelheid weet de set geen indrukwekkende prestaties neer te zeten, en ook op maximale snelheid weet de set de Aquagate Mini R120 en de Hyper 6+ niet te passeren.

Temperaturen met overklokken
Aquagate Mini R120 (low)3,42GHz1,7228 54,0
Levicom WaterCube (low)3,44GHz1,7230 53,0
Levicom WaterCube (high)3,47GHz1,7232 45,0
Hyper 6+3,57GHz1,7238 39,5
Aquagate Mini R120 (high)3,57GHz1,7239 36,5

Wanneer er overgeklokt gaat worden veranderd het plaatje drastisch. De Levicom WaterCube presteert op minimale ventilatorsnelheid nu net beter dan de Cooler Master Aquagate Mini R120, maar op maximale ventilatorsnelheid heeft de Cooler Master Aquagate Mini R120 een flink voorsprong gekregen. Ook de Cooler Master Hyper 6+ luchtkoeler weet betere prestaties neer te zetten dan de Levicom WaterCube.

Het is niet alleen belangrijk hoe goed de koeler de processor koud weet te houden, de geluidsproductie is voor de meeste mensen een net zo belangrijke factor. We hebben de geluidsdruk gemeten met een Voltcraft digitale geluidsdrukmeter type 322. Per metingen hebben we het gemiddelde genomen van 300 samples die gemeten zijn met een samplesnelheid van 0,1 seconde. De metingen zijn op een afstand van 20cm van de ventilator gedaan om zo min mogelijk last te hebben van externe geluidsbronnen.

Geluidsdruk (dBa)
Aquagate Mini R120 (high) 65,6
Levicom WaterCube (high) 53,6
Aquagate Mini R120 (low) 47,2
Hyper 6+ 46,4
Levicom WaterCube (low) 43,1

De geluidsproductie van de set blijkt sterk te variëren op basis van de ventilatorsnelheid, maar gelukkig is de set niet zo luidruchtig als de Aquagate Mini R120. Desondanks is de set verre van stil wanneer de ventilatoren op maximale snelheid hun werk doen. Op minimale snelheid is de set wel redelijk stil, maar het gezoem van de twee 80mm ventilatoren blijft goed hoorbaar. Desondanks is de set op deze stand wel stiller dan zowel de Aquagate Mini R120 als de Hyper 6+.

Conclusie

Zoals de resultaten op de vorige pagina laten zien zijn de prestaties van de Levicom WaterCube niet bijzonder. De set weet de processor zonder problemen op een aangename temperatuur te houden, maar presteert niet beter dan een high-end luchtkoeler. Hiermee is de Levicom WaterCube geen uitzondering, het is een probleem waarmee de meeste compacte waterkoelingsetjes kampen. De kracht van waterkoeling ligt in de mogelijkheid om een grote radiator te gebruiken, maar wanneer een radiator gebruikt wordt met minder oppervlak dan een high-end luchtkoeler valt dit voordeel rap weg. De Levicom WaterCube is hier een goed voorbeeld van.

Zoals duidelijk moge zijn is de Levicom Watercube geen aanrader is als je op zoek bent naar de beste koelprestaties of een ultra stil systeem. Desondanks heeft de set ook aantrekkelijke kanten; het uiterlijk is in orde, de set zit degelijk in elkaar en de installatie is een fluitje van een cent. Verder beschikt de set over een hip blauw LCD-scherm, zijn er aansluitingen voor USB en audio aanwezig en kunnen maximaal vier externe ventilatoren aangesloten worden. Hoewel de set ook zijn sterke punten heeft zal een prijskaartje van circa € 170,- voor de meeste mensen, terecht, een te zware last vormen.

Levicom WaterCube voorkant close-up

Dankwoord: met dank aan T.E.G. voor het beschikbaarstellen van de Levicom WaterCube.

Reacties (32)

32
32
19
5
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 63982 12 juli 2005 10:49
Waarom zouden mensen deze set kopen, ik zie alleen nadelen:

1: het kost veel meer dan luchtkoeling terwijl het niet beter presteerd
2: het neemt veel plek in in je kast, met 2 DVD branders krijg ik dat ding er nog onmogelijk bij. Ondanks dat moet het zijn warmte ook kwijt en doordat hij in het systeem zit zal hij ook het systeem lichtelijk verwarmen (ondanks hij alles naar voren eruit probeert te blazen.
3: het systeem is niet waterdicht... lijkt me ook niet bevorderlijk ivm condens e.d.
4: de risico's van waterkoeling blijven groter dan luchtkoeling. die risico's zijn acceptabel als de oplossing nut heeft, in dit geval koelt het niet beter dus geen nut.

Ik mis, of ik lees verkeerd, de mogelijkheid dat de pomp nog een minuutje of 5 doorblijft draaien als de pc wordt uitgeschakeld zodat het blijft koelen en de aanwezige warmte nog kan worden afgevoerd.
Ik mis, of ik lees verkeerd, de mogelijkheid dat de pomp nog een minuutje of 5 doorblijft draaien als de pc wordt uitgeschakeld zodat het blijft koelen en de aanwezige warmte nog kan worden afgevoerd.
Dat is helemaal nergens voor nodig. Als je PC uit staat, verbruikt de processor geen energie meer. Dus, in tegenstelling tot wat (te) veel mensen denken, wordt je processor niet meer warmer omdat het water niet meer rondstroomt. Dat de resterende warmte uit de processor verdwijnt is ook niet belangrijk, omdat hij als hij aan staat gewoon op hogere temperaturen werkt.

