Tevens gericht op de consumentenmarkt is de nieuwe *ist DS van Pentax. De afmetingen van de body zijn zo mogelijk nog kleiner dan van de Olympus E-300 en meten 125 x 92,5 x 66mm. De camera heeft een 6 megapixel CCD met een 1,5x crop factor en is geschikt voor lenzen met een Pentax K-, KA-, KAF- en KAF2-mount. Met behulp van een adapter kunnen ook Pentax 645- en 67-objectieven gebruikt worden. Op de achterzijde van de body bevindt zich een 2,0 inch LCD-scherm dat groter is dan de veelgebruikte 1,8 inch schermen maar kleiner dan de enorme 2,5 inch displays die we op sommige nieuwe camera's tegenkomen. De bediening van de camera is duidelijk gericht op beginnende gebruikers. Helaas voelde het exemplaar op de stand van Pentax nogal plastic aan en was het zoekerscherm erg klein (hoewel die laatste indruk ook onstond omdat Pentax zich bevond tegenover de stand van Konica Minolta, waar de grote en heldere zoeker van de Dynax 7D veel indruk maakte). Een andere opvallende eigenschap van de *ist DS is dat deze camera als eerste DSLR alleen met SD-geheugen overweg kan. SD is kleiner dan Compact Flash en daardoor bij uitstek geschikt voor compacte camera's. Een prijs heeft Pentax nog niet aangekondigd, maar er zijn al wel shops die de *ist DS voor 900 dollar in pre-order hebben.

Pentax *ist DS tussen Canon EOS-300D en Nikon D70 (foto: Digital Photography Review)

Tezamen met de *ist DS kondigde Pentax een 18 tot 55mm zoomlens met diafragma F3.5 tot F5.6 aan. De lens heeft een beeldcirkel die is aangepast aan het formaat van een 23,5 bij 15,7mm beeldsensor. Het nieuwe objectief heeft daardoor een lager gewicht dan lenzen voor het grotere 35mm formaat.


Eén van de struikelblokken van digitale reflexcamera's voor met name gebruikers die overstappen van prosumer compactcamera's is het beperkte bereik van de meeste zoomlenzen. Een (effectieve) 28 tot 200mm zoom zit er meestal niet in door de crop factor van een APS-formaat CCD. Het gevolg is dat de DSLR-gebruiker kilo's aan glas moet meesjouwen, wat niet voor alle gelegenheden even handig is. Tamron springt in op de behoeften van de (amateur) DSLR-gebruiker met de introductie van twee nieuwe 'Di'-lenzen die een spectaculair bereik hebben van respectievelijk 11 tot 18mm en 18 tot 200mm. Gebruikmakend van een APS-formaat beeldsensor resulteert dit in een zoombereik van achtereenvolgens 16,5 tot 27mm en 27 tot 300mm. De lenzen uit de Di (digitally integrated design) serie zijn geoptimaliseerd voor digitale camera's en beschikken over betere coatings. Ook gaan ze vergezeld van een 'nog betere' kwaliteitscontrole, aldus Tamron. Het extreme zoombereik ging wel ten koste van de lichtopbrengst, die is met een maximaal diafragma van respectievelijk F4,5 tot 5,6 en F3,5 tot 6,3 tamelijk middelmatig. Daar staat tegenover dat de lenzen waarschijnlijk tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden zullen worden. Samen met de reeds eerder aangekondigde 200 tot 500mm Di-lens kan de DSLR-gebruiker met slechts drie lenzen een bereik van extreme groothoek (16,5mm) tot extreme telezoom (750mm) in zijn cameratas halen.

Tamron 11 - 18mm

Tamron 200 - 500mm

Doorsnede Tamron macrolens


De meest opmerkelijke DSLR-nieuwtjes op de Photokina zijn wat ons betreft de Konica Minolta Dynax 7D en de Olympus D-300 zijn. Hoewel de eerste Minolta DSLR sinds tijden, is de Dynax 7D meteen een hele knappe speler in het middenklasse segment. In de consumentenmarkt biedt Olympus met de E-300 een interessante oplossing. Met zijn eenvoudige bediening en compacte body vormt deze camera een goed alternatief voor gebruikers die enerzijds ontevreden zijn over de kwaliteit en mogelijkheden van een compactcamera, maar anderzijds geen enorme SLR body willen meetillen. De Canon EOS-1Ds Mark II, EOS-D20 en Nikon D2X zijn de logische opvolgers van hun populaire voorgangers en zullen alleen al om die reden gretig aftrek kunnen vinden.