Door Robert Sinke

Apple iPod Mini review

Conclusie & links

Gezien het succes van de Apple iPod Mini in de Verenigde Staten, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het model ook in ons land goed zal aanslaan. Apple is nu eenmaal een bedrijf met een zeer respectabele reputatie op het gebied van digitale audio-hardware. De belangrijkste punten van het originele concept, namelijk de compactheid, gebruikersvriendelijkheid en de zeer goede geluidskwaliteit zijn behouden gebleven. Sterker nog: het apparaat is natuurlijk erg klein geworden, zodat het nog makkelijker wordt om de speler overal mee naar toe te nemen. Ook de introductie van het clickwheel mag een verbetering ten opzichte van vorige modellen worden genoemd. De meegeleverde versie van iTunes - een veelzijdig en fraai stukje software - en de algemene klasse die het geheel uitstraalt en het zal duidelijk zijn dat de iPod Mini geen halfbakken product is geworden.

Wie interesse heeft in de Mini, kan zeker ook de reguliere 4e-generatie iPod overwegen

Er kleven echter ook enkele nadelen aan de speler. Hoewel iTunes fijn werkt, is een dergelijk programma wel vereist om mediabestanden naar de iPod over te kunnen brengen. Simpelweg nummers kopiëren en plakken (via bijvoorbeeld de explorer) zal dus niet het gewenste resultaat opleveren. Vervelender is het feit, dat de accessoireset nogal zuinig is uitgevoerd. De Mini mag een aardige duit kosten en daar had men best een paar extra’s voor mogen leveren. Het docking station, een beschermhoesje of de afstandsbediening dienen allemaal apart besteld te worden. Ook de meegeleverde oordopjes leveren geen al te beste geluidskwaliteit op. Het zwakste punt is echter de ingebouwde batterij, of beter gezegd: de levensduur per batterijlading. Veel meer dan acht uur haalden wij er niet uit - vaker lag dit getal zelfs beduidend lager. Het is begrijpelijk dat Apple enige concessies ten gunste van het design heeft gemaakt - de gebruikte batterij is onwaarschijnlijk plat, waardoor de Mini slechts dertien millimeter dik is. Gaan we deze prestaties vergelijken met die van andere spelers, dan zien we toch grote verschillen. De kracht van een mp3-speler met een hoge opslagcapaciteit ligt hem natuurlijk in het grote aantal nummers dat je er op kwijt kunt. Wanneer de gebruiker om de zeven uur zijn speler weer op dient te laden, dan doet dit enigszins afbreuk aan het 'onbezorgde' imago van de Mini. Ook het feit dat er een nieuwe generatie 5GB-spelers op de loer ligt, dient door de potentiële koper in de gaten gehouden te worden. Rio, Creative en vele anderen hebben lering getrokken uit dat wat Apple hen met de Mini heeft laten zien.

Ondanks de niet te verwaarlozen nadelen, kunnen we toch positief afsluiten. Voor de gebruiker die het beste op het gebied van geluidskwaliteit en gebruiksgemak wenst, heeft de Mini bijna net zoveel te bieden als de reguliere versie. Hoewel het design volgens sommigen saai oogt, straalt juist uit die eenvoud de kracht van het hele iPod-concept. Wie geen behoefte heeft aan allerlei geavanceerde extra's, zal de speler waarschijnlijk graag in zijn armen sluiten. Rest ons de vraag waarom men de Mini boven de 'grote' iPod zou verkiezen. Het antwoord is simpel: mensen die compactheid (en het bijbehorende design) belangrijker vinden dan opslagcapaciteit, zullen de Mini interessanter vinden. De normale iPod is meer geschikt voor gebruikers met een grote mediabibliotheek, hoewel ook deze versie designtechnisch erg fraai in elkaar steekt. Beide spelers staan garant voor vele uren luisterplezier, het is aan de gebruiker om te bepalen welke gebieden prioriteit hebben.

