Een ondubbelzinnige conclusie vormen over een camera als de Xiaoyi M1 is niet makkelijk. Het is verfrissend om een nieuw cameramerk tegen te komen en ook de smartphone-insteek, het minimalistische design en de zelfontworpen lenzen getuigen van lef. Het is slim dat Xiaoyi gekozen heeft voor de mft-mount, want daar zijn al veel lenzen voor te krijgen. Ook de keuze voor het dng-formaat is prima, want dat laat zich door alle gangbare beeldbewerkingssoftware - en smartphoneapps - bewerken. En vooral de keuze voor de recente Sony-sensor is te prijzen, want deze biedt prima beeldkwaliteit en is bovendien geschikt voor 4k-video.
Toch laat de camera behoorlijk wat steekjes vallen. De autofocus is vrij sloom, de interface oogt kaal en is niet bepaald vlot, raw-bestanden vertonen artefacten en de standaard kitlens is relatief groot en heeft last van flinke vertekening. Dat laatste valt op te lossen door een andere lens te gebruiken, zoals een van Panasonic met optische stabilisatie. De trage autofocus en de ietwat onhandige bediening blijven echter, al hoeven die niet voor iedereen een struikelblok te zijn. Het is in ieder geval duidelijk geen camera voor actiefotografie, maar voor landschappen of macro's is hij prima bruikbaar. Xiaoyi kan bepaalde zaken bovendien in de toekomst nog wel verbeteren met een firmware-update.
Het heetste hangijzer voor de beoordeling is echter de prijs. Het komt zelden voor dat camera's voor een hogere prijs worden verkocht dan de adviesprijs, maar bij de Yi M1 is dat het geval. Dat komt vooral omdat dit model vooral gericht is op de Aziatische markt en doordat je voornamelijk afhankelijk bent van Chinese webshops waarbij de prijzen sterk fluctueren. De laagste prijs die wij zijn tegengekomen is zo'n 350 euro, maar daar komen waarschijnlijk nog importheffingen en btw bovenop als je hem via de post laat versturen.
Uitgaande van de oorspronkelijk gecommuniceerde adviesprijs van 299 euro heeft de camera een prima prijs-prestatieverhouding, zeker voor wie om kan gaan met de beperkingen. Maar als we uitgaan van circa 450 euro exclusief heffingen waarvoor we hem op dit moment voornamelijk tegenkomen, dan gaan de voordelen in rook op. Voor dat geld zijn er voldoende alternatieven. En wie per se in 4k wil filmen kan ook uitkijken naar een camera als de GX80.
Omdat we wel moeten uitgaan van de huidige beschikbaarheid en de geconstateerde minpunten, komen we op dit moment niet hoger uit dan een zesje, hoewel de beeldkwaliteit en de 4k-videobeelden in optimale condities prima zijn. Als de prijzen snel zakken richting de oorspronkelijke adviesprijs en de minpunten door Xiaoyi worden opgepakt, zou de score hoger kunnen uitvallen.
Het kan zeker geen kwaad om de prijzen bij Chinese webshops goed in de gaten te houden. Momenteel is er nog sprake van schaarste, maar als dat achter de rug is, zouden de prijzen wel eens flink kunnen dalen en dan biedt deze camera ineens veel waar voor z'n geld.