Door Jeroen Horlings

Redacteur

Smartphonegimbals Round-up

Superstabiel filmen met je telefoon

04-10-2017 • 06:00

93

Multipage-opmaak

Inleiding

Beste koop: Zhiyun Gimbal Smooth Q voor Smartphones Zwart (Universeel)

Tweakers zegt: 8,5
In deze round-up vergelijken we vijf smartphonegimbals waar je superstrakke beelden mee kunt filmen. Van de vijf heeft de Zhiyun de beste prijs-prestatieverhouding. Hoewel voor het ontwerp en functionaliteit duidelijk gekeken is naar de DJI Osmo Mobile, is hij een stuk betaalbaarder. De grip is prettig en de knoppen bieden goede functionaliteit, evenals de app. De app is nog wel voor verbetering vatbaar, vooral wat betreft de ondersteuning van courante Android-telefoons. De accucapaciteit van 3400mAh is royaal en heeft als voordeel dat je de gimbal ook als powerbank kunt gebruiken; hij beschikt over een ingebouwde usb-poort.

Prijs bij publicatie: € 179,-

Dat mensen de camera van hun smartphone steeds meer gebruiken, is geen geheim. Dat er meer dan ooit gefotografeerd wordt, maar steeds minder met een 'echte' camera, is ook een gegeven. De laatste tijd zien we echter een nieuwe trend: er wordt steeds meer gefilmd met een smartphone. Voor huis-, tuin- en keukenmomenten is dat prima, maar al snel valt op dat de beelden niet altijd even vloeiend zijn, vooral niet als de filmer zelf ook beweegt. Optische en elektronische stabilisatie worden weliswaar steeds effectiever, maar lopen of rennen tijdens het filmen is eigenlijk not done. En dat is jammer, want dat levert juist dynamische beelden op.

In de bovenstaande video zie je het grote verschil in stabilisatie tussen een smartphone en een gimbal

Een nieuwe rage zijn zogenaamde smartphonestabilizers. Deze zijn uitgerust met een drieassige gimbal, net als drones, en compenseren daardoor iedere vorm van beweging, zelfs als je rent. Dit levert zeer vloeiende beelden op, die er daardoor professioneel uitzien. Tot voor kort waren deze stabilizers redelijk prijzig, maar tegenwoordig kun je ze, bij een aanbieding, al voor iets meer dan honderd euro op de kop tikken. Dat maakt ze ook interessant voor consumenten, die daarmee vloeiende beelden van hun vakantie kunnen maken. Ze worden al veel gebruikt door onder anderen vloggers, makelaars en journalisten, zoals wijzelf, tijdens beurzen.

Het werd dus hoog tijd voor een vergelijking, want wat zijn nu de verschillen tussen een stabilizer van 150 euro en een van 300 euro? En belangrijker: is het verschil terug te zien aan de beelden? Voor deze vergelijking hebben wij de DJI Osmo Mobile, de Zhiyun Z1 Smooth Q, de Feiyu Tech Vimble C, de Moza Mini C en de Lanparte LA3D S2 vergeleken op basis van hun bediening, stabilisatie en mogelijkheden.

Met dank aan CameraNu.nl voor het beschikbaar stellen van de testproducten.

Wanneer nuttig en wat komt erbij kijken?

Nu vraag je je misschien af in welke situaties een dergelijke gimbal écht handig is en hoe eenvoudig of complex het is om hem te gebruiken. Ze worden in eerste instantie vooral zakelijk of semizakelijk gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan makelaars die ermee door een huis lopen en vloggers die zichzelf filmen terwijl ze een product bespreken via facetracking of die rondlopen op straat of tijdens een evenement. Ook voor een vakantiefilmpje kan zo'n gimbal echter een uitkomst zijn.

Zo stabiel als een kip

Als je de gimbal activeert, zal de smartphone stabiel blijven, net als de kop van een kip. Ook al beweeg je je hand, loop je naar voren en wijzig je de hoogte van de gimbal, het deel van omgeving waar de camera naar kijkt, blijft in principe gelijk. Hoe dat er in de praktijk uitziet, kun je zien in de bovenstaande video. Daarin zie je ook dat een gimbal in feite hetzelfde doet als de kop van een kip; de kop blijft stabiel, ongeacht de rest van het lichaam.

Perfecte stabilisatie

Veel high-end smartphones zijn uitgerust met optische of digitale stabilisatie en soms zelfs beide. Bij optische stabilisatie is sprake van een bewegend element dat de lens of de camera in een tegenovergestelde richting laat meebewegen. Heel simpel gesteld: als je met je hand je smartphone licht naar beneden beweegt, gaat de camera omhoog om deze ongewenste beweging te compenseren. Het gevolg is dat je de beweging niet, of veel minder, ziet in het beeld.

Digitale stabilisatie doet hetzelfde, maar dan volledig softwarematig. In dat geval wordt een uitsnede van het beeld gebruikt, waarbij de overtollige horizontale en verticale pixels gebruikt worden om beweging te compenseren. Ga je nu iets te veel met de camera naar beneden, dan pakt de camera de pixels aan de bovenkant om hetzelfde frame te houden. De beweging wordt softwarematig vloeiender gemaakt, waardoor schokken en harde overgangen worden gereduceerd.

Zowel optische als digitale stabilisatie is tot op zekere hoogte effectief, vooral met lichte bewegingen waarbij de gebruiker dus zijn of haar uiterste best doet om alles stabiel te houden. Als je gaat rennen tijdens het filmen of een onverhard pad beklimt, zal de stabilisatie niet meer geheel effectief zijn; de bewegingen zijn dan te groot geworden om te kunnen worden gecompenseerd. Daarnaast zijn er nog allerlei beperkingen waardoor de stabilisatie in bepaalde gevallen niet effectief is. Zo werkt het bij veel smartphones bijvoorbeeld alleen in 1080p en niet in 4k, omdat er simpelweg niet voldoende pixels zijn om te worden gebruikt voor digitale stabilisatie. En vaak kan er wel over de y- en x-as worden gestabiliseerd, maar lukt dat niet met bijvoorbeeld een 'roll', waarbij de camera wat om zijn as draait.

Een gimbal verhelpt veel van dergelijke beperkingen, doordat hij veel grotere schokken en bewegingen kan opvangen. Een gimbal werkt meestal met drie assen: pan, roll en tilt. Hij is op zo'n manier geconstrueerd dat de camera alle kanten op kan. Een verticale stang bevat een draai-element waarop weer een horizontale standaard is gemonteerd met opnieuw een draaiend element. Daarop zit weer een frame waarop een smartphone of actiecamera kan worden gemonteerd. Sommige gimbals, zoals de DJI Osmo, hebben zelfs een geïntegreerde camera, die in dat geval dus niet verwisselbaar is. Drones maken gebruik van een vergelijkbare constructie; juist dankzij de gimbal kunnen waanzinnig vloeiende beelden worden geproduceerd, zelfs als de drone door harde wind scheef hangt.

Monteren

Een gimbal met geïntegreerde camera is vrijwel direct klaar voor gebruik, maar een exemplaar met universele houder is dat niet. Zeker bij een smartphone vereist de montage wat aandacht, want de houder is geschikt voor alle smartphones, groot en klein. Dat betekent dat je hem eerst moet afstemmen op de dimensies van jouw smartphone. Als je de smartphone gewoon in de houder stopt en de gimbal aanzet, moeten de motoren de verkeerd gebalanceerde smartphone continu compenseren en dat gaat ten koste van de stabilisatie én de levensduur. Dat laatste is te merken doordat de motoren vrij heet worden en als ze daardoor kapotgaan, kun je je garantie kwijtraken vanwege verkeerd gebruik.