CategorienaamWegingsfactorScore
Accessoires1070
Design1380
Data transfer / management1085
Lcd885
Navigatie & bediening1485
Geluidskwaliteit1690
Stroomvoorziening1050
Extra's875
Prijs1170
Stabiliteit (bugs in firmware)-0.01 ~ -1 per bug-0,1
Eindtotaal10078

* Links

Langs deze weg bedanken wij Apple Nederland voor het ter beschikking stellen van het reviewexemplaar.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Het is wel jammer dat we niet kunnen aangeven hoe lang de verlichting ingeschakeld blijft.
Ik kan het toch echt instellen.
Settings -> backlight timer

De batterijduur is idd irritant, gelukkig is het niet erg schadelijk voor de batterij om het op te laden als ie nog niet helemaal leeg is.

De besturing is wel perfect. De speler kan niet los in de broekzak omdat mijn broekzak dan met het volume gaat spelen (zonder hold) maar met een iskin mini erom raakt de broekzak het wiel niet omdat er een rand van de skin omheen zit. Ik kan hem dan wel besturen van buiten mijn broekzak. Ziet er een beetje vreemd uit als je over je broekzak gaat wrijven, maar het werkt perfect zo.

Het geluid is perfect helder, alleen met windruis op de fiets zou een beetje meer bass fijner zijn. Een mooie equaliser hiervoor zit er helaas niet op.

Ik heb zelf nog een ibead 100 256MB erbij, en ik moet toch zeggen dat die iets fijner is. En dan vooral om het formaat en de batterijduur. Besturing, looks, capaciteit en geluidskwaliteit van de mini is wel weer veel beter. De batterijduur nekt de mini echter...


@ nero355
Het erop zetten via een programma is juist perfect. Hierdoor zijn alle nummer al geladen, en hoef je de hd niet te laten draaien om door de nummers te scrollen. Het reageert heerlijk snel, en de batterij gaat langer mee. Anderen kunnen alsnog de nummer eraf halen zonder een programma als itunes. Ding wordt herkent als een externe schijf. Ik gebruik zelf ook geen itunes maar ephpod. Daarin kan ik aangeven dat ik de bestandsnaam hetzelfde wil houden. De tag blijft staan, dus het nummer is nog exact hetzelfde.
+2Anoniem: 101265
@Gisae23 september 2004 12:31
De batterijduur is idd irritant, gelukkig is het niet erg schadelijk voor de batterij om het op te laden als ie nog niet helemaal leeg is.
Je kunt het batterijgebruik verlengen door zo weinig mogelijk de harde schijf aan te spreken. De harde schijf werkt alleen om even de buffer te laden, en dan weer niet. Als je gaat clicken in je menu, bv. vaak van liedje wisselt, dan moet steeds opnieuw de buffer geladen worden, en dit kost batterijenergie.
een kleurenscherm moet dus nooit op een mp3 speler zitten. Net zoals met mobieltjes. De standytijd wordt gigantisch verkleint. Speelduur zal dan ook wel wat minder worden bij mp3 spelers. Het gaat om de muziek niet hoe mooi het schermpje wel niet is. ( moet wel duidelijk leesbaar zijn het schermpje)

verder goede review :Y)
een kleurenscherm moet dus nooit op een mp3 speler zitten. Net zoals met mobieltjes. De standytijd wordt gigantisch verkleint.
Dat valt heel erg mee, het gaat meer om hoe goed er met de beschikbare energie wordt omgegaan.

Bijvoorbeeld: Ik heb hier een Siemens S55 met kleurenscherm en een standbytijd tot 12 dagen(Zelf getest). Eerder heb ik een Nokia 3310 gehad die de 8 dagen nog niet eens haalde(En verdacht snel uitviel als er nog maar 1 blokje acculading over was). Gebruik was bij beide ongeveer hetzelfde, maar de Siemens gaat langer mee.

