Bij de Zenfone 4 legt Asus de focus op de camera, getuige ook de verpakking, waar groot 'we love photo' op staat. Dat is niet gek, want daarin kunnen fabrikanten zich onderscheiden nu de snelheid van bijvoorbeeld de soc langzamerhand minder belangrijk wordt in smartphoneland. De Zenfone 4 heeft een dubbele camera, waarbij de tweede een grotere beeldhoek heeft. Deze beeldhoek is lang niet zo groot als wat LG bij zijn smartphones hanteert, maar je kunt er zeker wat aan hebben bij het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen of gebouwen. De lensvervorming, ofwel het fisheye-effect, is wel behoorlijk aanwezig bij deze modus. Dat zie je vooral als je dingen van relatief dichtbij fotografeert.
Deze implementatie van de dubbele camera is praktisch en dat kunnen we waarderen. Toch zijn de resultaten van de tweede camera wisselend en vaak matig. Dat zie je het beste bij de foto van de trouwerij hieronder, waarbij de foto van de tweede camera een aquarel is geworden. Bij de foto van het gebouw, die met beide camera's is genomen, is ook een vreemde onscherpte te zien bij de bovenste ramen. Als het licht ook maar iets minder wordt, hollen de resultaten achteruit. Je kunt daarom niet vertrouwen op de tweede camera en we hadden de neiging om alleen de primaire camera te gebruiken, tenzij de lichtomstandigheden perfect waren.
Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de primaire camera, die voorzien is van optische beeldstabilisatie, maar de resultaten bij matige lichtomstandigheden zijn vooral sterk wisselend. Zo is de foto van de kaars meer dan prima gelukt, maar het grachtenshot van Amsterdam veel te korrelig en onscherp. De foto's bij goede lichtomstandigheden zijn over het algemeen erg goed, met goede scherpte, correcte witbalans, levendige kleuren en prima contrast. Soms verscherpt de Zenfone 4 erg enthousiast en ook de hdr-modus kan beter, niet alleen wat de weergave van de donkere en lichte delen betreft, maar ook vanwege het verschijnsel ghosting, wat je ziet op de foto van het Mandeville-hotel bij de rechtervlag. Ondanks dit minpuntje schiet de Zenfone 4 echter mooie foto's voor zijn prijsklasse en dan vooral de primaire camera.
De snelheid van de camera-app is wat matig en het toestel heeft veel last van sluitervertraging bij moeilijke omstandigheden. Ook zie je, bijvoorbeeld als je bij een concert staat, niet zo goed wanneer een foto gemaakt is, dus we hadden de neiging om dan maar een paar keer op de sluiterknop te drukken en later te kijken hoeveel foto's we hadden genomen. Scherpstellen gaat redelijk vlot, maar toch soms wat vervelend. Als je al scherpgesteld hebt en je wilt toch ergens anders op scherpstellen, lukt dat vaak niet, doordat de app dan denkt dat je aan het belichtingsschuifje wilt draaien, ook al zit dat op een heel ander deel van het scherm.
De camera-app is behoorlijk uitgebreid, met onder andere een pro-modus en een slowmotionfunctie. Daarnaast kun je gif-animaties maken en je hoofd verfraaiien in de beautymodus. De pro-modus laat zich fijn bedienen en je kunt foto's in raw schieten.
Tot slot is de frontcamera uitgerust met een lens met een bredere beeldhoek dan gangbaar is en dat is best handig voor selfies met vrienden. De kwaliteit is prima, maar gaat wel snel achteruit als het licht dimt. De videomogelijkheden van de Zenfone 4 omvatten in 4k filmen en slow motion in full-hd-resolutie met 120 frames per seconde of in 720p met 240fps.
Software
De Zenfone 4 draait op Android 7.1.1 met daaroverheen ZenUI 4.0. Zoals de meeste toestellen heeft de telefoon dus nog geen Oreo-update gekregen. De softwareskin die Asus over Android heen trekt, is een stuk verbeterd. Bij de Zenfone 3 schoten overal tutorials vandaan en was de skin erg vol. Dat valt bij ZenUI 4.0 wel mee, hoewel het visueel gezien ver weg is van stock Android. De instellingen zijn nog altijd wat onoverzichtelijk en we zouden graag zien dat Asus de software nog een stukje overzichtelijker maakt, maar er is beter mee te werken dan met ZenUI 3.0. We zijn overigens geen vervelende fouten tegengekomen, dus het toestel is stabiel en dat is het belangrijkste.
Asus staat bekend om de vrachtwagenladingen bloatware, maar dat valt eigenlijk best mee bij de Zenfone 4. Er staat zeker een aantal apps op waarvan het nut discutabel is, maar je kunt ze verwijderen of anders uitschakelen. Al met al is de software geen zwaarwegende reden om het toestel niet te kopen, maar echt fijn is anders.