Je moet je smartphone dus eerst handmatig stabiliseren in het frame. Heel moeilijk is dat niet en als je steeds dezelfde telefoon gebruikt, is het een eenmalig klusje. Als je verschillende telefoons gebruikt, of zoals in het geval van deze test diverse gimbals én verschillende telefoons, zul je het steeds opnieuw moeten doen en dan is het minder leuk.

Het balanceren van de smartphone

Het balanceren van een smartphone in de houder (afbeelding: Feiyu Tech)

De procedure is verder redelijk overzichtelijk. Het doel is om de smartphone zo gebalanceerd mogelijk in de houder te positioneren, zodat hij al behoorlijk stabiel is als de gimbal uitstaat. Allereerst plaats je je smartphone horizontaal in de universele houder. Vaak kun je de telefoon helemaal doorschuiven tot hij niet verder kan, maar bij grotere telefoons kan het zijn dat je juist wat afstand moet bewaren voor de optimale balans. Vervolgens kun je de x-as verschuiven naar de stabielste positie. In veel gevallen ben je dan klaar, maar sommige modellen hebben nog speciale schuifjes om verder te balanceren. Als je vervolgens de handgreep oppakt en de gimbal rechthoudt, moet de smartphone stabiel zitten en dus niet ernstig naar links, rechts, boven of beneden afwijken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een smartphonegimbal is dus handig in diverse situaties, van vloggen via een wandeling door een huis of over een beursvloer tot en met het vastleggen van een vakantie. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden en hoe werkt dat?

In de video- en filmwereld heb je bepaalde shots die veel toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan een trackingshot, waarbij de camera zijwaarts een bepaald pad volgt en op die manier een bewegend onderwerp vastlegt. Vroeger had je daarvoor een dure railsconstructie nodig waar dan de camera op stond, maar tegenwoordig kan het ook met een goede gimbal. Deze vangt kleine schokken, bijvoorbeeld door het lopen, op en zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft. Hetzelfde geldt voor tiltshots waarbij de camera de lens naar boven richt en eventueel tegelijk zijn as bijstelt, bijvoorbeeld van naar beneden tot recht naar voren gericht. Dergelijke shots ken je waarschijnlijk ook wel van dronevideo's.

DJI Osmo Mobile met smartphone

Verschillende modi

Zodra de gimbal ingeschakeld is, stabiliseren de motoren op de x- en de y-as de smartphone, maar de manier waarop de gimbal zich gedraagt, kan verschillen. Vrijwel alle gimbals bieden verschillende modi, vaak drie, waaruit je kunt kiezen. Deze kun je instellen via een fysieke knop of de Gimbal-app als de smartphone en de gimbal onderling zijn verbonden.

De standaardmodus, waarmee overigens niet alle gimbals beginnen, is een pan-en-tiltmodus. Als je de gimbal naar links, rechts, boven of beneden beweegt, draait de smartphone via de gimbal zo vloeiend mogelijk mee. Tegelijk kun je dit alle richtingen op elektronisch bijsturen via de joystick. Deze modus is ook handig om te worden gebruikt in combinatie met tracking, waarbij de gimbal via de smartphoneapp een bepaald onderwerp blijft volgen door automatisch mee te draaien.

In de panmodus houdt de gimbal de smartphone horizontaal in dezelfde lijn voor een pan. Als je omhoog beweegt, zal hetzelfde perspectief worden vastgelegd. De verticale as verandert dus niet, maar kun je via de joystick eventueel wel wijzigen, zij het alleen verticaal en dus niet horizontaal.

In de lockingmodus houdt de gimbal een bepaalde richting vast. Het perspectief van de achtergrond blijft dus gelijk, terwijl de voorgrond kan veranderen. Doordat de beweging beperkt is, levert dit de stabielste beelden op.

Tracking

Een superhandige functie is 'tracking'. Dit werkt voor personen, maar ook voor objecten. De gimbal volgt dan de beweging van een onderwerp, ook als dit uit beeld loopt. De smartphone draait dus horizontaal en verticaal mee. Dit is handig als de gimbal op een statief staat, maar het werkt ook terwijl je loopt. Bovendien is tracking mogelijk via zowel de voor- als de achtercamera. Het vereist wel het gebruik van de native app en niet iedere fabrikant ondersteunt dit; bij de Lanparte ontbreekt deze functie bijvoorbeeld en de Moza kan het alleen op basis van gezichten. Daarnaast kunnen niet alle gimbals helemaal ronddraaien, maar is er een fysieke limiet. Alleen de Zhiyun en de Moza kunnen 360 graden draaien.

Panorama

Een gimbal is ook handig om een panorama mee te maken. Hij kan immers een vloeiende pan maken en zo optimaal beeld vastleggen. Deze functionaliteit is meestal ingebakken in de gimbal-app. In theorie kun je op die manier ook een 360-gradenpanorama maken, maar die functionaliteit zat op het moment van schrijven nog niet in de geteste exemplaren. Wel is er ondersteuning voor het maken van een timelapse, waarbij de camera tijdens de opname kan draaien.

Nachtfotografie uit de hand

Omdat de stabilisatie van een gimbal effectiever is dan de ingebouwde optische of digitale stabilisatie, zou je deze ook kunnen gebruiken voor het maken van foto's in avondlicht. Je kunt dan met een langere sluitertijd fotograferen dan wanneer je uit de hand fotografeert. Het is dan wel aan te raden om de gimbal-app te gebruiken, zodat je een foto kunt maken door op de knop van de gimbal te drukken. De aanraking is dan niet op de smartphone terug te zien, wat wel het geval kan zijn als je op het scherm tapt. Deze functionaliteit hebben we niet uitgebreid getest. Wie aan avond- en nachtfotografie doet, kan alsnog beter een statief gebruiken.

Gimbal voor professionele cameraAndere camera's

In deze round-up vergelijken we gimbals voor smartphones, aangezien dit interessant is voor een brede doelgroep. Maar de fabrikanten van deze gimbals hebben ook producten voor serieuze camera's, van GoPro's tot en met zware dslr's. Daarvoor gelden dezelfde voordelen; je kunt superstabiel filmen, ook als je loopt. Deze gimbals zijn wel een stuk groter en duurder.

Samenvatting per product

Een mechanische stabilizerGimbals en stabilizers voor actiecamera's en smartphones bestaan al langer, maar tot voor kort waren dat vrij omvangrijke apparaten. De basis was puur mechanisch: een handgreep met gimbal met een contragewicht dat de boel stabiliseert. Deze constructie stabiliseerde veel bewegingen, maar een dergelijk apparaat is niet heel makkelijk te sturen. Bovendien is het door de omvang niet erg mobiel en neemt het dus veel ruimte in in een tas.

Een elektronische gimbal gebruikt dezelfde mechanische stabilisatie als basis, maar dan elektronisch aangestuurd. De gyroscoop detecteert afwijkingen en elektromotoren sturen de gimbal bij. De bewegingen zijn daardoor nóg vloeiender, mede dankzij verschillende modi voor het vasthouden van een beweging, bijvoorbeeld alleen verticaal. Bovendien zijn er knoppen waarmee je je smartphone kunt bedienen, mits je de bijgeleverde app gebruikt. Tot slot is een elektronische gimbal veel compacter dan een mechanische, doordat geen contragewicht nodig is.