En even ter vergelijking van de accu's: De Siemens heeft een 700mAh accu, terwijl de 3310 een 850 of 900mAh accu heeft(Kan even niet controleren omdat hij niet hier is, en Google geeft verschillende resultaten)

Ik weet dat er enkele van ontwikkeling tussen zitten(De S55 is van 2003), maar hetzelfde kan dus ook met een MP3 speler. Het maakt echter wel verschil of je regelmatig de afbeeldingen aan het updaten bent.
Dat Solitair spelletje (en de 3 andere eigenlijk ook) ben je na 5 minuten op uitgekeken.

Ik vind deze iPod zeker mooi en lekker klein. Geluid is super, bediening makkelijk.

Nadelen zijn inderdaad de korte batterij levensduur. Een ander nadeel is dat als je er een hoesje omheen wilt, die het scrollwiel niet bedekt (kan natuurlijk niet anders), waardoor dat alsnog gevoelig is voor krassen. iTunes komt trouwens ook een beetje log op me over qua opstartijd en de tijd die het nodig heeft om de ipod toe te voegen zodra je die aansluit.

Vandaag zat ik trouwens een krantje te lezen en ondertussen muziek te luisteren. Bleken m'n vingers wat vies geworden te zijn van de inkt van de krant en dat gaf een nare veeg op het scrollwiel wat er niet bepaald makkelijk af ging. Oppassen hiermee dus.
Heel leuk dingetje maare, uit de review is me totaal niet duidelijk hoe dat "clickwheel" nou werkt. Als er nou een plaatje was waar hij gebruilkt werd. Verder een heel nuttige review wat betreft informatie die mij in ieder geval heel objectief over komt.
+3Anoniem: 101265
@BLN23 september 2004 12:24
...hoe dat "clickwheel" nou werkt.
Misschien niet alle technische details maar toch een inkijkje:
http://tinyurl.com/7xnew
en enige plaatjes hier:
http://www.mp3.com/story/feature_ipod_wheel.html
Hoewel iTunes fijn werkt, is een dergelijk programma wel vereist om mediabestanden naar de iPod over te kunnen brengen. Simpelweg nummers kopiëren en plakken (via bijvoorbeeld de explorer) zal dus niet het gewenste resultaat opleveren.
Ziehier de reden waarom ik nooit meer een aparte MP3 speler zal kopen :Z Ik vind dit zoo ranzig gewoon :r

Als ik muziek in mijn bezit heb dan mag ik toch zeer zeker wel zelf weten hoe ik die op mijn iPod/andere player zet :?

Slaat echt nergens op |:(
Er zijn gewoon mp3spelers waar dat wel kan, bijvoorbeeld de Xclef HD500
Is dit niet gewoon omdat de Mini Ipod niet als "USB Mass Storage Advice" wordt herkend. De Creative Zen NX kan je ook niet via de Verkenner bereiken. Heeft denk ik niks met DRM te maken, of wel?
De iPod is wel als externe Hardeschijf te benaderen, en het heeft juist wel met een soort van DRM te maken. Men wil het de mensen niet té makkelijk maken om met de iPod muziek met anderen uit te wisselen. Dat was iets wat Apple wel gewoon moest doen om vriendjes met de platenbazen te worden, waar wij nu weer ITMS aan te danken hebben.

(Overigens zijn er wel andere programmas te gebruiken om muziek op je iPod te zetten, maar werken die allemaal niet zo prettig als iTunes. :') En data is dus wel gewoon zonder het installeren van drivers (Windows 2k, 2k3 en XP.) op je iPod te plempen.)
Precies de reden dat ik níet voor de iPod mini heb gekozen, maar voor de Creative MuVo2 4GB. Die is ook nog eens kleiner en de accu gaat bijna 2x zo lang mee. (ik doe er hier ongeveer 15 uur mee) En je kunt hem gewoon inpluggen en hij staat na 2 seconden netjes als harddisk erbij in je Deze Computer :)
En in die 2 seconden is mijn iPod al gesynchroniseerd met mijn iTunes. :Y)
iTunes bevalt hier goed. Gewoon even ee MP3'tje in je iTunes slepen en hij zet um er al op.