Bovendien koelt de processor toch wel af, zij het dat het een beetje langer duurt dan met een grote heatsink op de chip.

Kortom: waarom zou je iets koelen dat niet meer warm wordt?

Overigens ben ik het wel eens met je 4 bezwaren, hoewel je tweede argument niet helemaal waterdicht is. :)
Uhm. Een automotor maakt ook geen nieuwe warmte meer aan als ie stilstaat, maar toch schiet de temperatuur omhoog als de koeling niet meer loopt. Zeker op een hete dag slaat na een minuutje alsnog de ventilator aan en blijft een 10 minuten draaien.
Het enige dat ik eigenlijk mis in deze review zijn de temperaturen met een boxed intel cooler, nou zijn deze wel voldoende te vinden, maar het was wel fijn geweest als ze er bij hadden gestaan.
Ik zal die temperaturen in vervolg standaard opnemen in de koelingreviews :).
Niet om het één of ander, maar een setje waarvan de afsluitdop niet waterdicht is zou ik dus nooit kopen.
Wat doe je als er condens vormt binnen in dan?
het zal uitzetten en er zal druk op komen te staan..
je moet gewoon niet zo ver vullen.
en anders dan kit je em toch af :P
laat et maar lekker druk vormen..
spreek je wel in het Mislukkelingen topic op GoT
Anoniem: 47200 @un1ty13 juli 2005 13:34
daar heb je wel een punt maar het lijkt mij dus dat wanneer je hem nu scheef houd hij ook leeg loopt, daardoor wordt een kast met deze set dus ook niet echt verplaatsbaar imo
druk opbouw door condens? in een gesloten systeem :?

Er zal wel een beetje druk ontstaan, door de pomp(anders geen waterverplaatsing) en door de stijgende temperatuur. Maar dat kan een normaal systeem prima hebben hoor.

Mijn zelfbouw waterkoeling is ook helemaal dicht, en gelukkig hoort hij niet thuis in het mislukkingen-topic. ondanks het zelfgemaakte plexiglazen recervoir.
Lijkt me inderdaad niet leuk met laparty, en zowiezo verwacht je dat iets waterdicht is :?
De bedoeling is om één sensor te monteren bij de processor, één sensor bij de harde schijf en één sensor in de behuizing.
Waarom wordt de temperatuur van het water niet meegemeten? Of is de temperatuur van het koelwater geen goede indicatie?
Op zich zou je hier niet zoveel van kunnen uitlezen, aangezien het koelwater op elk punt van het systeem een andere temperatuur heeft.

Als het koelwater 50 graden is weet je natuurlijk wel dat er iets mis is.

Je hebt er meer aan als je naast de temperatuur van de CPU ook die van de GPU meet. (en bij overclocken de northbridge)
Bovendien kun je voor 170 euro ook een Zalman Reserator krijgen. Die is weliswaar minder mobiel, maar die is wel een stuk mooier, stiller en die koelt ook beter.
Ik ben al een tijdje aan het kijken naar setjes als deze. Ook de Zalman Resorator vond ik wel wat hebben. Het gaat mij er vooral om dat de koeling stil is, en dat hij logischerwijs goed moet koelen in de hete dagen. Hij hoeft geen OC's aan te kunnen ofzo. Daar doe ik niet aan. ;)

Daarom valt een setje als deze bij mij in de smaak, vooral omdat hij weg te werken is. Maar dan vraag ik mij 1 ding af. Past deze set ook in mijn Thermaltake Tsunami kast? Deze heeft namelijk een deurtje die ik wil kunnen sluiten. En ik denk niet dat die knoppen erachter passen. :'(
ik den ook dattie niet meer zo goed koelt (mega understatement) als je het deurtje wel dicht zou kunnen doen?

denk volgende keer naa voordar je zon opmerking maakt.
Dat d8 ik eerst ook, maar de looks ;),
aangezien ik hem zeker niet lelijk vind :)
Als ik de review zo lees dan kun je beter een Thermaltake Bigwaterset kopen. Deze is veel goedkoper, heeft prima koelprestaties en is, wanneer je er meteen een betere (lees stillere) 12cm fan bijkoopt voor de radiator, uitermate stil.

Ik heb deze set sinds een paar dagen en in vergelijking tot mijn oude Zalman Cu 7000 koperen luchtkoeler koelt de Bigwater ruim 15 graden koeler. En dan die rust... Heerlijk ;)
Zo te zien is er qua intern design niks verandert ten opzichte van het oude model van een jaar geleden. Dit setje heb ik hier draaiende gehad maar het reservoir kreeg scheuren en begon te lekken. En helaas moet je dan het rad + het resevoir vervangen of zelf iets knutselen. Ondanks het mooie uiterlijk geen toppertje dus.
Ik vind dat prijskaartje voor de set nog best meevallen. Ik heb destijds bij XXLCases (bestaat niet meer) een set samengesteld voor zo'n 400 euro. Alleen het koelblok alleen was al 99 euro...

Presteert wel beter dan deze set, maar echt heel duur vind ik die WaterCube niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.