DJI Osmo Mobile

DJI Osmo Mobile

DJI kwam in 2016 met een gimbal voor smartphones op de markt. Dat was een gevolg van de eerste Osmo uit 2015 met geïntegreerde camera en die kwam op zijn beurt weer voort uit DJI's jarenlange ervaring met gimbals en camera's op zijn drones. Over het ontwerp is goed nagedacht. De Osmo heeft een stevige grip en ligt prettig in de hand. Een smartphone laat zich eenvoudig bevestigen; je plaatst hem en klemt hem vervolgens vast met het draaiwieltje aan de achterkant. Ook de balancering gaat vrij makkelijk. We missen schroefdraad aan de onderkant, maar er is wel een optionele houder beschikbaar. Aan de zijkant zit een uitbreidingsmogelijkheid met schroefdraad, maar die is vooral bedoeld voor bijvoorbeeld een externe lamp of microfoon.

Naast een joystick en een aan-uitknop vind je verder een knop om van modus te wisselen en een opnameknop op duimpositie. Aan de andere kant, bij je wijsvinger, vind je een triggerknop. Daarmee kun je de camera centreren, maar ook wisselen tussen de voor- en achtercamera, mits je de app geïnstalleerd hebt. Ondanks de uitgebreide ervaring van DJI, vinden we de app een beetje tegenvallen. Onder Android crasht hij af en toe en hij biedt minder uitgebreide functies dan de native app. Zo was filmen in 4k via sommige apps niet mogelijk op onze Samsung S7-testtelefoon en bleef hij dus steken op 1080p. Je kunt natuurlijk ook gewoon de native camera-app gebruiken, maar dan heb je weer niets aan de knoppen of functies als tracking.

Feiyu Tech Vimble C

Feiyu Tech Vimble C

Feiyu Tech is een bekende naam in de professionele hoek en heeft verschillende smartphonegimbals. Wij hebben de betaalbare Vimble C aan de tand gevoeld en die valt op door zijn grote grip. Voor grote handen voelt deze prettig aan, maar voor mensen met kleine handen is hij minder prettig. We hadden bovendien liever gezien dat hij wat meer naar de hand gevormd zou zijn in plaats van evenredig rond. Aan de onderkant zit een schroefdraadaansluiting. De bevestiging van een smartphone gaat, net als bij de Lanparte en Zhiyun, via geveerde metalen klemmen, wat we net iets minder prettig vinden dan een draaiwieltje. Aan de bovenkant zitten twee kleine ledlampjes, die door middel van kleuren informatie geven over de modus. Naast een joystick heeft hij een aan-uitknop die ook als opnameknop fungeert, en aan de achterzijde zit nog een draaiwieltje om (digitaal) te zoomen. Ondanks de wat vreemde grip voelt de Vimble C degelijk aan en hij doet z'n werk redelijk goed.

Lanparte LA3D S2

Lanparte LA3D S2

Het eerste wat opvalt bij de LA3D S2 van Lanparte is hoe compleet hij wordt geleverd. In de doos zit een koffertje met de handgreep en de gimbal in twee delen. Er zit ook een GoPro-houder in, waardoor je hem met je actiecamera kunt gebruiken, en op de handgreep zit een GoPro-bevestigingspunt voor een tweede camera of accessoire. Dat maakt de Lanparte breed inzetbaar. Verder vinden we in het meegeleverde koffertje een tweede smartphonehouder en een verlengkabel van circa een meter. Daarmee kun je de gimbal bijvoorbeeld op een statief of sucket cup bevestigen en hem dan op afstand bedienen. We kunnen ons voorstellen dat dit in bepaalde gevallen van pas komt, bijvoorbeeld als je de gimbal op de voorruit van een auto hebt zitten en deze van binnenuit wilt besturen. Het nadeel van de constructie is dat je de gimbal voor gebruik moet monteren, maar dat gaat vrij vlot en bovendien is hij daardoor compact op te ruimen en mee te nemen, ook bijvoorbeeld los in een rugzak.

In vergelijking met de andere gimbals is de universele houder wel wat kwetsbaarder. Het geveerde systeem is van plastic en we kunnen ons voorstellen dat er vroeg of laat een stukje afbreekt, mede omdat er best veel druk op staat. De grip is uitermate slank en gevormd naar de 18350 Li-ioncellen. Hij houdt daardoor wat minder prettig vast als de Osmo of Zhiyun, maar dankzij een rubberstructuur is hij wel prettiger dan de Moza.

Waarin de LA3D S2 afwijkt van de concurrentie, is de afwezigheid van een app. Je kunt de smartphone via de gimbal prima besturen via de knoppen op de grip, maar je kunt geen opname starten met een fysieke knop of functies als tracking en een ingebouwde panoramamodus gebruiken. Dit is een serieus nadeel, tenzij je al bij voorbaat van plan was de native camera-app van je smartphone te gebruiken in plaats van die van een gimbal.

Moza Mini-C

Moza Mini C

De Moza is vrij minimalistisch vormgegeven, met feitelijk slechts één knop los van de joystick. Er zit nog wel een schuifje aan de zijkant om eventueel mee te zoomen. Hoewel het ontwerp strak oogt en weinig ruimte in beslag neemt, vinden we het wat minder functioneel dan dat van de concurrenten. Zo is de grip wat gladjes en niet naar de hand gevormd. Binnenin zit een 18650 Li-ionaccu met een capaciteit van 2600mAh. Hij ziet er verder degelijk uit en de smartphonebevestiging werkt, net als bij de DJI Osmo mobile, met een draaiwieltje in plaats van een geveerd systeem en dat is wel prettig.

Iets waarmee Moza zich, samen met Zhiyun, onderscheidt, is de mogelijkheid om 360 graden te draaien en zo geautomatiseerd een panorama rondom te maken. Bij de andere gimbals is de draaiing niet onbeperkt en loopt de gimbal tijdens het pannen tegen een fysieke limiet aan; vanaf dat punt kan hij alleen terug. De Moza kan onbeperkt blijven ronddraaien. Wat ook opvalt is dat hij zeer direct en soepel reageert als je hem met de joystick een bepaalde kant uitstuurt. Dit komt vloeiende beelden ten goede. Waarin hij afwijkt ten opzichte van de andere gimbals, is dat de smartphone 'andersom' gemonteerd moet worden. Zit de tiltmotor bij de andere gimbals aan de rechterkant, bij de Moza zit hij links vanaf de voorzijde gezien. Dat betekent dat de smartphone 'op zijn kop' hangt, maar dat is voor de camera-apps geen probleem.

Zhiyun Z1 Smooth Q

Zhiyun Z1 Smooth Q

De Zhiyun is duidelijk geïnspireerd op het ontwerp van de Osmo. De grip en de draaiwieltjes zien er ook hetzelfde uit, zij het dat de Zhiyun geveerde bevestigingsklemmen gebruikt in plaats van een draaiwieltje. In vergelijking met de DJI is de Zhiyun wel iets minder fijn afgewerkt, maar dat is ook niet gek gezien de lagere prijs. Dat zie je bijvoorbeeld aan de grip die naar de hand is gevormd, maar waarbij het rubber ontbreekt. De grip van de Osmo Mobile is wat beter gevormd en laat zich daardoor iets beter vasthouden.

De prestaties zijn ruim voldoende, maar de bewegingen zijn net wat minder vloeiend dat die van de DJI. Het uitgebreide knoppenspel, net als bij de Osmo, maakt dat een beetje goed. Daar staat weer tegenover dat de app wat karig is. Zo ondersteunt hij geen 4k bij Android-toestellen die dit wel kunnen. Daardoor kan het zijn dat je in de praktijk de gimbal-app links laat liggen en dat is toch wat jammer. De iOS-app biedt wel ondersteuning voor 4k.

De Smooth Q wordt geleverd in een compact minikoffertje, waardoor hij veilig te vervoeren is in een tas. Hij is samen met de Feiyu Tech Vimble C de laagst geprijsde gimbal in deze round-up.

Verschillen en specificaties

Hoewel we van ieder merk de goedkoopste gimbals hebben geselecteerd, in een prijsklasse van 180 tot 290 euro, zien we dus onderling behoorlijk grote verschillen op het gebied van specs: plastic versus metaal, geveerde versus geschroefde klemmen en wel of geen statiefaansluiting. Ook aan de vorm en knoppen zien we dat terug, en dat merkten we eveneens in de praktijk.

Gimbals

Onderlinge verschillen

Vooral de bouwkwaliteit verschilt nogal. De DJI, Feiyu Tech en de Moza zijn grotendeels van metaal, terwijl de Lanparte en Zhiyun vooral uit plastic bestaan. Ook de manier waarop je je smartphone bevestigt, verschilt. De Feiyu Tech, Lanparte en Zhiyun gebruiken een geveerde klem, wat redelijk gebruikelijk is bij universele houders. Het bevestigen kost daardoor wel wat meer moeite, zeker bij grotere smartphones. De DJI en Moza gebruiken een draairing. Daarvoor hoef je geen kracht te zetten en je hebt er ook geen twee handen voor nodig.

Een aspect waarbij we grote verschillen zien, is de accucapaciteit. Gemiddeld schommelt deze tussen de 1800 en 3000mAh, maar in deze round-up zijn er op beide fronten twee enorme uitschieters. De DJI Osmo Mobile, de duurste gimbal, heeft de minste accucapaciteit: 980mAh. Desondanks is dat volgens eigen zeggen goed voor 4,5 uur gebruik. Tijdens onze vergelijking was dat meer dan voldoende en hoefden we niet bij te laden. Aan de andere kant biedt de Zhiyun Z1 Smooth Q een duizelingwekkende capaciteit van maar liefst 3.400mAh. Dat is een beetje overdreven, maar het heeft als voordeel dat hij daardoor een tweede functie heeft als powerbank. Er zit een usb-poort aan de onderkant, waardoor je hem dus ook kunt gebruiken voor het opladen van je smartphone.

Er zijn twee gimbals die 360 graden kunnen draaien: de Moza en de Zhiyun. Bij de andere producten loop je op een gegeven moment tegen een fysieke limiet op. In de meeste gevallen is dat in de praktijk geen probleem, maar als je extremen opzoekt, kan het merkbaar zijn. Als je tegen die grens oploopt, kan dat ook zichtbaar zijn in de opname. In die zin hebben gimbals die 360 graden kunnen draaien, een streepje voor, omdat je een stukje flexibeler bent.

Statiefaansluiting

Alle gimbals zijn voorzien van een statiefaansluiting, met uitzondering van de DJI. Dat maakt het mogelijk om de gimbal op een statief te plaatsen, zodat je vanaf een vast standpunt filmt, al dan niet in combinatie met gezichtsherkenning en tracking. De DJI heeft geen statiefaansluiting, omdat daar het batterijklepje zit. Er is wel een optioneel accessoire beschikbaar waarmee je hem rechtop op een bureau kunt neerzetten. Dit kost een tientje, maar wat ons betreft had het gewoon meegeleverd moeten worden. Dat de accu verwisselbaar is, is overigens wel een voordeel, want dan kun je met een nieuwe accu direct verder werken. Bij de Moza en de Lanparte kan dat ook, maar bij de Feiyu Tech en Zhiyun niet.

GimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbalsGimbals

Productafbeeldingen op alfabetische volgorde: DJI, Feiyu Tech, Lanparte, Moza, Zhiyun

Specificaties

  DJI Feiyu Tech Lanparte Moza Zhiyun
Productnaam Osmo Mobile Vimble C LA3D S2 Mini C Z1 Smooth Q
Prijs € 289 € 189 € 209 € 265 € 179
Gewicht 501g 420g 420g 475g 440g
Accucapaciteit 980mAh 2.200mAh 1.800mAh 2.600mAh 3.400mAh
Klem Draaiwiel Geveerde klem Geveerde klem Draaiwiel Geveerde klem
Opnameknop ja ja nee ja ja
Tracking ja ja nee nee ja
Statiefaansluiting nee (accessoire) ja ja ja ja
Zoomknop ja ja nee ja ja
360 graden nee nee nee ja ja
App ja ja nee ja ja
Portret/landschap ja/ja ja/ja ja/ja ja/ja ja/ja

In de praktijk

In de basis doen de gimbals allemaal hetzelfde: het stabiliseren van je smartphone, en zoals je hieronder kunt zien, doen ze dat best goed. Dat geldt zeker als je het vergelijkt met het volledig uit de hand filmen, zoals je in de demonstratievideo op de eerste pagina zag. Toch zijn er zeker verschillen wat de effectiviteit van de stabilisatie en de mate van vloeiendheid betreft. Daarnaast zien we verschillen wat grip, bediening en de mogelijkheden van de gimbal-app betreft.

In de bovenstaande video zie je de verschillen in stabilisatie tussen de vijf gimbals. De DJI Osmo Mobile levert over de hele linie vloeiende beelden op, met verschillende bewegingen. De Feiyu Tech Vimble C is iets minder consistent en reageert wat directer op beweging, waardoor het beeld wat onrustiger is om naar te kijken. Bij de Lanparte wordt de beweging tijdens het lopen niet helemaal gecompenseerd, wat je bijvoorbeeld kunt zien aan het gebouw aan de rechterkant in de eerste scene. Hetzelfde kan gezegd worden van de Moza, zowel bij beweging als het stilhangen van de camera. De tilt van de Moza is wel weer wat vloeiender dan gemiddeld. De beelden van de Zhiyun zijn ook niet geheel foutloos, maar deze komen het dichtst in de buurt van de Osmo. Al met al levert de DJI Osmo Mobile wat ons betreft de meest vloeiende beelden, gevolgd door de Zhiyun Z1 Smooth Q.

Grip en bediening

Een prettige en stevige grip is geen overbodige luxe. Hoewel een smartphone vrij licht is, loop je mét gimbal toch een tijd met een halve kilo in je gestrekte arm rond. Een solide grip is dan wel zo prettig, ook om ongewenste bewegingen te voorkomen. Het is daarom interessant te constateren dat de fabrikanten hier heel wisselend over denken en compleet verschillende ontwerpen gebruiken.

De Moza Mini C en de Lanparte LA3D S2 gebruiken een opvallend slank ontwerp. Dit is afgestemd op de meegeleverde 18650 en 18350 Li-ion 'penlight'-cellen die ze gebruiken. Bij de Lanparte wordt een verlengstuk meegeleverd, waardoor hij ook geschikt is voor de langere 18650's. Enerzijds kan de lange, slanke behuizing prettig zijn, bijvoorbeeld als je de gimbal een keertje hoger dan normaal wilt vasthouden, anderzijds vinden we de gimbals met grotere grip wat prettiger, en vooral ook stabieler, dan zo'n dunne grip. Daar komt bij dat de grip van de Moza vrij glad is, terwijl de Lanparte een prettigere structuur heeft.

Feiyu Tech schiet met de Vimble C juist weer een beetje de andere kant op. De grip is enorm, maar niet naar de hand gevormd. Voor mensen met grote handen is hij goed te gebruiken, maar de grip is minder fijn voor wie kleine handen heeft. Overigens heeft Feiyu Tech ook modellen met de vorm van de Lanparte en Moza. De DJI Osmo Mobile en de Zhiyun Z1 Smooth Q hebben een beduidend grotere grip dan de Moza en Lanparte, en deze sluit uitstekend aan op de vorm van de hand. De Zhiyun heeft alleen een iets minder gevormde grip en door het gebrek aan rubber voelt hij een stuk gladder aan dan de Osmo. Al met al zijn we op dit vlak dus het meest te spreken over de Osmo.

Ook wat het knoppenspel betreft vinden we de Osmo het prettigst. De knoppen zitten direct onder duimbereik en de afstand is kort, zodat je je vingers niet onnatuurlijk hoeft te strekken. De Zhiyun is duidelijk geïnspireerd op het ontwerp van de Osmo; zelfs de draaiwieltjes en bevestigingsklemmen zijn identiek, De Zhiyun is iets minder fijn afgewerkt, maar dat is ook niet gek, gezien de lagere prijs. De Feiyu Tech en de Moza zijn vrij minimalistisch, met feitelijk slechts één knop los van de joystick om het standpunt mee te veranderen. De Lanparte, DJI en Zhiyun hebben meer knoppen.

In veel gevallen spreekt de bediening redelijk voor zich. Los van een aan-uitknop en een joystick is er vaak ook nog een knop om de modus te wijzigen, maar dat kan ook via de bijbehorende app. DJI en Zhiyun hebben daarnaast nog een speciale opnameknop. Bij de Moza en Feiyu Tech kan dat via de centrale knop. Bij alle gimbals is het aan te raden om de handleiding even te lezen, want omdat het aantal knoppen beperkt is, is er meestal sprake van dubbelfuncties. Je moet dan meer dan eens kort achter elkaar op een knop drukken om de modus te wijzigen. Dat werkt ook zo bij de Lanparte, waarbij de drie modi worden aangegeven met de kleur van een ledlampje.

De DJI, Feiyu Tech en Zhiyun hebben ook nog een zoomknop waarmee je (digitaal) kunt zoomen, wat misschien van pas kan komen. Verder vonden we het startproces van de Lanparte wat cryptisch. Dat start logischerwijs met de powerknop, maar daarna kun je nog niets, want dan belandt de gimbal in de stand-bymodus. Vervolgens druk je op de modusknop om de modus te wijzigen. De modi worden aangegeven met kleurtjes: groen, blauw en rood.

Gimbals

Grote telefoons

De gimbals zullen met vrijwel alle smartphones samenwerken. Toch zijn grote telefoons minder handig. Allereerst laten deze zich wat minder makkelijk vastklemmen met de klemveren van de Feiyu Tech, Lanparte en Zhiyun. De DJI en Moza gebruiken een draairing en daarmee is het makkelijker.

Voor de test hebben we een Samsung Galaxy S7 gebruikt, maar een 5,5"-iPhone 7 Plus stond stand-by als tweede model. Deze grote telefoon paste in alle houders, maar was niet bij alle modellen mechanisch gebalanceerd te krijgen. Bij de DJI, Feiyu Tech en Zhiyun was er fysiek voldoende ruimte voor de horizontale afstelling, zodat de smartphone nog voor het inschakelen stabiel gebalanceerd was. Bij de Moza en de Lanparte was daar te weinig ruimte voor. Het gevolg was dat de grote en zware iPhone naar beneden hing en dat de motoren dus extra hun best moesten doen om hem alsnog te stabiliseren. Dat lukte, maar op de lange termijn is het niet ideaal. We kunnen ons voorstellen dat de motoren zo sneller slijten of defect raken.

Tracking

Op de Lanparte na bieden alle gimbals een mogelijkheid voor tracking, oftewel het volgen van een gezicht of bewegend object. Bij de Feiyu Tech kregen we dit overigens alleen op de iPhone aan de praat en niet via de Android-app. Tracking kan in sommige situaties een uitkomst zijn. Je kunt bijvoorbeeld de gimbal op een tafel of statief zetten en vervolgens een persoon selecteren. Dat kun je zelf ook zijn als je bijvoorbeeld de selfiecamera aan de voorkant gebruikt. De gimbal beweegt dan met je mee als je heen en weer beweegt, zowel horizontaal als verticaal. Dat kan erg nuttig zijn als je bijvoorbeeld wilt vloggen of een demonstratiefilmpje wilt maken.

Toch heeft het wat beperkingen; het werkt alleen als je niet al te snel beweegt, waardoor de tracking het onderwerp op een gegeven moment kwijtraakt. Een andere beperking is dat de gimbals, op de Zhiyun en de Moza na, niet 360 graden kunnen ronddraaien, waardoor er een limiet zit aan de bewegingsruimte. Bij de DJI vonden we tracking het beste werken. Het is alleen jammer dat de tafelhouder met statiefaansluiting niet standaard wordt meegeleverd. De tracking van de Feiyu Tech werkt ook goed, maar die van de Zhiyun vonden we wat aan de trage kant. De Moza ondersteunt ook tracking, maar alleen op basis van gezichtsherkenning en dus niet een ander bewegend onderwerp.

Appgebruik in de praktijk

Met uitzondering van de Lanparte is voor alle gimbals een app beschikbaar voor Android en iOS. Dat is handig, want daarmee kan de smartphone via bluetooth of wifi rechtstreeks met de gimbal communiceren en dat biedt mogelijkheden die je anders niet hebt. Zo kun je met de knoppen op de gimbal een opname starten. Zo'n knop zit op duimpositie, waardoor je je hand nauwelijks hoeft te bewegen. Dat betekent ook dat je niet op het scherm hoeft te tappen voor het starten en stoppen van een opname of het maken van een foto. Dat voorkomt veel knip- en plakwerk achteraf, want anders zijn de eerste en laatste seconden van een opname niet bruikbaar; het tappen op het scherm is namelijk vaak terug te zien in de opname.

Firmware updates en calibratie

Nog belangrijker is dat je via de app zaken kunt instellen die via de knoppen niet te regelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van de pan en tilt. Ook de modus is daar in te stellen, wat prettiger werkt dan via fysieke knoppen, waarvoor je vaak meermaals moet drukken en waarbij de modus niet altijd duidelijk wordt aangegeven. Ook de status van de accu is via de app uit te lezen. Tot slot kun je firmware De fijninstelling van een gimbal kan via een appupdaten via de app of de gimbal opnieuw kalibreren. Verder biedt de app extra functionaliteit, zoals we al op de vorige pagina bespraken, bijvoorbeeld tracking, timelapse en het maken van een panorama. Dat lukt niet zonder communicatie. Toch betekent dit niet dat je in de praktijk in alle omstandigheden het beste gebruik kunt maken van de gimbal-app. Integendeel.

App vs. native app

Waar je al snel tegenaan loopt, is dat de app van een gimbal in veel gevallen minder goed functioneert dan de native camera-app op je smartphone. Dat verschilt overigens sterk per smartphone: zie de volgende alinea. De native camera-app van je smartphone is geoptimaliseerd voor specifieke componenten van de camera. Denk aan de stabilisatie, scherpstelling, witbalans en lichtmeting. In de praktijk zul je vaak zien dat de native app een betere kwaliteit oplevert, uitzonderingen daargelaten.

Een groter probleem is dat bijvoorbeeld de sensorresolutie en de framerate niet ondersteund worden. Zo konden Android-toestellen meestal niet opnemen in 4k, terwijl de native app dat al jaren kan. Je bent dan beperkt tot 1080p met conservatieve framerates, wat een groot minpunt is als je bijvoorbeeld standaard in 4k filmt. En je kunt bepaalde instellingen missen, zoals het aanpassen van de belichting of de scherpstelling. Het is mogelijk dat de ondersteuning voor smartphones nog wordt verbeterd, maar garanties zijn er niet. Controleer daarom voor de eventuele aanschaf altijd in hoeverre jouw smartphone ondersteund wordt.

iPhone worden beter ondersteund dan Android smartphone

IPhones worden beter ondersteund dan Android-smartphones, bijvoorbeeld de maximale videoresolutie

Gebrekkige ondersteuning kan betekenen dat je in de praktijk toch liever met de native camera-app werkt en eventueel een third-partyapp die je veel gebruikt. In dat geval mis je enkele functies en het gebruik van knoppen, maar toch is deze combinatie in de praktijk prima bruikbaar. Het gaat natuurlijk in eerste instantie om de stabilisatie en die werkt ook zonder de gimbal-app prima.

Iets anders om op te letten is de stabilisatie die in je smartphone zit. In de meeste gevallen is het aan te raden om deze uit te zetten, omdat de optische en elektronische stabilisatie van je smartphone de beweging van de gimbal in de weg kan zitten. Ook dit kan verschillen tussen de native camera-app en die van de gimbal, dus is het aan te raden om dit te testen. Voor onze testbeelden hebben we de stabilisatie van de smartphone uitgezet.

App interfaceApp interfaceApp interfaceApp interface

De app-interface van DJI, Feiyu Tech, Moza en Zhiyun

Ondersteuning

IPhones worden over het algemeen wat beter ondersteund dan Android-toestellen, wat vermoedelijk mede te danken is aan het feit dat er minder verschillende iPhones zijn. Voor Android-toestellen zijn de verschillen groot en kan het bij de ene smartphone prima werken en bij de andere totaal totaal niet.

Op de website van de fabrikant staat vaak welke smartphones ondersteund worden. Bij de Moza zijn dat bijvoorbeeld vrijwel alle recente iPhones, maar voor Android worden alleen de Samsung Galaxy S7, Huawei P9 en Sony Z5 vermeld. Feiyu Tech noemt naast iPhones specifiek de ondersteuning voor de Huawei P9 (Plus), Mi 5, Meizu MX6 en Samsung Galaxy S7 / Note 5. Zhiyun vermeldt geen compatibiliteit, maar in de Play Store staan wel negatieve gebruikersverhalen; zo zou de app bij veel smartphones regelmatig crashen. DJI gebruikt de Go-app, die het ook voor oudere drones en eerdere gimbals inzet. Deze werkt op de meeste Android-toestellen, maar toch zijn er uitzonderingen. We kregen hem bijvoorbeeld op een Samsung Galaxy S8 niet aan de praat; slechts een deel van het beeld was zichtbaar en daarna crashte de app. Aangezien de S8 al even uit is, valt ons dat tegen van DJI. Verder kwamen we bij sommige apps nog wat Chinese tekens tegen in de app, zoals hieronder bij Feiyu Tech, wat tot verwarring kan leiden. Per slot van rekening zijn alle gimbalfabrikanten van Chinese origine.

Aan de opties te zien gaat het hier over de videoresolutie

Soms kom je nog wat Chinees tegen in de apps. Aan de opties te zien gaat het hier over de videoresolutie.

Conclusie

In de basis doen de vijf gimbals in deze round-up wat ze moeten doen; ze stabiliseren je smartphone, zodat je daar vloeiende beelden mee kunt maken, die veel prettiger zijn om naar te kijken dan wanneer je uit de hand filmt. Toch zijn er ook aanzienlijke verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van omvang en grip, bediening, app, accessoires en prijs. Deels is dat afhankelijk van persoonlijke voorkeur en natuurlijk van welke smartphone je hebt en of deze ondersteund wordt.

Gimbals

Zo zijn de Moza Mini-C en Lanparte LA3D S2 minder geschikt voor grote smartphones, zoals de iPhone 6/7/8 Plus en de Galaxy Note-serie. Er is fysiek te weinig ruimte om deze goed te stabiliseren, waardoor de motoren wat harder moeten werken. Voor wie ook een GoPro of andere actiecamera gebruikt, is de Lanparte misschien extra interessant, aangezien deze standaard geleverd wordt met een GoPro-frame plus compatibele mount. De verlengkabel vinden we ook een leuk extraatje. Wat we alleen niet begrijpen, is waarom er geen app is, want dat is op sommige momenten toch wel een gemis.

De Moza Mini C is degelijk gebouwd en reageert bijzonder vlot en vloeiend. Hij is samen met de Zhiyun de enige die 360 graden kan draaien. De grip vinden we alleen wat minder prettig en ook de app-ondersteuning voor smartphones is voor verbetering vatbaar. Daarbij is hij behoorlijk aan de prijs.

De Feiyu Tech Vimble C behoort tot de betaalbaardere gimbals en presteert over het algemeen goed, al kan ook bij deze fabrikant de app-ondersteuning wat beter. De wat omvangrijke grip vinden wij minder prettig, omdat hij in tegenstelling tot die van de DJI en Zhiyun niet naar de hand is gevormd. Voor mensen met kleine handen kan hij te groot zijn, maar voor anderen laat hij zich redelijk goed vasthouden.

Toch springen de DJI Osmo Mobile en de Zhiyun Z1 Smooth Q er wat ons betreft het meeste uit. De Osmo Mobile zit bijzonder goed in elkaar wat ontwerp en bediening betreft. Hoewel de app hier en daar nog wat steken laat vallen, biedt hij veel functionaliteit en zijn de prestaties, zoals bij tracking, goed. Hij is alleen wel het duurst en de accucapaciteit is, hoewel voldoende, het minst van allemaal. Al met al zijn de prestaties verder goed.

De Zhiyun Z1 Smooth Q biedt de beste prijs-prestatieverhouding van de vijf. Het ontwerp en de bediening zijn duidelijk een beetje van de Osmo Mobile afgekeken en hij voelt net wat minder degelijk aan, maar hij is het betaalbaarst. De prestaties zijn niet op het niveau van de Osmo, maar ze komen daar wel bij in de buurt. De accuduur is met 3.400mAh royaal, wat als voordeel heeft dat je hem ook als powerbank kunt gebruiken.

Reacties (93)

93
93
42
7
1
44
Wijzig sortering
Leuk om een review over de Gimbals te zien! Ik wil wel graag een aanvulling maken die met name voor iPhone gebruikers belangrijker is met ingebouwd stabilisatie (ois). Deze werkt namelijk de stabilisatie van de gimbal tegen (zie https://www.youtube.com/watch?v=xnJ-tMuysUo en https://www.youtube.com/watch?v=4GiEAkairyI). Ik heb dit met name bij de DJI Osmo Mobile gehad, al zal andere stabilizers hier ook last van hebben.

Let op dat in het filmpje dus al stabisatie is uitgeschakeld. Volgens Apple (ik kan even geen officiële link vinden) valt stabilisatie niet volledig uit te schakelen omdat de lens niet zou worden kunnen vastgezet. Als gevolg hiervan heb je dus twee stabilisators die elkaar tegenwerken. Je kan dit omzeilen door naar Full HD te gaan ipv 4K en dan ziet het er inderdaad stukken beter uit. Maar 4K valt dan niet te gebruiken. Ik heb dit getest met de ingebouwde camera app, DJI app met OIS aan en uit en Filmic Pro met ois aan en uit.

Audio
Wat verder niet vergeten moet worden is de audio. In tegenstelling tot een DJI Osmo (de versie die zelf een camera heeft) valt het bijplaatsen van audio niet goed te doen. Laten we eerlijk zijn: het geluid van de telefoons is in het algemeen niet film kwaliteit. Je kan uiteraard externe recorders meenemen en later matchen bij het editen, maar het is niet in alle situaties praktisch. De iPhone 7 Plus heeft bijvoorbeeld geen 3.5 mm aansluiting en de lightning port is geblokkeerd door de houder. En al heb je die wel: de gimbal zal hier waarschijnlijk ook problemen mee krijgen ivm extra gewicht en een moeilijk weg te werken kabel.

DJI Osmo mobile en iPhone 7 Plus
Ik verbaas mij enigzins dat de iPhone 7 Plus als passend wordt beschouwd in de DJI Osmo Mobile. Er zijn hier en daar gebruikers die de grote telefoon inderdaad goed in de Osmo krijgen, maar als je gaat zoeken op het net dan zie je veel reviews die klagen over het feit dat de iPhone 7 Plus simpelweg te zwaar is voor de DJI Osmo. Na het balanceren krijg ik een scheef beeld en de DJI Osmo probeert het recht te krijgen. Als je in ProCam de balk gebruikt om de telefoon te balanceren, dan krijg je hem inderdaad gebalanceerd na even wachten. Maar tijdens het filmen zie je dat de Osmo hier moeite mee heeft. De Osmo balanceerd langzaam de iPhone 7 Plus stabiel en dat zie je ook duidelijk. Tijdens actie shots krijgt hij dit gewoon niet voor elkaar. Als ik de houder net iets verder had kunnen uitschuiven dan had ik de telefoon "native" gebalanceerd kunnen krijgen. Ik vermoed dat hier wellicht dat er een verschil tussen elk exemplaar kan zitten.
Ik heb dit overigens zonder hoesjes en zonder glas bescherming getest om het gewicht te besparen.

Afronden
Gimbals zijn awesome en helpen zeker weten als je veel gaat filmen. Film je weinig dan raad ik af een Gimbal te kopen. Heb je een slechte camera op je telefoon, koop dan liever een telefoon met een goede camera en stabilisatie. Let dus wel op dat grote telefoons leuk zijn maar in de praktijk mogelijk niet altijd goed werken icm de DJI Osmo Mobile. Probeer deze dus eerst even uit in de winkel (en wil je hem zakelijk bestellen doe dat bij CoolBlue, daar kan je zakelijk prima retourneren).

De DJI Osmo Mobile is een prima product, maar ik heb er spijt van en had liever de versie met camera gekocht. Achteraf is het toch makkelijker om te bepalen wat je wilt hebben :-)

[Reactie gewijzigd door servicedb op 22 juli 2024 20:59]

Klopt helemaal! Niet uit te zetten bij de iPhone omdat het mechanisch is. Zijn zelfs lui die op YouTube met een magneet de camera proberen te fixeren in de iPhone. Heb de osmo gelukkig kunnen terug brengen bij Coolblue en heb toen toch maar een gopro met stabilizer gekocht..
Hoe zit het trouwens met plaatsen mobiel in houder en de aanwezige knoppen aan de zijkant van de mobiel?
Denk bv aan een Nexus 6P. Worden de aanwezige bedieningskboppen niet kontinu ingedrukt door het frame van de gimbal?
AuteurYero Redacteur @paulmes4 oktober 2017 10:31
Dat kan bij sommige smartphones inderdaad een probleem zijn. De oplossing is dan meestal om de smartphone om te draaien. In veel gevallen werkt dat, maar dat kan verschillen. Ook kan de smartphone eventueel iets minder ver in het frame worden geschoven, wat dan weer gecompenseerd moet worden via de horizontale as (dat kan niet altijd, maar meestal wel).
Ik heb hier in andere omstandigheden ook last van. Zelf gebruik ik hier voor een App, deze kan de knoppen (tijdelijk) uitschakelen.
Als gebruiker van een Nexus 6P en een DJI Osmo kan ik je zeggen dat dit inderdaad voor issues zorgt.
Oplossing die ik gebruik is om een stuk mousse tussen de bovenste klem en de volume up/down keys te plaatsen. Smartphone zit vast, en geen knoppen ingedrukt.

Maar het is inderdaad iets om oog voor te hebben.
Voor mensen die een Mi Drone 4K hebben (zoals ik ;)) heeft Xiaomi nu een handheld gimbal waar je de 4k gimbal van de drone op kan monteren. De prijs van onder de 60 euro is erg aantrekkelijk!

De unit staat nog in pre-order, dus er valt nog niet veel te zeggen over de kwaliteit, maar afgaande op de reputatie van Xiaomi gaat dat hoogstwaarschijnlijk helemaal goed komen. Voordeel is denk ik dat de gimbal perfect is afgestemd op de handheld unit en de beelden van de 4k camera zijn al fantastisch. En met een monsterbatterij van 5000mAh denk ik dat je wel wat uurtjes kan filmen.
bedankt voor de tip ! Dat wordt hopelijk m'n kerstcadeautje
Dat is een mooi dingetje maar het komt niet helemaal in de buurt van wat deze gimbals doen. Als ik kijk naar de DJI en de Zhiyun, dan maken die het filmen een meer smooth. Als je van links naar rechts gaat in een snelle beweging dan strijken deze gimbals de beweging uit (het stopt niet abrupt). De stabilizer heeft geen motoren, hoewel het wel de boel stabieler kan houden zal het niet zo smooth zijn als één van deze gimbals.

Het is trouwens voor dlsr's wel een goedkope oplossing.
dat klopt maar het verschil laten zien met de echte gimballs was wel leuk geweest. Ook hier zal de beweging van rechts naar links smooth gemaakt worden door het massatraagheid moment.
Zou inderdaad voor de gewone consument ook een aantal van deze varianten gereviewed willen zien.
Om te beginnen filmen professionals niet met een telefoon. Traditionele gimbals met counterweights vergen veel meer inzet en zijn veel moeilijker te beheersen dan de electronische varianten. Wat mij betreft is het verschil als een BMW en een huifkar.
het probleem daarmee, is dat die vooral handig is voor langzame bewegingen, zoals pannen (links rechts). Echt schokken kan die slecht opvangen, iets wat een Gimbal wel goed kan.
goedkoper en werkt evengoed als de OIS die al aanwezig is in de meeste telefoons. Compleet nutteloos dus.
Anoniem: 200498 4 oktober 2017 07:57
Zoeits zoek ik voor mijn compact-camera.
Nog steeds een Panasonic LX-7 in gebruik hier.

Qua gewicht moet het kunnen..
Zelfbouw is ook nog een optie.
Voor de zwaardere camera's heb je de Zhiyun Crane. (tot 1.8KG)
Voor compact camera's heb je de Zhiyun Crane M:
pricewatch: Zhiyun Crane M
Deze kan tot 650 gram --> De LX-7 is 270 gram.

[Reactie gewijzigd door Chaise op 22 juli 2024 20:59]

Op Eglobal is vandaag 30% korting op Zhiyun producten. Hij komt daar dan op € 103,59. :)
Ik weet niet of het nou wijs is mensen hier te laten kopen: https://tweakers.net/shop...l-central-be/shopreviews/

Op Banggood kan je hem ook bestellen voor rond de 140 euro, maar dan heb je wel betere bescherming ;)
Welke bescherming bedoel je ? Dat zij zich wel aan de Europese wet houden ?
Ik heb er een tijdje geleden zelf een telefoon gekocht en dat ging prima. Anderen die het toestel daar ook besteld hadden, hadden dezelfde ervaring. Wanneer ik er geen vertrouwen in gehad zou hebben, zou ik het niet gepost hebben. ;)
Heb je toevallig een linkje? Zie ze alleen voor 145+ staan.
Wanneer je hem in je winkelwagen stopt, kan je bij het afrekenen de code zhiyun invoeren voor 30% korting.
Goeie tip! Voor (bij mij) €106,- kan ik m niet laten liggen :)
Nog geen ervaring met eGlobal. Hoop dat t goed gaat komen. Ben benieuwd.
Je hebt zeker de verzekerde verzending gekozen. Dan komt er een paar euro bij.
Eglobalcentral is wel chill. Aantal keren besteld, geen problemen. Heb de smooth q ook een paar dagen geleden besteld.
Ze versturen vanuit HongKong naar Engeland en dan wordt hij doorgestuurd zodat je geen importkosten betaald.
Binnen 10 dagen heb je hem wel binnen als het goed is.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 22 juli 2024 20:59]

Ja, klopt. Ik dacht die paar euro voor een 'verzekering' komt misschien nog van pas. Gevoelige en wat prijzigere artikelen die vanuit het verre Oosten moeten komen gaat qua transport niet altijd goed. Pas nog met carbon onderdelen gehad via Aliexpress. Gelukkig heb ik m'n geld toen snel retour gekregen.

Dat t via de UK gaat wist ik niet. Betaal bij goederen vanuit China vrijwel nooit importkosten. Vanuit de US juist weer wel. Maar gezien de hogere waarde zou er qua importkosten al gauw weer een paar tientjes bij kunnen komen. Toch mooi als dat sowieso niet hoeft.

[Reactie gewijzigd door dutch79 op 22 juli 2024 20:59]

Nog geen ervaring met eGlobal. Hoop dat t goed gaat komen. Ben benieuwd.
Daar hebben we bij Tweakers juist de ShopReviews voor :Y)
https://tweakers.net/shop...l-central-be/shopreviews/
Je link werkt niet, maar slechts 2 reviews voor eGlobal Central Nederland is niet echt zinvol.

Dit geeft toch al weer n ander beeld:
https://nl.trustpilot.com/review/eglobalcentral.nl

[Reactie gewijzigd door dutch79 op 22 juli 2024 20:59]

Ben al jaren aan het kijken voor zoiets... maar voor 100 euro kan ik het niet laten liggen!
Enige nadeel is dat ze niet waterproof zijn. Was ideaal geweest voor wakeboarden maar helaas.

Ik denk dat dit + smartphone + case mijn Gopro gaat vervangen. De nieuwe gorpo is erg duur, en mijn Gopro 3 black kan kwa kwaliteit niet op tegen mijn telefoon.
Ik hou van jou! Gelijk besteld dat ding! 100 euro is echt geen geld voor een gimbal. :D
Houd er rekening mee dat je alsnog invoerheffing en BTW aan de deur moet betalen. Die kans is er altijd als het product buiten de EU moet komen. Deze webshop opereert gewoon uit Hong Kong.
Deze webshop verstuurd via de UK waardoor je geen importkosten betaald.
Je kunt voor een paar euro extra ook verzekekeren tegen de invoerrechten.
Als je dan moet
Betalen aan de postbode kun je die bon inscannen. En dan betaald banggood het terug.

Je kunt hem ook hier halen https://www.wish.com/sear...=590074e1e070d41a75bd312b

En dan code JMBMLJW invullen je krijgt dan 50% korting (moet je wel een nieuwe klant zijn)

[Reactie gewijzigd door appie35 op 22 juli 2024 20:59]

weet je toevallig of deze korting alleen vandaag is? of nog langer?
Dat durf ik niet te zeggen. Meestal is de tijd dat de actie geldig is beperkt, maar hoe lang dat in dit geval is weet ik niet.
Anoniem: 426269 4 oktober 2017 10:39
Hoe kan het dat het beeld met gimbal zoveel beter is dan zonder? Ik had verwacht dat het alleen vloeiender zou zijn, maar het is veel lichter en de kleuren zijn ook veel mooier.
Dat klopt. Het beeld is met twee verschillende smartphones opgenomen. Idealiter zou je exact dezelfde telefoon willen gebruiken, maar dat was op dat moment niet halen. Ik bedacht me op het laatste moment dat zo'n filmpje eigenlijk wel belangrijk is om te laten zien wat het enorme effect van gimalstabilisatie is, dus dit is op de allerlaatste testdag nog snel opgenomen.
Anoniem: 426269 @Yero4 oktober 2017 10:47
Aha okee. :) Wat waren de smartphones om te testen en welke van die twee zat er in de gimbal?
De iPhone 7 Plus zat in de Osmo Mobile en de Galaxy S7 was los. De vergelijking wat betreft belichting is natuurlijk niet helemaal eerlijk, al zeg ik het zelf, want de iPhone profiteert van de stabiliteit en kan daardoor ook beter lichtmeten (de S7 krijgt allerlei schokken te verwerken, wat met zo'n contrastrijke scene verre van ideaal is). Het was dus echt bedoeld als illustratie voor het verschil in stabiliteit. ;-)
Waar ik dan benieuwd naar ben, als je ze verwisselt, zal de kwaliteit vandaag de Samsung dan ook zoveel beter zijn dan de iPhone
De iPhone 7 heeft zelf al optische stabilisatie, ik heb hem handheld eens vergeleken met een SE door met beide te filmen tijdens het wandelen en de 7 smooth zelf het wandelen al uit.
Met een beetje creativiteit werkt de Smooth Q ook prima met een compact Camera zoals de Sony RX100 series.
https://www.youtube.com/watch?v=pyzA74g-DPw
Wat is het maximale gewicht wat in zo'n gimbal mag hangen? Bv de Zhiyun Z1.
Gaat er uiteraard ook om dat je het toestel goed kunt balanceren.

edit: site van Zhiyun zegt max 200 gram.
http://www.zhiyun-tech.com/smooth_q_en/

[Reactie gewijzigd door dutch79 op 22 juli 2024 20:59]

Typfoutje bij de batterij van de Zhiyun? (26.650mAh?)
Oeps, correct. Aangepast nu als het goed is. ;)
Na de eerste alinea gelezen te hebben had ik wel een stukje rennen verwacht.
Om heel eerlijk te zijn kunnen gimbals het rennen niet goed compenseren. Zelfs dan moet je nog als cameraman/vrouw smooth lopen. DJI geeft dit zelf aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.