als we nou straks ook nog ITMS krijgen in NL is het programma nog handiger: namelijk voor twee toepassingen te gebruiken :)
Door muziek via iTunes op een iPod te zetten wordt het nummer meteen in een database opgenomen waardoor de interface zo enorm makkelijk, goed en snel werkt. Een nummer zoeken is voor niemand een probleem en als het erop staat heb je het binnen 10 seconden gevonden...
Een beter alternatief voor een ipod is een veel goedkopere is de Creative Zen Touch.. 20 gigabyte soort van ipod-gejat-touch gedeelte. en maar 260 euro.. dat is ongeveer evenveel maar je er gewoon veel meer voor...
+2Anoniem: 101265
@errox23 september 2004 12:36
...soort van ipod-gejat-touch gedeelte.
Niet gejat. De firma 'Synaptics' heeft in de eerste instantie het iPod scrollwheel ontworpen. Later de kennis gebruikt voor de Zen. Zie hier:
http://tinyurl.com/7xnew
en hier: http://www.mp3.com/story/feature_ipod_wheel.html
Maar hij is groter en zwaarder en of hij gebruiksvriendelijker is moet ook nog maar gezien worden.
mwa, hij is iets groter maar past gemakkelijk in je broekzak. maar als het om grote gaat moet je geen ipod kopen maar een normale mp3-stick speler
Hmz, en als je een middenweg wilt tussen grootte en opslagruimte? Alsof het een keuze is tussen zwart of wit, 0 of 1, ja of nee. Ik wil graag een kleine speler die OOK veel opslagruimte biedt.
De iPod mini is in Nederland niet aan te slepen, ik moest 4 weken wachten voordat ie uit china verscheept werd!

Ondertussen vind ik het een prachtig apparaat, het enige nadeel eraan vind ik dat wanneer een song title scrollend weergegeven wordt dat dit nogal hakkerig gaat. Voor de rest prima apparaat, elke euro die ik ervoor betaald heb dubbel en dwars waard :)
Had begrepen dat hij op de 23 september weer beschikbaar zou zijn maar de itwebwinkel heeft hem nog niet gelevert.. nou ja zal dan wel vandaag of morgen gebeuren..
Ligt het aan mij of is die Ipod Mini maar een heel klein beetje kleiner dan de gewone Ipod... Zie hier van die foto nou niet echt een geweldig voordeel in formaat. En gezien de gb/€ verhouding zou ik dan toch voor de gewone Ipod gaan...
Alleen... WTF moet ik met 20gb muziek in m'n zak... Zoveel kun je toch niet in één batterijlading luisteren, en dan kun je hem dus net zo goed tijdens het opladen synchroniseren...
0Anoniem: 125135
@MikeyMan4 oktober 2004 15:02
Neem jij je PC mee op vakantie?

stel naar Zuid Afrika

Daap

|:(
Rest ons de vraag waarom men de Mini boven de 'grote' iPod zou verkiezen. Het antwoord is simpel: mensen die compactheid (en het bijbehorende design) belangrijker vinden dan opslagcapaciteit, zullen de Mini interessanter vinden.
ik zou zeggen: voor wie de prijs belangrijker is dan de opslagcapaciteit: tot voorkort waren 512Mb spelertjes zelfs duurder dan de iPod en ook nu liggen de prijzen nog dicht bij elkaar. 512Mb is voor veel mensen te min, 20Gb, of nog meer, is veel te veel. De 4Gb waarover de iPod beschikt is perfect. Dat is denk ik de hoofdreden dat mensen deze speler interessanter vinden dan zijn grotere broer, want die heeft ook een geweldig mooi design.
Het is wel jammer dat we niet kunnen aangeven hoe lang de verlichting ingeschakeld blijft. De opties zijn beperkt tot 'aan' en 'uit'.
Kijk eens in menu instellingen: daar kan je kiezen hoeveel seconden of minuten het achtergrondlicht moet blijven branden.

Je kan overigens zelf je hoofdmenu samenstellen, dus daarin kan je ook de optie voorzien die je meer biedt dan alleen 'aan' en 'uit'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee